Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   INSTALACJA GAZOWA w japonczyku (HONDA CIVIC) ?! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/instalacja-gazowa-japonczyku-honda-civic-66558/)

frog 14.07.2006 14:08

INSTALACJA GAZOWA w japonczyku (HONDA CIVIC) ?!

Koledzy doradzcie. Mam zamiar za miesiac sprowadzic sobie jakas HONDE CIVIC (98`) 1.4 16V i chcialbym odrazu wrzucic do niej instalacje gazowa. Ale ostatnio uslyszalem opinie ze JAPONSKIE AUTA (silniki w nich) ogolnie nie sa zabardzo przystosowane do tego.... I ze bardzo szybko mi cos pojdzie w nim bo te silniki jakos nie trawia najlepiej gazu :( Nie wie cie moze lub moze macie jakiegos japonczyka z gazem jak on sie sprawuje ? Moze ta opinia wyszla na podstawie tego jak kiedys byly pierwsze instalacje I Generacji i nie byly najlepsze i moze wtedy sie cos pipszylo... Wiem ze obecnie do takiego auta bede musial z 3tys liczyc pewnie na instalacje i bedzie to juz tam jakiejs nastepnej generacji i mysle ze moze by bylo OK. Ktos cos moze w temacie pomoc, doradzic ? Z gory dzieki za pomoc bo to dla mnie powazny zakup i nie chcialbym aby byl chybiony....

para 14.07.2006 14:18

Znajoma ma 13-14 letni***261; Toyot***281; (silnik 1.2) z instalacj***261; gazow***261;.
Dzia***322;a bez zarzutu, jedynie by***322;y problemy jak by***322; ustawiony zbyt oszcz***281;dny tryb spalania - samoch***243;d czasami przy ruszaniu gas***322;.
Po zmianie, mo***380;e pali ciut wi***281;cej, ale nie ma problem***243;w z ga***347;nieciem.
Na trasie pali oko***322;o 9l/100 km.

Kasprzak 14.07.2006 15:59

kumpel ma Civic`a 95 rok 1.5 chyba...i dzia***322;a na gazie bez zadnego problemu. Ma gaz w sekwencji,jedzi juz 2 lata, mowi ze chodzi lepiej na gazie nawet...tyle wiem i wiem tez ze problemow nie mial zadnych

rosol 14.07.2006 16:04

Mysle ze jak wrzucisz do tej hondy instalacje IV generacji czyli na sekwencyjnym wtrysku gazu, to bedzie miodnie chodzic. Najlepiej poczytac fachowe forum na ten temat.
http://www.civicklub.pl/

epol 14.07.2006 16:06

Cytat:

Napisany przez para
Na trasie pali około 9l/100 km.

Toż to pali jak czołg ;)

Pewnie na początku możesz mieć problemy z gaśnieciem samochodu, ale to w tych starszych generacjach norma.

andrzejj9 14.07.2006 19:11

Cytat:

Napisany przez para
Znajoma ma 13-14 letnią Toyotę (silnik 1.2) z instalacją gazową.
Działa bez zarzutu, jedynie były problemy jak był ustawiony zbyt oszczędny tryb spalania - samochód czasami przy ruszaniu gasł.
Po zmianie, może pali ciut więcej, ale nie ma problemów z gaśnieciem.
Na trasie pali około 9l/100 km.

A tak się spytam - jaka to Toyota i jak z awaryjnością? Pytam, bo własnie myślę o Celice podobnego rocznika.

frog 15.07.2006 06:31

Dzieki chlopaki za wstepne info i za link do civic klubu. No to narazie moje obawy zmniejszyly sie :) Mysle ze to wszystko powinno dac rade. No ale jeszcze niecaly miesiac zostal wiec zbieram gdzie sie da jak najwiecej info co by zakup nie byl chybiony.... Jak tylko kupie fotka wrzuce na forum ;)

Predi 16.07.2006 21:20

Cytat:

Napisany przez epol
Toż to pali jak czołg ;)

yyy tam, mamuska lanosem dobija 12l na setke po miescie ;) (gaz oczywiscie)

para 16.07.2006 21:20

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
A tak się spytam - jaka to Toyota i jak z awaryjnością? Pytam, bo własnie myślę o Celice podobnego rocznika.

