![]() |
Backupy PSX na Swap Magic
Czesc
Przeczytałem artykuł o odpalaniu backupów PSX na PS2 przy pomocy Swap Magica. Robiłem wszystko krok po kroku, nawet na mojej slimce płyta z oryg. grą się nie kręciła w tym momencie, gdy mam ją podmienić. Ale gdy już to zrobiłem i pełen szczęścia wcisnąłem [X], wszystko co widziałem to czarny ekran :O Konsola: PS2 Slim V16 Swap: SM3.6 Gra oryg.: Tekken 2 Backup: Tekken 3. Prosze o jakąś pomoc :) |
Ale Tekken 2 i Tekken 3 to Wersje PAL (Obie)??
|
Nie wiem jak z 3, bo wzi***261;***322;em j***261; od kolegi by sprawdzi***263;, m***243;wi***322; ***380;e sam nie wie jaki region, bo on tylko na emulatorze. Co do T2, to PAL.
|
@spit, bo sie nie robi tak na slimce tylko "podobnie", a to jest duze znaczenie ;)
Radze sie pobawic poprostu wszystkimi funkcjami ulaunchelfa wtedy sam polapiesz co i jak: W slimce masz tak ze mozesz bootowac plyty bez zamykania 'klapki', a wiec jesli zabotujesz juz UlaunchELFa i teraz w zaleznosci skad go odpalisz czy z MC czy czy CD, musisz pogrzebac w jego opcjach w***322;aczajac wylaczajac opcje: "disc control" co ci to da? ano ze bedziesz mogl sprawic ze na twoje ***380;***261;danie plyta w plejce sie zatrzyma badz bedzie si***281; krecila odswiezajac jej rozruch w glownym menu. Wiec gdy "stanie" umiescisz tam orygina***322;a czyli tego Tekken2 PAL! odswiezysz informacje plejce ze siedzi tam wlasnie ta plyta i juz znowu zmieniajc funkcje "disc control" zatrzymasz zanim wejdziesz do ps2browsera, gdy tak sie stanie i plyta stanie mozesz spokojnie tam wejsc. Zobaczysz czarna plytke PS1 i mozliwosc wymiany na 'backupa' ;) ps.Opis w artykule jest only for V9 i V10/V11 zas w slimkach jest podobnie i dla kogos kumatego ten opis, by wystarczy***322; ;) |
Nagram Tekkena 3 w PALu i ide jeszcze uderza***263; ;]
A w***322;a***347;nie, gdy przypisuje do przycisku funkcje ps2browser i uderzam w OK, pojawia si***281; napis "Save Failed". Dlaczego? |
Dobra, niby dzia***322;a, jednak problem by***322; z PAL/NTSC :o Ale w***322;a***347;nie, robie wszystko jak w 2-giej cz***281;***347;ci poradnika, a mimo to, obraz jest zw***281;***380;ony, od do***322;u jakie***347; 5-7cm.
|
Jest jeszcze jedna metoda z odpalaniem, kopii na PSXa - przez PSXLaunchera.
Cytat:
|
Cytat:
|
Robi***322;em obie "operacje". I patchowa***322;em i konwertowa***322;em NTSC > PAL.
