![]() |
Nowy zasilacz
Już od dawna muszę kupić, ale przed chwilą przekonałem się, że nadszedł czas. Pisałem pracę magisterską i nagle wszystko mi się zawiesiło (kolorowy ekran, szum z głośników..). Nie pierwszy raz, ale do tej pory zdarzało się to rAczej w grach i nigdy w czasie pracy z aplikacjami biurowymi. Straciłem trochę pracy (którą na dodatek wcześniej zapisywałem..), a na to pozwolić sobie ponownie nie mogę. Tak więc zdecydowałem się wymienić zasilacz.
Nie chcę kupować nic bardzo dobrego i drogiego, bo pewnie i komputer w niedalekiej przyszłości będę modernizował. Swego czasu polecano mi na Allegro zasilacze w cenie ok. 50 - 70 złotych. Może ktoś zaproponować coś sensownego w tym przedziale? Ewentualnie innych propozycji też chętnie wysłucham, ale generalnie nie mam teraz pieniędzy na inwestowanie w sprzęt. 300 watowy zasilacz noname z kompletu chodził mi dobrze przez kilka lat, więc jakiś ciut lepszy pewnie też na trochę wystarczy. |
Cytat:
|
Kup ultracichego 300W HuntKey'a - w proline.pl maja je za okolo 100 zl. Demek uzywa HuntKeya i paru innych moich kumpli i wszyscy jednoglosnie chwala!
|
IMO w tej cenie to tylko Modecom ;) Przynajmniej trzyma w miar***281; swoje parametry. Za 60-70z***322; chodz***261; na Allegro Modecom Feel 350W
|
|
ja ze swojej strony polece Codegen 400 Watt w miare dobrze trzyma swoje parametry , wiem ***380;***281; to codegen ale co***380;:p a i cena u mnie na zadupui to koszt 60-70 z***322;
|
Cytat:
Ja ze swojej strony polecam Fortrona z allegro. cichutki i trzyma napiecia. |
codegen? 400w to on trzyma ale tylko na naklejce
tak jak pisal m@x huntkey lub inni modecom lub forton |
Cytat:
|
Dzięki za dotychczasowe propozycje, poszukam tych producentów, ale mam jeszcze prośbę - modeli jest multum, więc jak moglibyście konkretne linki podrzucić (chętniej do Allegro), ale może być też Komputronik.
|
Zdecydowanie polecam ten:
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=19655 Zasilka mi sie spalila i musialem sobie cos kupic. Jest w miare cichy - slysze wentylator na procku tylko i fantastycznie wychladza obudowe dzieki 12 cm srednicy wiatrakowi. Za te pieniadze rozsadny zakup. |
W tej cenie polecam ModeCom'y:
ModeCom Feel LC-B300ATX (300W), sam mam takiego. :) ModeCom Feel LC-B350ATX (350W) lub: ModeCom MC-300ATX (300W), trochę droższy ale fajny... |
W tej cenie tylko Modecom.
Model 350GTF od fortrona jest godny polecenia a jeżeli bardziej zależy ci na ciszy to MC-300 http://sklep.cdrinfo.pl/pelny_19655.html lub MC-350. |
Dzięki za propozycje.
Ten 300 watowy wygląda przyzwoicie, ale jednak trochę bałbym się kupować taki 'słaby'. Na teraz pewnie by starczył, bo i chyba taki sam mam, ale jak na przykład kartę graficzną wymienię, albo napęd dorzucę (a zamierzam), to może być problem. Dlatego raczej 350 to będzie minimum. Znalazłem na Allegro coś takiego: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=93717701 Nie wiem, czy jest to to samo, co polecaliście tylko 350 watowy. W każdym razie co o nim sądzicie? I jeszcze jedno 'lamerskie' pytanie na koniec - zasilacze występują tylko w jednym rozmiarze (fizycznym)? W sensie czy każdy będzie pasował na miejsce każdego, czy trzeba jednak zwrócić uwagę również na rozmiary. ---- EDIT Znalazłem jeszcze u tego samego sprzedającego takie modele: 1) 2) http://www.allegro.pl/item94204010_m...tor_gw_fv.html http://www.allegro.pl/item95446087_m...gw_3_lata.html Czym taki model różni się od tego, co którego linka podałem wcześniej? 3) http://www.allegro.pl/item94795188_m...chy_f_vat.html Trochę droższy, ale jeśli byłoby to już coś rzeczywiście dobrego, co mogłoby mi posłużyć również przy kolejnym komputerze (podejrzewam, że będzie to Athlon 64bit koło 3500+ i grafika koło 9800 128MB, do tego ze trzy napędy) to mógłbym to rozważyć. |
Tak - to jest ten zasilacz, tylko podejrzanie tani. Cena ni***380;sza, ni***380; oferuj***261; niekt***243;re hurtownie (troch***281; mnie to dziwi).
Tak - wszystkie zasilacze maj***261; te same wymiary (no prawie wszystkie) i te same punkty mocowania. Bez obaw! |
Cytat:
osobiscie polecam Tagany (juz poraz ktorys - b. dobre i BARDZO ciche) i HuntKeye :) |
punkty mocowania, wysokosc i szerokosc sa te same ale dlugosc jest czasami minimalnie inna
roznica mmiedzy http://www.allegro.pl/item95446087_m...gw_3_lata.html a tym http://www.allegro.pl/item94795188_m...chy_f_vat.html jest taka, ze ten pierwszy wykonany jest juz w standardzie atx 2,0, ma jeden wiatrak od dolu, ktory wentyluje obudowe i schladza zasilacz - natomiast ten drugi ma tylko jedna 80'ke z tylu i wywala tylko cieple powietrze z zasilacza a co do zasilacza 350W to zobacz w moj podpis - komp byl zasilany wlasnie przez huntkeya 350w... :) |
ja tam polecam http://www.allegro.pl/item95168857_s..._gwar_f_v.html sam mam i jestem bardzo zadowolony:) cichy i bardz dobrze trzyma napiecia:) za taka kase nie dostaniesz nic lepszego... a skoro nie widac roznicy to po co przeplacac?
