Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Ktory windows wybrac?? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/ktory-windows-wybrac-63175/)

zaq33 05.03.2006 23:35

Ktory windows wybrac??

Jaki windows bedzie najbardziej odpowiedni glownie do internetu (bezpieczenstwo, stabilnosc, szybkosc)?

A oto jaki komputer mam:
Celeron 466MHz, 64mb ram, grafika Riva TNT2 32mb...

Mialem 98: malo bezpieczny do internetu (ciagle format) ale szybki, potem xp... wolny (ale dziala..) za to bardzo bezpieczny. Dalej nie wiem co wybrac... :/

Remix 05.03.2006 23:36

Witam!

Sprobuj Windowsa 2000.

_bakupl_ 05.03.2006 23:53

Tak Windows 2000 :)

ro29 06.03.2006 02:12

Witam !
Cytat:

Napisany przez zaq33
Jaki windows bedzie najbardziej odpowiedni glownie do internetu (bezpieczenstwo, stabilnosc, szybkosc)?

A oto jaki komputer mam:

Mialem 98: malo bezpieczny do internetu (ciagle format) ale szybki, potem xp... wolny (ale dziala..) za to bardzo bezpieczny. Dalej nie wiem co wybrac... :/

Przy tej konfiguracji tylko Windows 98SE, z SP (ale ostrożnie z ostatnią wersją - jakoś dziwnie działa).
A co masz na myśli mało bezpieczny (ciągły format) ?? Ja mam PII 350, 256 RAM i RIVA - i odpalonego Arcavir - i nie jest źle (pracowałem także z włączonym monitorem NOD'a 32 i było OK.)
W Twojej konfiguracji, największy problem to bardzo mało pamięci :(

Pozdrawiam
ro29

REi 06.03.2006 04:52

Cytat:

Napisany przez zaq33

... Linux

Kris 06.03.2006 07:17

Wczoraj zainstalowałem SUSE 10.0 - polecam, instalacja banalna - chyba nawet łatwiejsza niż Windowsa.

Jeśli już musisz wybrać Windowsa to też polecam 2000 - mniej wodotrysków niż XP, wolniej się ładuje, ale IMHO wymaga mniejszych zasobów.

marynarz 06.03.2006 08:26

Zdecydowanie win2k :)

Morris 06.03.2006 08:56

Cytat:

Napisany przez REi
... Linux

:D :spoko:

Cytat:

Napisany przez ro29
Przy tej konfiguracji tylko Windows 98SE, z SP (...) W Twojej konfiguracji, największy problem to bardzo mało pamięci :(

Zgadzam się. W takiej sytuacji sprawdziłbym ile ta płyta pociągnie max i starał się tyle założyć (zakładam, że to nie DDR). Jeśli wybór oscyluje koniecznie wokół Windowsów, to jednak byłbym za 98 SE z SP, którego sam jeszcze niedawno używałem równolegle z BLASTERolubnymi. Zainstaluj w 98 wszystkie poprawki, poterzebne sterowniki, programy i zrób obraz partycji - w razie potrzeby masz szybki odzysk :)

icemac 06.03.2006 09:04

2k

mam pII 400, 192RAM i ladnie chodzi

epol 06.03.2006 09:52

Cytat:

Napisany przez zaq33

A oto jaki komputer mam:

Co rozumiesz pod pojeciem ciagle format? Jesli sie dba 98 to w sumie wystarczy jeden, w porywach 2 formaty do roku.

