![]() |
AM-2 czy s-939
Mam problem w złożeniu kompa, wybór pomiędzy:
1. AMD 64 3000+ na płycie ASUS A8N5X - nForce4, SATA, PCI-Ex, S-939 plus kingston 2x256/400 2. AMD SEMPRON 3400+ lub 3200+ na płycie MSI K9N Neo-F - nForce 550, SATA II, DDR 2, PCI-Ex, S-AM2 plus kingston 2x256/533 reszta to hdd 160GB IDE seagate, x700 szafir, nagrywarka benq-1655, bez flopa itd. dzięki za info |
Cytat:
|
wiem, dlatego chyba wejd***281; jeszcze w s-939 - komp ma s***322;u***380;y***263; do netu i czasami do jakich***347; gierek
tylko nie wiem jak z hdd - b***281;dzie to jedyny dysk, wi***281;c chyba wezm***281; IDE, bo s***322;ysza***322;em ***380;e s-ata "gubi***261;" systemy |
Cytat:
Kiedyś należało jedynie w trakcie instalacji Windowsów dorzucić sterowniki S-ATA, a od czasu SP2 nawet tego nie trzeba robić. Dobrze jest tylko po zainstalowaniu Windowsów zainstalować najnowszą paczkę sterowników do płyty, które zawierają również sterowniki S-ATA. Uważam, że narzekanie ludzi na te dyski wynika z ich niewiedzy. |
Cytat:
Nigdy nie miałem dysku Sata i nie interesowałem się tym, jak to się robi, a naprawdę nie mam teraz czasu, żeby szukać informacji na ten temat. Mógłbyś mi w dwóch słowach napisać, co powinienem mu zrobić - ewentualnie co on powinien zrobić podczas instalacji z tą płytą ze sterownikami, lub jakie sterowniki z niej powinienem mu przegrać na dyskietkę. Z góry dzięki |
icemac lepiej troche poczekaj. Nowe plyty niedlugo beda dostepne. Pewnie juz sa tylko np taki Komputronik dobrze wie ze sie nie oplaca wprowadzac nowej platformy w duzych ilosciach bo im stary sprzet z magazynow nie zejdzie ;]
Nie ma sensu teraz kupowac starszej podstawki ze zwyklym ddr. Na nagrywarke tez poczekaj ;] Lada dzien bedzie pewnie mozna kupic Benq 1670. |
Cytat:
Należy wystopować instalowanie za pomocą F8 lub F6... w każdym bądź razie wtedy, gdy instalka sprawdza kontroler RAID. Wtedy wskazujesz lokalizację sterowników, które wcześniej zgraj na płytę, dyskietkę, czy nawet na dysk. Jeśli Twój znajomy posiada płytę na VIA, to zamieszczam link do najnowszego sterownika S-ATA: http://www.viaarena.com/default.aspx...0&SubCatID=172 Mam nadzieję, że przebrniesz bez problemu przez instalację, a jeśli będziesz miał jakieś problemy, to pytaj. Pozdrawiam |
to nie dla mnie tylko kumpla i mam na to 1800pln (ca***322;y komp), bo nie licz***281; panela LCD - to z innego portfela
komp ma by***263; "tani" i wzgl***281;dnie dobry p.s. ja walcz***281; ci***261;gle duranie 1400@athlon2400xp ;) i na razie nie mam szmalu aby zmienia***263;, a i tak dobrze wszystko ***347;miga |
Cytat:
W takim razie, nie masz co sie zastanawiac, zwyczajnie kupujesz cos pod platforme S 939 i dysk na IDE i masz spokoj przy instalacji windowsa, dysk na IDE wcale nie jest wolniejszy niz na S-ATA a instalacja (wg mnie) jest bardzo prosta |
Cytat:
Tylko jest jeszcze jeden problem. To zajmuje koło 5Mb więc nie zmieści się na dyskietce, a ten znajomy z tego, co wiem, ma tylko jeden napęd. Czy można tak na chwilę podczas instalacji zmienić płytę, żeby wgrał te sterowniki, a potem wrócić do właściwej instalacji Windowsa? |
Cytat:
|
Ja jednak polecam dysk na SATA II :spoko: . Ostatnio instalowałem system WinXp SP1 na 2 takich dyskach (Seagate 160 GB) i obyło się bez jakichkolwiek problemów. A różnica w szybkości jest naprawdę spora (nie wspominając już o takich bajerach jak Hot Plug, itd.). Zwróć tylko uwagę, czy płyta, którą kupisz obsługuje SATAII. Czasami problemy z instalacją systemu wynikają właśnie z tego, że płyta nie obsługuję tego trybu i wówczas trzeba przełączyć dysk w tryb SATA I.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
ju***380; wybra***322;em a64 na asusie i IDE 160GB
dzi***281;ki |
Jakiego Asusa kupi***322;e***347;? Ja skusi***322;em si***281; na A8N-E i jestem bardzo zadowolony.
