![]() |
Jak juz mowimy o Jagiellonskiej, to akurat zly przyklad do mierzenia jakosci ...
Goscie od pol roku utrzymywali ze maja super plyty (dostalem probki przed zamowieniem) i niestety nagrywaly sie kiepsko (plusy powiedzmy srednio - stamper MCC, minusy kiepsko - stamper TY, ktorys format wogole nie chcial sie nagrywac na plexie 716 - nie pamietam juz plus czy minus). Ostatnio podobno przyjechal Japoniec i powiedzial co robia zle, ale od tamtej pory nie mialem plytek stamtad, choc watpie w jakis spektakularny sukces ... Warstwa do nadruku na plytkach printable po prostu tragiczna. No ale ja im kibicuje, mam nadzieje ze w koncu kiedys to stanie sie prawda: Cytat:
|
|
ale bez CATS :P
|
Cytat:
http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...x?CategoryId=1 :) |
Tak, wiem, że Plextory to TY, bo dostajemy je z Alstora od samego początku. Rzecz w tym, iż Plextory o nowych szybkościach po prostu pojawiają się na rynku później niż Verbatimy.
@Pawelblu: nie mam niestety już czasu na pełną odpowiedź (w końcu ile można siedzieć w pracy :) ), więc tylko szybkie uwagi: 1) racja, że taki test jest powierzchowny - to, że coś się szybko nagrywa, nie znaczy, iż z dobrą jakością, 2) dwa lata temu zestaw Plextor + PlexTools był użyty do testu jakości nośników - nie mieliśmy wówczas alternatywy, 3) teraz mamy (http://www.pcworld.pl/artykuly/47876.html), więc kiedyś skorzystamy z tego labu, 4) prawdę mówiąc, ten test nagrywarek zrobiliśmy trochę na siłę, bo "niebiescy" spóźnili się tak bardzo, że trzeba było zapełnić lukę zwykłym DVD, 5) podejrzewam, że przy zakupie sprzętu za 200 zł mało kto patrzy na wyniki testów, a raczej kieruje się ogólnym zaufaniem do marki, 6) kiedyś w ramach testu był zapis pakietowy na RW - dawał bardzo ciekawe (czytaj: nieprzewidywalne) rezultaty, ale nikt na to nie zwracał uwagi, a nam zajmował w cholerę czasu, 7) obiecuję, że jeśli tylko będziemy mieli czas i możliwość, zrobimy sparring napędy vs. CATS i szydło wyjdzie z wora. Pozdrawiam i zjeżdżam do zajezdni ;) //poprawilem link |
Eeee z Tayo Yuden nie ma problemu :taktak:
Mam u siebie Plextor-y DVD+R 16x T04 Do dostania w sklepach ......tronik, a dystrybutorem w Polsce jest firma Alstor. |
Cytat:
:) |
Cytat:
Ciesze sie ze odpowiedzial Pan na pytania userow, bo to sie chyba dosc rzadko zdarza (moze to wogole precedens). Cytat:
Cytat:
Cytat:
I dalej, no tak, sprawa kosztow ... Generalnie chyba wiecie, ze oszczedzanie na zawartosci powoduje powstanie blednego kola -> mniej czytelnikow -> mniej kasy na testy -> nizszy poziom -> mniej czytelnikow -> ... Prosze mi wierzyc ze przy niewielkich nakladach, majac nawet niewielki serwis internetowy mozna miec taka metodologie testow ze bedzie ona prawie idealna dla testow nie-wysoko budzetowych. Przykladu nie podaje tylko dlatego ze mi nie wypada. Czasem tez trzeba dolozyc zeby wyjsc na swoje - to oczywiste chyba we wszystkich branzach w dziesiejszej koniunkturze. Cytat:
Musze Panu powiedziec ze pracuje rowniez na gieldzie komputerowej w Wawie i mam kontakt wlasnie z tymi Kowalskimi gdy chca kupic naped/plyty (ja sprzedaje tylko plyty, ale pytaja sie tez o napedy) i pierwsze pytanie jakie pada to ... O TRWALOSC NAPEDU (zeby sie nie popsul). Druga sprawa jest JAKOSC NAGRYWANIA (w tym kompatybilnosc nagranych plyt, z czym kiedys byl OGROMNY problem i tez jakos metodologia testow byla temu obojetna). O predkosci pytaja sie zwykle w trzecim rzedzie i to tez wlasciwie tylko o RW, chociaz jak Pan wspomnial w tescie, szybkich plyt RW teraz dostac nie mozna lub jest to bardzo trudne. Co do wynikow i tych procesow itp. Rozumiem ze boja sie Panstwo ze np. jak Samsung zajmie ostatnie miejsce w jakosci to zrobi proces, a nie boja sie Panstwo ze ten sam Samsung moze teraz wykorzystywac fakt zwyciestwa w tescie nagrywarek DVD (bo oczywiscie zaden glupek od marketingu nie napisze ze glownym kryterium w tescie w ktorym wygral naped byla predkosc, tylko napisze krotko, ze naped wygral test nagrywarek