Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   3godziny dvd na płycie (takiego jak w gazetach-HighQuality) - Nagrywanie (https://forum.cdrinfo.pl/f13/3godziny-dvd-plycie-takiego-jak-gazetach-highquality-nagrywanie-66481/)

aRRatig 17.08.2006 01:43

Aj chyba napisa***322;em g***322;upote :]

Reetou 17.08.2006 01:17

Kto pisze o 2 stronnych p***322;ytach??

:czytaj:

aRRatig 17.08.2006 00:49

Mam wrazenie, ze autorowi nie o to chodzi !!!!!!! Tak jak w innym temacie pisalem mam koncert 3 godzinny ale pojemnosc plyty to prawie 8gb i chyba o to autor pyta***322; jaka nagrywarke ma kupic zeby wypalic cos takiego? Mnie tez to ciekawi ;) A Wy piszecie o 2 stronnych plytach... jak to jest jedno stronne :]

milosz47 30.07.2006 12:50

Posiadam program Pinnacle Studio 9.3 z kartą do przechwytywania materiału Pinnacle AV/DV. W trybie programu przechwytywanie jest zakładka Format przechwytywania, gdzie można wybrać rozdzielczość i szybkość przepływu danych w Kb/sek. Chcę przechwytywać materiały filmowe z kaset VHS na dysk twardy z jakością DVD ale przy rozsądnej wielkości plików.
Arepo wcześniej pisał o 4500 kb/sek. Proszę o informację czy w/w program posiada własny kodek mpeg-2 czy muszę zainstalować zewnętrzny. Jak sprawdzić w systemie czy są już zainstalowane jakieś kodery-dekodery. Posiadam Win2000Prof.
Pozdrawiam

M@X 10.07.2006 11:28

Wielu przebiegow uzywa sie glownie gdy chcemy film "scisnac" (plyta 4,7 GB). Sprzetowa odmiana, ktora koduje retailowe filmy dziala jedno przebiegowo i korzysta z odpowiednio sotrej matrycy by wymiescic sie w konkretnym rozmiarze - najczesciej 8,5 GB uwzgledniajac menu, dodatki itp. (te ostatnie coraz rzadziej bo norma staja sie wydania dwuplytowe).

kubanczyk7 10.07.2006 08:04

Cytat:

Napisany przez madmax2
Z testów wynika, że najlepiej, a na pewno bardzo szybko płyty DL nagrywa Pioneer DVR-111DBK.

nom tez tak wyczytalem, do tego przy plytach SONY+R x16 tych z accucore spisuje sie rewelacyjnie (to moje ulubione plyty :D) i wsumie kosztuje ponizej 200 zloty lol, a dobre opinie ma i w polsce i na zachodzie.

Testowalem tego CCE nie ma co przy wielu przebiegach daje rewelacyjne wyniki.

madmax2 09.07.2006 21:39

Z test***243;w wynika, ***380;e najlepiej, a na pewno bardzo szybko p***322;yty DL nagrywa Pioneer DVR-111DBK.

kubanczyk7 09.07.2006 17:45

Cytat:

Napisany przez M@X
Jednak CCE jest drogie samo w sobie - o ile pamietam kosztuje 5 tysiecy euro. W tej cenie otrzymujesz koder "standalone" i wtyczke do Adobe Premiere, zgodna ze wszystkimi programami obslugujacymi te wtyczki (np. przestarzaly FlasK MPEG).

1850$ troche drogo trzeba bedzie potestowac czy jest tego wart. Ale nie jest to cene nie do przejscia jezeli byla by na tym dobra robota. Dla przykladu mam juz jeden plugin ktory kosztowal 1200$ ale warto bylo, daje rewelacyjne mozliwosci pracy z obrazem (filtrowanie itp)

Tak dla swiadomosci niektorych to, samo oprogramowanie w tej branzy czesto na starcie wychodzi juz w granicach 12-20 tys :/ zlotych, i musi sie zwracac :] najdrozsze zawsze sa te male super programiki :/

Arepo 09.07.2006 15:23

Cytat:

Napisany przez kubanczyk7
No i te nagrywarki chyba kupie Plextora i juz bo nie przekonuja mnei nazwy firm, LG LiteOn czy Jakis benqu :D

Dobre, dobre ;), problem w tym, że od pewnego czasu, Plextor nie robi sam napędów, tylko korzysta z produktów innych firm np.: BenQ :taktak: (model PX-740 to przecież DW1640). Dlatego abyś się nie zdziwił, że w osławionym Plextorze będzie OEM BenQ-a, Panasonica (tak jak w PX-750A) czy jeszcze innych firm. Cena jest tak wysoka, bo płacisz za software - PlexTools, ale wybór oczywiście należy do Ciebie.

pozdrawiam

M@X 09.07.2006 14:49

Jednak CCE jest drogie samo w sobie - o ile pamietam kosztuje 5 tysiecy euro. W tej cenie otrzymujesz koder "standalone" i wtyczke do Adobe Premiere, zgodna ze wszystkimi programami obslugujacymi te wtyczki (np. przestarzaly FlasK MPEG).

kubanczyk7 09.07.2006 13:16

Cytat:

Napisany przez M@X
W sprzedazy - CCE w swojej odmianie sprzetowej, jednoprzebiegowej.

