![]() |
Odbiornik GPS do telefonu - co wybrać ??
Stoję przed zakupem odbiornika GPS do telefonu 6630. Nie wiem co wybrać? Może ktoś ma w tym trochę doświadczenia? Oczywiście w miarę tani ma byc ;)
|
Poszukaj tutaj.
|
No nie wiem.. GPS w telefonie..
Moze lepiej pomyslec nad jakims PDA z GSM? pozdro |
Cytat:
Cytat:
|
Kupi***322;em takie co***347;:
http://www.allegro.pl/item112874420_..._satelity.html Dzi***347; dosta***322;em, jak si***281; pobawi***281; d***322;u***380;ej to mo***380;e co***347; napisz***281;. Warty uwagi jest te***380; ten: http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=11677 |
Od***347;wie***380;***281; temacik..
Kt***243;ry odbiornik kupi***322;e***347;? Link do aukcji jest ju***380; nieaktywny :( Jak si***281; spisuje? Jakiego programu do gps u***380;ywasz? Pozdrawiam |
no ja od razu zapytam...jakiej aplikacji uzywales..bo narazie to jedyna sprawdzona map***261; jest AutoMapa...reszta to eeehh.. slabo slabo ... wielki TomTom tez sie gubi i nie ma tyle map co automapa, a tyle co wiem...na Symbiana nie ma automapy :D
|
Na symbiana z tego, co wiem najlepszy jest tom tom. Ale chcia***322;bym wiedzie***263; z czego @epol korzysta***322;, a n***243;***380; co***347; lepszego?
Czyta***322;em te***380;, ***380;e gdy tomtom si***281; gubi, czasem pomaga format telefonu :) |
Cytat:
|
jakieś nowości, polecane urządzenia?
Będę szukał czegoś pod Nokie E50. Epol polecił mi ten odbiornik... http://www.allegro.pl/show_item.php?...2+wys%C5%82any. |
A czy to jest jaka***347; r***243;***380;nica jakim dyspodujemy telefonem/PDA? Wi***281;kszo***347;***263; (wszystkie?) odbiornik***243;w dzia***322;a przez szeregowe po***322;***261;czenie bluetooth w standardzie NMEA. Wi***281;c mo***380;e raczej pytania powinny brzmie***263; po prostu "jaki polecacie odbiornik GPS bluetooth", bo i tak chyba zadzia***322;a ze wszystkim.
Cho***263; z drugiej strony od pewnego czasu m***281;cz***281; si***281; z uruchomieniem Navmana 500 (plecki) i TomToma na Tungstenie T. Na T|T3 i T|C dzia***322;a bez zarzutu. A na T|T TomTom5 te***380; dzia***322;a super ale nie widzi GPSa (wszystkie inne programy go widz***261; i dzia***322;aj***261; OK). Wszystkie 3 palmy maj***261; identyczne z***322;***261;cze Palm Universal Connector. Ten sam TomTom i mapa. Na wszystkich (ten sam) GPS Navmana dzia***322;a poprawnie. Co za licho.. Ju***380; niczego nie mo***380;na by***263; pewnym... Chyba te***380; kupie GPS na bluetooth bo ten mnie dobije. |
Holux M-1000 za 199,-
http://www.allegro.pl/item214966485_...warancja_.html tu chlopcy porobili testy http://www.allegro.pl/item218920905_...od_nookii.html |
Cytat:
Przez łapy przewinęły mi się już 3 takie odbiorniki, każdy działał tak samo dobrze. |
Alex!
Czyli m***243;wisz, ***380;e odpu***347;ci***263; sobie tamte i kupi***263; Holuxa? Kusi i chyba w niego wejde ;) P.S. Zaraz, zaraz a co zawiera zestaw? Nie widze tu ***380;adnej ***322;adowarki, nic.... |
ciapek@ holux to marka sama w sobie
ludzie z ktorymi rozmawialem byli w szoku ze to potrafi dzialac w mieszkaniu :] co do zasilania to dowiedz sie dokladnie od sprzedawcy bateria BL-5C tam jest od noki ladowarka samochodowa w komplecie a naladowac sie pewnie tez da przez usb |
Mam wlasnie tego holuxa i nokie e50-2, porownac nie moge, ale powiem ze jeszcze mnie nie zawiodl...