|
w teorii powinien to byc ten sam zasilacz co medocom 350 atx 2,0 - w praktyce jest inaczej i chyba nawet forton nie wie dlaczego... :)
|
Cytat:
http://sklep.cdrinfo.pl/pelny_19656.html możesz się skusić |
|
kolega nie pytal o sklep
aczkolwiek marcin sie raz tutaj wypowiadal i znikl :) |
Cytat:
|
Cytat:
350 vs 350 modecom trzyma lepiej napiecia pod obciazeniem pozatym nie wiem czy nie jest tylko tak, ze forton produkuje tylko dla modecoma zaprojektowane przez modecoma |
Cytat:
@ Adbok Wygląda ok, ale zniechęciła mnie 1 miesięczna gwarancja rozruchowa. Co to ma być przy kupnie nowego zasilacza? Jak w ogóle ma się Fortron do Modecoma? ----EDIT Na razie najbliżej jestem kupna tego modelu: http://www.allegro.pl/item95446087_m...gw_3_lata.html Ale jeszcze ciągle mogę zmienić zdanie :) |
Cytat:
@andrzejj9 ja mam 12m ale kupowalem na innej aukcji |
Czarna lista: Codegen, ColorSit, Impet, Linkword, L&C, Megabajt, Mercury, Metropilis, Mustang, Powercomp, Q-tec, Rubikon, Ropla, Tracer, Tronje
w takiej cenie najlepszym wyjsciem jest kupienie chiefteca oczywiscie sprzed maja 2004 :] nie radze oszczedzac na zasilaczu, to moze sie kiedys zemsci***263;. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
http://forum.tweak.pl/index.php?showforum=54
http://www.benchmark.pl/ : TOP 10 - zasilacze ATX Po upływie pięciu miesięcy znów zaglądamy na półkę z zasilaczami w naszym sklepie. Wybieramy najbardziej godne uwagi z różnych kategorii cenowych. Zwracamy uwagę na zgodność zasilacza z nowymi normami ATX, na wszechstronność okablowania, jakość - no i oczywiście cenę, a wszystko to w celu ułatwienia Wam wyboru optymalnego PSU. Równocześnie pragniemy ostrzec Was przed pojawiającymi się stale różnymi produktami noname - nieznane nazwy, egzotyczne firmy, wygórowane parametry oraz tragiczna jakość to zagrożenie dla naszych komputerów. Nie należy się sugerować hasełkami na pudełku, zasilacz jest zbyt ważnym podzespołem, aby ryzykować kupując niepewny model nieznanego producenta. Aby upewnić się jakiej mocy zasilacz będzie Ci potrzebny, skorzystaj z kalkulatora poboru mocy. Należy przy tym pamiętać, że rzeczywista moc zasilacza pod łącznymi obciążeniami jest z reguły mniejsza, niż ta w nazwie produktu. Dla przykładu Chieftec 360W może być maksymalnie obciążony do 340W, łączne napięcia +5V i +3.3V maksymalnie do 220W, a napięcie +12V max 204W. (informacje n/t umieszczone są na etykiecie zasilacza). Zasilacze do 150 złotych Wśród najtańszych znajdziemy kilka perełek, mających rewelacyjny stosunek jakości i wydajności do ceny. Tradycyjnie już od wielu lat w tym segmencie cenowym polecamy firmę ModeCom, szczególnie nowe modele z serii "MC" - słabszy o mocy 300W, oraz silniejszy 350-watowy. Kosztując odpowiednio 86 oraz 109 złotych są zgodne z normą ATX 2.0, a co za tym idzie, wyposażone zostały we wtyczkę PCI-E, uniwersalną wtyczkę ATX 24/20-pin oraz wtyczki SATA. Są więc przystosowane do pracy z najnowszymi płytami głównymi i kartami graficznymi. Ponadto zabezpieczenia przed anomaliami zasilania ochronią nasz sprzęt, a dobre napięcia gwarantują stabilność komputera. W tej samej kategorii cenowej mieści się też bardzo dobry zasilacz Hiper HPU-3S350. Cichy, świetnie utrzymujący napięcia nawet pod maksymalnym obciążeniem, będzie idealny dla taniej konfiguracji. Dopuszczalne wartości obciążeń w tym zasilaczu są większe, niż w przypadku zasilaczy ModeCom, więc pomimo wyższej ceny może on stanowić lepszy wybór dla niektórych użytkowników. W obecnym okresie tanie modele o mocy 300 - 350W są wystarczające dla prostych, biurowych konfiguracji, ale jeśli chcemy mieć nieco bardziej uniwersalny zestaw, wówczas warto zainteresować się mocniejszym zasilaczem ze średniej grupy cenowej. Zasilacze 150 - 350 złotych Zasilacz mieszczący się w powyższych widełkach cenowych powinien być wykonany z wysoką jakością, cichy, z kompletem zabezpieczeń, uniwersalnym okablowaniem. Jego moc musi być wystarczająca dla rozbudowanego, w pełni uniwersalnego sprzętu, wyposażonego w szybki procesor, nowoczesną grafikę i całą gamę pozostałych podzespołów. Mile widziane są też różne ciekawostki, którymi producenci starają się zwrócić uwagę klientów na swoje wyroby. Najtańszą propozycją jest tutaj kosztujący zaledwie 167 złotych Chieftec (ATX-410-212). Moc 