@Berion:Czy to spos***243;b przy kt***243;rym wykorzystuje si***281; pendrive? I jeszcze jedno pytanie: czy to prawda ***380;e tym sposobem nie wszystkie gry rusz***261;? Tj. te z du***380;ym TOC nie? |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Na nie dzialajaca gre nie tylko TOC(choc ja to czesto wykluczam) moze miec wplyw jeszcze kilka innych wariantów. |
No dobra, ale chce jeszcze wr***243;ci***263; do zapisywania ustawie***324;. Przypisuje przyciskowi [kwadrat] ps2browser, ale gdy zatwierdzam OKejem, dostaje napis "Save Failed". Co z tym robi***263;? :o
|
Eee sory, że tak zawracam cztery litery, ale dziś kupiłem od kolegi Final Fantasy VII na PSXa. I zaraz pomyślałem o spolszczeniu, a że takowe znajduje się tutaj, to dlaczego nie korzystać? I tu pojawia się problem, podobny do tego, który miał mastahpl, z tym że mnie zadowalałoby rozwiązanie bez zabawy w save'y, bo wiadomo, 4 płyty - 3 zmiany. Narazie nic nie kopiowałem, nie testowałem, bo chce się dowiedzieć, czy wogóle jest jakaś szansa, czy warto zaczynać impre. A pytam, bo ostatnio krucho z nośnikami u mnie. Tak czy inaczej, będę wdzięczny za jakaśtam odpowiedż :)
|
@spit podpowiem:
bedziesz musial uzyc "oryginala tego FF7", aby pchnac akcje o jedna plyte do przodu tak najlepiej to zrobic, chyba ze wgrasz sejwa z CD2...etc. |
Czyli z FF'em p***243;jdzie g***322;adko. Ale z innymi grami niestety nie :/
|
Ostatnimi czasy zauwa***380;y***322;em dziwny problem, ot***243;***380; gry gra jest do***347;***263; obszerna (ponad 600MB), nie wczytuje si***281;. Pojawia si***281; logo PSX i czarny ekran. Prawdopodobnie jest to powodowane rozmiarami TOC'a. Z tym mo***380;na co***347; zrobi***263;, czy to kolejny "minus" swapowego odpalania psx'***243;w na ps2?
|
Z tego co ja wiem, a co można wyczytać tutaj :):
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...tFAQ/index.php Swap nie odpala gier powyżej 650MB. Sądzę, że jest też analogia w stosunku do gier z PSXa. |
Ale ***380;adna gra z kt***243;r***261; sie spotka***322;em (na PSX) nie mia***322;a powy***380;ej 650MB, i te, kt***243;re testuje te***380; nie maj***261;. Maj***261; 620 i 632MB.
|
Cytat:
U mnie wyglada to tak ze konsola meczy plyte własnie w miejscu gdzie sie pojawia logo PSXa i od tego miejsca, jak dalej ruszy jest wszystko okey. Oczywiscie nie zawsze moze ruszyc, powod? Słaby nosnik to najwieksze prawdopodobienstwo. Nie ma jakiejs specjalne zaleznosci czy gra NTSC z patchem na PAL konsole,czy sama gra w systemie PAL na jedno wychodzi. Oryginał ten moment przechodzi bez zgrzytnięcia,dopiero gdy pojawi się "backup" stanowi to pewnien problem. Jakas rada? kupuj plyty dobre, aczkolwiek nie ma całkowicie zaleznosci czy verbatim czy esperanza mozesz miec pecha przy obydwu. Mozesz dowoli meczyc konsole układajac gre w roznej pozycji za któryms razem przeczyta ten "magiczny sector" z płyty i bedziesz mógl grac,ale nim to nastapi w przypadku osoby nadpobudliwej, moze nie wyjsc to dobrze :D |
Kupuje Verbatimy, zawsze. Nagrywam max. 8x (nowa nagrywarka), na starej to po 4x leci. Cz***281;sto na tym czarnym ekranie czekam nawet kilkana***347;cie minut, poprostu wychodze z pokoju i co jaki***347; czas zerkam na ekran. Niestety kiszka. Bede jeszcze pr***243;bowa***322;, zobaczymy ;)
|
Cytat:
|
Ju***380; nie raz pr***243;bowa***322;em r***243;znych p***322;yt, i ta***324;szych i gorszych. TDK, Verbatim, Datex, Esperanza, Extreme. Jednak Verbatim najlepiej chodzi***322;, bo najszybciej si***281; wszystko ***322;adowa***322;o itp. Co do szybko***347;ci nagrywania, to powy***380;ej 16x wszystko sie tnie (wsiadam do auta, wysiadam z auta - kilkosekundowe przerwy). Z ciekawo***347;ci nagra***322;em w***322;a***347;nie Medievila na TDK i Extreme, 4x, i co? To samo co z Verbatimem. Z t***261; gr***261; w***322;a***347;nie mam ciekawy przypadek, ot***243;z nie ***322;aduje si***281; nic, nawet logo PSX.
