![]() |
Az sie czytac odechciewa widzac jednostronne wpisy niektorych.
To jest jeden wielki bajzel i sie dziwie ze tego nie widzicie, tam kazdy jest winny, jeden mniej, inny wiecej ale akzdy ma cos na sumieniu. Bez bomb tego sie nie posprztata, jesli niektorzy ludzie nie przestana stapac po tej ziemi spokoju nie bedzie. Wiec slepcy idzcie sie leczyc. A za trzezwo myslacych to mozna wypic :) |
Cytat:
buntów i kryzysów politycznych. |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
byłoby obecnie. Ponadto jaki sens jest atakować rękę która bije, zamiast głowy co nią kieruje? Ameryka mogłaby fałszywie przeprosić Iran i nawiązać z nim kontakty gospodarcze, za cenę tolerowania politycznych brewerii Iranu, a wszystko po to by za 30 lat ziarno wolności dotarło do perskiego ludu i by za 40 lat obalił idiotyczną dyktaturę, podobnie jak to się stało z komunizmem w PRL. Ale utrzymywanie Iranu wymagałoby wyrzeczeń ekonomicznych przy jednoczesnych upokorzeniach politycznych, jakikolwiek amerykański prezydent zdecydowałby się na coś takiego, przegrałby wybory, więc to nie jest realne. Hitler jednak w 1938 roku nie najechał Czechosłowacji, choć mógł i choć czeska armia była lepiej uzbrojona od polskiej, to duch w niej panował marny a kraj w porównaniu z Polską mniejszy i pewnie blitzkrieg trwałby najwyżej trzy dni. Mimo to tego nie zrobił bo nie musiał. Mógł się lepiej przygotować na Polskę, przy tym dodatkowo wykorzystując możliwości dobrych czeskich fabryk zbrojeniowych. USA doprowadziły do upadku komunizmu wykańczając go ekonomicznie. Teraz Putin rewanżuje się wspieraniem pasożytów które szarpią amerykańskie trzewia i to jest obliczone na wykrwawienie się amerykańskiej gospodarki na śmierć, chyba że USA zrezygnują z roli światowego mocarstwa i przejdą do splendid isolation - ale wtedy również podupadną gospodarczo bo kto na nich wtedy będzie pracował? |
co do tematu to zydkow - to ich rozumiem ... sam bym sie wqurwil jak bym
nie mogl w swoim kraju spokojnie spedzic czsu w restauracji ... bo jakis baran przyjdzie z torba wypeniona trotylem ... ;/ |
problem nie w Iranie, ale polg i cwierc glowkach, ktorzy tam sa u wladzy.
|
Cytat:
|
Cytat:
http://juice.box.sk/upload/00000877.jpg |
Cytat:
|
Cytat:
Zobacz ze problem Iranu stal sie dla USA juz tak absorbujacy, ze nawet zaczeli olewac Koree Polnocna, nawet jak testowala rakiety kolo Japonii. Jestem pewnien ze Waszyngton teraz bardzo kombinuje jak dokopac Iranowi. A Hesbollah to przeciez finansuje glownie Syria a nie Iran. Natomiast Putin wymyslil by to tak. Wyslalby grupe agentow do Iranu, na granice Ircko Iranska i wystrzelilby kilka rakiet na posterunki armii USA w Iraku. |
Cytat:
|
I dlatego teokracja jest zla. Po co bomby atomowe? Wystarczy napalm i jakies gazy.
|
Cytat:
A kto uzbraja Hezbollah jak nie Iran? To nie jest skomplikowane tylko że straszne. Rozprawa z Iranem jest zupełnie czym innym niż najazd na Irak. Irak liczy jedną trzecią tej ludności co Iran, ludność ta podzielona jest na trzy skonfliktowane ze sobą grupy, Irak rządzony był przez despotę będącego w opozycji do kleru, a mimo to Amerykanie wdepnęli w bagno. Iranu aż strach ruszać: to kraj kilka razy większy, ludny, etnicznie stanowiący monolit, politycznie zwarty, ajatollachowie rozwinęli tam zamordyzm w stylu stalinowskim i namącili ludziom tak w głowach że autentycznie ludność na ich wezwanie gotowa będzie do każdego szalonego czynu. Przy tym ta tradycyjna perska technika walki: z przeważającym nieprzyjacielem w ogóle się nie walczy. W wypadku inwazji na Iran, Amerykanie weszliby w niego jak w masło ale potem musieliby rozproszyć swe siły po kraju. Mudżahedini utworzyliby wtedy partyzantkę która bezustannie szarpałaby Amerykanów, codziennie zabijając po dwudziestu-trzydziestu w różnych drobnych incydentach. Amerykanie zdają sobie z tego sprawę i chyba tylko w szalonej głowie może się pojawić pomysł inwazji na Iran. Co więc można zrobić -obrzucić Iran bombami atomowymi, zniszczyć a ludność wymordować ? Ale taki pomysł też wymaga szalonej głowy. |
Cytat:
|
Witam !
