Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   Action Replay - Max Evo Edition (maly problem) (https://forum.cdrinfo.pl/f106/action-replay-max-evo-edition-maly-problem-65670/)

cesare 28.05.2006 16:06

Action Replay - Max Evo Edition (maly problem)

Witam wszystkich!

1.Konsola Slim
2.zainstalowany RIPPER v3.41
3. Bezproblemowo czyta oryginaly i kopie

a teraz powoli do rzeczy:

zaciagnalem sobie Action Replay - Max Evo Edition i wypalilem obraz
na plycie CD.
Program ten ma slyzyc tylko do ladowania kodow do gier i do niczego wiecej.
W konsoli odpala sie bezproblemowo i wszystko dziala poza jednym przypadkiem:
- jezeli chce zaladowac CHEAT'a i AR prosi o wlozenie
plyty z gra to jezeli KOPIA jest na DVD to nawet nie
probuje zakrecic plyta tylko caly czas monituje o wlozenie
plyty.
- tak jest ze wszystkimi kopiami na DVD jesli chodzi o Action Replay
- jezel natomiast wloze oryginal (DVD) to odpala gierke
- jezeli zamiast kopii DVD o ktora prosi wloze mu kopie obojetnie
jakiegos innego programu z tym ze CD to i wtedy ODPALA sie
i nie ma problemu ze niby nie wlozylem nosnika z gra.

Czy ktos sie spotkal z podobnym problemem?
A moze poinienem Action Replay - Max Evo Edition wypalic na DVD
, a nie na CD.

Bede wdzieczny za kazda pomoc i z gory dziekuje

Pozdrawiam Goraco !!

Desden 28.05.2006 22:48

Cytat:

A moze poinienem Action Replay - Max Evo Edition wypalic na DVD
, a nie na CD.
;)

Berion 29.05.2006 09:48

@cesare
Nie mam pojęcia, ale zawsze możesz spróbować (BIN2CDVD w tutorialach). Jak również miło nam, że znalazł się ktoś kto potrafi opisać problem, a nie założył temat z tytułem "pommmcyyy!!!" o treści "nie działa i już" :spoko:

@DD
spamer :P ;)

cesare 30.05.2006 15:38

Ciesze sie ze opisalem problem dokladnie, ale niestety wystepuje on nadal
i jakos nie moge sobie z nim poradzic.
Nie pozostaje mi chyba nic innego jak zapakowac sie z konsola i kopia gierki na DVD i udac sie do jakiegos "punktu" gdzie posiadaja oryginaly Action Replay i przetestowac czy ruszy skopiowana gierka czy nie.
Dziekuje za podpowiedzi
Pozdrawiam !

emcepl 30.05.2006 21:09

Musisz przebudowa***263; obraz AR oraz doda***263; do niego dummy file lub CDLoadera - inaczej nie p***243;jdzie :)

szczuru 31.05.2006 09:54

Zamiast Action Replaya Polecam u***380;ycie Xploder'a v4/v5 ja mam Rippera 2 Gold i wszystko ***347;miga :D a cheaty do xplodera znajdziesz na:
www.codejunkies.com
www.gameshark.com
www.xploder.net

cesare 31.05.2006 22:58

Bardzo dziekuje za propozycje softu.
Sprawdze na pewno
Dzieki i pozdrawiam!

A mozesz jasniej napisac w jakim celu to zrobic ??
Jak napisalem wczesniej AR zachowuje sie poprawnie jako AR
Akceptuje oryginalne DVD, kopie CD, a nie radzi sobie z kopia DVD.
Chodzi oczywiscie o podmiane plyty po zaladowaniu CHEAT'ow, nie chce "krecic" kopia DVD
Pozdrawiam

emcepl 01.06.2006 14:00

W jakim celu? ***379;eby kopia AR dzia***322;a***322;a na Ripperze :) Po stworzeniu kompilacji AR+CDL wszystko b***281;dzie dzia***322;a***263;.
Jestem w trakcie pisania kompleksowego (prawie 3 strony w Wordzie) tutoriala traktuj***261;cego o cheatowaniu za pomoc***261; AR we wszelkich mo***380;liwych konfiguracjach sprz***281;towych (chip, HDD, Swap).

cesare 01.06.2006 20:00

Dzieki wielke za odpowiedz.
W takim razie sprobuje zrobic co napisales wczesniej.
A mam jeszcze pytanie korzystajac z okazji:
- czy z powodu obecnosci RIPPER'a 3.41 glupialby rowniez
oryginal Action Replay czy Xplode 5 ?
Moze to "naiwne" pytanie, ale na "kopiach" i osprzecie PS2
niezbyt sie wyznaje.

