![]() |
Canon Powershot S3 IS - subiektywne testy joujoujou.
Doszła dziś do mnie długo oczekiwana przesyłka z wyżej wymienionym aparatem wewnątrz.
http://img86.imageshack.us/img86/962...46296qm.th.jpg Oprócz aparatu pudełko zawiera: furę papierów bez PL instrukcji (aparat kupiony od anglika za pośrednictwem ebaya), kabel USB, kabel AV, 4 baterie alkaliczne, pasek, karta SD 16MB. Aparat zaskakująco nieduży, na pierwszy rzut oka menu sprawia wrażenie łatwo konfigurowalnego, jednakże wymaga IMO zapoznania się z instrukcją, co mam zamiar uczynić nieco później. :mruga: Po włożeniu posiadanej już wcześniej karty 512MB, baterii, ustawieniu daty i godziny, przełączeniu menu na język polski udaję się do miasta w celu przetestowania działania aparatu. :D Uprzejmie proszę o sugestie dotyczące przeprowadzania kolejnych testów. || |
sugestia: sfotografowa***263; co***347; :P
obudowa praktycznie taka sama jak w S2 tylko czarna - widzia***322;em. testy b***281;d***261; - dopilnuj***281; :mruga: |
Cytat:
Od jakiegos uzyszkodnika na ang eBay`u kupiles aparat? BTW. Ja osobiscie polecam www.pixmania.co.uk lub www.ebuyer.com ;) |
Kupi***322;em od tego:
http://stores.ebay.ie/Gifts-And-Electric najta***324;sza oferta, wliczaj***261;c ubezpieczon***261; przesy***322;k***281; (50 funt***243;w taniej ni***380; na pixmanii). |
Cytat:
|
Cytat:
|
z takich konwencjonalnych, to bym chciał zobaczyć zdjęcia z jakiegos pomieszczenia, wykonane bez lampy błyskowej, z wszystkich iso po kolei tego samego kadru :D i najlepiej od razu dla porównania to samo z s2 :D zdając zobie sprawę, że pewnie Ci się nie chce, to coś mniej czasochłonnego, zdjęcia jakiegoś drzewa, krzaka itp, najlepiej, żeby było widać pojedyńcze gałęzie, na tle bezchmurnego słonecznego nieba, zdjęcia dwa, jedno max tele, drugie max wide.
zdjęcia bez resizu. OT niestety, gdzieś zniknął mój temat z testami płyt cd/dvd, :'( a miałem kilka fajnych okazów, w akcji była m.in. lutownica, spawarka i tramwaj. |
Cytat:
S3 http://www.dcresource.com/reviews/ca...hot_s3-review/ S2 http://www.dcresource.com/reviews/ca...hot_s2-review/ |
na testy czekam rowniez, bo ciekawi mnie nowa S`ka.
Ps. drogie sa aparaty ogolnie Ja ciagle rozgladam sie za lustrem...typu 350D/20D ... drozyzna :( |
Cytat:
Cytat:
Widz***281;, ***380;e chcesz sprawdzi***263; aberracj***281; chromatyczn***261;? :> Cytat:
|
Cytat:
a co do aberacji, to tylko tak z ciekawości bo wszędzie czytam, że super i w ogóle, a jeszcze nie widziałem zdjęć z dużym kontrastem, zrobionych przez kogoś kto nie będzie kombinował z ustawieniami i edycją. i jeszcze jeden test: dwa zdjęcia, pierwsze max wide, drugie maks tele, zrobine tak, żeby z boku blisko krawędzi zdjęcia była jakaś prosta linia, słup, budynek, czy coś w tym stylu. |
ja proponuj***281; testy wg. depreview.com
testuj i pokazuj co wychodzi bo mam zamiar kupi***263;, tylko kas***281; trzeba usk***322;ada***263;, ale to chyba po wakacjach, chyba ***380;e b***281;dzi***281; podwy***380;ka to rozgl***261;dn***281; si***281; za D70s |
Cytat:
Aberracja: http://aycu37.webshots.com/image/107...8991882_th.jpg (2.17MB) Max wide: http://aycu15.webshots.com/image/241...6334678_th.jpg (3.44MB) Max tele: http://aycu27.webshots.com/image/322...0470166_th.jpg (2.54MB) Zdj***281;cia (opr***243;cz aberracji) nie by***322;y robione specjalnie do powy***380;szych test***243;w. Aberracja to fota w kolorze. :taktak: |
a da się na nim uzyskać głębię ostrości ?