Tak sobie czytam te Wasze wypowiedzi - z niektórymi można się zgodzić, z innymi oczywiście nie - oprócz tego słucham co mówią w telewizji i ... sam już nie wiem co o tym myśleć ... Jak ja widzę ten cały bliski wschód, jak widzę Izrael - który składa z narodu, który tyle wycierpiał - a który teraz zadaje cierpienie innym - jak widzę wszystkich "mądrych" z Izraela, Palestyny, Libanu itd. - którzy dążą tylko do przelewu krwi - jak słyszę, że USA dają 7 dni Izraelowi na załatwienie tej sprawy - pomijam, że w Libanie to organizacja terrorystyczna - no właśnie co za ludzie w takim czymś "siedzą" - to sam już tego nie rozumiem - jak można tak nawzajem się niszczyć, jak świat może na to pozwalać - o co tutaj chodzi ?? :( ro29 |
@Prezesik plebs musi miec czym sie zajmowac.
|
My tu dyskutujemy i opieramy się o doniesienia medialne, które tak naprawdę mijają się z prawdą. Ta sprawa, jak każda jej podobna ma drugie dno. To co nam podają to są tylko informacje ustalone dla prasy i prostych ludzi. Prawdę zna pewnie tylko kilka osób na najwyższych szczeblach władzy.
|
Cytat:
To jest Putinowi troche na reke, jednak podejrzewam ze najwiecej na tym zyskuje Izrael. Co ciekawe przemknelo przez moment doniesienie o zastosowaniu fosforowej bomby zapalajacej. Moze jakis nowy amerykanski wynalazek przy okazji testuja (nowa odmiana bomby fosforowej). Oczywiscie to zaslugiwaloby na jak najwieksze potepienie. |
Cytat:
|
Cytat:
|
bla bla bla ... znowu ta papka. A ja jestem za monarchia oswiecona i wprowadzenia takiej dynsatii jak np. Piastow. Ale czy to nie jest temat o inwazji Izaela na Liban ??
|
Cytat:
|
Cytat:
Wiedziałem. Jak zwykle zero konkretów. Ech, Banana, robisz się przewidywalny. :rotfl: A w tym konflikcie chyba o coś innego chodzi... :mruga: |
Cytat:
siegnijmy zatem do historii: W Rosji w 1917 odbyła się "rewolucja" październikowa, działał bolszewizm. Potęga państwa bolszewików przejawiała się poprzez mordowanie ludzi za pochodzenie, "klasę" czy stan posiadania. W 1975 oddział Czerwonych Khmerów pod dowództwem Pol Pota przejął władzę. Za ich rządów państwo było izolowane od reszty świata i pozostawało politycznie związane z Chinami. Czerwoni Khmerzy zlikwidowali szkoły, deportowali ludność miejską, zmuszali ludzi do bezpłatnej i niewolniczej pracy, planowo realizowali ludobójstwo (w 1979 w wyniku chorób, głodu i masowych egzekucji śmierć poniosło 2 mln osób). W Chinach do władzy doszedł Mao Ze Dong (Mao Tsetung). Odbyła się tak zwana 'rewolucja kulturalna'. 70 milionów ludzi zostało wymordowanych za swoje 'pochodzenie klasowe'. Tak przejawiła się potęga państwa "chińskiej drogi komunizmu". |
@Kristoferros w momencie zapanowania socjalizmu, rozwiazalby sie problemy spoleczne takie jak bieda i wykluczenie. Nie byloby wielkich roznic w posiadaniu materialnym, wiec nie byloby powodow do konfliktow.
|
Cytat:
|
Moze sie nieco powtorze - ale tylko spoleczne srodki produkcji sa w stanie zapewnic egalitaryzm i dobrobyt kazdej jednostce.
Przewrot moze nie, lecz walka w organach do tego przystosowanych czyli Parlament moze dac dobre efekty. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Id***378; agitowa***263; gdzie indziej - proponuj***281; Kub***281; albo Kore***281; p***243;***322;nocn***261;. ;p |
Dlatego wlasnie ludzie pracy musza dokonac przewrotu i doprowadzic do socjalizmu ;)
|
Tak sie zastanawiam kto za tym stoi?