Pozdrawiam

emcepl 01.06.2006 20:59

Ta kompilacja wbrew pozorom nie jest prosta do zrobienia.
Orygina***322; AR te***380; nie odpali kopii na DVD. Xplodera nie testowa***322;em w og***243;le.

cesare 02.06.2006 19:47

No to mnie zaskoczyles z tym ze ripper 3.xx bruzdzi Action Replay'owi ;(
Co do Xplodera to ktos wczesniej pisal ze uzywa tego z ripperem 2.
No nic w takim razie czekam na Twojego "manuala" o ktorym pisales.
Z checia zglebie swoja wiedze.
Pozdrawiam

atomic99 15.06.2006 14:27

cesare i doszed***322;e***347; o co z tym chodzi ???

u mnie te***380; jest co***347; takiego ***380;e w tym miejscu co trzeba
w***322;o***380;y***263; p***322;ytke wk***322;adam j***261; ale wcale nie chce kr***281;ci***263; p***322;yty
ca***322;y czas wyskakuje ta wiadomo***347;***263; o upewnieniu si***281; czy jest gra w nap***281;dzie :(

jak to obej***347;***263; ***380;eby mo***380;na by***322;o backupy odpala***263; ?? ?? ??

cesare 15.06.2006 15:40

chwilowo zaprzestalem prob poniewaz czekam na jakiegos manuala od "emcepl'a" ;-)
Nie ukrywam ze chcialbym zeby mi to dzialalo.
Najciekawsze z tego jest to ze i oryginal AR Max tez wypnie sie na kopie zrobione w domowym zaciszu, tak przynajmniej wyczytalem w odpowiedzi do mnie na jeden z wczesniejszych postow.
Pozdrawiam !

atomic99 16.06.2006 06:20

co***347; emcepl si***281; nie odzywa :(

a czy ma znaczenie jaki jest chip

ja mam MATRIX INFINITY 1.4

Berion 16.06.2006 11:40

Cytat:

Napisany przez atomic99
coś emcepl się nie odzywa :(

a czy ma znaczenie jaki jest chip

ja mam MATRIX INFINITY 1.4

Rodzaj chipa na pewno nie. Jeśli zaś chodzi o emcepl to nasz newswriter, który jest trochę zajęty studiami. Ale bez obaw, w te wakacje będzie na bank :)

cesare 16.06.2006 12:01

@szczuru:
Zamiast Action Replaya Polecam u***380;ycie Xploder'a v4/v5 ja mam Rippera 2 Gold i wszystko ***347;miga
-- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --

a ja wlasnie pozyczylem oryginal Xploder'a v5 i niestety ;(
Na SLIM'ie z Ripper'em 3.41 Xploder nie odpala sie.
Kreci plyta, kreci i nic poza tym.

Z tego co zauwazylem to dziala z AR, ale w taki sposob jak opisalem
w pierwszym poscie.
Ale mam nadzieje ze dostane manuala co podmienic w image'u i bedzie
dzialal rowniez z kopiami (oczywiscie AR max)

Pozdrawiam Goraco!!!

atomic99 18.06.2006 20:41

a jak nagrać tego image na DVD ???

bo normalnie Alkohol nie łapie dvd :(

cesare dowiedziałeś się co zrobić żeby na AR Max odpalać piraciki ???

Berion 18.06.2006 21:50

Cytat:

Napisany przez atomic99
[...] bo normalnie Alkohol nie łapie dvd :( [...]

???

Cytat:

[...] co zrobić żeby na AR Max odpalać piraciki ???
Piraciki to nie to forum :>

atomic99 19.06.2006 06:45

chodzi o backupy oczywiście

a co do nagrania AR na DVD
po włożeniu czystej dvd do nagrywarki pokazuje prędkość zapisu x48

to chyba nie jest standardowa prędkość zapisu dvd :(???

Berion 19.06.2006 10:04

Cytat:

Napisany przez atomic99
chodzi o backupy oczywiście [...]

już lepiej :D

Cytat:

[...] po włożeniu czystej dvd do nagrywarki pokazuje prędkość zapisu x48

to chyba nie jest standardowa prędkość zapisu dvd :(???
Oj raczej nie, mając na uwadze max x18 (ale nie ma chyba jeszcze takich nośników, więc przyjmijmy x16, a tak na marginesie: x1 dla CD i x1 dla DVD to zupełnie inne prędkości).

Nie ważne... lepiej wybierz swój napęd DVD w Alcoholu - jak masz kilka to przecież się sam nie domyśli gdzie włożyłeś płytę, prawda? Już dawno pożyciłem A120% nie jest mi potrzebny, a do samażenia DVDw zupełności starcza DVD Dec.

cesare 24.06.2006 11:29

Witam.
Na stronie "producenta" Rippera 3.xx napisane jest ze Action Replay jest kompatybilny z tym wlasnie chipem.
Musze zalatwic sobie teraz oryginala AR Max i zobacze wtedy jak sobie radzi z kopiami programow, poniewaz jak pisalem wczesniej kopia AR dziala mi poprawnie z oryginalami PS2,a nie odpala kopii plytek.

atomic99 04.07.2006 14:05

cesare znalazłeś sposób na włączenie bacupa DVD ??? ??? ???

bo u mnie dalej nie chce zakręcić płytkę :(

Berion 04.07.2006 14:59

Co do opini i info na stronach producentów modów o kompatybilności takiej czy innej z np. ARMax czy HDL to tylko marketingowe duperele. Każdy modchip uruchomi każdy program z CDVD.

