![]() |
Matura 2006 - Wyniki :)
No to pochwalcie sie jak Wam poszlo ;)
U mnie: Ustne: J. polski - 35% J. angielski - 70% Pisemne: J.polski - 60% J. angielski pp - 98% pr - 74% Matematyka pp - 60% pr - 34 % Fizyka pp - 64% pr - 26% Nie narzekam, chociaz moglo byc lepiej ;) |
Gdzie***347; mi si***281; obi***322;o o uszy, ***380;e podobno co pi***261;ty maturzysta obla***322;...
|
wczoraj w TV i radiu tr***261;bili, ***380;e obla***322;o 21% zdaj***261;cych w tym roku
|
a co to za skr***243;t pp pr ?
|
21% to strzasznie duzo
ale nie ma sie co dziwic skoro w starym systemi niektore rzeczy mialem w podst a w obecnym nawet w sredniej tego nie ma poziom nauczania sie obniza bo mlodzi mniej wiedzy potrafia wchlonac a wyniki coraz gorsze |
Cytat:
@demek poziom zanizyli maturzysli z liceow profilowanych i technikow. W liceach zdalo lekko ponad 90% Podejrzewam ze w moim liceum 100% (albo nieduzo mniej) ;) |
U mnie w LO zdali wszyscy;) zdawalnosc 100%
USTNE polski - 75% angielski - pp 100% PISEMNE polski - 50% matma - pp 94%, pr 72% angielski - pp 97%, pr 55% [tutaj troszke malo... niestety] |
a u mnie pisemne: polski 2, geografia 3, ustne: polski 2 geo 2 :P i znalem wyniki na poczatku czerwca LoL. a poziom jest jaki jest, dzieki reform***261; ktore mialy go poprawi***263; heh.
|
ustny polak 100%, angol 70%
pisemny polak 64% angol 68%, mata 62% |
Cytat:
|
@max
wez tylko pod uwage ile jest przedmiotow zawodwych, dolicz jeszcze obrone pracy dyplomowej - po technikach ludzie wiecej umieja niz po liceach - oczywiscie nie wszyscy bo 30% to tacy, ktorzy po 4 latach nauki przedmiotow zawodowych dalej nie wiedza o czym sie do nich mowi |
Cytat:
U nas w Polsce jest jakiś dziwny pęd do posiadania papierków zaświadczających o rzekomym wykształceniu. Za niedługo chyba standardem będzie, że większość Polaków będzie musiało koniecznie posiadać doktorat, bo jak CV będzie wyglądało?:) Cytat:
Na niektórych wydziałach Politechnik naprawdę jest niezwykle trudno po liceum. Tutaj absolwenci techików mają przewagę... oczywiście absolwenci, którzy nie poszli do technikum wyłącznie dlatego, że zawodówek nie ma :) |
patrzac na wykresy ogolnopolskie jestem w klasie /sredniej/ i /wyzej sredniej/ wiec jest OK
Teraz na roczne policealne (technik informatyk) a potem WSTI Katowice |
ja sie sobą nie pochwale bo mature zdawałem 3-4 lata temu, ale dziś wyniki miało moje Słoneczko kochane:) i wiem tylko, że z francuskiego wykręciłą piękny wynik:
pp-96% pr-86% :) chyba ładnie jej poszło, reszty tak szczegółowo nie pamiętam ale w granicach 70% Cytat:
Ludzie! Wykształcenie nie zapewni Wam pieniędzy, ani doświadczenia które zacznie zarabiać dla Was pieniądze bo o to tutaj chodzi!! W dzisiejszych czasach bardzo często trzeba liczyć na spryt, własną mobilizacje, pomysł oraz znajomości. Co Wam daje papier? Szacunek u pracodawcy to prawda i bardzo rzadko dostaniecie dokładnie taką prace jak Wasze wykształcenie więc papier pozostaje tylko papierem! Robić to co się lubi to jest najważniejsze! |
No co jest? Wstydzicie sie? :P
Czy wszyscy na wakacjach :> |
Ja mam po prostu taka polityke - nie daje takich informacji czy tez np moich zdjec na necie bo nie chce, poza tym dane te mozna latwo sfalszowac. Zdalem - i nic wiecej nie powiem ^^
|
@Proton - zgadzam sie :) dodam że kiedyś ukończyć technikum z dobrymi wynikami to było coś :) na pewno nie było łatwo tak jak w zawodówce :> [kto miał np. elektrotechnikę albo automatykę w technikum z jakimś rzeznikiem ten wie :P] szczególnie dziwnie wygląda mi sprawa studiów zaocznych ,na nie których uczelniach w moim regionie :> stwierdziłbym nawet że wystarczy płacić i chodzić :| czyli w.g mnie takie kupowanie dyplomu na raty :/ według mnie taki dyplom jest gówno warty.Oczywiście są wyjątki - ludzie którzy idą na takie studia bo naprawdę ich dany kierunek interesuje ale większość poprostu ucieka przed wojem.
