![]() |
Cytat:
|
nie wiem czy zauwazyles ale dyskusje na temat prockow zakonczylismy jakis czas temu
|
dobra demek bo mozemy tak obaj w nieskonczonosc - obie platformy maja wady i zalety...
odnoscnie temperatury, intel juz tak ma, w niczym to nie przeszkadza tylko w obudowie robi się ciepło no ale dość... |
Cytat:
DOBRE :haha: :haha: gratuluje tej teorii :haha: |
Cytat:
Cytat:
|
ale teraz auto wie co do czego jest lepsze ;)
|
...dzięki wszystkim za pomoc, choć dyskusja poszła troche w inną strone
|
Cytat:
|
Tak sobie czytam i się zastanawiam, czy ktoś jeszcze pamięta, o co kolega pytał w pierwszym poście? :P
|
ale dalej popelniasz blad w postacie cpu z o/c vs cpu bez oc
i to nie tylko w przypadku semp vs p4 semp bedzie lepszy a rowniez w przypadku semp z oc vs a64 venice 3000+ bez oc wiec takie porownywanie nie ma sensu proponuje skonczyc dyskusje w tym temacie i przejsc na gg bo zboczylismy dawno z tematu :P ale to pozniej bo teraz ide w wyrko - oczywiscie jesli masz na to ochote ;) |
Cytat:
|
Cytat:
10 minut pelnego obciazenia, procek na stock bez witraka w obudowie, test robiony w mocno cieply dzien http://149.156.124.1/~demek/testy/temp.jpg w chwile po zakonczeniu obciazenia http://149.156.124.1/~demek/testy/temp_idle.jpg |
Cytat:
I jakos niechce mi sie wiezyc ze ten twoj procek jest na boxowym chlodzeniu a w stresie ma 55C... To jest jakas normalna obudowa peceta? |
ty chyba sam nie wiesz co piszesz i o czym piszesz
jest MINIMALNIE lepszy a to roznica co do znacznie pozatym zachowujesz sie tak jakby intel sie wogole nie krecil i dalej porownujesz podkrecone amd do niepodkreconego intela i o ile serie 90nm co potrafia pokazuja dopiero na freonie, kaskadach, suchym lodzie i azocie to seria w 65nm robi to juz na powietrzu i wodzie i ostatni argument przemawiajacy za amd czyli podkrecalnosc na zwyklych systemach chlodzenia sie utlenil (wynik lepszy na powietrzu niz moj na FC ;( ) http://cal930.sakura.ne.jp/cgi-bin/c...le/5346631.PNG a zeby amd mu dorownac to musi byc juz niezla sztuka i nie wystarczy tutaj AC i WC a musi pojsc w ruch CONAJMNIEJ FC i WIECEJ niz 3300MHZ |
I co oswieciles ta osobe? Chyba sie nieudalo :) Sam przyznajesz ze w grach AMD jest znacznie lepszy... i o to mi chodzilo... dla mnie wymagajacy program to wlasnie gra...
Niebardzo mnie interesuja kompresja\dekompresja. No i AMD nadal rzadzi w przedziale cena ;) Za 350zl u AMD moge miec jednoczesnie procka trzykrotnie drozszego u konkurencji :) Dla mnie to wystarczajacy powod by wybrac AMD. Taka sama sytuacja jest przy drozszych Athlonach64. Tam to dopiero sa roznice cenowe jak sie zacznie krecic 3000+ :) Temat uwazam za zamkniety bo co mialo byc powiedziane w koncu zostalo powiedziane :) |
no Yonahy sa swietne tylko narazie konkretnych plyt pod nie brak bo aopen to taka plyta zeby byla a i tak cuda te procki robia :D
ja czekam na polaczenie pentium m i netburst bo maja wyciagnac co najlepsze i polaczyc w jedno a wtedy moze byc bardzo ciekawie :D a co do twojej zasady to...mam prawie identyczna chcesz kompa w wiekszosci to gier to bierz amd, chcesz kompa do reszty bierz intela |
Zawsze powtarzam jak na razie swieta zasade - chcesz kompa do gier bierz AMD, chcesz kompa do kodowania bierz Intela.
