Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Czy tak Można ??? (https://forum.cdrinfo.pl/f15/czy-tak-mozna-62678/)

Nieznajoma81 22.02.2006 13:38

Czy tak Można ???

Witam. Kupiłam sobie nagrywarkę DVD i mam pytanie czy można na płytę DVD nagrać filmy w formacie VCD? Może w Nero wybrałabym - Utwórz DVD z danymi i zwykłe DVD dałoby radę to odczytać ???

ed hunter 22.02.2006 13:44

trzeba by nagrać obrazy płyt vcd (jako dane) i odtwarzać na komputerze po podpięciu pod napęd wirtualny.

Nieznajoma81 22.02.2006 13:49

Czyli tak nie będzie działało, nie odczyta tego odtwarzacz DVD - uruchamiam Nero, wybieram Utwórz DVD Z Danymi, wrzucam pliki VCD i nagrywam?

ed hunter 22.02.2006 13:58

niestety vcd nagrane normalnie jako dane nie działają.

Nieznajoma81 22.02.2006 14:08

A jako DVD Video lub cos innego. Można wogóle nagrać VCD na płytę DVD i odtwarzać na stacjonarnym DVD? Bo wiem że zwykłe AVI na płytkę DVD można nagrać i odtwarzać na DVD które czyta DivX-y

grzeniu 22.02.2006 14:42

A czemu nie nagrasz tego VCD na plyte cdr?
Zakladam ze twoj stacjonarny DVD czyta plyty cdr, bo chyba kazdy czyta?

Przerobka tego na dvd video nie ma sensu ze wzgledu na kiepska jakosc formatu VCD. Po prostu VCD nie ma sensu w ogóle brać do rąk.

Nieznajoma81 22.02.2006 14:56

Tak z czystej ciekawości chciałam się dowiedzieć czy coś takiego zadziała

VIZZARD 22.02.2006 15:37

Ach ta kobieca ciekawość :>

||

grzeniu 22.02.2006 15:42

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Ach ta kobieca ciekawość :>

||

Przes tą ciekawość pogonili nas z raju ;)

VIZZARD 22.02.2006 16:17

Cytat:

Napisany przez grzeniu
Przes tą ciekawość pogonili nas z raju ;)

To co?

Po negatywie? :>

:mruga:

Arepo 22.02.2006 16:43

Cytat:

Napisany przez Nieznajoma81
Witam. Kupiłam sobie nagrywarkę DVD i mam pytanie czy można na płytę DVD nagrać filmy w formacie VCD? Może w Nero wybrałabym - Utwórz DVD z danymi i zwykłe DVD dałoby radę to odczytać ???

Witam na forum.

Jeśli pliki są zgodne ze standardem VCD, to łatwo można je nagrać na płytę DVD, tak aby nie było problemu z odtworzeniem na stacjonarce. Wystarczy wykonać ich authoring (tak jak przy robieniu zwykłego DVD) za pomocą odpowiedniego programu.

Polecam prosty w obsłudze TMPGEnc DVD Autor. Opis znajdziesz TU. Pliki dodajesz za pomocą przycisku "Add File" na zakładce "Soure setup". Reszta tak jak przy zwykłym DVD.

Pliki stworzone przez program (katalog VIDEO_TS) pozostaje nagrać w Nero jako DVD-Video.

pozdrawiam

Nieznajoma81 22.02.2006 17:26

Wielkie dzięki za pomoc. Zrobię jak napisałeś. A jeśli chodzi o przerobienie avi na dvd to korzystam z tego samego programu co przy tworzeniu vcd - TMPGEnc. tylko tu wybieram DVD - Pal i dalej postępuję tak jak przy tworzeniu VCD? Do dodawania napisów mogę użyć ffdshow?

Arepo 22.02.2006 17:42

Przy przerabianiu avi na dvd, wiele ustawień się różni w porównaniu do vcd. Poczytaj TEN poradnik, wszystko jest tam napisane. Napisy można w łatwy sposób wkleić w film za pomocą ffdshow. Ustawienia jak to zrobić są w TYM temacie (punkty 1 i 3).

pozdrawiam

PIOTR34 22.02.2006 17:48

Cytat:

Wielkie dzięki za pomoc. Zrobię jak napisałeś. A jeśli chodzi o przerobienie avi na dvd to korzystam z tego samego programu co przy tworzeniu vcd - TMPGEnc. tylko tu wybieram DVD - Pal i dalej postępuję tak jak przy tworzeniu VCD? Do dodawania napisów mogę użyć ffdshow?