DVD). Wspoltworzycie w ten sposob pewna "fikcyjna rzeczywistosc", dajac i wode i mlyn i nardzedzie do nalewania tej pierwszej na to drugie marketingowcom ktorzy juz nawet nie musza sie specjalnie wysilac, zeby uzyc tego na swoja korzysc i ustawic to w jak najlepszym dla siebie swietle. Co wiec zrobic: TO PROSTE: Np. test jakosci na Plextools, tylko zamiast tych dyrdymalek ktore sie wpisuje w kolumne "madrosci" "od testujacego" napisac, ze sa to testy oparte tylko na jednym, niekoniecznie idealnym narzedziu i napedzie i nie nalezy ich przyjmowac, jako 100% trafne a jedynie zbiezne do prawdziwego wyniku. A nawet sam test mozna nazwac "test jakosci nagrywarek w wybranych programach sprawdzajacych poprawnosc nagrania". Wogole ta argumentacja z procesem tez jest mocno naciagana. Plextor i jego Plextools sa niby mniej renomowane niz marka Verbatim ?? Bo skoro jak mozna sprawdzac predkosc nagrywania na Verbatimach i nikt sie nie czepia, to dlaczego nie mozna sprawdzac jakosci nagrywania na Verbatimach (no i przy okazji innych dobrych, renomowanych nosnikach), na rownie renomowanym Plextorze i Plextools. Troche pachnie mi to naciaganiem. |
Cytat:
Powtarzam jeszcze raz: oprogramowanie, śrubki i kabelki mają wpływ na ocenę końcową, nie wydajność. Zgadzam się, że o wiele ważniejsze by było uwzględnianie jakości zapisu zamiast tego wyposażenia. Ale jeśli nie dysponuje się prawdziwie specjalistycznym sprzętem (Dr. Schenk czy CATS), to badanie nie ma sensu. Poza tym weźcie pod uwagę, że w przeciwieństwie do innych urządzeń, test jakości zapisu zależy od dwóch czynników: sprzętu i nośnika. Oddzielenie ich jest bardzo trudne. A KProbe, do którego się modlicie, jest programem przydatnym, owszem, ale nie mógłby być narzędziem testowym, bo nikt za nim nie stoi. Co innego PlexTools - tu można przynajmniej część odpowiedzialności zrzucać na ludzi z Plextora. |
Równy z Pana chłop :spoko: (bez sarkazmu)
Dobrze że dochodzimy do zbierznych wniosków i rozumiem podtekst znajdujący się w Pana wypowiedzi.:taktak: W dzisiejszych czasach pracę trzeba szanować. (również bez sarkazmu) ;) |
Doskonale wiadomo kto ma rację.
Dla Redakcji ważne są taśmy i śrubki ( sam stosuje okranowane bo te dodawane.... różnica w transferach do 5 MB) a chłodzenie .... Ja pozostanę przy " domowych testach" a Redakcja przy profesjonalnych. Jaki sprzęt ma Redakcja którego my nie mamy ? :) |
Cytat:
|
Tak .... nasze testy złe a redakcyjne bez sprzętu dobre. ???
Ciekawe... Tak trzymać :spoko: :) |
Cytat:
A certyfikacja? Jeśli wkładam płytkę i w każdym napędzie daje się nagrywać z szybkością 16x, to jest dobrze, a jeśli tylko w co drugim - to znaczy, że jest z nią coś nie tak. Verbatimy mają tę piękną cechę, że są nośnikami referencyjnymi większości producentów (podobnie jak niedostępne u nas Taiyo Yuden), w związku z czym nie tylko bez problemu osiąga się na nich maksimum, lecz często nawet więcej (jak np. 10x na DL czy 18x w Plextorze). Zgadzam się z Wami, że najważniejszym kryterium jest jakość zapisu. I też żałuję, że tego kryterium nie uwzględniamy. Tyle że Wam najwyraźniej nie przeszkadza wykonanie pseudotestu pseudonarzędziem typu Plextor plus PlexTools (z całym szacunkiem dla tego zestawu, ale jeśli robić coś, to robić dobrze, a to oznacza użycie profesjonalnych urządzeń, a nie protez z produkcji masowej). Oczywiście wyniki z Plextora są lepsze niż żadne, ale nie rozwiązują problemu, z którym Wy nie macie do czynienia: lamentu i gromów ze strony producentów (tak, tak - łatwiej przecież myśleć, że tylko dają nam reklamy, sponsoring i prezenty...). Was nie straszą procesami, nas owszem i musimy mieć mocne argumenty. Gdy mówi się o szybkości, jakoś nie ma sprawy, ale gdy wspomnicie o gorszej jakości - ooo, to przechlapane. Reasumując, macie rację, ale w starciu z rzeczywistością redakcyjną nie macie szans :). Nawiasem mówiąc, gdy sprzęt kosztuje poniżej 200 zł, to o co drzeć szaty? |
Proszę o dalszą dyskusję merytoryczną a nie ubolewanie na koszty.
