![]() |
wymiana karty graficznej
nie znalazłam bardziej odpowiedniego działu do zadania takiego pytania..
Chcę wymienić sobie kartę graficzną, obecnie mam Radeona 9000 64 mb, chciałabym wymienić na coś lepszego, mając na względzie to, że ostatnio bawię się w zrzucanie filmów z kamery cyfrowej i ich obróbkę. Wiem, że wielu z Was się tym zajmuje, więc zapewne będziecie wiedzieli jaka garfika sobie z tym najlepiej radzi. Zdaje sobie sprawę, że z wymiana karty graficznej będzie związana wymiana płyty głównej, bo ta tez najnowsza już nie jest. Więc nie ma ograniczeń typu, że grafika musi być kupowana "pod coś". Więc pytanie brzmi: jaką karte graficzną proponujecie? Taką aby dobrze radziła sobie z obróbką filmów i ich zrzucaniem z cyfrówki... pozdrawiam Asia |
Cytat:
A co karta graficzna ma wspólnego ze zrzutem materiału z cyfrówki? Co do obróbki to można jeszcze polemizować, ale specjalnie nie odczujesz różnicy. |
Oki muszę się z Toba zgodzić, ze zrzucaniem materialu to grafika niewiele ma wspólnego, z obróbka tak.
Własnie od kilku godzin staram się wzbogacic moją więdze, co z czym ma co wspólnego... Doczytałam się ze casch procka... Sama już nie wiem, więc może trochę inaczej sformułuje swoje pytanie Mianowicie prosiłabym o analizę tego co mam i rade, czy i ewentualnie co (i na co :D) nalezałoby wymienic. Dodam może, że komp nie jest wykorzystywany do gierek, ale sporo bawię się grafka np. photoshopem (który swoją drogą strasznie długo się uruchamia, tak samo pinnacle) mój komp: procek: AMD Athlon XP 2400+/266 BOX plyta główna: MSI KT4AV(MS6712) /socket 462/VIA KT400A/ATA133 RAM: 2 x 512 MB (jedna kość 333 MHz druga 400 MHz) grafika: Sapphire Radeon 9000 64 Mb/DDR VIVO BOX hdd: Samsung 200GB 7200 RPM 8MB cache (SP2014N) Które porcki są lepsze AMD-ki czy pentiumy, płyty główne - na jakich chipsetach? pozdrawiam Asia |
Cytat:
na jakim socketcie masz procesor |
Cytat:
Wymysliłam wymianę płyty głównej i procka na takie: Pentium 4 506 2,66 GHz BOX/LGA775/533 FSB/1MB cashe płytke pod ten procek: ASUS P5P800 SE i865 PE/LGA775/8 AGP/ATX Czy ktoś ma pentiuma 4? Jak dlugo przebiega proces authoringu? Bo na moim obecnym AMD-ku to trwa to dobrych kilka godzin :/ |
No napewno do tych celow Pentium 4 jest lepszym wyborem niz AXP.