Izrael - po co mieliby atakować i robić sobie złą opinię i eskalować wrogość Arabów Liban - chyba byłby to pomysł samobójczy USA - tworzyć sobie kolejny konfilkt, nie załatwiwszy Iraku? Syria - odcinać się od współpracy z zachodem, robić sobie wrogów? Iran - jak najbardziej ma interes polityczny ale gospodarczo nic nie zyska a wręcz straci Rosja - rosną ceny ropy więc Rosja więcej zarobi, poprawi się jej sytuacja polityczna bo jako jedyny możłiwy mediator zyska na znaczeniu... Można więc poznać po owocach kto za tym stoi. Stoi za tym Putin. Ten konflikt nie ma rozwiązania chyba że Izrael przemieni południowy Liban w spaloną ziemię. Albo USA z Rosją mogą się dogadać. Jeśli Bush ustąpi, powróci na świecie spokój aż za jakieś 9 miesięcy wybuchnie nowy podobny idiotyczny konflikt. Potem byłoby poddanie ich wpływom Rosji, a potem kolejne konflikty. Mam obawy że teraz to zmierza ku Trzeciej Wojny Swiatowej, a ta chyba będzie ostatnią... |
Cytat:
Dla innych niedowiarków: Powinniśmy się cieszyć, że państwo żydowskie nie powstało na naszych wschodnich ziemiach na początku tego wieku. Mielibyśmy sympatycznych i lubujących pokój sąsiadów. BTW.Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia - terroryści dla żydów, są bohaterami w oczach arabów i na odwrót. |
Wg mnie Izrael trzeba przeniesc na Arktyke - tam nie bede sie mieli z kim bic i kto ich bic nie bedzie mial. Wszelkich inspiratorow ruchow religijno-radyklanych do obozow pracy!
Zla interpretacja i w ogole interpretacja "swietych ksiag" prowadzi do tego czego prowadzi - dzieli i poroznia ludzi zamiast laczyc. |
Widze
ze tu sami rozjemcy ,stratedzy ,taktycy , historycy ....... bez kometarza ..................... |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Po***380;yjemy - zobaczymy.
***379;yj***281; na tym ***347;wiecie wystarczaj***261;co d***322;ugo aby pami***281;ta***263; wojn***281; izraelsko-egipsk***261; i uwierz mi ***380;e Izrael w tej wojnie go***322;***261;bkiem pokoju nie by***322;. BTW. Ja ci***281; nie obrzucam ***380;e ***380;yjesz w r***243;wnoleg***322;ym ***347;wiecie. Pozdrawiam. |
Cytat:
|
Izrael wykorzystuje ka***380;d***261; prowokacj***281; do rozszerzenia swoich granic i nie raz w historii by***322; powstrzymywany przez USA i ONZ. ***379;ydzi to bardzo dziwny nar***243;d - tyle wycierpieli w historii, ale nie powstrzymuje ich to od czynienia z***322;a innym.
Nie popieram terroryzmu, ale te***380; nie mog***281; popiera***263; wojny. Sam nie wiem jak mo***380;na nazwa***263; ostrzeliwanie czo***322;gami dom***243;w cywili. I bardzo prosz***281; nie nazywa***263; mnie antysemit***261; - najwi***281;kszymi antysemitami s***261; sami ***379;ydzi. |
Jeszcze raz - jakiekolwiek porownywanie Czeczeni i II W***346; do tej operacji militarnej jest manipulacja. To jak mowic ze rezystor zachowuje sie tak samo jak zywy slon, bo oba maja no***380;ki. Kazdy konflikt ma jakies swoje preteksty, ale to nie znaczy ze kazdy jest taki sam. Izrael dokonuje obecnie zwyklej operacji militarnej. Sytuacja w ktorej pantwo nie potrafi zapanowac nad swoim terytorium i jego czesciami rzedza grupy ekstremistow jest bardzo konfliktogenna. Prowokowany Izrael uznal ze to porwanie to jest dobry moment na to zeby te sprawe rozwiazac i dobrze. Bo co - w nieskoczonosc czescia Libanu mial rzadzic Hesbollah a nie rzad Libanski ?? Te sytuacje trzeba bylo tak czy inaczej skonczyc - innej mozliwosci nie bylo. TE TERENY ZOSTANA ODBITE OD HESBOLLAHOW I ODDANE RZADOWI LIBANSKIEMU !!
