![]() |
:taktak:
|
Ale tak czy inaczej jedno nie wyklucza drugiego. Fabryka moze byc zalezna od koncernu Mitsubishi i przy okazji robic produkcje zlecona.
|
Raczej to drugie. MBI produkuje również dla EMTEC'a.
Na swojej stronie firmowej http://www.moserbaer.net/ nic nie wspominają o Mitsubishi. |
Cytat:
expert w dziedzinie płyt pawelblu wyjaśnił wątpliwości z opisu wynika więc że albo MBI jest w jakiś sposób zalezna od MCC albo tez po prostu MCC podzleca MBI wykonanie części płyt dla Verbatima :P |
@pawelblu
dziękuje Ci za wyczerpujące wyjaśnienia, wszystko to co napisałem wcześniej wynikało z tego co można przeczytać na opakowaniu i wywnioskować z ID płyty. edycja: oczywiście podtrzymuje stwierdzenie że Verbatimy MadeInIndia to bardzo dobre płyty a to że jak do tej pory tylko na takich paliłem wskazuje że przeważają w naszych sklepach. |
Nie wszystkie, tylko znaczaca wiekszosc plyt Verbatima pochodzi obecnie z Indii.
Nie ma czegos takiego jak Made by Mitsubishi. Wszystkie Verbatimy maja napis Mitsubishi Chmical Campany. Ponizej tego napisu jest (w kolejnosci od najczestszych): Made in India Made in Taiwan Made in Japan Made in Singapore Made in China Oznacza to kraj pochodzenia. Jezeli bylo napisane: Mitsubishi Chmical Campany Made in India to plyta ma kod MCC i byla zrobiona w MBI - Moser Baer India Mitsubishi Chmical Campany Made in Taiwan to plyta ma kod MCC i byla zrobiona w fabryce MCC (tej wlasciwej na Tajwanie) Mitsubishi Chmical Campany Made in Japan to plyta ma kod TY i byla zrobiona w Tayio Juden w Japonii. |
@czechoj
twoja wypowied***378; jest za to rzeczowa i uzasadniona :) |
@tomek.xp ale pleciesz trzy po trzy....... ufffff
|
Cytat:
wszystko jest Made in India a ID tych płyt to MCC 004, osobiście na innych x16 nie paliłem jeśli chodzi o Verbatim'a (nawet LightScribe v1.2 Verbatim'a mają to samo ID), moim skromnym zdaniem to jedne z najlepszych płyt na naszym rynku, jeśli nie najlepsze... edycja: jeszcze słyszałem o x16 Verbatim'a MadeInTaiwan, ale MoserBaerIndia?! Nie wiem jak to do głowy Koledze przyszło i ta pewność że Mitsubishi nie ma fabryk w Indiach... Zresztą jak dla mnie to te płyty może robić CocaCola :D byle były dobrej jakości. |
Nie, te indyjskie s***261; sygnowane MBB - Moser Baer India. Mitsubishi nie ma fabryki w Indiach.
|
Cytat:
|
A ja kupi***322;em jakie***347; 2 miesi***261;ce temu Verbatim x16, Advanced AZO+, made by Mitsubishi :-) I jako***347; do nich mam wi***281;ksze zaufanie ni***380; do tych indyjskich.
|
Cytat:
|
@tomek.xp
Rozmawiali***347;my o jednym, ale popularnym typie - Verbatim AZO+, a jego w te***347;cie nie by***322;o... |
@mensir67pl
Przedewszystkim dzi***281;ki za udost***281;pnienie artyku***322;u. Jednak Verbatim rz***261;dzi :) a kto***347; tu pisa***322; ***380;e go wcale w te***347;cie nie by***322;o, mniejsza o to nie zamierzam si***281; czepia***263;... |
Dla Pa***324; i Pan***243;w wyzej wymienony artyku***322;
http://rapidshare.de/files/27572919/...fo.pl.rar.html :) |
Masz racj***281;, ale nikt si***281; jeszcze nie wypowiada***322; na temat trwa***322;o***347;ci danych na no***347;mikach RW. Mo***380;e dlatego, ***380;e wszyscy je kasujemy, ale mo***380;e ciekawe by***322;oby takie por***243;wnanie...
|
Cytat:
|
Ciekawe, czy jeżeli w reklamie firma pisze, że wytrzyma 300 lat a skopie się po dwóch, można ją skarżyć za nierzetelną reklamę? W Stanach podobno tak.
