Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray (https://forum.cdrinfo.pl/f11/)
-   -   StarForce 3.6 bez odpinania napędów (https://forum.cdrinfo.pl/f11/starforce-3-6-bez-odpinania-napedow-62747/)

Mnich 24.02.2006 00:15

StarForce 3.6 bez odpinania napędów

Ten sposób działa u mnie na grze Cold War ze SF 3.6.10.3. Napisałem że to sposób bez odpianania napędów, jednak raz musimy odpiąć, ale później nie jest to konieczne :D
1. Odistalowywujesz Daemon Tools v4.
2. Wyłanczasz komputer i odpinasz napędy.
3. Uruchamiasz komputer w trybie awaryjnym i odinstalowywujesz sterowniki CD/DVD.
4. Uruchamiasz system w trybie normalnym - cały czas mając odpięte napędy, (mi podczas uruchamiania pokazywały się dymki że wykrył konrolery IDE, weszłem do menadżera urządzeń i odinstalowałem. Będzie chciał ponownie uruchomić system, ale nie rób tego).
5. Zainstaluj Daemon Tools v4.
6. Wyłącz komputer i podepnij napędy, uruchom system (podczas uruchamiania, system sam wykryje narzędzia CD/DVD i zainstaluje do nich sterowniki).
7. Sprawdź czy twój napęd wirtualny jest pierwszy w chierarchii napędów CD/DVD (czyli po dyskach twardych, następny powinien być dysk wirtualny, później fizyczne napędy).
8. Zainstaluj grę montując obrazy w Daemon Tools v4.
9. Uruchom ponownie komputer.
10. Odpal StarFuck v0.83.
11. W opcji "Protections" zaznacz StarForce 3.4.63.2 i kliknij na "Links Generator".
12. Otworzy się nowe okno i kliknij na "Specify EXE File" i z katalogu gdzie zainstalowałeś grę wybierz plik .exe który uruchamia grę.
13. Następnie kliknij na "Specify Image" i wybierz obraz płyty gry z StarForce.
14. W opcji "Virtual Program for mounting image" wybierz Daemon Tools.
15. Kliknij na "Create a Link" i zapisz plik gdzieś na dysku lub na pulpicie.
16. Uruchom grę przez utworzony przed chwilą link.

Mam nadzieję że nie napisałem zbyt skomplikowanie, i za pomocą tego sposobu choć jednej osobie uda się.
Ten sposób działa u mnie na WinXP PRO z SP2 i na Intelowskiej płycie głównej.

Pozdrawiam!

FatAlbert 24.02.2006 01:13

jak by nie patrzył to trzeba odpiąc napęd :)

Mnich 24.02.2006 11:54

Tak, masz rację FatAlbert. Głównie chodziło mi o to, że nie trzeba odpinać napędów za każdym razedm jak chcemy zagrać w grę (no chyba że ktoś ją przechodzi w 1 dzień, to mu to nie przeszkadza. Ja raczej bym nie wytrzymał przez jakieś 2 tygodnie z odpiętymi napędami. Dlatego wole raz odpiąć i mieć spokój.) Ale nieścisłości są za co przepraszam.
Tak przy okazji, ktoś sprawdził tę metodę u siebie ?

FatAlbert 24.02.2006 13:05

w sumie masz racje z tym odpinaniem ale... jeżeli ktoś ma plomby na kompie....

Matievoo 24.02.2006 14:38

Cytat:

Napisany przez FatAlbert
w sumie masz racje z tym odpinaniem ale... jeżeli ktoś ma plomby na kompie....

To już jego problem ;)
Chyba że 'ktoś' nie ma na gwaranci to spokojnie może odmykać zasłone.

Mnich 24.02.2006 15:59

Jeżeli ktoś ma plombę na kompie....... też odpali. Przedstawiam poniżej sposób za pomocą którego odpalam Cold War. Zero ruszania przy kabelkach. Tym razem jest to typowy sposób bez odpinania napędów.
Jest to modyfikacja sposobu który napisałem wyżej.