410W to sporo, jakość napięć pod obciążeniem jest odpowiednia, uniwersalna wtyczka ATX 24/20-pin uwolni nas od konieczności zaopatrzenia się w przejściówkę do nowych płyt głównych - czego jednak nie unikniemy w przypadku konieczności zasilenia karty PCI-E. Inny model Chiefteca, który niezmiennie nam się podoba od dłuższego już czasu to Chieftec (HPC-420-302-DF) - obecnie do kupienia w wersji "bulk" (bez pudełka) za 200 złotych stanowi ciekawą ofertę. Nasze uznanie wzbudzają zasilacze firmy Hiper - niska cena, wysoka jakość, nowoczesna budowa. W średniej grupie cenowej mamy tani - 225 złotych, moc 425W - HPU-4S425-EU, a szczególnie polecamy droższy i silniejszy - 260 złotych, 480W - HPU-4M480 480W black. Zwracamy też uwagę na bardzo ciche i stabilne zasilacze cenionych firm: Topower 400W P5, BeQuiet! Blackline 400W (BN015) oraz Tagan 420W - PFC - niemal bezgłośna praca tych zasilaczy może być dla niektórych klientów najważniejszym czynnikiem wpływającym na wybór. Konkurencja w tej grupie cenowej jest spora, co z korzyścią dla klienta przynosi wzrost jakości i spadek cen. Jednak wybór powinien być rozważny, z uwzględnieniem zapasu mocy na przyszłość. Zasilacze powyżej 350 złotych W przypadku najmocniejszych PSU nie może być mowy o kompromisach - jakość wykonania oraz utrzymywanie napięć muszą być idealne, bez dwóch zdań. Komputerowi majsterkowicze bawiący się w podkręcanie sprzętu i maniacy gier komputerowych są w stanie sporo zapłacić, ale w zamian chcą otrzymać najlepsze i najnowocześniejsze rozwiązania na rynku. Wśród zasilaczy z tej grupy cenowej polecamy zdecydowanie te, które dysponują odłączanym okablowaniem. W ten sposób użytkownik konfiguruje sobie samodzielnie kabelki, przypinając tylko te, które są mu w danej chwili niezbędne - zaawansowanym użytkownikom nie trzeba tłumaczyć, jakie to ma znaczenie dla zapewnienia optymalnego obiegu powietrza w obudowie. Zadowoleni będą także modderzy upiększający swoje PeCety, którzy dbają o wygląd wnętrza - plączące się niewykorzystane kabelki zawsze stanowiły dla nich spore utrapienie. Najtańszym, a jednocześnie najsilniejszym zasilaczem jest Hiper HPU-4K580-MU 580W. Niezwykle wysoka moc 580W za 400 złotych to naprawdę korzystna oferta, tym bardziej, że w naszych testach napięć zasilacz ten wypadł świetnie i właściwie niczego nie możemy mu zarzucić. No, może jedynie z drobną niedogodnością spotkają się posiadacze zestawu z dwoma kartami graficznymi (SLI) - model 4K580 ma tylko jedną wtyczkę PCI-E, więc konieczne będzie dokupienie odpowiedniej przejściówki. Z problemem tym nie zetkną się posiadacze zasilacza Topower TOP-628 P6 EZ 520W, który został fabrycznie wyposażony w dwie wtyczki PCI-E. Nienaganna jakość wykonania, przyszłościowe okablowanie (między innymi dwie wtyczki ATX12V) - ale w porównaniu z Hiperem mniejsza moc i duuuużo wyższa cena... Jednak Topower oferuje ciekawy wybór pomiędzy trybami pracy Split/Combine, o czym możecie poczytać w naszej recenzji. Dla ufających w potęgę marki Antec jest przygotowany zasilacz z serii NeoPower o mocy 480W. Możliwości konfiguracji okablowania w tym modelu są imponujące, ponieważ użytkownik otrzymuje zestaw wtyczek do samodzielnego mocowana na kabelkach - znów odsyłamy do naszej recenzji tego zasilacza. Dla użytkowników wymagających idealnej ciszy, której nie może zakłócić nawet najlżejszy szumek wentylatora, kilka firm oferuje zasilacze całkowicie pasywne. Są to na razie bardzo drogie modele, które przy okazji podgrzewają wnętrze komputera - użytkownik musi rozważnie zaplanować pasywny obieg powietrza w obudowie, aby nie ugotować wrażliwych na temperaturę dysków lub podzespołów płyty głównej. Miłą niespodziankę sprawiła nam firma Thermaltake, dzięki której możemy nabyć całkowicie bezgłośny zasilacz o mocy 350W już poniżej 600 złotych - Thermaltake 350W FanLess. Nieco droższy i o mniejszej mocy - 680 złotych, 300W jest zasilacz SilverStone NIGHTJAR 300W Active PFC Fanless, a model 350-watowy firmy Yesico to już wydatek rzędu 750 złotych. Na samym szczycie tej piramidy cenowej znajduje się Antec ze swoim Phantomem 350W - piękny wygląd zachwyca, ale cena - prawie 900 złotych - przeraża... j.w. P.S. Wystarczy skorzystać z Internetu... :sciana: |
Cytat:
|
@esem, to jakies nieaktualne bzdury.
