Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jakie macie metody zaplatania kół rowerowych ? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jakie-macie-metody-zaplatania-kol-rowerowych-65652/)

Patrix 27.05.2006 16:53

Jakie macie metody zaplatania kół rowerowych ?

Wlasnie wymieniam piaste shimano przednia pod tarcze i chyba zaplote sobie kólko na cztery krzyże :D A Wy jak macie poplecione ? Jakie macie sposoby szprychowania ? Moze popiszemy na ten temat ? ;)

rycho 27.05.2006 16:57

Cytat:

Napisany przez Patrix
Wlasnie wymieniam piaste shimano przednia pod tarcze i chyba zaplote sobie kólko na cztery krzyże :D A Wy jak macie poplecione ? Jakie macie sposoby szprychowania ? Moze popiszemy na ten temat ? ;)

Chciałbym kiedyś w życiu zobaczyć zaplecione koło na cztery krzyże.
Matematyka to wytrzymuje?
Mam trochę w życiu poplecione.
A szprychy to były takie, że głowa boli.
Pytałeś to odpowiedziałem.:D

Patrix 27.05.2006 18:33

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez rycho
Chciałbym kiedyś w życiu zobaczyć zaplecione koło na cztery krzyże.

prosze bardzo:

ed hunter 27.05.2006 18:59

i co to ma niby da***263;? :wow:

Sunna 27.05.2006 19:03

Ja sie podepne pod temat. Czy mozna zrobic kolo na zatrzask jak mam teraz na srube bez kupna nowej piasty ? Kupilem sam zatrzask, ochoczo sciagam kolo a tu zonk :D ( w sumie to rower mamy i jak narazie mam jeden zatzrask zapasowy do swojego )
A jak nie to poleccie jakis tani komplecik na przod i tyl (mama nie musi miec z gornej polki :)

Patrix 27.05.2006 19:15

Cytat:

Napisany przez ed hunter
i co to ma niby dać? :wow:

to wyzej wytrzymalosc - podział na szprychy ciagnace i popychajace - czyli nie rwą się łby szprych :)

a to niżej szpan, nawet git :D

http://img152.imageshack.us/img152/5...71wf9lf.th.jpg

Cytat:

Napisany przez Sunna
Ja sie podepne pod temat. Czy mozna zrobic kolo na zatrzask jak mam teraz na srube bez kupna nowej piasty ? Kupilem sam zatrzask, ochoczo sciagam kolo a tu zonk :D ( w sumie to rower mamy i jak narazie mam jeden zatzrask zapasowy do swojego )
A jak nie to poleccie jakis tani komplecik na przod i tyl (mama nie musi miec z gornej polki :)

Chyba zacisk, tak ja bym to nazwał :)
Da się - potrzebujesz sam zacisk i oś (pusta w środku) + pręt do środka, przekładasz elementy ze starej osi na nową i zakręcasz na piaście.

TORQUE 27.05.2006 19:19

moim zdaniem "styl" na cztery krzy***380;e mo***380;e os***322;abi***263; ko***322;o, tzn b***281;dzie bardziej podatne na centrowanie si***281;

IMO
ja bym tam nie kombinowa***322; tylko zrobi***322; tak...normalnie :)

pops 27.05.2006 19:21

z przodu mam na s***322;oneczko, z ty***322;u standardowo 4 krzy***380;e.

sunna, chodzi Ci o co***347; takiego ?
http://skleprowerowy.pl/images/zaciskP.jpg
je***347;li nie masz dziury w o***347;ce to nic nie zrobisz.

rycho, ed hunter, 4 krzy***380;e to znaczy, ***380;e ka***380;da szprycha "krzy***380;uje" si***281; z czterema innymi, jest to standardowy zaplot ko***322;a, no ewentualnie mo***380;e by***263; jeszcze na 3.

TORQUE, na 4 krzy***380;e to jest w***322;a***347;nie "tak...normalnie".