A tak na serio: na podstawie Waszych doświadczeń, jak długo wytrzymują nagrania na płytach CDR/DVDR? Ja pierwsze CD nagrywałem 5 lat temu i chodzą do dziś. Wyjątkiem była jedna niemarkowa płyta CD-R Icam, która całkowicie "siadła" po roku. W teście CHIP-a pisali, że lepiej nagrywały się płyty RW w stosunku do R. Czy ze względu na różnicę w budowie tych płyt, są one Waszym zdaniem bardziej czy mniej wytrzymałe? Mam na myśli zastosowanie nośnika RW do jednorazowego zapisu. Tego jeszcze nikt nie poruszał, ale jeżeli okaże się, że są lepsze, to może tędy droga? |
@Sunna
chcia***322;em tylko zwr***243;ci***263; uwage ***380;e d***322;ugowiczno***347;***263; nadaje si***281; ***347;wietnie na slogan reklamowy bo jest czym***347; co chyba najtrudniej zweryfikowa***263;... :D |
Cytat:
Ale z ciebie zartownis. Mysle ze jeszcz przed slubem bys odebral kase :) Jesli juz po, to przed dzieckiem, jesli juz po to przed kolejnym, itd :D Nie zaglebiajmy sie w fanyastyke. 300 hie hie |
@Pablo1964
wcale się nie chce czepiać, ale na większości testów nie ma skanowania w poszukaniu PI Failures, które mają zasadniczy wpływ na to czy nośnik da się odczytać czy nie. Ale wyjątkiem jest ten Emtec o którego Ci tak chodziło, no wypadł bardzo dobrze ale widziałem Verbatimy za 1,6zł lepiej wypalone :D Tutaj się z Tobą akurat zgodze że te EMTEC'i to wymysł speców od marketingu no i te gwarancje na 300 lat już widze jak moi pra pra pra wnukowie odbierają kase... |
Nie analizowalem szczeg***243;***322;owo tego testu. Chcia***322;em pokaza***263;, ze s***261; tam te Emteki, o kt***243;re pyta***322;em. Dla mnie wymierny by***322;by test starzenia, ten dopiero pokaza***322;by, kt***243;ra p***322;yta jest co***347; warta. I czy ten z***322;oty Emtec jest cho***263; w po***322;owie tak dobry jak w reklamie.
|
@Pablo1964
niczego dziwnego nie zauwa***380;y***322;e***347; w te***347;cie no***347;nik***243;w do kt***243;rego poda***322;e***347; linke? :D chodzi mi o ten test: tutaj. Ale sie tam kto***347; natestowa***322;... |
Ale g***243;ra tabeli wygl***261;da wiarygodnie.
|
Cytat:
|
Dzięki. No i jeżeli wierzyć temu zestawieniu, niewiele się zmieniło. TY, Mitsubishi, Sony i TDK - kiedyś czytałem, że pod względem trwałości jeszcze im można w miarę ufać. Płytek Pioneera jeszcze nie widziałem, pewnie są za dobre, żeby je kierować na polski rynek. CMC Magnetics wypadają tu kiepściutko, MBI niewiele lepiej....Żeby jeszcze móc czegoś się dowiedziec o żywotności poszczególnych nośników... Słyszeliście, żeby ktoś ostatnio robił takie testy? Szczególnie jestew ciekaw tych francuskich złotych EMTEC'ów.
