![]() |
Samsung SD-616T - dziwny problem
Witam,
Mam taki dosyć dziwny problem z moim DVD-ROM. Otóż nie wiem dlaczego ale nie chce on czytać niektórych płyt DVD. Głównie są to nowe płyty, jeszcze ze sklepu. Nie są ani uszkodzone ani zabrudzone itd. Chodzi o to, że najnowsze płyty DVD nie chcą ruszyć - odtwarzacz ich nie wykrywa. Na początku jak wkładam płytę to jest lekka zawieszka na komputerze lecz gdy klikam w ikonę DVD-Rom'a to po chwili mam komunikat "Włóż dysk do stacji dysków E:." Pomyślałem, że to może wina sterowników, które są już może stare, bo z 2001 roku i nie chcą uruchamiać nowych płyt. Zobaczcie na screen: http://topvit.webpark.pl/dvdrom.jpg Szukałem nowych sterowników w internecie ale nie za bardzo wiem czego tu szukać, bo znajduje mi kilka różnych sterowników z nazwą takiego samego modelu... dlatego nie wiem co już mam robić i zwracam się do was o pomoc. Mam nadzieje, że ktoś mi pomoże, może tu chodzi o coś innego niż sterowniki, już sam nie wiem. |
Te sterowniki nie maja nic do odczytywania danych, ich wiek takze, one sa tylko po to aby system widzial dany sprzet, przeczysc optyke mozliwe ze jest zabrudzona, a to sie dzieje tylko z plytami dvd tloczonymi czy tez moze z nagrywanymi i czy z cd takze ?
|
Cytat:
|
nowy bios może poprawić sytuację
http://cd-rom.free-driver-download.c...ware-F306.html w paczce jest bios F306com.bin i programik do flashowania, trzeba wybrać napęd, otworzyć ten bios i kliknąć na przycisk po środku. napęd bez płyty, po zakończeniu pokaże się okienko że trzeba zrobić restart, ok i po wszystkim. |
Zainstaluj sobie Any DVD, płyty tłoczone są najczęciej zabezpieczone przed odtwarzaniem w komputerze. Any DVD te zabezpieczenia usuwa. Dodam tylko, że program nie jest darmowy, ale są wersje "próbne". Może to o to chodzi z twoimi lytami i Samsungiem?
|
Cytat:
A co do tego BIOS-a to przyznam się, że nie znam się na tym a więc jeśli to ściągne to uruchomi mi się BIOS czy w Windowsie będe musiał coś kliknąć ? Nie znam się na tym i boję się, że mogę coś zepsuć w systemie potem... |
pierwsza sprawa to sprawdź w nero info tool jaki masz bios
http://www.nero.com/nero6/de/Info_Tool.html jeśli starszy niż 306 to tak jak pisałem wyżej, ściągnąć, rozpakować, kliknąć na program sfdnwin, zaznaczyć napęd, przyciskiem po lewej wybrać bios, przyciskiem w środku uruchomić akcję, poczekać i ok - restart. flashowanie napędu nie ma nic do zmian w systemie, co się może przytrafić to brak zasilania i możliwe kłopoty z napędem, ale proces flashowania przebiega kilkanaście sekund, więc trzeba by mieć strasznego niefarta. przed chwilą dla checy sflashowałem swojego szajsunga :D ten DVD-Rom (616E) zabrałem od siostrzeńca, bo mu nie chciał czytać wielu rzeczy, wgrałem nowy bios i u mnie czyta praktycznie wszystko. a o płytach DVD zabezpieczonych przed odtwarzaniem to się dowiedziałem z tego tematu :hahaha: więc jak się nie chce kopiować płyt to AnyDVD nie jest potrzebne. jeśli zmiana biosu nie pomoże to pozostaje przeczyścić laser rozbierając napęd, jeśli też nie pomoże to przeznaczyć go na eksperymenty medyczne || |
Cytat:
Czy masz je może na stałe włączone, a po nie rozpoznianiu płyty program wyłącza się ? |
Cytat:
http://topvit.webpark.pl/nero-info-tool.jpg Sorry, ale w tych sprawach jestem tępy i nie znam się... Cytat:
|
.
|
Co do tego biosa to sprawdziłem jeszcze raz w programie Nero Info Tool i mam wersję F306. Czyli wszystko ok.