Jeśli program nie działa względem naszych oczekiwań to jest to wina programu lub nas samych, na pewno nie modchipa lub jego rzekomej kompatybilności lub jej braku.

atomic99 04.07.2006 16:43

ten AR co ja mam by***322; ***347;ci***261;gany z neta mo***380;e nie ma w nim jakiego***347; pliku co
botuje bacupy

Berion wiesz mo***380;e co by by***322;o trzeba dogra***263; ***380;eby zacze***322;o botowa***263; ???

emcepl 04.07.2006 20:11

Cytat:

Napisany przez Berion
Co do opini i info na stronach producentów modów o kompatybilności takiej czy innej z np. ARMax czy HDL to tylko marketingowe duperele. Każdy modchip uruchomi każdy program z CDVD.

Jeśli program nie działa względem naszych oczekiwań to jest to wina programu lub nas samych, na pewno nie modchipa lub jego rzekomej kompatybilności lub jej braku.

Zapraszam do tańca z niezłamanym CodeBreakerem 9.2 ;)
Program do cheatowania ma zabezpieczenie przed uruchamianiem na konsolach z zainstalowanych modchipem. Mimo iż soft został scrackowany, to nadal CB nie chce współpracować z niektórymi chipami.
Podobnie nie zawsze uruchomisz na chipie USBeXtreme. Reszta to rzeczywiście tanie chwyty marketingowe :)

cesare 05.08.2006 17:20

Witam
I jak na razie cisza ;(
Prawde mowiac mamy jeszcze wakacje, ale.....
Pozdrawiam Goraco.........WSZYSTKICH

Berion 06.08.2006 11:47

Co się odwlecze to na pewno nie uciecze ;)

cesare 06.08.2006 16:35

Witam

Zapewne masz racje, ale "sprawa" troche mnie dreczy.
No nic, tyle czekalem (czekalismy) to poczekam(y) jeszcze.

Pozdrawiam!

cesare 06.08.2006 18:31

Cytat:

Napisany przez Berion

Sorry za pelny cytat, ale.......
Posiadam oryginal Xploder'a v5 i niestety nie chce uruchomic
sie na "SLIMie" z zamontowanym RIPPER'em v3.41
Niby zaczyna sie "odpalac", ale w tej poczatkowej fazie pozostaje
przez caly czas. (wyswietlana ikona CD w prawym gornym rogu ekranu)

Wiec w czym tkwi problem w/g Ciebie ??

Pozdrawiam

Berion 06.08.2006 21:24

Jeśli się odpala na innej konsoli, lub na innej z modchipem to wbrew temu co napisałem, ewidentna 'wina' modchipa.

:|

Osobiście się z tym nigdy nie spotkałem, ale jeśli to prawda (a zapewne tak jest) co napisał emcepl z CB to być może i XPD jest podobnie zabezpieczony... kto to wie.

Pozostają dwie kwestie: na jakiej zasadzie to działa (każdy obecny mod pracuje w stealth) i dlaczego dev z w podobny sposób nie zabezpieczają swoich produkcji. ???

cesare 21.08.2006 18:27

Cytat:

Napisany przez emcepl
W jakim celu? Żeby kopia AR działała na Ripperze :) Po stworzeniu kompilacji AR+CDL wszystko będzie działać.
Jestem w trakcie pisania kompleksowego (prawie 3 strony w Wordzie) tutoriala traktującego o cheatowaniu za pomocą AR we wszelkich możliwych konfiguracjach sprzętowych (chip, HDD, Swap).

Witam po dluzszej......przerwie

No i jak wyglada sprawa z tutorialem ??
A jesli juz nie tutorial na temat multikonfiguracji
to moze chociaz naprowadzisz nieco dokladniej
co zrobic aby kopia "AR Max" + "Ripper v3.41 uruchamiala
"zapasowe kopie" programow na DVD.

Co to znaczy "przebudowac" ?
Bo rozumiem ze nie chodzi tu tylko o podmiane jakis plikow
czy tez dodanie nowych do stworzonego obrazu i ponowne
wypalenie.

