Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wybór pralki, lodówki, odkurzacza, itp. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wybor-pralki-lodowki-odkurzacza-itp-64529/)

grzeniu 24.01.2019 00:37

A kto tu się jakąś ekologią przejmuje? Producent bubli jest ostatnim, którego to interesuje.
Tłumaczenie tego zmieniającą się modą i chęcią nabywców do zmian na nowe, jest bardzo pokrętne - a wykreowane właśnie przez lobby producenckie.
To teraz co powiedzą mnie, który ma zmywarkę w zabudowie i widzę, co najwyżej, jej wnętrze? Ona ma działać, a nie żebym ja co np. 3 lata kombinował jak wpasować nową, albo z tej racji miał zmieniać meble. Właśnie - ma tylko i aż działać, a w razie czego być naprawialna. I tu trafiamy głową w mur. Koszty części zamiennych są chore, a za kilka lat ich nie ma w ogóle.

Jarson 23.01.2019 23:36

Ja tę opinię przykładałem jedynie do trwałości - wiadomo, że nie można nie zauważyć choćby lepszego designe'u, czy mniejszego zużycia prądu. Natomiast Rycho optował za tym, że ile by się nie wydało, nie wpłynie to znacząco na trwałość i możemy zapomnieć o nowych urządzeniach, które wytrzymają 20 lat. Dwudziestu zresztą nie muszą, po dwudziestu latach to i plastik obudowy wygląda tak, że się chce zmienić urządzenie, ale dyszkę mogłyby być uprzejme znosić, skoro są ponoć ekologiczne. Okres gwarancji i śmietnik to nie żadna ekologia.

Reetou 23.01.2019 17:19

Doskonale pamiętam opinię Rycha, że teraz to wszystko jeden pies, ale stare przyzwyczajenia wzięły górę, kiedy 3 lata temu zmieniałem zmywarkę. Poprzednia, Whirpool, działała do końca, trochę jej tylko przez 20 lat pracy przerdzewiały kosze. No i nie pasowała już do obecnej mody Eco.

Dlatego wymieniłem też na Whirpoola. Po 3 latach użytkowania nie żałuję: żre mało prądu, ale wszystkie teraz mało żrą, taka moda. Jest jedną z najlepszych jeśli chodzi o zużycie wody - pobiera tylko ok. 6 litrów, a o dziwo wszystko jest wspaniale doprane. Wykorzystują ciekawy pomysł, żeby przechowywać we wbudowanym zbiorniku wodę z ostatniego płukania do wstępnego płukania/mycia.

Ale przede wszystkim jest cudownie wyciszona, zresztą jak i stara zmywarka. O tym, że pracuje świadczą tylko zmieniające się wskaźniki LED na panelu. A jak słyszę odgłosy przelewającej się wody w Boshu w robocie, czy w Aristonie u siostry, to mi się żołądek na drugą stronę wywraca.... Także ten....

- Deckard - 23.01.2019 15:41

Wybór padł na HOTPOINT-ARISTON LSFF 9H124 CX EU

ed hunter 23.01.2019 14:52

Podnoszenie w nieskończoność podatków skończy się w końcu wielką rozróbą, a wtedy rządzący mogą pożałować, że nie tylko rządzili, ale i się urodzili. Wszystko idzie w tym kierunku.

A super oszczędne pralki i zmywarki, charakteryzują się tym, że jak nie nastawisz na nieoszczędny, długi program, to dobrze brudne się nie domyje, taki myk. :]

grzeniu 23.01.2019 14:37

Prawda stara jak świat. Ludzie płacąc za wodę wg licznika nie marnują jej.

Inna całkiem sprawa, to ceny. Te co rusz idą w górę, bo np. powstał kolejny urząd zajmujący się szumnie gospodarowaniem zasobami wodnymi. Oczywiście wody z tego nie przybywa, za to iluś kolejnych swojaków ma dobre posadki. A to podniesiemy ceny, a to jakieś koncesje wymyślimy, inne ograniczenia. Dla ludzi staje się to swoistym podatkiem, w którym swobodnie grzebią rządzący, bo z żadnymi faktycznymi kosztami nie ma to związku.

joujoujou 23.01.2019 14:17

Nie ma się z czego cieszyć - mając to jako konkretną opłatę przynajmniej masz choćby minimalny wpływ na jej wysokość (choćby i oszczędzając wodę). A tak, tylko widzisz jak podatki rosną i rosną. ;p

loki7777 23.01.2019 13:32

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1416995)
Ty też płacisz. W postaci PAYE i PRSI. Myślisz że co, że Varadkar z własnej wypłaty utrzymuje całe państwowe wodociągi? :P

Ale nie jako dodatkowa oplate a podatek dochodowy(i inne skladki) w Pl tez placa i do tego za wode/scieki.

Zetoxa 23.01.2019 00:34

moja amica za 1100zł, hula 4 lata, a czasem myje 2x dziennie,
raz dziennie to standard.

joujoujou 23.01.2019 00:16

Cytat:

Napisany przez loki7777 (Post 1416988)
To wy za wode placicie??

Ty też płacisz. W postaci PAYE i PRSI. Myślisz że co, że Varadkar z własnej wypłaty utrzymuje całe państwowe wodociągi? :P

- Deckard - 22.01.2019 23:54

Dobra ,to pojadę w łikend coś tam kupię tańszego , dodatkowa gwarancja do zmywarki za 1300zl to 400 zł .. tak na szybko Mietek mi policzył w tym sklepie co wszystko tną
A zmywarka dla rodziców ,u mnie miejsca nie ma . Ale pewnie jak się sprawdzi u rodziców to moja lepsza połowa zacznie temat zakupu...bo przecież jest jedna mała szafka gdzie wejdzie 45
A ja wiem czym to pachnie .. nowy zlewozmywak, mniejszy , nowe meble , lodówka większa bo przecież rodzina większa ,pomieszczenie odświeżyć.....
Temat tykajaca bomba

Jarson 22.01.2019 23:53

Cytat:

Napisany przez loki7777 (Post 1416988)
To wy za wode placicie??