Tak lub vobsub, gdyby FFdshow nie działał.

Nieznajoma81 22.02.2006 19:16

Mam pytanie chciałam w TMPGEnc przekonwertować avi do MPEG-2 ale wyskoczył mi taki błąd: MPEG-2 encoding function has expired. Używam zwykłego TMPGEnc nie żadnego plus. Co mam zrobić?

PIOTR34 22.02.2006 23:37

Pewny na 100% nie jestem, ale chyba skończył się okres ważności wersji trial (30dni) należałoby program odinstalować i usunąć wpisy z rejestru dotyczące Tmpgenc, a następnie zainstalować ponownie.

Nieznajoma81 23.02.2006 08:13

I tak co 30 dni? Nie ma innego sposobu? Przerabianie na VCD nadal działa.

Maciej 23.02.2006 08:41

Kodowanie MPEG1 (VCD) działa cały czas, ograniczenie czasowe jest tylko na MPEG2.

Nieznajoma81 23.02.2006 11:45

Dobra więc jak temu zaradzić ? Może ma ktoś jakiegoś cracka? Chyba jest sposób żeby zrobić to raz a dobrze?

VIZZARD 23.02.2006 11:56

Cytat:

Może ma ktoś jakiegoś cracka?

Coooooo? :wow:

Na cdrinfo? ???

Taki jestem ciekaw dalszej części tematu... :>

:matrix:

prometeusz 23.02.2006 11:59

chcesz jeszcze raz zadac pytanie z pierwszej strony || tego topicu
edit
tam bylo cos o ne....wie

VIZZARD 23.02.2006 12:05

Jeszcze chwile poczekajmy i zobaczymy co się stanie... :banned:

Nieznajoma81 23.02.2006 12:09

Ale macie ubaw Co? Czy ***** pomoże na mój problem. Czy może wersja plus? Możecie powiedzieć bez nabijania się

ed hunter 23.02.2006 12:31

Cytat:

Ale macie ubaw Co? Czy ***** pomoże na mój problem. Czy może wersja plus? Możecie powiedzieć bez nabijania się

to raczej nie jest możliwe :D, a gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka pewnie, że pomoże :>

VIZZARD 23.02.2006 12:37

Cytat:

Nie wiem co takiego śmiesznego jest w tym, że ktoś się oburza iż zwraca mu się uwagę na regulamin obowiązujący na forum

Który brzmi tak:

Cytat:

Regulamin korzystania z Forum oraz Grup Dyskusyjnych (NEWS) w serwisie CDRinfo.pl
(www.cdrinfo.pl).

§ -1-

W serwisie CDRinfo.pl znajduje się Forum dyskusyjne, które jest podzielone na kategorie i podkategorie tematyczne:

§ -1.1-

Kategoria tematyczna Forum - ogólnodostępna, dzieląca się na następujące podrozdziały:

§ -1.1.1-

Ogłoszenia i komunikaty - jest działem wyłącznie do odczytu. Zawiera zbiór podstawowych praw i zasad rządzących Forum, a także inne ważne kwestie i komunikaty omawiające funkcjonowanie samego Forum.

§ -1.1.2-

Propozycje, sugestie, błędy - ma służyć zgłaszaniu opinii, propozycji oraz zauważonych błędów w wyglądzie/działaniu tego Forum.

§ -1.2-

Kategoria tematyczna Dyskusje - dostępna wyłącznie dla zarejestrowanych użytkowników, dzieląca się na następujące podrozdziały:

§ -1.2.1-

CDR Forum - obejmuje tematykę nagrywania oraz kopiowania płyt CD-R i CD-RW, jak również wszelkie problemy sprzętowe i software'owe dotyczące ww. zagadnienia,

§ -1.2.2-

CDR Zabezpieczenia - obejmuje tematykę zabezpieczeń komercyjnych nośników CD przed wykonywaniem ich kopii bezpieczeństwa,

§ -1.2.3-

DVD/VCD Forum - obejmuje tematykę nagrywania i kopiowania płyt zawierających materiał filmowy,

§ -1.2.4-

Kupię/Sprzedam/Zamienię - jest działem Forum przeznaczonym na zamieszczanie ofert kupna/sprzedaży,

§ -1.2.5-

Off topic - obejmuje wszelkie inne sprawy lub problemy. Można tu zamieszczać posty dotyczące każdego zagadnienia, zwłaszcza nie związane z tematyką CD-R/CD-RW.

§ -2-

Redakcja serwisu CDRinfo.pl ma prawo otwierania nowych i zamykania istniejących kategorii tematycznych.