Patrix 27.05.2006 19:24

Cytat:

Napisany przez TORQUE
IMO
ja bym tam nie kombinował tylko zrobił tak...normalnie :)

to jest ten niby najczestszy na 3 krzyże (szprychy wewnetrzene co 2 dziure na piaście a zewnetrzne co 4 na obreczy), wlasciwie to sie zastanawiam jak to poskladac (piaste dopiero w poniedzialek kupuję).
Zadna frajda ta robota, pleciesz a potem centrujesz i likwidujesz bicia, nudne...

B@rtek 27.05.2006 19:42

Zaplot na 4x jest bardziej wytrzymały i kropka :taktak:
Nie kłucić się ze mną, bo wiem co mówię :D

P.S.
Trzeba mieć piastę z 36 otworami, aby zapleść na 4x :taktak:

Patrix 27.05.2006 20:20

Cytat:

Napisany przez B@rtek
Zaplot na 4x jest bardziej wytrzymały i kropka
Trzeba mieć piastę z 36 otworami, aby zapleść na 4x :taktak:

36 wiadomo (2x18) :D
czyli dobrą teorię miałem :>

pops 27.05.2006 20:58

przez te wasze bzdety poszedłem sprawdzić moje tylne koło i się okazało, że jednak mam na 3x, tak dawno je robiłem, że już nawet nie pamiętam, w takim razie poprzednie miałem na 4x.

Stef 27.05.2006 21:03

Cytat:

Napisany przez Sunna

wg mnie mozna takie cos kupic.
przeciez w budowie zew. to jest takie samo, rozni sie tylko wewnatrz.dla kulek w lozycku roznica jest niezauwazalna ;)

Patrix 27.05.2006 21:18

http://www.bikefoto.pl/foto_big/4944.jpg
gość to chyba kombinerkami zaciągał hehe

mały OT, przez przypadek na to wlazłem:
http://www.opony.autko.pl/x_C_X__P_SAS__P2_4485.html
fajne fajne :taktak:

Cytat:

Napisany przez Stef
wg mnie mozna takie cos kupic.
przeciez w budowie zew. to jest takie samo, rozni sie tylko wewnatrz.dla kulek w lozycku roznica jest niezauwazalna ;)

Pytanie jak dobrze takie coś trzyma sie na ramie/widełkach, najpewniejsza jest chyba śruba moim zdaniem - nie chciałbym po skoku kołem w szczęke dostać ||

pops 27.05.2006 22:32

Cytat:

Napisany przez Patrix
Pytanie jak dobrze takie coś trzyma sie na ramie/widełkach, najpewniejsza jest chyba śruba moim zdaniem - nie chciałbym po skoku kołem w szczęke dostać ||

o to się nie martw.

Stef 28.05.2006 10:40

a dlaczego mialoby sie nie trzymac?
przeciez oryginalnie dziala to tak samo, w sumie jest to to samo.... wiec nie wiem nad czym sie w ogole zastanawiac.

Patrix 28.05.2006 11:49

Cytat:

Napisany przez Stef
a dlaczego mialoby sie nie trzymac?
przeciez oryginalnie dziala to tak samo, w sumie jest to to samo.... wiec nie wiem nad czym sie w ogole zastanawiac.

wole tradycyjną pełną oś, niż rurke z gwintem i pręcikiem w środku ;)

Stef 28.05.2006 12:21

przy sciaganiu kola w terenie tez wolisz? ;)
chyba ze lubisz ze soba wozic klucz "15" ..
to jest jednak wygoda wielka, a jesli sie boisz ze cos sie z tym stanie, bo nie wyglada to zbyt stabilnie...
moj rower ma "rurke z gwintem i pręcikiem w środku" i nic sie z tym nie dzieje niedobrego

tak wiec calym sercem polecam...

