![]() |
Dysk twardy
Przysiądłbym, że było ostatnio kilka wątków na ten temat, ale nie udało mi się znaleźć żadnego.. Jakby ktoś znalazł to najwyżej je połącze.
W każdym razie chyba poważnie będę się zastanawiał nad kupnem dodatkowego dysku twardego. Jednak moje 60GB coraz częściej zaczyna mi nie wystarczać, zwłaszcza po kupnie nowego aparatu cyfrowego. Przejrzałem przed chwilą, co jest w tej chwili dostępne i za jaką cenę. Generalnie mi wystarczyłaby nawet 80-siątka, ale jak widzę nie jest to w tym momencie opłacalny zakup. Najbardziej opłaca się chyba 160GB. Ale pomijając na razie cenę, skupiłbym się na wydajności. Jakiej pojemności dyski są najbardziej wydajne? Nie jestem ostatnio w temacie, ale kiedyś czytałem, że związane jest to z ilością danych na talerzu i oczywiście ilością talerzy. W którymś z testów Chipa opisany był model Seagete ST3250823A jako bardzo szybki. Sprawdziłem, ale to 250GB, a tyle mi już na pewno nie potrzeba. Z tej samej serii jest model ST3160812A i tu i pojemność jest dla mnie dobra (160BG) i cena całkiem przyzwoita (w ProLine 225 zł). Widziałem też model Samsunga, który podobno jest bardzo szybki - SP2514n. Tu znowu pojemność trochę za duża, bo 250, ale cena atrakcyjna - 289 złotych. Pytanie generalnie jest takie - jakie modele są szybkie i ciche i warto się nimi zainteresować i ewentualnie na jakie dodatkowe technologie w przypadku dysków twardych warto teraz zwrócić uwagę (jeśli w ogóle coś takiego jest). ps. I tylko jeszcze pytanie techniczne - na razie nie mam na płycie SATA, więc raczej zdecyduję się na starszy dysk. Pytanie, czy później nie będę miał problemów z podłączeniem go do płyty z SATA? Bo patrzyłem na przejściówki w drugą stronę, ale to zdecydowanie za droga impreza, a wydaność SATA raczej nie jest tego warta. |
ja to mam samsunga ale wydajno***347;***263; drastycznie spada jak si***281; zape***322;ni 27 GB || dysk pojemno***347;ci 40 GB, jest sens inwestowa***263; w dysk twardy skoro i tak jak si***281; zape***322;ni to nagrywa si***281; na p***322;ytki ...
|
http://forum.cdrinfo.pl/off-topic/53...ight=jaki+dysk
http://forum.cdrinfo.pl/off-topic/63...ight=jaki+dysk Jest co ***322;***261;czy***263;. :idea: :D |
Cytat:
No nic, chwilow topic uważam za zawieszony, muszę najpierw poprzeglądać tamte tematy i zobaczyć, czy mam się jeszcze o co pytać. Dzięki za linki :spoko: |
Hehe, przecie***380; wiadomo, ***380;e pytanie zaczyna si***281; od "jaki", a pytaj***261; si***281; o "dysk".
Taki du***380;y i nie wie. :P :D - bez obrazy. :mruga: |
Cytat:
|
hehe pamietam jak w ktoryms temacie o wyborze sprzetu komputerowego andrzejj9 odradzal kupno wiekszego dysku niz 80GB:D
a teraz taki topic;) no ale coz... nawet jak kupisz 160GB to kiedys to zapelnisz... ja mam wlasnie 160GB i nie chce mi sie prawde mowiac nagrywac na plyty. Filmy ktore obejrze zaraz wywalam, a reszta to dokumenty, zdjecia i potrzebne w kazdej chwili programy, wiec zanim byl odnalazl szukana plyte w gaszczu innych... minelaby wiecznosc. A wiec polecam duuuuuzy dysk:) a tak poza tym to odradzam samsunga... koledze sie ostatnio spalil... Ja polecam i uzywam tylko seagate'a |
ja WD caviar , ostatnio zakupi***322;em 200 GB i jest happy :P:D ju mam nawet troche piosenek na nim :D
|
Cytat:
@ Jou - no ale ja właśnie próbowałem i z samym jaki.. Nie wiem, może forum, albo ja mieliśmy chwilowe zaćmienie ;) |
Cytat:
|
Co do pytania z SATA to raczej nie bedziesz mial problemu podlaczyc dysku starszego. Ja mam plyte z SATA i kiedy podlaczam dysk na IDE nigdy nie mialem problemu z wykryciem.