Cicie, cicie.

Kiedyś mieszkałem w osadzie leśnej, gdzie płaciło się ok. 7 zł... za 3 m-ce. Własne ujęcie, koszt prądu. Teraz osada jest już przełączona na wodę gminną, bo... nie opłacało się utrzymywać ujęcia. Noż kurna, jak się nie opłacało, skoro woda kosztowała 7 zł za 3 m-ce?? Ba - jaka czysta była...

Nie interesowałem się za bardzo, być może weszły jakieś przepisy o obowiązkowych badaniach, uzdatnianiu, whatever? Jeśli tak to się nie dziwię. Jeśli nie, to dziwię się bardzo, nawet jeśli były jakieś dodatkowe koszty utrzymania, trzeba je było rozbić na mieszkańców i podejrzewam, że i tak byłoby taniej :hmm:

grzeniu 22.01.2019 22:49

A chcesz wpie*dol? :mruga:
Owszem - za wodę i ścieki wg tego samego licznika k***a

loki7777 22.01.2019 22:39

To wy za wode placicie??

grzeniu 22.01.2019 22:27

Największą wygodą to jest, że robi za schowek wszystkiego co brudne i nie wala ci się to po oczach. Włączasz jak jest pełna, np. na noc i rano masz czyste. A wada taka, że trzeba naczyń/sztućców mieć więcej niż normalnie potrzeba.
Grzanie wody w zmywarce prądem też drożej wychodzi niż np. z junkersa, ilość zużytej wody też zależy kto jak zmywa....no ale to już takie drobiazgi. Ogólnie bardzo sensowna maszyna.

ed hunter 22.01.2019 22:10

Kiedy by jej wuj nie strzelił, to i tak zwróci się na oszczędności wody, a wygoda ogromna.

joujoujou 22.01.2019 21:50

Wymiana pompogrzałki wcale taka droga być nie musi - dwa lata temu mi wymieniali, kosztowało 1/5 ceny nowej zmywarki. Tragedii nie ma. :]

grzeniu 22.01.2019 21:21

Zacytuję ś.p. rycha i powiem "bierz najtańszą z najdłuższą gwarancją". Wszystko to jeden kit, w środku składanka z tego samego. Płacisz na nazwę, kolor, to co widzisz z zewnątrz.
Wymiana tej pompo-grzałki cenowo zmusi cię do zakupu nowej zmywarki. Całość to plastykowa jednorazówka, która ma wytrzymać gwarancję (tam nawet łożysk nie ma). A programatory to myślisz, że kto robi? Niemiec? Włoch? :rotfl:
Faktem jest, że jak się zżyjesz ze zmywarką, to już nikt nie chce wracać do zlewozmywaka i ludwika :D

loki7777 22.01.2019 20:13

Mam boscha i polecam. Pytanie ilo doplacic masz do tej gwarancji?
Jak juz ja bedziesz mial to juz nigdy nie pomyslisz o recznym zmywaniu naczyn;)

- Deckard - 22.01.2019 19:54

Zmywarka , nigdy nie miałem , teraz moja mam chce kupić [dla dwóch osób] .
Od znajomego dowiedziałem się ,że zmywarki dzielą się na te niby szwabskie bosh ,electrolux , siemens wyposażone w pompo-grzałki
i resztę zmywarek to podobno włochy ,gdzie szlag trafia programatory .
Nie wiem ile w tym prawdy ,nigdy nie miałem doczynienia ze zmywarkami , miejsce to max 60 cm . Co kupić ? I czy brać rozszerzona gwarancję ?

ed hunter 06.01.2019 18:40

Suszarka do owoców, to taka za stówę, pięknie to działa, używam od lat, co prawda nie do owoców, tylko do grzybów głównie, ale daje radę. Suszy nawet maślaki, które są samą wodą. :D

loki7777 06.01.2019 16:08

To mam kolejne pytanie: jaki dehydrator/suszarke do owocow oraz sauna infrared - ktos uzywa, jakies opinie?

ed hunter 10.12.2018 16:53

Gwarancja i tak dwa lata, kupię najtańszą na 6 kg, bo wiem, że kołdra wejdzie do takiej. :D

joujoujou 10.12.2018 16:10

Zgaduję że najtańszą z tych z najdłuższą gwarancją. :taktak:

misiozol 10.12.2018 12:50

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1414670)
Tak, czy siak, w najbliższym, lub trochę dalszym czasie będę kupował pralkę. Zgadnijcie jaką? :>

Frania :szczerb: lub jakas ukrainka k***a

ed hunter 10.12.2018 01:02

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1414653)
Ja mam pralke z wifi i ze swiatelkiem w bebnie i czujnikiem zabrudzenia 1600rpm 10kg itd. kosztowala fortunke ale kobieta sobie chwali ;)

Z tego wszystkiego, to nawet te 10 kg nieprzydatne, bo sam myślałem o takiej pralce.... ale w sumie mam dwa koce, które nie wchodzą do pralki, w nowym, ciepłym domu przydają się tylko... jak muszę siedzieć w samochodzie, jeden taki koc zasmradza i brudzi się przez pół roku, wypranie obu na raz w pralni samoobsługowej, to 40 zeta (z płynami), no dojazd (chociaż można to zrobić prawie po drodze, jadąc gdzieś za rzekę), no ale niech będzie jeszcze 30 zeta. A wielkie pralki zaczynają się od 3000. :szczerb: Za 700 można wyrwać w promocji pralkę 6 kilo, na co dzień w sam raz, właśnie takim łirpulu uprałem dzisiaj moją kołdrę, oczywiście program bawełna 60 stopni, dwie i pół godziny, ale da radę, chociaż bęben wypełnia całkowicie.