http://www.emtec-group.pl/pliki/prod...4p_gold_gb.pdf Wygląda mi na kolejną bzdurną reklamę, ale komu dziś można wierzyć? Znalazłem jeszcze coś takiego: http://www.zak.lodz.pl/~domingo/nosniki/dvd+r/ albo to: http://dobreprogramy.com/index.php?dz=15&n=4236 |
Ranking medi***243;w jest np. tu:
http://www.digitalfaq.com/media/dvdmedia.htm :czytaj: Na ile wiarygodny, to ju***380; inna sprawa... :hmm: |
Raczej nie prowadzi sie zadnych rankingow (ktore bylyby wiarygodne czy jakims autorytetem w tej dziedzinie). DVD z MBI od poczatku byly uznawane za dobre (no moze plusy na 4, minusy na 3, ale od dluzszego czasu oba na 4). Kiedys, kilka lat temu, byly zastrzezenia co do CDRow, ale kiedy to bylo... Plusy CMC uznawane sa juz od dosc dawna za dobre, minusy chyba nadal sa kiepskie, choc sam nie wiem - nic o nich ostatnio nie slyszalem.
|
Cytat:
|
Cytat:
Lista z Benq 1640 jest dosc istotnie niekompletna i ograniczona (zreszta informacje sprzed roku? nie moga byc aktualne ...). |
Cytat:
|
Mam nadzieję, że to pomoże w dalszej dyskusji:
http://cdrlab.pl/forum/attachment.ph...7&d=1137744399 Trochę się przejaśni, kto co i dla kogo produkuje, albo do końca zamiesza w głowach :) Na forum cdrlab podają informację, że plik pochodzi ze strony BenQ, są to nośniki, dla których strategia zapisu jest zawarta w firmware modelu 1640. I jeszcze: O firmie Moser Baer Firma Moser Baer z siedzibą w hinduskim New Delhi założona została w 1983 r. Firma tworzy nowe technologie dla zapisywalnych optycznych nośników pamięci i ciągle wprowadza nowe produkty i procesy. Koncentracja na produkty o wysokiej jakości czyni z firmy Moser Baer jedno z wiodących przedsiębiorstw technologicznych w Indiach z ponad 10-procentowym udziałem w światowym rynku zapisywalnych nośników pamięci. Przedsiębiorstwo zatrudnia ok. 3.300 pracowników i posiada zakłady produkcyjne w pobliżu New Delhi. Kontakt z klientami odbywa się poprzez sześć przedstawicielstw w Indiach, USA i Europie. Dalsze informacje dostępne są pod adresem internetowym www.moserbaer.net lub przez Rakesh Govil i Tarun Jaitly pod numerem telefonu +91-11-26 43 80 82. Źródło: http://www.imation.pl/about_imation/...edia_2003.html |
Cytat:
|
@pawelblu
No widze że się myliłem stawiając znaku równości pomiędzy Verbatimem i Mitsubishi, do czego się przyznaje. Teraz także nie rozumiem rodzaju powiązania między nimi, bo Verbatim'a nie można chyba sprowadzać do samej "wizytówki", przecież dbają o jakość, wprowadzają nowe technologie, dzięki czemu produkty z pod tej marki są dobre, czasami innowacyjne. Chociaż czy to Verbatim zleca instytutom Mitsubishi jakieś badania czy Mitsubishi rozporządza Verbatim'em to teraz już nie wiem i nie będe konfabulować :D Pozdrawiam, dzięki za wyjaśnienia i konstruktywną krytyke. |
Cytat:
|
Cytat:
|
a ja tam bym chcia***322;, aby te p***322;yty nazywa***322;y si***281; Mitsubishi Zero - taka tradycja, nazwa-legenda :>
|
Niestety nie jest tak jak piszesz (nie jest tak jak wczesniej to widziales).
