Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Vista wymięka... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/vista-wymieka-63603/)

Ziele 17.03.2006 18:42

Vista wymięka...

http://student.agh.edu.pl/~wgorski/pub/xgl-linux.avi

ja bym tylko chciał żeby było w windowsie takie przechodzenie między pulpitami jak tam :]

demek 17.03.2006 19:32

niezle...

Remix 17.03.2006 19:35

Witam!

No bardzo mi sie podoba to przeciaganie okien i te podglady. Ogolnie robi wraznie, jak to bedzie kompatybilne z obecnymi zastosowaniami Windowsa, to moze zrobic furore!
Chetnie bym zamienil Windowsa na cos takiego, ale pod warunkiem, ze bedzie dzialac wiekszosc programow + Battlefield 2 :P

pepperman 17.03.2006 19:36

bylo w topiku o viscie

Smartek 17.03.2006 20:33

wow!
dobre!
szczegolnie fajne przechodzenie pomiedzy pulpitami i "gietkie" okienka wygladaja bajerancko - jak galareta :)
co to za linux / nakladka? o co wlasciwie chodzi? :)
pozdro ;)

Ziele 17.03.2006 20:33

aha no to sorry

ed hunter 17.03.2006 20:38

ale ciężarny plik, ale zassam zużywając mój cenny limit, którego mam za dużo ;)

pepperman 17.03.2006 20:58

jakis koles na forum pisal, ze trzeba sie troche pobawic, aby to zainstalowac i nie jest stabilne.

radosio 17.03.2006 21:01

świetne, chetnie bym potestował :)

Smartek 17.03.2006 21:01

Cytat:

Napisany przez pepperman
jakis koles na forum pisal, ze trzeba sie troche pobawic, aby to zainstalowac i nie jest stabilne.

o!
ale mozna? :D
zarabiscie, trza bedzie sie pobawic :)
plik mi sie ssal kilkanascie sek. :D - dobry serw

Ziele 17.03.2006 21:40

AGH ma łącza 1Gbit/s więc nic dziwnego... a ty jakie masz?

mroweczek 17.03.2006 22:11

PK tez ma dobre lacze nie wiem jakie ale ciagnela sie okolo 10 sekund:)

Remix 17.03.2006 22:18

Witam!

Kurde, to mi sie 1,5 min zasysalo :(

MaciejT 17.03.2006 22:44

Kororaa Live CD

http://kororaa.org/static.php?page=static060311-165115

screeny:
http://news.softpedia.com/news/First...CD-19371.shtml

Kasprzak 17.03.2006 22:55

i to...nawet live jest :)
ale dobrze, trzeba testowac.

Naprawde taaaaak mi sie podoba to przelaczanie pulpitow, super sprawa, ciekawe ile to zzera ramu :)

ps. wezcie te mirrorki, bo z tamtego serwa cos cinko idzie:
http://www.filemirrors.com/search.sr...is&action=Find

andrzejj9 17.03.2006 23:09

Wygląda fajnie :)

Miałem kilka pytań, ale jedno - skąd to ściągnąć - już odpowiedziane ;) więc pozostałe.

1) Nikt tego nie powiedział, ale rozumiem, że jest to jedna z dystrybucji Linuxa?

2) Jakie to coś ma wymagania?

Mi szczególnie podobało się kilka rozwiązań praktycznych, natomiast jeśli o wizualizacje to większość podobnych efektów można osiągnąć również i na zwykłym pececie. Są programy do tego, polecam poczytać na www.wincustomize.com

Smartek 17.03.2006 23:19

ja juz ssam z ciekawosci to distro na livecd :)

http://www.g33kd.com/distros/kororaa...livecd-0.1.iso
polecam tego linka - transfer utrzymuje sie 320-322kB/s wiec bedzie za ~20min
pozdro ;)

pepperman 17.03.2006 23:20

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Wygląda fajnie :)
Są programy do tego, polecam poczytać na www.wincustomize.com

tak, ale slabo z ich wydajnoscia, a to dziala samodzielnie.

