Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Antena operatora komórkowego na dachu bloku (https://forum.cdrinfo.pl/f5/antena-operatora-komorkowego-dachu-bloku-66537/)

REi 14.07.2006 13:02

Tak jak wszystko odbiegajaco od srodowiska naturalnego tak i fale telefoni komorkowej, radja czy sieci W-Lan szkodza, w niklym stopniu ale jednak. Dlatego ze to jeszcze nowosc to ludzie sie dalej boja o konsekwencje. Nikt nie bojkotuje dzinsow pomimo iz zbyt ciasne moga powodowac bezplodnosc u mezczyzn, nikt nie protestuje przeciw budowie sieci energetycznych a to wlasnie one najardziej podnosza poziom promieniowanie elektro-magnetycznego, wszyscy ogladamy telewizje pomimo iz obraz odswiezany z czestotliwoscia 50Hz jest szkodliwy dla wzroku. Strach przed promieniowaniem komorek bedzie do momentu az pojawi sie nowe "niewidoczne" zagrozenie - bo to wlasnie tych niewidocznych zagrozen (jak sie wypowiadal pewien psorek to wlasnie te zagrozenia dawniej nazywano demonami) czlowiek boi sie najbardziej.

para 14.07.2006 12:44

@Kristoferros - pewnie, że tej hipotezie zaprzeczyć nie można, bo zdanie z logicznego punktu widzenia nie ma sensu.
Jest zawsze prawdziwe. Bo nie napisałeś o jaki wpływ Ci chodzi (mogę się jedynie domyślać), że miałeś na myśli negatywny.
Bo wpływ jest zawsze: pozytywny, negatywny lub do pominięcia.

Kris 14.07.2006 12:30

para - du***380;o rzeczy w nadmiarze lub/i ***378;le zastosowane, szkodzi...

PS. To, co zacytowa***322;e***347;, to tylko moje przypuszczenia, hipoteza, kt***243;rej na dzie***324; dzisiejszy nie mo***380;na potwierdzi***263; ani zaprzeczy***263;...

para 14.07.2006 11:55

Cytat:

Napisany przez Kristoferros
Jeszcze raz powtarzam: moim zdaniem efekty działania mikrofal komórkowych/sieci bezprzewodowych etc. odczują zapewne dopiero kolejne pokolenia...

Najlepiej się mówi rzeczy, których nie sposób udowodnić.

Pamiętam kiedyś oglądałem audycję o leku prof. Tołpy i jeden z lekarzy powiedział,
że w pewnych przypadkach ten lek może przyśpieszać raka (zamiast go leczyć),
a na to inny lekarz - w pewnych przypadkach sól kuchenna może przyspieszać rozwój komórek rakowych.

Kris 14.07.2006 11:14

Cytat:

Napisany przez ed hunter
(...)
ile się dostaje trzymając telefon przy uchu :O mam wrażenie, że niektórzy dostali za dużo :taktak:

he he he dlatego zawsze gadam przez zestaw słuchawkowy... przewodowy :D

Ale jest jeszcze jedna kwestia. Jest, niestety różnica pokoleniowa (sorry chłopaki ale taka prawda). Otóż, mi, zależy na tym, żeby mi jaj nie wypaliło, Wam może już nie zależeć.

Jak będę miał kiedyś dzieciaki, to może przestanę sam się troszczyć o swoje zdrowie (ale nie o ich zdrowie).

Jeszcze raz powtarzam: moim zdaniem efekty działania mikrofal komórkowych/sieci bezprzewodowych etc. odczują zapewne dopiero kolejne pokolenia...

andrzejj9 14.07.2006 09:32

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Pokaż mi takie miejsce, gdzie są setki nadajników naraz, przecież ta moc się nie sumuje, jesteś jednocześnie w zasięgu zaledwie kilku, nieprawdaż? :D

hmm... Wrocław :idea: ;)

Cytat:

Nie mam zamiaru się spierać, nie mam czasu na poszukiwania raportów i wyników, choć wiem, że są, bo czytałem kiedyś.
Tu nie o spór chodzi. Po prostu rzecz dotyczy bliskich mi osób, więc chce się o temacie dowiedzieć, jak najwięcej.

nimal 14.07.2006 08:24

oj tak podtlenek wodoru jest straszny! to w koncu glowny skladnik kwasnych deszczy! wyobraz sobie ze znajdowano go w guzach rakowych!
a, o zgrozo, dzis zobaczylem jego slady na balkonie!