Patrix 28.05.2006 12:27

Cytat:

Napisany przez Stef
przy sciaganiu kola w terenie tez wolisz? ;)
tak wiec calym sercem polecam...

nie wiem mam komplet (2 osie) na zacisk ale jakoś boje sie je dalej zamontowac :D
najlepszy jest '15' oczkowy, ale w trasie mam płaski all'in'one :taktak:

B@rtek 28.05.2006 12:35

@Patrix ja skaczę na "rurce z gwintem i pręcikiem w środku" i jakoś mi się jeszcze nic nie stało :taktak:
Skoki z 1,5-3m i wszystko dalej ładnie chodzi :)

Patrix 28.05.2006 12:46

Cytat:

Napisany przez B@rtek
Skoki z 1,5-3m i wszystko dalej ładnie chodzi :)

oo to już coś, ja waze 80kg... a te ośki to shimano mam...

Neo 28.05.2006 13:28

moim zdaniem glupota jest zaplatanie kola na 4 krzyze... moze kolo jest mocniejsze na uderzenia o np: krawezniki.. ale wytrzymalosc na uderzenia boczne jest kiepska... do tego nie musze wspominac ze kolo zaplecione na 4 krzyze szybciej lapie luzow na szprychach

pops 28.05.2006 13:28

chcesz sam zaplatać koło na 4x a boisz się ośki z dziurką ? rame masz zrobioną z rur, też się boisz, że się połamią bo nie są pełne ? od kilkudziesięciu lat zawodnicy jeżdżą na takich i żadnych problemów nie mają, ja jeżdżę na tych samych piastach od 98 i nic im się nie dzieje. natomiast wcale bym się nie zdziwił jakbyś pokrzywił te co masz orginalnie w tym grandzie bo jestem gotów się założyć, że masz tam jakieś badziewie, każda markowa piasta wytrzyma spokojną jazdę, a jeśli tak jak piszesz, lubisz skakac, to przedewszystim zmień RAMĘ ! na chociażby jakiegoś draga, johnnyego bravo czy dartmoora, te ramy nie są drogie, a przynajmniej są przystosowane do takiej jazdy, bo to co masz teraz rozpadnie Ci się w najmniej oczekiwanym momencie i możesz sobie zrobić bolesną pamiątkę na resztę życia.
jeśli dalej będziesz jeździł na rowerze, to za kilka lat przestanie Cie nawet interesować jaki masz zaplot i ile krzyży tam się mieści, bo różnice pomiędzy 3 a 4 są tak niewielkie, że komuś kto umie jeździć na rowerze tak czy inaczej się koło nie pognie, no chyba, że wyniknie jakaś nieprzewidziana sytuacja i mocno w coś przywalisz, to wtedy pogniesz niezależnie od tego jak masz koło zaplecione. 4x są sztywniejsze na boki i nic poza tym !
a i jeszcze gdzieś przeczytałem, że chcesz sobie założyć tarczówkę do rst... jeśli założysz jakąś mocną to po góra miesiącu będziesz musiał kupić nowy amor bo ten się rozpadnie. gwarantuję Ci, że najtańsze v shimano, są o niebo lepsze od najtańszych tarczówek jakie jesteś w stanie kupić.
i na koniec polecam stronkę

http://forumrowerowe.jgc.pl/

to jest, moim zdaniem, najlepsze polskie forum o tematyce rowerowej.

Patrix 28.05.2006 14:10

Cytat:

Napisany przez Neo
moim zdaniem glupota jest zaplatanie kola na 4 krzyze...

bedzie na 4 :taktak:

Cytat:

Napisany przez pops
chcesz sam zaplatać koło na 4x a boisz się ośki z dziurką ? rame masz zrobioną z rur, też się boisz, że się połamią bo nie są pełne ?

rama to jedno a ośka to drugie. i nie o dziurke mi chodzi, tylko o typ mocowania, nie ma na pewno tak dobrego zacisku jak śruba...