Sam mam teraz chrapke na kompa z intelem.... ale bynajmniej nie bedzie to standardowy PC i nie bedzie sluzyl do gier (Intel Core Duo... Pyszne z niego jabuszko ;) ) |
Cytat:
masz racje roznica nie jest duza ale jest na kozysc intela - tylko powiedz mi dlaczego do ciebie dotarlo a do innych nie dociera? nie sugeruje autorowi, ze ma wziasc intela dalem dwa podobne zestawy i tyle moim celem bylo oswiecenie pewnej osoby, ze nie ma racji w tym co pisze |
Cytat:
3Dmark - ponad 12% na kozysc AMD Mathematica - Ponad 10% na kozysc AMD Maya - okolo 3,5% na kozysc Intela Win Rar - ponad 3% na kozysc Intela VirtualDub - 12% na kozysc Intela Co z tego wynika? dokładnie to co napisalem... Intel tylko w kodowaniu i suchych obliczeniach zdobywa jakas tam przewage. |
Cytat:
na THG, widzialem film, na ktorym zaprezentowany byl jeden z P4, nie pamietam juz jaki otoz chodzilo o to, ze boxowe chlodzenie prawie nic nie dawalo i procek (bez OC) natychmiast osiagal temperature alarmowa moze jest "..przedniej urody.", ale zeby jeszcze chlodzilo nie mowie, ze wszystkie P4 tak maja, ale konkretnie ten model taki byl nie zmienia to faktu, ze firma tak powazna jak Intel zaliczyla wtope |
Cytat:
wiecej wynikow nie dalem bo w tym tescie 40 prockow wiecej gier nie bylo, a zalezalo mi aby to mialo rece i nogi autor tematu napisal, ze komp ma byc do zastosowan ogolnych przez co rozumie kodowanie divx/xvid/dvd/mp3 i do gier lepszym rozwiazaniem jest P4 bo - w cenie jest niewielka roznica - P4 ma HT, ktorego nie ma amd a poprawia to komfort pracy - roznica w grach jest na tyle niewielka, ze z nawiazka P4 zrekompensuje to w czym innym masz jeszcze jakies obiekcje? Cytat:
pamietaj, ze porownujemy 3000+ i 3200+ do P4 630 3dstudio max http://www.behardware.com/medias/pho...IMG0015509.gif amd tutaj nie jest gora maya6 rowniez renderowanie grafiki http://www.behardware.com/medias/pho...IMG0015510.gif i rowniez amd nie jest gora mathematica http://www.behardware.com/medias/pho...IMG0015511.gif 3000+ gorszy od 630'ki ale 3200+ juz lepszy kompresja w winrar http://www.behardware.com/medias/pho...IMG0015512.gif znowu oba amd wypadaja gozej divx 6,1 http://www.behardware.com/medias/pho...IMG0015514.gif ehhh no i znowu intel lepszy kodowanie dvd dalem wczesniej tak samo jak i gry wiec poprosze ci o to usrednienie wynikow Cytat:
Cytat:
w serii 6xx zostalo "sfixowane" jesli ktos chce inne porownania a64 3000+ venice do P4 630 to prosze mowic zrobie testy jutro u kolegi i u mnie edit bezapelacyjnie przyznalbym racje kazdemu kto powiedzialby, ze chce kompa w wiekszosci do grania zeby brac amd |
Cytat:
Jezeli by porownywac natomiast Sempron do Celerona (bo te segment nalezy porownywac prawidlowo) to Intelu znowu wypada gorzej. Cytat:
Za najwazniejsze uwazam te test bezposrednio z gier komputerowych czyli aplikacji najbardziej wymagajacych. |
demek, ja wiem, i ty wiesz, ze obrazki z tego testu sa rozne - zamiesciles akurat te, w ktorych wychodzi przewaga konstrukcji intela - wszelkiego typu kodowanie i kompresja, wszedzie indziej amd gora [pomijajac to, ze sa kompilatory optymalizowane pod intela, ale nie ma pod amd]
a co do gniecenia dowolnego zestawu na a64 - spoko, tylko a) ta sama kasa b) obie strony wybieraja dwa 'obiektywne' benchmarki i usrednia sie roznice procentowa ze wszsytkich czterech. intel dostaje po dupie. zawsze. co do zalet intela - konstrukcja ich boxowego radiatora jest bardzo, bardzo dobra. szkoda, ze wiatrak po krotszym czasie zaczyna wyc, ale nie zmienia to faktu, ze radiator jest przedniej urody. |
Cytat:
Ustalcie na czym mu zalezy - na czasie kodowania? niech mierze P4. Na FPS w grach? AMD 64. i koniec. Demek mala uwaga - zdejmij klapki i badz obiektywny bo usilujac "udowodnic" ze AMD nie jest szybszy od P4 w grach dales screeny gdzie akurat roznica jest najmniejsza - wybacz ale to juz jest zalosne. Pozostale testy z tego samego zestawienia pokazuja przewage AMD w grach i Intela w kodowaniu i podobnych. Pogodz sie z tym - AMD nadal jest szybsze w grach. |