para 14.07.2006 08:20

Już nawet nie chcę myśleć co by było, jeśli obok mojego bloku ktoś chciałby wybudować zbiornik na chemikalia zawierający
tlenek diwodoru, ditlenek węgla no i silny środek E-300. Pewno na drugi dzień zobaczyłbym to w interwencji.
Przecież to tykająca bomba ekologiczna. :D

ed hunter 14.07.2006 03:53

czyta***322;em kiedy***347; o prote***347;cie we wsi, gdzie chciano postawi***263; przeka***378;nik blisko piekarni i ludziska m***243;wili, ***380;e nie mo***380;na, bo promienie chleb zatruj***261;! a jak chleb zatruj***261; to koniec z lud***378;mi :O

chwali***263; Pana jak si***281; ma przeka***378;nik na dachu, gorsza sprawa jak jest na bloku obok - kierunkowa antena ***347;wieci prosto po oknach.

ile si***281; dostaje trzymaj***261;c telefon przy uchu :O mam wra***380;enie, ***380;e niekt***243;rzy dostali za du***380;o :taktak:

joujoujou 14.07.2006 00:46

Cytat:

Napisany przez oddwor
[...] Pracowałem w firmie gdzie są nadajniki wysokich częstotliwości, moich dwóch kolegów z pracy nie miało takiego szczęścia jak ja - na białaczkę się umiera. [...]

Ile razy mocniejsze są te nadajniki od BTSów? :P

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
No co ty, naprawdę uważasz, że te setki, tysiące promieniujących nadajników w żaden sposób nie wpływa na ludzki organizm? [...]

Pokaż mi takie miejsce, gdzie są setki nadajników naraz, przecież ta moc się nie sumuje, jesteś jednocześnie w zasięgu zaledwie kilku, nieprawdaż? :D
Cytat:

Napisany przez andrzejj9
[...]Co innego antena nadawcza. Tu cały czas powtarzam - niech mi ktoś da do ręki konkretne badania, a nie tylko mówi - przecież to nie szkodzi.[...]

Nie mam zamiaru się spierać, nie mam czasu na poszukiwania raportów i wyników, choć wiem, że są, bo czytałem kiedyś.

Dla mnie ta dyskusja zaczyna przypominać dysputę o istnieniu Boga - nie ma jednoznacznych dowodów na Jego istnienie, nie ma również dowodów przeciw. :nie:

Z mojej strony EOT.

andrzejj9 13.07.2006 21:28

Cytat:

Napisany przez nimal
spoko andrzejj, wiem ze w tym wzgledzie ostroznosci nigdy za wiele
ale tez troche mnie trzesie, jak zbieze sie grupa ciemniakow i NIE BO NIE
NIE bedzie pradu we wsi, bo to diabel, NIE bedzie radia bo krowy mleak nie daja, NIE bedzie komorek, bo koguty nie pieja... niestety to fakty
moja sp. Babka opowiadla mi, jak plakala cala rodzina, gdy prad do chalupy jej pociagneli, ze zaraz bedzie pozar albo co gorszego - taka natura ludzka i w tej kwestii nic sie nie zmienia - gdy czegos nie mozemy dotknac i pomacac to temu nie ufamy...

wez np kwestie promietworczosci
elektrowni atomowych w polce nie ma i generalnie wszyscy sie z tego ciesza
a to, ze odpady z elektorwni weglowych maja wyzsze wskazniki promieniotworczosci niz odpady z elektrowni atomowych jakos nikomu nie przeszkadza (nie jestem teraz w stanie tego udowodnic zadnym linkiem - czytalem o tym pod koniec lat 90tych w Wiedzy i Zycie - zapadlo w pamiec, bo pisalem referat na biologie chyba z tego...)

Wiem wiem, tu wszystko się zgadza..

Dlatego staram się jednak podchodzić do wszystkiego ostrożnie, ale też z rozsądkiem. Nie wszystko co nowe i nieznane jest bee, ale trzeba też brać pod uwagę, że wielkie firmy zdrowiem pojedyńczych ludzi się nie będą przejmować. Dlatego wszelki rozwój tak, ale pod warunkiem zachowania przynajmniej minimum norm i bezpieczeństwa.