Cytat:

Napisany przez pops
natomiast wcale bym się nie zdziwił jakbyś pokrzywił te co masz orginalnie w tym grandzie bo jestem gotów się założyć, że masz tam jakieś badziewie, każda markowa piasta wytrzyma spokojną jazdę, a jeśli tak jak piszesz, lubisz skakac, to przedewszystim zmień RAMĘ !

to nie jest grand tylko składak :taktak:
zjechanie z góra 1m nie zaszkodzi, to jest tylko podrasowany MTB.
Badziewie ? no sorry mam jeszcze na co wydawać pieniazki i jezdze ne tym co mam i na to co mnie stać !

Cytat:

Napisany przez pops
jeśli dalej będziesz jeździł na rowerze, to za kilka lat przestanie Cie nawet interesować jaki masz zaplot i ile krzyży tam się mieści,

jeżdze od od 12 lat...

Cytat:

Napisany przez pops
a i jeszcze gdzieś przeczytałem, że chcesz sobie założyć tarczówkę do rst... jeśli założysz jakąś mocną to po góra miesiącu będziesz musiał kupić nowy amor bo ten się rozpadnie. gwarantuję Ci, że najtańsze v shimano, są o niebo lepsze od najtańszych tarczówek jakie jesteś w stanie kupić.

bedzie tarcza...zwykla za 99pln na linke.
Zadna roznica czy vbrake czy tarcza dla gili - mocowana sa na tej samej czesci amortyzatora.

pops 28.05.2006 16:10

Cytat:

Napisany przez Patrix
[...]
Badziewie ? no sorry mam jeszcze na co wydawać pieniazki i jezdze ne tym co mam i na to co mnie stać ![...]

chodzi mi o to, że orginalnie do tego typu rowerów wkładają części które się do nieczego nie nadają, a już na pewno nie do skakania. moja pierwsza ośka z montany zamieniła się w literę C jeszcze przed końcem gwarancji na rower.

reszty mi się komentować nie chce, jeśli się wolisz uczyć na swoich błędach, to powodzenia i miłej, bezawaryjnej i bezwypadkowej jazdy na rowerze Ci rzyczę :)

B@rtek 28.05.2006 18:42

Cytat:

Napisany przez Patrix
oo to już coś, ja waze 80kg... a te ośki to shimano mam...

Ja o 10kg mniej, ale piasty mam SH Deore i ośki też :D
Nie masz się czego bać :)

adams_a 28.05.2006 18:58

A wiecie jak mozna takie cudo zaplesc?

http://img100.imageshack.us/img100/6...00153xb.th.jpg

Pytam sie, bo mi sie strasznie rwia nyple w tylnym kole.

A moze wiecie co z tym faktem zrobic?

Patrix 28.05.2006 19:04

Cytat:

Napisany przez pops
chodzi mi o to, że orginalnie do tego typu rowerów wkładają części które się do nieczego nie nadają, a już na pewno nie do skakania. moja pierwsza ośka z montany zamieniła się w literę C jeszcze przed końcem gwarancji na rower.

Źle sobie wyobrażasz moj styl jazdy, nie skacze. Wielce mi wysokość ">1m"
Owszem popieram, niektóre częsci dobrze jest wymienić.
Mała aluzja: ta ośka 'C' - to na zacisk byla ? :rotfl:

Cytat:

Napisany przez pops
powodzenia i miłej, bezawaryjnej i bezwypadkowej jazdy na rowerze Ci rzyczę :)

nie dziękuję :)

Cytat:

Napisany przez B@rtek
Ja o 10kg mniej, ale piasty mam SH Deore i ośki też :D
Nie masz się czego bać :)

w takim razie pomyśle :taktak:

Cytat:

Napisany przez adams_a
A wiecie jak mozna takie cudo zaplesc?

Pytam sie, bo mi sie strasznie rwia nyple w tylnym kole.

A moze wiecie co z tym faktem zrobic?