W Wiki jest definicja troche mylaca (zle uzyto formy jednego wyrazu i moze stad problem, choc nawet bez tego sprawa jest dla mnie jasna). Cytat:
firmy-corki oznacza, ze sa to firmy podlegle koncernowi Mitsubishi Czyli nie Vebratim = Mitsubishi, tylko Verbatim < Mitsubishi w sensie wlasnosciowym. I produkcja zajmuje sie Mutsubishi. Dystrybucja (w szczegolnosci na Europe) Verbatim. PS. Troche wybiorczo patrzysz w to wiki. Tu widac ewidentnie, ze to Mitsubishi zajmuje sie produkcja i to on ma labolatoria, fabryki, zaklady chemiczne. http://pl.wikipedia.org/wiki/Mitsubishi A Verbatim to jak sie nie trudno domyslec 'grupa zagranicznych firm-córek' zajmujacych sie dystrybucja tych produktow (z czesci Chemical). |
@pawelblu
Aż sprawdziłem w Wikipedii tego Verbatim'a No i jest tak jak ja to wcześniej widziałem... :) czyli Verbatim = Mitsubishi Produkują dobre płyty od długiego czasu bez większych "wpadek", sprzedają na całym świecie i nie chce się już kłucić z tymi co twierdzą że pominięcie w jakimś teście Verbatima jest czymś normalnym... @Pablo1964 Twierdzenie że są płyty pod inną marką (etykietą) niż Verbatim ale pochodzą z tych samych fabryk co te mające nadruk Verbatim już mnie irytuje, bo oczywiście jest to prawda tylko że najczęściej takie nośniki opuszczają te fabryki jako odpad np.: gdy linia produkcyjna jest w fazie testów czy ustawiania co widać po tym jak się na nich nagrywa lub po tym że jakość nośników nawet w obrębie jednego szpindla jest diametralnie różna. |
Cytat:
Druga spawa - Jezeli chodzi o Verbatima Adv. Azo+ (czyli standardowy produkt), to najwiecej tego przychodzi obecnie z Indii (c25, c50, c100). Z Tajwanu troche mniej (zwykle mniej masowe rzeczy - typu c10, jewele, slimy itp.), a z TY od przypadku do przypadku. Dyskusja nie zostanie zamknieta ani przeniesiona, poniewaz temat nie zostal jeszcze zatracony. Co najwyzej kiedys troche potne. |
Cytat:
|
@zene_k
to pewnie polonista i psycholog w jednej osobie, ja się poddaje zdemaskował mnie :D |
Cytat:
ale fajny temat - mógłby trafić do śmietnika :rotfl: |
Cytat:
|
@Prezesik
a jak zara będzie taka rozpierducha... :klnie: PS fajny banerek :> |
Brawo chłopaki - niech popłynie testosteron ||
po cichu zaczynam odliczanie. ciekawe do ilu nalicze zanim temat zostanie zamknięty :fiu: |
@Pablo1964
drogi Pablo wcześniej o ile dobrze pamiętam twierdziłeś że Verbatim nie ma własnych fabryk płyt że tylko firmuje płyty swoim logo nie wnosząc nic do ich wykonania (jakości) a ja starałem się Ciebie wyprowadzić z błędu. Teraz to ty mnie informujesz znowu o producentach płyt i to Ty poleciłeś mi jakieś artykuły, co pozwala mi twierdzić że masz nie tylko problemy z czytaniem ze zrozumieniem ale i z logicznym myśleniem. |
Cytat:
Pozdrawiam Na marginesie - polecam artykuł: http://cdrlab.pl/forum/showthread.php?t=567 |
Nie obchodzi mi mnie kto co ma, co sie komu podoba lub nie, co kogos obchodzi czyjes zdanie, czy kogos obrazaja bledy ort. czy nie (jezeli ktos czuje sie obrazony jak ktos popelnia bledy ort. to radze sie tym zajac profesjonalnie - taki eufemizm).