Cytat:

sek w tym ze grupy oporu przeciwko wszystkiemu zawsze sie znajda
a nie sztuka sie opierac, tylko sensownie podchodzic do swiata
jesli mieszkancy danego bloku sie nie zgodza na maszt, to i tak on stanie na bloku obok albo ulice dalej
i bedzie jeszcze gorzej - bo promieniowanie pod antena jest mniejsze niz kilkaset metrow od niej (jezeli mialo by sie okazac za np. 50 lat ze ma jakis wplyw), a w dodatku pieniadze za dzierzawe gruntu/dachu poplyna do innej kieszeni
No właśnie to wiem i napisałem już wcześniej, że na chwilę obecną jest to dla mnie najpoważniejszy argument, żeby jednak się na to zgodzić..

nimal 13.07.2006 21:11

spoko andrzejj, wiem ze w tym wzgledzie ostroznosci nigdy za wiele
ale tez troche mnie trzesie, jak zbieze sie grupa ciemniakow i NIE BO NIE
NIE bedzie pradu we wsi, bo to diabel, NIE bedzie radia bo krowy mleak nie daja, NIE bedzie komorek, bo koguty nie pieja... niestety to fakty
moja sp. Babka opowiadla mi, jak plakala cala rodzina, gdy prad do chalupy jej pociagneli, ze zaraz bedzie pozar albo co gorszego - taka natura ludzka i w tej kwestii nic sie nie zmienia - gdy czegos nie mozemy dotknac i pomacac to temu nie ufamy...

wez np kwestie promietworczosci
elektrowni atomowych w polce nie ma i generalnie wszyscy sie z tego ciesza
a to, ze odpady z elektorwni weglowych maja wyzsze wskazniki promieniotworczosci niz odpady z elektrowni atomowych jakos nikomu nie przeszkadza (nie jestem teraz w stanie tego udowodnic zadnym linkiem - czytalem o tym pod koniec lat 90tych w Wiedzy i Zycie - zapadlo w pamiec, bo pisalem referat na biologie chyba z tego...)

sek w tym ze grupy oporu przeciwko wszystkiemu zawsze sie znajda
a nie sztuka sie opierac, tylko sensownie podchodzic do swiata
jesli mieszkancy danego bloku sie nie zgodza na maszt, to i tak on stanie na bloku obok albo ulice dalej
i bedzie jeszcze gorzej - bo promieniowanie pod antena jest mniejsze niz kilkaset metrow od niej (jezeli mialo by sie okazac za np. 50 lat ze ma jakis wplyw), a w dodatku pieniadze za dzierzawe gruntu/dachu poplyna do innej kieszeni

Kris 13.07.2006 21:07

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
(...)Zaraz poczytam, ale ten drugi materiał już budzi pewne wątpliwości - normy w roku 1998 i wcześniej, kiedy telefonia komórkowa dopiero u nas raczkowała raczej niewiele mają wspólnego z dniem dzisiejszym..(...)

Nie przesadzaj, raczkowała to może w latach '70-tych... poza tym myślę, że obecne urządzenia są bezpieczniejsze niż te z lat 90-tych.

luminat 13.07.2006 21:04

Nie przesadzajcie juz z promieniowaniem od nadajników. Umieszczanie roznej masci nadajnikow na dachach bloków i szpitali to obecnie norma. Jakosc nikomu to nie szkodzi na zdrowie.

andrzejj9 13.07.2006 20:45

Cytat:

Napisany przez Kristoferros
Nikt ci takich nie da. Za krótko to działa, żeby profesjonalne badania robić.
Niech zrobią pomiar. Wg normy europejskiej promieniowanie nie powinno przekroczyć 100 mW/m^2 bądź SAR~ 2W/kg... (przy 1W/kg i ekspozycji 1h temp. tkanek wzrasta o 1*C).

Czeogś takiego będę się więc chyba trzymał.

Cytat:

Jak masz czas:
http://www.mtib.gov.pl/prezentacje/j...dania_2005.pdf

Jak przymierzałem się do kupna karty sieciowej bezprzewodowej, to jej moc nie mogła być większa niż właśnie 100 mW...

Poczytaj też to:
http://www.mos.gov.pl/1akty_prawne/r...nie/index.html
Zaraz poczytam, ale ten drugi materiał już budzi pewne wątpliwości - normy w roku 1998 i wcześniej, kiedy telefonia komórkowa dopiero u nas raczkowała raczej niewiele mają wspólnego z dniem dzisiejszym..