|
Cytat:
Cytat:
|
Czyli jednak co, ten spos***243;b to taki sobie, i odpalanie backup***243;w na Swapie na zasadzie "jak sie uda to fajnie"? No szkoda...
|
Hm... no to odpalam orginalne gre przez ten smieszny program, czyta w browserze i pokazuje sie ten czerwony ekran "wrong disc.."
co robie nie tak? Probowalem z finalem 7 i demem finala 8. Jak wrzuce org. z ps2 to dziala, znaczy pokazuje sie plyta, no ale przeciez nie o to chodzi. pozdro |
Oczywiście oryginał masz w NTSC, a konsole PAL (lub odwrotnie)? Inaczej to bezsensu.
|
Nie rozumiem dlaczego? Mam te org. finale w palach, konsola tez pal, wiec...?
|
Cytat:
Musisz cos gdzies zle zrobic,poczytaj dokłdanie wszystko smiga aha i powiedz co masz za konsole tzn pstwo czy ps2 grube? |
Cytat:
Sorry, co ta szkoła z ludźmi robi... |
eh.. od poczatku, bo widze ze cos nie teges..
wrzucam swap Magic CD... odpalam tego durnego ULELF, konfig jak w tym tutorialu http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...ePSX/index.php podmieniam ulelfa na org. gre z PSOne wg przykazania (to demo finala 8, final 7) - no i tu dupa, bo pokazuje ze wrong disc (czyli nie orginalny). A gdybym wrzucil org. gre z PS2 to sie browser wlaczy prawidlowo, tak jak opisane w tym tekscie. Tak na marginesie to chce odpalic Chrono Cross.. PS2Slim Jasniej sie nie da :) |
@Majin _uQuad opis był przerabiany pod modele od V9 czyli te grube, na pstwo tez naturalnie smiga tylko inaczej sie do tego podchodzi.
Naturalnym czynnikim jest na pewno to, ze juz była na pewno conajmniej jedna wskazówka tu na forum jak sobie z tym poradzic, dodatkowo opis miał zmniejszyc ryzyko nie porozumien czy inaczej powiem, trudnosci z wykonywania tych operacji, ktore sprawiałyby dodatkowy minus z komfortu uzytkowania tej metody - czego w opisie sie nie znalazło. ps.podpowiem tobie, ze musisz pozmieniac w ulefie tak opcje, aby ten odczytał twoja oryginalna plyte, a potem ty zamiescil tam kopie na zasadzie "swapa"... |
Mam watpliwosci czy mnie rozumiesz.. ale zadnego innego tematu o tym ulelfie nie znalazlem co mi by mogl pomoc.. .
Powiem to juz chyba ostatni raz.. dlaczego po wlaczeniu org. plyty za pomoca ulelfa, przechodzi do browsera jak powinien, ale pokazuje od razu ze ta moja orginalna plyta (final 7, 8, demo 8) jest plyta piracka? (not PS, PS2 disc). Nawet tego Chrono crossa nie mialem szansy jakkolwiek wlozyc, temu dajmy spokoj. Bo tobie chodzi chyba o to ze ja nie wiem jak zatrzymac ta org. plyte w tej pstwo zeby podmienic na tego chrono crossa? Opcji w ulelfie zadnych nie widzialem, zeby cokolwiek zrobic inaczej. |
Teraz gdy pisze wiecej szczegolow zamiast odrazu,to nie takie trudne przeciez.