Powtórzę to, co mi Rycho doradzał: Bierz najtańszą pralkę z najdłuższą gwarancją.

Teraz gwarancja na wszystkie, to 2 lata, a dokupowanie tej rękojmi na 5 lat, najczęściej nie ma sensu.

Na dzień dzisiejszy: Dogorywa u mnie łirpul, ale przeszedł swoje, ostatnia i pierwsza płatna naprawa polegała na przelutowaniu całej płytki, gość wziął za to 150, ale za stwierdzenie zgonu i tak biorą 100. Druga amika, gość naprawił elektronikę, przyjedzie, jak ruszy, to 250, jak nie ruszy, to chce 50 za to, że przyjechał. (Ciekawostka, w obu walnęła elektronika :rotfl:)Pralka bardzo mało zużyta, stała w starym domu w piwnicy, nikomu się nie chciało schodzić, wszyscy katowali łirpula. Tak, czy siak, w najbliższym, lub trochę dalszym czasie będę kupował pralkę. Zgadnijcie jaką? :>

(W przypadku mojej łazienki sprawa jest trudniejsza, bo bardzo swobodnie wchodzi pralka ładowana od góry, ale jak wczoraj popatrzyłem, to weszłaby taka płaska, aby się drzwi otworzyły w miarę szeroko do kibla. ;)

mgit 10.12.2018 00:01

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1414666)

szkoda mi ciebie widocznie nie masz kobiety lub nie znalazles takiej ktora wie jak to uzyc zeby miec rodzinna atmosfere z ciastem co sobote

Nie ma czego żałować - odpowiada mi obecny stan singla :spoko:

Mam blisko do restauracji - z genialnym menu - idealne na sobotę czy niedziele :taktak:

Grunt, że jak ktoś przyjdzie, jej WOW, piekarnik z WiFi - było warte swej ceny - mina sąsiada bezcenna :P

Jarson 09.12.2018 23:09

Baj de łej, Wy tak o tych WiFi tutaj...

Dziwi mnie, że ludziska tak ignorują postęp technologiczny. Patrzę po znajomych, którzy się budują/remontują gruntownie - większość (nie wszyscy) już sobie zdaje sprawę, że dziś dwa gniazdka na pokój to za mało. Ale kto widzi potrzebę rozprowadzenia skrętki po domu?

Nie zajmuję się domowymi instalacjami, ale rozmawiam z elektrykami, widzę rozwiązania w rozdzielnicach znajomych i tak mi się to jawi.

Obiecałem zmiennikowi, że zrobię mu instalację w domu, on mi też nieraz pomagał przy jakichś remontach, a sam uparł się wykańczać sam (albo - wykończyć się sam :P). Gość nie jest w żadnym wypadku jakimś Scroogem, wybrał trzyszybowe okna, wysokiej jakości pokrycie dachowe, na materiałach nie oszczędza - a nie widzi potrzeby dawania więcej niż dwóch różnicówek, dzielenia obwodów, czy rozprowadzania Ethernetu, ba! - nawet prowadzenia instalacji (routera/repeatera) na piętro, gdzie mają mieszkać dzieci, bo po co im na górze internet!

Przecież tu się nie patrzy na to co dziś, kiedy powiedzmy że nie będzie mu to od razu potrzebne. Ale jeśli wydaje sporo kasy na dom, to czemu za marne grosze od razu tego nie zrobić? Za pięć lat będzie miał podłączone do netu wszystko. Nawet, jeśli dziś nie widzi potrzeby, to niedługo ją zobaczy. Nie wiem - zależało mu na bramie z pilotem bo to wygodne i już widzi, że to wygodne bo widział u innych. Zaraz zobaczy, że znajomi nie muszą się zastanawiać przed wyjazdem do pracy, czy będzie padać czy nie bo mogą swoje okna dachowe zamykać przez internet. Zaraz się okaże, że jednak fajnie byłoby móc podgrzać stojący w mikrofali obiad na dziesięć minut przed powrotem. Itd...

misiozol 09.12.2018 23:03

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1414655)
O właśnie, dotykamy ciekawego problemu. Są ludzie, którym się wydaje, że taka różnica w cenie to nie tylko to, co widać, jakiś dodatkowy program, kolejna funkcja itp., ale jeszcze jakieś ukryte bonusy, jak lepsza jakość, która sprawi, że urządzenie zepsuje się nie po trzech, a po pięćdziesięciu trzech latach.

Otóż warto pozbyć się złudzeń - nie liczmy na coś, co nie jest tłustymi literami wypisane przez producenta w cechach urządzenia. Jeżeli mamy dwa dodatkowe programy i na tym kończą się napisane na papierze różnice - to znaczy dokładnie to, jak napisał Mgit, że mamy dwa dodatkowe programy i na tym kończą się różnice :P

Stworzenie bardzo dobrego i trwałego produktu kosztuje producenta pieniądze, więc gdyby poświęcił zasoby na stworzenie takowego, gdyby cena podniosła się z powodu wzrostu jakości, to z pewnością by o tym poinformował potencjalnego nabywcę. Na ulotce reklamowej mielibyśmy wymienione wielkimi literami nowe technologie: mielibyśmy jakieś SUPER IRON PLUS (co oznaczałoby lepsze łożyska bębna), ULTRA-DURABLE SHEET COVERING TECHNOLOGY (powiedzmy, że obudowa z blachy ocynkowanej o 0,1 mm grubszej niż w zwykłych modelach) czy ANBELIWYBUL EXTRA ROTEJSZYN ASISTANS SUPORT (o dziesięć deko cięższa przeciwwaga do bębna, albo trochę grubsza guma). A i tak nie ma pewności, że stworzenie trwalszych bebechów szłoby w parze z dodaniem trwalszej elektroniki i tak dalej.