W gazetach - najczesciej plyty jednowarstwowe, jakosc jak ze Shrinka lub CloneDVD. Oogolna zalosc. Za duzo sie tego zaczelo pojawiac i przestalem kupowac filmy w gazetach.

Skoro tak to authoruj przy pomocy Adobe Encore DVD, koduj przy pomocy CCE i wypalaj/tlocz na plycie 8.5 GB. Aha, do dzwieku Dolby Digital trzeba meic licencje Dolby Laboratories, certyfikat THX kosztuej krocie wiec sobie odpusc.

no z dziwekiem to wiem, :/ ale adoba encora mam czyli pozostaje zakupic tego CCE, chociaz zeby dawal on tak duze roznice od sprzetowych coderow? (najwidoczniej tak, obadalem triala tego CCE SP i faktycznie ma wielo przebiegowe przeliczanie, czego moj sprzetowy codec na karcie w zadnynm sofcie nie wyciagnie, mimo iz jest dobry)

No i te nagrywarki chyba kupie Plextora i juz bo nie przekonuja mnei nazwy firm, LG LiteOn czy Jakis benqu :D Wiecie tu nei chodzi o jak ktos wczesniej napisal grzeszenie skromnoscia tylko o jak najlepszy sprawdzony sprzet, wszystko idzie na firme wiec koszty sie rozchodza po kosciach :] to nei jak kupowanie do domu :)

mensir67pl 09.07.2006 13:13

polecam ;)

http://www.digit.pl/artykuly/36991.html

lub

http://www.digit.pl/artykuly/43997.html

M@X 09.07.2006 13:10

Cytat:

no to jak robia te filmy na dvd-video co sa do gazet dodawane czy normlanie w sprzedarzy?

W sprzedazy - CCE w swojej odmianie sprzetowej, jednoprzebiegowej.

W gazetach - najczesciej plyty jednowarstwowe, jakosc jak ze Shrinka lub CloneDVD. Oogolna zalosc. Za duzo sie tego zaczelo pojawiac i przestalem kupowac filmy w gazetach.

Cytat:

To musi byc sprzet i oprogramowanie jakiego uzywaja inne profesjonalne firmy robiac filmy na dvd, jakosc przedewszystkim.

Skoro tak to authoruj przy pomocy Adobe Encore DVD, koduj przy pomocy CCE i wypalaj/tlocz na plycie 8.5 GB. Aha, do dzwieku Dolby Digital trzeba meic licencje Dolby Laboratories, certyfikat THX kosztuej krocie wiec sobie odpusc.

Ricki 09.07.2006 13:06

Moze szukasz czego***347; takiego jak sprz***281;towy koder np Minerva http://www.marcorp.com/minerva_02.html tylko to ju***380; koszta przy kt***243;rych nagrywarka DVD to pryszcz, tylko po co ona jak t***322;ocznia TAKT'u nie wymaga dostawy materia***322;u na dvd mo***380;e by***263; na dysku, bo i tak musz***261; zrobi***263; matryce, a w tym wypadku wszystko jedno jaki jest materia***322; ***378;r***243;d***322;owy, aha oni te***380; maj***261; ten koder wi***281;c mog***261; wszystko zrobi***263; wg. zalece***324; klienta.