Ormianin 06.03.2006 10:39

Moj drugi komputer bazuje na procesorze celeron 466 ale mam 256 MB RAMu, mialem tam windowsa 98 SE, ME, 2000 i XP, pozostal XP z wylaczonymi bajerami, takimi ze interfejs przypomina windowsa 98 i dziala to bardzo dobrze, szczegolnie na potrzeby przegladarki do internetu, edytora tekstow, a nawet filmow w formacie mp4 / divix, grafike mam legendarna RIVE 128 :)

Zagraj 06.03.2006 10:48

Ja ze wzgledow bezpieczenstwa polecam Linuxa. Sam go uzywam do internetu ale mam zainstalowane tez inne systemy operacyjne.

radosio 06.03.2006 13:26

Cytat:

Napisany przez REi
... Linux

:spoko:

Cytat:

Napisany przez Kristoferros
Wczoraj zainstalowałem SUSE 10.0 - polecam, instalacja banalna - chyba nawet łatwiejsza niż Windowsa.

ja mam mandrive tez banalna instalacja no i bezpieczna :)

Cytat:

Napisany przez Zagraj
Ja ze wzgledow bezpieczenstwa polecam Linuxa.

:respect:
no i ja polecam linuxa. a jeśli musisz juz miec winde to 2000.

troche się :offtopic: zrobił. miało być jaki windows... :P

Patrix 06.03.2006 13:35

MS Windows 2000 przy odrobinie konserwacji jade na nim już 6 miesiecy bez formata, wlacza sie jakies 50 sekund od nacisniecia power ;)

Albo... Kbuntu/Ubuntu, MDK na Twój komp troszkę za spory...ale też się da

nimal 06.03.2006 13:39

polecacie win2k przy 64MB ramu? minimium 128 a tak calkiem wygodnie to 192
ktora winda? 98

loki7777 06.03.2006 13:49

a ja wylece z winda 2003, moim zdaniem jest o wiele lepsza niz xp, wodotryskow nie ma zadnych, nawet z wlaczeniem akceleracji rzeba sie bawic, ale dziala super, no i jest(byl) trial na 180 dni, z sp1 tez chodzi dobrze i pozwala ustawic pewne profile, gdzie mozesz wylaczyc duuuzo zbednych rzeczy,tylko czesc troche nieszczesliwie jest przetlumaczona, np serwer wydruku, jak odznaczysz to sam tez nic nie wydrukujesz:) wiem nie chodzi na 64 mega, ale jak sie go nlitem pojedzie to juz bedzie dobrze, do tego cos innego nie IE i powinno byc w miare bezpiecznie, moze jakis antywir, ale raczej nie nod, bo ten jest pamieciozerny

Patrix 06.03.2006 14:06

ja narazie chrzanie win2k3 i xp, MS zbyt mąci z tymi systemami tu jakieś poprawki a potem w trayu jakieś badziewia mam - win2k mam SP4 i luzik;]

zaq33 06.03.2006 14:42

Dzieki za wszystkie odpowiedzi.

Co do formatowania kompa na win98 (pierwsza edycja) to co 2-3 miesiace trzeba go formatowac (firefox+firewall sieci astercity+okolo raz na miesiac sprawdzam antywirusem). Po formacie trzeba znowu instalowac wszystkie sterowniki... (np. w xp nie trzeba.. system robi to za Ciebie z bazy sterownikow). No a xp to nowsza wersja windowsa dlatego mysle, ze zapiezpieczenia sa tez nowsze (nie wiem, bo uzywam od paru dni). Tak mi sie wydaje.

Ale chyba przychyle sie ku win98 ze wzgledu na szybkosc... postaram sie jakos zalatwic SE (moze ktos ma? :)). Choc 2k tez wchodzi w rachube... :/.

I jeszcze jedno: jak mozna w xp powylaczac te wszystkie 'bajery'? Sprobuje powylaczac i moze troche szybciej bedzie dzialal, ale z 64mb ram nie licze na jakies cuda...

Inne systemy takie jak linux itp. nie wchodza w rachube.

epol 06.03.2006 15:16

Cytat:

Napisany przez zaq33
Ale chyba przychyle sie ku win98 ze wzgledu na szybkosc... postaram sie jakos zalatwic SE (moze ktos ma? :)).