Jest to Toyota Corolla XL 1.3 (a nie 1.2 jak pisałem).
Ponieważ był to samochód używany przed zakupieniem był przegląd w warsztacie.
Tam się okazało, że są problemy z chłodnicą dzięki czemu udało się zbić cenę.
Wymiana chłodnicy 90 zł (z robocizną).
Po ponad roku używania trzeba było wymienić tłumnik z całą rurą wydechową (około tydzień temu) - kosztowało to w sumie 330 zł.
Pozostaje jeszcze jakaś nieszczelność w silniku, która powoduje zużywanie oleju i trzeba go co pewien czas dolewać.
Ale jak na samochód, który ma 14 lat i 210 tys. km to niewiele.

epol 17.07.2006 13:24

Cytat:

Napisany przez Predi
yyy tam, mamuska lanosem dobija 12l na setke po miescie ;) (gaz oczywiscie)

Dla mnie to i tak nie osiągalne nawet przy ostrej jeździe :/

para 17.07.2006 13:28

Cytat:

Napisany przez epol
Dla mnie to i tak nie osiągalne nawet przy ostrej jeździe :/

No to ile twój samochód pali gazu na 100 km, może się pochwalisz?

epol 17.07.2006 14:00

Cytat:

Napisany przez para
No to ile twój samochód pali gazu na 100 km, może się pochwalisz?

Nexia 1.5, kilka dobrych lat zagazowana. W cyklu mieszanym spala średnio 8-9l/100km. Pewnie jakiś starszy pan potrafiłby zejść poniżej 8 litrów ;)

para 17.07.2006 14:03

Cytat:

Napisany przez epol
Nexia 1.5, kilka dobrych lat zagazowana. W cyklu mieszanym spala średnio 8-9l/100km. Pewnie jakiś starszy pan potrafiłby zejść poniżej 8 litrów ;)

To ciekawych używasz porównań, skoro 9l/100 km to wg. ciebie pali jak czołg.

epol 17.07.2006 14:19

Cytat:

Napisany przez para
To ciekawych używasz porównań, skoro 9l/100 km to wg. ciebie pali jak czołg.

Tam była mowa o aucie z silnikiem 1.2 i spalaniu na trasie.

No i czołg było w formie przenośnej o czym świadczy buźka ;)

para 17.07.2006 14:23

Cytat:

Napisany przez epol
Tam była mowa o aucie z silnikiem 1.2 i spalaniu na trasie.

No i czołg było w formie przenośnej o czym świadczy buźka ;)

Później to skorygowałem na 1.3, ale to nieważne, po mieście pali 10-10.5l/100km.

epol 18.07.2006 13:53

Cytat:

Napisany przez para
Później to skorygowałem na 1.3, ale to nieważne, po mieście pali 10-10.5l/100km.

To chyba i tak trochę dużo. Zawsze tyle palil na gazie? Może warto skoczyć do jakiegoś zaprzyjaźnionego mechanika.

para 18.07.2006 14:02

Cytat:

Napisany przez epol
To chyba i tak trochę dużo. Zawsze tyle palil na gazie? Może warto skoczyć do jakiegoś zaprzyjaźnionego mechanika.

Jakbył ustawiony oszczędniej to często gasł.
Pamiętaj, że ten samochód ma 14 lat i 210 000 km przejechanych, no i prawdopodobnie (bo tego nie jestem pewien),
najprostszą instalację gazową.

epol 18.07.2006 14:27

Cytat:

Napisany przez para
Jakbył ustawiony oszczędniej to często gasł.
Pamiętaj, że ten samochód ma 14 lat i 210 000 km przejechanych, no i prawdopodobnie (bo tego nie jestem pewien),
najprostszą instalację gazową.

O wieku zapomniałem. Przebieg mam bardzo podobny, ale za to autko parę lat młodsze.

I tak lepiej 10l gazu niż PB95 ;) :piwo:

pykson 19.07.2006 18:37

Cytat:

Napisany przez epol
O wieku zapomniałem. Przebieg mam bardzo podobny, ale za to autko parę lat młodsze.

I tak lepiej 10l gazu niż PB95 ;) :piwo:

niezupelnie, bo benzyny palilby mniej, moge dac glowe
tylko gaz w sekwencji pozwala zredukowac spalanie do porownywalnego z benzyna

niestety, auta z instalacja I i II generacji musza palic wiecej litrow gazu niz litrow benzyny

im spokojniejsza jazda roznica miedzy LPG a PB95/98 sie minimalizuje, ale zawsze istnieje
w moim przypadku, gdy gaz byl po 2.25 a benzyna po 3.88 benzyna i gaz wychodzily mnie rowniutko tyle samo na setke

epol 20.07.2006 12:02

Cytat:

Napisany przez pykson
niezupelnie, bo benzyny palilby mniej, moge dac glowe
tylko gaz w sekwencji pozwala zredukowac spalanie do porownywalnego z benzyna

niestety, auta z instalacja I i II generacji musza palic wiecej litrow gazu niz litrow benzyny

im spokojniejsza jazda roznica miedzy LPG a PB95/98 sie minimalizuje, ale zawsze istnieje
w moim przypadku, gdy gaz byl po 2.25 a benzyna po 3.88 benzyna i gaz wychodzily mnie rowniutko tyle samo na setke