Cytat:
- nie porownuj podkreconego amd do niepodkreconego intela tylko do podkreconego - pokazalem ci na kilku screenach, ze twoje amd wcale nie jest duzo lepszy od intela w tym samym przedziale cenowym a tylko MINIMALNIE lepszy a w innym to intel jest lepszy a na koniec zeby pokazac ci "wspanialosc" procesorow amd pokaze ci to http://www.behardware.com/medias/pho...IMG0015513.gif wnioski z tego obrazka wyciagnij sam i podziel sie nimi ze mna Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
oczywiscie mozna wziasc tansze i wsadzic 6800GS - w obu zestawach da sie to spokojnie zrobic Cytat:
Cytat:
zauwaz, ze nigdzie nie powiedzialem iz ten intel jest przytlaczajaco lepszy itp a staram sie tylko poprawiac informacje, ktore tu podajecie |
Cytat:
Cytat:
jednak 'matematycznie' Mhz AMD i Intela porównać nie można bo to różne technologie. Jak widzisz AMD w stosunku do Intela konkuruje(!) mniejszą ilością Mhz... popatrz jeszcze na platforme powerpc. Cytat:
Cytat:
pamięci nie powiem - wypas ale reszta to zapewne wąskie gardła - reasumując niewykorzystany potencjał kości -kończąc na tym utopiona kasa... Cytat:
co do 'syfu' to się zdarza można jechać na marce...tylko jak długo. Cytat:
|
Cytat:
Czy ci sie to podba czy nie AMD jak narazie jest liderem w produkcji procesorow ze tak powiem "wydajnosc w normalnej cenie". Moze piszac o procesorze (wczesniej) Sempron 2800+ albo teraz o Athlonie 3000+ gdzies sie pomylilem? Procesory te po kilku zabiegach potrafia rozgromic swoja konkurencje. A najlepsze jest to ze kosztuja znacznie znacznie mniej... |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
no ale rozumiem twoja "prawda" jest najlepsza podobnie jak "prawda" gloszona przez ojca rydzyka i jego radio ma ryja i tv trwam ;) |
Cytat:
(kiedys sam takie zrobilem ;) od podstaw) |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
hm, a co powiecie na te 'bezglosne' chlodzenia?
mowa o wielkich radiatorach na CPU dobrze spelniaja swoje zadanie? |
Cytat:
Cytat:
http://sklep.benchmark.pl/pelny_18166.html Cytat:
Za rok może to ulec zmianie - ale intel musiałby mieć naprawde coś co mnie zainteresuje Cytat:
Cytat:
Cytat:
PS jak ja lubie takie dyskusje :serdusz: tylko aby @janekc nie bał napisać się kolejnego posta w tym temacie :D |
Cytat:
sprawdzane na wielu modelach takze nie mow, ze to nie prawda Cytat:
takze jest to klamstwo Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
cytat z tego samego zrodla:
So overall what must one think of 3DMark 2006? Well certainly it is a good show case for HDR and SM3, and in that way has some nice eye candy. It also will certainly becoming a tool of bragging rights as thousands submit scores hoping for the top spot. Overall the importance as a serious benchmark when evaluating a graphics card or CPU has to come into question. Clearly the results here do not reflect real world gaming benchmark when comparing AMD to Intel, but they do seem more accurate when comparing Nvidia to ATI. While we would never expect the 840 D to outperform the FX60 in gaming it is usual for the 7800GT to beat the X1800XL. So we have sort of a split decision. 3DMark 2006 is certainly good for eye candy, but we would not recommend one use it as the main reason for choosing hardware. We always must recommend real world application performance numbers to synthetic tests any day of the week. nie radze opierac jakichkolwiek tez, teorii itp na 3dsmarku.. zbyt kuszaca jest perspektywa optymizacji, sciemnizacji i krętyzacji - nie moga sie jej oprzec i producenci procow i tworcy 3dsmarka.. zbyt latwo wmowic milionom fanboy'ow cokolwiek sie chce tym narzedziem a co do intela i amd.. w zestawie ktory podales na gorze, dales amd pamieci za 1000 zeta a intelowi za duzo, duzo mniej - jakis byl tego powod? poza podbiciem sztucznie ceny zestawu amd? przyjme dowolny zestaw a64 w prezencie :) |
no sorry ale ja na proca 2tys nie wydam wiec zejdz na ziemie, no ale skoro Ty mozesz kupic taki ram za tysiaka to spoko.