Najlepszym IMHO rozwiązaniem dziś jest kupowanie urządzeń możliwie najtańszych w swojej klasie. To znaczy, dopłacamy za to, czego potrzebujemy/chcemy i nie oczekujemy cudów - potrzebny nam wkład 7 a nie 5 kg, to płacimy za droższy model, chcemy móc monitorować urządzenie przez internet, to kupujemy model z segmentu "internetu rzeczy", ale nie ma sensu przepłacać za modele o podobnej funkcjonalności tylko dlatego, że droższe znaczy lepsze. Dziś jak producent zrobi coś trwalszego, to po pierwsze podnosi cenę, a po drugie o tym pisze, żeby kupującemu ten fakt nie umknął. Jeśli tylko podnosi cenę - no to mamy produkt "dizajnerski" ;)

O to to , wazne jest jesli producent daje 7 lat gwarancji npo po zarejesrtowaniu produktu mozna uznac ze jest dobry

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1414659)
To jak mój piekarnik - kosztował fortunę, ma WiFi i robi za ozdobę kuchni - raz użyty co by sprawdzić czy działa :rotfl:

szkoda mi ciebie widocznie nie masz kobiety lub nie znalazles takiej ktora wie jak to uzyc zeby miec rodzinna atmosfere z ciastem co sobote

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1414662)
Nie rozumiesz powagi tego fragmentu "ale kobieta sobie chwali" :>

OOO qurwa wlasnie to jest to pier.... magiczne stwierdzenie watre 1200euro :sciana:

Reetou 09.12.2018 22:50

Roomba odpadła w przedbiegach... Mam wykładzinę dywanową w całej chałupie i futrzaka - Roomba nie dała rady, poza tym te jej chaotyczne ruchy...

Tylko Neato :spoko:

mgit 09.12.2018 22:13

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1414663)
Nie znasz się ;)

Ja mam odkurzacz z WiFi i sobie chwalę, hehe...

Odkurzacz z WiFi? Ja tam wolę robota sprzątającego irobot roomba - zaiwania to po mieszkaniu - jak mnie nie ma w domu :spoko:

Reetou 09.12.2018 22:01

Cytat:

To jak mój piekarnik - kosztował fortunę, ma WiFi i robi za ozdobę kuchni - raz użyty co by sprawdzić czy działa :rotfl:

Nie znasz się ;)

Ja mam odkurzacz z WiFi i sobie chwalę, hehe...

Patrix 09.12.2018 21:47

Cytat:

Nie rozumiesz powagi tego fragmentu "ale kobieta sobie chwali" :>

mgit 09.12.2018 21:15

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1414653)
Ja mam pralke z wifi i ze swiatelkiem w bebnie i czujnikiem zabrudzenia 1600rpm 10kg itd. kosztowala fortunke ale kobieta sobie chwali ;)

Jarson 09.12.2018 20:10

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1414645)
Ktoś mi wyjaśni tą dramatyczną różnicę w cenie?

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1414646)
No czego tu nie rozumieć, 600 zł więcej, po 300 zł za 1 program :taktak:

O właśnie, dotykamy ciekawego problemu. Są ludzie, którym się wydaje, że taka różnica w cenie to nie tylko to, co widać, jakiś dodatkowy program, kolejna funkcja itp., ale jeszcze jakieś ukryte bonusy, jak lepsza jakość, która sprawi, że urządzenie zepsuje się nie po trzech, a po pięćdziesięciu trzech latach.

Otóż warto pozbyć się złudzeń - nie liczmy na coś, co nie jest tłustymi literami wypisane przez producenta w cechach urządzenia. Jeżeli mamy dwa dodatkowe programy i na tym kończą się napisane na papierze różnice - to znaczy dokładnie to, jak napisał Mgit, że mamy dwa dodatkowe programy i na tym kończą się różnice :P

Stworzenie bardzo dobrego i trwałego produktu kosztuje producenta pieniądze, więc gdyby poświęcił zasoby na stworzenie takowego, gdyby cena podniosła się z powodu wzrostu jakości, to z pewnością by o tym poinformował potencjalnego nabywcę. Na ulotce reklamowej mielibyśmy wymienione wielkimi literami nowe technologie: mielibyśmy jakieś SUPER IRON PLUS (co oznaczałoby lepsze łożyska bębna), ULTRA-DURABLE SHEET COVERING TECHNOLOGY (powiedzmy, że obudowa z blachy ocynkowanej o 0,1 mm grubszej niż w zwykłych modelach) czy ANBELIWYBUL EXTRA ROTEJSZYN ASISTANS SUPORT (o dziesięć deko cięższa przeciwwaga do bębna, albo trochę grubsza guma). A i tak nie ma pewności, że stworzenie trwalszych bebechów szłoby w parze z dodaniem trwalszej elektroniki i tak dalej.