Arepo 09.07.2006 00:25

Cytat:

Masz zle wrazenie :D no a o dual layer, walsnie pytam tutaj i potem poczytam komentarze :]

Dostałeś już 2 odpowiedzi, które od razu przekreśliłeś, więc nie za bardzo wiem czego oczekujesz. Ma ktoś się wstrzelić w jakąś markę czy jak ?. Trochę własnej inicjatywy :czytaj: - i wszystko stanie się jasne.

oddwor 09.07.2006 00:14

niech no pomyślę... ??? ... ile na forum może być postów o najlepszą nagrywarkę dvd :hmm:
Wiem!!! ... :idea: ... użyję funkcji szukaj... :czytaj:

Tak na marginesie do kwadratu:
Skromnością to nie grzeszysz :>

kubanczyk7 08.07.2006 23:47

Cytat:

Napisany przez Arepo
Pooglądaj sobie wykresy przy różnych modelach, poczytaj komentarze i sam wyciągnij wnioski, bo mam wrażenie, że cokolwiek by Ci nie napisać to będzie źle.

pozdrawiam

Masz zle wrazenie :D no a o dual layer, walsnie pytam tutaj i potem poczytam komentarze :]

Arepo 08.07.2006 22:18

Cytat:

Reasumujac firmy ktore koduja do dvd-video filmy do gazet uzywaja Cinema Craft Encoder? ...

Nie, są to raczej sprzętowe kodery, które kodują baaardzo szybko i z geniajną jakością, a ich cena jest ogromna. Myślałem jednak, że mówimy o domowych sposobach, dostępnych dla każdego.
Cytat:

To musi byc sprzet i oprogramowanie jakiego uzywaja inne profesjonalne firmy robiac filmy na dvd, jakosc przedewszystkim.

Jak sprzedasz wszystko co masz to może kupisz ten sprzęt i oprogramowanie ;), reasumując - zapomnij :taktak:. Szczególnie, że jak widzę potrzeba Ci to tylko do stworzenia pojedynczego projektu. Sprzęt to zresztą połowa sukcesu, potrzebni są również wyszkoleni ludzie do jego obsługi, bo inaczej to wszystko mija się z celem. To oni sprawdzają dokładnie każdy fragment, wiedzą na co zwracać uwagę i reagują na każde najdrobniejsze niedociągnięcie, tworzą menu, które niejednokrotnie wygląda jak istne dzieło sztuki itd. Taka robota zajmuje na pewno dużo czasu, zakładając nawet, że jeden człowiek byłby w stanie zrobić to wszystko sam to pewnie z kilka tygodni jak nie dłużej ...
Cytat:

nie no ludzie, chodzi mi o jakosc a nie stosunek jakosci do ceny, ma byc nagrywara zyleta taki sprzet tylko kupuje, i taki mam.

No to skoro taki tylko kupujesz to powinieneś wiedzieć co jest dobre a co nie. Pooglądaj sobie wykresy przy różnych modelach, poczytaj komentarze i sam wyciągnij wnioski, bo mam wrażenie, że cokolwiek by Ci nie napisać to będzie źle.

pozdrawiam

kubanczyk7 08.07.2006 21:52

Cytat:

Napisany przez mgit
a ja powiem:
NEC

:D

a kto inny powie BenQ... a pewnie i się znajdzie osoba :hmm: co powie LiteON :idea:

nie no ludzie, chodzi mi o jakosc a nie stosunek jakosci do ceny, ma byc nagrywara zyleta taki sprzet tylko kupuje, i taki mam.

mgit 08.07.2006 21:25

a ja powiem:
NEC

:D

a kto inny powie BenQ... a pewnie i si***281; znajdzie osoba :hmm: co powie LiteON :idea:

yahol 08.07.2006 19:26

Ło! Matulo!
Podlog mnie :) wylacznie : taadaam!
LG!

kubanczyk7 08.07.2006 18:43

Cytat:

Napisany przez yahol
180 minut filmu w jakosci DVD wymaga plyty 2-layer wszystko ponizej, to utrata jakosci!
Jak to osiagniesz, jaki kompromis osiagnesz, to juz wylacznie twoj wybor.

no i wkoncu dochodzimy do jakis wnioskow, dzieki :)
Teraz pytanie tylko jaka nagrywarka dvd jest najlepsza dla Dual-Layer, chodzi o bezbłedny zabis (jak najlepszy sie da).

yahol 08.07.2006 18:27

Cytat:

no to jak robia te filmy na dvd-video co sa do gazet dodawane czy normlanie w sprzedarzy?
Reasumujac firmy ktore koduja do dvd-video filmy do gazet uzywaja Cinema Craft Encoder? i Plyt dual layer? tak? To musi byc sprzet i oprogramowanie jakiego uzywaja inne profesjonalne firmy robiac filmy na dvd, jakosc przedewszystkim.