Przetestowałem sam 13 napedów wypalając na każdym min 300 płytek. Plik testowy Nero, wynik i kosz. Koszty duże, ale przybywa wiedzy i doświadczenia. Czytając takie testy pewnie nagrywałbym teraz na Samsungu, LG czy LiteO'nie. Wolę na Plextorze, Pioneerze, Necu i BenQ. Trzy to te z ostatnich miejsc. I jak mają się testy do rzeczywistości. Jeszcze kupuję czasopisma komputerowe.... ale jak tak dalej będzie testowany sprzęt.... proszę wybaczyć będzie coraz mniej czytelników. :) |
R***243;wnie***380; witam!
Problem le***380;y przede wszystkim w czasie. Opr***243;cz nap***281;d***243;w zajmuj***281; si***281; te***380; notebookami i twardzielami, wi***281;c logiczne jest, ***380;e wszystkiego nie da si***281; zrobi***263; w terminie wyznaczonym harmonogramem. Owszem, mogliby***347;my zleci***263; badanie jako***347;ci nagranych no***347;nik***243;w w specjalizowanych maszynach, ale pojawiaj***261; nast***281;puj***261;ce kwestie: 1) jest to mo***380;liwe tylko przy jednorazowym, du***380;ym te***347;cie; nast***281;pne testy (tzw. kr***243;tkie) nie mog***322;yby uwzgl***281;dnia***263; tego parametru, bo nikt si***281; nie podejmie analizy dw***243;ch p***322;ytek, 2) trzeba mie***263; pewno***347;***263; co do jako***347;ci no***347;nik***243;w - ka***380;da nowa partia kr***261;***380;k***243;w, np. w testach pojedynczych urz***261;dze***324; 2-3 miesi***261;ce po du***380;ym te***347;cie, to bardzo du***380;e prawdopodobie***324;stwo przek***322;ama***324; w wynikach, 3) no i oczywi***347;cie sprawa najbardziej banalna: koszt. Wbrew pozorom, nasz bud***380;et wcale nie jest z gumy, a sytuacja pism na rynku niezbyt ciekawa. Dwa lata temu wydali***347;my ponad 5000 z***322; na test no***347;nik***243;w CD/DVD w specjalnej komorze - by***322;y to pieni***261;dze praktycznie wyrzucone w b***322;oto. Z jednej strony chcieliby***347;cie, by redakcje ponosi***322;y du***380;e koszty prowadzenia test***243;w po to, by Was zadowoli***263;, z drugiej za***347; nie macie najmniejszego zamiaru p***322;aci***263; za wyniki, kupuj***261;c pisma. Czy to nie sprzeczne? BTW, rozumiem sarkazm p***322;yn***261;cy z postscriptum, ale jak inaczej mo***380;na zareagowa***263; na epitety pod swoim adresem znalezione w tym temacie? |
Tak....