§ -3-

Z Forum dyskusyjnego mogą korzystać wszyscy zarejestrowani użytkownicy.

§ -4-

Redakcja serwisu CDRinfo.pl dokłada wszelkich możliwych starań aby Forum dyskusyjne działało nieprzerwanie oraz bez zarzutu. Tym samym redakcja serwisu CDRinfo.pl nie ponosi żadnej odpowiedzialności za niefunkcjonowanie Forum dyskusyjnego lub za jego nieprawidłowe funkcjonowanie.

§ -5-

Forum dyskusyjne służy tylko i wyłącznie do zadawania pytań, wymiany spostrzeżeń, poglądów oraz informacji posiadanych przez zarejestrowanych użytkowników. Nie toleruje się wprowadzania innych użytkowników w błąd.

§ -6-

Zarejestrowani użytkownicy mają prawo do zamieszczania nowych postów oraz odpowiadania na posty już istniejące.
Użytkownicy niezarejstrowani, tzw. Goście (Guests) mają ograniczony dostęp do Forum poprzez ukrycie niektórych działów tematycznych. W dostępnych dla siebie działach ich prawa ograniczają się wyłącznie do odczytu tematów tam się znajdujących.

§ -7-

Wśród grona zarejestrowanych użytkowników mogą znajdować się użytkownicy (Administratorzy, Moderatorzy) posiadający większe uprawnienia w poruszaniu się po Forum dyskusyjnym z prawem ingerencji w cudze posty oraz prawem usuwania cudzych postów włącznie. Ich zadaniem jest kontrola treści publikowanych przez użytkowników i usuwanie informacji wymienionych w § -8-. Mają oni prawo do karania użytkowników notorycznie łamiących postanowienia niniejszego regulaminu w taki sposób, aby zaprowadzić porządek na Forum dyskusyjnym.

§ -8-

Redakcja serwisu CDRinfo.pl zabrania użytkownikom zamieszczania i publikowania treści niezgodnych z prawem, reklam, spamu, a w szczególności numerów seryjnych, kluczy programowych, c r a c ków, czy tzw. 'wspomagaczy', 'poprawek', 'łatek' etc. umożliwiających nielegalne użytkowanie komercyjnych aplikacji. Użytkownicy nagminnie nie stosujący się do niniejszego postanowienia mogą liczyć się z konsekwencjami - z czasowym zablokowaniem dostępu do Forum dyskusyjnego oraz wykluczeniem z grona zarejestrowanych użytkowników włącznie.

§ -9-

Redakcja serwisu CDRinfo.pl informuje, iż użytkownicy mogą w postach zamieszczać odnośniki (hyperlinki) do plików/stron WWW/informacji/etc. pod warunkiemm, że treści do których prowadzą nie są niezgodne z § -5- lub/oraz z § -8- niniejszego regulaminu.

§ -10-

Redakcja serwisu CDRinfo.pl informuje, iż rejestruje numer IP każdego użytkownika Forum dyskusyjnego przy każdym jego zalogowaniu.

§ -11-

Redakcja serwisu CDRinfo.pl informuje, iż nikt z Administratorów, Moderatorów ani jakichkolwiek grup użytkowników nie ma dostępu do prywatnych haseł użytkowników. Redakcja serwisu CDRinfo.pl informuje również, że nikt nigdy nie będzie nikogo pytał o prywatne hasło użytkownika. Wszelkie próby zapytań osób trzecich o hasło użytkownika są nadużyciem, o którym należy niezwłocznie zawiadomić administratora serwisu.
W razie zagubienia hasła, możliwe jest jego zresetowanie w systemie. Czynność ta może zostać dokonana wyłącznie przez Administratora na wniosek Użytkownika, po czym system wygeneruje nowe hasło i automatycznie prześle je na email Użytkownika bez udziału Administratora.

§ -12-

Korzystając z Forum dyskusyjnego należy przestrzegać zasady netykiety. Na Forum nie będą tolerowane wypowiedzi, których forma lub treść może sugerować niedostosowanie wiekowo-emocjonalne w jakimkolwiek stadium. Korzystanie z dobrodziejstw internetu ma być przyjemnością, a nie smutną koniecznością czytania pokazów zdolności lingwistycznych co niektórych użytkowników.

§ -13-

Redakcja serwisu CDRinfo.pl informuje, iż nie ponosi żadnej odpowiedzialności, pośredniej lub bezpośredniej za jakiekolwiek transakcje dokonywane za pośrednictwem Forum lub Grup Dyskusyjnych.