MaciejT 17.03.2006 23:21

tu lista kart graficznych (Matroxa niestety tam nie ma):

http://gentoo-wiki.com/HOWTO_XGL#Hardware_Prerequisites

andrzejj9 17.03.2006 23:22

Cytat:

Napisany przez pepperman
tak, ale slabo z ich wydajnoscia, a to dziala samodzielnie.

Zależy jak rozumiesz tu wydajność. Programy działają sprawnie, ale obciążają komputer, jak cholera.. Stąd też moje pytanie o wymagania tego wyżej..

Smartek 17.03.2006 23:25

juz mam 25% tego ISO, ale kurcze czystej plytki nie mam!
niech to szlak :\

Remix 17.03.2006 23:36

Witam!

Smartek od czego sa wirtualne napedy?!

pepperman 18.03.2006 00:11

Cytat:

Napisany przez Remix
Witam!

ale to zabootowac chyba trzeba

Remix 18.03.2006 00:16

Witam!

No tak... co prawda to prawda :D

Ziele 18.03.2006 01:53

weźcie mnie nie rozwalajcie z tymi transferami... ja mam symetryczne 1Mbit/s i żyje ;)
Przejde sie na agh to nawet nie zdąrze wskazać miejsca do zapisu i już będzie ;)

andrzejj9 18.03.2006 08:32

Cytat:

Napisany przez Ziele
weźcie mnie nie rozwalajcie z tymi transferami... ja mam symetryczne 1Mbit/s i żyje ;)
Przejde sie na agh to nawet nie zdąrze wskazać miejsca do zapisu i już będzie ;)

Chcesz powiedzieć, że dożyliśmy już czasów, w których 1Mbitowe łącze jest słabe??

Kurcze, to ja mam NEO 512 i jestem bardzo zadowolony z szybkiego internetu..

Oktawian89 18.03.2006 08:51

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Chcesz powiedzieć, że dożyliśmy już czasów, w których 1Mbitowe łącze jest słabe??

Kurcze, to ja mam NEO 512 i jestem bardzo zadowolony z szybkiego internetu..

Dla niektorych tak ... ostatnio gralem w COD2 mp na jakims amerykanskim serwerze , zapytali sie mnie jakie mam lacze , ja mowie ze 2 MB to oni mnie wysmiali ^^ -> no ale to USA wiec wiecie ;p

Dla niektorych wystrcza łacze 128 kbit i zyja a drugi powie ze chello ultra jest słabe :D
Fajnie jest miec jak najwiecej Mbit-ow :D nie powiem , ale mi moje lacze wystarcza w zupelnosci zazwyczaj :P

Smartek 18.03.2006 09:41

Cytat:

Napisany przez Remix
Witam!

a co mi po takim wirtualu jak to trza bootowac? :P
dzisiaj ide po plytke, bo bardzo ciekawy tego linuksa jestem ;)

Matefusz 18.03.2006 11:45

Cytat:

Napisany przez MaciejT

Na screenach zamieszczony na stronce wyżej widać jak te okienka się przycinają i jakie są nie równości na krawędziach. Trzeba mieć chyba naprawdę dobry sprzęt żeby to w miarę ładnie chodziło. Jak ktoś już to zainstaluje niech da pare screenów itd

Pozdrawiam ;)

pepperman 18.03.2006 12:14

Cytat:

Napisany przez Matefusz
Na screenach zamieszczony na stronce wyżej widać jak te okienka się przycinają i jakie są nie równości na krawędziach. Trzeba mieć chyba naprawdę dobry sprzęt żeby to w miarę ładnie chodziło.

a film widziales? bo tam zasuwalo az milo. nie wiem skad mozesz wiedziec patrzac na screeny, ze animacja nie jest plynna. te schodki tak samo sa widoczne podczas 3d flippingu w viscie (nawet bardziej). nie wiem dlaczego nie zostal zastosowany AA.

radosio 18.03.2006 12:24

Wymagania

Cytat:

Napisany przez Matefusz
Trzeba mieć chyba naprawdę dobry sprzęt żeby to w miarę ładnie chodziło.