Bede wdzieczny za pomoc

Pozdrawiam

Desden 23.08.2006 12:48

@cesare tutorial bedzie w drodze...

przebudowac znaczy wypakowac pliki z obrazu(np.*.iso)/p***322;yty na dysk,potem wzucic np. do nero i zrobic z tego nowy obraz - tak w skrocie ;)

cesare 23.08.2006 20:18

Cytat:

Napisany przez Desden
@cesare tutorial bedzie w drodze...

przebudowac znaczy wypakowac pliki z obrazu(np.*.iso)/płyty na dysk,potem wzucic np. do nero i zrobic z tego nowy obraz - tak w skrocie ;)

Witam

Wybacz, ale to co napisales nawet w skrocie nie jest "przebudowaniem" image'u (w/g mnie).

To co napisales to kopia posiadnej przeze mnie plyty robiona na "okraglo", a nie bezposrednio.

Jezeli chodzi o przebudowanie image'u AR myslalem ze chodzi tu o podmiane jakis plikow czy chociaz dodanie nowych.

Ale i tak dziekuje za info i oczywiscie Pozdrawiam !
(mam nadzieje ze Cie nie urazilem)

Desden 23.08.2006 20:35

Cytat:

Napisany przez cesare
Witam

Wybacz, ale to co napisales nawet w skrocie nie jest "przebudowaniem" image'u (w/g mnie).

To co napisales to kopia posiadnej przeze mnie plyty robiona na "okraglo", a nie bezposrednio.

na okrągło to się wypala płyty z obrazu :D

Cytat:

Napisany przez cesare
Jezeli chodzi o przebudowanie image'u AR myslalem ze chodzi tu o podmiane jakis plikow czy chociaz dodanie nowych.

No to musisz wierzyc ;)
Z angielskiego rebuild oznacza "przebudowe" i wygląda to tak w najmniejszym skrocie dla ps2. Bo czesto gry głównie w swapie wymagaja takich operacji.
Podmiana plików to jest patch'owanie/łatanie albo modowanie/hackowanie/crackowanie itd., zalezy tez, co masz zamiast robic ;)

Cytat:

Napisany przez cesare
Ale i tak dziekuje za info i oczywiscie Pozdrawiam !
(mam nadzieje ze Cie nie urazilem)

Ja tez cię pozdrawiam :spoko:

emcepl 23.08.2006 21:39

@cesare - tutorial jest w drodze, aczkolwiek beta testera gdzieś wywiało. Z tego też powodu (a także kilku innych...) wystąpiło to opóźnienie. Bardzo wczesna wersja tutka - niedokończona!!! Ma to tylko pokazać dość wysoki stopień skomplikowania całej procedury. Stay tuned :) Wersja ostateczna będzie posiadała oczywiście bogate "oscreenowanie".

Cheatowanie dzięki AR na chipie lub Swapie (scalanie AR z CDLoaderem)

Metoda taka sama jak powyżej, tyle że AR scalamy z CDLoaderem./ Metoda polegająca na scaleniu AR z CDLoaderem.
  • 1.) Wkładamy płytę z AR do napędu albo ładujemy obraz do virtuala i odpalamy ISOBustera. Wypakowujemy pliki do dowolnego katalogu. Pomijamy jednak pliki DUMMY.ZIP,BIG.DAT, BIG2.DAT oraz SYSTEM.CNF.
  • 2.) Pobieramy CDLoadera (http://www.swapmagicfix.com/CDLoader.zip lub dla konsol w wersji powyżej V7 http://www.swapmagicfix.com/CDLoader_V7_ALL.zip).
  • 3.) Ze ściągniętego z sieci obrazu kopiujemy wszystkie pliki i foldery do katalogu, w którym znajdują się pliki z AR.
  • 4.) W notatniku edytujemy plik MSYSTEM.CNF zmieniając jego pierwszą linijkę na \AR MAX EVO\cdrom0:\NAZWA_ELFA_AR;1 (na screenie jest to \AR MAX EVO\cdrom0:\SLUS_200.90;1). W razie wątpliwości, jaki plik należy tu wpisać warto zobaczyć zawartość pliku SYSTEM.CNF na płycie z AR.

TRZEBA DOPISAĆ I PRZETESTOWAĆ!!!

• 5.) Otwieramy CDGenPS2. Teraz trzeba przenieść i upuścić wszystkie pliki i katalogi z AR oraz CDLoaderem do naszej kompilacji.
  • 6.) Klikamy na IMG i czekamy aż się utworzy obraz.
  • 7.) Po utworzeniu obrazu nagrywamy go na CD (?) lub DVD za pomocą Alcohola 120% lub innego tego typu programu.
  • 8.) Za pomocą konsoli ze Swap Magic***8217;iem lub modchipem uruchamiamy wypaloną kompilację.
  • 9.) Po załadowaniu CDLoadera należy zmienić opcję RESET IOP na ALWAYS.
  • 10.) Pojawi się kolejne menu - naciskamy X.
  • 11.) Po załadowaniu AR wybieramy kody i naciskamy START. AR poprosi o włożenie płyty z grą. Zamiast tego wciskamy X na padzie.
  • 12.) Konsola zacznie czytać płytę i wróci do pierwszego obrazu (patrz pkt 8), tyle tylko że teraz nie trzeba zmieniać ustawień RESET IOP, po prostu nie zmieniamy nic, tylko wciskamy X.
  • 13.)Teraz właśnie zamieniamy płyty z AR na GRĘ. Chwilę czekamy na rozpoznanie płyty (lewy dolny róg ekranu) i wciskasz X. Gra powinna uruchomić się razem z cheatami :)

// wyedytowałem ździebko. No i czekam na full version :) - dop.Berion

cesare 24.08.2006 15:42

Witam !!