Izrael zrobil im porzadek. Jak sami nie potrafili to niech sie teraz nie dziwia. |
a Wy jeszcze się tu kłócicie? Ten spór przecież nie ma sensu...
|
Cytat:
1. PiS nie ma swojego "zbrojnego ramienia" 2. Czy rozkaz ataku rakietowego wydał prezydent, premier, przegłosował parlament Libański? Nijak nie można prównywac Polski do Libanu to trochę tak jakbyś powiedział, że pies to taki kot, który szczeka. Niby trochę racji ale śmieszy. Cytat:
Cytat:
Jak oni tam się znaleźli? Po co jechali do państwa, gdzie na każdym kroku czyhają na nich islamscy ekstremiści? Cytat:
Cytat:
Nie jestem przekonany czy na większości terytorium tureckiego obowiązuje szariat, który poza tym nie jedno ma imię. Cytat:
Jak wysadzisz autobus pełen pasażerów to jesteś wrednym islamskim terrorystą, a jak zrzucisz bombę A na miasto, to prowadziłeś uzasadnione taktycznie działania mające na celu zniechęcenie wroga do podejmowania dalszych działań zbrojnych. To się nazywa relatywizm moralny!!! Cytat:
Islamski Pakistan też posiada i ze swoim sąsiadem Indiami jest w sporze o terytorium Dżammu i Kaszmiru i jakoś obydwa państwa ograniczają się tylko do gróźb. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Odnośnie proporcji wyznawców, to co z tego, że Islam, to niecałe 2/3? Widać wystarczy, aby pojawili się fanatycy i terroryści. Czy regulacje prawne świadczą o cywilizacji? W Turcji, wydawałoby się o wiele bardziej światłego państwa, też jest prawo, regulacje prawne... ale raczej na pokaz, bo na większości terytorium obowiązuje szariat. A ten raczej zbyt cywilizowany nie jest... Cytat:
Izrael mógł już tak dawno zrobić i teoretycznie miałby spokój. Szacuje się, że już od lat '60 posiada takową broń w swym arsenale, ale tego nie robi, bo są odpowiedzialni i zdają sobie sprawę z konsekwencji użycia takiej broni. |
Cytat:
Ilu chrześcijan masz w Knesecie. Ile ha ziemi jest w posiadaniu np. chrześcijan?, etc. Cytat:
Cytat:
W Libanie wyznawcy Islamu to nawet nie 2/3. Innowiercy nawet maja zagwarantowany udział we władzach Cytat:
Tego typu działanie właśnie jest wymuszone przez brak przewagi militarnej i braku wparcia militarnego ze strony ONZ. Cytat:
A o co mają dostać w raju np. kobiety islamskie, które zostały prezydentami swoich państw? |
Cytat:
Dla mnie w tym filmie najważniejsze było nie pokazanie działań, tylko określonego sposobu myślenia wojskowych i władz w Izraelu. Obawiałem się, że będzie próbował delikatne zasugerować, kto jest dobry a kto zły. Ale w tym filmie nie było takich sugestii. Nie sądzę, żeby był nieobiektywny - bo nie był skrytykowany przez Żydów, że stronniczo pokazał sytuację. Przy tak napiętej sytuacji, mówienie kto zaczał nie ma sensu. Bo równie dobrze zabicie przez Izrael jakiegoś Libańczyka, mogło spowodować porwanie żołnierzy. Dla mnie nie jest to gruba przesada, że dla żołnierza walka to sens życia - w czasach pokoju wojsku trudno jest się wykazać. Tak jak lekarzowi kiedy jesteśmy zdrowi. |
Cytat:
Może prosty przykład, który może trochę Ci wyjaśni sytuację pomiędzy Izraelem i Libanem... jeśli PiS, jako partia współrządząca w Polsce, będzie nękała Niemcy ostrzeliwując Niemcy z rakiet, to Niemcy nie powinni zaatakować Polski, tylko PiS?:haha: Swoją drogą, to przydałoby się :haha: |
Cytat:
Przepraszam, a Izrael to w samych superlatywach mówi o swoich sąsiadach?!?! Ja nie popieram Hezbollahu, ale Izrael zatakował Liban, przede wszystkim, a nie Hezollah. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Odnośnie samego Islamu, to nie jest religią nienawiści, tylko że jest mały problem. Ich przywódcy duchowi sobie dziwnie interpretują Koran. Ogólnie interpretacja sprowadza się do tego, że niewiernych należy wyciąć w pień, a nagrodą za zabicie niewiernego jest raj i 40 dziewic. Swoją drogą, to skąd ten Allah tyle dziewic im wieźmie, bo męczenników wciąż przybywa :) |
