Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   niedopełnienie bufora 1575 razy!!!!!!! (https://forum.cdrinfo.pl/f2/niedopelnienie-bufora-1575-razy-6511/)

paragon 02.03.2002 15:33

niedopełnienie bufora 1575 razy!!!!!!!

ostatnio mi taki "miły" komunikacik :)) zacął wyskakiwać mam lg16x i ostatnio zainstalowałem nero 5572(nagrywam 12x) .A najlepsze jest to że na tym graficznym wyświetlaczu podczas nagrywania nie widzę żeby mi sie bufor opróżniał (prawie cały czas 98% ) więc o co chodzi?wie ktoś?aha jeszcze jedno jak raz nagrywałem 16x to mi się rzeczywiście bufor trochę wariował ;) może ktoś wie od czego to zależy że bufor nieraz tak dziwnie się tak zachowuje ?

Majonez 04.03.2002 01:06

moze chociaz napiszesz jaka masz nagrywarke

a poza tym poczytaj possty pelno jest o tym
defrag dysku
dma
itd itp

Grzmilu 04.03.2002 08:31

Majonez obudź się :) przecież napisał jaką ma nagrywarkę

" ostatnio mi taki "miły" komunikacik ) zacął wyskakiwać mam lg16x !! i ostatnio zainstalowałem nero 5572(nagrywam 12x) "

szary 04.03.2002 08:49

Witam ,
Mam rozniez Lg x16 i przy nagrywaniu plyty audio z predkoscia x16 (przy x4 wszystko ok) wyskoczyl blad niedopelnienia buforo ok 17000 razy . Wydaje mi sie ze jest to wina procesora , poprostu jest za slaby do takich operacji (466CE) .
Wtedy wlanie dalo sie zaowazyc dzialanie systemu Burn proff . ;-) Plytka oczywiscie dziala ;-) .
Wyskoczenie tego bledu spowodowane jest najprawdopodobniej tak jak u mnie rodzajem nagrywanej plyty (audio) i pewnie szybkoscia procesora .
Poprostu procek nie wyrabial z przerabianiem mp3 na cda .

pordrawiam

mac11 04.03.2002 16:14

ja mam słabszy sprzęt i takich problemówu siebie nie mam (233Mhz, w ogóle to większość sprzętu sprzed 3 lat, tylko nagrywarka nowa). podobne błędy zato występują gdy nagrywam u znajomych na lepszych kompach (700Mhz, itd, itp), więc to raczej nie wina procesora.
jak ja nagrywam z mp3 na audio, to nie mam przy tych 233Mhz żadnych problemów, nawet przy największych prędkościach nagrywania (24x).
nagrywam pod xp i 98

paragon 04.03.2002 19:13

nie to chyba nie wina procka może nie mam żadnego demona prędkości (amd athlon 750 ) ale moje komple nawet przy słabszych wypalają no problem ;)

Majonez 04.03.2002 20:04

paragon wybacz :( heh chyba juz za dlugo siedzialem przy kompie ale mowie wam czytalem ten specjalnie jeszcze raz przed odpowiedzia i kurcze ale nie zauwazylem lg
sorry

Majonez 04.03.2002 20:11

swoja droga to dziwne ze bufor nie maleje niestety nie mialem okazji bawic sie lg i nie wiem czy to moze jest normalny objaw np bufor nagle spada ponizej 2% i zostaje ponownie napelniony w tak szybkim czasie ze "nie nastepuje odswiezenie informacji o buforze"
jeszcze raz sorry paragon :)

szary 06.03.2002 11:28

Macie chyba racje ze to nie wina procka , u mnie juz wszystko jest w porzadku przy nagrywaniu audio x16(LG) . Nie wiem dlaczeego wczessniej sie tak dzialo .
Jak ktos cos by wiedzial na ten temat , co moze byc przyczyna tak dziwnego i zroznicowanwgo zachowania nagrywarki to chetnie wyslucham jego opinii .
pozdrawiam

paragon 06.03.2002 21:14

Cytat:

majonez (04-03-2002 20:11):
swoja droga to dziwne ze bufor nie maleje niestety nie mialem okazji bawic sie lg i nie wiem czy to moze jest normalny objaw np bufor nagle spada ponizej 2% i zostaje ponownie napelniony w tak szybkim czasie ze "nie nastepuje odswiezenie informacji o buforze"
jeszcze raz sorry paragon :)
ok nic się nie stało :) :) :) :) ;)