Najlepszym IMHO rozwiązaniem dziś jest kupowanie urządzeń możliwie najtańszych w swojej klasie. To znaczy, dopłacamy za to, czego potrzebujemy/chcemy i nie oczekujemy cudów - potrzebny nam wkład 7 a nie 5 kg, to płacimy za droższy model, chcemy móc monitorować urządzenie przez internet, to kupujemy model z segmentu "internetu rzeczy", ale nie ma sensu przepłacać za modele o podobnej funkcjonalności tylko dlatego, że droższe znaczy lepsze. Dziś jak producent zrobi coś trwalszego, to po pierwsze podnosi cenę, a po drugie o tym pisze, żeby kupującemu ten fakt nie umknął. Jeśli tylko podnosi cenę - no to mamy produkt "dizajnerski" ;)

misiozol 09.12.2018 19:36

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1414651)
No tak jest z każdym sprzętem. Weź prosty przykład piekarnik samsunga z serii Master Chef, za wifi dopłata 3000 zł. A co daje WiFi w piekarniku? Dodatkowe przepisy plus powiadomienie na komórkę :rotfl:

Patrix 09.12.2018 17:57

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1414651)
A co daje WiFi w piekarniku?

Jak to co, "ok google, ustaw w piekarniku temperaturę 200 stopni" :D

A tak na serio potrzebuję coś do kompletu do piekarnika oraito i padnie na ten tańszy model, który i tak uważam za ciut drogi.

mgit 09.12.2018 17:54

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1414648)
Czyli nie tylko mi się wydaje, że sprawę pomijalną wycenili na +600

No tak jest z każdym sprzętem. Weź prosty przykład piekarnik samsunga z serii Master Chef, za wifi dopłata 3000 zł. A co daje WiFi w piekarniku? Dodatkowe przepisy plus powiadomienie na komórkę :rotfl:

joujoujou 09.12.2018 17:52

Z pewnością znajdą się tacy dla których to pomijalne nie będzie. Ale w praktyce z całej góry programów używa się 2 do 4. :]

Patrix 09.12.2018 17:44

Czyli nie tylko mi się wydaje, że sprawę pomijalną wycenili na +600

czechoj 09.12.2018 16:48

no i jeszcze inne symbole na tabliczce znamionowej :P i jeszcze inne symbole przycisków na panelu sterującym

mgit 09.12.2018 16:46

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1414645)

http://www.gorenje.pl/porownanie-pro...8173&p2=323723

MO23ORAW - 1.499,00 zł
GMO23ORAITOW - 899,00 zł

w porównywarce parametrów ta pierwsza ma tylko 2 programy więcej...

No czego tu nie rozumieć, 600 zł więcej, po 300 zł za 1 program :taktak:

Patrix 09.12.2018 16:11

http://www.gorenje.pl/porownanie-pro...8173&p2=323723

MO23ORAW - 1.499,00 zł
GMO23ORAITOW - 899,00 zł

w porównywarce parametrów ta pierwsza ma tylko 2 programy więcej...

olaxx 12.11.2018 19:57

Jeśli lodówka to samsung

joujoujou 25.10.2018 22:42

Posty o paleniu pastylek i piciu butaprenu tutaj.

loki7777 25.10.2018 21:25

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1412210)
Z kulami jest ciekawy temat:
  • Jeśli chodzi o pranie - to ściema
  • Jeśli chodzi o popularny trend w śród nastolatków na YT - to idealnie nadają się do jedzenia-> ŹRÓDŁO

Z ostatniej chwili - ponoć trend jedzenia kapsułek traci na popularności - na rzecz zabawy w duszka (czyli duszenie się, aż do utraty przytomności) :sciana:

Kule piorace a nie tabletki do prania:)
https://www.google.pl/search?q=kule+...HbYOBecQ_AUIBQ

misiozol 25.10.2018 19:00

Cytat:

Napisany przez loki7777 (Post 1412209)
Szybkie pytanko: kule piorace - cos warte czy g... warte? Ktos uzywa osobiscie bo czytajac w internetach widze ze raczej sciama.

Do prania zamiast proszku to sciema , ale sie dodaje specjalna kulk-e/i do suszarki do prania albo zeby zmiekczyc ubrania lub zeby zmniejszyc zagniecenia ubran ;)

mgit 25.10.2018 18:28

Cytat:

Napisany przez loki7777 (Post 1412209)
Szybkie pytanko: kule piorace - cos warte czy g... warte? Ktos uzywa osobiscie bo czytajac w internetach widze ze raczej sciama.

Z kulami jest ciekawy temat:
  • Jeśli chodzi o pranie - to ściema
  • Jeśli chodzi o popularny trend w śród nastolatków na YT - to idealnie nadają się do jedzenia-> ŹRÓDŁO

Z ostatniej chwili - ponoć trend jedzenia kapsułek traci na popularności - na rzecz zabawy w duszka (czyli duszenie się, aż do utraty przytomności) :sciana:

loki7777 25.10.2018 17:51

Patrix 12.10.2018 18:24

aaa widzisz słowo haczyk, dałem info i ma dać znać czy na delikatnym opcja 0 zadziała.

bzzzzzd 12.10.2018 02:28

ustawienie ostatniego wirowania...
chcesz bez wirowania wogóle to program wełna lub delikatne...