Obchodzi mnie natomiast stosowanie regulaminu (par. 2), ktory zostal zaakceptowany przez kazdego. (http://forum.cdrinfo.pl/og-oszenia-i...drinfo-pl.html) PS. I nie przesadzajcie - tomek.xp nie pisze jeszcze najgorzej ... |
Czy znajdzie się ktoś dobrotliwy i da skany tego artykułu z chipa jako załącznik? Chętnie sobie poczytam. Z góry dzięki
|
Cytat:
a jeśli chodzi o ortografię, to nie chciałem Cię urazić, ale pokazać, że mimo dysleksji można i z nimi walczyć. Zobaczysz, że częste sprawdzanie pisowni może Ci tylko pomóc w ograniczeniu dysleksji. Widzę, że w następnych postach jest już lepiej :spoko: |
@ed hunter
nie z fochem nie było do Ciebie :) do tych co sie ortografi czepiają i czują się obrażeni... |
Cytat:
może obczaję jakiś temat w którym jest coś do rozgryzienia, bo tu nie ma nic. EOT z mojej strony. |
@Pablo1964
no piszesz że ja Ciebie lekceważe robiąc błędy? Tylko że ja prubuje Tobie wytłumaczyć że Verbatim jest producentem (na innym forum) a Ty tego wcale do wiadomości nie przyjmujesz. Jeśli mi ktoś stara się pomóc, czy dzieli się ze mną swoimi spostrzeżeniami to jestem wdzięczny bez względu na to czy robi błędy ortograficzne czy nie. Ale widze że niektórzy tu wolą zażucać focha nie wnosząc jednocześnie wiele do dyskusji... @mensir67pl pozdrawiam :) :spoko: |
też nie mogę, bo w sąsiednim miasteczku czytam straszne bajki.
|
Cytat:
To kto produkuje ? :D dla Verbatima - jestes w bledzie Verbatim posiada wlasne fabryki co nie zmienia faktu ze koncern mam inna nazwe (szczegoly) -------------------------------------------------------------------------------------------------- juz raz kos zwrocil uwage o bledach i wystarczy nie jest to forum nauczycieli a nawet nie forum nauczycieli jezyka polskiego :taktak: a nikt mnie nie lekcewazy przynajmniej ja rozumie wszystko co tu jest wypisywanie z bledami czy bez a i sam takowe popelniam :P |
Verbatim nie jest producentem, tylko mark***261; handlow***261; - to tak na marginesie.
R***243;wnie***380; na marginesie - taka ilo***347;***263; b***322;***281;d***243;w ortograficznych w publikowanych na forum tekstach ***347;wiadczy nie tylko o niechlujstwie ale tak***380;e lekcewa***380;eniu innych uczestnik***243;w Forum. |
Cytat:
PS Co do ortografii to nie interesuje mnie Twoje zdanie. |
Cytat:
Co do ortografii nie obchodzi mnie czy masz dysleksj***281; czy nie. s***322;owniki stworzono po to, by z nich korzysta***263;. mo***380;esz te***380; pisowni***281; sprawdzi***263; chocia***380;by w Wordzie. Dodatkowo kolega @ndy stworzy***322; ciekawy poradnik i mam nadziej***281;, ***380;e si***281; do niego zastosujesz. http://forum.cdrinfo.pl/faq/64534-ja...-na-forum.html Jak widzisz s***261; sposoby, by unikn***261;***263; b***322;***281;d***243;w ortograficznych, a Twoja (ewentualna) dysleksja nie mo***380;e by***263; zas***322;on***261; dla lenistwa.. <sprawdzenie b***322;***281;d***243;w nie trwa wcale d***322;ugo> Dla mnie koniec tematu.. |
Tylko że jak się zmieni rodzaj podłoża a nie zmieni stępel to Ty cały czas będziesz przekonany że to taka sama płyta, czyli wszystko zależy od rzetelności producęta, tzn. czy dobrze dobierze stępel do podłoża.
PS Co do ortofrafii to staram się ale jestem dyslektykiem. |
Cytat:
ps zwróć uwagę na ortografię |
Ludzie co Wy z tymi producętami ja tam wierze tylko marce, wiem że można się naciąć zawsze, patrz TDK, mnie nie obchodzą informacje z tzw. stępla płyty jak wy to nazywacie dane producęta bo jakość nagrania zależy od tego czy nośnik rzeczywiście został dobrze dobrany do stępla (czy rodzaj podłoża nośnika zgadza się z info. ze stępla).