Edit: gdyby zrobili zawodowe wojsko w/g mnie zaraz drastycznie spadła by liczba studentów |
Cytat:
Wyloozuj stary ;) pozdro |
:D ale powaznie moze mam kompleksy :P ale napewno nie zwiazane z np wynikami z matury po prostu nie chce podac - poza tym jakos niewiele osob podaje - tez maja kompleksy? :P Wstydzic sie czego nie mam - mam 1 ocene wyzej niz rosol reszte podobnie aczkolwiek troche nizej - pasi ;) ? Moze moj post dziwnie zabrzmial ale tak jakos wyszlo :P
|
Wyksztalcenie jest bardzo potrzebne. Tylko nie chodzi wcale o znalezienie pracy - bo w tym rzeczywiscie duzo bardziej liczy sie doswiadczenie, tylko o dalsza kariere. Bez mgr, a tym bardziej bez matury nie dostanie sie stanowiska dyrektora czegokolwiek za sama prace (tzn bez znajomosci). Takze jak sie mierzy wysoko to mgr musi byc. Oczywiscie z drugiej strony sam mgr tez nie oznacza ze cos sie dostanie napewno.
|
No ja planuje po studiach inzynierskich studia doksztalcajace na magistra - doaczego? Bo wszystkie magisterskei studia w okolicy maja kierynek tylko Informatyka w Ekonomi - a to nie moj wymarzony ;)
|
Cytat:
@demek, zgadzam sie i nie umniejszam - po prostu mowilem o moim luznym skojarzeniu i "podejsciu uczniow". Sam zbyt wczesnie sie nei zbarales za swoja prace dyplomowa, a w technikach jest wlasnie tak, ze poziom raczej dostosowuje sie do tych 30% o ktorych wspomniales, zeby szkola sie jako tako trzymala. Wydalenie ze szkoly to raczej jakies gorace akcje typu pobicie itp. W liceum nie ma skrupolow - nie nadazasz za reszta, to lecisz... To znowu "luzna mysl" - polemizuj, ale nei mow ze "mowie ze tak jest", bo caly czas operuje na wlasnych obserwacjach. Do technikum nie chodzilem i raczej nie pojde... |
Pisemne:język polski-dostatecznie, matematyka-dostatecznie, ustne:fizyka-dostatecznie, matematyka-dostatecznie. Pozdrawiam
|
ja dopisuje sie dopiero teraz bo wczoraj bylem "zajety" ;)
ustne: polski 90 ang podst 95 pisemne: polski podst 51 rozsz 43 angielski podst. 96 rozsz 52 historia podst. 59 rozsz 46 wos podst 80 rozsz 26 zrypalem szczegolnie wos bo nie chcialo mi sie juz pracy pisac..ale mialem juz dosc. |
Cytat:
Zartuje i gratuluje || |
Cytat:
Ustna i tak.. Byle zdac... |
Cytat:
Niestety dzięki reformie nie ma teraz prac dyplomowych tylko jakieś bzdurne egzaminu. Część teoretyczna to test, a praktyczna - UWAGA - to tak jakby ćwiczenie na pracowni elektornicznej tylko, że pisane w teorii. Jak się spodoba osobie sprawdzającej to jest dobrze :/ Mata 84% i 28%. Rozszerzenie kiepsko :( Polski 69%, a niemiecki 56% i analogicznie ustne 75% i 35% :fiu: Dzisiaj byłem złożyć papierkową wersje dokumentów na politechnice śląskiej. Za tydzień wyniki :) |
a nie s***322;ysza***322; nikt o czym***347; takim coby prace dyplomowe dalej by***322;y...