nigdy nie wydam wiecej jak 5tys na kompa za te cene masz bardzo dobry sprzęt. acha pisałem wiele razy ale jeszcze nie w tym temacie - nie uznaje OC :) co do gazet...nie wszyscy mają internet. Ja też kiedyś nie miałem i z 'papierowych' testów skompletowałem kompa, który chodzi do dziś i nie ma kłopotów z przyzwoitą wydajnością |
http://www.amdzone.com/modules.php?o...tid=229&page=3
porownanie procka za 2 tysiace ze stajni inela do procka za 5 tys ze stajni amd testy od fanatykow amd wiec nie wyjedz przez przypadek z textem, ze jest nieobiektywny PS gdyby zastosowali Pentium D 940 roznica bylaby jeszcze wieksza na kozysc intela Pentium przegral tylko w tescie proca..no ale to nie ta sama polka proca |
Cytat:
temperatura ma dla mnie DUZE znaczenie, a Intel z tym parametrem przesadza - AMD pokazuje, że da się chłodniej... AMD z dobrym (box nie jest koniecznie dobry) chłodzeniem nawet w stresie nie słychać ten venice da sie podobno na 2780mhz zabujać na A8N-SLI, ktoś tam się chwalił, że uzyskał OC 9x460 tylko nie znam mobo. Nie miej klapek na oczach z tym Intelem, ja intela darowałem sobie praktycznie po pokazaniu sie A64... |
Cytat:
|
Cytat:
zobacz na screeny, ktore dalem powyzej jak maja sie do twojej gazety Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Dam bardzo ladny cytat z gazetki bo urzekl mnie bardzo... "Dla najbardziej wymagajacych AMD oferuje procesory Athlon 64, zac Intel - P4. Sytuacja ma sie tu podbnie jak wsrod tanich tanich ukladow - to znaczy Intel ponosi calkowita porazke. Nie ma nawet walki czy rozwazania "co jest lepsze". Poprostu calkowity nokaut." |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
moj procek robi na 1,45v 4700mhz na boxowym coolerze i ma w stresie 55 stopni i z twoim venice 2400mhz mozesz mu conajwyzej socket wylizac Cytat:
boxowe cooler radzi sobie bardzo dobrze i redukuje sobie obrot swietnie na boxie w idle 1100 obr/m i go nie slyszysz a temp 35-38st w stresie 2000 obr/m i slyszysz go lekko a temp max 55 wiec o co chosi ? ;) |
Jeśli chodzi o AMD i Intel - jak myślicie który to piekarnik ? Tylko nie gadać mi tu o dobrym chłodzeniu bo lubie cisze :D
Procesor ok, dobralbym do niego Zalmana CNPS 7000B-Cu MoBo bralbym ze stajni Asusa na nforce4 oczywiście s939 grafika chmm podoba mi się jakoś GeForce 6600GT Asus 256MB + Zalman ZM80D-HP + ZM-OP1 :D |
Cytat:
Proponuje kupic A64300+ - Taka sama wydajnosc co P4 640. To jednak dopiero poczatek... ;) Ten model AMD bez problemu pracuje na FSB 250Mhz. Uzyskana predkosc zegara to wtedy 2250MHz. Nietrzeba wtedy montowac dodatkowego chlodzenia. Wystarczy symbolicznie podniesc napiecie procka. W ten sposob otrzymuje sie bez zadnych dodatkowych kosztow procesor o wydajnosci w grach wyzszej niz P4670. Z dobra plyta glowna, pamieciami i chlodzeniem zabawa idzie dalej ;) Niemal kazdy Venice pracuje stabilnie przy zegarze 2400-2500 Mhz. Dzieki temu otzrymujemy procesor ktory przebija wydajnoscia niemal wsyztsko a rynku. Lepsze sa tylko Athlony FX. Intel niema nic godnego do nawiazania walki :) Dodam tylko ze procesor kosztuje na dosc drogim komputroniku 648zl czyli niewiele. Nawet niechce patrzec na ceny najdrozszych Intelow ktore w grach i tak wypadaja gorzej :P |