mac11 07.03.2002 11:01

Ten problem raczej dotyczy de/fragmentacji dysku.
Ja defragmentuję go dość często, ale znajomy, u którego
te błędy mi występowały nie defragmentował go jeszcze
ani razu.
Żeby błędy w ogóle nie występowały, to trzeba nagrywać przy
mniejszych prędkościach. Zauważyłem to przy nagrywaniu płyty
CD-RW (przy 10x prędkości nie miałem ani jednego błędu).
Oczywiście można nagrywać z normalnymi/maksymalnymi prędkościami
przy włączonym JustLink, BurnProof, itp. Ale jak już pisałem,
na ok. 10płyt, które nagrywałem u znajomego, jedna i tak padła
przy włączonym JustLink.

FalconTm 08.03.2002 19:34

Ten problem z LG X 16 nie wystepowal np.w wersji Nero 5.0.4.8, juz kiedys sie o to pytalem, ale nieskutecznie...

Ping 08.03.2002 19:49

Hi
dzisiaj kupełem Plextora Px-W2410A, bufor zjechał prawie do zera 165 razy przy 24x, ciągle spada bufor zapisu, dysk jest po defragmentacji, zapis płytki 700 Mb trawał 8 minut. Ciągle działało zabezpieczenie Burn Proof.
Na tym samym kontrolerze wisi LGDVD.
Komp: 500 Celeron, 128M Ram
nie wiem co jest grane, porducent twierdzi, że powinien chodzić na 300MHz.
Pozdrawiam PING
Ps. nagrywan w Nero 5572

Zoltar 09.03.2002 08:42

Zainstaluj starszą wersję nero, te nowe są strasznie wymagające. Miałem podobną sytuację, wcześniej z powodzeniem używałem nero (burn proof nie aktywował się), po instalacji nowszej wersji nero 5.?.?.?, mój komp nie wyrabiał (C300+Plextor12/10/32A), musiałem pozostać przy starej (nie pamiętam numeru, ale chyba 4.6.?.? jak się nie mylę), jak to zrobisz to będziesz mógł spokojnie nagrywać z pełnym speedem. Teraz mam P3 1GHZ+Plex24/10/40A i nowego nero, który w porównaniu do innych programów i tak potrafi nieźle blokować sprzęt (w quake3 nie można pograć:) ).

Majonez 10.03.2002 01:12

Cytat:

Na tym samym kontrolerze wisi LGDVD.
moze to wlasnie to odepnij dvd i sprawdz jak lepiej to zostaw jako samotny master

Ping 10.03.2002 10:22

Cześć
Robiłem różne kombinacje na pierwszym kontrolerze razem HDD samotny na drugim, jako master i slawe, używałem do nagrywania Plextor Tools, nadal problem występuje. I ten bufor zapisu ciągle maleje.
Przy małej szybkości nagrywania np: 4, 8,12x jest OK.
Pozdrawiam PING

Majonez 10.03.2002 13:59

Cytat:

I ten bufor zapisu ciągle maleje.
a wlaczyles dma i moze twoja plyta glowna nie wyrabia z przesylaniem danych miedzy dyskiem a nagrywarka a i sprobuj wylaczyc wszystkie progsy dziialajace w tle np antywirusy

Ping 11.03.2002 15:53

Cytat:

majonez (10-03-2002 13:59):
Cytat:

I ten bufor zapisu ciągle maleje.
a wlaczyles dma i moze twoja plyta glowna nie wyrabia z przesylaniem danych miedzy dyskiem a nagrywarka a i sprobuj wylaczyc wszystkie progsy dziialajace w tle np antywirusy
Cześć
DMA mam włączone, programy mam raczej powyłączane (antyvir, find fast, itp). Płyta główna to M726MRT, UltraDMA 33 modes. Sprubuje dopiąć do primary drugi HDD i z niego jechać, drugim krokiem będzie format c:/ i nowy system bez softu. Odezwię się.
Pozdrawiam
PING

Hiszpan 14.03.2002 15:13

cześć

Spróbuj podpiąć nagrywarkę osobną taśmą a CD osobną. Wyrzuć inne programy do nagrywania , zwolnij troche miejsca na HDD, zdefragmentuj HDD i w końcu sprawdź czy masz opcję DMA włączoną.