Cytat:

Myślę, że skutki tego wszystkiego będą widoczne dopiero w kolejnych pokoleniach...
No właśnie tego najbardziej się chyba obawiam..

andrzejj9 13.07.2006 20:37

Cytat:

Napisany przez nimal
a czy ja przeliczam?

Nie, sorry, nie chciałem, żeby tak to zabrzmiało. Myślę, że w tej kwestii się zgadzamy.

Cytat:

napisalem, ze propozycja jest sensowna, ale rada miszkancow czy jaki tam twor funkcjonuje moga negocjowac sume
Problem w tym, że kontaktem z firmą zajmuje się jedna osoba, a ja - nie chcąc bezpodstawnie kogoś oskarżać - mam pewne wątpliwości, czy te 1500zł to jedyna 'propozycja' tej firmy. Z tym, że pozostałe mogą nie być dla wszystkich..

Cytat:

zdrowie ciezko wycenic, ale w tym przypadku przeciez to nie ma zastoswania - nie udowodniono i nie ma zadnych przeslanek co do szkodliwosci BTS (nie w ogole promieniowania elektoromagnetycznego ale konkretnie BTS)
a ze nikt nie zdementowal? a jak niby? to tak jakbys zadal dowodu, ze machanie skrzydlami przez nietoperza na borneo NIE mialo wpluwu na wypadek helikoptera z Milerem na pokladzie
jesli cos ma na cos wplyw - to zwykle da sie to udowodnic
jesli nie ma - to bardzo ciezko udowodnic ze nie ma - rozumiesz?
Wiem o co chodzi, podobnie jest przy prawach matematycznych czy fizycznych. Ale jednak w takim przypadku jeśli nawet nie można udowodnić, że nie ma zagrożenia, to można przynajmniej wskazać konkretne pomiary, które na obecny moment wskazują, że zdecydowanie większe prawdopodobnieństwo jest braku wpływu.

Kris 13.07.2006 19:30

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
(...)Co innego antena nadawcza. Tu ca***322;y czas powtarzam - niech mi kto***347; da do r***281;ki konkretne badania, a nie tylko m***243;wi - przecie***380; to nie szkodzi. Jak przeczytam, to ok, ale niech b***281;d***261; to rzetelnie zrobione badania i przez niezale***380;n***261; firm***281;, a nie na 'specjalne' zlecenie samej zainteresowanej firmy..

Nikt ci takich nie da. Za kr***243;tko to dzia***322;a, ***380;eby profesjonalne badania robi***263;.
Niech zrobi***261; pomiar. Wg normy europejskiej promieniowanie nie powinno przekroczy***263; 100 mW/m^2 b***261;d***378; SAR~ 2W/kg... (przy 1W/kg i ekspozycji 1h temp. tkanek wzrasta o 1*C).

Jak masz czas:
http://www.mtib.gov.pl/prezentacje/j...dania_2005.pdf

Jak przymierza***322;em si***281; do kupna karty sieciowej bezprzewodowej, to jej moc nie mog***322;a by***263; wi***281;ksza ni***380; w***322;a***347;nie 100 mW...

Poczytaj te***380; to:
http://www.mos.gov.pl/1akty_prawne/r...nie/index.html

My***347;l***281;, ***380;e skutki tego wszystkiego b***281;d***261; widoczne dopiero w kolejnych pokoleniach...

nimal 13.07.2006 18:18

daj to dzialu humor ;)

oddwor 13.07.2006 18:11

Proponuję poczytać...taki sobie tekst.

nimal 13.07.2006 17:28

a czy ja przeliczam?
napisalem, ze propozycja jest sensowna, ale rada miszkancow czy jaki tam twor funkcjonuje moga negocjowac sume
zdrowie ciezko wycenic, ale w tym przypadku przeciez to nie ma zastoswania - nie udowodniono i nie ma zadnych przeslanek co do szkodliwosci BTS (nie w ogole promieniowania elektoromagnetycznego ale konkretnie BTS)
a ze nikt nie zdementowal? a jak niby? to tak jakbys zadal dowodu, ze machanie skrzydlami przez nietoperza na borneo NIE mialo wpluwu na wypadek helikoptera z Milerem na pokladzie
jesli cos ma na cos wplyw - to zwykle da sie to udowodnic
jesli nie ma - to bardzo ciezko udowodnic ze nie ma - rozumiesz?