|
To ja tez sie wtrace i zapytam gdzie wykorzystam te wspaniale dyski sata ? Tzn konkretnie do czego mi taki ? Przy graniu ? Przy sluchaniu muzyki ? Nagrywaniu plyty, obrobce zdjec ?
icemac - mozesz podac jakie bebechy i orientacyjnie za ile kupiles? |
Cytat:
|
Cytat:
Ja jestem konserwatysta i stawiam na IDE, nigdy nie mialem klopotow, a z SATA zawsze cos sie robilo, szczegolnie przy instalacjach innych systemow niz XP SP2 |
Cytat:
ALez to odkrywcza mysl, chyba do nobla trzeba zglosic.:rotfl: Widze ze kiepsko ci idzie ze zrozumieniem wiec wyjasnie-chodzilo mi o to zeby mi ktos wyjasnil w czym sata jest lepsze od zwyklcyh dyskow, bo chcialbym wiedziec dlaczego musze zaplacic wiecej za dysk o takiem samej pojemnosci. A jesli maja z tym byc same klopoty to ja podziekuje i zostane przy swoich 200 gb ata. zadnych problemow i wrzucania dodatkowych plyt/dyskietek przy przy instalacji problemu. |
Cytat:
Po prostu Twój wcześniejszy post, to nic innego, jak żale totalnego malkontenta... a po co mi S-ATA, a na co, a w czym to lepsze, a pewnie same kłopoty z tym... |
No skoro mam placic wiecej za cos co jest takie samo w dzialaniu to chce wiedziec za co place. Dla mnie to logiczne. Po co przeplacac, tak jak w media markt. Moze i niektorzy maja kase i niepatrza na ceny ale niektorzy nie. Moze i niektorzy lubia wszelkie nowinki techniczne nie patrza czy im to przyda sie czy nie. Pogon za nieprzydatnymi nowosciami to nie dla mnie.
Twoj post ironia nie byl a nasmiewaniem sie. A dlaczego mojego nie odczytales jako ironia ? |
"sata gubi partycje", "sata wolniejszy od ide" - juz nie moge ...