|
No i na pierwszej uczelni [Politechnika Wrocławska] zrobili mnie w balona...
http://members.lycos.co.uk/rosol//KT...,_13_33_43.jpg A wszystkie potrzebne dokumenty zlozone...:sciana: http://members.lycos.co.uk/rosol//KT...,_13_33_05.jpg Szkoda ze jest sobota... wydzwaniam do nich od samego rana ale nikt sie nie zglasza a co troche telefon zajety bo ktos tez probuje sie do nich dodzwonic....(( W poniedzialek bedzie wojna:klnie: |
Cytat:
|
fajnie panie giertych szamanie jeden...
dla jasno***347;ci... nie zda***322;e***347; matury ? nic nie szkodzi je*a***263; to masz amnesty... i tak cie przyjma, wiec po cholere ta matura studia sa dla tych co zdali mature teraz takie ziomy beda miejsca zajmowa***263; giertych - u mnie masz kreche... bez urazy dla wszystkich ale ci co NIE ZDALI zapelniaja policealne teraz ka***380;dy na to b***281;dzie la***263; ! dzi***281;ki girtychowi bardzo prawdopodobne, ***380;e nie otworza u mnie rocznej policelanej bo nie bedzie chetnych i nici z zawodu i lepszego dorabiania trzeba bedzie teraz i***347;***263;... |
Cytat:
Nie panikuj. Jak jesteś dobry, to nie zginiesz. Jak jesteś d(autocenzura)upa to nic nie pomoże. |
Cytat:
tylko te kitowe dojazdy a ja nawet sobie jeszcze na auto nie uciułałem ale to pikuś :) |
Cytat:
|
ta amnestia jest ......... glupota
|
Cytat:
Żałujesz im ? Niech mają. I tak to koniec ich edukacji. Niech mają sztaplarki swoich bogów. |
taa rycho ale nie rozumiesz oni zajmuja miejsca,
oni są pomyłka, matura na studia rzecz święta studia to jest poziom, matura ma za zadanie wyłaniać osoby, które sobie radzą... a ci co nie zdadza matury trudno - dla nich utworzono szkoły policelane maja czas na poprawki słysze już swoich kilku kumpli totalnych anty'brain'ów, ktorzy ida se dla jaj aby odpaść po roku :) miejmy nadzieje, ze uczelnie wywina kota (giertycha) ogonem i bedzie ok. wystarczy jakiś nieziemski egzamin dla tych ludzi no sorry ale wynocha :ysz: |
zgadzam sie z patrixem.
bez sensu ta amnestia, pewnie jakbym nie zdal to bym sie cieszyl teraz ale hmm to troche dziwme |
Cytat:
Oni są pomyłka natury. Ale natura RZĄDZI się swoimi prawami i ich wyeliminuje na etapie pierwszej klamki. |
rycho NATURAlnie ma rację :D
@Damianos L normalka, że byś się cieszył jak każdy tylko pomijajac studia i tak musisz (wg mnie) zaliczyć oblany przedmiot. studia to nagroda za 3-4 lat prucia flaków, znoszenia niektórych belfrów i zaliczeń nudnych przedmiotów np. historia... kurde mieszka/piastów wałkuje od nowa praktycznie z każda nowa szkoła podstawowka/gimnazjum/liceum to jest już nundne ! wolałbym I/II wojne światowa czasy nowozytne -to jest ciekawe a nie jakieś tam brednie o chrzcie Polski - dobra wiem to wazne (dosyć ;p) ale wystarczy uczyc sie tego raz echh polskie szkolnictwo i nikt nie zaprzeczy, że tak nie jest bo już nawet gadałem z historykiem na ten temat :D stwierdził, że mam racje ale niestety taki program trzeba realizować. Piekne wypowiedzi padały w TV...giertych wpadł na ten pomysł bo egzamin wyszedł słabo... ojoj ile to 80% zdało ? to jest sałbo ? /giertych - puk, puk jest tam kto ?/ mam znajomych, którym nie poszła matura rok temu i co ? KOBLOWALI rok w policealnych aby roku nie tracić a teraz dostaja szału (nie dziwie sie im jak to widza) a co bedzie za rok ? to samo ? zda 75%... to bedzie słabiej ? taa owszem 5% bedzie amnestia do 2 oblanych przedmiotow... za rok pewnie tego nie bedzie i rocznik bodaj 1988 tez bedzie wsciekły. giertych chce sie przypodobać choć tym 20%... dokładniej 10% uczniów (bo taka szanse ma dostać ok. polowa z tego co słyszałem) zwykle nie jestem taki wylewny :D jeszcze mnie czerwień nie zalewa, zaleje mnie wtedy kiedy nie otworza policealnej a na moj kierunek studiów wepcha sie "amnestia giertycha" :P A to właśnie wymyśliłem: Studia są jak MediaMarkt - nie dla idiotów Nie Giertych tylko Chuck Norris może zlikwidować maturę Chuck Norris mówi: Koniec gier tych :rotfl: |
Cytat:
|
ee nie chwytasz nutki czarnego humoru...