1. do gazet, najczesciej robia wieloprzebiegowe kompresowanie, uwaga:najczesciej bez zwracania uwagi na jakosc materialu koncowego! Albowiem malo ktory film zmiesci sie na plycie 4,7 GB w dobraj jakosci, z dobrym dzwiekiem, napisami, o dodatkach nawet nie wspomne.
Odbywa sie to na zasadzie - ludzie i tak to kupia.
2. dobrze zrobiony, zremasteringowany, film z dzwiekiem stereo, lektorem, sciezkami dzwiekowymi , nawet bez dodatkow - zajmuje na ogol, na ogol wiecej niz te 4,7, a przy filmie 3 godz czyli 180 min :) to jest nierealne.
Z czegos trzeba zrezygnowac!
180 minut filmu w jakosci DVD wymaga plyty 2-layer wszystko ponizej, to utrata jakosci!
Jak to osiagniesz, jaki kompromis osiagnesz, to juz wylacznie twoj wybor.

kubanczyk7 08.07.2006 18:03

Cytat:

Napisany przez oddwor
Tak, na marginesie authoring filmu dvd profesjonalnie jest robiony klatka po klatce i ewentualne błędy kompresji (źle zakodowane klatki) są kodowane jeszcze raz. Trudno więc będzie uzyskać super jakość przy 3 godzinnym filmie i płycie 4,7GB w sumie amatorskimi metodami.

no to jak robia te filmy na dvd-video co sa do gazet dodawane czy normlanie w sprzedarzy? Ja mam profesjonalny sprzet ale pierwszy raz ktos odemnie wymaga takiego czegos, znam dokladnie sie na tych bitratach itd, koduje w mpeg-2 ale w karcie do montazu, lub kozystajac z nagrywarki stacjonarnej z hdd.

Reasumujac firmy ktore koduja do dvd-video filmy do gazet uzywaja Cinema Craft Encoder? i Plyt dual layer? tak? To musi byc sprzet i oprogramowanie jakiego uzywaja inne profesjonalne firmy robiac filmy na dvd, jakosc przedewszystkim.

oddwor 08.07.2006 15:57

Tak, na marginesie authoring filmu dvd profesjonalnie jest robiony klatka po klatce i ewentualne b***322;***281;dy kompresji (***378;le zakodowane klatki) s***261; kodowane jeszcze raz. Trudno wi***281;c b***281;dzie uzyska***263; super jako***347;***263; przy 3 godzinnym filmie i p***322;ycie 4,7GB w sumie amatorskimi metodami.

Arepo 08.07.2006 15:13

@kubanczyk7

Witam

Będzie trochę podstaw, bo widzę, że potrzebne :).

Długość filmu, która mieści się na płycie zależy od bitrate-u z jakim został on zakodowany. Wszystkie ustawienia wykonuje się w kodeku mpeg-2 przed kompresją z materiału źródłowego. Uważa się, że średni bitrate video na poziomie 4000-6000 kb/s pozwala na zachowanie bardzo wysokiej jakości. Rezultat wynikowy zależy również w dużym stopniu od samego kodeka mpeg-2 i metody kodowania, którą się wybierze (CBR, VBR z konkretną ilością przebiegów).

Na standardowej płycie jednowarstwowej DVD5 ***8211; 4,7 GB (realnie 4,38 GB), przy założeniu średniej wartości przepływności bitów dla video na poziomie 4500 kb/s możemy zmieścić około 2 godzin filmu w wysokiej jakości (bardzo często producenci nadrukowują nawet na nośniku napis 120 min). Oczywiście jest to wartość średnia, czyli przy metodzie kompresji VBR możemy mieć w materiale miejscami 8000 kb/s, a czasem tylko 2000 kb/s. Dzięki temu efekt jest bardzo dobry. Można też spróbować wydusić wszystko z kodeka (ustawienia jakości na max, duuużo przebiegów ;) - ogromny czas trwania kompresji ) i wcisnąć te 3 godziny. Widziałem wiele nawet dłuższych filmów na zwykłej płycie co do jakości nie miałem większych zastrzeżeń.

Jeśli chcesz mieć na jednej płycie 3 godziny i nie zastanawiać się czy jest ok czy nie, to należy kupić płytę dwuwarstwową DVD9 (DL ***8211; Double Leyer) o pojemności 8,5 GB. Wtedy średni bitrate będzie miał ponad 6000 kb/s (zależy to również od ilości ścieżek dźwiękowych, dodatków, stopnia rozbudowania menu itp.) i wszystko będzie świetnie. Jeśli tylko materiał źródłowy był bez zastrzeżeń i i z głową wybierzemy ustawienia przy kompresji do mpeg-2 to wynik będzie prawie jak ze sklepu :).