Podsumowując na dane z ID płyty przymrużam oko dopuki nie zobacze jak się "wypaliło". |
Cytat:
|
Cytat:
płyty firmowane tą samą marką są co chwila innych 'producentów' a ci 'producenci' są tacy aby wszyscy byli szczęśliwi. jednym słowem ściema - piszę prosto nie wnikając w szczegóły. |
Panowie tak apropo testów to nie wiem czy kojażycie tego nwes'a po którym dobrze widać że z niektórych testów trudno się czegoś dowiedzieć poza "sugestiami" sponsora... :D
Ja tam wierze dopiero wtedy jak w wielu testach wychodzi to samo, najlepiej jak są to test na różnych portalach i w różnych krajach. Odnośnie testu z CHIP'a to moim skromnym zdaniem test nośników bez dokładnego testowania jakości zapisu i z pominięciem najpopularniejszego i prawdopodobnie najlepszego producęta (Verbatim) jest delikatnie mówiąc mało przekonywujący :) |
po cholerę kwarcówka w lecie? płyty mogą opalać się na słońcu :> :P
|
Testu nie czyta***322;em (jak b***281;d***281; w markecie to zerkne i od***322;o***380;e na p***243;***322;k***281; :D )
wi***281;c si***281; nie wypowiem, ale moim zdaniem takie testy - przypisuj***261;ce no***347;nik do nap***281;du- s***261; troch***281; bez sensu, bo w takim te***347;cie nale***380;a***322;o by uwzgl***281;dni***263; to ***380;e nagrywarki (dany model) mog***261; mie***263; i maj***261; r***243;***380;ne firmware, a to mo***380;e duuu***380;o zmieni***263; w wynikach testu (mo***380;e by***322;o o tym w te***347;cie, zaznaczam z e go nie czyta***322;em :D ), a jak tu ju***380; Koledzy pisali p***322;yta p***322;ycie nie r***243;wna i w zwi***261;zku z tym wyniki nagrywania p***322;yt mog***261; znacznie odbiega***263; od tych gazetowych, czy to na plus czy na minus dla danej marki, i kupuj***261;cy na podstawie testu mo***380;e si***281; zawie***347;***263; na swoich p***322;ytach. ps. mam pomys***322; na test "starzenia" p***322;yt 24 godziny pod kwarc***243;wk***261; w 30 stopniach C, ciekawe ile p***322;yt by to znios***322;o :D |
jeśli ktoś ma ten test to niech go spakuje i zamieści na forum, chyba że jest za duży to bym prosił podam maila na priv
|
Cytat:
A jaka jest ich wartosc? Jakos nie czesto sie je widzi. Za drogie czy moze nie prcyzyjne, czy mozezdali sobie sprawe z tego ze nawet najwieksi juz kantuja. |
Powtarzam takie testy to sa fajne do poczytania i tyle
to jest tak jak z Verbatime-m 4 rozne partie rozne paramety jakosciowe po wypaleniu wadomo zawsze mozna to usrednic ale co z tego wynika ....nic np .Extreme DVD +R mozna trafic na 3 roznych MID-a ...... Ja to robie w ten sposob otwieram cake np.50 wypalam 5 szt jesli jest oki kupuje reszte... ale i na Verbatimie sie juz przejachalem jako firma |
Cytat:
|
Bynajmniej się nie obraziłem ;-) Sam na pewno takich prób nie przeprowadzisz, ale czytałem, że w warunkach laboratoryjnych przeprowadza się je dość często. Chciałbym poznać ich wyniki, bo np. od pewnego czasu są dostępne w handlu płyty EMTEC 24 carat gold technology, zarówno CD-R jak i DVD+/-R, produkowane we Francji, które, wg producenta, są nie do zajechania. Ponieważ są kilkakrotnie droższe od innych, wolałbym przed ewentualnym zakupem większej partii (kupiłem już kilka i nagrały się ok) poznać opinie fachowców, jak to z nimi jest naprawdę. A może poczciwe Verbatimki też wytrzymają kilka lat? Przecież każdy wolałby, żeby płytka nagrywała się dwa razy dłużej, jeżeli oferowałaby w zamian długoletnią trwałość nagrania?
|
No to w koncu jak to jest z tym chipem? NIby super test a sa braki. Niby niezle pismo a poziom artykolow rozny.
