![]() |
normalizowanie dzwieku w plikach VOB
witam!
nigdzie sie tego nie doszukalem, ale mam takie pyt: w jakis sposob normalizowac dzwiek w plikach VOB ? chce zgrac na plyte kilka teledyskow, ale kazdy z nich ma inna glosnosc, co poskutkuje tym, ze przy zmianie teledysku bede musial regulowac glosnosc. jaki program obsluzy taka funkcje ? jesli gdzies juz ten temat sie powtorzyl na forum, to prosze o podanie linka do tematu, bo nie moge tego znalezc. Ewentualnie jaki program to wykona ?? z gory dzieki za odp! pozdr. |
Te***380; jestem ***380;ywo zainteresowany kwesti***261; poruszon***261; przez abyss. Cz***281;sto zdarza si***281; tak, ***380;e materia***322; cicho nagrany zg***322;a***347;niam na max, aby by***322;o odpowiednie nate***380;enie dzwi***281;ku, ap***243;***378;niej zapominam ***347;ciszy***263;, a nast***281;pny teledysk ju***380; ma g***322;o***347;no***347;***263; ok i w***243;wczas przez chwile moje uszy i s***322;uchawki... - hmm no c***243;***380; nie b***281;d***281; tego ujmowa***322; w s***322;owa:))))
|
W gotowych plikach VOB tego si***281; nie da zrobi***263; :(
Mo***380;na sobie zada***263; troch***281; trudu - ale zawsze b***281;dzie to operacja stratna - i mo***380;na ka***380;dy d***378;wi***281;k z VOB***243;w wyj***261;***263; przerobi***263; do WAV znormalizowa***263;, zakodowa***263; na powr***243;t to tego czym to pierwotnie by***322;o, ponownie zmultipleksowa***263;, itd... Szkoda na to czasu a i efekt b***281;dzie mizerny. Jedno wszak b***281;dzie wtedy OK - jednakowa g***322;o***347;no***347;c audio w VOBach :) Pozdrawiam! |
Ulead Movie Factory ma funkcje "normalize audio"
|
Cytat:
Warto by było wiedzieć zanim się udzieli odpowiedzi NIE na temat... Pozdrawiam! |
no wlasnie ? do czego sluzy ta funkcja ???
czy nie ma jakiegos programu, ktory moze obrabiac audio w VOB'ach ??? pozdrawiam. Artur. |
Cytat:
Jak już pisałem nie ma programu który obrobi dźwięk wmuksowany w VOBa... Pozdrawiam! |
" nie ma programu który obrobi dźwięk wmuksowany w VOBa..." wiesz to może Tobie on jest nie znany, ale może ktoś inny na forum zna taki program...
ponadto czy na pewno to jest odrazu "strata jakości" jak podzieli wydobędzie się dzwięk z vob'a to on jest już w jakimś tam formacie i możę są programy do normalizacji właśnie do takich formatów dzwiękwoych? A teraz pytanie laika:) czy po normalizacji jest jakaś strata jakości dzwięku? (i tak troszkę nie na temat.... jaki jest najlepszy program do normalizacji dzwięku w plikach mp3?) Pozdrawiam. |
Cytat:
Więc powtarzam Ci jeszcze raz, że nie ma programu, który zrobi normalizację dźwięku w VOB-ach. I to nie jest kwestia wiary czy nie - tylko fakt. Cytat:
Cytat:
Tylko jeszcze raz - normalizacja jeżeli masz wszystkie pliki w formacie, który da sie znormalizować. Żebysmy się dobrze zrozumieli (przeczytaj dobrze to co napisałem powyżej)... Cytat:
Nawet jeżeli tego nie widać, że tak się dzieje w aplikacji to tak sie to niestety odbywa co do mechanizmu. Ale mogę sie mylić - przeciez się nie znam ;) Pozdrawiam! |
ok dzieki, ale fajnie ***380;e Ci***281; tak rozweseli***322;em swoj***261; odpowiedzi***261; ;)
jesli chodzi o audiofili to ja niestety nim troche jestem i .... chyba juz nie bede bawil sie w normalizacje :) poczytam jeszcze o tym na forum audiostereo.pl |
mimo wszystkich udzielonych odpowiedzi (za ktore dziekuje <respect> :) ) chcialbym, zeby temat pozostal otwarty... byc moze kiedys taki soft sie pojawi.... a swoja droga zastanawiam sie, czy nie ma takiej "wtyczki" do programu Sound Forge. niestety nie udalo mi sie jej odnalezc...
pozdrawiam !!!!! Abyss. |
Witam !