andrzejj9 13.07.2006 14:53

Cytat:

Napisany przez nimal
nie amsz sie czym martwic? prawie 20 000 rocznie funduszu remontowego to kupa kasy
np wymiana tynku z dociepleniem budynku po 5 latach za freeko
weisz, ile by musieli normalnie mieszkancy za to zabulic?
gdyby u mnie cos takiego zaproponowali, glosowalbym za

szkodliwosci BTS jeszcze nikt nie udowodnil
a gdyby jakas byla to w usa juz by sie postarali doprowadzic sieci do bankructwa - jakos tak sie nie dzieje
najwyzej w okolicy jakas krowa przestawnie dawac mleko :fiu: i trzbe bedzie na kogos zrzucic wine, jak zwykle w polsce :fiu:

Ja nie przeliczam pieniędzy na ludzkie zdrowie - zwłaszcza jeśli chodzi o moją rodzinę.

Ale jeśli już chcesz to będzie to dokładnie 20 złotych miesięcznie na jedno mieszkanie (jest ich w bloku 75). Trochę mało jak na ryzykowanie zdrowia, a może i w konsekwencji życia..

Jeśli już mamy konkretnie przeliczać to na pieniądze, to proponowana przez operatora kwota jest dla mnie śmieszna. Osobiście nigdy nie brałbym pod uwagę zamontowania anteny na dachu mojego domu, ale żeby w ogóle takie rozmowy zacząć początkowa kwota musiałaby być przynajmniej z 10 razy wyższa..

A szkodliwości może jeszcze nikt nie udowodnił, ale problem polega na tym, że również nikt jeszcze nie zdementował..

andrzejj9 13.07.2006 14:51

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Efekt placebo, IMO :D

No co ty, naprawdę uważasz, że te setki, tysiące promieniujących nadajników w żaden sposób nie wpływa na ludzki organizm?

No to ja niestety nie jestem aż takim optymistą..

Cytat:

A co do kierunkowości działania anten - dokładnie tak jest - nadają na wprost, "pod siebie" praktycznie nic nie wypuszczają. :mruga:
Tak jak napisałem wcześniej - jest to dla mnie jedyny jak na razie argument, który przemawia za tym, żeby się jednak zgodzić. Jak nie tu, to gdzieś obok i tak to ustrojstwo ustawią..

Cytat:

Nie dajcie się zwariować, kuchenka mikrofalowa + kilka innych urządzeń domowych pewnie by się znalazło, które promieniują równie mocno, jeśli nie bardziej. :P
Nie no sorry, ale nie ma wśród domowych urządzeń takiego, które promieniowanie przekraczałoby 0,5-1m, a i to jest rzadkość. Akurat jeśli o to chodzi, to dostępne są potwierdzone badania naukowe. Sam kiedyś interesowałem się tematem i pomijając kuchenkę mikrofalową (choć z nieco innych względów) wszystko inne w domu mam i pozbywać się nie zamierzam.

Co innego antena nadawcza. Tu cały czas powtarzam - niech mi ktoś da do ręki konkretne badania, a nie tylko mówi - przecież to nie szkodzi. Jak przeczytam, to ok, ale niech będą to rzetelnie zrobione badania i przez niezależną firmę, a nie na 'specjalne' zlecenie samej zainteresowanej firmy..

oddwor 13.07.2006 12:32

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Korzysta każdy, anten mało kto chce... :sciana:

Ja nie korzystam. Pracowałem w firmie gdzie są nadajniki wysokich częstotliwości, moich dwóch kolegów z pracy nie miało takiego szczęścia jak ja - na białaczkę się umiera. To jest bardzo poważny temat, zapytajcie ich rodzin czy wolą mieć mężów i ojców czy 20k zł rocznie.
BTW oczywiście nikt nie udowodnił że białaczka w ich przypadku była wynikiem promieniowania elektromagnetycznego, ale statystycznie rzecz biorąc skoro na 8 zatrudnionych 2 umiera... jakoś nie chciałem sprawdzać czy będę trzeci.
W stanach prawo dopuszcza budowę szkół pod liniami wysokiego napięcia i nikt ich nie oskarża, a rakotwórczość tego jest udowodniona.
Guma arabska w napojach też nie truje, jakby ktoś miał wątpliwości radzę jeszcze raz obejrzeć film z żywienia się McDonaldem...
Ludziom można wszystko wcisnąć, szczególnie jeśli to jest wygodne.
Starożytni Rzymianie nie mogli przypuszczać że zabija ich największe dobrodziejstwo - akwedukty z ołowiu...
Pozdrawiam.

