![]() |
Gdy AD-aware i SpyBot zawioda...
Witam!
Moj problem jest nastepujacy. Swiezo po formacie i kolegi, kiedy sprawdzalem czy skonfigurowalem obrze net i czy dziala odpalilem IE (:bicz:) . Net dzialal ale w ciagu 3 min zlapal juz jakiegos spyware. Przeskanowalem Ad-aware i nic nie wykryl :boks:, przeskanowałem Spybotem - znalaz 20 spywarow :podbite:, niby usunal :idea:. Przeskanowałem NOD32 ||, usunal 6 :piwo:. No i niby powinno byc ok:pisze:, ale nie jest :wsciekly:, bo w windowsie cigle pokazuje ze komputer jest zainfekowany.... no i to widac ze jeszcze cos sie dzieje nie tak... no i moje pytanie brzmi nastepujaco: Co ja mam do kurtki nedznej zrobic?! ??? |
Zrób to samo jeszcze raz tylko uruchom system w trybie awaryjnym; a przed tym wyłącz przywracanie systemu.
|
ms antispyware?
|
u mnie swiezy system bez firewalla na polaczeniu modemowym wytrzymywal też 3-4minuty a pozniej sie wszystko sypalo
|
@kondzio46
u mnie max 15 minut :) a MSAntispyware też się powinien przydać |
MODEL PRAWIDŁOWEGO USUWANIA SZKODNIKÓW
1. Wyłączenie Przywracania systemu 2. Start w trybie awaryjnym 3. Usunięcie wirusa/robaka/szpiega/trojana to może przeskanuj skanerem mks-vir(tylko przeglądarka IE) wylrywa i usuwa szkodniki http://skaner.mks.com.pl/ |
najprosciej... od nowa winde... potem NIE WLACZAC IE tylko od razu latki na saska, blasterka + ew. firewalek i bawimy sie netem przez FF lub Opere....
jezeli jest tak jak mowisz, to jeden progs bedzie wykrywal czesc, drugi druga czesc itd np. mks nie wykryje spyware, adaware nie wykryje wirusow, a one sie mnoza i mnoza..... i mozna tak w kolko... (sprawdzalem kiedys... po 2h walce i usuwaniu recznym w konsoli tego co nic nie chcialo usunac, skanowaniu na zmiane roznymi progsami i usuwaniu tego co wykrywaly dalem sobie spokoj...) |
NOD32 + Outpost Firewall + Opera - nie mam nic od ponad dwóch lat! :piwo:
|
ja moge zaproponować kerio + Avast spisuje sie ok choć ostatnio przesiadłem sie na F-Secure Pakiet internet i tez spoko działa
Co do problemu najlepiej format badź tak jak radzili inni awaryjny i jazda:D |
Pomocny AutoPatcher XP
Przed instalacją nowego systemu warto ściągnąć najnowsze poprawki i zainstalować je po nowej instalacji systemu bez podłączania kompa do sieci. Zmniejsza się ryzyko podłapania czegoś niemiłego podczas pobierania poprawek online.
A oto opis ze strony Amnezja.org "AutoPatcher XP Styczeń 2006 Styczniowe wydanie programu zawierającego większość poprawek bezpieczeństwa i uaktualnienień przeznaczonych dla systemu Windows z zainstalowanym SP2. Dodatkowo w wersji Full znajdziecie przydatne dodatki oraz dość ciekawe sposoby podkręcenia systemu. Mimo, iż program został wielokrotnie przetestowany apelujemy o rozwagę, szczególnie przy stosowaniu dodatków "podkręcających". Wersja Styczniowa zawiera listę poprawek dobraną na podstawie bardzo wnikliwej analizy biuletynów bezpieczeństwa oraz testów wykonany na świeżych instalacjach Windows XP z SP2. Producent: Autopatcher Team Polska strona programu Licencja: Freeware System: Windows XP SP2 PL" Jest to tu: http://amnezja.org/modules.php?name=...ticle&sid=9759 |
AutoPatcher
radziłbym ostrożnie podchodzić do tego Cytat:
http://www.centrumxp.pl/Uaktualnieni...a,Windows.aspx |
|
wystarcza latki na sasa i blastera... nic innego sie nie przyczepi (chyba ze pod IE)
|
wystarczy sp2;)
|
żaden program nie zastąpi zdrowego rozsądku i ostrożności.
po pierwsze - instalujemy windę na kompie odłączonym od sieci. po drugie - po instalacji wrzucamy firewall, np.: darmowy kerio i konfigurujemy. po trzecie - możemy ale nie musimy zainstalować program antywirusowy, np darmowy avast! po czwarte - odpalamy XP-AntiSpy i wywalamy to co zbędne oraz wyłączamy universal pnp. dopiero wtedy możemy podłączyć net, ściągnąć aktualizacje. a co najważniejsze - należy zrezygnować z outlook'a i ie. outlook np.: automatycznie odpala sprytnie podlinkowane obrazki zamieszczone w wiadmościach, a ie... nie muszę mówić. dlatego opera, ff lub jakakolwiek inna przeglądarka jest zalecana. |
Cytat:
Najnowsza (tzn na pierwszej stronie , pierwsza) jest 14 października 2005. Chyba ze wiecej juz nie wychodzilo?? ;) |
Oprócz tego co już zrobiłeś. Przeszukać system hijackiem - wywalić to co podejrzane . To podstawa kiedy nie działają anty-viry i anti spyware, a nie polecanie nowych programów tego samego typu;) Aż dziw bierze co Hijack odnajduje za ciekawe procesiki w kompie.
http://www.majorgeeks.com/download3155.html |
Jesli chodzi o podejrzane procesu to ja uzywam windows Inspector. Bardzo :spoko: program.
|
Cytat:
fakt powinna być z 11.01.2006r nie wiem czemu się spózniają w uaktualnieniach??? |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:39. |