Podstawą oceny napędu - nagrywarki jest zawsze jakość nagranych danych, korekcja i dopiero póżniej pozostałe funkcje. Jeżeli chodzi o kopiowania danych to nie problem technologiczny (nie powinien być oceniany) tylko umów między producentami o nie rozwijaniu następnych technologii. Jaki sens mają testy szybkości nagrywania. Szybkość zależy od zastosowanych technologii zapisu. Czym bardziej zaawansowana tym czas zapisu jest dłuższy. Przykład np. technologii Autostrategy - Plextor. Przy testowaniu nośnika 16x przed zapisem czas zapisu wydłuża się o 90 sek. Przy zmiennym OPC (Nec, Pioneer, BenQ) również czasy zapisu się wydłużają. Certyfikowane nośniki .... bo jest napisane 16x. A w praktyce często te nośniki nie można zapisywać nawet prędkością 4x. Tyle warta jest certyfikacja. Dobrze, że możemy (dyskusyjna metoda) sprawdzać czyste nośniki na błędy TE/FE. :) |
@Rzeźnik
Jako że to ja jestem prowodyrem i wodą na młyn....... Dziękuję za przyjęcie zaproszenia na forum oraz witam serdecznie.:) Zgadzam się z Panem że wg przyjętej metodologii taki, a nie inny może być wynik końcowy testu, ale czy rzetelnego testu abstrachując od przyjętej metodologii ? Myślę że zgodzi się Pan z moim stwierdzeniem jakie cechy są istotne dla nagrywarki DVD (patrz post 1). Czyż nie ? :> Jeśli tak to czytelnik kupujący wg Pana rankingu może zachwilę poczuć się nabity w butelkę, ale Pan to ma pewnie "gdzieś" przecież metodologia była ok. Brawo ! p.s. Bardzo mi się spodobał argument o kolorowaniu i wogóle że Pan tak długo w branży napędów optycznych.:fiu: |
Cytat:
Co jest ważne w nagrywarkach? Zależy od użytkownika. Dla mnie nagrywarka musi mieć pełne DAO/96, obsługę CD+G i zapis płyt dwuwarstwowych z szybkością min. 6x. Dla kogoś innego będzie ważne kopiowanie zabezpieczeń, a dla osoby nagrywającej dziennie kilkadziesiąt płyt i więcej - każda sekunda podczas wypalania. LS/LF są fajnymi dodatkami, jeśli komuś są potrzebne. Nie można ich nie uwzględnić w ocenie końcowej, bo przecież lepiej mieć więcej niż mniej. Pamiętajmy jednak, że nie mają wpływu na ocenę wydajności. Ponieważ testowanie jakości nagrywania nośników jest długotrwałe i wymaga specjalistycznego sprzętu (i nie mówię tu o referencyjnym Plextorze plus oprogramowanie PlexTools), nie uwzględniamy go w naszej metodologii. Do pozostałych testów nie są wymagane żadne dodatkowe urządzenia, jedynie odpowiednie, certyfikowane nośniki (używamy wyłącznie płyt Verbatim) i stała platforma testowa. |
Zaczyna się ciakawie....
Cytat:
Czy technologia LS lub LF kabelek i śrubka czy jakość zapisu danych ? Jak można ocenić napęd bez specjalistycznego sprzętu pomiarowego. Takie testy robimy codziennie i opisujemy na Forum. :) |
Najpierw podstawowa r***243;***380;nica mi***281;dzy testami domowymi a redakcyjnymi: w domu trudno jest przetestowa***263; 15 i wi***281;cej urz***261;dze***324; (m***243;wi***281; o sytuacji, gdy prowadzi si***281; np. ma***322;y, prywatny serwis internetowy - ogarni***281;cie takiej masy sprz***281;tu w sensie logistycznym jest naprawd***281; powa***380;nym wyzwaniem).
Nie zmienia to jednak faktu, ***380;e je***347;li metodologia na to pozwala, mo***380;na wzi***261;***263; sprz***281;t do domu i przeprowadzi***263; dok***322;adnie te same testy. Nie potrzeba przecie***380; warunk***243;w sterylnych czy identycznego poziomu pola magnetycznego Ziemi :). Wa***380;ne, ***380;eby zachowana by***322;a platforma testowa i/lub odpowiednia procedura. Do testu nap***281;d***243;w nie u***380;ywamy ***380;adnego specjalistycznego sprz***281;tu - mia***322;oby to sens jedynie w sytuacji pomiar***243;w jako***347;ci nagranych no***347;nik***243;w. W***243;wczas musieliby***347;my korzysta***263; z jednego nap***281;du referencyjnego albo wyspecjalizowanej maszyny pomiarowej (sta***263; na ni***261; jedynie nielicznych, m.in. firmy produkuj***261;ce no***347;niki; w W-wie jest jedno takie urz***261;dzenie - mam z nim nawet zdj***281;cie :) ). Wszystko podane jest w metodologii umieszczanej na CD/DVD pisma. |
Przepraszam :uklon: pomyliłem Redakcje.
Pełna zgoda ale to bardzo ogólnie. Testowanie urządzeń przez użytkowników w warunkach "domowych" powinno różnić się od testów w warunkach redakcyjnych. Uważam takie testy za profesjonalne... Moje drugie pytanie.... Jakim sprzętem dysponuje Redakcja testując napędy: :) |
K***346;? Czyli Komputer ***346;wiat? A co ja mam do nich?