|
Cytat:
http://aycu19.webshots.com/image/137...9624187_th.jpg (3.16MB) |
Cytat:
|
Jak wychodz***261; fotki z wykorzystaniem wbudowanej lampy robionymi zmierzchem na otwartych terenach? (DSC-H2 nawet nie***378;le)
Dobrze do***347;wietla? Jak szumy na wy***380;szych czu***322;o***347;ciach? Jak z ilo***347;ci***261; potrzebnego ***347;wiat***322;a? Jak z ***380;ywotno***347;ci***261; baterii? Jak z ostro***347;ci***261; drobnych szczeg***243;***322;***243;w? Jak dzia***322;a system antywstrz***261;sowy? Jak szybko ***322;apie ostro***347;***263; i czy p***322;ynnie dzia***322;a zoom? Jak z makro? Zapisuje w formacie RAW? Jak dzia***322;a AWB? (Automatic White Balance) Jak z logik***261; przy na***347;wietlaniu bardzo kontrastowych kadr***243;w i jaskrawych kadr***243;w? To narazie tyle moich pyta***324; :) |
wczoraj w nocy przegl***261;da***322;em na nowym laptopie zdj***281;cia moje i jou, du***380;o z nich by***322;o robione w tym samym momencie, ten sam obiekt i ustawienia podobne.
musz***281; stwierdzi***263;, ***380;e w stosunku do S2, S3 to nie tylko zmiana kosmetyczna - robi lepsze foty. |
Cytat:
http://www.dpreview.com/reviews/canons3is/ |
Testy na dpreview.com to jedno a rzeczywisto***347;***263; to drugie - to tak jak testowanie nap***281;d***243;w optycznych w labolatorium i odniesienie ich wynik***243;w do rzeczywisto***347;ci (czytaj warunk***243;w domowych) - cho***263; w du***380;ej mierze s***261; poprawne.
|
Cytat:
Zgadzam się też, że równie ważne są własne testy, bo trochę potrzeba czasu by poznać swój sprzęt. Sam też jestem ciekawy tych testów, bo podoba mi się ten aparacik. |
Ilość załączników: 1
Cytat:
- obiekt blisko - t***322;o daleko - najmniejsza przys***322;ona - czyli najwi***281;ksza dziura / najkr***243;tszy czas - najlepiej najwi***281;kszy zoom uwaga !!! schemat w paintcie :czar: :D :D edit: kurcze, s***322;onko mi si***281; nie wyrenderowa***322;o :'( |
pi***281;kna ilustracja :)
|
Cytat:
|
pops - zabiles mnie :rotfl:
|
Cytat:
My tu się bawimy, testy to tylko skutek uboczny. :mruga: Za obrazek masz reputę, jak tylko mi się embargo skończy. :haha: |
Ja bym chcia***322; zobaczy***263; jak sobie radzi ten aparat, przy s***322;abych warunkach o***347;wietleniowych,
np. przy du***380;ym zachmurzeniu na czu***322;o***347;ciach 200-400, szczeg***243;lnie na ciemnych obiektach. |
Cytat:
|
pops nie no obrazek pierwsza klasa! ubawi***322;am si***281; jak nigdy :D
|
Cytat:
jeśli można jeszcze zobaczyć makro z najbliższej możliwej do uzyskania odległości :) |
Cytat:
|
Czekamy na zdj***281;cia !!!!
