![]() |
Jabber - czyli alternatywa dla Gadu Gadu
Witam !
Ostatnio pare osób sugerowało mi wypróbowanie allternatywnego komunikatora intenetowego jakim jest JABBER. Szczerze mówiac otwarty jestem na nowosci i chetnie bym go wypróbowal. Mam pytanko do tych co urzywaja Jabbera - jak on sie sprawuje - nie ma znim problemów ?? Czy wykkorzystuje on własny serwer czy korzysta z serwera gg ?? Prosze o opinie moze zrzuty ekranowe jak ten progs wyglada - bede wdzieczny za wszelkie info;) Pozdrawiam ! |
Re: Jabber - czyli alternatywa dla Gadu Gadu
Cytat:
|
Jako osoba wredna i zwalczajaca GG, podlaczam sie!
|
|
Wow, a ja myślałem, że to tylko pod linuxa, zreszta jakos przyzwyczaiłem się do ekg. A google w pierwszym linku po wpisaniu jabber podało mi taki adres http://jabber.itn.pl
|
|
Zasysam no i zobacze co to jest:]
|
Ja jako wielki fan komunikatorow oczywiscie musialem go wykrozystac... ;) i ... nie jest dobry ;), tzn komunikator dobry, ale niestety bardzo malo osob z polski go ma nie wiem ale chyba ok 100 czy cos takiego, a wiekszosc kupmpli ponad 100 :P korzsyta z gg, a wiec ja jestem zmuszony uzywac tlena, ktory jak na razie jest niezastapiony ;).
pozdro ;) |
testowalem i...
mi sie nie podoba ... |
Niestety jest do bani....
|
Cytat:
|
Witam!
lipka pipka.. wole Tlen(jako bazowy)+GG |
Cytat:
w tej chwili jako komunikator najlepsza jest miranda. obsluguje icq. wyposazona w odpowiednie wtyki rowniez protokol jabber, gg, msn, tlen. |
dokladnie jabber to nie komunikator
niestety u mnie odpadl w testach - a dokladnie jajco, rhymbox i ... jeszcze cos ale zapomnialem :D jajco dostalo sporego minusa przez swoja powolnosc przy wszelkiego rodzaju wlaczaniu transportow itp itd potem bawilem sie miranda ale jest jeszcze zbyt niedopracowana jak dla mnie i troche meczace jest instalowanie tych wszystkich pluginow i ich konfiguracja poza tym dopoki nie bedzie w miare ok dzialac import z gg i icq oraz eksport kontaktow to dla mnie jest spalona miranda chciaz musze przyznac ze milo mnie zaskoczyla - ale to jeszcze nie to - jednak darmowy komunikator obslugujacy to co wszystkich interesuje czyli icq gg i tlena to na prawde dobra rzecz i chociazby za to nalezy sie ogromny plus i pochwala dla osob zajmujacych sie zarowno samym komunikatorem jak i tworzacym pluginy do mirandy a konekta jeszcze nie meczylem jednak po ostatniej zabawie komunikaotrami musialem odtwarzac w bolach moja liste kontaktow na icq wiec poki co mam na razie dosc |
Ja polecam Tlen :jupi:
|
EEE tam zostaje przy gg + povergg:)