|
to ja sie dopisze do tematu bo ciekawy
Rozumiem ze abonament wykupuje kiedy chce i w okreslonej chwili znow mozna go wznowic. Zakladam ze bede z tego korzystal jadac na wakacje, ewentualnie niespodziewane wyjazdy |
Cytat:
Na program chyba do nawigacji bo korzystanie z samego GPS jest przecież darmowe. ??? jak i korzystanie z samego odbiornika. Zglupialem teraz.... |
no w przypadku tego huluxa dostep do mapy
Na stronie jest podane 1mies - 24PLN 12 - 129PLN 24- 169PLN albo ja coz zle rozumiem??? edit wiec czekamy :) |
Cytat:
Ale poczekajmy jeszcze na Alexa-powinien rozwiać wątpliwości ;) Generalnie na bank biore ten odbiornik. Z tego co wynika i z tego co czytam jets po prostu najlepszy. |
Ten abonament to je***347;li dobrze pami***281;tam to za korzystanie z programu, kt***243;ry oni daj***261;. Zawsze mo***380;na kupi***263; na telefony z symbianem TomToma, do kt***243;rego ***380;adnego abonamentu nie ma. Raz instalujesz i dzia***322;a ;) Z tego, co s***322;ysza***322;em najlepsze (jak do tej pory) mapy dla telefon***243;w z symbianem ma w***322;a***347;nie tomtom (wersja 6).
|
Cytat:
tak jak pisla Mich@***322;@ korzystanie z gps (pozycjonowanie przez satelity) jest darmowa platne jest oprogramowanie i ewentualny abonament na nie np. naviexper.pl NaviExpert Cennik i zakup us***322;ug on-line to jesli chodzi o telefony bez symbian'a co do PDA/MDA/PC lub telefonow z symbianem jak sobie kupicie oprogramowanie ktore bedzie na nim smigalo np. tomtom'a, mapfactor, cartall lub automapa (do wyboru do koloru) to juz wystarczy - zadnych dodatkowych kosztow chyba juz wszystko jasne :spoko: |
I o to chodzilo czyli moja 6230i z tego co widze ma taki system
edit zle doczytale nie da sie wgrac :( |
Automapa nie chodzi na symbianie.
Generalnie na Symbiana TT praktycznie nie ma konkurencji. Jest darmowy MapView GPS i jago p***322;atni nast***281;pcy, ale nie obs***322;uguj***261; map wektorowych (nie wyznaczj***261; trasy - trzeba sobie z peceta zaplanowa***263; i wyeksportowa***263; - ale wtedy jak pojedziesz inaczej to Ci nie przeplanuje). |
Hej! Wy znawcy moi ;)
Kupie tego Holuxa prawdopodobnie od tego go***347;cia http://www.allegro.pl/item219337348_...ja_m1000_.html Jest zagadka. Nie ma w zestawie kabla zasilaj***261;cego/***322;aduj***261;cego GPS z komputera. Taki kabel to miniUSB. Kole***347; zaproponowa***322; mi ten kabelek http://www.allegro.pl/item219006105_...at_zobacz.html Nie musia***322;em szuka***263; d***322;ugo aby znale***378;***263; kabelek miniUSB 6 razy taniej. Czy to faktycznie specjalny kabel do tych urz***261;dze***324;? Czy jak. |
CIAPEK@ kabel jak kabel na kazdym powinnien hulac
ale przy takich urzadzeniach zawsze jest wskazane uzywanie jak najkrotszego kabla usb - kwestia zasilania |
a może te tańsze nie ładują. przeglądam allegro i w tańszych nie ma nigdzie w specyfickacji napisane "ładowanie". Są to zazwyczaj kable do transmisji danych z cyfraków :hmm:
|
Mysle, ze te kable niczym sie nie roznia, ja przykladowo mam jeden od aparatu HP (staroc - 735) i uzywam go do tego HP, pilota Logitech Harmony 885, Sony PSP i ze wszystkim dziala bez problemu.