Patrix 10.10.2018 23:34

Ilość załączników: 3
Ktoś kupił w rodzinie amica 6120 lsb, na początku myślałem, że nie potrafili czegoś ustawić, ale mi też się to nie udało. Sprawa dotyczy wirowania a dokładnie opcji jego wyłączenia np. przy czymś delikatniejszym, ustawienie parametru na "0" nic nie daje, pralka wiruje jak powalona zupełnie jakby miała ustawiony program wirowania 600/800/1200... i teraz o co kurde tutaj chodzi, błąd w sofice? Serio? W masowo produkowanej pralce? :ysz:

Załącznik 126692

Załącznik 126693

Załącznik 126694

loki7777 24.07.2018 10:57

Tamten bosch juz sie popsul(po 8 latach, co nazywam rekordem w dzisiejszych czasach:) i kupilem nowszy model ale taki ze pasuja stare akcesoria:)

ed hunter 24.07.2018 10:19

Ten BOSCH się zepsuje niebawem. :P

Kupisz wyciskarkę, będziesz musiał dokupić maszynkę do mielenia. :>

loki7777 24.07.2018 09:46

Mam do robota boscha maszynke do miesa-robimy pasztet i kielbase sloikowa od czasu do czasu.
Nie chce kolejnej maszynki i adaptera do niej:)

ed hunter 24.07.2018 08:29

Kupuje się końcówkę do maszynki do mięsa Zelmera. :taktak:

Nie masz maszynki Zelmera, to błąd, kup, nie będziesz żałował. :D

misiozol 22.07.2018 19:46

w lidlu byly a czy dobre :hmm:

loki7777 22.07.2018 18:20

Szukam slow juicera(cold press) - ktos ma, poleca jakis konkretny model. Jakis ogromnych kwot na to bym nie chcial przeznaczyc. Do wyciskania warzyw.
Jak znam zycie to moge pewnie M@x'a pytac o to:)

icemac 03.04.2018 15:01

Cytat:

Napisany przez ada1986 (Post 1402952)
Bez przesady. Czasem da się coś naprawić ale poważniejsza awaria kończy się zazwyczaj wymianą pralki na nową bo koszt naprawy przekracza wartość.

WOW :szok:

ada1986 01.04.2018 23:03

Bez przesady. Czasem da się coś naprawić ale poważniejsza awaria kończy się zazwyczaj wymianą pralki na nową bo koszt naprawy przekracza wartość.

ed hunter 26.03.2018 10:15

Nie martw się, łirpul też rdzewieje, po prostu pralki wymienia się teraz w całości. :]

Reetou 24.03.2018 21:47

Potwierdzam. Szczególnie obudowa amiki nadaje się do łatania dziur w maluchu jeden gostek mówił.

joujoujou 24.03.2018 21:37

Znaczy podobno mają jakieś części, które są wymienne po części, a przynajmniej część z tych części. :taktak:

Jarson 24.03.2018 21:17

Mi się też wydawało, że pralki mają jakieś części wymienne, tylko nie wiedziałem, czy je się wymienia.

grzeniu 24.03.2018 20:40

Podobno. Kolega kolegi słyszał od szwagra, któremu mówił znajomy kuzynki, że słyszał od jednego gostka.

joujoujou 24.03.2018 20:33

Naprawdę? :wow:

W szoku jestem.

mario722 24.03.2018 20:25

Cytat:

Napisany przez CIAPEK (Post 442326)
nie mam dużej wiedzy na temat tych sprzętów, ale postanowiłem się Was zapytać może ktoś coś doradzi.
Otóż mamuśka musi kupić pralke bo nam padła być może potraficie poleciś konkretny model w granicach 1200 zł.
Pozdrawiam
:)

Podobno Amica jest okej ma części wymienne.

ed hunter 07.01.2018 09:45

Czesiek, co ty pitolisz, w lecie to ja prosto z pralki ciuchy zakładam! :P

A w zimie schną 8 godzin, przez noc. :P

Chyba, że masz jedne gacie i jedne pończochy. :P

czechoj 06.01.2018 14:38

Od kilku lat mam suszarkę kondensacyjną. Pierwotnie chciałem nabyć prako-suszarkę ale Rycho odradził mi tego zakupu, i dziś nie żałuję. Odpukać, wszystko działa bezawaryjnie. Faktycznie ciuchy po wysuszeniu są "delikatniejsze" niż suszone na "wietrze", poza tym po 2 godzinach bez względu na pogodę za oknami możesz je ubrać. Generalnie polecam.

Ormianin 01.01.2018 00:54

Prania u mnie jest teraz więcej, nie mam jak wysuszyć na wietrze, nawet latem, zwykła suszarka zastawia sporo części salonu, pranie schnie dobre dwa dni, ta wilgoć wnika w ściany... wygoda bębnowej suszarki jest potężna, poza tym cieple pranie po wysuszeniu można od razu poskładać i nie prasować,... miałem 2 miesiące do dyspozycji urządzenie kuzynki, wiec wiem jaka to wygoda, teraz chce kupić takie urządzenie dla siebie...

Jarson 01.01.2018 00:17

A o tym też chciałem napisać - już pomijam ekologię (koszt środowiskowy wyprodukowania kolejnego sprzętu oraz energia, którą pochłonie), weźmy pod uwagę jedynie ekonomię.

Jak zwykle zacznę od zdania "kiedyś to produkty były trwałe, a dziś to badziewie" :D No i oczywiście w przypadku ubrań też to obowiązuje. Pamiętam, jak na studiach chciałem przyoszczędzić i korzystać z półautomatycznej pralki Daewoo - jak mi zaczęła niszczyć ubrania, to się szybko zdecydowałem na zakup nowego automatu ;) Biorąc pod uwagę koszty ubrań i ich trwałość, uważam że traktowanie ich po każdym praniu dodatkową godziną w suszarce jest mniej korzystne niż stara dobra suszarka typu powietrze-powietrze ;)

grzeniu 01.01.2018 00:04

Najtańszy jest sznurek nie wietrze. Plus jakieś dobre klamerki :taktak:

joujoujou 01.01.2018 00:01

Ilość załączników: 1
Te są jeszcze tańsze i nie niszczą ubrań:

Załącznik 111312

Jarson 01.01.2018 00:01

Jeśli nie masz 10-osobowej rodziny, to oszczędności wynikłe z posiadania suszarki z pompą ciepła nie będą szczególnie wielkie nawet przy założeniu wieloletniej bezawaryjnej eksploatacji. Ale co do trwałości dzisiejszego AGD to wszyscy wiemy jak jest, więc dajmy sobie spokój z założeniem wieloletniej bezawaryjnej eksploatacji ;)