Cytat:
Dwa, to o ile mi jednak wiadomo nie Izrael teraz zaczal i pisanie w tym momencie, ze dla wojskowych, który rządzą w Izraelu i Mosadu, to sens życia - ciągła walka. Jest gruba przesada. |
Cytat:
Czasem po prostu lepiej popatrzyć na problem z kilku stron, by móc coś przyjąć do świadomości - co nie oznacza zaakceptować coś... |
Cytat:
Ale dużo mi dał do myślenia film Monachium - nakręcony przez Spielberga. Izraelczycy zabijali zamachowców, mając pełną świadomość, że po nich przyjdą bardziej radykalni, których też będą musieli zabić. I tak w kółko, czyli mieli świadomość, że odwet za odwet nie ma sensu - tzn. nie zlikwiduje następnych zamachów, co najwyżej zamachowców, i że za każdego zabitego zamachowca, będzie zemsta. Ale może dla wojskowych, który rządzą w Izraelu i Mosadu, to sens życia - ciągła walka. |
Cytat:
dla mnie obie strony są winne i zdania nie zmienię. zresztą mam w dupie kto jest winny, a kto nie.. Niezależnie czy zabijają Żydzi czy Arabowie - giną niewinni ludzie i to jest przerażające... |
Cytat:
Izrael nie nawołuje, tylko zabija. Cały czas mówi o pokoju, co nie przeszkadza zabijać domniemanych terrorystów bez sądu. Tak samo jak Rosjanie w Czeczenii, oni nie zabijają Czeczenów, tylko wprowadzają pokój. Jest to tylko różnica użytego słownictwa. |
Cytat:
|
Cytat:
Porównując do wybuchu II wojny światowej, chodziło mi o pretekst do wybuchu wojny. Myślę, że to nie był rzeczywisty powód - porwanie 2 żołnierzy, tylko pretekst, równie dobry jak każdy inny. Porównanie do Czeczenii natomiast - to stosowanie terrozyzmu państwowego przez Rosję w Czeczenii, tak samo jak to robi Izrael, bo trudno mi inaczej nazwać "podejście" do Palestyńczyków czy Libanu - jak terroryzm państwowy. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Spekulacje? - czyje? Izraela? - przecież to strona w konflikcie! USA? - przecież niedawno ich wywiad "pomylił się" w sprawie broni masowego rażenia w Iraku! Cytat:
Jakie masz podstawy przypuszczać, że Islam to nie religia pokoju? Cytat:
|
Cytat:
Izreal podjal dzialania militarne. Jezeli spelni swoje zapewnienia i cala akcja zakonczy sie w ciagu maksimum kilku tygodni i wladze nad terenami przejmie obecny rzad libanski, to porownanie z WŚ i Czeczenia jest nieuzasadnione. Narazie oprocz domniemanych pomylek w selekcji celow, Izrael nie popelnil zadnego bledu. Wszelkie sporadyczne iwazje ladaowe sa przeprowadzane szybko i wycofywane. Natomiast jezeli chodzi o naloty, no to wychodzi na to (tak wynika z doniesien prasowych), ze troche sie pogubili. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Wysyłanie na modły może i jest złośliwe, ale nie chamskie i bezczelne, jak to ma miejsce w przypadku proponowania obnażania się! Czy w dyskusjach z rodziną i znajomymi też używasz takich "subtelnych" propozycji? Chyba nie, bo po takich słowach dostałbyś najnormalniej w pysk i wiedziałbyś na przyszłość, że to przegięcie. Po prostu brak Ci odrobiny kultury. P.S. A odnośnie braku argumentów, to napisałem poprzednio, że po prostu dalsza dyskusja z Tobą mija się z celem. Dlatego daruj sobie słowa o braku argumentów i puszczaniu nerwów. |
Cytat:
nie możesz sprowadzać wszystkiego do takich uogólnień, że bronisz Polaków, a potem dopiero mówisz o co naprawdę Ci chodzi. A co do wojsk polskich, to wojna w Iraku nie była naszą wojna i niepotrzebnie tam pojechaliśmy, tak samo ta wojna nie jest naszą i nie możemy się tam pchać, to może dla nas mieć bardzo złe skutki. Co innego, gdyby to był wyjazd w jakimś kontyngencie np. ONZ, NATO, wówczas trochę żołnierzy można wysłać, ale samodzielnie albo w sojuszu z dwoma państwami to nie. Tak to wygląda wg mnie. |