Prawid***322;owy test nap***281;du powinien uwzgl***281;dnia***263; to, co 1) jest istotne z punktu widzenia technologii, 2) jest istotne z punktu widzenia u***380;ytkownika, 3) umo***380;liwi wychwycenie istotnych r***243;***380;nic mi***281;dzy urz***261;dzeniami. |
Ja jednak wol***281; si***281; zapyta***263;. :taktak:
Pierwsze pytanie... Jak powinien przebiega***263; prawid***322;owy test nap***281;du w warunkach serwisu tematycznego ( uwa***380;am taki za K***346;). :) |
Cytat:
no chyba że to nowoczesne kółko różańcowe... :haha: |
Cytat:
Wszystko zależy od metodologii. Jeśli zakłada ona, że wynikiem testu będzie wyłącznie pomiar czasu uruchamiania czy też liczba funkcji, to nie bierzemy pod uwagę innych elementów. Ale czy wówczas test jest obiektywny? Daje pełny obraz sytuacji? Jeśli wyraźnie podamy, co wpływa na ocenę końcową, to taki test jest obiektywny, aczkolwiek niepełny. Nasz test nagrywarek obejmuje kwestię wyposażenia (i uwzględnia w ocenie końcowej, ale nie w ocenie wydajności), natomiast nie zwraca uwagi na jakość nagrywania czy omijanie zabezpieczeń. Czy przez to nie jest testem? Jest, ale niepełnym dla części użytkowników. Niestety, nie da się sprawdzić wszystkiego, a jeszcze się taki nie urodził, coby wszystkim dogodził. |
To mo***380;e ma***322;a podpowied***378; do Rze***378;nika.
Je***380;eli jest to mo***380;liwe,zr***243;bcie test nagrywarek ale tylko pod wzgl***281;dem kopiowania zabezpiecze***324;,na bok niech id***261; wszelki inne kryteria TYLKO TO ! Nie jestem zapewne jedyny,kt***243;ry patrzy pod tym k***261;tem,a ludzi w Polsce klnacych jak szewc nad wykonaniem legalnie kupionych Sims2 czy fizyki do gimnazjum jest mn***243;stwo.A mo***380;e to jednak nie ,,ostatni taniec" ? |
Czekam na zaproszenie do dyskusji.... s***322;owa te kieruj***281; do Kolegi @Rze***378;nik.
:) |
Cytat:
wiec rozbijmy to na kilka podtestow - bo tylko tak to mozna by bylo zrobic. Czy mozemy zakwalifikowac do testu pod nazwa test kabli urzadzenia CD/DVD urzadzenie z brakiem takowych.:nie: Nie powinno go byc wtedy na liscie - testujemy ich jakosc w tym momencie a nie to czy sa czy ich nie ma. Ranking urzadzen - zgadzam sie, ale nie test:P |
Czy mo***380;emy porozmawia***263; ?
Ch***281;tnie podyskutuje na temat jako***347;ci i ko***324;cowych wynik***243;w test***243;w. :) |
Cytat:
|
Cytat:
Co ma wyposażenie do prędkości? W ocenie wydajności - nic. W ocenie końcowej - trochę ma (konkretnie 20 proc., tak samo jak ocena możliwości, czyli np. rozmiar bufora i obsługa różnych trybów SAO, DAO, CD+G itp.). Przy tak minimalnych różnicach w szybkości sprzętu taka pierdoła okazuje się mieć decydujące znaczenie. Jeśli masz gdzieś oprogramowanie i kabelki, porównujesz tylko wydajność nagrywarek - proste jak drut. |
Jeszcze artyku***322;u nie czyta***322;em,ale skoro jest sam autor to zapytam.
Czy pan panie Dariuszu robi***322; testy nagrywarek tak***380;e pod wzgl***281;dem kopiowania zabezpiecze***324; cd i dvd ? G***322;***243;wnie w tej mierze podchodz***281; do kupna nagrywarki,a inne (dla mnie) takie tam jak kabelki,p***322;yty ,karton,instrukcja pl czy oprogramowanie schodz***261; na dalszy plan. Akurat lubi***281; Samsunga,ale tylko dlatego, i***380; umo***380;liwia mi zrobienie kopii legalnie zakupionych gier. A jeszce pytanie co do LG.Czy ta nagrywarka da***322;a tak***380;e w ty***322;ek pod wzgl***281;dem zabezpiecze***324; ? |
I jeszcze jedno: sponsorowany artyku***322; na 5 kolumn (a nawet zwyk***322;a reklama) kosztowa***322;by producenta du***380;o wi***281;cej ni***380; zysk ze zwi***281;kszonej sprzeda***380;y urz***261;dzenia, kt***243;re wygra***322;o. To raz, a dwa - ustawiona tabela za sprz***281;t o warto***347;ci 180 z***322;? No nie roz***347;mieszajcie mnie!
Na koniec pytanie za 100 punkt***243;w: z czego utrzymuje si***281; CDRInfo.pl i ile kosztuj***261; reklamy w tym serwisie? Por***243;wnajcie z cen***261; testowanych tu urz***261;dze***324; i zarobkami ludzi, kt***243;rzy ten serwis prowadz***261;... :D |
W sumie to Rze***378;nik ma swoje racje.
Pytanie tylko czy to mozna nazwa testem. Co ma wyposazenie do predkosci nagrywarek - bo podobno o nia gl. chodzilo??? |
Drodzy adwersarze!