Ormianin 31.12.2017 23:44

Suszarka bębnowa do ubrań, waham się czy wziąć tradycyjną kondensacyjną (prostota wykonania) czy z pompą ciepła (jak wysiądzie pompa to duży koszt naprawy). Te z pompą ciepła zużywają dużo mniej energii (około 1 kWh za cykl), tradycyjne z grzałką są energochłonne (2-3 kWh za cykl)... Tradycyjne są polowe tańsze niż te z pompą ciepła. Może mnie ktoś przekona co wybrać ?

misiozol 27.12.2017 12:08

Nie no bez przesady , dc19 animal mozna dostac za ~200zl :P

- Deckard - 26.12.2017 22:02

Poczytałem i chyba wezme Aquosa, niby lepiej kurz filtruje.

@misiozol - Dysona nie chce, nie dam 2k za odkurzacz

misiozol 26.12.2017 14:40

Dyson z turbo szczotka daje rade , sa bezworkowe i jest dyson ;) taki DC19 animal daje rade .

ed hunter 26.12.2017 14:13

Turboszczotka sprawdza się świetnie przy dywanach. Filtr wodny nie przepuszcza syfu, ale od razu po sprzątaniu trzeba z niego wodę wylać i opłukać, inaczej smród murowany. Jak wiadomo mamy problemy z zamykaniem deski klozetowej, to wylanie wody z odkurzacza może być jeszcze większym problemem. :D

Te nowe odkurzacze o małej mocy całkiem dobrze ciągną (aż łzy lecą :szczerb:), one są po prostu trochę oszukane, jak jest duży opór, to wyraźnie same zwiększają moc, tak mam nowszym Zelmerze. Druga sprawa, to postarali się zmniejszyć opory w samym odkurzaczu, co też poprawia wydajność.

- Deckard - 26.12.2017 14:05

Odkurzacz temat damski

Witam.

Potrzebuje kupić sensowny odkurzacz, w domu jeden mały dywan ,reszta kafelki i parkiet.

Zależało mi na dobrym odkurzaniu kafelek i pakietu z włosów i innych niezidentyfikowanych farfocli.

Kiedyś wybór był prosty - moc i pojemność worka... dziś - workowe, wodne , mocy też im ubyło.

Jakoś cenowo nie chce się wykosztować , żadnej ''aj'salasy'' i innego typu wynalazków nie chce

Znalazłem :

ZELMER 829.0ST Aquos + Turboszczotka , turbosztoka to niby to czego mi trzeba [ kafelki i parkiet ] no i filtr wodny

ZELMER Jupiter ZVC425HT + Turboszczotka , tu wersja bez filtra wodnego

No i jak tam Panowie polecicie coś ? Wiem że temat damski jak stanik ale co poradzę .. muszę kupić

icemac 28.12.2016 09:48

osuszacz działa bezproblemowo, osusza skutecznie i szybko, pracuje cicho. Stosuję go także do suszenia prania w łaziance ;)

na razie tyle :P

P.S.
szukam kuchenki gazowo-elektrycznej

misiozol 21.12.2016 10:57

Cytat:

Napisany przez icemac (Post 1359335)
i w takim właśnie okresie przydaje się osuszacz :P

P.S.
w domu "osuszam" bo od parku nadciąga wilgoć ;)

I jak tam sie sprawuje osuszacz ?

misiozol 27.04.2016 17:32

Cytat:

Napisany przez icemac (Post 1359309)
jak obiecałem tak czynię :) - krótka relacja z działania osuszacza model Dedra DED9903 - działa jak powinien, średnio chodzi 3-4h/doba zbiera około 1,5-2 litry wody z powietrza (zrobiło się jakby "normalnie"), ustawienie wilgotności 50% (automatycznie się wyłącza po osiągnięciu zadanej - choć tego jeszcze nie udało mi się uczynić, przy takim ustawieniu - przy innych/wyższych sprawdzone).

Jestem zadowolony z urządzenia jak i zakupu przez neta ;) - na drugi dzień było - całe i szczęśliwe :P

P.S.
jak mnie natchnie to poosuszam pozostałe pokoje, choć w całym domu jakby jest lepiej ;) - moje odczucie jak i domowników :P

No widzisz ciesze sie ze sie cieszysz :D

icemac 27.04.2016 13:03

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1359334)
Jak jest upał i deszcz przez kilka dni, to dębowy las powoduje u mnie tropik, nieraz pranie zamiast wyschnąć, zatęchło, trzeba na nie puszczać wentylator.

i w takim właśnie okresie przydaje się osuszacz :P

P.S.
w domu "osuszam" bo od parku nadciąga wilgoć ;)

ed hunter 27.04.2016 12:50

O tej porze roku już budynek osuszać? Przecież jeszcze grzać trochę trzeba, u mnie w domu jest za sucho, drechowe spodnie wyciągnięte w nocy z pralki już są suche jak pieprz.

Jak jest upał i deszcz przez kilka dni, to dębowy las powoduje u mnie tropik, nieraz pranie zamiast wyschnąć, zatęchło, trzeba na nie puszczać wentylator.