1. Odistalowywujesz Daemon Tools v4.
2. Uruchamiasz ponownie komputer.
3. Po uruchomieniu systemu odinstalowywujesz sterowniki CD/DVD (jak system będzie chciał ponownie uruchomić komputer to daj na nie).
4. Instalujesz Daemon Tools v4.
5. Uruchom ponownie komputer (podczas ponownego uruchamiania, system sam zainstaluje sterowniki CD/DVD).
6. Napęd wirtualny powinien być pierwszy w chierarchii napędów CD/DVD (czyli po dyskach twardych, następny powinien być dysk wirtualny, później fizyczne napędy).
7. Zainstaluj grę montując obrazy w Daemon Tools v4.
8. Uruchom ponownie komputer.
9. Odpal StarFuck v0.83.
10. W opcji "Protections" zaznacz StarForce 3.4.63.2 i kliknij na "Links Generator".
11. Otworzy się nowe okno i kliknij na "Specify EXE File" i z katalogu gdzie zainstalowałeś grę wybierz plik .exe który uruchamia grę.
12. Następnie kliknij na "Specify Image" i wybierz obraz płyty gry z StarForce.
13. W opcji "Virtual Program for mounting image" wybierz Daemon Tools.
14. Kliknij na "Create a Link" i zapisz plik gdzieś na dysku lub na pulpicie.
15. Uruchom grę przez utworzony przed chwilą link.

Matievoo 24.02.2006 16:52

Mnich jaką mam gwarancie ,na ile procent podane przez ciebie sposoby
zadziałają ?

Mnich 24.02.2006 17:15

Oczywiście nie daje żadnej gwarancji że odpalisz. Ja tylko napisałem jak mi się udało odpalić Cold War ze StarForce 3.6.10.3. Pierwszy sposób jak i drugi mi działa. Ale (jak gdzieś wyczytałem) SF nie zachowuje sie tak samo na każdym kompie. Twoje szanse oceniam 50% na 50%. A najlepszy sposób by się dowiedzieć czy działa czy nie to sprawdzić :D.

Życzę sukcesu!

Dr4goNPL 24.02.2006 20:46

Hmmm, Mnich, a wiesz jak zrobić obrazy płyt zabezpieczonych SF3? Bo sposobów odpalania jest trzy góry i więcej, a wszyscy milczą o obrazach.

FatAlbert 24.02.2006 21:17

trzeba mieć plik MIR z GCW i on robi swoje tylko nie miałem okazji wypróbować :)

Matievoo 24.02.2006 21:24

Czy komuś udało się otpalić bez SP2 ?
Bo ja mam SP1 i nie wiem czy jest sens próbować!

Mnich 24.02.2006 23:30

Dr4goNPL - jak robić obraz płyty z SF jest napisane w przewodniku, czyli tu

Matievoo 25.02.2006 10:02

Mnich czeba zainstalować grę montując obrazy w Daemon Tools v4,czy jak
wczesniej zasinstalowałem to nie odpali,musze tą czynośc jescze raz wykonywac ?

Mnich 25.02.2006 11:32

Myslę że teoretycznie powinno zadziałać, ale w praktyce różnie to bywa. Jak nie zadziała możesz odistalować i jeszcze raz zainstalować. Ale jak wcześniej napisałem nie daję Ci gwarancji że odpalisz. Tylko istotne jest to, aby ten napęd wirtualny był "pierwszy w chierarchii napędów CD/DVD (czyli po dyskach twardych, następny powinien być dysk wirtualny, później fizyczne napędy)".

Matievoo 25.02.2006 11:53

Mam głupie pytanie jak zmienić kolejnośc wirutalnego napędu do napędu fizycznego?
Żeby wirtualny był pierwszy ? ???
Jescze jedno pytanie czy na poczatku czeba miec zainstalownego demon'a bo
ja robiłem format c: i na świeżo ja nie instalowałem i odinatlowywawłem tylko odrazu
odinstalowałem napęd fizyczny ,czy będzie wszystko ok ?