|
Jak to si***281; ludzie zmieniaj***261; wraz z ustrojem. Gdyby w czasach, kiedy zdawa***322;em matur***281; (komuna, lata 80-te) minister edukacji zrobi***322; amnesti***281;, to mimo jego przynale***380;no***347;ci do PZPR, sporo ludzi postawi***322;o by mu ***347;wieczk***281; w ko***347;ciele, albo pomodli***322;o si***281; za niego. Radocha by***322;aby pe***322;na. Na studia i tak dostawa***322;o si***281; po egzaminie. A teraz - powszechna zawi***347;***263; i zazdro***347;***263; tych co zdali normalnie, dla tych, ktorym lekko powin***281;***322;a si***281; noga i Romek da***322; im szans***281;. No tak, krwio***380;erczy kapitalizm. Zapewne coraz gorzej jest ze ***347;ciaganiem, jeden od drugiego, bo to przecie***380; konkurencja ;), ludzie b***281;d***261; patrze***263; na siebie wilkiem, wody jeden drugiemu nie poda a mo***380;e b***281;d***261; si***281; podtruwa***263; przed egzaminami ? :). Wynajmowa***263; dresiarzy na konkurent***243;w ;) ? Cholera wie do czego dojdzie...Ot taki czarny humor.
|
W przysz***322;ym roku jeszcze mniej si***281; b***281;d***261; uczy***263; z nadziej***261;, ***380;e si***281; nad nim Romek tudzie***380; inny ***** zlituje i tak k...a w k***243;***322;ko... C***243;***380;, Romek zbiera elektorat.
Mam nadziej***281;, ***380;e wylec***261; z uczelni po pierwszym semestrze Ci, co nie zas***322;u***380;yli na t***281; amnesti***281;... To, co ja zauwa***380;y***322;em, to wy***347;cig szczur***243;w ju***380; w gimnazjum. Naprawd***281;, zastanawiam si***281; co to b***281;dzie jak sam b***281;d***281; mia***322; dziecko w wieku szkolnym, masakra... |
Cytat:
Tak można iść bez końca, ale kierunek, w którym się podąża, raczej nie nastraja optymistycznie.. |
Cytat:
Co wiecej jest to sztuczne podwyzszanie poprzeczki. Osoby zdajace uczciwie zaczynaja miec wtedy naprawde trudno. A jak jeszcze dolozymy do tego, ze matura jest wstepem na studia, to sciaganie jest naprawde duza krzywda dla zdolnych, ale uczciwych. Co do matury i decyzji Giertycha. Armegeddonu nie bedzie - Ci ludzie z takimi wynikami i tak dostana sie co najwyzej na jakies prywatne platne niewiadomo-ile-za-semestr. Tylko teraz trzeba sie zastanowic - dlaczego teraz amnestia? Przeciez to nie jest wcale pierwszy rok nowej matury. Rozumiem - gdyby rok temu byl taki wynik i taka decyzja, to mialoby to rece i nogi, bo wiadomo - poczatki sa trudne. Natomiast widac ze ministerstwo dziala chaotycznie. Pozwolono zdawac mature ludziom ktorych program nie byl na to przygotowany i nie trzeba bylo wielkiej wyobrazni zeby widziec jaki to skutek przyniesie. Minister wiec wybral leczenie objawowe i oglosil amnestie. Tylko czy to cos zmienia ... Nic nie zmienia oprocz tego ze dzieki ministrowi ktos bedzie mial sztuczny papier. Uwierz mi ze z czysto pragmatycznego, tego najbardziej wyrachowanego punktu widzenia mi to wisi czy beda mieli mature czy nie, bo wiem ze nie beda oni realna konkurencja dla ludzi ktorzy sie wybieraja na jakies konkretne studia w ktorych kasa nie jest priorytetem. Natomiast z moralnego punktu widzenia - dlaczego