takie tu bzdury wypisujecie ze modle sie o tych co czytaja by nie powtarzali potem "bo na forum czytalem" ... to podobnie jak na innych forach ze sprzetem rtv pisza ze plazma jest tandetna bo starcza na 60.000 godzin oraz o wyciekach gazu z komórek i konieczności jego uzupełniania ... :rotfl: |
Cytat:
S-ATA niewątpliwie ma swoje zalety, jak koniec użerania się ze zworkami, upychania szerokich taśm, czy wreszcie koniec problemów z dyskami o dużej pojemności. I choćby dlatego lepiej inwestować w nowy standard. W dodatku ten standard jest przyszłościowy, bo będzie to technologia rozwijana, zaś ATA skazane jest na powolną śmierć. Nowości i postępu nie ma się co bać, bo jest to nieunikniony proces w dziejach ludzkości. Gdyby tak do wszystkiego ostrożnie i nieufnie podchodzić, to ludzie dalej używaliby do wyrębu lasu siekier, a nie pił łańcuchowych. Choć przecież ta pierwsza świetnie się sprawdza do tej pory. |
Cytat:
|
@Sunna
komputer specyfikacja: - amd 64 3000+ - asus8n5x - kingston 2x256mb/400 - seagate 160gb ide 8mb cache - x600 lub x700 (jak cena b***281;dzie ta co w cenniku) - benq 1655 - obudowa tracer tro-868 - klawiatura logitech delux - mysz logitech s96 - panel lcd benq fp71gx 17" - g***322;osnik logitech s100 - maj***261; gra***263; i zajmowa***263; ma***322;o miejsca - acar wszystko w kolorze czarnym cena na dzisiaj z: - x600 - 2594pln - x700 - 2600pln P.S. flopa brak, bo za 35pln mo***380;na ju***380; pendrive'a 256MB dosta***263; |
asus a8n-5x to porazka z chlodzeniem "wyjec" - lepeij wez cos z psywnym chlodzeniem chipsetu np. A8N-VM
co do grafy to jak chcesz ale jesli komputer ma sluzyc od czasu do czasu do grania to ta na mobo moze kelesiowi wystarczy jesli nie to wybrac cos swizszego niz X600/X700 ... benq 1650/1655 to porazka z nagrywaniem DVD-R/RW .. lepiej dolozyc i kupic np pionka 110/111 |
Cytat:
mogę kupić ASUS A8V-E SE - K8T890, SATA, PCI-Ex, S-939 |
Cytat:
|
Cytat:
|
widze ze troche za pozno ale ja bym poczekal na AM2... chociazby dlatego ze pobor mocy procesorow na nowej podstawce jest z tego co slyszalem az o polowe (a moze i lepiej) mniejszy. Mniej ciepla (wreszcie), szybsze zegary, swietna obsluga DDR2 to zalety wazne zwlaszcza jesli kiedys planujesz rozbudowe do dwurdzeniowego.
co do SATA to nie wiem. moj komp ma jeszcze ATA133. Mam 160GB i sprawuje sie swietnie ale ze dysk to najwolniejszy element kompa wiec tu nigdy nie jest wystarczajaco,przynajmniej dla mnie. Mi sata podoba sie glownie ze wzgledu na brak wnerwiajacych szerokich tasm w kompie. Uzeram sie z nimi od 286 i Amigi i naprawde mam ich dosc. |
icemac@ rob jak chcesz ... twoja/jego kasa
nie mam neca 4551 ... ale mam bq1650 i nf4 na A8N-E i A8N-SLI Premium na tym benq'u juz nic nie nagrywam bo tak potrafi skopac wypalona plyte dvd-r ritek'a ze ... stracilem poprostu zaufanie a chlodzenie na nf4 asusa poczawszy od modelu A8N-E do A8N-Sli daje tak do wiwatu ze wyrobic nie mozna wiec cie ostrzegam ... wymana na najtansze pasywne zalmana ktore ledwo wyrabia to koszt 15,- nie namawiam cie na plyte A8N-SLI Premium za <500,- gdzie chlodzenie NB jest pasywne tylko na tania plyte nf4 A8N-VM gdzie nie ma wiatraka ludzie cuda robia by sie pozbyc halasu jaki on wydobywa ... wiec jesli stoisz przed wyborem zakupu ... pomysl trzy razy :) |
pisząc "kupiłem" mam na myśli zestaw do kupienia, który uważam za ostateczny wybór
co do AM2 to jest trochę drogie i do wyboru mam 3 płyty z czego najtańsza to wydatek 295pln a procki są także droższe więc i cały zestaw dla kumpla miał być za 2,5k a jest za 2,6k i znając życie tak zmieniając konfig cena jeszcze by podskoczyła, a i tak 2,6k to już sporo P.S. wiem, że trafiają się "zboczeńcy" kupujący karty grafiki za tyle co ja cały komputer ;) @AleX ale pionka 111d nie ma kolorze czarnym, czarne są ale z kosmiczną ilością literek |
Cytat:
caly artykul http://www.madshrimps.be/?action=get...62&articID=454 |
Cytat:
Cytat:
|
PIONEER DVR-111D - 16x DVDRW DL, OEM, bia***322;y 165 z***322;
PIONEER DVR-111DBK - 16x DVDRW DL, OEM, czarny 175 z***322; PIONEER DVR-111 - 16x DVDRW DL, OEM, bia***322;y 179 z***322; PIONEER DVR-111DSV - 16x DVDRW DL, OEM, srebrny 179 z***322; PIONEER DVR-111BK - 16x DVDRW DL, OEM, czarny 180 ceny w aresta i literki dvr-111xxx |
Cytat:
pioneer lepszy od nowego benq'a ... ostatni do kupienia godny polecenia jest niedostepny (Bq1640) |
Cytat:
|
Cytat:
|
te testy faktycznie bez rewelacji. nawet oszczednosc energii nie jest tak duza jak mi sie wydawalo (gdzie indziej wyczytalem), choc jest znaczaca (ponad 20W mniej w idlu).