B A R D Z O dziekuje za "przepis" i za DOKLADNY opis co i w ktorym momencie.
Wieczorkiem jak znajde chwilke czasu to wezme sie za "rzezbienie" ;-)
Mam nadzieje ze juz zakoncza sie problemy z ladowaniem gierek na kopiach.
Raz jeszcze DZIEKUJE i serdecznie pozdrawaim.

DZIEKI

emcepl 24.08.2006 19:10

@cesare - napisz***281; to jeszcze raz: to jest niedoko***324;czony tutorial! Brak jest w nim najwa***380;niejszej cz***281;***347;ci, zatem tylko zmarnujesz p***322;yty. Za par***281; dni (w weekend) go sko***324;cz***281;. Prosz***281; wi***281;c o cierpliwo***347;***263; :)

cesare 24.08.2006 19:17

@emcepl - no to pieknie ;(
ale dobrze ze poniformowales bo juz zaczalem sie brac za to.
To znaczy dwie plytki wypalilem i faktycznie.....nie dziala
OK, w takim razie do Weekendu

emcepl 27.08.2006 22:25

Ci***261;gle potrzeba beta-tester***243;w :D

Brakuj***261;ca cz***281;***347;***263;:
4a. Teraz nale***380;y wyedytowa***263; plik SYSTEM.CNF od AR. Pierwsz***261; linijk***281; zmieniamy na link do pliku CDLoadera:
BOOT2 = cdrom0:\PS2LOAD.ELF;1
Reszt***281; tre***347;ci pozostawiamy bez zmian.

cesare 27.08.2006 23:03

@emcepl

U mnie wyglada to tak:

SYSTEM.CNF
BOOT2 = cdrom0:\PS2LOAD.ELF;1
VER = 1.00
VMODE = PAL

MSYSTEM.CNF
\AR MAX EVO\cdrom0:\SLUS_200.90;1
\MENU 2\cdrom0:\PS2LOAD.ELF;1
\MENU 3\cdrom0:\PS2LOAD.ELF;1
\MENU 4\cdrom0:\PS2LOAD.ELF;1
\MENU 5\cdrom0:\PS2LOAD.ELF;1
\MENU 6\cdrom0:\PS2LOAD.ELF;1
\MENU 7\cdrom0:\PS2LOAD.ELF;1
\MENU 8\cdrom0:\PS2LOAD.ELF;1
\MENU 9\cdrom0:\PS2LOAD.ELF;1
\MENU 10\cdrom0:\PS2LOAD.ELF;1

A efekt widziales na obrazkach
Nie wiem czemu tak sie dzieje i chyba sobie juz nie poradze.
To znaczy zatrzymalem sie chyba w miejscu.

Nadal po zaladowaniu "kopii" twierdzi ze NO VALID MEDIA
, a po zalodowaniu oryginalu rozpoznaje ze to PS2 DVD

emcepl 29.08.2006 18:29

Spróbuj odpalić grę BEZ kodów lub użyć innej płyty/gry.

cesare 29.08.2006 22:03

niestety
nadal NIE ROZPOZNAJE kopii na nosniku DVD

...Pozdrawiam...

emcepl 31.08.2006 19:32

A gdyby***347; za drugim razem r***243;wnie***380; ustawi***322; IOP Reset na Always?

cesare 31.08.2006 23:38

@emcepl
Niestety
Nadal to samo
nie rozpoznaje nosnika DVD

BlackAfgan 26.02.2007 22:20

Ale sie uśmiałem:rotfl:
żeby odpalić AR Max Evo trzeba mieć pendriva!!!
Bo z płyty nigdy się nie uruchomi.
Dlatego że chip bootuje najpierw AR i potem nie ma jak z bootowac drugi raz gry:sciana:

emcepl 27.02.2007 20:33

Wida***263; racj***281; maj***261; ci, kt***243;rzy m***243;wi***261;, ***380;e ignorancja jest b***322;ogos***322;awie***324;stwem...