Mnich 25.02.2006 12:15

Kolejność napedów zmienisz przez:
1. odistalowanie napędu wirtualnego (uruchom ponownie komputer)
2. Odinstaluj sterowniki CD/DVD, jak będzie chciał system ponownego uruchomienia komputera daj na nie i zainstaluj Daemona. Jak go zainstalujesz, dopiero wtedy ponownie uruchom komputer. Teraz pierwszy powinien być napęd wirtualny a poźniej fizyczne (tak jest umnie).
3. Jak masz świeży system, to patrz pkt.2

Matievoo 25.02.2006 12:33

Mógł byś mi podać swój numer gg ?
Bo jescze mam do ciebie małe pytanko,a nie chce się tu ciągle pytać.

Matievoo 25.02.2006 15:12

Dzięki Mnich nareście chodzi.
Meczyłem się z tym od 11.00 do 14.30 ale się opłacało:)
Mam jeszcze jedno pytanie ,czy ten skórt,ta ikona co utworzyłem przez starfuck,
moge ją skopiowac jak będe robił format c: i puźniej z niej odpalać ,czy musze
te czynności wykonac od nowa ?
Masz odemnie BIG REPUTKE!!!

Mnich 25.02.2006 17:20

GRATULUJE, cieszę się że mogłem pomóc choć jednej osobie :D :piwo: , a jak tych osób znajdzie się więcej, będzie COOL.
Nigdy czegoś takiego nie robiłem i szczerze powiedziawszy nie wiem, ale myslę że powinno działać jeżeli StarFuck, zainstalowana gra, obraz płyty będą w tych samych katalogach co przed formatem. Ale ogólnie po co zachodzić w głowe, w końcu to 2 min. roboty :D. Napisz który sposób zastosowałeś, ten pierwszy, czy drugi ? Bo to jest ważne, bo w pierwszym jakby nie patrzeć odpiąć napędy trzeba, a w drugim nie. Może też napisz jaką gre odpaliłeś i jakie ona ma zabezpieczenie.

Matievoo 25.02.2006 18:18

-Zastosowałem ten sposób 2 ,bo wydawał mi sie o niebo krótszy i mniej skomplikowany.
-Odpaliłem tym sposobem Toca 3,wcześniej musiałem odpinać napędy! :\
-A zabezpieczenie to SFNightmare,i tak mi nie chodziło jak po przyciskałem pare
przycisków tam ,bo mam nagrywarke DVD ,sam się przekonałem na własnej skórze,ze
jak się ma nagrywarke DVD to nie wystarczy mieć SFNightmare i wyłoczyć
przez ten programik napęd fizyczny,tylko sam musiałem odpinac kable.
Ale wcześniej jak nie miałem nagrywarki DVD tylko nagrywarke zwłykłą to nie musiałem
odpinac napędów.

-A teraz do Ciebie kieróje pytanie Mnich nie masz problemów z tym żadnych obiawów jak zagrasz w tą gre i wyjdziesz zeby Ci Windows przycinał ?!
-Ten StarFuck automatycznie sobie sam odlocza napęd z menadzera użądzeń,czy
windows "nie gupieje" jak sie nie włoczy puźniej napędu po graniu czy nie zwiesza?
Bo umnie się tak zdarzyło przed formatem c:?!(Ale narazie wszystko ok)

pablocoo 25.02.2006 18:39

Hehe, mi tez pomogles, bo dzieki temu, ze sprobwalem wiem o co biega :)
Poprostu musze wylaczac napedy za pomoca StarFucka z ustawieniem SuperAgressive - testowalem i tylko przy SA dziala bez zarzutow (testowany Kameleon, SF 3.6) :)
Dzieki :)

Mnich 25.02.2006 19:14

Matievoo Jak gram, nic się nie dzieje, jak wychodzę z gry, StarFuck włącza spowrotem napędy i czasami mi przycina na krótko wina. Ale tak miałem zawsze od kiedy urzywam StarFuck'a i uznaję to jako normalny obiaw.
pablocoo Ja cały czas mam ustawione w StarFuck na SuperAgressive i tylko dzięki temu nigdy nie odpaliłem gry z SF 3.6. Ale to zależy od kompa chyba.