Tutaj masz linki i dyskusje o SP do 98:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...ighlight=98+sp

zaq33 06.03.2006 19:14

No dobra, zalatwie od kumpla Windows 98 SE. :)

Cytat:

Napisany przez Morris
Zainstaluj w 98 wszystkie poprawki, poterzebne sterowniki, programy i zrób obraz partycji - w razie potrzeby masz szybki odzysk :)

hmmm teraz musze sie Wam poradzic... tzn. jakie update'y zrobic (czy te ze strony Microsoftu czy SP) oraz jakie programy zainstalowac itd. Na partycje juz mam podzielone.

Co do sterownikow czy da sie jakos w latwy sposob uaktualnic sterowniki (bo chyba im nowsze tym lepsze :P)?

Morris 06.03.2006 19:45

Cytat:

Napisany przez zaq33
No dobra, zalatwie od kumpla Windows 98 SE. :)

:spoko: - dobry wybór.

Cytat:

Napisany przez zaq33
hmmm teraz musze sie Wam poradzic... tzn. jakie update'y zrobic (czy te ze strony Microsoftu czy SP) oraz jakie programy zainstalowac itd. Na partycje juz mam podzielone.

SP są nieoficjalne, ale zawierają poprawki M$. Niedawno był temat o SP do Win98 - poszukaj na forum.

Cytat:

Napisany przez zaq33
Co do sterownikow czy da sie jakos w latwy sposob uaktualnic sterowniki (bo chyba im nowsze tym lepsze :P)?

Nie zawsze to jest regułą (vide: VIA hyperion) i tak naprawdę sam to musisz sprawdzić. Oczywiście polecam zacząć testy od najnowszych wersji, które są dozwolone dla konkretnego chipsetu.

ro29 07.03.2006 00:38

Witam !
Cytat:

Napisany przez zaq33
Dzieki za wszystkie odpowiedzi.

Co do formatowania kompa na win98 (pierwsza edycja) to co 2-3 miesiace trzeba go formatowac (firefox+firewall sieci astercity+okolo raz na miesiac sprawdzam antywirusem). Po formacie trzeba znowu instalowac wszystkie sterowniki... (np. w xp nie trzeba.. system robi to za Ciebie z bazy sterownikow). No a xp to nowsza wersja windowsa dlatego mysle, ze zapiezpieczenia sa tez nowsze (nie wiem, bo uzywam od paru dni). Tak mi sie wydaje.

Ale chyba przychyle sie ku win98 ze wzgledu na szybkosc... postaram sie jakos zalatwic SE (moze ktos ma? :)). Choc 2k tez wchodzi w rachube... :/.
(...).

Jeśli miałeś pierwszą wersję Win98 (a nie SE), to rzeczywiście była mniej stabilna. Z moich doświadczeń wynika, że Windows 98SE, spokojnie wytrzymuje do roku - np. ostatnio format robiłem latem w czerwcu 2005 - czyli ponad 8 miesięcy temu ;)
Niestety masz rację, że po formacie trzeba zainstalować wszystkie sterowniki, programy itd. - mi właśnie ostatnio cała operacja - format, instalka systemu, sterowników oraz programów (co prawda mam tego sporo zainstalowane) + ustawienia - zajeło prawie 8 godzin :(
Ja osobiście radziłbym rozejrzeć się za dodatkową pamięcią - 64 MB to mało - sam miałem na początku 128 i było w miarę - ale dopiero jak dołożyłem do 256 MB, to poczułem różnicę - szczególnie jeśli chce się mieć antywirusa włączonego itd.
Polecam także nieoficjalny SP - choć patrząc na moje doświadczenia, nie wiem jaką wersję - chyba lepiej poprzednią 2.0.2 - bo najnowsza jakby stwarzała problemy - ale może to tylko mnie ...
Poczytać możesz tutaj:http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=37553, pobrać stąd: http://sp.up.pl/

Cytat:

Napisany przez Morris
(...) W takiej sytuacji sprawdziłbym ile ta płyta pociągnie max i starał się tyle założyć (zakładam, że to nie DDR). (...)