Wymagane oprogramowanie (na czerwono darmowe) :

1) kodek mpeg-2, np.: Cinem Craft Encoder (CCE), TMPGEnc, MainConcept MPEG Encoder, QuEnc, HCEnc, FreeEnc i inne

2) program do authoringu, np.: TMPGEnc DVD Author, DVDMaestro, IFOEdit, zresztą zobacz TU

Wymagany sprzęt :
nagrywarka DVD z obsługą płyt DL.

to wszystko, pozdrawiam

ps. Nie warto pisać w jednym z pierwszych postów, że jakiś sprzęt do złom - po co sobie na wstępie nagrabić :taktak:

yahol 08.07.2006 14:35

Nagrywarka DVD byle jaka, byle sprawna, z dobra korekcja bledow :)

Co do zmieszczenia 3 godz filmu w jakosci DVD na plycie ...i wlasnie 4,7 GB czy 8,5 GB???

masz dwie metody:
Gorsza - obcinanie bitrate filmu i dzwieku, ogolnie znane programy do "kompresji" obrazu DVD.

Lepsza, ale dluzsza wieloprzebiegowe kodowanie CCE.
Zapewnia lepsza kompresje filmu do MPEG lub DVD. Wada jest koniecznosc posiadania PC/Mac`a z naprawde dobrym/mocnym prockiem/ lub dwoma/
I troche umiejetnosci. Niewiele :)

Pan Gugiel i haslo "CCE' lub kompresja obrazu DVD. (jakos tak)

mensir67pl 08.07.2006 13:58

Cytat:

A co do benqu to raczej zlom wg mnie :P posiadam 1 stacjonarna toshiba i w kompie Pioneera a w laptopie soniacza i nie narzekam.

:haha: a moze to co ty masz to zlom - nie brales Tego po uwage

kubanczyk7 08.07.2006 13:48

Cytat:

Napisany przez mgit
z tego co mi wiadomo, to raczej nie, wystarczy nagrać na DVDR i dać do tłoczni a oni się resztą zajmą ...

Odnośnie nagrywarki polecam BenQ

Program do nagrania może być dowolny choćby DeepBurner free edtion, lub komercyjne NERO, co do authoringu poszukaj na forum jest pare topiców przyjlejonych na ten temat

Co do miejsce zakupu, jak chcesz być legal to komputronik (sprzęt, dosyć tanio) oprogramowanie storny producenta, lub jak na legalu ci nie zależy to hipermarket emule ;) <-- ale tylko dla testów przed zakupem orginału of cors ;)

nie no nie oto mi chodzi takie nagrywarki dvd to ja mam, chodzi mi oto jak zrobic 3 godziny w najwyzeszj jakosci na dvd-video, maxymalnie wchodzi mi 1g20minut, a filmy orginalne maja po 3 godziny. Chodzi mi jakim oprogramowaniem i jakim sprzetem to jest wykonywane.

A co do benqu to raczej zlom wg mnie :P posiadam 1 stacjonarna toshiba i w kompie Pioneera a w laptopie soniacza i nie narzekam. Wracajac do tematu, to nie jest mozliwe, na takim sprzecie jaki teraz mam, wykonanie kompresji i zapisu 3g w high quality na dvd :/ A jednak jakos inne firmy to robia, dlatego potrzebuje miec tez taki sprzet tylko nie wiem jaki zamowic.

mgit 08.07.2006 12:40

z tego co mi wiadomo, to raczej nie, wystarczy nagra***263; na DVDR i da***263; do t***322;oczni a oni si***281; reszt***261; zajm***261; ...

Odno***347;nie nagrywarki polecam BenQ

Program do nagrania mo***380;e by***263; dowolny cho***263;by DeepBurner free edtion, lub komercyjne NERO, co do authoringu poszukaj na forum jest pare topic***243;w przyjlejonych na ten temat

Co do miejsce zakupu, jak chcesz by***263; legal to komputronik (sprz***281;t, dosy***263; tanio) oprogramowanie storny producenta, lub jak na legalu ci nie zale***380;y to hipermarket emule ;) <-- ale tylko dla test***243;w przed zakupem orgina***322;u of cors ;)

kubanczyk7 08.07.2006 10:07

3godziny dvd na płycie (takiego jak w gazetach-HighQuality) - Nagrywanie

Witam, chciałbym się dowiedzieć jaki sprzęt musze kupić (nagrywarka dvd) oraz jakie oprogramowanie zakupić od authoringu żebym mógł wykonać plyte matke filmu na dvd-video takiego jak są w gazetach, czyli zeby mieściło sie do 3g z authoringiem.
Materiał potem pójdzie do tłoczenia, więc interesuje mnie tylko jak wykonać taka płyte matke na komputerze.

Czy do tego potrzebna jest jakaś specjalna kompresja czy poprostu inne płyty + specjalna nagrywarka.
Byłbym bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:23.