|
Cytat:
|
Muszę powiedzieć iż również stałem się szczęśliwym posiadaczem tego aparatu ;) Pozdrawiam :P
|
Cytat:
Czyli testujemy razem? :D Wreszcie mo***380;e kto***347; mnie zmobilizuje do wrzucenia fotek. :haha: |
Muszę poczytać jakieś turtoriale na temat robienia zdjęć a przedewszystkim przeczytać instrukcję obsługi bo dość spora jest :P Pozdrawiam ;)
|
Czytaj i dziel si***281; informacjami, ja mam tylko angielsk***261; instrukcj***281; i nie chce mi si***281; do niej zagl***261;da***263;. :mruga:
A mo***380;e jakiego***347; skana (skany) wrzucisz? :> :D |
Cytat:
|
Odgrzewam temat, bo dosz***322;y mnie s***322;uchy, jakoby polscy klienci kupuj***261;cy S3IS dostawali instrukcj***281; PL na CD.
Prosz***281; bardzo o sprawdzenie i ewentualne podzielenie si***281;. :uklon: Oczywi***347;cie zrewan***380;uj***281; si***281; w jaki***347; spos***243;b. :D |
joujoujou ja niestety ***380;adnej CD nie dosta***322;em :(
|
Mam pytanie odno***347;nie film***243;w kr***281;conych tym aparatem. Po nagraniu s***261; one nieskompresowane i film 4 minutowy zajmuje bagatela 450MB! Jakie mam wprowadzi***263; ustawienia w VirtualDubMod aby uzyska***263; zadowalaj***261;cy efekt nie trac***261;c jako***347;ci i ***380;eby ten film ma***322;o MB zajmowa***322;. Ewentualnie mo***380;e jaki***347; kodek polecicie godny uwagi :>?
|
ustaw kodek video jako xvid, bitrate ok 100-130 kbps, my***347;l***281; ***380;e b***281;dzie ok, ewentualnie prosz***281; o korekt***281;
|
brzy bitrate 100-130 kbps to dla filmu 640x480 30fps wyjdzie jako***347;***263; tragiczna :|
700 kbps to dobry pomys***322;. plik zrobi si***281; malutki. trzeba pami***281;ta***263; te***380; o d***378;wi***281;ku i ustawi***263; full processing mode i kompresja do mp3. S3 nagrywa d***378;wi***281;k w PCM, wi***281;c wa***380;y on strasznie du***380;o. |
Wiem jak ustawi***263; bitrate ale nie wiem gdzie zmieni***263; typ d***378;wi***281;ku z PCM na mp3 :( Jaki***347; screen?
|
|
Kolega pyta***322; o virtualdub mod, tam jest troch***281; inaczej - streams - stream list - ppm na ***347;cie***380;ce i wtedy "full processing", a dalej ju***380; koledzy pisali. :pisze:
:D |
jednak lupa chyba jest mi potrzebna :>
|
Dzi***281;kowa***263; :)
|
@joujoujou: co myślisz o tym ?
|
Cytat:
Zdecydowanie poczekam na jakie***347; wi***281;ksze testy (na pewno na dpreview b***281;d***261;), ale chyba nie kupi***281; - S3 i tak daje rad***281;, a zamiast zmienia***263; aparat, wola***322;bym kupi***263; jak***261;***347; kamer***281;. :D Dzi***281;ki za info, BTW. :piwo: |
zapowiada sie bardzo ciekawa hybryda
ciekawe co z szumami na wysokich iso :) |
Cytat:
chyba się zdrzemnąłem... :spie: |
Cytat:
Zauwa***380; zreszt***261;, ***380;e wi***281;kszo***347;***263; wymienianych tam "bajer***243;w" by***322;o ju***380; w Str***243;jce. :) |
Cytat:
Cytat:
|
minolta serii z tez byla 1,2,3,5 i 6
teraz to samo robi Canon widocznie liczba 4 jest jakos trefna :P jak dla mnie najpowaznijesza roznica jest stopka jezeli szumy pozwola na wykozystanie wysokich iso (w co te watpie) to bedzie prawdziwa rewelka bo uzycie nowego procesora czy nowej matrycy... to nie dane techniczne sie licza a zdjecia :) |
Stopka to plus - racja. Jednak ilu uzytkownikow aparatu za ~1500-1800 zl (tyle +/- bedzie pewnie kosztowal), zdecyduje sie na zakup lampy za >1000 zl???