Cytat:
Więc zacząłeś używać uwagi osobiste:chamski, obraźliwe, nieeleganckie. Gdybyś nie użył argumentu o modłach, to ja nie użyłbym spodenek. P.S. jest taki przycisk ignoruj. |
Cytat:
Uważam, że nie jesteś elastyczny, a chamski. Ale to oczywiście kwestia nazewnictwa. Dla niektórych może bezczelność jest po prostu elastycznością. Kolejna sprawa... jak do kogoś zwracasz się per "ty, twój etc.", to rozpoczyna się z dużej litery. Inaczej jest to obraźliwe i nieeleganckie. Ale rozumiem, że taka pisownia wynika z Twojej elastyczności? |
Cytat:
Cytat:
Zacznij stosować logikę w wypowiedzi, bo inaczej traci sens i gubisz się. Ostatnio Izrael próbuje łapać terrorystów lub podejrzanych o terroryzm, używając śmigłowców i rakiet. Sposób bardzo skuteczny, ale ciężko tak złapać kogoś żywcem, to że zginie przy okazji jego rodzina to są koszty uboczne. Tylko przypominam, że Izrael chlubi się że jest państwem demokratycznym, w odróżnieniu od sąsiadów, więc powinien przestrzegać reguł państwa demokratycznego, a zachowuje się tak samo jak druga strona. Nie ma żadnej różnicy. |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
To, że nie podoba mi się działanie Izraela, to nie znaczy, że jestem muzułmaninem. Chciałem tylko zasugerować (ale napiszę wprost, bo widzę, że nie zrozumiałeś), że nie chodziło o porwanie żołnierzy Izraelskich tylko o pretekst - jak widać każdy jest dobry dla Izraela. W końcu powodem wybuchu 2 wojny światowej było zajęcie radiostacji w Gliwicach. Cytat:
Bo czemu nie łapie terrorystów i sądzi ich. W końcu w Izraelu nie ma kary śmierci! To na jakiej zasadzie zabija terrorystów? |
Cytat:
|
Cytat:
ps. Gdyby to odemnie zalezało to bym migiem poslał nasz oddział z iraku do libanu po naszych.... |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
spróbuj u nich cokolwiek kupić, nie targując się zawzięcie... zapomnij... :D |
Cytat:
Przecież nie może sobie pozwolić na prowokację i siedzenie z założonymi rękami. Już nie chcę myśleć o pobiciu dzieci rosyjskich dyplomatów, co Rosja powinna zrobić, pewnie zbombardować pół Polski, w końcu też nie może sobie pozwolić na prowokację i siedzenie z założonymi rękami. Cytat:
Cytat:
ale w końcu to jest niestety wojna i o pomyłki nietrudno. Zwłaszcza, że sam siedzisz w Polsce pijąc piwo, a nie w Libanie. |
Widzial ktos moze na necie ten filmik gdzie Bush przeprowadza rozmowe z Blair. Wtedy kiedy te mikrofony byly wlaczone, a nie mialy byc.
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Problem w tym, że do Izraela również przemawia tylko siła. Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
A ogólnie, to popieram reakcję Izraela. Co niby miał robić Izrael? Pozwolić sobie porywać żołnierzy i siedzieć z założonymi rękoma? Wspominałeś gdzieś wcześniej, że akcja jest ogromna w porównaniu do incydentu, jakiego dopuścił się Hezbollah... uważam, że należy zademonstrować siłę w takiej sytuacji, bo do Arabów tylko takie argumenty docierają. Ciekawe, czy jakbyś był porwanym żołnierzem, to czy wciąż miałbyś takie poglądy? Prosiłbyś swój Rząd o użycie wszystkich możliwych środków, aby Cię wyciągnęli! W dodatku Izrael w tym konflikcie nie niszczy wszystkiego dookoła, jakby był w jakimś amoku, a stara się wybierać cele o strategicznym znaczeniu. Może zdarzają się pomyłki, ale to jest niestety wojna i o pomyłki nietrudno! Wygodnie jest sobie siedzieć w wygodnym fotelu przed telewizorem, popijając piwko i wydawać wyroki. W dodatku wiedząc, że sąsiad nie walnie Ci jakąś rakietką w dom. |
O Madagaskarze nie słyszałem, ale jest inne rozwiązanie.