Tym niemniej "With AM2 AMD goes back to the socket A days, which is a good thing." (cytat z linka ktory podales). Z tego co zrozumialem AMD planuje utrzymac ta podstawke dluzej niz s939, a to dobrze wrozy w razie ewentualnej rozbudowy kompa. nie dziwie sie ze musieli zamienic s939. DDR starzeje sie coraz bardziej i jest coraz drozsza w stosunku do DDR2 (a do tego nikt chyba nie chce kupowac przestarzalych rzeczy nawet jesli dobrze sobie radza) Mysle ze w takiej sytuacji wybor zalezy od roznicy cen. |
ja na s939 poczekam jak zrobia/wypuszcza cos naprawde rewolucyjnego ...
czesciej teraz zmieniam grafe niz mobo ... a plyte to pewnie zmienie po ostatnim procku na ta podstawke X2 5000+ ... :spoko: |
Cytat:
|
Cytat:
|
lepiej wziasc AM2 od 939
a juz wogole najlepiej to poczekac na conroe :P |
Cytat:
|
Cytat:
masz zielone :spoko: |
Cytat:
|
dlatego za 2,6k pln wybra***322;em to co wybra***322;em (par***281; post***243;w wcze***347;niej), tylko zmieni***322;em bud***281; i nap***281;d dvd-rw na pioneera 111
|
po conroe cos nowego pojawi sie dopiero w 2007 roku :)
|
Cytat:
|
no jesli twierdzisz, ze wzrost wydajnosci na conroe jest znikomy/niewielki to nic o nim nie wiesz :)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
w am2 w porownaniu do 939 wzrostu nie ma
ale conroe vs 939/am2 ma ogromny przyrost conroe 2,13ghz za 250$ jest porownywalny z fx62 za 1000$ http://babelfish.altavista.com/babel...%2f791941.html cos bablefish sie sypie http://www.pconline.com.cn/diy/evalu...05/791941.html na obrazkach widac wsio |
Cytat:
Z tego co widze to minimalnie jest szybszy ale to tylko benchmarki;) a i tak procek za 1000zl mnie nie interesuje... wiec jak stanieje do poziomu 300-400zl to dopiero pomyslimy:taktak: Tymczasem koncze OT:D |
widze, ze mamy problemy z liczeniem i mysleniem...
ale nic to rowniez zakoncze |
Conroe ma potencja***322;, ale amd w drugiej generacji procesor***243;w na AM2 powinno sobie z nim poradzi***263; :>
@icemac, a co powiesz na p***322;yt***281; z mojego podpisu ? tania, niezawodna i ca***322;kowicie pasywne ch***322;odzenie (SATA II te***380; jest) kasa zaoszcz***281;dzona |
@rork
ale k8l to nie konkurencja dla conroe a dla kensvield :) |
Kto***347; musi prowadzi***263;, a kto***347; musi by***263; drugi :P raz AMD raz Intel :>
|
O to mi sie podoba :spoko: kiedy u nas w sprzedazy Intel ?