Tagany bija na glowe opisywane wyzej zasilacze Antec, Thermaltake, i inne (o Chieftecach nie wspominajac). Oczywiscie tagany od modelu 480 U1 w gore (U22 zostawia w tyle juz prawie wszystko). Bynajmniej zeby znalezc to o czym pisze, nie jest konieczna znajomosc jezyka polskiego. |
Cytat:
Co na internecie znaleźć można wiem. Wiem również, jak trudno jest znaleźć coś konkretnego, kiedy się czegoś szuka. Od pewnego czasu przymierzam się do kupna cyfrówki. Mniej więcej od miesiąca przeglądam internet czytając o najróżniejszych modelach, przeglądając porównania, analizując testy, porównując testowe zdjęcia.. Znam się na aparatach, iem czego chcę i szukam, aby wybrać najlepiej. Na zasilaczach się nie znam, a szkoda mi czasu, żeby uczyć się wiedzy, która nie jest mi potrzebna i która mnie nie interesuje. Dlatego pytam tych, którzy ją posiadają - do tego służy forum. Co mi z tego, że znajdę jeden bądź drugi test, skoro i tak nie będę wiedział, czy jest w jakimkolwiek stopniu obiektywny. Na internecie można znaleźć bardzo dużo profesjonalnej i przydatnej wiedzy. Tyle samo, a nawet więcej można znaleźć bzdur i kłamstw. Stąd jak czegoś szukam, to pytam - i tak będę robił dalej. |
Cytat:
nowa linia anteca i topowery P7 zostawiaja w tyle tagan |
Cytat:
Jeszcze na podstawie tego artykułu, który zacytował esem, poszukałem coś Hiper-a. Znalazłem taki model: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=15784 i wygląda całkiem sensownie. Jest sens się w to pchać, czy lepiej zostać już przy Modecomie? To na czym mi również zależy to cisza, więc jeśli ten Hiper jest dużo cichszy, mógłbym go też rozważyć (jaką w ogóle głośność mają ModeComy? Bo nigdzie tej informacji nie widziałem) Tak więc ostatecznie będzie to raczej ten model: http://www.allegro.pl/item95446087_m...gw_3_lata.html Innych już mi nie musicie polecać, chyba że coś w porównywalnej cenie, bo jeśli nie muszę płacić więcej, żeby kupić coś przyzwoitego, to nie chcę teraz niepotrzebnie przepłacać. |
Cytat:
Pozdrawiam |
Cytat:
|
@andrzejj9
skladalem kompa na modelu 400W i po wlaczeniu nic nie slyszalem i myslalem, ze sie nie wlaczyl po pol roku uzytkowania dalej jest cichy co do hiperow to ciezko powiedziec jak z ich awaryjnoscia |
Cytat:
|
Cytat:
az ucho przystawilem i reke.. (choc i tak przeplyw powietrza nie jest duzy).. w maju bedzie rok jak go mam - i chodzi jak noweczka, naprawde godne polecenia, ale to juz niestety drozsze 'zabaweczki'. o tych modecomach i fortronach czytalem duzo dobrego, wiec to powinien byc dobry wybor (najczesciej jesli chodzi o sprzet to opieram sie na forum tweak). pozdro |
Cytat:
ale 350 bedzie rownie cichy jesli nie cichszy jest tam automatyczna kontrola obrotow, ale twoj sprzet nie zmusi wiatraka do szybszego krecenia :) |
w cenie do 100zł godnym rozważenia jest także fortron 400W - niestety niema on 2 letniej gwarancji... ale dodatkowy zapas mocy może być kuszący...
|
Cytat:
Na slogany to ja jestem za stary :P |
Cytat:
Czyli w takim razie ok, zdecyduję się raczej na niego. @ Pierwszy - to może i byłoby dobre, ale 6 miesięczna gwarancja znowu mi się nie podoba. Zdecydowanie bardziej wolę 3 letnią.. Co ciekawe ten z 6 miesięczną pisze, że tak długiej gwarancji nie da ci nikt.. No cóż.. Jeszcze dzisiaj mogę przeczytać ewentualne inne propozycje i pod wieczór już będę zamawiał. Znowu kilka razy wczoraj i raz dzisiaj komputer mi się zawiesił, a że zawsze mnie to wkurza, nawet jak akurat nie pracują nad niczym ważnym, to nie ma na co czekać i trzeba zasilacz wymieniać. |
Cytat:
Pierwsze lepsze co znalazlem: http://www.3dvelocity.com/reviews/tagan/tg480.htm Tagan 480 U1 lepszy od Antec True 480. Cena na dzisiaj: Antec True 480 jest drozszy od Tagana 480 U22 (czyli nowszego i lepszego, niz U1, ktory jest lepszy od True 480). Drugie co znalazlem: http://www.benchmark.pl/r.php?file=h.../strona-1.html Testowano wiele zasilaczy. Akurat niefortunnie je dobrano, poniewaz w tescie byl Antec Neo 480, i Tagan 380 U1. Antec sila rzeczy musial byc mocniejszy, ale np na linii +12V obciazenie maksymalne dla Anteca wynosilo 175W, a dla Tagana 250W. Za cene Anteca mialbym dwa i pol tego Tagana. Ok, niech bedzie. Krytyka konstruktywna. Antec Neo 480 ma odlaczane kabelki, a Tagan 480 U22 nie ma odlaczanych kabelkow. Jak ktos ma kwote X, to moze za nia kupic 1 Tagana lub 0,5 Anteca. Inaczej mowiac, przy kwocie 2X, mozna miec 1 Anteca lub 2 Tagany. Natomiast przy kwotach mniejszych od X, mozna miec mniej popularne, a nie mniej gorsze zasilacze np Epower, o wcale nieduzo mniejszej mocy. Kazdy sam dokona wyboru dobrego dla siebie. |
Cytat:
pomijam fakt, ze 380w to nie 480w, skoro tak rozpisales sie o tych obciazeniach to szkoda jednak, ze nie zauwazyles, iz tagan ma jedna linie +12, a antec 2 tylko, ze kazda z nich pozwala na troche mniejsze obciazenie niz ta jedna w taganie. dwie linie to 2, znaczaco podnosi to koszt takiego zasilacza. odlaczane okablowanie rowniez podnosi koszt. jak juz jestesmy przy pieniadzach jak ktos chce to kupi sobie takiego neopowera w cenie takiego tagana i jeszcze mu na kilka skrzynek browarkow zostanie. |
Nie zamawiałem już w czwartek, bo stwierdziłem, że i tak przez weekendem nie dojdzie, więc jeszcze się zastanowię.
Jeszcze raz się więc zapytam, bo zacząłem się znowu wahać pomiędzy tymi dwoma modelami: 1) ModeCom MC-350ATX 2.0 PFC 350W http://www.allegro.pl/item95446087_m...gw_3_lata.html 2) ModeCom FEEL LC-B350ATX PFC 350W http://www.allegro.pl/show_item.php?item=93717701 Z tego, co zrozumiałem wcześniej, różnią się one tym, że ten pierwszy jest już w technologii ATX 2.0, która polega na tym, że dodatkowo jest jeszcze jeden wiatrak, który schładza wnętrzne obudowy (czy też sam zasilacz). Czy to rzeczywiście jest jakaś znacząca dodatkowa funkcja, czy raczej tylko marketingowy bajer? W obudowie gorąco nie mam, bo mam zamontowane dwa dodatkowe wiatraki (z przodu i z tył obudowy), plus dobre chłodzenie na procesorze i bardzo dobre na grafice. Jeśli miałbym płacić dodatkowe 50 złotych (mniej więcej taka jest między nimi różnica) tylko za dodatkowy jeszcze jeden wiatrak, to w sumie nie jest mi to już potrzebne. Bardziej w tym momencie zależałoby mi na ograniczeniu hałasu, bo mam cichy komputer i najgłośniejszy w tym momencie jest właśnie zasilacz. Co radzicie, warto dołożyć te 50 złotych za nowszą technologię? |
Witam !