Potem ściągnąłem ten programik do wgrania nowego BIOS'a i zainstalowałem go. Wszystko już jest OK - działają mi już te płyty :D Wcześniej sam próbowałem coś z tym zrobić (jeszcze przed napisaniem tematu) ale na stronach z downloadem tego BIOS'a było kilka o takich samych nazwach, ściągnąłem jednen i próba zainstalowania się nie powiodła. Ale najważniejsze, że już wszystko jest OK i serdeczne podziękowania dla was za pomoc ! ;) Temat może niech będzie otwarty, może kiedyś się komuś przyda. |
czyli wychodzi na to, że stało się to samo, co kiedyś w mojej nagrywarce LiteOn 812S - padł bios i ponowne wgranie pomogło.
|
Cytat:
|
Cytat:
;p |
Witam. mam niestety ten sam problem. wgrywałem już firmware ze strony samsunga i ten w linku w postach powyżej, ciagle niestety:
http://images4.fotosik.pl/9/gkx34j04zk13w4jp.jpg |
Tylko ze inny firmware, sprobuj zaaktualizowac bios moze naped bedzie mogl odczytywac pliki dvd-r
|
hi hunter.moze odpowiedzialbys mi na pytania.po wgraniu tego Twojego niesaowitego biosa moj komp nie widzi dvd,a przy starcie sie muli.Chcialbym wiedziec jak to teraz naprawic jak jestes taka madra glowa.
|
hi strajner.
Ju***380; odpowiadam. To nie m***243;j bios, bo go nie zrobi***322;em. Da***322;em linka i wtedy wierzy***322;em ***380;e to dobry link/bios. Je***380;eli bios z tego linku okaza***322; si***281; teraz wadliwy (tego nie wiem i sprawdza***263; nie b***281;d***281;) to nie moja wina. Min***281;***322;o tak du***380;o czasu, ze naprawd***281; nie pami***281;tam czym si***281; kierowa***322;em daj***261;c tego linka. W ka***380;dym razie nie mia***322;em na ch***281;ci nikomu zaszkodzi***263;. |
for hunter
ok wiem,ze to nie Twoj bios,ale z wczesniejszej Twojej wypowiedzi wynikalo,ze wszystko pojdzie bez zadnych problemow to czemu teraz piszesz,ze bios okazal sie wadliwy.Przeciez to na pewno ten sam bios.Przyczyna jest pewnie inna.Nie do kazdego kompa mozna to wgrac.Moze jednak cos wymyslisz.Wczesniej pisales,ze to jest proste.
|
Nikt wcze***347;niej nie zg***322;asza***322; zastrze***380;e***324;. :] Nie wiem co si***281; sta***322;o w czasie wgrywania tego biosu - wystarczy zanik napi***281;cia, wadliwa ta***347;ma, p***322;yta w ***347;rodku, nadgorliwy biosuj***261;cy co si***281; ko***324;ca doczeka***263; nie mo***380;e, ciemna strona mocy... i nap***281;d odchodzi do krainy wiecznego spoczynku. Ryzyko zawsze jest, wi***281;c ka***380;dy robi to na w***322;asn***261; odpowiedzialno***347;***263;. :]
Wgrywa***322;em biosy do nap***281;d***243;w dziesi***261;tki razy i nigdy nic z***322;ego si***281; nie sta***322;o. :] |
do hunter
Chcesz mi powiedziec,ze moge to dvd wyrzucic do kosza?TO moze jeszcze wytlumaczysz mi dlaczego komp uruchamia sie po tym szajsie 3 razy wolniej.Musisz to wiedzic jesli robiles to 10-siatki razy.DOdam,ze nie bylem niecierpliwy i nie bylo braku napiecia.NAstepnym razem jesli nie jestes pewny jak to pisales to nie pisz takich tematow na forum.Moze lepiej udzielaj ludziom rady jak upiec babke piaskowa.
|
Dobra rada - by***322;o tego nie czyta***263;. :rotfl:
A pewny to jestem, ***380;e co***347; posz***322;o nie tak, m***243;j stary, podobny DVD-Rom ma si***281; do dzisiaj ***347;wietnie, a stosowa***322;em si***281; do w***322;asnych rad przy zmianie firmware na nowsze. Babki piaskowej piec nie umiem, ale za to mog***281; poda***263; przepis na nalewk***281; z wi***347;ni. :] |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:25. |