pr0taas 25.02.2006 23:00

kurde nie moge zrobic tej toki 3. zrobilem wszystko wg tego co napisales pisze fucking 3.7.13.0 ale dupa pisze ze mam wlozyc plytke gdzie indziej ;/ tyle ze jak instalowalem to nie mialem wlaczonych wtedy opcji w daemonie aby emulowal wszystko bo gdzies tak czytalem pozniej jednak chyba sie okazalo ze trzeba wiec jak montowalem to tak zrobilem i teraz pytanie czy musze to instalowac od nowa ? bo strasznie dlugo sie to robi :P a nie mam tyle czasu ;) thx in advance

Matievoo 25.02.2006 23:16

pr0taas pasowało by żebyś to od nowa zainstalował,poniważ to może
być główna przyczyna że nie uruchomisz toce 3,zrób jescze raz powoli wszystko
tak jak jest opisane w 2 sposobie ,bez otwierania zasłon komputera.
I wtedy powinno wszystko grać!

pr0taas 25.02.2006 23:53

a powiedz mi czy najnowszy starfuck to 0.83 beta czy jest nie beta? bo mam bete moze to cos z tym.. :P

edit;
zrobilem all od poczatku i niestety u mnie dupa, caly czas nie dziala ;(

macsob 26.02.2006 09:43

Kurcze kupiłem płytke główną DFI LanParty NF4 Ultra-D i póki co żadna gra ze SF mi nie działa (nawet po odłączeniu napędów). Na mojej poprzedniej płytce było wszystko OK.

Mam pytanko co do sterowników IDE. Ja niby przy instalacji driverów do nForce4 nie kazałem ich wgrać. (W panelu przy DOSTAWCA STEROWNIKA pisze Microsoft).

Co tu może być??? Nie wiem czy to ważne ale teraz mam dysk na SerialATA2. Aha, jak to jest z tym starfuckiem?? Mi sie udało poszukać v. 0,83BETA (i w dodatku po niemiecku). Może ktoś podać link do wersji angielskiej?

Pozdrawiam!

Matievoo 26.02.2006 17:51

Cytat:

Napisany przez pr0taas
a powiedz mi czy najnowszy starfuck to 0.83 beta czy jest nie beta? bo mam bete moze to cos z tym.. :P

edit;
zrobilem all od poczatku i niestety u mnie dupa, caly czas nie dziala ;(

Wersja beta nic do tego nie ma ,bo ja odpaliłem gre,a też mam wersje bete.
A napewno masz wcześniej napęd wirtualny od napędu fizycznego -Mój komputer.
Bo bez tego nie pójdzie ci gra!
Musisz zamontować obraz gry w demonie i wtedy zainstalować,chyba napisałem
na co najbardziej musisz zwracać uwagę!!!

pr0taas 26.02.2006 20:19

tak na pewno mam wczesniej 100%. zrobilem all od poczatku wlacznie z instalowanie gra odpalaniem za kazdym razem wywala ze mam do innego napedu. jeszcze cos poprbuje ale slabo to widze ;)

Matievoo 26.02.2006 20:35

Napisz jeszcze pr0taas jaki masz napęd!

dramina 26.02.2006 21:01

A o co chodzi żeby odinstalować sterowniki (CD,DVD)bo nie kumam?????Bo nie przypominam sobie żebym instalował jakieś sterowniki do wypalary DVD...????

Matievoo 26.02.2006 21:08

Bo nie instalowałeś !
Musisz kliknąć prawym na Moim komputerze>właściwości>zakładka sprzęt>
menadżer urządzeń>stacje dysków.
Rozwiń liste krzyżykiem ,kliknij prawym na swoim napędzie fizycznym i daj odinstaluj

dramina 26.02.2006 21:17

dobra dzięki:):):):)Zaraz spróbuje odpalić The Suffering ties that bind......

dramina 26.02.2006 22:18

No i zrobiłem to na Sufferingu wszystko tak jak było opisane i jak chce go odpalić to wyskakuje loading gry(niby wszystko ok)ale po chwili znika,i nic,gra się nie uruchamia.
Może ktoś to robił na Sufferingu?????