Dla swoich celow ja bym wolal jednak jakiegoa Athlona64... |
Cytat:
Inne rzeczy, które mogą mieć wpływ - ilość i rodzaj pamięci, szybkość dysków i to właściwie wszystko. Ale nie licz na jakąś rakietę - kiedyś z Piotrem34 porównywaliści kofiguracje i osiągi przy kodowaniu CCE. Wnioski: rożnica generacji w sprzęcie, 2x prędkość procka (o ile dobrze pamiętam), a tylko o 0,3 wzrost szybkości CCE (z 0.7 na 1.0). |
Cytat:
Roznice przy najlepszym \ najgorszym procesorze to niewiele ponad 15 min. Cytat:
Jedyne rozwiazanie to AMD64 badz najnowszy sempron 2800+ 64bit. Bez problemu sie kreci. Procek ma standardowo 1600MHz i bez problemu łoi skore Celeronowi D351 z zegraem 3200 Mhz. Popodkreceniu do FSB 250Mhz przebija nieco P4 640 (914zl). Podkrecanie niewymaga zmiany chlodzenia. Po bardziej profesjonalnym podkrecaniu przebija rowniez P4 660 (Procek ten kosztuje 1679zl ) Przypominam ze ciagle pisze o procesorze AMD Sempron 2800+ za około 350zl... |
@rocher
napisz może ile skłonna jestes wydać na ta modernizację - będzie łatwiej. Od razu napiszę że nie Intela, pisząc/mówiąc delikatnie to kierunek chybiony i ze względu na nowoczesność konstrukcji i na wydajność, AMD 64 Venice jest na dziś rozwojowym wyborem, i szczerze polecam ten kierunek . Podaj kwotę a zbierzemy zestaw |
Cytat:
hehe najchętniej to ja w ogóle bym nie wydawała kasy :D Jednak wydaje mi się, że poprostu komp momentami nie wydala, widać to w szczególności przy pinnacle albo photoshopie. Wydawało mi się do niedawna, że mój komp nie jest taki zły ... w końcu procek 2 gb i 1 gb ramu, jak się jednak okazuje w praktyce wcale nie jest dobrze. Chciałabym zrobić to jak najtańszym kosztem, bo nie ukrywam, że nie stać mnie w tym momencie na wydatek rzędu 1000 lub tez więcej złotych polskich :/ |
Cytat:
Asia, ty zapewne nalezysz do osob ktore naprawde maja zbyt duzo pieniedzy i nie maja juz pomyslow co z nimi zrobic... Sprzet ktory wczesniej wymienilas wystarczy doskonale do celow, ktore sa Twoja rozrywka/praca/hobby... nie ma sensu wymiana karty, ani procesora, ect. To tylko wyrzucenie pieniedzy i nabicie kasy firmom sprzedajacym podzespoly... a dla mnie (to moje odczucie wlasne) to co piszesz to czysty snobizm jak Ci brakuje mocy, moze pomyslec o PowerPC ? O taki o jakosci studyjnej, kosztuje to bagatela 100 tys. dolarow amerykanskich |
Cytat:
Jeśli nie chcesz wydawać żadnej kasy , a masz jakieś przestoje w programach które wymieniałaś to może warto by zwiększyć ilość pamięci wirtualnej , ew ustawić jej stały rozmiar dość duży i przede wszystkim uruchomic na noc defrag , bo całkiem możliwe, że przestoje w Photoshopie mogą z powodu odwołań do dysku występować. Pamięci masz wystarczającą ilośc , dysk duży, nie ma na co narzekać. Sarkazm Ormianina poniekąd jest zrozumiały |
Cytat:
Jesli twierdzicie, ze to co mam powinno mi chodzić elegancko, to może mnie uświadmcie jak np. zwiększa się pamięć wirtualną, bo ja nie mam o tym zielonego pojęcia. I zdaję sobie sprawę, ze może dziwna to ja jestem, ale napewno nie jestem snobką, pieniędzy nie wydaję lekką ręką a twój sarkazm jest zupełnie nieuzasadniony. Byłby gdybym jako propozycje wymiany sprzętu zarzuciła jakimś prockiem za tysiąc lub dwa, wybrałam jednaj najtańszy z cashem 1 mb. :P |
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=61885 |
Mianowicie prosiłabym o analizę tego co mam i rade, czy i ewentualnie co (i na co :D) nalezałoby wymienic. Dodam może, że komp nie jest wykorzystywany do gierek, ale sporo bawię się grafka np. photoshopem (który swoją drogą strasznie długo się uruchamia, tak samo pinnacle)
mój komp: procek: AMD Athlon XP 2400+/266 BOX plyta główna: MSI KT4AV(MS6712) /socket 462/VIA KT400A/ATA133 RAM: 2 x 512 MB (jedna kość 333 MHz druga 400 MHz) grafika: Sapphire Radeon 9000 64 Mb/DDR VIVO BOX hdd: Samsung 200GB 7200 RPM 8MB cache (SP2014N) Które porcki są lepsze AMD-ki czy pentiumy, płyty główne - na jakich chipsetach? pozdrawiam Asia[/QUOTE] Witam mam podobny zestaw (AMD 2500 barton,asrok k7s8x,1280mb,40+120 gb 2 fizyczne dyski, sapphire radeon9200 128mb vivo) co Ty. Co do pinnacla jezeli masz studio 10 ten typ tak ma - długo się otwiera. (Studio 9 miałem i otwierało sie o wiele szybciej).Do zgrywania materiału do kompa zalecane jest mie 2 dyski fizyczne (ale to pewnie wiesz). Niestety po zainstalowaniu studio 10 okazało się, że nie mogę zgrywać z magnetowidu VHS :smutny: .Zbieram kasę na radeon 9550 128 vivo (jest obsługa directx 9) i w tym podobno może być problem (9200 ma tylko 8,1)tak twierdzą z pinnacla.Pozdrawiam. |
JA bym dokupił ramu, powiedzmy jeszcze raz tyle. Plik wymiany powinien być regulowany przez system (przy obróbce grafiki potrafi nawet 2GB osiągnąć) defragmentacja dysku też pomoże :).