Jest to oczywiste, że pali trochę więcej, średnio 10% się liczy, ale w jaki sposób Tobie zrównało się tankowanie LPG po 2,25 i PB po 3,88 to nie wiem :nie: Pali o połowe więcej czy jak? :wow:

pykson 20.07.2006 17:36

Cytat:

Napisany przez epol
Jest to oczywiste, że pali trochę więcej, średnio 10% się liczy, ale w jaki sposób Tobie zrównało się tankowanie LPG po 2,25 i PB po 3,88 to nie wiem :nie: Pali o połowe więcej czy jak? :wow:

13 l LPG vs 7.5 PB
przy meczeniu silnika 1.6 i instalacji II generacji, czyli przecietna przecietnosc

spokojniejsza jazda zmniejsza spalanie na LPG procentowo bardziej niz w przypadku PB

10% roznicy to byloby pieknie, miescil bym sie w 9 l gazu/100

obawiam sie ze 10% roznicy to ledwo przy spokojnej jezdzie wychodzi w seicento/cinqecento, tico, raczej udaje sie w samochodach z instalacjami III i IV generacji

z tego co czytam i doswiadczam, silniki na gazniku i instalacje II generacji biora o 20-30% wiecej LPG niz benzyny

P.S. z obserwacji - musze oddac honor marce daewo - nie szanuje jej zupelnie, ale spalanie silnikow ten firmy jest naprawde bardzo niskie, i faktycznie przebicie gaz/benzyna w nubirze czy nexii w wysokosci 13/8 jest malo prawdopodobne

frog 20.07.2006 22:51

A jak myslicie ile bedzie kosztowac instalacja do takiej Hondy Civic 98` 1.4 16V ? Taka jakas lepsiejsza.... Nastawiam sie na 3,5tys. Za malo ?

gallus 20.07.2006 23:45

Korzystaj***261;c z okazji, ***380;e rozmawiacie tutaj o samochodach to mam drobne pytanie (zwi***261;zane z gazem || ). Akurat dzi***347; brat kupi***322; Opla Astr***281; II i m***243;wi, ***380;e pali mu si***281; kontrolka od poduszek powietrznych no i teraz "rodzi" si***281; pytanie ;) - jak/czym/gdzie/i czy samemu, mo***380;na nape***322;ni***263; zbiorniczek, w kt***243;rym znajduje si***281; prawdopodobnie gaz (azot?) i ile to mniej wi***281;cej kosztuje? :)
Dzi***281;ki za odpowiedzi :piwo:

epol 21.07.2006 16:06

Cytat:

Napisany przez pykson
13 l LPG vs 7.5 PB
przy meczeniu silnika 1.6 i instalacji II generacji, czyli przecietna przecietnosc

:wow: przyżyłem szok :wow: Przecież to ~75% więcej! Nigdy z czymś takim się nie spotkałem, a znajomi mają lpg w różnych autach.
Ja bym się pokusił gdzieś przejechać to sprawdzić.

Cytat:

Napisany przez pykson
P.S. z obserwacji - musze oddac honor marce daewo - nie szanuje jej zupelnie, ale spalanie silnikow ten firmy jest naprawde bardzo niskie, i faktycznie przebicie gaz/benzyna w nubirze czy nexii w wysokosci 13/8 jest malo prawdopodobne

Wcześniej woziłem się Tico i przy żyłowaniu autko brał mi ~6-6,5l gazu. Benzyny nie wiem, bo nie jeździłem na niej. Tikacz miał już swój przebieg, bo ponad lub niecałe 150 tysięcy - nie pamiętam dokładnie.
Przyszła szwagierka (chyba ;)) też ma Tico i przy jej spokojnej jeździe bierze jej prawie tyle samo lpg i pb - około 5l.

Na spalanie i silnik w Nexii nie mogę powiedzieć złego słowa. Jedyne co mnie denerwuje to skrzypiące plastiki :/

Cytat:

Napisany przez frog
A jak myslicie ile bedzie kosztowac instalacja do takiej Hondy Civic 98` 1.4 16V ? Taka jakas lepsiejsza.... Nastawiam sie na 3,5tys. Za malo ?

Jakieś 2-3 miesiące temu kuzyn zakładał do Vecrty B (chyba "dwulitrowca"), butla w kole i płacił 3k zł.