Mielonyszczur 31.03.2007 17:58

czesc wszystkim
Ja tez pr***243;bowalem odpalic AR mAX... sciagnolem juz prawdopodobnie przebodowany.Mam Swapa , po zaladowaniu AR podmieniam se swapem i nastepnie z backupem wszystko niby idzie dobrze tylko wychodzi mi do menu konsoli gdzie mozna sprawdzac co jest w zawartosci kart pamieci , moze czegos nie doczytalem ale maktos taka sytuacje (mam delikatna faaze)??

Marylin 07.04.2007 14:36

Ale trzeba mieć "przebudowany" AR i pendrive, czy może być zwykły??

Próbowałem z "przebudowanym" i zwykłym AR i nic - posiadam chip Modbo 760

Czy mógłby ktoś napisać "krok po kroku" jak odpalić "backup" z kodami ??

herell 26.05.2007 01:03

Mam ten sam problem...

Mam wersje AR na cd. Probowalem odpalic kody na kopiach roznych gier i nic. Pozniej to samo z uzyciem pendrive'a i sie udalo. Udalo mi sie jakies 3 razy na 30 prob...

vegiz 22.06.2007 13:17

Mam pytanie dostałem oryginalnego Action Replay MAX Evo Edition gdy wkładam płyte z grą np przegraną z kompa to nie chce mi sięodpalić gra a mam Chipa pomóżcie mi

raczej kody z grą i

Berion 22.06.2007 20:04

Bo tak si***281; nie da. Trzeba zunifikowa***263; AR z obrazem gry i DVDLoaderem, inaczej nie zabootujesz gry (NAWET z chipem). W drodze jest tutorial - w zasadzie to ju***380; jest gotowy, ale czeka na mnie a***380; go przepisz***281; na html.

vegiz 22.06.2007 20:39

A na kiedy b***281;dziesz mia***322; tutorial ?

Berion 22.06.2007 20:56

Ale ja go mam, jeno muszę wygospodarować trochę czasu na przepisanie i zrobienie sensownych screenów z tego co podesłał mi emcepl - bo to on jest autorem.

Na dziś/jutro/pojutrze przewiduję wypuścić cztery nowe tutoriale dla Xboxa, jeden dla PSP i jeden dla GC/Wii. Spróbuję w przyszłym tygodniu.

vegiz 22.06.2007 21:18

mam nadzieje ***380;e ten tutorial b***281;dzie ***322;atwy do skapowania aby uruchomi***263; kody na Action Replay MAX Evo Edition ze screenami

Berion 22.06.2007 23:56

... ***322;atwy to on jest na pewno. Wymaga tylko wiedzy z zakresu budowania obraz***243;w z programami, nagrywania gier, budowy kompilacji dla PS2 (czyli jak PS2 bootuje fanty z p***322;yty) itd... Podstawy, ale dla kogo***347; kto tego nigdy nie robi***322; i nie przepada za PC to istna Hiroshima :D

vegiz 24.06.2007 12:06

chcia***322;em si***281; zapyta***263; kiedy b***281;dziesz mia***322; ten tutorial do Action Replay MAX Evo Edition ?

Berion 24.06.2007 23:26

Wkr***243;tce ;]

vegiz 28.08.2007 18:52

Mam pytanie kiedy b***281;dzie ten tutorial ?

Berion 28.08.2007 19:21

:hmm: "troszk***281;" si***281; przeci***261;gn***281;***322;o w czasie.

@emcepl
Jak mo***380;esz dopisz t***261; stron***281;, ja poprawi***281; tabelk***281; i jedziemy.

xionacz 23.11.2007 18:14

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 827086)
:hmm: "troszkę" się przeciągnęło w czasie.

@emcepl
Jak możesz dopisz tą stronę, ja poprawię tabelkę i jedziemy.

Witam, nowy na forum jestem, ale dość długo je czytuję :P
Miał się pojawić tutorial co do odpalania tego Action Replaya, i nie widzę go nigdzie, jak wygląda sprawa?

Desden 23.11.2007 19:40

Cytat:

Napisany przez xionacz (Post 862416)
Witam, nowy na forum jestem, ale dość długo je czytuję :P
Miał się pojawić tutorial co do odpalania tego Action Replaya, i nie widzę go nigdzie, jak wygląda sprawa?

Zapewne leży w zakurzonej szufladzie jak cała reszta:taktak: ||

Berion 23.11.2007 19:52

Prawda, miał i pojawi się... ghem. Została do poprawienia tabelka i ... nie pamiętam co. Na razie leży w szufladzie niestety.

Powiedz czego potrzebujesz i z czym to coś sie przeklei i wytłumaczy.

xionacz 23.11.2007 21:13

Najch***281;tniej prosi***322;bym o wys***322;anie np. na PW ca***322;ego tutoriala chc***281; to na spokojnie ca***322;e przeczyta***263; jest taka opcja? :), albo wystawi***263; gdzie***347; txt., tabelki itp za bardzo mi nie potrzebne wystarczy sama tre***347;***263; :) bo mam dos***322;ownie taki sam problem jak za***322;o***380;yciel tematu ;)

EDIT: kto***347; pisa***322; ***380;e AR na np. Modbo760 (bo taki chip posiadam) trzeba odpala***263; z pendrive, czy jednak poci***261;gnie zbootuje gre z plytki ;]?