|
pojemności nigdy za wiele.
sam mam 400gb i ledwo się mieszcze. raptem jakby to zsumować to mam jaieś 20gb wolnego na wszystkich... dlatego nie płakać mi tu i brać 250 :D |
Jak bym miał teraz kupować to bym kupił dysk Seagete 250 GB dołożył bym sobie jeszcze do 80 GB ale bym miał miejsca, a 40 GB sprzedał bym;)
Wtedy bym sobie zrobił partycie filmy na 120 GB, a reszte bym jakoś podzielił:P |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Andrzejj9 ja bym sie nie pakowal w samsungi... wole doplacic 30-40zl i miec seagate'a, ale to moje zdanie:) |
Wzialbym minimum 250GB. Co do firmy to albo seagate, albo samsung. Tu juz musialbym sie dokladnie przyjrzec jak te dyski sie sprawuja, ale tylko dla mnie te dwie firmy sie licza. Zreszta aktualnie mam 2 dyski jeden samusung 120GB, drugi 40GB seagate. Obydwa dobrze dzialaja.
|
Cytat:
Różnica natomiast jest większa między 160GB, bo to już chyba kosztuje ok. 220 złotych. I nad tym będę się też zastanawiał. Aha, sorry jeśli powtarzam pytanie, bo dalej nie przejrzałem dokładnie tamtych dwóch tematów (wieczorem to zrobię, na razie tylko dosiadam do komputera na minutę, dwie), ale jak z szybkością w przypadku 160GB i 250GB, jest jakaś różnica na czyjąś korzyść? (chodzi mi o ilość talerzy i ilość danych na talerz) |
Cytat:
|
Cytat:
Dyski kazdej marki padaja. Sam mam 2 Samsungi (jeden 3 lata, dygi 1,5) i dzialaja bez zarzutow. Kumplowi zepsul sie Seagate - to mam nie kupowac dyskow tej firmy? |
Ja mam Seagate od zawsze, w karierze padl mi jeden - niestety z tych "nowszych" (80 GB)...
|
Mój ostatni zakup to Western Digital 250GB ---> http://www.proline.pl/shop.php?prodid=WD+WD2500JB
Na pojemności nie ma co oszczędzać - bo szybko okaże się, że będzie co zapisać na tych dodatkowych GB... W tym momencie mam dwa dyski Seagate'a (jeden na ATA, drugi na SATA) i tego WD (również na SATA)... no i pomału muszę płytki szykować na zgranie niektórych rzeczy :P (a sumarycznie mam już niby 450GB :P ) |
Ja nie potrzebuj***281; wi***281;cej ni***380; 80. Na tym, co mam teraz, te***380; mam dalej 10GB wolnego, ale ***322;***261;cznie na wszystkich partycjach, co poszczeg***243;lnie na ka***380;dej daje momentami za ma***322;o miejsca.
Jedyne, co ja w***322;a***347;ciwie potrzebuj***281;, to dodatkowe 5GB na zdj***281;cia, kt***243;re szykuj***281; do zgrania, analogicznie 5GB na muzyk***281; i 5 na filmy. Razem 15, powiedzmy 20 i taki dodatkowy dysk w zupe***322;no***347;ci mi wystarczy***322;. Poniewa***380; jednak dwudziestki s***261; kompletnie nieop***322;acalne, zdecyduj***281; si***281; na to, co przedstawia najbardziej korzystny stosunek ceny do pojemno***347;ci. |
Cytat:
|
Cytat:
Różnica jest mniej więcej taka jak między moim pulpitem a twoim ;) |
Cytat:
|
Ja si***281; podepn***281; pod temat a poniewa***380; tytu***322; postu nie traktuje o dyskach 3.5" to chcia***322;bym si***281; Was podpyta***263; o dysk 2.5". Chc***281; zmieni***263; w laptopie dysk na wi***281;kszy i zainteresowa***322; mnie ten:
http://www.allegro.pl/item117315661_...e_mp0804h.html Co o nim s***261;dzicie? Mieli***347;cie z nim do czynienia (lub og***243;lnie z Samsungami w laptopach?). Czyta***322;em opinie w internecie i s***261; w miar***281; dobre. |
nie wiem jak samsung ... ale ostatnio po 39 miesiacach pracy padl mi dysk toshiby zeby sie jeszcze rozlecial po 35 ... ehh
i zaczalem sie tez rozgladac za dyskiem z kumplem wertowalismy opinie testy ... wybralem nowego Momentus'a 5400.3 seagate ... a tu garsc informacji ktora sklonila mnie do jego wyboru: Momentus 5400.3 - ST980815A Seagate Momentus 5400.3 ***8211; Larger, Faster and Quieter Seagate Enters Perpendicular Recording: Momentus 5400.3 Review Seagate Momentus 5400.3 160GB Notebook HDD |
Dzi***281;ki :piwo:
Takie cu***347; na przyk***322;ad? http://www.allegro.pl/item118495083_..._hit_lodz.html Mam do wydania poni***380;ej 300 z***322; niestety... |
Cytat:
zostawilem to, kupilem kontroler na USB2 obudowe na HDD i wlazylem duza 80-tke, jak potrzebuje miejsca na filmy, muzyke i inne dane, podlaczam dysk do bazy |
Czyta***322;em na grupach posty os***243;b korzystaj***261;cych ze 100GB dysk***243;w na T23 i by***322;o OK.
