Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Propozycje, sugestie, błędy forum (https://forum.cdrinfo.pl/f10/)
-   -   Hmmmm... A to co? Pytanie do Adminów (https://forum.cdrinfo.pl/f10/hmmmm-co-pytanie-adminow-66352/)

legion 04.07.2006 18:38

hehehe normalnie takie tematy to mnie rozbawiaja cos w stylu jak admin przychodzi do sklepu po kilo burakow :D

pawelblu 04.07.2006 17:09

Cytat:

Napisany przez yahol
I druga rzecz:
Moderator nie jest przedstawicielem seriwsu?
No to kim jest - sprzataczem (bez urazy i ironii!) bez praw wystepowania w imieniu???
Tylko Admini? Dziwne.
(nie czepiam sie - wylacznie dziwie. Albowiem nie rozumiem sytuacji w ktorej mod ma prawa i obowiazki, a nie ma mozliwosci i prawa wyrazania opinii innych niz wlasne. Dziwny dualizm. Ale moze taki urok tego forum.)

Wbrew pozorom sprzatacz to dobre okreslenie. Chyba zadnych tajemnic nie zdradze jezeli powiem ze zadnych umow nie podpisywalismy, wiec nie ma podstaw sadzic ze mielibysmy (moderatorzy) prawo do mowienia w imieniu serwisu. Moderator, jezeli chodzi o jego obowiazki, ma pilnowac przestrzegania regulaminu w swoim dziale (+ ew. zglaszac lamanie w innych dzialach). Wtedy wystepuje jako moderator. W kazdym innym przypadku jest uzytkownikiem.

Zreszta jak juz przy okazji wyjasniamy pewne kwestie, to osobiscie podejrzewam ze nawet admini (chodzi mi o adminow forum) poza redaktorem naczelnym i wlascicielem nie maja prawa wystepowac w imieniu serwisu. Znaczam jednak, ze tego nie wiem (byc moze z adminami sa podpisywane jakies umowy), tylko sie domyslam. Dobrze by bylo zebysmy sobie juz wszystko porzadnie wyjasnili zeby nie bylo watpliwosci w tych kwestiach.

Warto by bylo sobie wyjasnic rowniez jak sie maja do siebie takie funkcja jak:
- admin na forum
- admin w serwisie
- redaktor
- newswritter
(kim sa Ci ludzie i jaki jest zakres obowiazkow/praw reprezentacyjnych, jezeli jest to jawne).

Wtedy wszyscy beda mieli pelna jasnosc i sprawa bedzie chyba raz na zawsze zamknieta.

Bartez 04.07.2006 16:22

Cytat:

Napisany przez yahol
I druga rzecz:
No to kim jest - sprzataczem (bez urazy i ironii!) bez praw wystepowania w imieniu???
Tylko Admini? Dziwne.
(nie czepiam sie - wylacznie dziwie. Albowiem nie rozumiem sytuacji w ktorej mod ma prawa i obowiazki, a nie ma mozliwosci i prawa wyrazania opinii innych niz wlasne. Dziwny dualizm. Ale moze taki urok tego forum.)

A co rozumiesz przez "opinie inne niż własne"? Jeżeli chodzi o wyrażanie opinii ustalanych wspólnie, to oczywiście tak jest. Moderatorzy mają swój dział forum i tam ważą się losy niektórych spraw. Jednak w dalszym ciągu jest to związane z moderowaniem forum, a nie ogólnie serwisem, czy sprawami administracyjnymi.

Sunna 04.07.2006 16:16

Takie cos to sie chyba nazywa szumy sieci czy cos podobnego.
Sam firewall zaleca zignorowac takie cosie.

yahol 04.07.2006 16:06

OK!
Teraz zamiast kasowac logi, bede je czytal uwaznie i w razie potrzeby podsylal. Bo sam jestem ciekaw kto lub co i w jakim celu?
Choc bez przesady, duzej wagi naprawde do takich prob czy nawet atakow:
Cytat:

atak przy uzyciu TCP a adresu XXX....
nie przywiazuje zbytniej wagi, rozne rzeczy sa w sieci i podpinaja sie pod maile lub info z forum. Ale przypilnuje, mam odnotowane kilka prob dziennie, wiec....

I druga rzecz:
Tylko Admini? Dziwne.

Bartez 04.07.2006 15:46

Cytat:

Napisany przez pawelblu
No ale skoro mamy dzisiaj dzien wyjasniania || , to chyba jest to w zgodzie z tym co napisalem, a nie w sprzecznosci ...

Moj komentarz, jeszcze raz podkresle, dotyczyl fragmentu o polityce.

Zgadza się :)

A wracając do sprawy, IDS-y mają tę wadę, że czasem są przewrażliwione na próby ataku. Nie znam szczegółowo funkcjonalności forum i mechanizmów, które wykorzystuje, ale być może czasem występują sytuacje, które przez firewall traktowane są jako atak.