Z tego, co ci sie dzieje juz konkretniej mozna cos wywnioskowac jak narazie to wyglada***322;o na sytuacje kiedy dziecko nie dosta***322;o lizaka :D No wiec tak od A do Z masz otwarta klapke miec. No wiec odpalasz swapa zniego odpalasz ulefa i teraz w zaleznosci czy ulef byl z CD czy z MC(np.w SM3.6) to wyciagasz plyte i jesli sie kreci nadal to musisz ja programowo zatrzymac w ulefie opcja w: button setting ->disc control: "ON" Jesli jest na "OFF" caly czas bedzie sie krecic plyta tym regulujesz rozruch nosnika,no wiec jesli nie masz w konsoli nic to okey,ale jesli ulef sie kreci musisz ta opcje zmienic i przejsc do glownego menu nie powiem jak bo to dziecinnie proste. no wiec wtedy wyciagasz plyte CD i wk***322;adasz orygina***322;a PSXa i wchodzisz w te same opcje dajesz na "ON" i wchodzisz znowu do glownego menu tego co jest na 1 obrazku w opisie.No i plyta sie zakreciala i dalej sie powinna krecic no wiec znowu wchodzisz w te opcje dajesz "OFF" Teraz gdy juz w miedzy czasie tez wprowadzi***322;es opcje "PS2 Browser" gdzie z obrazka 1 mozesz wnia wchodzic np. z kwadrata mozesz smialo kliknac i bedziesz w browserze towja plyta bedzi stac w miescu i jednoczesnie ta magiczna czarna ikonka sie bedzie swiecic zebys wycignal paluchami plyte oryginalna i da***322; kopie i bedzie hulac. Jesli twoj orygina***322; jest rozpoznywalny jako "backup" to nie powinno byc tej czarnej ikonki analogicznie byloby w tym przypadku czyms dziwnym, co nie powinno miec miejsca. Co do chrono crossa odrazu ci mowie, ze on wyszed***322; tylko w NTSC. Wiec druga czesc opisu bedzie ci potrzebna raczej przed wypaleniem radze potestowac na emulatorze zanim bedziesz kolejny raz meczyl dupe, ze p***322;yta posz***322;a... To sa uroki swapa wiec musisz poprostu zdac sie na instynkt. |
witam mam właśnie problem tego typu że pojawia mi się logo play station i nie rusza! wyczytałem w tym temacie że trzeba poczekać to czekałem ponad pół godziny napewno! Nagrałem na Sony z prędkością 4x niech ktoś coś poradzi! z góry dzięki:)
|
A czy inne gry/programy (nie koniecznie na PSX) na tych płytach Ci się bootuja?
Jeśli nie to najpierw pomyśl nad doborem nośnika ;) |
Kopie płyt PSX ze swap 3,8 na ps2
Heja. Mam problem! A właściwie kilka ;).
1. DLaczego tak jak pisze w artykule o kopiach z psx-a na ps2 ze swapem nie będzie działać na konsolach mniejszych niż V9? Ja mam SCPH-39001 czy mi będzie działać? 2. Robiłem wszystko tak jak pisało w artykule a jak już slide cardem podimeniałem na kopię to jakieś dziwne dzwięki wydawał ?laser? nie wiem dokładnie ale jak już podmieniłem i kliknąłem "iks" to pokazała się ikona PS1 i dalej nie szło pomocy!! |
Prze***347;led***378; ten topik ;]
Czemu V9? Nie wiem. W ka***380;dym razie ty masz V5 albo V7 nie pami***281;tam ju***380;. |
ok napisze kr***243;tko: nic z tego nie kapuje:) Berion jakby***347; m***243;g***322; to opisz to w punktach a na pude***322;ku od mojej konsoli pisze: SCPH-39001 a jeszcze dalej pisze SCPH-39001/97004 ciul wie co to znaczy ale prosze opiszcie to w punktach ja z tamtego nic nie kapuje!;) a no Berion V9 bo tak jest w artykule : "... z konsolami od V9 w g***243;re..." czyli np. na V8 nie p***243;jdzie
edit: moja konsola to ta du***380;a (z tack***261;) NTSC p***322;yta orygina***322; ntsc a backup chyba te***380; ale nie jestem pewny ale chyba PAL |
Cytat:
Cytat:
A skoro ju***380; jeste***347;my przy dziesi***261;tce: to 10 sekund w google... http://www.mod-chip.com/ps2version.htm Ponadto: Skoro ***380;yjemy w Europie to oczywistym jest, ***380;e wi***281;kszo***347;***263; os***243;b ma konsole w PAL. Strona druga dotyczy gier w NTSC, kt***243;rych si***281; "normalnie' nie da odpali***263; t***261; metod***261; na konsoli PAL. Je***347;li Ty masz konsol***281; NTSC, a gr***281; na PSXa w PAL no to nale***380;a***322;oby wyci***261;gn***261;***263; odpowiednie wnioski. :taktak: http://www.cdrinfo.pl/artykuly/PS2sm...SX/strona1.php |
Ilość załączników: 2
Cytat:
kurcza pisze że DZIAŁA tylko na konsolach od V9 w góre!!!! CZYLI na V8 które jest przed dziewiątką nie działa? W załączniku masz foty! CZyli ja mam konsole V3 tak? Berion czyli mam zrobić tak jak w artykule o tym ntsc tak? |
Cytat:
Cytat:
|
dobra jednak V7;) no a jak zpatchowa***322;em obraz to by***322;o jeszcze inbaczek ju***380; podmieni***322;em p***322;ytk***281; na backup i pojawi***322; sie czarny obraz na 10 sek i wraca***322;o do browsera:/
|
:hmm: skoro jest napisane, ***380;e od V9 no to na V7 nie dasz rady. Tak, wiem. Namiesza***322;em, ale ju***380; w poprzednim po***347;cie sprostowa***322;em.
Nie lepiej wlutowa***263; modchip i mie***263; spok***243;j ;] |
jacha tylko brak money money money ;) a pozatym tak bym wlutowa***322; ***380;e bym laser przestawi***322; i good bye ps2 ;)
edit: pozatym in September b***281;d***281; mia***322; PSP so you know ;) |
witam
ja mam takie pytanko, mam nie przerobionego ps2-slim i uzywam swapmagic 3 plus chcialem sobie pograc w final fantasy tactics z ps one, ale po wgraniu sm3 i wlozeniu cd z gra fft wyskakuje kominikat ze plyta nie jest dla ps2... jest jakas mozliwosc uruchomienia jej pod ps2??? jesli tak to prosze o jakis zrozumialy instruktarz bo z waszego na cdrinfo cos nie moge sie polapac :( dzieki |
|
Swap Magic ot, tak sobie nie uruchamia gier/program***243;w z PSXa i niestety trzeba si***281; tak gimnastykowa***263;.
Sztuczka polega na tym, aby po uruchomieniu OSDSYS (PS2Browser), p***322;yta z gr***261; do PSXa by***322;a ju***380; zweryfikowana przez nap***281;d i gotowa do wczytania. Normalnie nie by***322;by***347; w stanie tego zrobi***263; (nie zd***261;***380;y***322;by***347; podmieni***263; kopii), ale przez uLEFa mo***380;esz. W skr***243;cie: 1.) odpalasz dowoln***261; wersj***281; uLELFa 2.) wk***322;adasz oryginaln***261; gr***281; z PSXa w regionie Twojej konsoli (koniecznie przez eject, a jak masz slima to musisz wyj***261;***263; blokady bo inaczej nap***281;d nie b***281;dzie wiedzia***322;, ***380;e co***347; tam masz w ***347;rodku) 3.) kiedy orygina***322; zostanie zweryfikowany, podmieniasz go na kopi***281; gry o tym samym regionie co konsola (oczywi***347;cie ju***380; po za***322;o***380;eniu blokad/slide toolem). 4.) Wracasz do Browsera przez odpowiedni***261; opcj***281; w uLELFie. 5.) Uruchamiasz "iksem" czarn***261; ikonk***281; p***322;yty. |
tak na prawde to nie uzywam zadnych blokad, znajomy cos tam mi odlutowal i klapke moge zamykac i otwierac kiedy chce ... tak ze 'wyjac blokady' 'zalozyc blokady' jakos mi bardziej sieja zamieszanie ;)
|
No to teraz to nie wiem. Konsola nie mo***380;e w ***380;aden spos***243;b nie kontrolowa***263; tacki/klapki bo wtedy nie zacz***281;***322;a by w og***243;le wczytywa***263; p***322;yt (nawet by nimi nie zakr***281;ci***322;a).