Zgadzam się w zupełności z tym co napisał kolega 1stwasp, nie ma programu do normalizacji dźwięku w plikach *.VOB. Trzeba rozdzielić dźwięk od obrazu, zdekompresować, znormalizować i połączyć na nowo. Chciałbym jednak dodać co nieco od siebie :). Normalizacja jak każda ingerencja w plik dźwiękowy wprowadza pewne zakłócenia. Przede wszystkim wzrasta poziom szumów w sygnale (również ich głośność się zwiększa) i następuje spadek dynamiki dźwięku. Jednak obecnie w epoce cyfrowych, superczystych produkcji studyjnych rzeczywiście można stwierdzić, że jest to proces niemal bezstratny. Co do plików *.mp3, to jest program, który wykonuję normalizację bez dekompresji. Nazywa się MP3Gain. Pozdrawiam |
Cytat:
ho Ho Ho jakis ty madry :wow: A moze sam poczytalbys dokladnie co chce osiagnac kolega abyss? Ja rozumiem, ze ma pare klipow i chce je wypalic w taki sposob aby dzwiek byl na jednym poziomie. I do tego sluzy wlasnie "normalize audio" Nawet jesli klipy ma w plikach vob to je rowniez mozna zaimportowac do Movie factory i potem wypalic plytke z znormalizowanym dzwiekiem! Oczywiscie bez ponownego enkodowania sie nie obejdzie ale strata jakosci przy tym samym bitrate bedzie niewielka. |
Cytat:
Przynajmniej nie jestem biernym analfabetą. Dokładnie napisałem to samo co ty, no prawie to samo, gdyż mój drogi kolego gdybys wiedział choc trochę na czym polega kompresja do chocby ac3 i normalizacja w tym kontekście, to byś się przekonał jak duzą stratę masz przy takim podejsciu. Jak jej nie słyszysz to czym prędzej zarejestruj sie do laryngologa - gdyz kolejki na kasę chorych są straszne, a widać, że podążasz w strone totalnej głuchoty... I co miło Ci jak ktos Ci tak odpowie?? PS - a przy okazji to jesteś równiez czynnym analfabeta, gdyż jezeli zwracasz siś do kogoś personalnie to wypada takie słowa jak Ci, Ty, itp pisac WIELKĄ literą. ale rozumiem, ze chciałes mnie obrazić - OK... |
Nikogo nie mam ochoty obrażać. Sam mnie zaatakowałeś, mimo, ze ja dałem konkretną odpowiedź a ty, sorry Ty wymądrzasz się w temacie utraty jakości po normalizacji. Oczywiście, że się strata będzie bo klip musi zostać ponownie enkodowany. Nie przypominam sobie aby abyss za wszelką cenę chciał utrzymać niezmienioną jakość obrazu. Coś za coś. Ilu ludzi odwiedza to forum widzi temat i ma to w d... Ja nie byłem obojętny udzieliłem konkretnej odpowiedzi nie wdajac się w rozważania teoretyczne. Bez pardonu zaatakowałeś mnie - wystarczyło napisać, że się ze mną nie zgadzasz. Widać na tym forum zawsze znajdzie się jakieś pseudo guru, który wszystko wie najlepiej. Koniec wiecej już się nie odezwę bez względu na twoją, ups Twoją odpowiedź, szkoda się denerwować. Skoro mnie tu nie chcą...Pseudo guru wszystko wyjaśni.