Berion 23.11.2007 21:33

Zapytam emcepla bo to jego wynalazek. Jak si***281; zgodzi to pode***347;l***281; co***347; na PM.

xionacz 28.11.2007 22:20

hehe wszystko w porz***261;dku, tylko nie umiem znale***347;***263; CDLoadera z funkcj***261; zmiany na pocz***261;tku RESET IOP , prawdopodobnie bez tej opcji ci***261;gle mi wy***347;wietla invalid data/media, a na stronie swap magic fix nie ma :/
Zapomnia***322;em jeszcze o jednym: Czy aby odpali***263; gr***281; na dvd, musz***281; nagra***263; CDLoadera z AR na dvd?

Berion 28.11.2007 22:25

To zdaje si***281; to samo: [???] [klik]

Z tego co mi wiadomo to tak. Nigdy tym si***281; nie bawi***322;em, rzadko cheatuj***281; w grach. Musisz niestety pokombinowa***263; i natrwoni***263; p***322;yt. Akurat w tym przypadku jestem bezradny.

//ps: zmiot***322;em poprzednie posty.

Hosik 13.07.2008 15:56

Witam mam taki sam problem jak wszyscy(to chyba oczywiste ale co tam)i stąd moja prośba czy mógł by mi ktoś przesłać jakiegoś tutka na pw?

Berion 13.07.2008 17:07

Huh, nawet zapomnia***322;em ju***380; o nim. Ostatnio bawi***322;em si***281; kodami, ich konwersj***261; i update'em na CB (Code Breaker-rze), do kt***243;rego powsta***322; ***347;wietny patcher (mo***380;na cheatowa***263; i z HDD). Je***347;li to Ciebie interesuje to mog***281; w ci***261;gu dw***243;ch tygodni zrobi***263; stosowny tutorial (a raczej przemodelowa***263; tamten).

Hosik 14.07.2008 00:24

jestem zainteresowany takim turtorialem i byłbym wdzięczny

Berion 14.07.2008 11:36

Jak uporam si***281; tutorialem o FMCB/ESR to zrobi***281; o CB. Tylko musisz mnie m***281;czy***263; na PM (przypomina***263;) bo mo***380;e mi z g***322;owy wylecie***263;. :szczerb:

Hosik 14.07.2008 11:51

dobra b***281;de pami***281;ta***263; ***380;eby Ci przypomina***263; co jakie***347; dwa/trzy dni

cycus144 22.07.2008 12:48

A wi***281;c tak nowsze chip'y maj***261; tak***261; opcje jak sleep mode i dzia***322;a ona na takiej zasadzie ***380;e gdzy chip wczyta gr***281; to si***281; wy***322;***261;cza i przy zmianie p***322;yty ju***380; nie pracuje.

Aby uruchomi***263; ps2 bez Sleep mode nale***380;y w***322;***261;czy***263; go z wci***347;ni***281;tym selektem i w***322;o***380;on***261; p***322;yt***261; np. action replay gra/program powinien si***281; uruchomi***263; od razu bez przechodzenia przez napisy Playstation2 itd.

Po tej operacji chip po za***322;adowaniu gry/programu si***281; nie wy***322;ancza i mo***380;na normalnie zmienia***263; p***322;yty.

Pozdrawiam.

Berion 22.07.2008 18:42

Jaki chip? Bo chip chipowi nie r***243;wny. ;]

Alucard1989pl 13.12.2012 11:56

Witam ponownie :D ! Chciałbym troszkę odświeżyć ten stary kotlet(temat) tylko z jedną różnicą otóż:
1.Posiadam PS2 Slim z FreeMCBoot'em 1.8b bez żadnych chipów.
2.Pobrałem z internetu Action Replay MAX Evo i nagrałem na DVD(oczywiście użyłem ESR disc patcher) i płytka chodzi jak marzenie :).
3.Po wczytaniu Action Replay MAX Evo wybieram tryb PAL, by wybrać kody do danej gry PAL po czym program się uruchamia.
4.Po uruchomieniu tego trybu zaczyna się mój problem . . . Otóż po wybraniu kodów powiedzmy do Gran Turismo 3 A-spec PAL zatwierdzam przyciskiem START i wyskakuje komunikat czy mam włożoną płytę z grą, w tym momencie otwieram klapkę zamieniam AR na GT3 i potwierdzam komunikat, po czym uruchamiam grę z tymi kodami. Ukazuje się czarny ekran z komunikatem iż wczytuje grę . . . I tak bez końca to trwa mimo tego, że grę mam oryginalną.
5.Oglądałem prze różne filmiki na YT, niektórzy mieli pod USB podpięty pendrive i wypinali go po wczytaniu gry, inni robili swap tricki tylko cholera wszystko to było robione na konsolach przerobionych z chipem.
Czy ktokolwiek wiedziałby jak z tym problemem się uporać? Pytam gdyż większość prze konwertowanych kodów ARMax czy AR nie chcą działać pod CodeBreaker'a . . . Będę wdzięczny za każdy sensowny post . . .
Pozdrawiam Alucard1989pl ;)