Poza tym ergonomia tak zestawionego sprzetu moim zdaniem bedzie pozostawiala spooooro do zyczenia. |
Co do ergonomii - jestem sk***322;onny si***281; zgodzi***263;. :taktak:
Co do ceny lampy - czy***380; zwyk***322;a, standardowa lampa, o du***380;ej liczbie przewodniej nie b***281;dzie wsp***243;***322;dzia***322;a***322;a z S5? Wiem wiem, bajer***243;w i pe***322;nej wsp***243;***322;pracy na pewno nie b***281;dzie, ale wci***261;***380; pami***281;tam czasy analog***243;w, gdzie bajery nie by***322;y potrzebne, a przecie***380; to cz***322;owiek robi zdj***281;cia. :) |
oryginalna lamp(ka) Canona wsp***243;***322;pracuj***261;ca z S5 kosztuje 343 z***322; http://pc.emarket.pl/pricelist/item.aspx?pid=C1001090
lepsz***261; na Allegro mo***380;na dosta***263; za dwie***347;cie par***281;. edit: teraz zobaczy***322;em, ***380;e ta lampa wsp***243;***322;pracuje z ca***322;***261; seri***261; PowerShot. na Allegro ogl***261;da***322;em takie na stopk***281;. |
Witam !
Cytat:
ro29 |
Cytat:
|
ciekawe jaki b***281;dzie G8 bo G7 to krok w ty***322; w por***243;wnaniu z G6
|
Witam !
Cytat:
Aha - mi też się kojarzy, że S1 miał 1,5" - to ja w swoim Kodaku mam już 1,6" :haha: Pozdrawiam ro29 |
Nie przesadzajmy, 2 cale daj***261; rad***281;. :)
To i tak jedynie podgl***261;d, mniejszy wy***347;wietlacz = mniej pr***261;du ***380;re (wiem, dorabiam ideologi***281; na si***322;***281;, a tak naprawd***281; zazdro***347;***263; mnie z***380;era ;) ). |
Cytat:
teraz się pochwalę - w D80 jest 2,5". wyświetlacz jest kapitalny tylko ma w stosunku do S2 drobną wadę - nie jest obracany. Ciekawe jak będzie się z nim pracowało robiąc makro... no cóż zobaczymy. :mruga: |
Cytat:
|
robi***263; makro z u***380;yciem wizjera to nielada wyczyn je***347;li np. owad biega po ziemi :mruga:
poza t***261; sytuacj***261; oczywi***347;cie wizjer w zupe***322;no***347;ci wystarcza a nawet jest imo wygodniejszy w u***380;yciu! :taktak: |
Cytat:
:spoko: |
Cytat:
|
:wow: to dopiero makrofil :rotfl:
:spoko: |
Boger - mam lamke Tumaxa do mojej Minolty Z3 i nie narzekam
kto kaze kupowac tej samej firmy co aparat? wazne zeby byla dedykowana i dobra :) co do ergonomii - doczepiam jeszcze odblasnik, dodatkowo lampke AF, plytke statywu, czasem konweter... bez przesady - to wszystko przy lustrze wazylo by jeszcze wiecej :) a makro kadrowane przez wizjer... tylu fotografow to robi i jakos zyja juz jest jakas lustrzanka z podgladem na ekranie, ale sila lustra jest wlasnie wizjer optyczny - przy tak ekstremalnych wielkosciach GO jak stosowane przy makro ekran nie da rady odwzorowac roznic zostaje braketing ostrosci, ale ile aparatow go ma? tylko te bardzo drogie (u nikona to zdaza sie chyba w tanszych lustrach takze) no i zaomnij o RAWie wtedy (przynajmniej przy sensowanych predkosciach klatek) |
Wybaczcie ale jakos nie wyobrazam sobie dluzszej pracy na zestawie kompakt + lampa zewnetrzna. Punkt ciezkosci takiego zestawu "nieco" sie przesunie w gore, przez co jego uzytkowanie bedzie dalekie od ergonomicznego.