pr0taas 26.02.2006 22:43

LG DVD+/-RW GSA-4167B - gdy wylaczam tez to nie bardzo pomaga.

lukisaki 09.03.2006 10:35

mam pytanie odnośnie gry kameleon

Prubowałem już wszystkiego i nie przechodzi weryfikacji płyty ,obraz zamontoiwany w daemonie (najnowszym) , prubuje ze skrutu od starfucka i też nic , co dziwne Splinter cell chaos theory ,i toca 3 chodzi bez problemu
Mam oryginał "kameleona" i nie wiem czy przypadkiem problem nie tkwi w zlym obrazie cd 1 , choć też prubowalem już kilka zrobić i dalej to samo
nagrywarka nec 3520

Ghost_mode 09.03.2006 12:21

Cytat:

Napisany przez lukisaki
mam pytanie odnośnie gry kameleon

Prubowałem już wszystkiego i nie przechodzi weryfikacji płyty ,obraz zamontoiwany w daemonie (najnowszym) , prubuje ze skrutu od starfucka i też nic , co dziwne Splinter cell chaos theory ,i toca 3 chodzi bez problemu
Mam oryginał "kameleona" i nie wiem czy przypadkiem problem nie tkwi w zlym obrazie cd 1 , choć też prubowalem już kilka zrobić i dalej to samo
nagrywarka nec 3520

A pierwsza instalacja gry była z odpiętymi czy podpiętymi napędami IDE ?
Poza tym, może rzeczywiście zrobiłeś zły obraz - spróbuj skorzystać z innego pliku mds.

mrnikt 29.03.2006 15:47

Ehh jest przeciez prostszy sposob na zmiane hierarchii napedow. Wystarczy w Partition Magic zmienic nazwy (literki) napedow i masz to samo bez odinstalowywania :)

IceManSpy 29.03.2006 18:21

Cytat:

Napisany przez mrnikt
Ehh jest przeciez prostszy sposob na zmiane hierarchii napedow. Wystarczy w Partition Magic zmienic nazwy (literki) napedow i masz to samo bez odinstalowywania :)

A działa Ci ten sposób?? Jaka płyta główna? Jaka gra?

Theo16 30.03.2006 18:02

Znalazłem dziś coś takiego:

http://www.nforce.nl/index.php?switc...wnfo&id=103910

Poniekad działa to tak:
"Łatwy sposób do obejścia naszgo kochanego zabezpieczenia jakim jest SrarForce!!!
Opis, który pomoże wam jak zrobić grę, aby chodziła jak to się mówi "bez płyty":

- po pierwsze instalujemy grę zabezpieczoną StarForcem

- po drugie zamykamy wszystkie inne chodzące aplikacje

- po trzecie rozpakowujemy do jednego folderu plik rld-sfrt.rar

- po czwarte wchodzimy do folderu bin_log i naciskamy dwukrotnie myszką na plik sf3_reg.cmd

- po piąte z tego samego folderu kopiujemy dwa pliki: sf3.dll i sf3_ext.dll i wklejamy je do folderu z zainstalowaną grą (tam gdzie znajduje się plik exe gry)

- po szóste restartujemy kompa i cieszymy sie grą odpalaną bez żadnych kombinacji z odpinaniem napędów."

Sam dopiero sprawdze to wieczorem ale moze faktycznie to juz koniec starforca :)

pablocoo 30.03.2006 18:03

A wiesz co to reverse engineering?

mrnikt 30.03.2006 20:39

Cytat:

Napisany przez IceManSpy
A działa Ci ten sposób?? Jaka płyta główna? Jaka gra?

NIe nie sprawdzalem z gra. Mowie tylko jaki jest moim zdaniem najlatwojeszy sposob podmiany literek napedow :)

suchyjastrzab 01.04.2006 13:57

Cytat:

Napisany przez mrnikt
NIe nie sprawdzalem z gra. Mowie tylko jaki jest moim zdaniem najlatwojeszy sposob podmiany literek napedow :)

Nie jest potrzebne żadne dodatkowe oprogramowanie - tym bardziej płatne:)
Do zmiany literek wystarczy sama WINDOZA.