Z tego co widze, to kolo/piasta na 24 szprychy jest. Zapleść można na każdy sposób trzeba mieć przyjanmniej fotografię i odpowiednie koło/piaste.Nie polecam eksperymentów 36@24...jeśli to wykonalne.
Co do nypli to może są za luźne albo zbyt napiete szprychy

pops 28.05.2006 19:23

Cytat:

Napisany przez Patrix
Mała aluzja: ta ośka 'C' - to na zacisk byla ? :rotfl:

nie, na śruby.

Patrix 28.05.2006 19:36

Cytat:

Napisany przez pops
nie, na śruby.

dobra he spoko, poprzestańmy na tym, że Ty też masz racje, tylko na tyle co ja jeżdze to wszystkich części firmowych mieć mi nie potrzeba ;)

pops 28.05.2006 20:06

Cytat:

Napisany przez Patrix
dobra he spoko, poprzestańmy na tym, że Ty też masz racje, tylko na tyle co ja jeżdze to wszystkich części firmowych mieć mi nie potrzeba ;)

nie chodzi mi o to żeby mieć wszystkie części firmowe, z tymi piastami chodziło mi tylko o to, że orginalnie do tanich rowerów zakładają strasznie słabe, bo na tym co nie widać na pierwszy rzut oka najłatwiej zaoszczędzić, wiem bo sam kiedyś takie miałem, sam piszesz, że masz jakieś piasty shimano, tylko, że na zacisk, no i bardzo dobrze, jestem pewien, że będą wytrzymalsze od tego co masz od nowości i wcale nie wypadną podczas jazdy, no chyba, że ich nie zapniesz.
a co do hamulca tarczowego, to ok są przyczepione do tej samej części amortyzatora co v, ale w zupełnie innym miejscu. zobacz jaka jest różnica w wielkości dźwigni, na amortyzator działa dużo większa siła przy tarczach niż przy v, efekt jest taki, że nawet droższe amortyzatory niż rst łapią luzy, a widziałem już takie, co się po prostu rozpadły na dwie części podczas hamowania. a poza tym, od najtańszych tarczówek lepiej hamują najtańsze markowe v i jeśli chcesz je dla wyglądu, to ok, ale jeśli chcesz dla hamowania to to jeszcze przemyśl. oczywiście nie twierdzę, że wszystkie tarczówki są be, ale twierdzę, że w tym przedziale cenowym lepszym rozwiązaniem są v.

Patrix 28.05.2006 22:05

tak w przednim kole mam niestety piaste jakąś noname i to właśnie ją chce wymienić bo "miski" na łożyska są lekko potłuczone już po 5 latach :)
no i właśnie dlatego zastanawiałem się czy zostawić zacisk czy przelozyc stara ośke - ale może się skuszę.

co do tarczy, przednie v (plastiki noname jakieś :D) już maja takie luzy i zniekształcenia 'na tyle', że wymienie na te co byly z przodu, a na przód dam tarcze - nie ma to sluzyć jakimś wyczynom specjalnym a jak hamuje to w 70% przypadków sam tył wystarcza.

Dzięki za rady, znasz sie w temacie, sprzęt bierzesz na wytrzymałość i ok, ja nie mam takiej wprawy i specjalnych miejscówek aby się popastwić na tym :D

adams_a 29.05.2006 19:43

Cytat:

Napisany przez Patrix
Z tego co widze, to kolo/piasta na 24 szprychy jest. Zapleść można na każdy sposób trzeba mieć przyjanmniej fotografię i odpowiednie koło/piaste.Nie polecam eksperymentów 36@24...jeśli to wykonalne.
Co do nypli to może są za luźne albo zbyt napiete szprychy

Tak, mam 24 szprychowe koła i moim zdaniem to jest słaby punkt moich kółek. Jakiś czas myślałem nad przesiadką na 36 pszrychowe, ale zrezygnowałem.