Berion 13.12.2012 12:27

Robienie tak długich łańcuchów loaderów, z których każdy walczy o przetrwanie nigdy nie będzie bezproblemowe. ;)

AR sobie od razu odpuść. To przestarzały badziew. Najlepszy obecnie cheat engine to Code Breaker.

Zrób tak: FMCB -> ESR GUI -> włóż grę i pozwól ODD zweryfikować płytę -> odpal CB opcją LaunchAPP. Wtedy cheat engine powinien widzieć nośnik i teoretycznie "sterowniki" ESR powinny jeszcze siedzieć w pamięci.

Jak to nie zadziała to już nic nie zadziała i zostanie Ci zabawa z HDL/OPL w taki sposób jak wyżej.

Wszystkie muszą i będą działać. Źle to robisz. Użyj Omniconvertera i wybierz adekwatną wersję AR. ;)

Alucard1989pl 13.12.2012 12:54

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1234100)
Robienie tak długich łańcuchów loaderów, z których każdy walczy o przetrwanie nigdy nie będzie bezproblemowe. ;)

AR sobie od razu odpuść. To przestarzały badziew. Najlepszy obecnie cheat engine to Code Breaker.

Zrób tak: FMCB -> ESR GUI -> włóż grę i pozwól ODD zweryfikować płytę -> odpal CB opcją LaunchAPP. Wtedy cheat engine powinien widzieć nośnik i teoretycznie "sterowniki" ESR powinny jeszcze siedzieć w pamięci.

Jak to nie zadziała to już nic nie zadziała i zostanie Ci zabawa z HDL/OPL w taki sposób jak wyżej.

Wszystkie muszą i będą działać. Źle to robisz. Użyj Omniconvertera i wybierz adekwatną wersję AR. ;)

Berion czy ja napisałem, że mam problem z CodeBreakerem? -_-" . . . Opisałem problem z ARMaxem bo mi większość kodów tego typu prze konwertowanych na CodeBreakerze nie chcą działać po pierwsze. Po wtóre CodeBreakera ładuję z MC1 od pół roku ;). Po trzecie chciałem skorzystać z innego cheatera niż CodeBreaker. Ale dzięki za pomoc, zawsze można liczyć na Ciebie ;)
P.S: Co do konwertowania kodów to zawszę robię tak ActionReplay MAX -> CB RAW bo na CBv1 lub CBv7 nie chcą w ogóle mi kody działać tylko w trybie RAW(nie szyfrowanym). Oczywiście używam do tego OmniConvert 1.0.3

Berion 13.12.2012 13:02

A skąd ja to mogę widzieć? Polecam co lepsze. ;] A skoro nie działa to coś źle robisz. ;]

Te kody nie są magiczne, to są adresy do RAM i wartości które mają być tam zastąpione. AR itp. cheat engine dodatkowo zakodowują te informacje aby nie można było używać ich z konkurencyjnymi produktami. Na szczęście już wszystkie algorytmy dawno padły i można bez przeszkód konwertować jeden na drugi.

Alucard1989pl 13.12.2012 13:07

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1234111)
A skąd ja to mogę widzieć? Polecam co lepsze. ;] A skoro nie działa to coś źle robisz. ;]

Te kody nie są magiczne, to są adresy do RAM i wartości które mają być tam zastąpione. AR itp. cheat engine dodatkowo zakodowują te informacje aby nie można było używać ich z konkurencyjnymi produktami. Na szczęście już wszystkie algorytmy dawno padły i można bez przeszkód konwertować jeden na drugi.

Może i coś źle robię, ale mnie irytują takie kody ARMax gdzie są jedno liniowe typu qwer-ty12-34567 i za cholerę na CB nie da rady omniconvert przerobić ich :|

Berion 13.12.2012 13:09

To nie wiem, nie cheatuję. :D

Ale to na pewno są kody pod AR Max? Może starsze?

Alucard1989pl 13.12.2012 13:45

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1234115)
To nie wiem, nie cheatuję. :D

Ale to na pewno są kody pod AR Max? Może starsze?

Tak na pewno :) ewentualnie szukam też kodów ActionReplay lub GameShark. Ale ciężko znaleźć działający kod pod gry w wersji PAL ;) a konwersja kodów z NTSC na PAL mi nie wychodzi -_-". No trudno to muszę kombinować z CodeBreakerem :P.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:04.