|
musisz zwrocic uwage na jedna rzecz
aparaty cyfrowe nie wymagaja zasialnia z usb maja w wiekszosci wlasne zasialanie bateryjne ktore ma gdzies jaki amperaz dostanie po usb ale urzadzeniom ktore potrzebuja pradu do ladownia juz nie jest to obojetne pamietaj ... im krotszy kabel - tym mniejsza strata |
Je***347;li chodzi o ***322;adowanie przez kabel usb. Ja korzystam do ***322;adowania z kabla mini usb, kt***243;ry mia***322;em w czytniku kart pami***281;ci i wszystko jest ok ;)
|
czyli sugerujecie chłopaki żeby kupić sam GPS a kabelek znaleźć w zwykłym komputerowym w Toruniu za kilka złotych? :)
|
Wczoraj potestowa***322;em sobie troch***281; odbiornik Navibe, kt***243;ry posiadam. Zasi***281;g mia***322; wsz***281;dzie, nawet na pod***322;odze samochodu, mi***281;dzy nogami, pod nogami i w schowku ;) Zgubi***322; dopiero po wjechaniu w tunel d***322;ugo***347;ci ok 50 metr***243;w :]
|
Cytat:
BTW Cytat:
Czyimi? :> |
Cytat:
|
ch***322;opcy ciiiii :)
dosta***322;em odpowied***378; od goscia ktory ma tego GPS ktory zaproponowal mi kabel za 19 z***322;. Zapyta***322;em go po prostu czym si***281; r***243;***380;ni od kabli za 3 z***322;. Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
http://www.allegro.pl/item215502627_...d_naavibe.html Poza tym... już kupiłem. |
Cytat:
holux tak jak garmin i rikaline to najstarsze i z najwieksza renoma firmy na rynku gps a chipset MediaTek MT3318 to tansza konkurencja dla ukladow opartych na SiRF Star III reasumujac - za ta cene to dzis nic lepszego sie nie kupi ... :] |
Cytat:
Czytałem na forach... faktycznie to ludziom w domach działa no i chwalą ten odbiornik. Alex generalnie to dzięki za wszelkie rady. |
Ciapek i jak dostales juz - moja jest chyba juz w drodze:D.
Ciekaw jestem na ile starcza baterii - czy mi styknie nad Baltyk bez doladowywania w trakcie |
Cytat:
|
Cytat:
Fajnie wygl***261;da, wykonanie budzi zaufanie :) Faktycznie dzia***322;a w domu :) Bede testowal w piatek. Bateria starczy czy nie starczy to jest i tak ***322;adowarka do niego samochodowa. Nie wiem czemu, ale wierze w ten czas dzia***322;ania. Ok. 20 godz. mysle ze styknie. Nie czaje tylko jak bedzie sie zachowywal i co bedzie pokazywal wskaznik bateri. |
Dla zainteresowanych dodam, że moduł BT-> GPS Nokia LD-3W
miałem okazję kilkukrotnie testować i zawsze dawał radę nawet w "ciężkich warunkach". Ze swojej strony polecam go, bo sygnał zbiera bardzo ładnie, niestety nie wiem jak z trzymaniem baterii. |
Wiec fajna to zabawka i jazda przez Wrocek to sama przyjemnosc:) jak sie go ma u boku.
Dobrze ze ladowarka jest do samochodu dolaczona - caly czas sie ladowal. Okazalo sie iz bateria w telefonie starczala na 4 godziny wiec jak padla moglem szybko podmienic z GPS-em bo taka sama i dalej sie ladowalo. Koniecznie musze zakupic ladowarke samochodowa do telefonu. na poczatku jak jeszcze nie wiedzialem za bardzo jak to ziala to zdazylo mi sie iz raz sie wylaczyl i nie odswiezal danych. I jeszcze jeden numer mi wywinal przy powrocie. Podczas jazdy program stwierdzil iz nie mam autoruzacji.Po ponownym odpaleniu naviexperta okzazalo sie ze zgubil dane rejestracyjne. A ja nie mialem ich przy sobie. Dobrze ze jest opcja wykup ONlineabonament na tydzien sms-em. Wiec za 9PLN pobralem dodatkowy abonament. W domu po wprowadzeniu starych danych - dziala nadal dobrze na starym abonamencie. starsznie sie do tego cudenka przyzwyczailem. Zreszta postoj w hotelu w Poznaniu tez pieknie pokazal i dojechalem - a tak to musialbym szukac i bladzic. O fotoradarach nie wspomne:D - brakowala moze kilu na taka ilosc (3-5)- a bylo ich z kilkadziesiat |
Holuxa w ko***324;cu kupi***322;e***347;?
Nie s***261;dze bo nie wiem jaki telefon ma wej***347;cie DC na mini USB :) Holux wymiata, a bateria starczyla mi na d***322;uuuugo. |
Tak wlasnie tego Holux-a
|
wlasnie wymienilem swojego starego holux'a M-1000 na MAINNAV MG-910D z DataLogger'em
powiem krotko - jest wart swojej ceny ... :] |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:13. |