§ -14-

Korzystanie z Forum dyskusyjnego oraz Grup Dyskusyjnych w serwisie CDRinfo.pl oznacza wyrażenie zgody na wszystkie postanowienia niniejszego regulaminu.
</div>
Szczególnie fajne są te wersy co mają czerwony kolor :czytaj:

W tym konkretnym przypadku jeżeli program jest niezbędnie konieczny

Rozwiązaniem problemu będzie po prostu zakupienie jego pełnej wersji :kasa:

:tak!:

Nieznajoma81 23.02.2006 12:42

Dobrze dzięki wielkie

slawek1 23.02.2006 12:53

wejść na stronę producenta

loki7777 23.02.2006 13:24

i poszla sobie, bo za ostro pojechaliscie po niej;)przeciez jest full darmowego softu, dlaczego by nieskorzystac?

Nieznajoma81 23.02.2006 13:36

Dobra wróćmy do tematu. Jak mam już przekonwertowany plik to wrzucam go po prostu do nero i wypalam? czy jest cos jeszcze potrzebne

VIZZARD 23.02.2006 13:38

Nikt nie powiedział, że życie jest łatwe :nie:

A co do darmowego softu - to pewnie jest

Kto wie - to niech powie - bo ja w tym temacie nie siedze :nie:

MIETSOFT 23.02.2006 17:56

....tia wszyscy używają tylko podkreślam tylko orginalnego oprogramowania za każdym razem gdy pojawi się jaka kolwiek nowa ver. softu to szybciutko lecimy do sklepiku w naszym miasteczku i kupujemy sobie .......a CO niestać NAS??

Arepo 23.02.2006 19:34

Cytat:

Dobra wróćmy do tematu. Jak mam już przekonwertowany plik to wrzucam go po prostu do nero i wypalam? czy jest cos jeszcze potrzebne

Po konwersji z avi do mpeg-2 w TMPGEnc musisz wykonać authoring (odpowiednie przygotowanie struktury plików zgodnych ze standardem DVD). Można to zrobić TMPGEnc DVD Autor, pisałem na ten temat w poście 11. Aby nie było problemów proponuję użyć darmowego ifoedit (www.ifoedit.com). Następnie zawartość katalogu VIDEO_TS zrobionego przez dany program nagrywasz w Nero wybierając kompilację DVD-VIDEO.
Cytat:

Napisany przez MIETSOFT
.......a CO niestać NAS??

Oczywiście, że stać, bo wszystko jest za darmo. Polecam lekturę tematu Project "freeware" ;).

Ps. Musisz zrozumieć, że prośby o cracki, są nie tylko jawnym przyznaniem się danej osoby do chęci używania nielegalnego oprogramowania, ale jeszcze narażają innych, którzy pomogą, na udział w przestępstwie. Takie jest prawo w naszym kraju, czy się to komuś podoba, czy nie. Dlatego mało kto tutaj traktuje takie prośby poważnie - czego przykład masz w tym temacie, nie wspominam nawet o takiej drobnostce jak regulamin forum ...

Nieznajoma81 24.02.2006 13:57

Mam jeszcze jedno pytanie - chyba ostatnie. Znalazłam na forum dwa poradniki. Jeden o przerabianiu avi na vcd a drugi o avi na dvd. Moje pytanie dotyczy jednago z ustawień a mianowicie w zakładce Advanced w pierwszym poradniku wybieramy Source ascept ratio 1:1 (VGA) a w drugim 4:3 Display. Czy obraz jest taki sam? Czy w przerabianiu AVI na DVD mogę wybrać 1:1 ?? Czy trzymać się poradnika?

W tej samej zakładce jest też Video arrange metod. W pierwszym jest Fuul Screen (keep ascept ratio) a w drugim Center. Te same pytania czy trzymać się poradnika czy nic się nie zmieni jesli przy avi na dvd wybiore ustawienia z avi na vcd?

Arepo 25.02.2006 01:39

Ustawienia "Center" i "4:3 Display" dotyczą filmów avi, ale zgranych z kamer cyfrowych DV. Używa się ich, gdy obraz wejściowy i wyjściowy ma dokładnie taką samą rozdzielczość. W innym wypadku (jest tak właściwie zawsze z filmami DivX, XviD itp.) poprawnym ustawieniem jest "1:1 (VGA)" i "Full screen (keep aspect ratio)".

Co do tego jak wygląda obraz przy danych ustawieniach to wszystko widać jak na dłoni na podglądzie podczas kompresji.

pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:35.