Pozdrawiam ;)

Co do wymagań to :czytaj:

Cytat:

Minimum recommended configuration is system with 384MB RAM, Pentium3 with nVidia Geforce video card. This livecd requires a CPU with SSE instruction support, and >256Mb RAM. (i.e. P3 or later, if Celeron then need coppermine core. Athlon users need Thunderbird >= to 1GHz. Run "cat /proc/cpuinfo |grep sse" to check).

Matefusz 18.03.2006 12:31

Cytat:

Napisany przez pepperman
a film widziales? bo tam zasuwalo az milo. nie wiem skad mozesz wiedziec patrzac na screeny, ze animacja nie jest plynna. te schodki tak samo sa widoczne podczas 3d flippingu w viscie (nawet bardziej). nie wiem dlaczego nie zostal zastosowany AA.

Tak widziałem film. Na screenach widać że podczas przeciągania okna są przycięcia maxymalne wg mnie i brzydko to wygląda. Ale ogóle film jest super

andrzejj9 18.03.2006 13:55

Cytat:

Napisany przez radosio
Co do wymagań to :czytaj:

Takie wymagania to nie ma o czym mówić.. Ale coś się boję, że to zdecydowanie większe.. Ale zobaczymy. Zostało mi 47, 46, 45.. sekund do końca ;) Zaraz wrzucę na płytkę i... jak tylko znajdę sposób, w jaki w notebooku wchodzi się do biosa, to zaraz uruchomię ;)

Reetou 18.03.2006 13:58

Cytat:

Napisany przez Matefusz
Na screenach widać że podczas przeciągania okna są przycięcia maxymalne wg mnie i brzydko to wygląda.

Testowane "na żywo" - nie ma przycięć, wygląda świetnie. ;)

Matefusz 18.03.2006 14:04

Cytat:

Napisany przez Reetou
Testowane "na żywo" - nie ma przycięć, wygląda świetnie. ;)

A możesz dać jakieś screeny? Albo filmik własnego autorstwa?

PS: Widze że lubisz Stargate SG-1 ;) :spoko:

andrzejj9 18.03.2006 14:38

Na razie próbowałem na notebooku,ale nie poszło.. Zobaczę, jak na stacjonarnym.

Reetou 18.03.2006 14:46

Cytat:

Napisany przez Matefusz
A możesz dać jakieś screeny? Albo filmik własnego autorstwa?

Z tego LiveCD za bardzo się nie da. Przynajmniej ja nie potrafię ;)
Ale warto obejrzeć w działaniu - przyjemna rzecz.

andrzejj9 18.03.2006 14:58

Cytat:

Napisany przez Reetou
Z tego LiveCD za bardzo się nie da. Przynajmniej ja nie potrafię ;)
Ale warto obejrzeć w działaniu - przyjemna rzecz.

No ja wlasnie z niego pisze.

Wyglada rzeczywiscie bardzo przyjemnie dla oka, ale u mnie jest sporo ograniczen. Nie mam dzwieku, nie moge sie dostac do zadnych zasobow na komputerze (ale moze taka uroda wersji Live?), w Mozilli nie mam polskich znakow i jakos dziwnie mala czcionke (to pewnie da sie zmienic).

Genralnie system jest ciekawy, ale szkoda, ze tak dlugo sie uruchamia..

andrzejj9 18.03.2006 15:38

Pobawiłem się jeszcze trochę i już starczy. Jedyne, co mi się w tym systemie podobało, to te 'latające' okienka. A to trochę za mało..

Problem z dźwiękiem w końcu rozwiązałem, ale mimo wszystko był on nienajlepszej jakości. Jak próbowałem odtworzyć jakiś filmik, to już wyraźnie komputer mulił, muzyki nie mogłem odtworzyć w ogóle, bo program się zawieszał. Stylu (wyglądu) również nie mogłem zmienić, bo zawieszał się system. Czcionka w Mozilii była ledwie czytelna i również nie dało się tego zmienić (jedynie powiększyć, ale to już była zdecydowanie za duża).

Nie udało mi się znaleźć innych kilka opcji/bajerów, które chciałem sprawdzić, a mianowicie - półprzezroczystości okien, funkcji, która jednym przyciskiej rozmieszczała je obok siebie oraz płynnego przechodzenia pomiędzy pulpitami.