Wystarczy żeby USA przestały popierać Izrael i nie dawały mu co roku $10 miliardów bezzwrotnej pomocy, wtedy by się dogadali znacznie szybciej ze wszystkimi, bo by musieli. A teraz nie muszą bo traktują wszystkich z pozycji siły. |
żydzi mają pretensje do całego świata za to co ich spotkało przy każdej okazji to wypominając.
do tego z upodobaniem posługują się pojęciem "antysemityzm" równie często jak afroamerykanie używają "rasizm" tylko po to, by wywrzeć na kogoś nacisk lub usprawiedliwić swoje czyny. widząc to, co izrael robi wokół swoich granic czasem zastanawiam się, czy utworzenie w tamtym rejonie państwa izrael było dobrym pomysłem i czy wcześniejsza koncepcja (bodajże madagaskar) nie byłaby lepsza. |
Cytat:
Natomiast osmieszyl sie troche Mosad. Podobno dzien przed atakiem rakietowym na Hajfe dostarczyl wladzom Izraela informacje, ze Hesbollah nie umie poslugiwac sie posiadanym arsenalem. Niech to teraz wywiad powie tym ludziom co umarli lub zostali ranni. |
Cytat:
|
Ormi z Armagedonem bym poczekał, myślę, że Iran wytrzyma nerwowo (a pewno ich paluszki świerzbią, by nacisnać jakiś guzik), Syria będzie sie bała. Wygląda to nieciekawie, ale, o ironio losu, do powstania Hezbollahu w dużej mierze przyczynił się Izrael i dziś chyba bardzo tego żałuje.
|
Cytat:
Polacy, ktorzy znalezli sie w Libanie, sa tam z wlasnego wyboru, czyli kobiety ktore poslubily Libanczykow, maja tam rodziny i odwrotnie, dla porownania podam ze w Hajfie (Israel) mieszka 8x tyle Polakow co w Libanie, na Hajfe tez spadaja bomby. Co do konfliktu, ktory trwa od 1948 r., nie ma co do dac i ujac, Izrael mial prawo zrobic porzadek z granicami w kraju ogarnietym chaosem radykalizmu islamskiego, wspieranego przez dwoch wielkich wrogow Izraela, Syrie i Jordanie. Inna sprawa, ze oblicza wojny pozostawiaja za soba wielka blizne zniszczen, ofiar, tego uniknac nie mozna... ale eskalacji sily w tym rejonie juz ponad 60 lat tez zatrzymac nikt nie mogl. Dodatkowo mozna sobie wyobrazic ze ta wojna jest na reke USA, UK i sojusznikom, teraz bedzie mozna dobrac sie do dupy Iranowi, jesli niechybnie do wojny wlaczy sie Syria, Jordania i pewnie Iran. Mamy prawie konflikt swiatowy i moze teraz wlasnie zbliza sie slynny Armagedon. |
To prawo Izraela do obrony jest bardzo ciekawie realizowane.
Bo jak Hesbollah wystrzeliwuje irańskie rakiety to jest terrorystą, ale jak państwo Izrael wystrzeliwuje amerykańskie rakiety, to jest dobrze, bo wystrzelone przez Izrael rakiety są gołąbkami i niosą pokój i zapewne są namaszczone oliwą z gajów oliwnych. Dla mnie jest to jeden terrozyzm przeciwko drugiemu, tyle, że Izrael ma poparcie USA i patrzy na resztę tylko i wyłącznie z pozycji siły. Dziwię się, że Żydzi, którzy tyle wycierpieli stosują takie same metody jak ich oprawcy wiele lat temu, bo po stronie ofiar zawsze wychodzi kilkudziesięciu za jednego Żyda. Dzisiejsza sytuacja jest analogiczna do przedstawionej w filmie Monachium. Nieważne, ile osób zginie, świat ma zobaczyć pokazówkę. Przez kilkanaście dni we wszystkich telewizjach świata ludzie mają zobaczyć jaki Izrael jest nieugięty. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Pomyliły Ci się Hezbollahy, albo mylisz z Hamasem. Pragnę przypomnieć, że twórcami wspólczesnego terroryzmu są Żydzi. Pragnę przypomnieć, że Żydzi nałogowo łamią rezolucję RB ONZ. Przypomnę również, że arabowie to tylko część wyznawców islamu i nie jest to społeczność jednolita, ale bardzo zróznicowana. |
Izreal ma prawo do tej inwazji.