Mnie osobiście ten tańszy się podoba - ja półtora roku temu za 300W w sklepie dałem 60 zł (był po 70 zł, ale przez przypadek udało mi sie kupić za 60 zł) - za chyba "no name" (na gwarancji pisało FEEL - a co pisze na obudowie to muszę przy okazji sprawdzić). A tutaj masz coś już w miarę trochę markowego i zarazem taniego. W kwestii Twojego pytania o ATX 2.0 - czytałeś to może ?: (meny po prawej stronie - Standart ATX 2.01 http://www.benchmark.pl/r.php?file=h..._MC400ATX.html Teoretycznie bardziej przyszłościowy - ale z tego co pisałeś wnioskuję, że i tak przy modernizacji komputera planujesz wymianę na coś jeszcze lepszego - więc chyba nie warto - szczególnie, że chyba musiałbyś nabyć np. przejściówkę do starszej płyty głównej itd. A tutaj recenzja chyba tego droższego: http://www.benchmark.pl/r.php?file=h..._MC400ATX.html Pozdrawiam ro29 |
Artykuł czytałem, ale szczerze mówiąc niewiele mi on mówi. Poza tradycyjnym stwierdzeniem, że na zasilaczu nie powinno się oszczędzać..
Z przekonania wychodzę podobnego - przy modernizacji sprzętu na pewno będę zmieniał również obudowę i zasilacz i wtedy też kupię już coś markowego i droższego. W tym momencie jest mi potrzebne coś, co zapewni mi bezpieczną pracę komputera i stabilność. Przy sprzęcie, który mam obecnie i ewentualnie silniejszej karcie graficznej (ale bez przesady), jeśli postanowię ją zmienić. Nie jest mi potrzebne dodatkowe chłodzenie, nie jest mi potrzebna możliwość podłączania napędów na Sata, czy grafiki na PCI-E. |
Witam !
Po pierwsze - miałem na myśli to, że w poprzednim poście pytałeś co wnosi ten nowy standart 2.0 - a w tym artykule chyba to w miarę jest wyjaśnione. A bazując na tym co piszesz to ja bym kupił ten tańszy co podawałeś (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=93717701) i powinno być dobrze ;) Pozdrawiam ro29 EDIT: Przepraszam - teraz dopiero się zorientowałem, że dałem tam dwa razy taki sam link - a miałem na myśli opis standartu 2.01 (zobacz menu po prawej stronie) - niestety link jest zawsze taki sam, więc nie mogą dać bezpośredniego :( |
@andrzej9
jesli masz zamiar potem cos zmieniac to imho od razu kup porzadny - atx 2,0 ma rozlaczana wtyczke wiec wsadzisz ja w twoje obecne gniazdo 20 pin ja proponuje poczekac na conroe bo z tego co widac po testach niezaleznych loi amd jak leci |
Cytat:
To, co mnie interesuje to: a) czy jest jakaś szczególna różnica w mocy tych zasilaczy. Obydwa są 350, ale czy ten droższy jest może mimo wszystko pod tym względem wyraźnie 'lepszy'? b) hałas - dość ważna dla mnie kwestia, cichszy będzie zdecydowanie lepszy c) cena - różnica 50 złotych. Niby niewiele, ale jeśli mam tyle dopłacić za funkcje, które nie będą mi potrzebne, to nie widzę powodu. Ewentualnie jeszcze pod uwagę wziąłbym to, że po wymianie zasilacza, pobawię się trochę z podkręceniem karty graficznej. To Gainward, który sam w sobie ma fabryczne ustawienia wyższe niż normalnie (ale jeszcze ich nie próbowałem włączać), a do tego zwykle ma spory zapas mocy. Także zasilacz takie eksperymenty również powinien znieść (chociaż bez przesady, cudów robić nie zamierzam). |
model atx 2,0 bedzie:
- cichszy - lepiej trzymal napiecia pod obciazeniem i nie ma sie co dziwic bo jest nowsza konsrukcja |
Cytat:
No dobra, niech będzie, że rzeczywiście będzie on lepszy. Zamówię go, albo.. rzucę jeszcze monetą ;) |
Cytat:
mialem modecoma 400w atx 1,3 i skladalem kompy na atx 2,0 400w, 350 dlatego wiem co mowie :) |
Cytat:
Walnąłeś jak przysłowiowy "łysy o beton" :spoko: Podałem Ci linki gdzie mogłeś nabyć wiedzę :czytaj: |
Cytat:
To, co napisałem, napisałem na podstawie posta 17, z którego wywnioskowałem, że na tym między innymi polega różnica. Jeśli się pomyliłem, a ty wiesz, na czym dokładnie polega różnica, sensowniej byłoby to po prostu napisać..\ |
Cytat:
Standard ATX 2.01 Nowoczesne podzespoły komputerowe wydają się mieć niepohamowany apetyt na prąd. Wraz ze wzrostem częstotliwości pracy procesorów głównych oraz graficznych wzrasta zużycie prądu, wydziela się coraz więcej ciepła, które trzeba odebrać i rozproszyć, maleje tolerancja na wahania napięć. Trudno nam sobie wyobrazić, jak będą wyglądały układy chłodzące procesory za kilka miesięcy, kiedy trzeba będzie utrzymać rozsądną temperaturę 130-watowego potworka. Oczywiście - można zamontować na CPU kilogram miedzi i wysokoobrotowy, 12-centymetrowy wentylator, dodając przy tym trzy podobne wiatraki wymuszające obieg powietrza w obudowie, ale co na to nasze biedne uszy? Rozwiązania polegające na dynamicznym sterowaniu obrotami wentylatorów w zależności od obciążenia też nie są w pełni zadowalające - najnowsze, wymagające sprzętowo gry rozpędzą wentylatory w komputerze zagłuszając nastrojową muzyczkę, przepędzą precz klimat i zniszczą całą przyjemność z grania. Dobry komputer po prostu musi być w miarę cichy - czyżby zbliżała się era montowanego seryjnie chłodzenia wodnego dla CPU i GPU? Wdrażany powoli i z oporami standard BTX nie uratuje sytuacji. Poprawią się wprawdzie warunki panujące wewnątrz obudowy, obieg powietrza będzie bardziej efektywny, ale nie na tyle, byśmy mogli pozostać przy posiadanych dzisiaj coolerach. Pewne pojęcie o chłodzeniu w najbliższej przyszłości daje nam firma Zalman