|
23 lipca swiatowa premiera wiec u nas na poczatku sierpnia beda
|
Ciekawe jak AMD odpowie na ta zniewage przez Intela zadana ||
|
Cytat:
a jakis link co do zjadliwosci pradu przez to cos ;) ? |
Nie da się zaprzeczyć, że conroe zmusi amd do ostrych cięć w cenach procesorów, jeżeli będzie im zależało na utrzymaniu rynku, oraz do szybkiego przejścia na 65nm w celu zwiększenia zegarów i zmniejszenia kosztów. Na chwilę obecna to conroe ma znaczną przewagę cena/wydajność nad amd i ratunek dla amd tylko w nowej generacji K8L.
|
Tez cos do poczytania ;) dal mniej wprawnych w wyszukiwaniu :D
http://www.pcworld.pl/news/90206.html Conroe (desktop) - 40 % wyższa wydajność przy 40 % mniejszym zużyciu energii (w porównaniu do Pentium D 950). Procesor ma nie przekraczać założonego współczynnika emitowanego ciepła równego 65 W. |
taaa ... a ciecia beda musieli zrobic ostatnio zbudowali kilka fabryk w europie
wiec zywic kogo maja :D i good :D lepiej dla nas |
amd cen zbytnio nie zetnie
moze troche ale x2 3800+ ponizej 1000zl kosztowac nie bedzie wejdzie x2 3600+ ale to bedzie taki dwurdzeniowy sempron.... |
a propos O/C o ile mozn bezpiecznie przetaktować szyne PCI-E?
PS. Płyta Asusa A8N-E w wersji 2 ma zmieniony wentylator chipsetu i nie wyje jak pierwsze egzemplarze. |
jak sie nie bawisz w extreme o/c to ja zostaw na 100 tak jak ma byc
|
@demek - gdyby nie zdrowa konkurencja to conroe Intela kupowaliby***347;my za kilka tysi***281;cy...
Poza tym po***380;yjemy - zobaczymy - athlon jest na rynku a conroe jeszcze nie ma... Poczekam na w***322;asne testy obu platform - sobie jednak najbardziej wierz***281;... |
ciutes gier
porownajcie sobie do czego tylko chcecie z amd Intel Core 2 Duo E6700 processor (2.67GHz, 4MB L2 cache, 1066MHz FSB); Intel Desktop Board D975XBX (Intel 975X/ICH7R chipset); 2x512MB Corsair XMS2-8500 DDR2 memory (running at 800MHz with 4.0-4-4-12 timings); ATI Radeon X1900 CrossFire & Radeon X1900XTX running together in CrossFire; Maxtor DiamondMax 10 300GB SATA Hard Disk Drive; Windows XP Professional Service Pack 2; ATI Cataylst 6.3 beta (8.230060131a). http://www.bit-tech.net/content_imag...ew/lq-fear.png http://www.bit-tech.net/content_imag...ew/hq-fear.png http://www.bit-tech.net/content_imag...-lostcoast.png http://www.bit-tech.net/content_imag...-lostcoast.png http://www.bit-tech.net/content_imag...ry-volcano.png http://www.bit-tech.net/content_imag...ry-volcano.png http://www.bit-tech.net/content_imag...y-research.png http://www.bit-tech.net/content_imag...y-research.png http://www.bit-tech.net/content_imag...y-training.png http://www.bit-tech.net/content_imag...y-training.png |
Cytat:
zmienil sie tylko ksztalt i mocowanie ... wyjec pozostal |
za czym tak pedzicie. usiadzcie i napijcie sie.
