Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   W11 i Detektywi - czyli seriale kryminalne.. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/w11-detektywi-czyli-seriale-kryminalne-63581/)

ed hunter 23.04.2006 04:43

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Cholera.. to ja akurat zawsze włączam telewizor na te gorsze 50%.. ;)

ja mam to samo...:hmm: jeszcze regionalny warszawski da się oglądać czasami - np reportaże historyczne o Warszawie Pana Zbigniewa Wawra :spoko:

andrzejj9 22.04.2006 23:25

Cytat:

Napisany przez ro29
Witam !

Bez przesady - ja bym powiedział, że te proporcje są powiedzmy ..50 do 50 - zależy od okresu itd. - często można znaleźć coś fajnego, ale często też nie ma co oglądać ;)

Cholera.. to ja akurat zawsze włączam telewizor na te gorsze 50%.. ;)

ro29 22.04.2006 20:43

Witam !
Cytat:

Napisany przez Igloo
niestety z 85% programu puszczanego przez wszystkie krajowe stacje TV to odmóżdzająca papka dla *****i, 10% to jeszcze bardziej *****ne reklamy i tylko z 5% jest coś warte. jedyne co jeszcze mode oglądać bez odruchów wymiotnych i poczucia z*****enia to zagraniczne stacje typu Discovery Chanel itp.

Bez przesady - ja bym powiedział, że te proporcje są powiedzmy ..50 do 50 - zależy od okresu itd. - często można znaleźć coś fajnego, ale często też nie ma co oglądać ;)

Co do TVP Kultura - jeszcze nigdy dłużej niż 10 minut nie oglądałem tego kanału - prawdę mówiąc spodziewałem się czegoś lepszego - aczkolwiek dobrze, że jest - choć jak się uwzględni, że utrzymywany jest z abonamentu - to mogli by się bardziej postarać ...

Pozdrawiam
ro29

M@X 22.04.2006 00:05

Cytat:

Napisany przez Pawel_k
to jestes jednym czlowiekiem na ziemi ktory to oglada :rotfl:

Byc moze, ale nie narzekam... Nie po to walczylem z kablowka, zeby bylo, azebym teraz nie ogladal. Fajne teatry TV i dobre recenzje nowcyh ksiazek. Fakt ze czasem szlag czlowieka trafia (np. pelna transmija z koncertu chopinowskiego), ale ogolnie jestem zadowolony... Lepsze to niz Polshit ;-).

Mich@ł 21.04.2006 20:03

Cytat:

Napisany przez Igloo
niestety z 85% programu puszczanego przez wszystkie krajowe stacje TV to odmóżdzająca papka dla *****i, 10% to jeszcze bardziej *****ne reklamy i tylko z 5% jest coś warte. jedyne co jeszcze mode oglądać bez odruchów wymiotnych i poczucia z*****enia to zagraniczne stacje typu Discovery Chanel itp.

Dlatego nie oglądam TV.. WCALE :D

Pawel_k 21.04.2006 20:01

Cytat:

Napisany przez M@X
A ja lubie "TVP Kultura" ;-)!

to jestes jednym czlowiekiem na ziemi ktory to oglada :rotfl:

M@X 21.04.2006 16:50

A ja lubie "TVP Kultura" ;-)!

Igloo 21.04.2006 11:03

niestety z 85% programu puszczanego przez wszystkie krajowe stacje TV to odm***243;***380;dzaj***261;ca papka dla *****i, 10% to jeszcze bardziej *****ne reklamy i tylko z 5% jest co***347; warte. jedyne co jeszcze mode ogl***261;da***263; bez odruch***243;w wymiotnych i poczucia z*****enia to zagraniczne stacje typu Discovery Chanel itp.

M@X 21.04.2006 01:08

Pomysl z prawdziwymi policjantami jest chybiony. Co z tego ze to prawdziwi glinairze? Co to kogo obchodzi? Nie zwalnia ich to z obowiazku chocby podstaw gry aktorskiej. Jednak jak widac dzisiaj kazdy moze grac, ale nie kazdy musi to ogladac. Na szczescie.