Jakby co to: http://www-307.ibm.com/pc/support/si...cid=MIGR-39366 |
Kolejny bezsensowny blog naszego ulubionego moderatora. Prowadzony co prawda w ramach "off topica" zamiast w ramach "śmietnika" ale... właściciele forum to tolerują i niech tak zostanie:P
Aby jednak nie być odebrany niewłaściwie, uprzejmie i grzecznie kieruję na powszechnie znaną i szanowaną tzw. "wiedzę za darmo" rozumiejąc iż nauka kosztuje :czytaj: http://forum.purepc.pl/index.php?showforum=55 kolejne testy i wnioski są na www.benchmark.pl jak by ktoś z początkujących użytkowników tego szanownego forum nie wiedział :spoko: |
Cytat:
Natomiast wysyłanie z jednego forum komputerowego na inne jest dla mnie przyznam dość dziwne.. |
Cytat:
|
Cytat:
Znowu pomyliłeś miejsce dokształtów :P Czyli kolejny bezsensowny post :) kolejny blog :P P.S. Wywal temat na śmietnik :spoko: Bez urazy, od moderatora wymaga się czegoś więcej niż od początkującego Usera :P Zaniżasz poziom tego bardzo szanowanego forum :P |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Od tej pory EOT. Sorry, ale dyskusja z tobą straciła dla mnie jakikolwiek sens. Szkoda mojego czasu na odpowiedzi na kolejne frustracje. Proponuję też, żebyś odreagowywał je w innej formie, bo tego typu posty zaczną się spotykać z moją ostrzejszą reakcją. W najlepszym wypadku po prostu będę je kasował. Bo to właśnie - choć może trudno ci w to uwierzyć - one obniżają poziom tego 'szanowanego forum'.. |
koniec zgadywania - 250MB Samsung lub Seagate - koniec rozwa***380;a***324;.....bo mo***380;na popa***347;***263; w fanatyzm lub inne g***243;wno. :P
NIGDY NIE ZA DU***379;I MIEJSCA NA KOMPIE - nawet jak teraz jest spoko i zdaje si***281;, ***380;e b***281;dzie tak zawsze. wiem co m***243;wi***281; :taktak: a jako zawzi***281;ty fotograf chyba nie chcesz korzysta***263; tylko z kopii? ka***380;dy chce mie***263; wszystkie swoje foty pod r***281;k***261;.wi***281;c bierz 250! to si***281; op***322;aca! :) |
Cytat:
Ale nic to, już wybrałem (prawie) :haha: |
Cytat:
|
Pagerus - domy***347;lilem si***281; :D
Ja mog***281; tylko powiedzie***263; tyle, ***380;e wys***322;a***322;em maila do Seagate z pytaniem o to czy ich dysk b***281;dzie wsp***243;***322;pracowa***322; z moim T23 - odpowied***378; dosta***322;em bardzo szybko, ***380;e powinien... a je***347;li nie, to pomog***261; mi w rozwi***261;zaniu problemu (dodatkowe oprogramowanie) :) Brawo dla obs***322;ugi klienta w Seagate! Naprawd***281; obs***322;uga pierwsza klasa. Czekam teraz na odpowied***378; IBMa. A dysk wybra***322;em taki: http://sklep.cdrinfo.pl/pelny_27769.html ale w ni***380;szej cenie :D |
Cytat:
|
Nie, 'zagramanic***261;' jest :)
|
o tak ... seagate bije na glowe wszystkie sewisy obsluga ...
teraz jak mam jakis problem z dyskiem to nie oddaje do sprzedawcy/sklepu tylko bezposrednio do producenta - maxymalnie trwa to tydzien :spoko: i ta 5 letnia gwarancja :D |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:19. |