Na początek mała sugestia: przestrzegajcie par. 2. Regulaminu, bo jak widzę "artykół" albo "zajoł", to mi się nóż w kieszeni otwiera... A teraz otwieramy szafę i mówimy do rzeczy. Zacznijmy od tego, że na płycie oprócz pełnej wersji arkusza jest też METODOLOGIA testów. Jeśli jesteście tak skorzy do krytyki, najpierw poznajcie ŹRÓDŁO krytykowanego przedmiotu. Wówczas dowiedzielibyście się, co ma wpływ na ocenę końcową - i dlaczego NEC czy Pioneer wylądowały na końcu stawki. Otóż m.in. dlatego, że są w wersji OEM i nie dostają punktów za wyposażenie typu oprogramowanie czy kable. Może dla Was to bzdura, ale jednak za każdy z tych elementów trzeba zapłacić, jeśli się go nie ma. Poza tym przyjrzyjcie się wynikom testów (o ile umiecie wydawać opinie na podstawie pełnych danych, a nie tylko tego, co Wam tu ktoś wrzuci w szczątkowej postaci i to od razu z odpowiednim komentarzem). Zobaczycie, że niestety nie każde urządzenie legendarnej marki potrafi szybko wykonać zadane operacje. A to właśnie - szybkość pracy - było najważniejszym kryterium oceny. Jeśli chodzi o pierwszy post z owymi "najważniejszymi cechami", to nie chodziło o najważniejsze funkcje napędów w ogóle, ale o najistotniejsze różnice między urządzeniami. Dziś sprowadzają się właśnie do tych trzech funkcji - oczywiście istnieje także różnica w jakości czy trwałości, ale o tym za chwilę. Ktoś, kto chce kupić nagrywarkę, w pierwszej kolejności zwróci uwagę na to, co widać gołym okiem, a więc różnice w szybkościach zapisu DL, obsługę RAM czy LightScribe/Labelflash. Teraz o jakości nagrywania. To oczywiście cecha o znaczeniu krytycznym - ale czy można ją DOKŁADNIE sprawdzić? Obawiam się, że nie. Otóż, wbrew Waszym ocenom mojej wiedzy czy znajomości tematu, napędami optycznymi zajmuję się od czasów, gdy Wy jeszcze pewno kolorowaliście obrazki :P. I przez moje ręce przewinęło się bez mała kilkaset urządzeń - czytników CD, DVD, nagrywarek CD-RW, a teraz DVD. Zrobiliśmy też prawie profesjonalny test nośników CD i DVD - piszę "prawie", bo wówczas nie mieliśmy dostępu do naprawdę profesjonalnych maszyn do pomiaru właściwości krążków (np. firmy Katz). Czemu się tym chwalę? Bo przez ten czas przekopałem się przez tony literatury, poznałem fachowców z branży, odwiedziłem kilka fabryk i po prostu wiem, co mówię. A mówię, że obiektywny, pełnowartościowy, powtarzalny i miarodajny test jakości nagrywarek tudzień nośników jest co najmniej bardzo trudny do wykonania, jeśli w ogóle. I gdybyśmy mieli przeprowadzać go na każdym napędzie, trwałoby to wieki i byłoby nieopłacalne. Po prostu trzeba iść na kompromis i w imię jak najszerszego przekroju rynku w jak najkrótszym czasie ambicje trzeba powiesić na kołku i zostać przy najprostszych, ale i najbardziej efektywnych metodach. Dla Was, którym łatwo przychodzi ferowanie wyroków, odsądzanie autorów od czci i wiary czy wręcz oskarżanie o łapówkarstwo (Ameryki nie odkryliście, bo teorie komercyjno-spiskowe w mediach istnieją od zarania dziennikarstwa, tylko pokażcie DOWODY, a nie naśladujcie naszych politycznych liderów), te wyjaśnienia i tak nie przekonają, bo macie swoje racje - jedyne, święte i prawdziwe. Wolny i teoretycznie darmowy Internet daje Wam złudzenie źródła prawd niepodważalnych, obiektywnych i fachowych, a w rzeczywistości Sieć pełna jest opinii dyletantów czy też ludzi cierpiących na typowy syndrom dysonansu poznawczego ("sprzęt, który kupiłem, jest najlepszy" - mało kto przyznaje się do porażki, więc broni swego wyboru za wszelką cenę). W takim szumie informacyjnym bardzo trudno odsiać ziarna od plew, bo nikt nie ma kontroli nad poszczególnymi użytkownikami, nie może ich zweryfikować. W każdej redakcji komputerowej, która ma laboratorium, procesy decyzyjne nie zapadają jednoosobowo. Metodologie ustalane są przez kilku ludzi - następuje to po długich dyskusjach i konfrontacjach ze specjalistami z danej branży, jak i materiałami dostępnymi w Internecie. Dla Was jest to zapewne pic na wodę, ale tak to właśnie wygląda. Nie będę przepraszał za fakty. Jeśli dla Was cenniejsze są wykonane przez bliżej nieznanego Wam człowieka zrzuty z programu napisanego przez amatora, to cóż - żyjemy w wolnym kraju, macie prawo wyboru. Ale nie oszukujmy się, WWW też żyje z reklam, a ludzie są tylko ludźmi - błędów nie popełnia tylko ten, kto