A tych, w ktorych graja aktorzy to nie odrozniam, bo sie ich namnozylo. Wiem ze w jednym gra Szyc i po obejrzeniu jedengo odcinka wzielo mnie na wymioty, bo prezentuje taki poziom mniej wiecej jak ten lysy na TVN'ie ;-).

Slowem : polskiej policji na ekranie juz dziekujemy. Zarowno tej prawdziwej, jak i udawanej...

ed hunter 20.04.2006 20:40

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
O sprawie słyszałem, ale nie wiedziałem, że tak widowiskowo go zatrzymali.. Ciekawe po co?

może, że niebezpieczny i uzbrojony? :szczerb:

andrzejj9 20.04.2006 12:58

Cytat:

Napisany przez ed hunter
widziałem jakiś czas temu w tv jak zwinęli za coś Rutkowskiego i leżał na glebie jak dresiarz a pies się darł na niego jak go skuwał :D :spoko:

edit: o nawet znalazłem newsa o tym :D http://zabrze.naszemiasto.pl/wydarzenia/584259.html

O sprawie słyszałem, ale nie wiedziałem, że tak widowiskowo go zatrzymali.. Ciekawe po co?

Kris 20.04.2006 09:55

Jedynie co od czasu do czasu z tego ca***322;ego 'kreminalnego' ***347;wiatka mog***281; ogl***261;da***263;, to w***322;a***347;nie... "Kryminalni" :)

ed hunter 20.04.2006 09:53

widziałem jakiś czas temu w tv jak zwinęli za coś Rutkowskiego i leżał na glebie jak dresiarz a pies się darł na niego jak go skuwał :D :spoko:

edit: o nawet znalazłem newsa o tym :D http://zabrze.naszemiasto.pl/wydarzenia/584259.html

Air 20.04.2006 09:18

TVN lubuje si***281; w shitach z SAT1 i RTL. S***261;d, te dwa durne seriale o policjantach s***261; ***380;ywcem zapo***380;yczone od naszych s***261;siad***243;w. Na pewno w licencji jest zapis o takiej samej scenografi, ale ciekawe czy sprawy tam przedstawiane s***261; r***243;wnie***380; niemieckim pomys***322;em.

W11 = K11
Detektywi = Niedrigundkuhnt

S***261;du nie znalaz***322;em, ale obstawiam to jako jesienny hit serialowy u Waltera Lessen :D

-edit-
Czy***380;by ten Lessen to by***322; nasz przebieg***322;y Detektyw- Pose***322; ???

pawelblu 19.04.2006 17:46

Jak juz mowicie o tej pani, to jak ostatnio byla relacja z procesu jakiegos bandziora ktory w mowach koncowych ku zaskoczeniu wszystkich wzial wine na siebie (to bylo tydzien, dwa wczesniej), to w skladzie sedziowskim zauwazylem pania Wesolowska. Nie byla oczywiscie sedzia prowadzacym, ale byla w skladzie glosnego procesu kryminalnego.

andrzejj9 19.04.2006 16:58

Cytat:

Napisany przez tompol
Heh... no od kilku dni ogladam to g... I zastanawia mnie tylko jedno... Jak to mozliwe ze w kazdym odcinku procz tytulowej Sedziny jest zawsze dokladnie ten sam prokurator i ta sama pani adwokat z urzedu... Czy oni sa przypisani na stale do tej Wesolowskiej? W takim ukladzie mozna przeciez zakladac jakis uklad co jest niedopuszczalne oczywiscie...
Cos tu nie tak...

Jedna rzecz nie jest - zatrudnienie dodatkowych aktorów kosztuje, a przy serialu, który oglądają może ze dwie osoby w Polsce, to i wpływy z reklam nie są wystarczające, żeby koszty ich gry pokryć..

tompol 19.04.2006 16:21

Cytat:

Napisany przez rosol
Sedzia Anna Maria Wesołowska .... hahaha smiech na sali. Ogladalem jeden raz to badziewie od poczatku do konca. Boze jak takie cos mozna puscic??