Cytat:

Napisany przez gallus
Korzystając z okazji, że rozmawiacie tutaj o samochodach to mam drobne pytanie (związane z gazem || ). Akurat dziś brat kupił Opla Astrę II i mówi, że pali mu się kontrolka od poduszek powietrznych no i teraz "rodzi" się pytanie ;) - jak/czym/gdzie/i czy samemu, można napełnić zbiorniczek, w którym znajduje się prawdopodobnie gaz (azot?) i ile to mniej więcej kosztuje? :)
Dzięki za odpowiedzi :piwo:

Podpiąć się pod komputer w aucie, sczytać info i wtedy wiadomo czy to błąd komputera czy naprawdę zostały wystrzelone.

esem 23.07.2006 17:32

Toyota z definicji nie dopuszcza możliwości zagazowania...
Zagazowanie wymaga wymiany tłoków i gniazd zaworowych a efekty ekonomiczne zagazowania są znikome.
Sam byłem świadkiem jak bogaty bałwan kupił Camry benzynę i przed odbiorem samochodu zażyczył sobie zagazowania silnika. Serwis śmiał się do rozpuku - ale klient płaci i nie chce stracić gwarancji. Wymiana w polskich warunkach serwisowych tłoków i gniazd zaworowych to swoista paranoja, taniej i mądrzej było by kupno diesla...
Pomijam taki przypadek, że Toyota ma niektóre silniki których nie da się zagazować: bezpośredni wtrysk benzyny... I to dotyczy mojej prywatnej Toyoty :)

ro29 23.07.2006 17:53

Witam !

Cytat:

Napisany przez esem
Toyota z definicji nie dopuszcza możliwości zagazowania...
Zagazowanie wymaga wymiany tłoków i gniazd zaworowych a efekty ekonomiczne zagazowania są znikome.
Sam byłem świadkiem jak bogaty bałwan kupił Camry benzynę i przed odbiorem samochodu zażyczył sobie zagazowania silnika. Serwis śmiał się do rozpuku - ale klient płaci i nie chce stracić gwarancji. Wymiana w polskich warunkach serwisowych tłoków i gniazd zaworowych to swoista paranoja, taniej i mądrzej było by kupno diesla...
Pomijam taki przypadek, że Toyota ma niektóre silniki których nie da się zagazować: bezpośredni wtrysk benzyny... I to dotyczy mojej prywatnej Toyoty :)

W sumie to się nie dziwię - silniki z założenia produkowane są "do benzyny" - i nie raz już się spotkałem z opinią, że żywotność silnika "na gazie" spada znacznie - oczywiście przy dobrej eksploatacji nie padnie może po 100 tysiącach - ale na pewno przejedzie mniej niż na benzynie ...
Do tego koszty dzisiejszych instalacji są wysokie, gaz też drożeje i może jeszcze znacznie podrożeć - na dodatek większe koszty przeglądu - i oczywiście kolejne "elementy" do popsucia się w samochodzie ...
Tak więc trzeba to naprawdę dobrze przekalkulować - ile się jeżdzi itd. - czy rzeczywiście gaz się opłaci ;)

Pozdrawiam
ro29

epol 24.07.2006 17:06

W związku z tym:
http://forum.cdrinfo.pl/665561-post49.html
muszę się pochwalić :P Wracając z tamtej imprezy musiałem jechać do końca na gazie, a potem reszte trasy na pb no i przy okazji przeżyłem szok. 534km zrobiłem na pełnej butli gazu, więc spalanie wyszło 7,9l :wow: Tym bardziej mnie to dziwi, bo nie jeżdże za oszczędnie. Pewnie jakbym miał trase non stop po dwupasmówce to spalanaie byłoby jeszcze niższe. Trzeba się wybrać nad polskie morze :D

frog 10.08.2006 16:17

A jednak : Czlowiek na miejscu to krecka dostaje od tego BIG WYBORU. No i z hondy zrobilo sie Mitsu ;> Jak wam sie widzi ?

http://img46.imageshack.us/slideshow...218038dkw.smil

andrzejj9 10.08.2006 16:41

Cytat:

Napisany przez frog
A jednak : Czlowiek na miejscu to krecka dostaje od tego BIG WYBORU. No i z hondy zrobilo sie Mitsu ;> Jak wam sie widzi ?

http://img46.imageshack.us/slideshow...218038dkw.smil

Mi w ogóle.. Widzę pod Operą biały ekran..

Ale po włączeniu IE.. Nice.. ;) :spoko:

epol 10.08.2006 16:46

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Mi w ogóle.. Widzę pod Operą biały ekran..

Ale po włączeniu IE.. Nice.. ;) :spoko:

Pod FF tez biało. A może to jest samochód koloru białego podczas podczas snieżycy :hmm:

joujoujou 10.08.2006 19:55

Cytat:

Napisany przez epol
Pod FF tez biało. A może to jest samochód koloru białego podczas podczas snieżycy :hmm:

Raczej nie. :nie: U mnie pod ff dzia***322;a. :taktak:

frog 10.08.2006 21:28

U mnie pod FF tez dziala ;>

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:14.