&y 14.03.2002 15:38

Cytat:

Hiszpan (14-03-2002 15:13):
cześć

Spróbuj podpiąć nagrywarkę osobną taśmą a CD osobną. Wyrzuć inne programy do nagrywania , zwolnij troche miejsca na HDD, zdefragmentuj HDD i w końcu sprawdź czy masz opcję DMA włączoną.
Wot i odkryl Hameryke :)
Zerknij na sama gore na odpowiedz Majoneza - czy przypadkiem czegos ci nie przypomina?
a o osobnej tasmie, defragu i dma tez juz zainteresowani pisali :)

Do Paragona: a sterowniki od VIA masz zainstalowane? (jezeli masz plyte na VIA ofkoz)

Ping 15.03.2002 17:03

Witam!
Podczepiłem Plexa do innego kompa Atlon 850, 128MRam, ATA100, płyta główna ze wszystkimi sterami, nagrywara na drugim sama. Nero 5578, sterowniki najnowsze (ASPI), system po reinkarnacji Me i przeprowadzonym defragu. Problem nie ustąpił przy prędkościach zbliżonych do 24x bufor "0" i zadziałanie BurnProof. nadmieniam, że UDMA "on". Ręce i nogi opadają. Może bufor skopany, nagrywarka nowa ma tydzień.
Pozdrawiam Wszystkich
PING

Taz40 16.03.2002 13:15

Nie chciałbym być niemiły ale moja opinia jest taka:
1. Podstawa to procek (Pentium-Rulez!)
2. Szybki RAM
3. Szybki dysk HDD 7200 ATA/100
Czytając wasze posty aż się dziwie że mając Celerona bądz AMD coś w ogóle działa według mnie to jest chłam!
Nie chwaląc się mam mniej więcej w/w sprzęt i TDK 32/10/40 spawam 32X i nie skopołem żadnedo cd-eka(a było i sporo) a o niedopełnieniu bufora już nawet nie wspominam non-stop 98%

Z góry przepraszam posiadaczy Celeronów tudziesz AMD ale moje zdanie nie opira się tylko i wyłącznie na opiniach innych użytkowników. Sam przez to przeszedłem i wiem że problemy z tymi prockami były , są , i będą. Liczę się jednak z faktem że niestety nie każdy może sobie pozwolić na najlepsze na rynku produkty.
Jeszcze raz przepraszam tych którzy czują się urażeni!

&y 16.03.2002 13:41

Cytat:

Taz40 (16-03-2002 13:15):
Nie chciałbym być niemiły ale moja opinia jest taka:
1. Podstawa to procek (Pentium-Rulez!)
2. Szybki RAM
3. Szybki dysk HDD 7200 ATA/100
Czytając wasze posty aż się dziwie że mając Celerona bądz AMD coś w ogóle działa według mnie to jest chłam!
Niekoniecznie sie z toba zgodze. Sa pewne wymagania, ktorych nie da sie przeskoczyc, ale bez przesady.
Sam kiedys (wcale nie tak dawno) na Duronku 600, 128MB Ram, Win98se, Barracuda III, CDRec LG nagrywalem audio z mp3 (x16) z nalozonymi filtrami (wyrownanie poziomu, korekcja itp), sluchajac Winampa i piszac w Wordzie. Nie wystapil zaden blad niedopelnienia bufora. Takze jak widzisz niekoniecznie trzeba miec super hiper sprzet.

Co do AMD - :) poczytaj wszelkie testy, dane itp. Nie mam pojecia, dlaczego istnieje przeswiadczenie, ze AMD sprawia klopoty (moze wzielo sie to z czasow K6). Normalnie caly problem sprowadza sie do instalacji softu (identycznie jak pod Petelka) - to gdzie tu problemy (chyba, ze odpalenie Setupu VIA 4in1 to dla niektorych problem :))?

Do Pinga:
Konfig kompa nie jest taki zly (powinien chyba wystarczyc... no moze troche ramki za malo). Daruj sobie Me (sprobuj 98SE lub XP, ale postawionego 'na czysto'). Zainstaluj po prostu Nero (bez wgrywania dodatkowych ASPI) i sprawdz

Ps. Nie czuje sie urazony i nie chcialem nikogo obrazic/urazic/prowokowac :)
Pozdro dla uzytkownikow (Intela, AMD, VIA C3 i innych) :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:52.