Z moim słuchem wszystko OK, zdziwiłbyś się. Jeśli zarzucasz mi analfabetyzm to popatrz na swój ostatni post i zobacz ile tam błędów... |
dzięki za linka do programu normalizującego mp3 bez dekompresji
1stwasp - > jak to ma się do twojej teorii że nie istnieje taki program ??:) |
Cytat:
MP3Gain does not just do peak normalization, as many normalizers do. Instead, it does some statistical analysis to determine how loud the file actually sounds to the human ear. Also, the changes MP3Gain makes are completely lossless. There is no quality lost in the change because the program adjusts the mp3 file directly, without decoding and re-encoding. tylko analizator statystyczny. Statystycznie w dużej firmie średnia pensja wynosi dajmy na to 2000. Prezes zarabia 100000, a kilkuset pracowników powiedzmy po kilkaset złotych. Tak to pewnie działa - ale to moja prywatna opinia jest... Pozdrawiam! |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
"Możemy założyć że normalizacja dźwięku jest bezstratna. Oby tylko nam się tutaj jakis audiofil nie przytafił :D " Jaja nie - podtrzymuję więc swoją opinię o biernym analfabetyźmie - jeżeli wiesz co to wogóle jest... Cytat:
Ale miło, że i parę słów o sobie napisałeś... Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jak pisałem dźwięk musi być enkodowany, lub zasadniczo może, bo nie musi - enkodowanie ponowne musi być przeprowadzone umiejętnie (uwzględniając w ac3 choćby, tzw normalizację dialogu). Odkodowywanie czegoś co zostało zakodowane stratnie i ponowne zakodowanie stratnie to strata podwójna. Lepiej czasami odkodować to, tylko znormalizować i zostawić jako LPCM bez ponownego kodowania. Poza tym w samym procesie normalizacji też jest dużo pułapek i łatwo zrobić normalizację, która nic a nic nie da. Niechce mi się na ten temat tu rozpisywać, gdyż to nie czas i miejsce. I tyle jest warta Twoja, jak sam ją określiłeś "konkretna odpowiedź". Szkoda słów... PS: z tym słuchem to na pewno wszystko OK :haha: |
Ilość załączników: 1
Cytat:
Umożliwia jednak również zwykłą normalizację do najwyższej amplitudy (peak normalization). Wystarczy z menu Options wybrać Advanced i zaznaczyć odpowiednie pole - rysunek. Kończąc temat napiszę, że jestem zdania, iż nie powinno się niczego zmieniać w stosunku do tego co mamy w oryginale. Jedynym uzasadnieniem takiego działania, jest chęć słuchania muzyki o skrajnie różnych głośnościach. Czyli zostawmy to wszystko w spokoju i chodźmy na :piwo: . pozdrawiam |
Cytat:
Cytat:
pozdrawiam |
No to wpierw chodźmy na :piwo:
Poczytałem sobie troche na temat tego gaina... W skrócie działa on tak, że wykonuje duzą robote matematyczną, kalkulując głośność doprowadzając ją do jednego poziomu referencyjnego. Niekoniecznie ma to cos wspólnego z narmalizacją. Efekt jednak jest faktycznie taki, że ścieżki mają jednakową głosność. Tyle tylko, że działa to tak jak kazdy uśredniacz - tym dobrym ujmuje, złym dodaje - ot taki Robin Hood :) Wpisuje się to w teorię mp3. Średnio wszyscy słyszą źle --> to jest geneza formatu mp3 Zastanówmy się jeszcze przez chwilę nad tym programem. Program wykonuje szereg analiz, nie popartych rzetelnymi testami odsłuchowymi. Z całym szacunkiem dla autora - ale gdyby to było takie fajne jak się wydaje, to każdy producent liczącego się oprogramowania by z tego korzystał. Nie korzysta żaden - ciekawe dlaczego? A i jeszcze jeden bajer - to coś wpisuje wykalkulowany współczynnik średniej głosności w nagłówek pliku. "MP3Gain stores "Analysis" and "Undo" information in special tags inside the mp3 file itself. These tags are in the APEv2 format. APEv2 tags are carefully designed to not interfere with other tag formats, such as the popular ID3v1 format." Do tego wszystkiego potrzebny jest jeszcze player obsługujący ten equal gain: "Unfortunately, some mp3 players do not strictly adhere to the ID3v1 standard when reading tags. As a result, when MP3Gain writes its APEv2 tags, these mp3 players might get confused and try to read the MP3Gain tags instead of the regular ID3v1 tags such as "Artist", "Title", etc. As a result, the player will show random garbage in these fields." Stąd wynika, że program ten w znacznej części przypadków jest zwyczajnie bezużyteczny... Pozdrawiam! |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:38. |