i jej model CNPS7700-Cu. Ważący prawie kilogram radiator i 12-centymetrowy wentylator mają spory potencjał, cooler ten nie hałasuje nadmiernie nawet na maksymalnych obrotach, wystarcza do chłodzenia dzisiejszych procesorów, ale czy wystarczy na kolejną generację dwurdzeniowych, szybkich procesorów? Ponadto zarówno Zalman, jak i każdy inny wydajny cooler ma kilka wad: duży rozmiar, spora waga, wysoka cena... Poza tym, nawet najbardziej wydajny cooler potrzebuje stałego dopływu chłodnego powietrza, tym bardziej, że znajduje się tuż nad drugą co do wielkości "grzałką" komputerową, czyli kartą graficzną. Dzisiaj budując wydajny komputer nie sposób pominąć wentylatorów obudowy, bo brak wymuszonego przepływu powietrza skończy się upieczeniem naszego blaszaka. Dochodzimy w tym momencie do zasilacza, który jest ważnym składnikiem obiegu powietrza - zasysa powietrze, znajdujące się na samej górze obudowy i wypycha je na zewnątrz, chłodząc przy okazji własne radiatory. Znajdujące się obecnie w sprzedaży zasilacze nie są najlepiej przystosowane do reszty komputera. Producenci podzespołów w pogoni za wydajnością wprowadzili wiele modyfikacji, znacznie zwiększyli wymagania prądowo-napięciowe płyt głównych, kart graficznych, dysków, pamieci RAM. Firmy produkujące zasilacze pozostały nieco w tyle - stąd biorą się na przykład liczne przejściówki molex-SATA, adaptery 20-24 pin, rozgałęźniki, przedłużacze. Powiększa się bałagan we wnętrzu komputera, pogarsza się przepływ powietrza, spada jakość napięć, rośnie niebezpieczeństwo awarii. Co prawda czołowi producenci zasilaczy usiłują nadrabiać opóźnienia, unowocześniają swoje wyroby, ale czynią to w sposób nieco chaotyczny i wybiórczy, poprawiając niektóre cechy inne usprawnienia pozostawiają na bliżej nieokreśloną przyszłość. W dalszej części tekstu opiszemy najistotniejsze zmiany, jakie wprowadza standard ATX 2.01 oraz główne jego cechy i spróbujemy odpowiedzieć na pytanie o znaczeniu owych zmian. 1. Większa wydajność linii +12V Dzisiejsze komputery bardzo intensywnie korzystają z napięcia +12V. Aby nie było problemów ze zbyt małą wydajnością wprowadzono dwa niezależne obwody +12V, co pozwoli na bezpieczne zasilanie nowych procesorów. 2. Złącze SATA W obecnym standardzie dyski SATA nie są już traktowane po macoszemu, producent zasilacza musi zapewnić choć jedno złącze zasilające nowe dyski. Do tej pory różnie z tym bywało, niejednokrotnie byliśmy zmuszeni do zastosowania niewygodnych przejściówek, które dodatkowo pogarszają zawsze jakość zasilania wrażliwych dysków. 3. Złącze ATX 24-pin W głównej wtyczce ATX w porównaniu do poprzedniej, 20-pinowej wersji zostały dodane 4 piny, doprowadzające po jednej dodatkowej linii każdego napięcia oraz masę. Od razu uspokoimy niektórych Czytelników - dzięki prostej przejściówce można za pomocą wtyczki ATX 24-pin zasilać płyty główne z gniazdem 20-pinowym, czyli pewna kompatybilność w dół została zachowana. Inna sprawa, że jest to rozwiązanie niewygodne, zwiększające bałagan we wnętrzu komputera. Tradycyjny molex, niezmieniona wtyczka FDD, obecna od dawna wtyczka +12V oraz nowa, rozbudowana główna wtyczka ATX 4. Większa wydajność Nowy standard podnosi poprzeczkę wydajności dla zasilaczy, która jednak w dalszym ciągu nie jest zbyt wysoko zawieszona. Przy obciążeniu typowym wskaźnik wydajności powinien wynosić 70%, a przy obciążeniu niskim 60%, przy czym typowe obciążenie to 50% mocy zasilacza, a niskie to 20% mocy. Zasilacz podczas pracy tekstowej lub surfowaniu po necie aż 40% pobranej mocy oddaje w postaci ciepła. W przypadku 350-watowej jednostki (gdzie sumaryczna moc trzech głównych linii wynosi około 330W) obciążenie niskie to ~66W, z czego 26W ogrzewa nasz pokój - spore straty energii, za którą przecież trzeba płacić. Na szczęście markowe zasilacze mają większą sprawność, która przekracza 80%, co jest już w miarę przyzwoitym wynikiem. Tabelka wymaganej i rekomendowanej wydajności zasilacza pod różnym obciążeniem 5. Zalecenia co do wydajności poszczególnych linii napięciowych Standard pokazuje, jakie powinny być wydajności linii napięć - popatrzmy, jak to wygląda dla typowego zasilacza o mocy 350W. Tabelka przedstawia maksymalne obciążenia, ale należy zwrócić uwagę na ograniczenia linii 3.3 i 5V. Wykres natomiast jest graficznym przedstawieniem rozkładu dopuszczalnych obciążeń dla zsumowanych napięć 3.3 i 5V oraz napięcia 12V. I tak na przykład po obciążeniu linii 3.3 + 5V wartością 130W odczytujemy z wykresu, że dopuszczalne obciążenie dla linii 12V może wówczas wynosić około 170W. Zmiany i modyfikacje wydają się być sensowne, zasilacz spełniający normę ATX 2.01 będzie niewątpliwie dobrym, przyszłościowym nabytkiem. Jednak jak zawsze liczy się jakość wykonania oraz staranna kontrola jakości, którą zapewniają tylko najlepsze, wiodące marki. Na pewno wkrótce pojawią się zasilacze noname, które będą się reklamować zgodnością z najnowszą normą ATX - pamiętajmy, że to nie wystarczy, co niejednokrotnie wykazały już nasze testy. Chociaż sympatyczniej by było jakbyś nauczył się posługiwać wyszukiwarką albo chociaż korzystać z podanych Ci wcześniej linków :czytaj: |
Co by nie zakładać nowego topicu, podłacze sie pod ten ze swoim pytaniem.