To na 100 % SDRAM - w tamtym okresie DDR to była dopiero przyszłość ;)

Pozdrawiam
ro29

oddwor 07.03.2006 00:58

Jeżdżę na 98SE co najmniej dwa lata (firefox + sygatefirewall + norton antivir + adaware + spybot + regcleaner + równolegle XP + Mandriva). Syn instaluje codziennie po 30 programów, ja sam używam wszystkiego co popadnie i jakoś reinstalki nie muszę robić, a wszystko chodzi jak powinno (no może oprócz najnowszych gier :) ).
Podstawa to nie używać IE + zdrowy rozsądek.
Niestabilność 98SE to bajki... a i wirusów na 98 już się nie pisze...

Piterniel 07.03.2006 01:09

Cytat:

wirusów na 98 już się nie pisze...
Wirusy przewaznie dzialaja WinALL :)

ro29 07.03.2006 01:19

Witam !
Cytat:

Napisany przez Piterniel
Wirusy przewaznie dzialaja WinALL :)

Nie wszystkie - niektóre tylko na nowszych systemach (co mnie w takim momencie cieszy ;) ).

Cytat:

Napisany przez oddwor
Jeżdżę na 98SE co najmniej dwa lata (firefox + sygatefirewall + norton antivir + adaware + spybot + regcleaner + równolegle XP + Mandriva). Syn instaluje codziennie po 30 programów, ja sam używam wszystkiego co popadnie i jakoś reinstalki nie muszę robić, a wszystko chodzi jak powinno (no może oprócz najnowszych gier ).
Podstawa to nie używać IE + zdrowy rozsądek.
Niestabilność 98SE to bajki... a i wirusów na 98 już się nie pisze...

No to gratulacje - dwa lata i takie zabawy - mhmm - nieźle ;)
A co do niestabilności - tutaj nie ma reguł - XP też potafi się wieszać itd.

Pozdrawiam
ro29

Piterniel 07.03.2006 01:57

Cytat:

Napisany przez ro29
Nie wszystkie - niektóre tylko na nowszych systemach (co mnie w takim momencie cieszy ).

Chodzi Tobie o Sassera, Blatera (?) - to są robaki :> | My podobno o wirusach rozmawiamy...

loki7777 07.03.2006 10:32

zestrony ms juz nie zrobisz, a moze sie myle, ale ten system tak jak i 2000 nie jest juz wspierany przez ms.do 98 masz nieoficjalne poprawki

legion 08.03.2006 17:57

ale ja bede orginalny i polecam mac :D hehehe ale na serio polecam 2000 choc 2003 powino tez pojsc ale przy takim sprzecie najlepiej NT 4.0 i chula jak zloto :)
ps
jezeli chodzi o winde to i tak wszystko teraz opiera sie na technologi NT

cubic 08.03.2006 22:01

do 128Mb -> w98se + sp2.02pl
256Mb -> w2k
512Mb -> xp

zabawni sa ci ktorzy mowia ze na 64/128Mb w2k lub xp chodzi im "całkiem dobrze"

ro29 08.03.2006 22:06

Witam !
Cytat:

Napisany przez cubic
do 128Mb -> w98se + sp2.02pl
256Mb -> w2k
512Mb -> xp

zabawni sa ci ktorzy mowia ze na 64/128Mb w2k lub xp chodzi im "całkiem dobrze"

Tylko, że sama pamięc to nie wszystko - liczy się też procesor (chyba, że powyższa wypowiedź dotyczy tego Celerona z tematu).

A z moich doświadczeń wynika, że dopiero przy min. 192, a najlepiej 256 MB Win98SE chodzi nieźle ...
A więcej to też nie zaszkodzi (do 512 MB, bo powyżej to już może być przesada przy Win98 ...)
Choć miałem kolege, co go używał przy 32 MB ... Dużo też zależy do czego go wykorzystujemy itd.

Cytat:

Napisany przez Piterniel
Chodzi Tobie o Sassera, Blatera (?) - to są robaki | My podobno o wirusach rozmawiamy...