Tak poza tym to ta płyta głowna (szczególnie jej chipset :) ) stanowią wąskie gardło całego systemu, zestaw na Sempron'ie 2800+ (s939) za około 350zl (łatwe podkręcanie) i płyta gł http://www.skapiec.pl/site/cat/13/comp/59712 , która ma dwa gniazda kart graficznych AGP i PCI-E !!! ,stanowi dobrą propozycję (wymiana karty graficznej nie jest konieczna) wartą zastanowienia. ( razem pamięć+procek+płyta gł ~ 800zł) ale to jest już znacznie wydajniejszy sprzęt :) |
Cytat:
|
Cytat:
Mam 1 dysk fizyczny, i musze przyznać, że nie wiedziałam, że do zrzucania potrzebne są dwa. Możesz mi wytłumaczyć dlaczego? |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Polecam testy kart na Benchmarku i Tweaku |
Jasne nie ma różnicy między 64 Mb a 128 Mb. :hahaha:
Polecam pograć w jakąś nową grę np.F.E.A.R na 64 Mb. :piwo: |
Cytat:
Owszem różnica będzie odczuwalna, ale wszystko zależy od GPU... |
Cytat:
Cytat:
Ram odgrywa wazna role na karcie ale zwiekszanie jego ilosci nieprzeklada sie na wydajnosc w znacznym stopniu. Jest to swego rodzaju taka sama taktyka jaka stosuje Intel. Zwieksza taktowanie swoich procesorow w mysl za tym ze wiecej Mhz = wiecej klientow. |
Cytat:
ale jeden dysk - system i pinnacle odczytuje, a drugi zapisuje zrzucany materiał.Jeżeli jest tylko jeden dysk to te dwie czynności musi wykonać jeden dysk, co może sie odbić np. utratą klatek. Jak znajdę to dam linka. http://forum.dystrybucja.ksk.com.pl/ tam chyba o tym było ale trzeba się zarejestrować Aha dodam że zmiana z 9 na 10 spowodowana została rozjazdem dzwięku i obrazu w zgrywanym materiale. Czy u Ciebie to wystepuje? Mam nadzieję że 10 ten problem usunie( jak się uda zgrać w jakości DVD). :) |
Cytat:
Zacznijmy od tego że piszesz że wydajnośc zależy li tylko od GPU ,a to ....nieprawda , w równym stopniu zależy od szyny pamięci , jesli karta to kastrat z szyną 64bitową to taka karta ma połowę wydajności tej ze 128bitami. Tak więc nie tylko GPU. Co do RAMu chwyt marketingowy to może i jest ale dla kart ze słabym/wolnym GPU które w aplikacjach 3D wymagającymi procesora o duzych zdolnościach do obliczeń albo wogóle się nie uruchomią w największych rozdzielczościach albo będą to tylko skaczące obrazki, i tu pełna zgoda Ale dla kart o dużej wydajności GPU które operują na dużych teksturach z wygładzaniem obrazu (w najnowszych grach) - większych niż 64MB - wystąpią problemy z ich obsługą jeśli pamięci będzie za mało , może nawet 128MB nie starczyć. |
Cytat:
Przepraszam Ciebie, ale dalej odczuwam istote snobizmu w Twoich postach. Twoj problem polega na hardwarowym dowartosciowywaniu sie. To prawie tak jak pseudoaudiofile wymieniajacy wspaniale rozwiazania technologiczne sprzetu stereo, ale o muzyce nic nie wiedza, mimo to kupuja sobie drogie wzmacniacze i glosniki, dla samego posiadania i chwalenia sie co to oni nie maja. Komputer jaki zostal przez Ciebie wymieniny w pierwszym poscie doskonale nadaje sie do dwuwymiarowej obrobki fotograficznej na potrzeby domowe i profesjonalne. W redakcyjnych