|
FAKTY o jabberze
1. Tlen.pl oparty jest o Jabbera (korzysta z dobrodziejstw protokołu) dlatego jest taki dobry.
2. Nowoczesne komunikatory typu Konnekt mają opracowywaną obsługę jabbera. 3. JAJCO to bardzo stara kompilacja komunikaotra JAJC - dostępnego w wersji polskiej (http://JabberPL.org) 4. Jabber to protokół bazowy dla komunikatorów, doskonałe opracowanie systemu. 5. Jabber łączy wszystkie ważne sieci w jedną, dlatego argument: a kto tego używa jest chybiony. Jabber gada z GG, ICQ, MSN i innymi. 6. Jabber ma konferencje o możliwościach analogicznych do irca. 7. Jabber jest przenośny, można go uzywać w telefonie, w przegladarce, w PC, i MAC, na linuxie i na Windows, na Amidze i na Palmie czy PocketPC. 8. Jabber ma wiele funkcjonalnosci dodanej, jogger (blog), sms, bramki, boty, tlumacze, mapy, newsy, bramke do poczty, do irca itd.... -- http://JabberPL.org http://jogger.pl |
Ja iwem, ze to nie komunikator, ale sam w sobie ma przeciez serwery, ktore mu trza wpsiac, ale jako klient jest cienki... ;)
pozdro ;) |
Cytat:
|
Kto używa Jabbera ?
Witam, temat powsta***322; w celu sprawdzenia jak wiele os***243;b z tego forum u***380;ywa otwartego protoko***322;u komunikacji w czasie rzeczywistym Jabber, lub nie ma nic przeciwko dodaniu do panela forum jednej opcji ;)
Je***380;eli odzew b***281;dzie du***380;y mo***380;liwe, ***380;e zostanie dodane pole w profilu na JIDa. Temat sprowokowa***322; M@X w tym w***261;tku ||:> |
Dzi***281;ki @ndy zacz***261;***322;em u***380;ywa***263; Jabber, ale nie przesta***322;em korzysta***263; z GG.
|
Zapomnia***322;em doda***263; ***380;e za g***322;osowanie na "nie" s***261; :banan: ||
|
Zag***322;osowa***322;em. Na "nie".
Nie jest mi potrzebny, nie u***380;ywam. :nie: Wystarcz***261; mi 2 komunikatory: Skype i (od czasu do czasu) GG. Ale to wcale nie znaczy, ***380;e jestem przeciwko dodaniu takiego pola w profilu, wszak to si***281; nie wyklucza. :> |
Ja uzywam GG, ICQ, IRCa, Jabbera, tlena i MSN. W kazdej sieci mam przynajmniej 1 osobe :)
Do komunikacji uzywam Mirandy ;] |
Cytat:
|
Cytat:
Miranda rulez :D |
Cytat:
|
Cytat:
|
Skype;GG;ICQ;Jabber;Tlen - a all in miranda :)
|
oczywiscie uzywam i jestem za dodaniem JIDa w profilu :spoko:
|
Witam !
Cytat:
Oczywiście w przyszłości może się to teoretycznie zmienić - np. jeszcze rok temu nie używałem GG ;) ani innego komunikatora - dziś to codzienność prawie :) Pozdrawiam ro29 |
uzywam tylko gg i skype, a to i tak raz na ruski rok....
|
Zagłosowałem na "nie" :taktak:
Używam gg w konnekcie, a dodatkowo skype :) |
ja si***281; zarestrowa***322;em i u***380;ywam jabbera w konnekcie :spoko:
|
Tak. Odk***261;d mam Konnekta, czyli co***347; ok. roku. :spoko:
|
głos na NIE.
|
Używam, wystarczą mi jeden komunikator (miranda). A w niej GG, Tlen, ICQ, Jabber, MSN. A w razie potrzeby chyba każdy komunikator świata ma do niej plugina.
Do tego zainstalowana na pendrivie - więc i archeo, i wszystkie kontakty ze wszystkich komunikatorów są zawsze tam gdzie ja. |
ile można tego używać ??? jak dla mnie to Skype i czasami gg lub IRC, no i oczywiście najnormalniejsze maile - to mi wystarcza. jak sprawa jest pilna to dzwonię, jak mało pilna to piszę maila, a jak mam zamiar poględzić to Skype + darmowe rozmowy w sobotę, niedzielę i po 20 starczą.
no i jeszcze śmietnik jest :szczerb: |
G***322;os na NIE.