Waham sie pomiedzy tymi dwoma produktami, choć skłaniałbym sie ku modelowi od Topowera. http://zenfist.pl/pID/227.htm Topower http://zenfist.pl/pID/285.htm Enermax A moze coś zupełnie innego? |
z tych dwoch enermax
|
Cytat:
|
Witam !
Cytat:
@esem - to co zacytowałeś, pochodzi jak widzę z serwisu www.benchmark.pl - sam dawałem linki do tych stron i opisu tego standartu (patrz moje posty nr 47 i 49) ;) Pozdrawiam ro29 |
Cytat:
I może nie uwierzysz - ale czytałem to już wcześniej. I nawet chciałem się upewnić, ale już bałem się pytać :> czy standard 2.0 to to samo, co 2.01. |
@andrzejj9: jesteś z Wrocławia - to nie kupuj w Poznaniu. Zastanów się gdzie chcesz zostawiać swoje podatki ???
Tu masz najlepsze ceny i dobry wybór: http://www.arest.pl/index.php?inc=cennik&katid=14 :wow: |
Cytat:
A jak już gdzieś muszę to.. jest mi to obojętne ;) Zresztą podatki i tak chyba idą najpierw ogólnie do budżetu, a stamtąd są 'rozliczane' do poszczególnych gmin, miast itp. Co do sklepu, to kto wie, czy nie kupię na miejscu. Uwzględniając przesyłkę wychodzi podobnie. Będę w tygodniu w pobliżu, to wpadnę i zobaczę, czy mają na miejscu do kupienia (bo z tym różnie bywa). Chociaż wygodniej mi jednak zapłacić z konta, a karty do niego nie mam.. |
@andrzej9
zenfist.pl sklep z wrocka i tam ci dorzadza |
Pytanie do znawc***243;w tematu ;)
Co bra***263;: Tagan 480W serii U22, czy serii U15? Co lepsze, cichsze? |
Nie znam U15, ale U22 jest warty kazdej zlotowki. Zaleznie od poboru pradu przez podzespoly, potrafi byc bezglosny (jak u mnie). Ponadto ma 2 wiatraki 80mm, oraz nieodlaczane przewody (bedzie problem jesli masz zwykla obudowe ATX, jeszcze sprzed serii "long").
|
Jezeli moge doradzic to polecam:
http://img.ktr.pl/x/xzashiperhpu4m480/sb.jpg http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=19952 |
Cytat:
Byłem zdecydowany na Tagana U22, ale ta nowa(?) seria U15 ma podobne parametry i odłączalne przewody (to duży plus), ale inną konstrukcję - wentylator 12cm. Zastanawiam się, czy nie będzie głośniejszy, a na ciszy zależy mi najbardziej. |
Cytat:
pozdro ;) |
sa lepsze niz tagany
ja jako overclocker unikam tagana bo sa inne, lepsze zasilacze :) |
enermax? :] nie mowmy o high-endzie po 500 zeta i wiecej.
|
hmmm pierwszy tanszy przyklad
Tagan TG430-U22 2force 339zl http://zenfist.pl/pID/88.htm a lepszy od niego jest np Topower TOP-420P7 U12 EZ 319zl http://zenfist.pl/pID/291.htm Seasonic S12-430 (SS-430HB Active PFC F3) 319zl http://zenfist.pl/pID/230.htm i jest jeszcze kilka takich przykladow dalem przyklad np najslabszego U22 |
Ja do swojego zasilacza znalazlem recenzje :D Od siebie dodam ze jest bardzo cichy ;)
http://www.cluboverclocker.com/image...d_star-200.jpg http://www.cluboverclocker.com/revie...Hiper480/2.htm |
tem hiper to poziom modecoma....i mniej uciagnie
|
Cytat:
A co do tych porównań - Seasonic ma gorsze parametry prądowo napięciowe od Tagana - więc niby czemu jest lepszy? Dla mnie w każdym bądź razie odpada: potrzebuję po 20A na liniach 12V... |
na papierze to moze i ma tyle, ze ma sie to nijak do rzeczywistosci
pozatym tagan # +12V1 - 20A # +12V2 - 20A seasonic # +12V1: 14A* # +12V2: 15A* przy czym * - Nie wi***281;cej ni***380; 29A pozatym w zasilaczach bedzie pisac 20A chocby mial 40A dlaczego? dyrektywy UE, ze moze byc max 20A wiec pisza 20A a jest np 29A jak w seasonicu.... jezeli chcesz gorszy zasilacz w tej samej cenie to ja ci nie bronie, twoj wybor a ten topower ..... http://zenfist.pl/pID/227.htm zreszta ja wiem swoje z doswiadczenia a ty z opinii :) |
heh.. tak to jest.. Wtedy, kiedy pyta***322;em o zasilacz, zacz***281;***322;o znowu wszystko dobrze dzia***322;a***263;, wi***281;c zapomnia***322;em o temacie. P***243;***378;niej mia***322;em znowu pewne problemy, ale da***322;o si***281; z nimi ***380;y***263; (komputer czasami nie chcia***322; si***281; uruchomi***263;, ale po kilku pr***243;bach dzia***322;a***322;, a jak ju***380; chodzi***322; to stabilnie), wi***281;c te***380; odk***322;ada***322;em zakup.