Panel sterowania->wydajność i konserwacja->Narzędzia administracyjne->Zarządzanie komputerem->Zarządzanie dyskami + klikamy prawym na napęd/partycję i wybieramy jakąkolwiek wolną literę.
http://micek.no-ip.com/~jastrzab/scr...na_literek.png

Pozdro...

Dr4goNPL 01.04.2006 14:22

Cytat:

Napisany przez Theo16

Poniekad działa to tak:
"Łatwy sposób do obejścia naszgo kochanego zabezpieczenia jakim jest SrarForce!!!
Opis, który pomoże wam jak zrobić grę, aby chodziła jak to się mówi "bez płyty":

- po czwarte wchodzimy do folderu bin_log i naciskamy dwukrotnie myszką na plik sf3_reg.cmd

- po piąte z tego samego folderu kopiujemy dwa pliki: sf3.dll i sf3_ext.dll i wklejamy je do folderu z zainstalowaną grą (tam gdzie znajduje się plik exe gry)

- po szóste restartujemy kompa i cieszymy sie grą odpalaną bez żadnych kombinacji z odpinaniem napędów."

Sam dopiero sprawdze to wieczorem ale moze faktycznie to juz koniec starforca :)

Nie chodzi. Nie ma pliku sf3.sys

mrnikt 01.04.2006 15:12

Suchy - No i w zasadzie masz racje :) WinZgroza starczy.

loki7777 05.04.2006 11:35

Cytat:

Napisany przez Dr4goNPL
Nie chodzi. Nie ma pliku sf3.sys

Sprawdze u siebie na I-ninja:) Tylko pobawie sie mini image:) Ale tego pliku nie ma.

adi1 06.04.2006 17:16

StarForce 3.6.10.6 obejście zabezpieczenia bez odpinania dysków

Ilość załączników: 1
Z zabezpieczeniem StarForce 3.6.10.6 sobie poradziłem w ten sposób.

Posiadam płyte główną MSI 925xe Neo Platinum która jest zaopatrzona w kontroler IDE RAID (VIA6410 IDE RAID Controller). Podłączyłem pod niego napęd DVD wgrałem sterowniki od VIA i chula jak szalony bez odączania napędów. Testowany na POP 2T, KAMELEON, SPLINTER CELL CHAOS THEORY wszystko idzie z włączonym napędem DVD-RW, bez żadnych dodatkowych programów typu StarFuck, SFNightmare itd. Do do emulacji napędu użyłem DeamonTool 4.03.

Mam nadzieje że komuś sie przyda ta porada.

Pozdrawiam.

loki7777 07.04.2006 10:30

dziala komus ten tool od reloaded, bo mi jakos nie:)czemu sie usmiecham, bo mam oryginal:)(tylko plytki szkoda;)

Fenix255 13.05.2006 19:36

Cytat:

Napisany przez Theo16

Poniekad działa to tak:

hmm... chyba nie działa (też mi zaskoczenie ;) ) Mi na pewno nie działa, mam grę "Kameleon" i jedyny sposób jak do tej pory aby odpalić ową gierke jest odpinanie kabli, ale jak odpiąłem u siebie kabelki włączyłem kompa to mi normalnine gierka śmignęła, a jak zrestartowałem kompa to mi sie nie chcial windows załadować, łapał zawieche! Musiałem kilka razy reset wciskać żeby załapał (napędy były już podpięte), tak samo mi sie robiło po formacie jak chcialem odpalić ToCA 3 (ałaśnie dlatego zrobilem formata bo mi sie juz windows nie chcial uruchamiać, nawet wa trybie awaryjnym), nie wiem dlaczego tak mi sie dzieje moze mój komp jest aż tak zryty??? I niestety pograć sobie nie mogę w kameleona ani w ToCA 3 wogóle we wszystkie gierki które mają StarForce'a. Ręce mi już opadają!!! Jeśli komuś sie jeszcze tak dzieje to niech napisze!
Mój sprzet: MSI KT3 ULTRA2; Athlon 1800+; Radeon 9550; Seagate 60HDD; 768DDR 333MHz

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:45.