nic nie robi. Odnośnie do wyników testu: Samsung wygrał, bo miał wysoką wydajność (ale nie najwyższą) plus wysokie pozostałe oceny. Gdybyście jednak zajrzeli do tabelki (ale przecież szkoda wydawać pieniądze na takie bzdury, skoro w necie jest za friko, prawda?), zobaczylibyście, że różnice w notach między pierwszą piątką mieszczą się w mniej niż 0,1 pkt. To margines, który wskazuje, że tak naprawdę nieważna jest ocena ogólna, tylko wyniki konkretnych operacji ważnych dla użytkownika. A teraz sprzedam Wam ciekawszy news: nowa nagrywarka LG, którą testowałem tydzień temu, dała w tyłek wszystkim i jest obecnie najbardziej wydajna, a Plextor został liderem w ocenie końcowej. I co Wy na to? Że dostałem więcej kasy od LG i PX-760A na zawsze? Jeszcze jedno: co się nie podoba w tytule? Za rok na forum będziecie pewno dyskutowali o wyższości jednego "niebieskiego" formatu nad drugim (HD DVD kontra BD), a DVD nikt nie będzie sobie tyłka zawracał. Czy to dziwne? Pozdrawiam Głupi autor artykułu, który nigdy nie miał do czynienia z nagrywaniem CD/DVD |
Cytat:
Po prostu ten typ tak ma... :mruga: Poza tym czytając ten temat i komentarze aż się chce zmienić tytuł tematu z: OSTATNI TANIEC Na: TANIEC Z GWIZDAMI :taktak: :czar: |
Cytat:
|
No to do dyskusji mała wrzutka tekstu STĄD :czytaj:
Cytat:
|| |
Może jest tak jak mówisz, a może jest tak że przyszedł Pan powiedział mam taką nową nagrywarkę pomóżcie wypromować ja za to wykupię reklamę i dam sprzęt do testów np.monitory LCD. W kazdym bądź razie w jakiś sposób producent miał wpływ na wynik testu, jeśli nie to czasopismo które uznaje się za profesjonalne jest zwykłym szmatławcem publikując taki test - porównanie. Tak czy siak nie ma to nic wspólnego z obiektywną oceną napędów do czego już doszliśmy.
Masz w 100% rację że (w domyśle) powodzenie czasopisma nie zależy od obiektywnych ocen, a ciągłej walce o klienta-czytelnika i producenta-sponsora, co nijak nie można rzetelnie pogodzić. :ysz: |
Ja nie mowie nic o obrazaniu. Natomiast watpie zeby to byl art sponsorowany sensu stricte. Podejrzewam ze bylo tak ze ktos mial dobry kontakt z jakas firma, wzial naped, dolozyl reszte, zrobil przychylny test i potem zoferowal reklame. Oczywiscie wszystko bylo na zasadach "grzecznosciowych" :)
Zreszta w gazetach papierowych da sie odnalezc np. taka zleznosc, ze jak Plex wypuszcza nowy naped to niezleznie od tego jak jest dobry czy zly, to bedzie w top3. Dlaczego tak jest ? Bo redakcje chca dostawac Plextory, a to nie jest wcale takie latwe. |
@pawelblu
Oczywiste jest że gazecie zależy na nakładzie, a co za tym idzie na reklamach\ie - z tego żyją. Myślę że od tego jest forum takie jak to aby takie artykuły naświetlić i napiętnować, a ton prześmiewny nie ma na celu kogokolwiek obrażać, raczej jest przestrogą. Myślę że nieobce jest Ci sformułowanie artykuł sponsorowany i co się za tym kryje. Teraz jeśli chodzi o zamieszczony plik *.xls faktycznie podpadam pod naruszenie praw autorskich (nieświadomie), za co autora przepraszam, a Ciebie pawelblu jako Moderatora proszę o usunięcie załącznika. |
Nie podniecalbym sie tak na waszym miejscu. Pisma komputerowe rzadza sie dwoma prawami:
- reklamy - nakladu Test jest prosty, zrozumialy i to ze jest bez sensu nie ma tu zadnego znaczenia, bo Kowalski kupi, przeczyta i bedzie sie podniecal. Wpp. Kupi przeczyta i bedzie mial problem ze nie rozumie, lub ze to takie skomplikowane. Poza tym melag, nie zapraszalbym tego Pana z takim optymizmem, bo zamiesciles wynik testu (publikacje) w zalaczniku (nie wiem czy jest to legalne). Ojciec kupil PCWK, sam zreszta nie wie do konca po co, ale na okladce bylo 20 lat wiec sie spodziewal niewiadomo czego. Jakies tam programy pododawali, ale tez nie jest to zadna rewelacja, chyba najbardziej wartosciowy jest mks, choc mozna miec darmowego avg ... itd. |
Cytat:
Dariusz_Rzeznicki@idg.com.pl właśnie posłałem zaproszenie na forum. :) |
jest jaka***347; emalia do tego go***347;cia? trzeba zaprosi***263; go na forum, bo po tym jak si***281; memcio obrazi***322; ma***322;o tu rozrywki ||
|
Cytat:
Ten gość to fenomen! :spoko: Chylę czoła! :uczen: Oczywiście po to by nie dostać w głowę głupotą :> :glupek: |
Cytat:
p.s. zobacz załącznik w tym poście : http://forum.cdrinfo.pl/632759-post13.html |
Cytat:
|
Cytat:
:taktak: |
No dobra!