akurat na takich zasadach i dlaczego akurat teraz taka amnestia. Z moralnego punktu widzenia jest to nieuczciwe np. dla tych ktorzy by dzieki takiej amnestii zdali rok temu. A moze na studiach by wprowadzic taki zapis, ze jak oblales jeden przedmimot, ale masz wysoka srednia to masz go zaliczany 'z urzedu'. A cala ta reforma jest o kant wiadomo czego ... na cholere to gimnazjum i -1 rok sredniej. I do tego przyjmowanie na studia na podstawie matury pisanej w szkole. To absurd. Powinna byc nietrudna matura po 4 latach sredniej, a potem egzamin ktory sprawdza to co chce kierunek/uczelnia i procedura ustalana przez sama uczelnie, a nie to co chce ministerstwo. |
Patrix, trochę chyba przesadzasz, bo i tak Ci po amnesti nie zdążą już na pierwszy nabór. A w drugim to różne bywa.
Pewnie zostaną im szkoły prywatne gdzie biorą wszystkich, a warunkiem jest tylko zdana matura, tutaj np amnestia. |
co do zaliczenia 1 przedmiotu kiedy na studiach ma sie wysok srednia, to glupi pomysl to to nie jest.bo nie raz jest tak, ze profesorowie losuja sobie kto ma zdac i kurcze za chiny sie nie zda, tak akurat mam teraz, czekam na egzamin z badan operacyjnych, bo podobno kolo oblewa ludzi za pismo, jakos sobie losuje.srednia na 3 roku mam powyzej 4.0 i tak od poczatku studiow
|
loki7777 - ale akurat tu jest problem kadry a nie tego, ***380;e Ty nie umiesz...
Tu jest problem indywidualny, a nie globalny. |
@epol ju***380; mi przesz***322;a ta ca***322;a sytuacja :D
|
No, teraz mieć zdaną maturę to będzie tak, jakby być członkiem mensy, gdzie obniżono wymagane I.Q do 95 :D
Nie każdy musi mieć zdaną maturę, tak jak nie każdy musi iść na studia. Chociaż nie wiem jak to jest z poprawkami, bo tu akurat, w odróżnieniu od IQ, "dojrzałość" może się pojawić później. No własnie - można poprawiać za rok (nawet jeśli się zdało w swoim odczuciu za słabo) ? |
Cytat:
|
@pawelblu - nie ***347;miesz mnie - ***347;ci***261;ganie a korupcja ;). Zabawne. Korupcj***261; czy te***380; nieuczciwo***347;ci***261;, jest raczej zakup prezentacji na matur***281;, zakup pracy dyplomowej, danie w ***322;ap***281; profesorowi. To s***261; rzeczy naganne. Natomiast ***347;ciaganie by***322;o w szko***322;ach dawno. I wychodzi***322;o ludziom r***243;znie. Nie da***322;o si***281; ca***322;ej szko***322;y prze***380;y***263; na ***347;ci***261;ganiu, nic to nie daje, potem s***261; zaleg***322;o***347;ci, nic nie umiesz. Natomiast pomocna d***322;o***324; , jedno zadanie, jedna poprawka, dawa***322;y czasem dobre efekty. Zw***322;aszcza gdy pomagali sobie nie idioci ale ludzie nieg***322;upi, ktorzy po prostu wszystkiego rady ogarn***261;***263; nie dali albo czego***347; konkretnego nie umieli. Dzi***347; wytacza sie na ten w sumie zabawny proceder "armaty" i opowiada o tym, jakby to by***322;a zbrodnia ("to nies***322;ychana, pani, ***347;ci***261;gn***281;***322;a od pana"). Kiedy***347; regu***322;y by***322;y jasne - ucze***324; pr***243;buje, nauczyciel przymyka oko albo ***322;apie - i to jego ***347;wi***281;te prawo, nikt nie mia***322; do belfra pretensji.