Natomiast ktos napisal ze Arabowie chca zabijac Zydow i Europejczykow. Nie zgodzilbym sie. Europa ma w miare dobre stosunki z Arabami. Tutaj natomiast chodzi o ekstremistyczna organizacje ktora administruje czescia kraju, do ktorej dostepu nie ma rzad libijski. Ten obszar stanowi zagrozenie dla Izaela. Jezeli Liban sobie z tym nie radzi, to Izreal stwierdzil ze musi z tym zrobic porzadek. Przyklad: Masz dzialke. Obok masz sasiada ktory co tydzien przerzuca do Ciebie tone nawozu (zeby nie powiedziec ze strzela w Ciebie rakietami). Wolasz dzielnicowego. Dzielnicowy mowi - no wie Pan, ja moge go poprosic, ale on i tak moze robic to co chce, bo jego teren wyjety jest spod prawa i gosc rzadzi sie wlasnymi prawami. I teraz albo akceptujesz te sytuacje w nieskonczonosc albo pacyfikujesz sasiada. Sprawa prosta. |
Cytat:
S***322;usznie zauwa***380;y***322;e***347; broni***281; ich ale w pewnym stopniu. Ja nie opowiadam si***281; za ***380;adn***261; ze stron. Wiem natomiast, ***380;e i jedni i drudzy s***261; winni i ta wojna do niczego nie prowadzi. Co do losu rodak***243;w - przykro mi, ***380;e cierpi***261; niewinni ludzie, ale co ja mog***281; zrobi***263;. Licz***281; jedynie, ***380;e nasz rz***261;d stanie na wysoko***347;ci i uda si***281; to rozwi***261;za***263;. Naprawd***281; g***322;***281;boko w to wierz***281;. Nasze wojska ju***380; s***261; od dawna w Libanie i wysy***322;anie kolejnych ***380;o***322;nierzy tam, to tylko dolewanie oliwy do ognia. Cytat:
teraz rozumiesz? ja nikogo nie broni***281;, po prostu patrz***281; na to z dw***243;ch stron i nikomu nie przyznaj***281; racji dla mnie eot |
Cytat:
A co do tego, że Polska jest w to zamieszana, to w Twoim ujęciu można powiedzieć, że równie mocno zamieszani są Brytyjczycy, Amerykanie, Włosi, Niemcy itd. Można powiedzieć, że to wojna światowa, bo przecież, obywatele wielu państw znajdują się w Libanie...[/quote] Tak, ale kazdy mysli o swoich "rodakach" prawda? Co ty bys zrobil myslac ze zostawisz własne "dzieci" na pozarciu izraelskich bomb? Cytat:
|
Cytat:
po prostu dziwnie się czyta np. "zydki sobie przyjechali i im wszystjo rozwalaja" "wkoncu to żydki zaczeły robic zadyme" przecież napisałem, że mam nadzieję, iż się mylę. Po prostu mi jakoś nie pasuje taki typ dyskusji. |
Coz po odpowiedzi Prezesika nawet nie widze sensu aby odpowiadac, bo wiekszosc moich odpowiedzi bylaby taka sama. Antysemityzm jest bardzo widoczny i zero konkretow tylko jakies dziwne skojarzenia.
|
Cytat:
Jak już wspomniałem, ta wojna nie zaczęła się teraz i nie możesz patrzeć na całą tą sytuację tylko w kontekście ostatnich wydarzeń. Piszesz, że przyjechali do Libanu i rozwalają wszystko z powodu kilku porwanych. Szkoda, że zapomniałeś o setkach ofiar, które zginęły w Izrealu w wyniku zamachów dokonywanych przez bojówki Hesbollachu.. Twoim zdaniem Żydzi mieli stać i przyglądać się dalej, jak wybuchają bomby w ich restauracjach, szpitalach, szkołach, urzędach, jak porywani i katowani są kolejni obywatele Izraela?? Nie chcę, żebyś pomyślał, że usprawiedliwiam wojnę. Nic bardziej mylnego - z przekonania jestem pacyfistą i nie ma dla mnie sprawiedliwej wojny... Tyle, że ja zawsze chcę rozpatrywane zagadnienie rozważać z wielu stron. Chcę Ci tylko uzmysłowić, jak wąski masz pogląd na ten cały temat. A co do tego, że Polska jest w to zamieszana, to w Twoim ujęciu można powiedzieć, że równie mocno zamieszani są Brytyjczycy, Amerykanie, Włosi, Niemcy itd. Można powiedzieć, że to wojna światowa, bo przecież, obywatele wielu państw znajdują się w Libanie... Na koniec. Bardzo nie podoba mi się pogarda dla Żydów, jaką wyczuwam w Twojej wypowiedzi. |
Cytat:
|
@Weron
Cytat:
Cytat:
Cytat:
@Prezesik Cytat:
|
Należy odróżnić fanatyzm od religii. Prawdziwym wrogiem człowieka jest właśnie fanatyzm, a każda religia sprzeciwia się bestialstwu..
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Religia to wrog czlowieka - dziekuje.
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:53. |