skladach gazet, duzych pracowniach planistycznych, tam gdzie obrabia sie swieze zdjecia w duzej rozdzielczosci, czesto stoja jeszcze komputery kilka generacji do tylu /firmowe ale dobre produkty/ i czesto sa to PIII, a pamieci jest znacznie mniej, graficy jednak doskonale sobie radza na takim sprzecie, zarowno w programach graficznych jak i inzynieryjnych... Wymienianie ilosci cache, czestotliwosci dzialania czipsetow, pamieci i podobne, nie ma sensu, sa ta dane techniczne ale i marketingowe... proponuje dostroic system do wlasnych postrzeb... skoro odczuwasz spowolnienia, moze warto zainteresowac sie jakie procesy spowalniaja i tak szybki sprzet... moze wirus? spyware? trojan? kto to wie? Moja rada, zainteresuj sie software i poznaj jego mozliwosci, a odstaw na bok hardware, bo tylko teoretyzujesz... powodzenia |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Roznica 5%... W tych super kartach pewnie jest troche wiecej % bo tam juz karta na poteznych rozdzielczosciach ma co robic. |
Cytat:
|
Cytat:
I gdzie jeszcze palnelem cos glupiego? |
Cytat:
|
Cytat:
Bo zamiast pomóc lub ukierunkować jak mogę poprawić działanie kompa bez wydawania kasy (na czym naprawdę mi nie zalezy) to tylko krytykujesz, wyciągasz dziwne wnioski i osadzasz mnie na podstawie jednego posta, który jak juz napisałam wynika z mojej niewiedzy i własnie dlatego zadałam pytanie na forum, bo gdybym tę wiedze posiadała to nie ryzykowałabym pisania posta w obowie, że jakiś zakompleksiony osobnik bedzie chciał się dowartościować moim kosztem. Sprawa druga, staram się poznać soft, na tyle na ile to możliwe. Lubie się uczyć i lubie umiec zrobić sama na swoim kompie wszystko (choć nie zawsze mi to wychodzi). Nie mam wirusów, trojanów, w tle nie chodza/nie uruchamiają mi się zbędne programy. Regularnie czyszczę kompa z syfu, sprawdzam hijackiem i silenrunners by kontrolować co tam mi się ładuje przy starcie i co ew. można wy******yć. Mam chyba w miarę dobrze skonfigurowanego antywira i firewalla, bo od dłuższego czasu nic mi się niechcianego nie przyplatało. Dziś nawet zaryzykowałam i wgrałam sobie nowe biosy. Piszę zaryzykowałam, bo zawsze bałam się mieszać w biosach, w obawie że coś zchrzanię. Ale nie ma sprawy, jesli jeszcze potrzebujesz się trochę dowartościować to Rocherka jest do Twoich usług :P |
Cytat:
proponuje ogladnac to :czytaj: :czytaj: :czytaj: http://www.behardware.com/medias/pho...IMG0015513.gif no i poprosze o skan tego artykulu jesli mozna rocher 506 jest w miare ok prockiem ale brak w nim Ht i nie nadrobi tego nawet niezle podkrecanie jesli juz brac intela to z HT czyli model 630 lub nowy 631 no ale to juz 700zl jesli masz jakies pytania to prosze pytac tutaj/pw/gg chetnie odpowiem i wyjasnie co warto a co nie bez zbednych prob wrzucenia swojej wyzszosci nad kims innym lub jednej platformy nad druga :) |
Cytat:
Zacytowales caly moj txt :) Czyzbym mylil sie takze w sprawie procka? ;) |