Heh... no od kilku dni ogladam to g... I zastanawia mnie tylko jedno... Jak to mozliwe ze w kazdym odcinku procz tytulowej Sedziny jest zawsze dokladnie ten sam prokurator i ta sama pani adwokat z urzedu... Czy oni sa przypisani na stale do tej Wesolowskiej? W takim ukladzie mozna przeciez zakladac jakis uklad co jest niedopuszczalne oczywiscie...
Cos tu nie tak...

ro29 17.03.2006 23:50

Witam !
Jak większość z wypowiadających się osób, z aktualnie emitowanych polskich seriali, najbardziej cenię Kryminalnych - niezła gra, a przede wszystkim dość ciekawe wątki.
W kwestii Fali Zbrodni - oglądałem dość długo na początku, później miałem przerwę - i ostatnio wróciłem - ale zgodzę się z kolegą @Pawel_k - naprawdę zaczyna to już być nudne, że przez cały serial przewija się ruska mafia, której przez miesiące nie mogą dopaść i co chwilę jakiś policjant bezpośrednio lub pośrednio jest na ich usługach - to już po prostu przesada.
Natomiast w temacie głównym - W11 oglądam rzadko - i jak już ktoś napisał - jest to niezła luźna rozrywka, jak nie ma nic ciekawszego w TV ;) - czasem są ciekawe wątki itd. i ma to jeszcze jeden plus - jest dobre jak człowiek jest zmęczony - nie trzeba za dużo myśleć ;)
Co do Detektywów - chyba widziałem z połowę jednego odcinka - więc trudno mi się wypowiadać - ale ogólnie jest to kopia W11.
Natomiast co do dawniejszych seriali - tak jak niektórzy, dobrze wspominam Ekstradycję - choć nie wszystko tam mi się podobało. Nie wiem czy ktoś to zauważył - ale trzecia część - zrealizowana 8 lat temu, wyprzedziła swoją epokę !! Mam tutaj na myśli, że poruszono tam wiele związków polityki z wielkim biznesem, gazem, bankami itd. - i wówczas niektórzy śmiali się, że serial jest fikcyjny - owszem pewne wątki były na wyrost (chociażby próba wysadzenia Pałacu Kultury) - a część z nich wyprzedziła swoją "epokę" - nieprawdaż ?? Mam na myśli chociażby aferę Orlenu, PZU itd.

W kwestii serialu Nania - dla mnie to po prostu płytka komedia - czasem można się rozerwać i nawet uśmiać - choć jak zdarzało mi się obejrzeć z 3 odcinki pod rząd, to robiłem sobie na dwa kolejne przerwę :haha:

Natomiast z zagranicznych seriali ostatnio trzykrotnie oglądałem Dowody zbrodni - kiedy był emitowany po raz pierwszy to większość nie widziałem - i czasem naprawdę jest tam ciekawie.

Pozdrawiam
ro29

wolfen3 17.03.2006 19:34

z tych wszystkich policyjnych bzdetów to najlepiej mi sie ogladalo Rutkowskiego :D

pops 17.03.2006 18:22

hehe, w w11 policjanci są prawdziwi, sprawy są na podstawie prawdziwych, a wszyscy inni są z castingów, hehe, każdy może być mordrcą :D na początku mnie ta sztuczność drażniła, ale teraz tylko po to go oglądam, moim zdaniem oni na castingach wybierają ludzi tak, żeby właśnie wyglądali sztucznie !! mój znajomy miał zostać mordercą, ale z niego zrezygnowali, widać znaleźli lepszego :rotfl: może sam się przejdę na casting ? hehe.

Burt 17.03.2006 17:28

Cytat:

Napisany przez ed hunter
teraz z seriali kryminalnych to tylko Nash Bridges da się oglądać - taki kolorowy luzik :D

Tak ,tylko ten zboczony dziadek (( mnie wku**ia(ojciec Nash'a),gdyby mógł to nawet Nash'a by wyr*chał.Powinien wreszcie wyciągnąc kopyta(oczywiście w serialu). :D
A co do polskich serialów, to nie oglądam ich wcale,bo są najzwyczajniej beznadziejne. :ysz:

demek 17.03.2006 17:25

nasha to mam wiekszosc odcinkow jaka sie pokazala :D

ed hunter 17.03.2006 17:15

teraz z seriali kryminalnych to tylko Nash Bridges da się oglądać - taki kolorowy luzik :D
wszystkie TVNowe gnioty, których nie rozróżniam, omijam z daleka. a teraz jeszcze jakiś sądowy dorobili.....to chyba k... wszystko naraz kręca, a potem składają jak Modę na sukces :zygi:

Air 17.03.2006 16:51

Cytat:

Napisany przez Matievoo
Ja tam słyszałem, że sceny w W11 są prawdziwe i w gliniarze tagrze.

o kurcze, zrobić takiego byka !! :ysz:

pawelblu 17.03.2006 16:38

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
proszę.. powiedz, że nie chodziło ci o wyraz 'także'..