Poza tym nie chodzi mi o ciezar zestawu, tylko rozmiar aparatu, jego "lezenie" w reku i punkt ciezkosci calego zestawu... Korpus lustrzanek jest duzo wiekszy niz kompaktow (nawet tych bardziej zaawansowanych), ciezszy i wygodniejszy w trzymaniu. W "najciezszej" wersji moj aparat wazy okolo 2 kg, wiec mam co nosic ;) |
nosi***263; aparat to ja te***380; potrafi***281; :szczerb:
|
Nie watpie :P
Edit: @ed hunter - nie kwestionuje sensu wstawienia stopki do komakta, tylko wygode robienia zdjec z zalozona duza lampa. Bo ta chyba nie bedzie rewelacyjna... Pewnie idzie sie do tego przyzwyczaic i ciesze sie ze Wam sie to udalo :) |
Ilość załączników: 2
Boger
zdjecia z ostatniego zlotu ja i moja Z3 z lampa na obu zreszta z konwerterem wide takze (jedno zdjecie autorstwa Rycha, drugie Grzenia) EDIT: sa to cropy wiekszych zdjec - widac ziarno byl juz wieczor i zeby poprawnie doswietlic trzeba bylo wlasnie zalozyc lampe i po to w hybrydach sa stopki :) ps. na jednym zdjeciu widac blysk w lampce AF - niestety to tylko blink - zadna znana mi hybryda nie daje informacji do lampy zew o potrzebie dopalenia AF - i dlatego przy mojej lampie widzisz jeszcze taka czarna kostke - recznie wlaczana dioda do AF ;) i od razu odpowiadam na oczywiste pytanie - tak, wolalbym lustro, ten aparat ma dwa i pol roku i wtedy lustra byly poza moim zasiegiem, jak padnie to zmienie na DSL oczywiscie :) |
Cytat:
|
|
czy w S5/S3 w preferancjach "sekwencja naświetlania" to inaczej Auto bracketing? Dzięki której, przy jednorazowym wciśnięciu spustu aparatu, są wykonywane od razu trzy zdjęcia - jedno prześwietlone, jedno normalne, i jedno niedoświetlone.
|
Nie widzę czegoś takiego w S3. :nieee:
|
Cytat:
jak nie widzi to nie ma :D |
No ale w espiątce może być. :idea:
:taktak: |
no jest :)mam taką opcję, myślałem że w S3 też jest.
Zasadniczo chodzi o zdjęcia w technice HDR. Przydatna funkcja. I chciałem zapytać czy to działa na tej samej zasadzie. Jestem po pierwszych testach i wydaje mi się, że tak. |
swietne tlumaczenie, jezeli to ta funkcja :sciana:
juz wiem, czemu nigdy nie wlaczam polskiego menu :sciana: zdjecia z bracketingu ekspozycji (konkretnie - bracketing moze dotyczyc takze innych rzeczy, ale to nie w malpkach/hybrydach) bedziesz musial recznie polaczyc w programie graficznym, ale tak, generalnie z tego uzyskasz hdr pamietaj o statywie ;) edit: po zastanowieniu dochodze jednak do wniosku, ze tlumaczenie jest ok oj jutra zamiast interfejs bede pisal "miedzymordzie" - te bedzie poprawnie :szczerb: czemu ktos na sile proboje tlumaczyc terminy bedace w powszechnym, miedzynarodowym uzyciu :sciana: |
Nimal bez jaj, wiem jak to działa :D ;)
Chciałem tylko mieć pewność, bez tego też można sobie proadzić usatwiając samemu ekspozycje na kilku zdjęciach jednego kadru. pierwsze próby w Photomatix Pro... |
to dalej - lacz :D pisz czym i jak i sie chwal wynikiem :D
|
Przecież w canonach (nawet małpkach) można wymusić zapis w RAW. :idea:
|
jak wymusić?