Pierwsze wrażenie jest takie, że taki fajny graficznie bajer, ale mało funkcjonalny.

Smartek 18.03.2006 16:04

andrzejj - kazdy linux sprawia takie wrazenie na poczatku..
winna jest rowniez wersja live - spore ograniczenie mozliwosci..

ja sie czystej plytki CD nie dorobilem :P

ed hunter 18.03.2006 16:08

galaretowate okna klejące się do wszystkiego - brrrryyyyyyy..... :>

andrzejj9 18.03.2006 16:14

Cytat:

Napisany przez Smartek
andrzejj - kazdy linux sprawia takie wrazenie na poczatku..
winna jest rowniez wersja live - spore ograniczenie mozliwosci..

ja sie czystej plytki CD nie dorobilem :P

To wiem, bo parę razy się już od Linuxa odbiłem.. Ale generalnie poza tymi oknami system nie wydawał się mieć nic do zaoferowania. A dodatkowo zawieszające się średnio raz na minutę programy też niezbyt optymistycznie świadczyły o stabilności..

A tę płytkę to może ci pocztą podeślę, będzie szybciej ;)

ynsiwy 18.03.2006 16:37

a ja mam takie pytanie, czy aby to odpalic musze instalowac ten system czy odpala sie to bezposrednio z cd? bo nie bardzo rozumiem :)

radosio 18.03.2006 16:39

Cytat:

Napisany przez ynsiwy
a ja mam takie pytanie, czy aby to odpalic musze instalowac ten system czy odpala sie to bezposrednio z cd? bo nie bardzo rozumiem :)

odpala sie z CD ;)

nico88 18.03.2006 16:48

dla mnie te wszytkie bajeranckie zabawy oknami sa do d....py po co komu cos takiego
chyba nie bedziesz siedzial i sie zachwycal okienkami, komp nie do tego sluzy
na nim sie pracuje
a nawet jesli za pierwszym razem ci sie bedzie to podobalo to po pewnym czasie bedzie to nudne a wrecz irytujace ale pokazuje to umiejetnosci prograsmistow

pepperman 18.03.2006 16:58

Cytat:

Napisany przez nico88
dla mnie te wszytkie bajeranckie zabawy oknami sa do d....py po co komu cos takiego
na nim sie pracuje
a nawet jesli za pierwszym razem ci sie bedzie to podobalo to po pewnym czasie bedzie to nudne a wrecz irytujace ale pokazuje to umiejetnosci prograsmistow

przyspiesza prace. wez za przyklad 3d flip w viscie. niby bajer, ale w ten spsob mozesz przelaczac sie pomiedzy oknami znacznie szybciej niz tradycyjna metoda .

Smartek 18.03.2006 16:58

Cytat:

Napisany przez nico88

nie?
ja ciagle bym je sobie przesuwal ^_^

Matefusz 18.03.2006 19:44

W sprawach linuxowych za bardzo obcykany nie jestem. Jaką dystrybucje polecilibyście mi? Jestem początkujący w tych sprawach. I gdzie szukać materiałów odnośnie pierwszych kroków w linuxie? Może jakieś linki?

radosio 18.03.2006 19:48

Cytat:

Napisany przez Matefusz
W sprawach linuxowych za bardzo obcykany nie jestem. Jaką dystrybucje polecilibyście mi? Jestem początkujący w tych sprawach. I gdzie szukać materiałów odnośnie pierwszych kroków w linuxie? Może jakieś linki?

na poczatek mały Quiz
na forum sie mówiło o tym tutaj i tutaj i jeszcze tutaj

Edit: opinii co to tego jaką distro wybrac jest tyle ile uzytkowników. kazdy poleci to czego uzywa ;)

Matefusz 18.03.2006 21:22

Na początek wezmę Knoppixa. Zasysać z p2p czy jakiejś www?

radosio 18.03.2006 21:25

Cytat:

Napisany przez Matefusz
Na początek wezmę Knoppixa. Zasysać z p2p czy jakiejś www?

dobry wybór na początek :spoko:
a jak ściagniesz to Twój wybór. mozesz z www

Patrix 18.03.2006 22:09

ale jaja...gnome ||

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:12.