To samo 'przywalilo' moja uwage.

Co do seriali, to powiem bez bicia ze czasem kryminalni mi sie podobaja, czesto lubie obejrzec Monka, tylko juz wiekszosc odcinkow widzialem na C+ :) lubilem ekstadycje i czasem lubie sobie podczas grania albo pisania wlaczyc serial nash bigdes czy jak to sie pisze :) zeby sobie tam w tle ganiali tych badytow rzucajac zarcikami na lewo i prawo - taka zabawa w policjantow i zlodziei :)

andrzejj9 17.03.2006 15:56

Cytat:

Napisany przez Matievoo

proszę.. powiedz, że nie chodziło ci o wyraz 'także'..

Jabba the Hutt 17.03.2006 14:13

Najlepszy był rzeczywiście 07 :) ! Kryminalnych da się oglądać, choć pocieszni są. Natomiast prawdziwe seriale kryminalne to GLINA, NOWOJORSCY GLINIARZE, THE SHIELD (ŚWIAT GLINIARZY) oraz nie całkiem kryminalny THIRD WATCH czyli BRYGADA RATUNKOWA. Badziewie typu W-11 czy Detektywi odpuszczam zupełnie.

Pawel_k 17.03.2006 13:44

z W11 jest tak:
1. policjanci - prawdziwi (z polski)
2. sprawy - prawdziwe (ale gdzie sie wydarzyly ??? )
3. wyroki - pisane na kolanie przed emisja odcinka ;)
1 prowadzil inne sprawy bo 2 sa sciagane z formatem do tego dokleja sie 3 i mamy odcinek
do tego skutecznosc 100% - nawet w kronikach kryminalnych za czasow PRL byla mniejsza ;)

Matievoo 17.03.2006 13:15

A moje ulubione seriale kriminalne to
1. Kryminalni
2. Fala zbrodni
3. Detektywi
4. W11
Mi się podobają, są naprawde spox wedłóg mnie i innych moich przyjaciół :spoko:

Pagerus 17.03.2006 12:52

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
niania (czy jakoś tam).. omijałem szerokim łukiem, aż raz zobaczyłem z 15 minut.. Komentować nie będę, bo szkoda w ogóle słów, ale jeśli ktoś uważa, że w W11 jest sztuczna gra aktorska, to nie wiem, jak w ogóle tą z niani nazwać..

Jeśli chodzi o Nianię to ta polska podróba nie sięga do pięt oryginałowi :D :taktak:

zYxMa 17.03.2006 12:06

Cytat:

Napisany przez Remix
Witam!

A ja tam sobie lubie takie badziewia poogladac - wcinam kanapki i ogladam jak im swietnie idzie :D

Też to lubie, można się pośmiać :D

tompol 17.03.2006 11:36

07 zglos sie i tak byl najlepszy :) A szczegolnie Zubek heh

Pagerus 17.03.2006 08:46

Dziś lecą odcinki 2766 i 2767 :D :D :D
Co do W11 - wczoraj obejrzałem jakoś tak przez przypadek - i nawet niezły był ten odcinek... chociaż jakimś dziwnym trafem raczej szybko można było się zorientować kto za tym wszystkim stoi :P
Kryminalnych ostatnio oglądam regularnie - czekam na sobotę - bo ma być kontynuacja odcinka z zeszłego tygodnia :)

tompol 17.03.2006 07:26

Jak bym mial ustawic te seriale w kolejnosci pod wzgledem jakosci to wygladaloby to tak:

1. Kryminalni
2. Fala zbrodni
3. W11
4. Derektywi

O innych tu wymienianych typu Swora czy Akstradycja pisac nie bede bo juz nie sa puszczane.
Co do W11 to zwazywszy na fakt ze "graja" prawdziwi gliniarze mysle ze nie ma sie co za bardzo czepiac.
W kazdym razie bez wzgledu na jakosc tych seriali i tak jesli mialbym wybierac to wolalbym obejrzec je wszystkie niz chociazby jeden odcinek Mody na sukces hahaha