Nie ma sie co obrazac ze ktos nie lubi chipa, moje wypowiedzi nie byly w ciebie skierowane tylko w chipa na takich podstawach jak napisalem. A jak niby sie przeprowadza test starzenia ? Jak mozna zasymulowac starzenie (zmiany w plytce) pod wplywem czasu ? Ja sobie tego nie wyobrazem, bo wg mnie to nie odda nawet w przyblizeniu tego prosesu, no jak pisalem wczesniej sa plytki verbatim i ''verbatim''. |
Brak w teście płyt Verbatim Advanced Azo+ również uważam za poważny błąd. Podobnie jak nie podanie rzeczywistego producenta testowanej partii płyt. Jednak uważam, że odwalono kawał dobrej roboty, która da wielu laikom choć mgliste pojęcie na temat tego, że płyta płycie nierówna i warto zastanowić się przed zakupem np. "super okazji" po 30 gr za płytę. Może trochę przesadziłem z tą ceną, ale zainteresowani będą wiedzieli, co mam na myśli. Mnie osobiście najbardziej jednak brakuje czegoś innego w tym teście. Mianowicie "testu starzenia" poszczególnych nośników. Wiemy nie od dziś, że płyta, która nagrała dię "doskonale", po kilku miesiącach przestaje być czytana przez wiele napędów. A niejednokrotnie chcielibyśmy, aby nasz ulubiony film czy wartościowe dane przetrwały jak najdłużej. W warunkach laboratoryjnych można zasymulować intensywne używanie płyty np. przez 5 lat. A potem spróbować ją odczytać. I taki test chciałbym zobaczyć dla tak dużej grupy nośników. Kiedyś albo Chip albo PC World komputer pisał coś o takich próbach, pamiętam, że np. płyty AXE, które świetnie się nagrywały, w teście starzenia odpadały w przedbiegach. Taki test chętnie zobaczyłbym w naszej prasie komputerowej. A co Wy o tym sądzicie?
|
Ideea niez***322;a, ale kilka stwierdze***324; banalnych i napisanych w du***380;ym uog***243;lnieniu. Podobnie jak kolega Pablo1964 chytam Chipa regularnie ju***380; od wielu lat i faktycznie mo***380;na jedynie potwierdzi***263; i***380; "warto***347;***263;" artyku***322;***243;w bywa r***243;***380;na, nalezy podkre***347;li***263; ***380;e w dzisiejszych czasach krytykom bywa ci***281;***380;ko i musz***261; wa***380;y***263; ka***380;de s***322;owo nie inaczej jest z mediami, kt***243;re uwa***380;a***263; musz***261; szczeg***243;lnie na to co i jak wypisuj***261;. Z mojego punktu widzenia zamiarem testujacych by***322;o znalezieniwe "najbardziej" kompatybilnego no***347;nika bez uwzgledniania jako***347;ci nagrania p***322;yty (poszukiwane s***261; jednynie b***322;edy odczytu) i dla zdecydowanej wiekszo***347;ci u***380;ytkownik***243;w nagrywarek (sprzetowych laik***243;w) test ten jest zdecydowanie obligatoryjnym.
|
Niech mi ktos wytłumaczy dlaczego w Chipowym teście nie znalazły sie podstawowe płyty Verbatima a zarazem najpopularniejsze i najlepsze na rynku czyli Advanced Azo+ ? Dla mnie to świadczy o tym że przeprowadzający test nie bardzo orientuje się w temacie rynku nośników nawet jeśli test przeprowadził rzetelnie. Dostaje materiał i przeprowadza test. Równie dobrze mógłby zrobić test jogurtów. Druga sprawa to dlaczego taki ważny jest w teście czas zapisu płyty a tak pobieżnie traktowana jakość zapisu ? Dla testującego bardzo ważne jest czy płyta zapisuje się 10 sekund krócej czy dłużej a mniej ważne jest dokładne sprawdzenie jakości zapisu bo sama weryfikacja to dla mnie za mało.
|
Troche pocialem zeby bylo poprawnie politycznie.