Teraz myśle nad kupnem jakichś mocniejszych szprych i nypli, i dopiero jak to nie wypali zmienie na 36 ;)

Jakie poleciacie szprychy i nyple???

Patrix 29.05.2006 21:44

dziś załatwiłem Shimano Nexave :)
a jutro piasta Shimano ||

B@rtek 29.05.2006 22:05

Pierwszy raz widzę i słyszę o tym modelu :|
Wygląda dobrze, a ile dałeś? :>

Patrix 29.05.2006 22:31

Cytat:

Napisany przez B@rtek
Pierwszy raz widzę i słyszę o tym modelu :|
Wygląda dobrze, a ile dałeś? :>

90pln :taktak: sam się zaskoczylem tarcza ma 160:D

raptor123 31.05.2006 22:29

Patrix szukajac jakiego***347; sklepu z tym Shimano Nexave trafi***322;em na inny model Nexave-AX tylko ta cena i no i do roweru to si***281; za bardzo nie nadaje ;)
http://www.paluki.pl/andre/leszek/we...6bffa9adddb4f3

B@rtek 31.05.2006 22:43

Cytat:

Napisany przez raptor123
Patrix szukajac jakiegoś sklepu z tym Shimano Nexave trafiłem na inny model Nexave-AX tylko ta cena i no i do roweru to się za bardzo nie nadaje ;)
http://www.paluki.pl/andre/leszek/we...6bffa9adddb4f3

:spoko:
Ale wiesz Polak potrafi... :)

raptor123 31.05.2006 22:47

Pewnie, ***380;e potrafi ;)
ale z tego http://www.okonek.com.pl/product_inf...9a358285d82f0a polak by zrobi***322; wyci***261;gark***281; do roweru :)

B@rtek 31.05.2006 22:53

@Patrix ty popatrz dokładnie, bo może masz ukrytą wedkę i wyciągarkę w tym hamulcu :D ;p

Patrix 31.05.2006 23:04

tak hehe, wiele tego jest.
co do tematu dalej czekam na te piaste shimano bo gosc ma sprowadzic...

Patrix 01.06.2006 22:24

dobra kupiłem Shimano Deore HB-M475 pod te tarcze 36 szprych
i tu mały problem, srednica kolnierza tej piasty jest sporo większa od średnicy tej piasty co miałem do tej pory...i to wychodzi chyba w szprychach.
Opcja jest taka, że parami wystaja z nypla (~6-7mm) a parami siedza w glowce (wystaje/wystaje/glowka/glowka/wystaje/wystaje i tak w kółko)
Normalnie olałbym to spiłowałoby się, tylko gwint sie kończy i nie moge docentrować :D

Jakieś pomysły ? Może krotsze szprychy mam nabyć ?

Sunna 01.06.2006 22:49

Ile taka zabawka?

Patrix 01.06.2006 23:17

Cytat:

Napisany przez Sunna
Ile taka zabawka?

45pln;)

Patrix 02.06.2006 19:53

dobra poska***322;adalem wszystko gra :)
do metody na 4 krzy***380;e musialem kupi***263; dluzsze szprychy (poprzednie kr***243;tkie by***322;y), pi***281;knie wycentrowa***322;em zlikwidowa***322;em bule - zero problem***243;w :)

wszystko ju***380; dzia***322;a :D

Sunna 02.06.2006 21:36

A gdzie foto ?

Patrix 02.06.2006 23:47

Cytat:

Napisany przez Sunna
A gdzie foto ?

jutro moze cyfraka na chwile skołuje to pstrykne :taktak:

Sunna 03.06.2006 00:12

Moze byc fotorealistyczna grafika z painta :p

pepperman 07.06.2006 19:02

skorzystam z okazji... mam na zbyciu nowki tarczowki mechaniczne Shimano M465 tyl i przod, do tego tarcze Deore 6", klamki Avid FR-5, linki z pancerzami i pedaly spd Shimano M505 z dolozonymi platformami.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:35.