Uzywam GG w konnekcie, Skype oraz IRC. |
G***322;osuje na NIE
U***380;ywam GG/Tlen/Skype ;) |
Ja da***322;em na tak. A u***380;ywam: GG, Tlen, Jabber, Mail ;) i Skype
A tak wog***243;le je***347;li chodzi o ikonki itd, to jest podpis i tam mo***380;na umie***347;ci***263; swoje dane. |
Przypomnia***322; mi si***281; motyw z Uprowadzenia Agaty - co***347; o g***322;osowaniu wyga***347;ni***281;cia mandatu zmar***322;ego pos***322;a. I 6 g***322;os***243;w by***322;o przeciw ;)
Jak na pytanie "czy u***380;ywasz" mo***380;na odpowiedzie***263; "nie mam zdania"? |
Osobiscie nie uzywam Jabbera, ale skoro chcecie to nie wiedze przeszkod na dodanie takiej opcji
|
ja dość intensywnie używam Śmietnika :taktak: :taktak: :taktak:
|
Cytat:
Je***380;eli czyta to kto***347; z GTW to niech doda t***261; drug***261; cz***281;***347;***263; pytania do sondy bo ja nie mog***281;. Dzi***281;ki i zach***281;cam do g***322;osowania na TAK || |
Widze że ok 30% osób korzysta lub nie ma nic przeciwko dodaniu. Więc jak będzie ? :)
|
Cytat:
|
|
Cytat:
Cytat:
@REi acz@jabberpl.org |
Ostatnio zacz***261;***322;em u***380;ywa***263; jabbera
Cytat:
|
Cytat:
|
ja od jutra rozstaje sie z gg (naraazie na kilka dni proby) zobaczymy jak bedzie - ale watpie abym przekonal tym znajomych do zmiany na jabbera (ewentualnie na tlena);)
|
Ja ,a, za duzo kontaktow, zeby sie przesiadac. Inna sprawa ze nei czuje takiej potrzeby - dobrze mi z GG, a sama ideologia nie wystarczy. "Nie uzywam Windows tylko Linux", "Nie uzywam GG tylko Jabbera", Nie jestem jakims lamowatym pospolstwem." Co jeszcze pomaga podniesc samoocene, wytlumaczycie mi...?
|
mam to w komorce...
|
@M@X tu nie chodzi o to ***380;e staje si***281; lepszym. Mnie gadu gadu [protok***243;***322;] tyle razy zawiod***322;o ***380;e ju***380; mam do***347;***263;. Do tego za***iste filtry antyspamowe, wykrywanie niewidoczno***347;ci, brak szyfrowania rozm***243;w, wy***322;***261;czanie wiadomo***347;ci offline na ***347;wi***281;ta itp.
GG powiedzia***322;em dowidzenia. Jabber jest o wiele lepszy. Do tego nie pada ;) Polecam. |
A ja u***380;ywam tego co mam w opisie i jest mi z tym dobrze :P
|
Czy jestem jedynym ktorego GG (we wspolpracy z Konnektem oczywiscie) nie zawiodlo?
|
Cytat:
|
GG jako protok***243;***322; cz***281;sto mnie zawodzi***322;..