Jeszcze raz podkreślam, że nie mamy z tym nic wspólnego. Gdyby takie coś dalej występowało, to proszę o podesłanie loga z firewalla z tym zdarzeniem.

pawelblu 04.07.2006 15:34

Cytat:

Napisany przez Bartez
Poza tym padła jeszcze kwestia, czy moderator jest przedstawicielem serwisu. Nie, nie jest. Moderatorzy są wybierani spośród użytkowników forum i poza kilkoma dodatkowymi przywilejami nie różnią się od nich i nie powinni wypowiadać się w kwestiach administracyjnych związanych z serwisem. Oczywiście nie mam tu nikogo konkretnego na myśli. Chcę tylko wyjaśnić tę niejasność, bo jest wywołana już po raz kolejny.

No ale skoro mamy dzisiaj dzien wyjasniania || , to chyba jest to w zgodzie z tym co napisalem, a nie w sprzecznosci ...

Moj komentarz, jeszcze raz podkresle, dotyczyl fragmentu o polityce.

Bartez 04.07.2006 15:05

Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam, ale nie miałem dostępu do netu.
Nikt z administracji nie ma z tym nic wspólnego. Mamy, a przynajmniej ja, wiele ciekawszych zajęć, niż skanowanie portów użytkowników.

Poza tym padła jeszcze kwestia, czy moderator jest przedstawicielem serwisu. Nie, nie jest. Moderatorzy są wybierani spośród użytkowników forum i poza kilkoma dodatkowymi przywilejami nie różnią się od nich i nie powinni wypowiadać się w kwestiach administracyjnych związanych z serwisem. Oczywiście nie mam tu nikogo konkretnego na myśli. Chcę tylko wyjaśnić tę niejasność, bo jest wywołana już po raz kolejny.

Kris 03.07.2006 18:52

A dlaczego ***380;aden Admin si***281; nie wypowiedzia***322; od pocz***261;tku tematu? Nawet, je***347;li to bzdura, to nale***380;y si***281; jakiekolwiek wyja***347;nienie...

pawelblu 03.07.2006 09:23

Cytat:

Napisany przez yahol
Mowisz jako osoba prywatna, czy jako przedstawiciel serwisu?

Szczerze mowiac to bez roznicy (jezeli chodzi mi o ten fragment o polityce ktory cytowalem :) ).
Patrze od stony moderatora (przedstawiciel serwisu to za mocne okreslenie) - widze absurd.
Patrze od strony osoby prywatnej - widze absurd.

yahol 03.07.2006 00:30

Cytat:

Napisany przez pawelblu
A temat normalnie jakbym bash.org.pl czytal :D

Mowisz jako osoba prywatna, czy jako przedstawiciel serwisu?
Pytam, bo nie wiem.
A proby skanowania i ingerencji z IP cdrinfo, zdarzyly sie kilkukrotnie.
Wiec nie jest to odosobniony przypadek.
Olewam to, bo i do ukrycia nic nie mam :) i w logi zagladam od przypadku.
Teraz byl taki :) Zwykla ciekawosc.
Sadze ze albo jakis "hakier" robi sobie "zarciki" albo... no wlasnie?

pawelblu 02.07.2006 23:26

Cytat:

Napisany przez Gomez47
Jeśli o politykę chodzi, nie bałem się nigdy.

Oczywiscie ze chodzi o polityke. Bartek to przeciez znany na cala Polske Malopolski baron SLD. Czesc ekipy jest uwiklana w afere mostowa, a pozostali w FOZZ. ||

A temat normalnie jakbym bash.org.pl czytal :D

Sunna 02.07.2006 12:22

Masz na mysli kalasza?

andy 02.07.2006 12:07

Jaki***347; czas temu mia***322;em podobnie. Agnitum Outpost Firewall wykrywa***322; mi skanowania port***243;w z IP CDRinfo.pl

Mo***380;e Bartez zapu***347;ci***322; jaki***347; automat ||

ed hunter 02.07.2006 09:55

Cytat:

Napisany przez sherrif
zmien firewall

na taki co nic nie wykrywa :hahaha:

sherrif 02.07.2006 00:02

zmien firewall

Diabolique 29.06.2006 21:54

tez tak mysle. czila***322;t

Sunna 29.06.2006 21:53

Ktos tu chyba zdeko przesadza.

woitas 29.06.2006 21:48

"myślę więc jestem"

Cytat:

Napisany przez Gomez47
[...] Już mnie nie ma [...]

:hahaha:

Gomez47 29.06.2006 21:21

Hmmmm... A to co? Pytanie do Adminów

[29/Jun/2006 21:05:02] "Ids" action = 'detected', raddr = '217.144.201.36', msg = 'PortScan', url = '', direc = 'in', class = 'network-scan', priority = portscan
217.144.201.36 to host: forum.cdrinfo.pl

Jeśli o politykę chodzi, nie bałem się nigdy.
O prywatność? Przecież przy rejestracji podalem swój e-mail dostępny Administracji, a ostatnio wszystkim (zmieniłem w ustawieniach Forum). Mogę wysłać wizytówkę z NIP itd.
Przed nikim się nie chowam a o zapomogi się nie ubiegam.
Po co zatem mi obwąchiwać porty? :(...

Jestem tu niepożądany? Już mnie nie ma.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:00.