Zetoxa 27.04.2016 11:32

daj ci Boże suchy dom :spoko:toast2

icemac 27.04.2016 10:58

Cytat:

Napisany przez Zetoxa (Post 1359313)
piszesz jak przedstawiciel handlowy :D

#$%#$^$%&45

nie miałem takiego zamiaru, choć

sprzedam mało używany, wręcz nówka ... :P

Zetoxa 27.04.2016 10:52

piszesz jak przedstawiciel handlowy :D

icemac 27.04.2016 10:32

jak obiecałem tak czynię :) - krótka relacja z działania osuszacza model Dedra DED9903 - działa jak powinien, średnio chodzi 3-4h/doba zbiera około 1,5-2 litry wody z powietrza (zrobiło się jakby "normalnie"), ustawienie wilgotności 50% (automatycznie się wyłącza po osiągnięciu zadanej - choć tego jeszcze nie udało mi się uczynić, przy takim ustawieniu - przy innych/wyższych sprawdzone).

Jestem zadowolony z urządzenia jak i zakupu przez neta ;) - na drugi dzień było - całe i szczęśliwe :P

P.S.
jak mnie natchnie to poosuszam pozostałe pokoje, choć w całym domu jakby jest lepiej ;) - moje odczucie jak i domowników :P

Trilu 21.04.2016 17:28

Tylko w naszym pięknym kraju ta karteczka nic nie znaczy,od razu zwalają winę na kupującego i trzeba latać po urzędach,sądach i uj wie gdzie jeszcze:sciana:

misiozol 21.04.2016 16:28

Cytat:

Napisany przez Trilu (Post 1358748)

Ps:Karta gwarancyjna to ważny element sprzętu :P

Na dzien obecny to najwazniejszy element i przez niego przewaznie placisz 2x tyle co z chin ;)

Trilu 21.04.2016 14:03

Sklep dedry na aledrogo jet ok.sam tam kupiłem parę sprzętów,odziwo wszystkie działają po dziś dzień.

Ps:Karta gwarancyjna to ważny element sprzętu :P

icemac 21.04.2016 13:52

Cytat:

Napisany przez Trilu (Post 1358740)
Najgorsze są sklepy sieciowe,typu eurortv,mediaexpert(te barany nieźle mnie utruły) ,na zakupach online na razie się nie zawiodłem,ale pewnie przyjdzie i na mnie kolej :)

ja mam trochę inne "wspomnienia" w euro kupowałem kilka razy, reklamowałem i nie było żadnych problemów. W necie ale TYLKO na alledrogo koleś mnie oszukał i allegro umyło od tego ręce, rzecznik też miał to w poważaniu ...taki jednostkowy przypadek na szczęście (mam nadzieję, iż na razie)

:taktak:

P.S.
ale nie o tym jest temat chyba ;)

Trilu 21.04.2016 13:29

Najgorsze są sklepy sieciowe,typu eurortv,mediaexpert(te barany nieźle mnie utruły) ,na zakupach online na razie się nie zawiodłem,ale pewnie przyjdzie i na mnie kolej :)
Rzecznik to mało może,grube ryby mają go w poważaniu.

Jarson 21.04.2016 11:44

W takich przypadkach nie można się zrażać. Oczywiście najpierw trzeba starać się kupować od odpowiednich sprzedawców (staż, ilość komentarzy, opinia), takich "nieznikających". Następnie należy pamiętać o odpowiedniej atencji - jak sprzedawca widzi, że nam zależy, to nie będzie próbował nas "zmęczyć", żeby nam się znudziło. Dalej - zaplecze. Nawet sama zapowiedź skierowania sprawy do Rzecznika Konsumentów i Całej Reszty potrafi zdziałać cuda. I oczywiście dbanie o dokumentację, posługiwanie się w korespondencji konkretami - naszymi prawami wraz z podstawą prawną, konkretnymi terminami (powoływanie się na datę korespondencji, podkreślanie kiedy upływa termin 14 dni itp.) Trzymanie się tego zwykle w zupełności wystarcza, żeby osiągnąć swoje tak szybko, że aż dziw bierze...

Nie dziwię się niechęci sprzedawców do podejmowania jakichkolwiek działań w kierunku obsługi gwarancyjnej. Rynek dziś opiera się głównie na walce cenowej, to jest niemal jeden jedyny argument, który się liczy. W takich warunkach sprzedawcy nie stać po prostu na doliczenie kilku procent do ceny, celem zapewnienia sobie środków na obsługę przypadków problemowych. Obowiązuje zasada sprzedać-zapomnieć. Ale - jakby to powiedzieć - to nie moja broszka. Sprzedawcy muszą być świadomi swoich obowiązków wobec klienta (bo to nie żaden producent, a przedsiębiorca który sprzedał mi towar bierze na siebie ciężar obsługi gwarancyjnej). I to nie ja mam liczyć, czy dana kwota jakiej żąda za towar mu wystarczy czy nie.

Trilu 21.04.2016 10:36

Ja miałem takie przeboje z tabletem i tv,że w żadną gwarancję już nie wierzę.Zwrot przez neta to też mordęga,sklep nagle okazuje się fikcyjną instytucją,która umywa ręce po sprzedaży,lub całkowicie znika.

icemac 21.04.2016 09:17

Cytat:

Napisany przez Trilu (Post 1358679)
Gwarancję,której nikt nie uzna lol2

życie ...
ale napiszę Ci tak - nie wszyscy sprzedający to oszuści. Nie porównujmy ich z władzą :P (nie chcę dosadniej tego napisać)

toast2

P.S.
kupiłem dedrę ze sklepu (na allegro od dystrybutora) - k***a jak ja wierzę ludziom :P
Jak się będzie spisywać zdam pełną relację, jutro ma dotrzeć kurierem.

Trilu 20.04.2016 18:30

Gwarancję,której nikt nie uzna lol2

icemac 20.04.2016 13:00

dedra kosztuje na alledrogo 700-800zł w sklepie stacjonarnym 900 ... w związku z tym dopytuję się o gwarancję :>

misiozol 20.04.2016 10:56

:piwo: z rana jak smietana :D , 400-800zl

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:38.