Cytat:
pokazalem je aby temu zaprzeczyc takim tekstom bo roznica 6 klatek i 0,5 klatki to jest nic Cytat:
|
Cytat:
nie wiem co maja udowadniac Twoje wykresy, ale na pewno nie to, ze AMD nie jest lepszy skupilem sie na swoim AMD Athlon 64 3000+ (1,8GHz) dla porownania Intel, aby osiagnac zblizona ilosc punktow, potrzebuje zegara wiekszego okolo o 1GHz, wiec wybacz demek, ale to porownanie wydajnosci przeczy Twojej wypowiedzi Cytat:
|
najtaniej calosc wyjdzie w www.apollo.pl
Procesor [775] Procesor Intel Pentium4 630 3,0GHz/2MB/800 700.00 Płyta główna [INT][775] Płyta Asus P5WD2 Premium 705.00 Pamięć DDR2 2x512MB PC6400 800MHz Patriot LLK CL4 585.00 Karta grafiki [PCIE] Karta GeForce 6600GT GigaByte 256MB 128b GV-NX66T256D 600.00 Dysk twardy [SATA2] Dysk Samsung 250GB 7200 8MB SP2504C 364.00 Chłodzenie procesora Cooler na procesor Scythe SCNJ-1000 Ninja (754/939/940/478/775) 168.00 Zasilacz Huntkey HK400AP 228.00 Wartość sprzętu 3350.00 + obudowa Procesor [939] Procesor AMD Athlon 64 3200+ BOX Venice 646.00 Płyta główna [AMD][939] Płyta DFI LanParty UT NF4 Ultra-D 482.00 Pamięć Pamięć DDR 2x512MB PC3200 400MHz GeIL One S GOS1GB3200DC 968.00 Karta grafiki [PCIE] Karta GeForce 6600GT GigaByte 256MB 128b GV-NX66T256D 600.00 Dysk twardy [SATA2] Dysk Samsung 250GB 7200 8MB SP2504C 364.00 Chłodzenie procesora Cooler na procesor Scythe SCNJ-1000 Ninja (754/939/940/478/775) 168.00 Zasilacz Huntkey HK400AP 1 228.00 Wartość sprzętu 3456.00 +obudowa a zeby zwolennicy amd nie mowili, ze amd zmiazdzy tego intela w grach to prosze dwa screeny http://www.behardware.com/medias/pho...IMG0015515.gif http://www.behardware.com/medias/pho...IMG0015516.gif |
Ze tak zapytam z ciekawosci - z jakiego sklepu internetowego najlepiej kupowac czesci komputerowe? zeby bylo bezpiecznie i w miare tanio.. <-- komputronik do tych sie nie zalicza (jesli chodzi o ceny..).
Pytam, poniewaz rowniez mam w planach zmiane kompa za 3 miesiace :) |
...komp ma być do ogólnych zastosowań, w tym również do gier, chciałbym przeznaczyć około 3500 zł.
|
Cytat:
|
Cytat:
Ale to zalezy pewnie od konkretnego modelu bardziej. Samsunga bym niebral bo sporo skarg ostatnio na niego. |
Cytat:
|
dysk wez inny z wiekszym cache
|
co masz zamiar robic na kompie i jaki jest fundusz
|
...zestaw do oceny
Witam, niedługo zamierzam kupić (zmienić) komputer, czy możecie ocenić zestaw:
Procesor AMD Athlon 64 3000 ***8211; 3200 (Socket 939) Venice Chłodzenie Scythe Ninja Płyta główna DFI LanParty UT nF4 Ultra-D Pamięć GeIL Dual 2 x 512MB ULD PC-400 CL2 Dysk twardy Samsung SpinPoint 250 GB (8MB cache, Serial ATA II) Karta grafiki GeForce 6600GT Gigabyte Silent Pipe II 128MB (500/1120) Zasilacz Tagan 420W ***8211; PFC Obudowa Chieftec LBX-02B-B-B Wentylatory NoiseBlocker Ultra Silent SX1 120 mm 2 szt. NoiseBlocker Ultra Silent SE2 92 mm Zastanawiam się tylko nad płytą główną i kartą graficzną, reszta raczej napewno zostanie, ale za wszelkie opinie i sugestie dotyczące zestawu jako całości, jak i poszczególnych części będę wdzięczny. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam Janek |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:08. |