Wiesz - będę szczery - co prawda wiem o różnicach pomiędzy wirusami, trojanami, robakami itd. - ale ogólnie rzecz ujmując to dla mnie jedno wielkie paskudztwo, które nie wiem dlaczego ludzie piszą i wpuszczają do sieci ?? Żeby innym życie zatruć ?? Dla przyjemności ?? Czy też ktoś im za to płaci ??

Pozdrawiam
ro29

Piterniel 08.03.2006 22:18

Cytat:

Napisany przez ro29
Żeby innym życie zatruć ?? Dla przyjemności ?? Czy też ktoś im za to płaci ??

Chyba dla tych 3 rzeczy ;p

Morris 09.03.2006 00:24

Cytat:

Napisany przez ro29
Choć miałem kolege, co go używał przy 32 MB ...

To była normalka na moim pierwszym P90, który jeszcze pod 3.11 i 95 działał z 16MB.
A do tego miałem jeszcze kartę graficzną 0,5MB rozszerzoną o kolejne 0,5 :szczerb:
Najlepsza jednak była niebotyczna cena tego zestawu... :fiu:

nimal 09.03.2006 08:48

ro - tylko ze win98 nie radzi sobie z adresowaniem powyzej 128MB (obsluguje, ale nie ma roznicy zauwazalnej) - bylo o tym pare razy na forum
jesli juz dolozy zalozyciel tematu ramu to polecam win2k, jesli nie dolozy to 98se

ro29 09.03.2006 11:14

Witam !
Cytat:

Napisany przez Morris
To była normalka na moim pierwszym P90, który jeszcze pod 3.11 i 95 działał z 16MB.
A do tego miałem jeszcze kartę graficzną 0,5MB rozszerzoną o kolejne 0,5 :szczerb:
Najlepsza jednak była niebotyczna cena tego zestawu... :fiu:

Wiesz - Win95, a tymbardziej 3.11 to działały na takich zestawach - ja miałem na myśli Windows 98 - kolega go miał na komputerze P200 z 32 RAM
A w kwestii ceny - to były czasy ;) - wtedy ten zestaw kolegi P200, 32 RAM, grafika 4 MB, CD rom 32x, HDD 1,7 GB (część części była to nowość), z monitorem 17", skanerem i drukarką atramentową kosztował chyba około ...8000 zł

Cytat:

Napisany przez nimal
ro - tylko ze win98 nie radzi sobie z adresowaniem powyzej 128MB (obsluguje, ale nie ma roznicy zauwazalnej) - bylo o tym pare razy na forum
jesli juz dolozy zalozyciel tematu ramu to polecam win2k, jesli nie dolozy to 98se

Chyba to pomyłka - Windows 98SE nie radzi sobie z adresowaniem powyżej 512 RAM - ale rozwiązuje to poprawka (zawarta chociażby w SP).
Tak się składa, że najpierw miałem 128 RAM, później dokładałem dwa razy po 64 MB - i zauważałem jednak różnicę (szczególnie po dołożeniu tych pierwszych 64 MB). Kolega na DURON 850, miał najpierw 256, później dołożył do 512 i też zauważył, niewielką - ale jednak czasem zauważalną różnicę.
Trzeba uwzględnić, że sam system po zainstalowaniu zajmuje około 71-73 MB.

Pozdrawiam
ro29

zaq33 09.03.2006 11:32

Dziekuje za wszystkie wypowiedzi.

Zainstalowalem juz win98se+SP 2.1a+zone alarm+firefox+adaware. Mam nadzieje ze bedzie dobrze chodzil :).

Ormianin 09.03.2006 13:07

Cytat:

Napisany przez ro29
Witam !

Chyba to pomyłka - Windows 98SE nie radzi sobie z adresowaniem powyżej 512 RAM - ale rozwiązuje to poprawka (zawarta chociażby w SP).
Tak się składa, że najpierw miałem 128 RAM, później dokładałem dwa razy po 64 MB - i zauważałem jednak różnicę (szczególnie po dołożeniu tych pierwszych 64 MB). Kolega na DURON 850, miał najpierw 256, później dołożył do 512 i też zauważył, niewielką - ale jednak czasem zauważalną różnicę.
Trzeba uwzględnić, że sam system po zainstalowaniu zajmuje około 71-73 MB.