nimal 13.07.2006 12:06

nie amsz sie czym martwic? prawie 20 000 rocznie funduszu remontowego to kupa kasy
np wymiana tynku z dociepleniem budynku po 5 latach za freeko
weisz, ile by musieli normalnie mieszkancy za to zabulic?
gdyby u mnie cos takiego zaproponowali, glosowalbym za

szkodliwosci BTS jeszcze nikt nie udowodnil
a gdyby jakas byla to w usa juz by sie postarali doprowadzic sieci do bankructwa - jakos tak sie nie dzieje
najwyzej w okolicy jakas krowa przestawnie dawac mleko :fiu: i trzbe bedzie na kogos zrzucic wine, jak zwykle w polsce :fiu:

joujoujou 13.07.2006 12:04

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
No kurcze.. żebyś wiedział, że będzie zdecydowanie zdrowiej..

[...]

Efekt placebo, IMO :D

A co do kierunkowości działania anten - dokładnie tak jest - nadają na wprost, "pod siebie" praktycznie nic nie wypuszczają. :mruga:

Nie dajcie się zwariować, kuchenka mikrofalowa + kilka innych urządzeń domowych pewnie by się znalazło, które promieniują równie mocno, jeśli nie bardziej. :P

andrzejj9 13.07.2006 11:41

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Tak sobie znowu poczytałem co tu wypisujecie i mam dla Was propozycję - likwidację wszystkich anten telefonii komórkowej - będzie zdrowiej, no nie? :D

Ciekawe jak długo bez komórek wytrzymacie? :P

Korzysta każdy, anten mało kto chce... :sciana:

No kurcze.. żebyś wiedział, że będzie zdecydowanie zdrowiej..

Ja się zgadzam - każdy lub prawie każdy używa komórki, ale nikt nie chce przy sobie anteny nadawczej. I nic tu dziwnego. Jednak na uwadze trzeba mieć też to, że zdrowie ludzkie to ostatnia rzecz, na którą duże firmy zwracają uwagę..

Jedyna rzecz, która jak na razie przemawia do mnie na założenie tam tej anteny - to fakt, że rzeczywiście promieniowanie pionowe jest znikome i może rzeczywiście lepiej, żeby to ustrojstwo postawili bezpośrednio nad głową niż np. 100 metrów dalej.

joujoujou 13.07.2006 11:13

Tak sobie znowu poczyta***322;em co tu wypisujecie i mam dla Was propozycj***281; - likwidacj***281; wszystkich anten telefonii kom***243;rkowej - b***281;dzie zdrowiej, no nie? :D

Ciekawe jak d***322;ugo bez kom***243;rek wytrzymacie? :P

Korzysta ka***380;dy, anten ma***322;o kto chce... :sciana:

oddwor 13.07.2006 10:55

Leczenie raka kosztuje znacznie więcej niż 1,5k zł miesięcznie, do tego może być nieskuteczne i zakończyć się śmiercią. Natężenie pola elektromagnetycznego jest wprost proporcjonalne do odległości od nadajnika. Jest udowodnione że pole elektromagnetyczne powoduje raka. Stąd między innymi nie wolno budować domów pod liniami wysokiego napięcia. Zasięg nadajników gsm jest znacznie większy niż się wam wydaje. Taka antena nadaje z mocą zależną od siły odbieranego sygnału. Im odbiornik jest dalej tym silniej nadaje. Łączyłem się z nadajnikiem położonym w odległości 36km. Nigdy i za żadne pieniądze nie zgodziłbym się na zainstalowanie anteny na moim domu.
Pozdrawiam.

pablocoo 13.07.2006 10:18

Ja tam sie nie znam, ale 2 znajome osoby, ktore mieszkaja w poblizu nadajnika nabwaily sie przez ten czas nowotworu.
Oczywiscie to wcale nie musi byc wina nadajnikow, ale fakt ze maja go usunac chyba tez o czyms swiadczy...

marynarz 13.07.2006 09:20

W wiekszych aglomeracjach anteny sa co kilka, kilkanascie ulic i faktycznie maja zasieg liczony od setek metrow do max paru km. O ile dobrze pamietam to antena GSM moze oswiecac obszar max. 25km, a to stosuje sie tylko na rozleglych wolnych przestrzeniach.
Zdecydowanie najciemniej pod latarnia :>

smolik 13.07.2006 08:31

Cytat:

Napisany przez marynarz
Nalezy pamietac ze anteny telefoni GSM sa sektorowe i promieniowanie "za antene" i "pod antene" jest znikome (wrecz zerowe) w porownaniu do mocy nadawanej kierunkowo.