Ale może wróćmy do tematu dyskusji :czytaj: Może w końcu ktoś napisze coś o tym tańcu? :slonik: || |
No to podam jeszcze ranking, w nawiasie ocena końcowa :
1. Samsung SH-W162L (8,2) NAJLEPSZY ZAKUP 2. Plextor PX-760 (8,2) NAJLEPSZA WYDAJNOŚĆ 3. Asus DRW-1608P2S (8,2) 4. Plextor PX-755 (8,2) 5. LG GSA-4166 (8,1) 6. Lite-ON SHM-165P6S (8,0) NAJLEPSZA OPŁACALNOŚĆ, WYBÓR REDAKCJI 7. Plextor PX-750 (8,0) 8. Toshiba SD-R5472D (7,8) 9. Philips DVDR1660P1 (7,6) 10. Philips PBDV1628 (7,4) Tak, tak oem-y BenQ 1640/50 są do bani :wow: , a gdzie NEC, PIONEER, BENQ ? Nie zapłacili ?! EDIT : Na płycie jest jeszcze ocena 5 napędów międzyinnymi tych producentów co nie zapłacili :D . Kto zajoł ostanie 15 miejsce ? Chcesz się przekonać, proszę, w załączniku arkusz *.xls z pełnymi testami, bo na słowo to mi nie uwierzycie. :> || |
A jak mówiłem, że Samsung jest najlepszy :1miejsce:
To nikt nie chciał wierzyć :nieee: :czar: |
wywalam NECa na ***347;mietnik :rozwal:
kupuje Samsunga i wywalam stacjonarne DVD - przecie***380; wiekowe LG nie odczyta tego co Samsung wysma***380;y***322; :nieee: potem pisz***281; na forum temat - Pomocy, help!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
ale ziomky przecie***380; to chyba ten samsung ma LS moge sie myli***263;
|
Cytat:
|
Cytat:
buahahaha |
Nie ten artyk***243;***322; wcale nie by***322; op***322;acany przez samusnga :nie: ||
|
Nie chciałem dolewać oliwy do ognia, ale co tam, wyróżnienie Najlepszy Zakup otrzymał...... Samsung SH-W162L.
Cytat:
|
Nie no czas w jakim nagrywa si***281; p***322;yta ,ale nie dwustronna (nigdy takiej nie widzia***322;em , nie mia***322;em i nie nagrywa***322;em), DVD lub CD. Powinna mie***263; w miar***281; ***322;adn***261; pr***281;dko***347;***263; ,ale nikt nie powinien si***281; tym sugerowa***263;!!!
|
...albo p. Darek Rzeźnicki jest teoretykiem i nigdy w praktyce nie miał nic wspólnego z nagrywaniem płyt.
Ja 'mogę powiedzieć', że żadna z wymienionych przez niego cech nie jest dla mnie istotna... |
Pewnie tekst na ciche zam***243;wienie producenta/***243;w, bo to im zale***380;y, by ludzie si***281; takimi kryteriami sugerowali... :hmm:
|
Wida***263; ,***380;e nie dla wszystkich.
|
Ostatni taniec
Dzisiaj wpadł mi w ręce nr 5/2006 PC World Komputer, nie byłoby w tym nic szcególnego gdyby ..... no właśnie, najlepiej jak zacytuję :
Cytat:
1.\ Jakość zapisu płyt DVD 2.\ Jakość zapisu płyt CD 3.\ Korekcja błędów :sciana: |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:26. |