Nie potrafie zrozumiec jak mozna bylo cos takiego zakupic i emitowac w TV od sam juz nie wiem ilu lat. Ktory teraz mamy odcinek? 3000? :rotfl:

demek 16.03.2006 23:53

o tak! sfora jak najbardziej! ekstradycje tez sie przyjemnie oglada!

andrzejj9 16.03.2006 23:51

Cytat:

Napisany przez wolfen3
kolejny pomysł zaczerpnięty z zachodu który jest niewypałem...tak samo jak niania :D (jak dla mnie)

niania (czy jakoś tam).. omijałem szerokim łukiem, aż raz zobaczyłem z 15 minut.. Komentować nie będę, bo szkoda w ogóle słów, ale jeśli ktoś uważa, że w W11 jest sztuczna gra aktorska, to nie wiem, jak w ogóle tą z niani nazwać..

Kasprzak 16.03.2006 23:43

ooo...GLINA bdb serial, jak juz cofamy sie to jeszce SFORA i EKSTRADYCJA

@remix: Nie no tez racja...siedziec i ogladac tv podczas konsumpcji. Idealnie kanapeczki wchodzą :D

rosol 16.03.2006 23:22

Sedzia Anna Maria Wesołowska .... hahaha smiech na sali. Ogladalem jeden raz to badziewie od poczatku do konca. Boze jak takie cos mozna puscic??

Remix 16.03.2006 23:13

Witam!

A ja tam sobie lubie takie badziewia poogladac - wcinam kanapki i ogladam jak im swietnie idzie :D

demek 16.03.2006 22:43

a mnie sie bardzo podobal serial GLINA i nawet kupilem sobie dvd :)

Kasprzak 16.03.2006 22:37

Kryminalni moga byc...czasami sa dobre motywy.
Ale W11 i Detektywi...eee, brak zainteresowania z mojej strony. Widac na maxa gre aktorska, udawanie, i tak jak pisal Pawel_k wszystko jest takie naciagane,
Wydaje mi sie ze kiedys na jakims Reality TV czy cos takiego mi mignela anglojezyczna wersja, i wygldalo wszystko dokladnie. Fakt ze moze w 10% to przypomina sad, ale reszta:| masakra...dno totalne.
nie rozumiem tych ktorzy ogladaja ta "sedzia krysia czy jak jej tam" :|

Stef 16.03.2006 22:35

a ogladal kiedys ktos serial C.S.I?
na dwojce lecial niedawno, czy leci terz nie wiem,ale dosc sporo tego lezy na osiolku.
to jest dopiero prawdziwy serial o zagadkach kryminalnych.
caly jest na faktach,zrobiony bardzo dobrze,przez wieksza zdecydowana wiekszosc odcinkow trzyma w napieciu.
Polecam

Oktawian89 16.03.2006 22:29

Ja na szczescie TV nie ogladam juz dobre pol roku ^^ . RAz ze reklamy mnie zabijaja , jak je widze mam ochote tv wywalić przez okno ... 2 ze nic ciekawego nie ma ... nie mowie tu o kanałach takich jak National Geographic itp. ;]

Pawel_k 16.03.2006 22:25

w11 - w tym serialu na 5 minut przed koncem odcinka zawsze okazuje sie kto zabil (akurat zawsze po ostatnich reklamach), "aktorzy" graja tak profesjonalnie ze zawsze wiadomo kiedy kto zaplacze albo zacznie biadolic(zazyczaj mamusia podejzanego), policjanci jakos sie staraja ale widac wymuszona fuszerke i chyba nie tak sledztwa sa prowadzone w realu (wiadomo nawet inteligenty inaczej musza nadazyc za tempem sledztwa)
detektywi sa bardziej finezyjni ale schemat zabija ten serial, do tego wydaje sie jakby scenarzysci robili z nich kapitana zbika (pomagaja przechodzic babcia przez ulice ratuja koty z drzew w przerwach miedzy jednym a drugim porwaniem dla okupu)
w tym kontekscie nalezy nadmienic jescze jeden kryminalnopodobny serial - "sedzia jakas_tam" - to to kompletna porazka, juz lepiej zapchali by dziure po jednej telenoweli wenezuelskiej durga telenowela, do tego na polskim rynku chyba juz polsat przejechal sie na takim sadowym reality show.
zaraz zrobi sie przesyt i widzowie beda mieli dosc ogladania szeryfow zawsze lapiacych zlodziei i znow powroca modonasukcesowe produkcje, taki mamy rynek, w sumie zawsze zostaje TV Trwam i modlitwy do o. dyrektora :haha:

--edit--

a i jeszcze slow pare o Fali Zbrodni (kryminalnych zostawiam bo serial na poziomie)
przede wszystkim ile mozna walczyc z jedna ruska mafia ??? ile razy ktos ma dylematy moralne ??? ile razy ruscy sa o krok przed policja ??? czy zawsze jeden biedny policjant musi byc kuszony na ciemna strone mocy aby w ostatnim odcinku odkupic swoje winny rajdem w stylu japonskiego pilota z konca II WŚ ??? no i dlaczego dopiero w Niani Dygat pokazala ze jest aktorka (a moze nia byla tylko serial tak do dupy ze nawet Baka wyglada jak statysta z W11 ??? ) ;)

wolfen3 16.03.2006 22:20

kolejny pomysł zaczerpnięty z zachodu który jest niewypałem...tak samo jak niania :D (jak dla mnie)

gallus 16.03.2006 22:16

Z seriali kryminalnych to lubie sobie obejżeć Kryminalnych i Fale zbrodni :)
A co do W11 i Detektywów to może gdyby było inne wykonanie tzn. bez tych bezsensownych wstawek typu "Siedziba W11, godzina.." to serial byłby ciekawszy
PS Sprawdziłem na filmweb-ie i okazuje się, że wszyscy z W11 są policjantami...

:EDiT:
Muszę zebrać sie w sobie i obejżeć jeden odcinek serialu Sędzia Anna Maria Wesołowska, ale z reklam wynika, że będzie to wybitny suchar :taktak:

s_tuden_t 16.03.2006 22:16

Cytat:

Napisany przez demek
wiekszosc odcinkow to prawdziwe sprawy a ci co tam graja to chyba prawdziwi policjanci
przynajmniej jeden, ktory w tym gral byl policjantem ale nie wiem jak reszta

ja tez slyszalem, ze przedstawiane tam sceny sa autentyczne i policjani grajacy tam naprawde sa glinami... :blink:
nie zmienia to faktu, ze zagrane to jest chyba najgorzej jak sie tylko da :P

@Piterniel nie watpie, ze zagral bys to lepiej :)

demek 16.03.2006 22:05

wiekszosc odcinkow to prawdziwe sprawy a ci co tam graja to chyba prawdziwi policjanci
przynajmniej jeden, ktory w tym gral byl policjantem ale nie wiem jak reszta

Smartek 16.03.2006 22:03

Daj spokoj..
juz lepszy byl temat o pierwszej pensji :taktak:

W11 i Detektywow omijam z daleka, ale naogladalem sie tego podczas pobytu w szpitalu i mi starczy do konca zycia :).
Fabula jest wprot BEZNADZIEJNA tak samo jak i gra aktorska (nie ma sie co dziwic skoro biora do roli zwyklych ludzi z castingow - tak slyszalem)...

i jeszcze ten 'lektor' - "Siedziba W11, godzina.." i opowiada po co tu sa/kiedy :|
nie wiem, dla slepych chyba..

pozdro ;)

Piterniel 16.03.2006 22:00

W11 i Detektywi - czyli seriale kryminalne..

Oglądałem kilka odcinków wyżej wymienionych 'seriali' telewizyjnych, które można zobaczyć w telewizji TVN. Nie mam pojęcia dlaczego jest to puszczane w telewizji. Podczas oglądania tego chce mi się śmiać z roli aktorskich tych osób. Czasami jestem pewnien, że osobiście zagrałbym to lepiej. Wszystko układa się w taką całość, wszystko do wszystkiego pasuje. Denne i nudne to jest, do tego mało profesionalne.
Co sądzicie o tych 'serialach' ?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:14.