Dokładnie pamiętam z wykładu o kompatybilności że pan profesor mówił że najbezpieczniej jest pod anteną.

para 13.07.2006 08:20

Myślę, że nie ma co przesadzać, w końcu w większych ilościach to nawet kranówka szkodzi, nie mówiąc o tym,
co się stanie jak znajdzie się w płucach.
Ale firmy mają na to sposób - za 1500 zł to wszystkim szkodzi a za 10 000 zł, szkodliwość jest znikoma.

andrzejj9 13.07.2006 07:43

Cytat:

Napisany przez REi
Gdyby nawet taka antena miala taki zasieg to... po co? zeby sie z nia komunikowac w jej zasiegu komorka musiala by tez miec taki zasieg - pokaz mi komorke o takiej mocy :D Zasieg komorki ogranicza zasieg takiego nadajnika bo po co nadajnik o wiekszym zasiegu skoro i tak komorka z nim nie pogada?

No nie, ale te kilkaset metrów to przesada. Takie anteny rzeczywiście mają zasięg po kilka-kilkanaście km i nie sądzę, żeby tu używali aż tak słabszych.

A co do tego, że przez kilka lat nie odczułeś wpływu, to sorry, ale po pierwsze normalny zdrowy organizm takiego wpływu raczej wyraźnie nie odczuje, a skutki promieniowania - jeśli rzeczywiście wystąpią - objawią się po wielu latach.

REi 12.07.2006 23:18

Cytat:

Napisany przez ro29
Chyba jednak więcej niż setki metrów - kiedyś czytałem artykuł ma ten temat - ale to było dawno i nie chcę wprowadzać w błąd - ale może nawet 15 km (mogę się mylić !!)

Gdyby nawet taka antena miala taki zasieg to... po co? zeby sie z nia komunikowac w jej zasiegu komorka musiala by tez miec taki zasieg - pokaz mi komorke o takiej mocy :D Zasieg komorki ogranicza zasieg takiego nadajnika bo po co nadajnik o wiekszym zasiegu skoro i tak komorka z nim nie pogada?

Prezesik 12.07.2006 23:08

Cytat:

Napisany przez @ndy
Zawsze możemy założyć topica o usuwaniu Cenzora :rotfl:

temat owiany legendą...

andy 12.07.2006 22:43

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Z całym szacunkiem, ale nie macie już większych problemów niż niczym nieudowodniona szkodliwość anten GSM? :P

Prędzej mnie samochód przejedzie lub umrę z powodu zatrutego powietrza niż od tego promieniowania. :haha:

:mruga:

Zawsze możemy założyć topica o usuwaniu Cenzora :rotfl:

joujoujou 12.07.2006 22:35

Z ca***322;ym szacunkiem, ale nie macie ju***380; wi***281;kszych problem***243;w ni***380; niczym nieudowodniona szkodliwo***347;***263; anten GSM? :P

Pr***281;dzej mnie samoch***243;d przejedzie lub umr***281; z powodu zatrutego powietrza ni***380; od tego promieniowania. :haha:

:mruga:

andy 12.07.2006 22:23

Cytat:

Uwzgl***281;dnij ile by musia***322;o by***263; anten w mniejszych miejscowo***347;ciach, na trasach itd.
A w mie***347;cie jest ich tak du***380;o, bo mo***380;liwo***347;***263; "przetworzenia" przez jedn***261; anten***281; ilo***347;ci rozm***243;w jest ograniczona chyba ...
No i mamy 3 sieci jednak
W mie***347;cie s***261; o mniejszej mocy dlatego jest ich wi***281;cej. Na wsiach i/lub otwartych trasach s***261; rzadziej rozstawione ale za to o wi***281;kszych mocach ot tak ;)

ro29 12.07.2006 22:18

Witam !