W S5 trzeba wgrać alternatywny soft. Czytałem niby się da, ale to nie to samo... chyba, że czegoś nie wiem. |
No, nie tyle wgrać, co mieć go po prostu na karcie. :D
No i dlaczego nie to samo? :> :hmm: |
RAW RAWOWI nie równy jeśli chodzi o te naciągane. Tak wycyztałem w jednym wątku.
Jou rzuć jakimś linkiem z którego kozystałeś do poczytania. Mówisz, że na Tobie RAW w S3 zrobił pozytywne wrażenie? Taki hdr mi wyszedł... :) |
Korzystałem z tego, co już Sobrus dawał:
http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK Ja tam nie narzekałem na te RAWy. :spoko: |
dobra, jou sprawdź czy dobrze rozumiem...
Ze stronki http://chdk.wikia.com/wiki/S5IS -formatujemy karte pamięci w FAT16 -przenosimy DISKBOOT.bin na karte przez PC -blokujemy kartę przed zapisem? -wkładamy do aparatu i odpalamy aparat. Ok i dalej co? Teraz już wszystkie foty będą w RAW czy to można gdzieś ustawić? Używanie RAW ma tylko sens kiedy fote poddajemy obróbce np. w PS? Albo też do HDR z tego co wiem dobrze mieć RAW. W przypadku konwertowania na JPG nie ma to sensu? Jakość nie jest lepsza? W opisie było też napisane, żebyć mieć kartę 4GB lub większą... ja mam 2 :)... |
Młodzieży, ależ w S3 można włączyć sekwencję naświetlania :) Tak samo można włączyć sekwencję ostrości. Co do RAWów (w lustrzankach) wystarczy jednego zrobić i powielić x3. Następnie w każdym z nich zmienić wartość EV i HDR gotowy do sklejenia.
|
Cytat:
Cytat:
|
Szukałem gdzie indziej. :haha:
@Ciapek: - robisz mniej więcej tak jak myślisz. - pojemność karty obojętna (sam testowałem na 512ce) - do ustawień dostaniesz się przez menu - formatowanie i przenoszenie plików potrzebnych do działania robisz przez program zamieszczony na stronce. |
Witam !
Cytat:
I przepraszam, że dopiero teraz dziękuje ... niestety ostatnio totalny brak wolnego czasu ... Pozdrawiam ro29 |
Cytat:
moje jest takie... http://img11.imageshack.us/img11/8531/helhdrdi1.jpg |
pisz czym!:D
ja jade na razie Dynamic Photo HDR 4.01 reszta obrobki klasycznie jak dla mnie - Corel |
Canon S5 + Hoya CIR-POL no i Photomatix Pro i jedno klikniecie w Picassie. Nic więcej. Nie jestem zwolennikiem zbyt dużej ingerencji w obraz.
|
Cytat:
|
|
A czy testował ktoś darmowego Picturenaut (do HDR)?
Na jego stronie są ładne zdjęcia, o rozpiętości kilkunastu EV. Co do lustrzanek i ogólnie aparatów z RAW - dla HDR nie wystarczy zrobić jednego zdjęcia i ustawić ekspozycje w RAW. Mimo że lustra mają większą rozpiętość EV niż kompakty, to i tak dane zgromadzone w czasie jednej ekspozycji zazwyczaj nie starczą do HDR. Zwłaszcza jeżeli ktoś chce np wydobyć cienie w ostrym słońcu. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:49. |