No ale przed chwil***261; miarka si***281; przebra***322;a. Komputer znowu nie chcia***322; si***281; w***322;***261;czy***263;, a ja chcia***322;em co***347; pilnie na nim zrobi***263;. Waln***261;***322;em wi***281;c w niego pi***281;***347;ci***261; (co zwykle pomaga***322;o ;) ), ale nic. No to waln***261;***322;em drugi.. i chyba zbyt mocno, bo odlecia***322;.. wentylator od procesora ;) Zamontowa***322;em go, co zaj***281;***322;o mi chyba z godzin***281; (nie znosz***281; tego robi***263;.. to jest dla mnie praktycznie niewykonalne..), ale komputer nie uruchamia si***281; dalej.. Nie wiem, czy teraz go lekko nie uszkodzi***322;em, ale zak***322;adam, ***380;e nie, wi***281;c zostaje zasilacz. Tym razem nie zamierzam ju***380; odk***322;ada***263; zakupu na nie wiadomo, kiedy. Przejrza***322;em jeszcze raz ca***322;y topic i tak, jak wcze***347;niej, zdecydowa***322;em si***281; na ten model: ModeCom MC-350ATX 2.0 PFC 350W Chcia***322;em zamawia***263; na Allegro, ale na miejscu kupi***281; za t***261; sam***261; cen***281; i bez przesy***322;ki, wi***281;c pojad***281; p***243;***378;niej do sklepu: http://www.arest.pl/index.php?inc=pr...=3613&katid=14 Chcia***322;em si***281; w sumie tylko upewni***263;, ***380;e przez te kilka miesi***281;cy nie pokaza***322;o si***281; co***347; nowego, wartego uwagi, co ewentualnie lepiej by***322;oby za te oko***322;o 100 z***322;otych wzi***261;***263;. |
po co az 100zl wywalac ;)
moj za 65zl tez sie sprawuje dobrze :D ps. zeby nie bylo, jak dla mnie, zasilacz starcza na 2, gora 3 lata, potem i tak trzeba nowy kupic, wiec po co przeplacac |
@andrzej9
w tej cenie nic lepszego nie kupisz |
Cytat:
Przy okazji, wkurzają mnie dzisiaj sklepy.. Najpierw w trzech supermarketach nie mogłem dostać wentylatora (to rzeczywiście problem przewidzieć, że w lecie będzie na nie zapotrzebowanie..), a teraz strony trzech innych sklepów komputerowych, gdzie też chciałem sprawdzić ceny, nie działają.. Czy u nas naprawdę takie lekceważenie klientów jest normalnością..? |
Dobra, zasilacz ju***380; kupiony (trafi***322;em na ostatni, a jak sprzedawca zacz***261;***322; m***243;wi***263; - dobry wyb***243;r, ale w***322;a***347;nie si***281; nam.. to chcia***322;em zacz***261;***263; bluzga***263;..) i przed chwil***261; zamontowa***322;em. Temperatura procesora wynosi 34 stopni, a w obudowie 38, wi***281;c ca***322;kiem nie***378;le jak na te upa***322;y. Zasilacz jest cichy i mam nadziej***281;, ***380;e nieawaryjny, tak wi***281;c by***322; to raczej dobry zakup.
Jeszcze raz dzi***281;ki wszystkim za pomoc w wyborze :piwo: |
ciesze sie razem z toba, ze jestes zadowolony :)
|
Cytat:
i ja rowniez gratuluje wyboru ModeCom MC-350ATX 2.0 PFC 350W (mam 2 takie) i nawet jeszcze jakiegos 300 GT :spoko: |
Cytat:
|
znalazłem coś takiego - wydaje się sensowne...
|
brak tu jeszcze delta elektronic, huntkeya i cos jeszcze by sie pewnie znalazlo - oczywiscie pisze o firmach, ktore te zasilacze produkuja a nie tylko sprzedaja
|
|
Fortron z Allegro? :hmm:
Odradzam... To kiedys napisalem: Cytat:
|
ja bym brał FSP400-60HLN przynajmniej jest 3 miesiące gwarancji
a nie 1 miesiąc jak w rzypadku FSP400-60PFN edit: ale i tak @Qbi@k dobrze radzi zrezygnuj :taktak: szkoda wtopić nawet 65zł |
Cytat:
A alternatywa w tej cenie o tych parametrach to... :czytaj: :pytanie: |
Jak chcesz ryzykowac to kupuj tego Fortrona.
Jak ci sie trafi dobra sztuka to nic jak tylko pogratulowac. Ja jednak osobiscie wolal bym wydac na najwazniejsza czesc PC z deczka wiecej ;] |
Cytat:
W najważniejszym odpowiednio do miary kosztów siedzi Chieftec 420W :taktak: :mruga: |
czyli nic specjalnego w nim nie siedzi... :P
a w tej cenie to ciezko z czyms normalnym |
Ostatnio zetknolem sie z zasilaczami QolTec - produkowane przez Huntkey'a, wygladaja solidnie, w miare ciche (prawie wszystkie modele chlodzone 120mm wolno-obrotowym wentylatorem - 19db), waza jakies 2x wiecej niz standardowy tracer. Mam aktualnie pod obserwacja takie 2 - 1 u mnie (380w) drugi u znajomego (425w) ciagnie miedzy innymi radeona x1900xtx - oba napiecia maja bardzo stabilne.
|
Cytat:
:D Cytat:
To na zlocie ustaliliście sobie coś takiego? A co na to matki, żony i kochanki? :O A to ci... :hmm: |
Cytat:
Ale nic to, jak mawiał mały rycerz. Jak jeszcze nie trafiliśmy do śmietnika, to trzeba mieć nadzieję. A tak nawiasem to szykuje się mały zlocik w Szczecinie. To niedaleko od Ciebie. Wszystko dotyczące wpisowego na GG.:D |
codegen....to sie nawet do rzucania nie nadaje bo za lekkie jest :D
|
No dobra!
Coś tam będziemy myśleć... A teraz pomyślmy przez chwilę o zasilaczach :> A może SEASONIC SS-401HT :czytaj: Dobry jest? Dobry? Kto wie? :hmm: :help: |
Cytat:
Jaki browar? edit: Już wszystko wiem. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:45. |