|
Kto jest autorem tego artykułu ? Czyżby p.Dariusz Rzeźniczak ?! :>
|
Mi***322;o mi, ***380;e, cho***263; poza topic'kiem, s***261; jednak tak***380;e s***322;owa od tych, kt***243;rzy przeczytali test. Co s***261;dzicie o nim? Czy pokrywa si***281; z Waszymi do***347;wiadczeniami?
|
Cytat:
Ciekawe skad Wiesz ........... co tam wypisuja ..........:> |
Cytat:
Chciałem zamknąć temat, bo musisz zgodzić się, że powyższa dyskusja jest bardzo niskich lotów. Podobnie jak czasami na forach dziecięcych, nie było ani jednej merytorycznej wypowiedzi. Miałem wcześniej wyobrażenie, że na tym Forum taka sytuacja nie powinna się zdarzyć. Być może niefortunnie sformułowałem post, ale chciałem jedynie pokazać, że w prasie ukazało się coś wartościowego. Mam nauczkę, by więcej tego nie robić. Nie każdy chce wiedzieć więcej. Lepiej było założyć wątek poświęcony wyższości płyt żółtych nad zielonymi. Pozdrawiam |
Pablo1964 - czyli jesli ktos nie jechal nigdy maluchem to nie moze go krytykowac ?
Ja tylko napisalem o czym czytalem i na tej podstawie jestem do niego negatywnie nastawiony. Jestes z chipa? Przykladem bezsensownosci i braku obiektywnosci moze byc cos takiego - partia plyt partii nie rowna, co bylo wielokrotnie poruszane tutaj jak i na cdrlab. Niby kupujesz verbatim a moze byc to szajs i odwrotnie. To chba ostatnia zrecz z kompa ktora moze byc obiektywnie oceniona. |
Pablo1964 jak mo***380;esz pode***347;lij mi na email skan tego artyku***322;u.
|
Mam nadziej***281;, ***380;e Koledzy, kt***243;rzy tak krytykuj***261; tekst, przeczytali go. W mojej ocenie jest dobry i wychodzi naprzeciw dyskusjom na naszym Forum. Dlatego chcia***322;em wywo***322;a***263; merytoryczn***261; dyskusj***281; a nie bicie piany. Prosz***281; o zamkni***281;cie tematu, gdy***380; kto***347; czytaj***261;c t***261; dyskusj***281; m***243;g***322;by doj***347;***263; do wniosku, ***380;e pomimo, i***380; czasy rycerstwa ju***380; dawno mamy za sob***261;, niekt***243;rzy nie dostrzegaj***261; tego i wci***261;***380; chodz***261; z zakutymi g***322;owami ;-)
Serdecznie pozdrawiam |
Cytat:
:haha: Chip - dobra gazetka dla sasiadow za Odry ..... i inne tego pokroju moze Enter czasem cos napisz sensownego ................. |
Mysle ze mial na mysli kto wiecej za placi w fazie ''wynalazczej'' ten wygrywa bo ma najlepszy produkt i to juz nie jest pomowienie :)
A pozatym kto by tam sie przejmowal jakimis forami i jakoscia chipa :) Poprostu juz go nie kupujemy :D Kiedys chip zrobil test paneli lcd i zjechal totalnie crt (co wtedy bylo smiesne) i gdzies ten test byl nizle zjechany za cudowna obiektywnosc. |
Niech zgadne ktora firma wygrala - Hawk ? :)
|
ja również nie wierzę w te gazetowe testy... miałem już kiedyś sytuację, że wypalarka nie nagrywała płyt - zastosowałem się do porady z jakiegoś pisma (chyba KŚ - nie pamiętam dokładnie) i nic się nie poprawiło, a dodatkowo nagrywarka przestała także czytać płytki...
|
bez urazy ale te testy w pewnych czasopismach uwzgledniaja argumenty poza merytoryczne ...
|
Kompatybilność nośnika z nagrywarką.
Koledzy, przepraszam, że zakladam nowy temat, ale ten post musiałbym podpiąć do kilkudziesięciu tematów. W nowym Chipie 07'2006 jest test kompatybilności nośników z poszczególnymi nagrywarkami. Moze odpowiedzieć na wiele pytań. Polecam !
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:10. |