|
Czekam na premiere :) Mam zamiar kupic sobie tego calego demonka od Intela ;]
|
Cytat:
|
Cytat:
Tylko bede chyba musial DDR2 zakupic :'( |
ee tam. ja jestem po stronie AMD :] na ddr2 nie mysle sie przesiadac, miech temu kupilem imao wypasne ddr1 i tylko dokupie kolejny gig. trendy, to nie dla mnie :P
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Przeciez to co chcesz kupic zostanie zmiazdzone przez conroe. I to znacznie || |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Jak wynika z najnowszych nieoficjalnych informacji ze stajni AMD ceny jednak spadn***261; i to sporo nawet do 40% dla dwurdzeniowych prock***243;w
***380;r***243;d***322;o: http://dailytech.com/article.aspx?newsid=2800 nie mieli wyj***347;cia ch***322;opaki :D |
Chwilowa "przewaga" Intela w cenie swoich ukladow jak widac moze latwo prysnac ;] A wszystko z kozyscia dla nas - konsymentow ||
|
ale intel zapowiedzial obnizke do 60% :D
|
Ale AMD i tak ma juz tanie procki ||
|
szczegolnie te dwurdzeniowe....
|
A kogo normalnego procesory dla maniakow interesuja? :D
|
Cytat:
|
Cytat:
|
"... 24 lipca AMD obni***380;y ceny... Dzisiaj w sieci pojawi***322;y si***281; szczeg***243;***322;owe informacje na temat obni***380;ki dla poszczeg***243;lnych uk***322;ad***243;w, kt***243;ra wyniesie od 10% dla najta***324;szych modeli do nawet 52% za Athlon64 3800+"
- Model - Podstawka - cena - Obni***380;ka - Athlon64 X2 5000+ AM2 - 403 USD - 42% - Athlon64 X2 4600+ AM2/939 - 301 USD - 46% - Athlon64 X2 4200+ AM2/939 - 240 USD - 34% - Athlon64 X2 3800+ AM2/939 - 169 USD - 44% - Athlon64 3800+ AM2/939 - 142 USD - 52% - Athlon64 3500+ AM2/939 - 112 USD - 42% - Athlon64 3200+ AM2/939 - 99 USD - 28% - Athlon64 3000+ AM2/939 - 89 USD - 18% - Sempron 3600+ AM2 - 109 USD - 11% - Sempron 3500+ AM2 - 97 USD - 11% - Sempron 3400+ AM2/754 - 87 USD - 10% - Sempron 3200+ AM2 - 77 USD - 11% - Sempron 3000+ AM2/754 - 67 USD - 13% - Sempron 2800+ 754 - 53 USD - 21% ***378;rud***322;o frazpc.pl ciekawe kiedy ta fala obni***380;ek dotrze do Polski ? i jak bedzie z dost***281;pno***347;ci***261; procesor***243;w x2 bo popyt mo***380;e znacznie wzrosn***261;***263;. :) ps. moim zdaniem powinni obni***380;y***263; ceny z 01.07 wtedy wielu niezdecydowanych kupi***322;o by AMD na AM2 nie patrz***261;c na Conroe :P |
Cytat:
|
ta.......na bank nowke za 200 skoro hurtownicy placa ponad 250:sciana:
|
Ladna obnizka ;]
Zeby tak jeszcze karty graficzne w cenach cieli. |
co jak co ale za procka 200 dolkow mozna dac ... :D
|
Cytat:
|
Cytat:
|
zacząłęm tą burzę mózgów i mam kolejne pytanie
w związku, iż proce i płyty (więcej modeli) na AM2 staniały (kupuję dzisiaj: AMD ATHLON 64 3000+ BOX / S- AM2 i MSI K9N Neo-F - nForce 550, SATA II, DDR 2, PCI-Ex, S-AM2, radek sapphire x700, seagate s-ata2 160GB, monitor HYUNDAI L72D, buda tracer puma 159pln - może coś lepszego polecicie w normalnej cenie, dvd-rw liteo-on 165p6s) i czy ten ram będzie dobry (na razie jedna kość, bo poźniej łatwiej będzie rozbudować o drugą) TWINMOS DDR2 512 MB / 667, CL 5, czy kupić kingstona droższego chodzącego na 533 ?? dzięki za info P.S. ceny są w www.arest.pl |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:27. |