|
@Berion, mo***380;e on ma blokady za***322;o***380;one "na sta***322;e"?
|
Gdzie moge znalezc patcha PPF do spatchowania regionu gry na NTSC-J? sciagnalem sobie jakis programik "Patch It" ktory uzywa patchy .ptc, po spatchowaniu gra NTSC-U/C owszem odpala sie na moim PS2, ale robi zwis na loadingu po odtworzeniu intra. Gra to wipeout xl i plyty nagrane z tego obrazu odpalaly sie bezproblemowo na moim zmodowanym psxie, pozbylem sie juz jednak grata wiec nie wiem czy poradzilby sobie ze spatchowana tym wynalazkiem plyta. Backupy NTSC-J na tych samych nosnikach oczywiscie odpalaja sie bez problemu ta metoda.
Dla ulatwienia sobie zycia uzywam psxlaunchera, co ciekawe po odpaleniu wyswietla sie komunikat "...swap with backup or import", jednak importow z oryginalnego nosnika odpalac nie da rady. Takze wielkosc TOC zdaje sie tu nie miec nic do gadania, do odpalania kopii uzywam gry o wielkosci 8mb i wszystkie ntsc-j smigaja. |
Takiego patcha nie znajdziesz nigdzie w ***347;wiecie bo i takowy nie istnieje.
Zajrzyj mo***380;e tutaj: ;] http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PSXntsc2pal/ Cytat:
|
Mnie nie interesuje zmiana trybu wyswietlania tylko spatchowanie regionu z NTSC-U/C na NTSC-J tak zeby kopia dala sie odpalic tym patentem na swapmedziku. Widzialem juz to http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...SX/strona1.php wczesniej i stad moje pytanie. Image w tutku patchowany jest najpierw PPF'em w celu zmiany regionu, tyle ze na PAL.
Cytat:
Cytat:
|
Nie zmienisz regionu gry, poniewa***380; to jest nie mo***380;liwe. Nie w ten spos***243;b.
PPF to "patch por***243;wnawczy", czyli jest to r***243;***380;nica dw***243;ch por***243;wnanych ze sob***261; plik***243;w. Musia***322;by kto***347; por***243;wna***263; ze sob***261; ten sam tytu***322; w PAL z NTSC. To jest jedyna mo***380;liwo***347;***263;. Niestety, cz***281;sto gry pomi***281;dzy PAL, a NTSC nie r***243;***380;ni***261; si***281; tylko exekiem (PSX-EXE), niekiedy te***380; rozmieszczeniem plik***243;w na p***322;ycie (LBA) czy nawet budow***261;/wielko***347;ci***261;. W takim przypadku patch wynosi***322;by bardzo du***380;e rozmiary - po za tym taka kopia przesta***322;aby by***263; legalna (a wi***281;c wysz***322;oby na to samo co by***347; ***347;ci***261;gn***261;***322; z sieci). Mam nadziej***281;, ***380;e teraz jest wszystko jasne. --- Wracaj***261;c do odpalania gier z PSXa na PS2 przez Swapa+uLELFA. Jak zauwa***380;y***322;em nie wszystkie gry daj***261; si***281; tak uruchomi***263;. Nie wiem czym to jest spowodowane (pomijaj***261;c region). Po za tym, wystarczy zmieni***263; w***322;a***347;nie tryb wy***347;wietlania - Desden ta krobi***322;. ;] |
Jak zwal tak zwal, chodzi o takie spatchowanie kopii zeby konsola ja "przepuscila" dalej, jak proboje odpalac gry NTSC-U/C t***261; metod***261; nie wyswietla sie na ekranie nawet logo PSX, po spatchowaniu Patch It'em pojawia sie ladne logo PSX SCEI, leci sobie intro a po intrze gra sie zwiesza.
Cytat:
Cytat:
|
Faktycznie, skleroz***281; mam. Shame on me.
W takim razie musz***281; a***380; sprawdzi***263; co ten patch niby zmienia bo co***347; mi si***281; tu k***322;***243;ci z moim ***347;wiatopogl***261;dem. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:29. |