Cytat:

Napisany przez REi
Dokladnie a ich zasieg to nie kilometry a co najwyzej setki metrow - jak sie dobze rozejzec to te anteny sa wszedzie wokol - u mnie w miescie na co 3 budynku a na mojej bylej szkole staly 4 po jednej w kazdym rogu budynku i nie zaobserwowalem zlego wplywu przez pre lat nauki.

Chyba jednak więcej niż setki metrów - kiedyś czytałem artykuł ma ten temat - ale to było dawno i nie chcę wprowadzać w błąd - ale może nawet 15 km (mogę się mylić !!)
Uwzględnij ile by musiało być anten w mniejszych miejscowościach, na trasach itd.
A w mieście jest ich tak dużo, bo możliwość "przetworzenia" przez jedną antenę ilości rozmów jest ograniczona chyba ...
No i mamy 3 sieci jednak ;)

Pozdrawiam
ro29

REi 12.07.2006 22:09

Cytat:

Napisany przez marynarz
Nalezy pamietac ze anteny telefoni GSM sa sektorowe i promieniowanie "za antene" i "pod antene" jest znikome (wrecz zerowe) w porownaniu do mocy nadawanej kierunkowo.

Dokladnie a ich zasieg to nie kilometry a co najwyzej setki metrow - jak sie dobze rozejzec to te anteny sa wszedzie wokol - u mnie w miescie na co 3 budynku a na mojej bylej szkole staly 4 po jednej w kazdym rogu budynku i nie zaobserwowalem zlego wplywu przez pre lat nauki.

ro29 12.07.2006 22:08

Witam !

Cytat:

Napisany przez marynarz

Zgadza się - kiedyś u nas w programie loklanym było o tym - był nawet dr z Instytu Elektroniki i Telekomunikacji PP itd.
Co nie oznacza - że wszystko jest już wiadomo w tej materii - może się okazać za ileś lat, że jakiś wpływ jednak jest ;)
No i pewna część osób (ale jednak niewielka) nie kupi mieszkania w takim bloku ...
Ale za to zasięg będzie dobry raczej (co akurat ma swoje plusy, bo wtedy telefon pracuje z mniejszą mocą, czyli mniej promieniuje nam do głowy :taktak: )

To tyle co wiem ...

Pozdrawiam
ro29

EDIT: w kwestii zaś opinii czy cos bym zrobił - mhmm - sam nie wiem - u nas kiedyś jak na osiedlu na desce zakładali takie coś - to były protesty itd. - i co - i tak sie spółdzielnia zgodziła.
Jeśli to ma być 18000 tysięcy rocznie na remonty - to też jest jakiś argument ;)

marynarz 12.07.2006 21:47

andrzejj9 12.07.2006 20:13

Cytat:

Napisany przez mensir67pl

No właśnie czytałem to i kilka innych artykułów, które mówią jedno, a na przykład dla przeciwstawienia:

http://www.iddd.de/umtsno/odpsejm/hum3.htm#73

Raczej skłaniałbym się jednak ku temu, że na chwilę obecną nie wszystko jest ludziom na ten temat mówione..

mensir67pl 12.07.2006 20:00

http://www.smolec.pl/news/archiwum.php?nr=60

andrzejj9 12.07.2006 19:50

Antena operatora komórkowego na dachu bloku

Byłem dzisiaj u dziadków i dowiedziałem się, że jakiś operator komórkowy 'zaproponował' im zamontowanie anteny na dachu (blok 10 piętrowy). Już wtedy stwierdziłem, że w życiu bym się na to nie zgodził, ale jak usłyszałem kwotę, którą proponuje, to myślałem, że ktoś tu żartuje. Otóż ma to być 1500 złotych miesięcznie na cały blok (75 mieszkań - w przeliczeniu 20 złotych na mieszkanie), które miałyby iść na fundusz remontowy..

Teraz mam pytanie, poszukam zaraz czegoś na internecie, ale z tego, co wiem, nie zostało jednoznacznie udowodnione, że tego typu anteny nie szkodzą ludziom. To zresztą wydaje mi się mało prawdopodobne, bo przecież to nadaje sygnał na kilka/kilkanaście kilometrów, więc musi on być potężnej mocy.

Macie może jakieś konkretne informacje na ten temat, ewentualnie opinie co byście zrobili, lub jak to argumentowali?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:03.