"Jedyne rozwiazanie to AMD64 badz najnowszy sempron 2800+ 64bit. Bez problemu sie kreci. Procek ma standardowo 1600MHz i bez problemu łoi skore Celeronowi D351 z zegraem 3200 Mhz. Popodkreceniu do FSB 250Mhz przebija nieco P4 640 (914zl). Podkrecanie niewymaga zmiany chlodzenia. Po bardziej profesjonalnym podkrecaniu przebija rowniez P4 660 (Procek ten kosztuje 1679zl )"
o ten fragment mi chodzi przy cce roznice sa podobne, tak samo w obrocke grafiki (ale nie 3d np w 3dstudio max ale tym kolezanka sie nie zajmuje) Cytat:
wlasnie bedzie wchodzi nowa podstawka pod amd "am2" i nowych athlonow na 939 najprawdopodobniej juz nie bedzie a tylko semprony wyjda nowe |
Cytat:
Byc moze jestes na tym forum zbyt krotko aby zauwazyc ze takie posty jak Twoj powstaje tutaj tysiace, wystarczy ze skorzystasz z opcji "szukaj", a znajdziesz odpowiedz na swoje pytania... zupelnie absurdalnym jest tutaj zastosowanie slowa "kompleks", zakladam tylko ze to pewnie byla Twoja dygresja lingwistyczna... na marginesie nie przejawiam w sobie absolutnie jakiejs wyzszosci nad innymi, ani tez nie zywie do nikogo jakiegos specjalnego urazu... Ty zwyczajnie mnie nie znasz, a czynisz sady na moj temat. Aby zakonczyc te niepotrzebne dywagacje, musze Ci powiedziec ze Twoj post nie ma nic w swojej tresci co stanowic moze o wczesniej wymienionych klopotach softowych. Poruszasz sie natomiast w sferze wymieniania - jakis roznych podzespolow komputerowych, ich ewentulanej wymianie - modernizacji komputera, ktore to maja byc remedium na jakas tam softowa dolegliwosc, jednym slowem paranoja, ktora "jest gola" i naga juz chyba zostanie. Nie wiem czy wymiana np. procesora AMD (Twojego obecnego) na intela z jakims tam okreslonym liczbowo cache'm ma przyniesc rozwiazanie problemu, czy tez poprawe "komputerowego" samopoczucia? Jesli my czytelnicy tego posta mamy Ci pomoc softowo, nalezy wymienic jaki posiada sie system, oraz pozostale oprogramowanie, opisac konkretny problem softwerowy i wskazac jakies kolizje... tymczasem temat zmierza do smietnika, bo dwoch userow spiera sie ze soba czy jakas tam karta graficzna lepsza jest od drugiej w zakresie posiadania ilosci pamieci... temat zwyczajnie utknal a potem obrocil sie o 180 stopni, nie sadze aby on Ciebie zaprowadzil do rozwiazania problemu. |
ormi masz racje temat obrocil sie o 180 stopni ale troche z braku wiedzy naszej kolezanki
potem goscie sie spieraja o grafike ale teraz wraca do glownego problemu czyli co zrobic aby bylo lepiej w tym czym kolezanka chce osiagnac konserwacja/reinstal systemu ? ok na krotka mete a potem bedzie znowu to samo i tak bedzie sie dziac w kolko wymiana sprzetu na nowszy? lepsze rozwiazanie niz proba optymalizacji ale niestety wiaze sie z wydatkami obie metody pomoga jedna na ktoszy dystans a druga na dluzszy ale obie maja bardzo duze minusy |
Cytat:
Poza tym rocher napisała że nie ma zamiaru wydawać tyle kasy na modernizację. |
dobra to inaczej
"Venice jest na dziś rozwojowym wyborem," venice i s939 nie jest rozwojowym wyborem :) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:22. |