Z tym niedocieraniem wiadomo***347;ci OFFLINE i padami serwera to przesadzaj***261; :| Jednak nie zmieni***281; na Jabbera, bo ***380;aden znajomy go nie ma.. |
Cytat:
pomijam juz, ze KAZDY z mojej listy kontaktow uzywa tylko protokolu GG i nie bede ich na sile namawial (mi rowniez na kontakcie z nimi zalezy, a w niektorzych przypadkach bardziej MI z NIMI niz IM ze MNA ;), wiec to ja sie musze podporzadkowac), tyle. Max, co do "porzucania lamerstwa" - nie zgadzam sie z Toba.. jesli bym szedl tym tokiem rozumowania (uzywajac aktualnie linuksa) - juz dawno przesiadlbym sie na jabbera :) pozdro ;) |
Niby jak chcieli***347;cie to wykona***263; praktycznie?:|
Ka***380;dy z waszej listy korzysta z GG, jak nie korzystacie z innego protoko***322;u to z nieba mia***322; kto***347; Wam spa***347;***263;? Troch***281; racjonalnego my***347;lenia ;p |
Cytat:
nie spadnie i dlatego zostajemy przy GG :taktak: || |
mam konnekta z wtyka GG, wszyscy, ktorych znam siedza na tym protokole wiec na nim zostaje
|
Zmienicie zdanie jak was zmusz***261; do korzystania z orgyinalnego klienta :P ||
P.S. Korzystanie z protoko***322;u Gadu-Gadu nie jest oznak***261; lamerstwa. --Edit-- @Smartek mi tam zale***380;y na kontakcie z tob***261; ;) Wi***281;c mo***380;e zainstalujesz na swoim Linuksie np. Gaima ? :D |
Cytat:
|
Cytat:
co do nowego regulaminu GGTeamu - jesli faktycznie nie bedzie mozliwosci gadugadania przez inne klienty - wtedy przesiadam sie na jabbera :> pozdro ;) |
Patrz jaki kolejny (+) :D
Siostra pyta sie mnie: - Mog***281; skorzysta***263; z twojego GG bo u mnie komputer zaj***281;ty? + :>;p - Aaa, przecie***380; ty nie masz GG :rotfl: |
a moze by napisac jakis kurs przesiadki do jabbera i ewentualnie tlena na multikomunikatory (MI i Konnekta) zamiescilo by sie to na jakiejs www i podawalo znajomym linki :D ( znajomym ktorzy nie wiedza ze cos innego jak GG wogole istnieje) hehe :)
|
faq.konnekt.info
www.jabberpl.org |
Cytat:
Tam musi byc konkretnie i jasno napisane .... wymienic wady GG i podac zalety jabbera + najprostrza konfiguracja komunikatora pod ten protokol. |
Cytat:
A jeśli chodzi o używanie tego orginalnego klienta to napewno ktoś wymyśli jakąś stosowną wtyczkę do Konnekta. Przecież nie mogę zainstalować na naszym komputerze jakiegoś szpiega, który wysyłałby jakie dane, bo to chyba łamie prawo :> Tak więc wydaje mi się, że chcą nas tylko przestraszyć! Uff... ale się rozpisałem|| |
Cytat:
|
Ja majac pierwsza stycznosc z jabberem wpadlem na ten tutorial: http://www.nogui.yoyo.pl/tuty/GG2Jab/ - chyba latwiej tego juz sie nie da wyjasnic, polecam server JabberPL.org ;)
|
Cytat:
napisac cos takiego i podac przyklady (tlen+jabber) konfiguracji dla tych programow :spoko: i bedzie luzik :fiu: tylko tak zeby nawet "panienka" kapnela sie o co chodzi:rotfl: :taktak: EDIT: projekt mial by na celu spopularyzowanie sieci jabber+ tlen i multikomunikatorow |
ja.
Cytat:
|
Cytat:
Tutaj jest tak ***322;adnie napisane dlaczego warto si***281; przesi***261;***347;***263; ;) I troszk***281; rozbudowana wersja z argumentami ;) @Smartek czekamy na twoje argumenty, kt***243;re s***261; za korzystaniem z sieci Gadu-Gadu :jezyk: |
Cytat:
pozdro |
a mi si***281; jaber nie widzi, wole tlena :) i wko***324;cu pozby***322;em si***281; spamu z o2.pl zak***322;adaj***261;c nowe konto :D
|
Cytat:
|
@ndy - w podanym rpzez Ciebie linku wyraznie jest napisane, ze jesli zarejestrowalem numer z inengo komunikatora niz oryginalny klient, to regulamin mnie nie doytczy!
|
Opcja jabber niby miala być dodana do profilu, a jakoś chyba wszyscy o niej zapomnieli ....
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:47. |