A jak si***281; pisa***322;o ***347;ci***261;gi i gotowce ? Im cz***322;owiek d***322;u***380;ej nad tym ***347;l***281;cza***322;, ty wi***281;cej zostawa***322;o mu w g***322;owie. Zasada by***322;a jednak - najpierw ucz si***281;, potem zr***243;b ***347;ci***261;g***281; a korzystaj z niej jak najrzadziej albo wcale. ***346;ciaga by***322;a dla w***322;asnego spokoju. Ale ***347;wiat si***281; zmienia. Ludziom przekszta***322;ca si***281; my***347;lenie, media i r***243;zne czynniki kszta***322;tuj***261; opinie. No bo jak traktowa***263; spraw***281; tak***261;, ***380;e w pa***324;stwie PRL, wbrew pozorom uznawanym przez mi***281;dzynarodow***261; spo***322;eczno***347;***263;, kopiowa***263; muz***281; mo***380;na by***322;o skolko ugodno (tak***380;e w radiu) a teraz uros***322;o to do problemu gorszego ni***380; wojna w Libanie. Po prostu w PRL w***322;asciciele muzy nie mieli nic do gadania. A teraz to oni "rz***261;dz***261;" (mi***281;dzy innnymi). A kto rz***261;dzi to rz***261;dzi. |
Cytat:
Wiesz, jak ktos chce skorumpowac urzednika to uzywa wlasnie takich argumentow jakie dajesz przy obronie sciagania (ze jak np. mu nie da tego jednorocznego zwolnienia z VAT to bedzie musial ludzi pozwalniac, bo mniej sprzedal, a jakby mial to zwolnienie z VATu to by zainwestowal, zwiekszyl zatrudnienie i wogole byloby tak ladnie ku chwale ojczyzny i wyszloby to wszystkim na zdrowie, a wszystko dzieki malemu zwolnieniu ...). Sprawa jest prosta - zasady sa lub ich nie ma. Zreszta pogadaj z ludzmi z zachodniej europy ... oni mieli czas na przebadanie wplywu glupiego sciagania na pozniejsze patologie przez 60 lat a nie przez 16. Sciagasz - wylatujesz. I pilnuja tego nauczyciele - bo oni wiedza jak wychowywac, a wcale nie uczestnicy wyscigu szczurow ktorzy chca eliminowac konkurencje. |
włąśnie obejrzałem program z Olejniczakową :)
Zbeształa giertycha razem z Rokitą hehe na koniec fajna wstawka na temat 'pisania matury' przez polityków, hasełko, że giertycha poparł człowiek bez matury - Lepper :rotfl: |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Hahaha, a kiedy przeszlismy na ustroj prezydencki ?? Moze co najwyzej zablokowac WC w palacu. Z tego co rozumiem to bedzie lub juz jest rozporzadzenie ministra edukacji i koniec.
|
Ja tylko cytuje... :>
KLIK |
giertych persona non grata :)
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mi sie natomiast spodobalo to: Cytat:
Natomiast jak pije do rzadow AWS, to niech zobaczy ilu politykow AWS jest w jego partii. |
Cytat:
|
Pewnie pan Giertych od w***322;a***347;cicieli prywatnych uczelni dosta***322; na loda :P Bo tam jak ju***380; co***347; trafi m***322;odzie***380; z niepe***322;n***261; matur***261; ;)
|
Giertych to sobie już wymyslił. Nie wiem ilu dokładnie będzie takich ludzi, których obejmie ta amnestia, ale zapewne liczba ta liczona jest w tysiącach. To daje panu G. tysiące spodziewanych głosów w wyborach. Poza tym ogoli im się głowy i gotowa nowa rzesza wszechpolaków, a stąd prosta droga do sejmu :fiu:
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:09. |