Tyle tylko ze nie ma sensu dawac wiecej niz 128-192 MB dla windowsa 98 SE, przy 256 system nie radzi sobie poprawnie z oproznianiem buforow i po otworzeniu duzej ilosci aplikacji zamula sie i trzeba go restartowac, w 2001 byla to przyczyna dla ktorej raz na zawsze porzucilem win 98 i przesiadlem sie na windows 2000 z Sp 1 (wtedy :))

ro29 09.03.2006 13:37

Witam !
Wiesz akurat mam 256 MB i czasem mi się zamula - ale według mnie to raczej wynika ze zbyt małej jeszcze ilości pamięci (Wuja ma 384 MB i jest już lepiej) - więc tak do końca nie wiem gdzie tutaj leży prawda ;)
A pisząc to bazuje po prostu też na tym, że jak mamy powiedzmy 128 MB to jak uruchomimy kilka aplikacji, to praktycznie cały czas pracujemy na pamięci wirtualnej - sam tak miałem przy 128 MB. A to chyba jest mniej korzystne i zwalnia nam komputer, szczególnie przy starym dysku ATA 33. Nieprawdaż ??

Pozdrawiam
ro29

nimal 09.03.2006 20:26

ro nie pomylka
adresuje do 512 to prawda, ale powyzej 128 nieskutecznie
to ze widzisz poprawe to wylacznie dlatego ze jakis program rozwala ci sie po ramie, a przed dolozeniem jechal wiecej z wirtualnej
jednak windows jakby mial poadresowac po np 1mb dla 20 programow powyzej 128mb to dostalby krecka i wyraznie zwolnil - dlatego podtrzymuje teze ze robi to wysoce nieskutecznie i nie ma sesnu dawanie mu wiekszej pamieci
zreszta nie ja jeden twierdze ze win98 mimo calej swojej wspanialosci i olbrzymiego sentymentu jaki do niego zywie jest sytemem jednozadaniowym i jego zastosowanie ogranicza sie do wspomnien :D oraz wyjatkowo slabych maszyn na ktorych ma byc winda

M@X 09.03.2006 21:16

Cytat:

Napisany przez epol
Co rozumiesz pod pojeciem ciagle format? Jesli sie dba 98 to w sumie wystarczy jeden, w porywach 2 formaty do roku.

A taki XP reinstalowalem u siebie dopiero drugi raz w karierze, a uzywam odkad sie pojawil na rynku. Gdyby nie robienie tego u innych pewnie bym zapomnial jak to sie robi...

czechoj 09.03.2006 21:51

Cytat:

Napisany przez M@X
A taki XP reinstalowalem u siebie dopiero drugi raz w karierze, a uzywam odkad sie pojawil na rynku. Gdyby nie robienie tego u innych pewnie bym zapomnial jak to sie robi...

dokładnie ja tez jestem za XP :)

ro29 09.03.2006 22:18

Witam !
Cytat:

Napisany przez nimal
ro nie pomylka
adresuje do 512 to prawda, ale powyzej 128 nieskutecznie
to ze widzisz poprawe to wylacznie dlatego ze jakis program rozwala ci sie po ramie, a przed dolozeniem jechal wiecej z wirtualnej
jednak windows jakby mial poadresowac po np 1mb dla 20 programow powyzej 128mb to dostalby krecka i wyraznie zwolnil - dlatego podtrzymuje teze ze robi to wysoce nieskutecznie i nie ma sesnu dawanie mu wiekszej pamieci
zreszta nie ja jeden twierdze ze win98 mimo calej swojej wspanialosci i olbrzymiego sentymentu jaki do niego zywie jest sytemem jednozadaniowym i jego zastosowanie ogranicza sie do wspomnien :D oraz wyjatkowo slabych maszyn na ktorych ma byc winda

Więc tak - na pewno nie jestem specjalistą w sprawach pamięci, adresowania itd. - więc być może masz dużo racji @nimal.
Jednakże moje doświadczenia - i nie tylko moje, bo bazuję także na conajmniej trzech innych osobach, które zgodnie potwierdzały kiedyś (a mój Wuja nadal), że dołożenie pamięci w Windows98, znacznie poprawiało działanie komputera - oczywiście nie zawsze było to od razu widoczne. Piszesz, że Windows 98 jest systemem jednozadaniowym - co pod tym rozumiesz ;) ? Ja potrafię mieć uruchomionego FF, Outlooka 6, monitor Arcavir i ...czasem jeszcze Worda 2000 - i działa wszystko w miarę nieźle (nie wspominam, że w tray'u chodzi chociażby GG, Netmeter itd.). I patrząc chociażby na ilość zajmowanej pamięci, co pokazuje mi Free Ram Optymizer - widzę, że przydało by się więcej niż posiadane 256 MB. I dotyczy to zarówno wspomnianej normalnej pracy, kiedy działa kilka programów - ale też np. kiedy coś nagrywam itd.
I jeszcze w kwestii pamięci powyżej 512 - też potrafi taką wielkość Win98 obsłużyć - wystarczy odpowiednia poprawka.

Wiesz - nie jestem jakimś wielkim zwolennikiem Windows98 itd. Ale też nie uważam tego systemu za jakieś wielkie zło i totalnie nieudanego - wręcz przeciwnie. Na dzień dzisiejszy na moim komputerze, nie ma sensu instalować innego systemu (choć niektórzy by mi polecili Win2000) - uważam, że może Win98 jest mniej stabilny, ale bardziej znany i popularny. Jestem też do niego przyzwyczajony trochę. A patrząc i choćby słysząc oraz czytając o problemach z XP, o mniej lub bardziej nieudanych poprawkach i SP - to nie jestem przekonany, czy jest on tak znacznie lepszy i praktyczniejszy ;) ?? Choć wiem, że nadejdzie moment, kiedy i tak się na niego przesiąde ...

Pozdrawiam
ro29

Banana Coctail 10.03.2006 07:45

Ja popre kolege @legiona w wyborze win nt 4.0 - sprawdzi sie bankowo.

loki7777 10.03.2006 10:30

a co do reinstalki win xp to zalezy kto do czego go uzywa i co w nim robi, ja np sprawdza w dzialaniu full softu i jak wiadomo duzo syfu pozaostaje a do tego dochodza bety roznego rodzaju i trzeba co jakis czas reinstalowac, ale pod tym wzgledem win 2003 jest prawie nie do zajechania;)

ro29 12.03.2006 01:47

Witam !
Cytat:

Napisany przez legion
(...) ale przy takim sprzecie najlepiej NT 4.0 i chula jak zloto :)
(...)

Prawdą jest, że NT jest chyba stabilniejszy od Win98 - ale też nie wszystkie programy na nim działają ( i nie każdy sprzęt - jeśli dobrze pamietam nie obsługuje on USB - ale mogę się mylić ...)

Myślałem ostatnio o tym co pisał kolega @nimal, że Win98 nie obsługuje dobrze pamięci powyżej 128 - i raczej zdania nie zmieniłem - w sumie musiałbym wyjąć jedną kość i sprawdzić jak to będzie ;) - aczkolwiek bazując na moich już opisanych doświadczeniach, raczej będzie gorzej. Wydaje mi się, że sporo tutaj zależy od ilości aplikacji z którymi pracujemy - przy większej ilości, więcej RAM'u raczej na pewno działa korzystnie, nawet jeśli nie jest on dobrze obsługiwany przez system.
Aczkolwiek ostatnio jakoś komputer mi zwalnia i szybko zapełnia mi się RAM - podejrzewam, że to może wina tego, że ostatnio eksperymentowałem z nowymi wersjami nieoficjalnego SP - najpierw instalowałem, później wracałem do poprzedniej wersji itd. ??
No i dawno solidnych porządków na kompie też nie było :(

Pozdrawiam
ro29

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:22.