![]() |
Ilość załączników: 1
Cytat:
tu aktualny stan: Załącznik 68659 ale musiałbym być chory aby tak sobie obstawiać prawdziwymi $ bo sam proces nieciekawie wygląda... pół dnia na minusie ;) |
Nie mam juz "kont demo" ;-). Ale niezle, choc symulacja to jak granie w pokera bez obstawiania. Nie grasz tak jakbys gral naprawde, bo wiesz ze nic nie ryzykujesz.
***8230;ale zeby dzisiaj rope kupowac :-P? |
|
Cytat:
|
Oczywiscie ze znam Forex. Kiedys nawet do tego podchodzilem, skonczylo sie na symulacjach. Mam dwoch znajomych w dlugach po forexach, jednego co stracil dom rodzinny na tym i jeszcze jednego juz nie mam, bo przez dlugi sie powiesil.
Masz nerwy ze stali, jaja z wolframu i rtec zamiast krwi? Prosze bardzo. Ja tak jak pisalem wyzej umiem ocenic ryzyko i... wysiadam ;-). |
Cytat:
tzn grasz wirtualną walutą po realnych kursach na żywo... można nieźle wdupić i nieźle zyskać, ale pod uwage trzeba brać, że 80% forexowiczów zostaje bankrutami, a średni czas życia konta forexowego w Polsce to 61 dni... co daje do myślenia :P Tym nie mniej można się bawić w demonstracje, w niecałe dwa dni 473 PLN: Załącznik 68648 Program jak poszukacie to znajdziecie... ale ta firma nie ma zgód w Polsce na grą realną walutą z tego co czytałem, oraz pieniędzy można więcej nie zobaczyć, przy prawdziwej grze byłby także problem z PITem, bo to gdzieś za granicą i z tego co czytałem PITa nie wysyłają ;) tak więc polecam tylko zabawę. |
Ci co wiedzieli kiedy kupić złoto, na skarpetach nieźle wyszli w swoim czasie. ;)
|
Pewnie. Najlepiej trzymac w skarpecie! :spoko:
|
Przychodzi staruszka do banku, podejmuje wszystkie pieniądze z konta.
Wychodzi. Po pięciu minutach wraca i znów wpłaca całą kwotę na swój rachunek. Pracownik banku pyta ją po co to robiła, na co babcia: - A, z wami to nic nie wiadomo! Przeliczyć musiałam... |
Nie mylisz sie - tak istotnie jest. Kto nie ryzykuje ten nie ma - takie zycie ;-). Jak juz pisalem - najistotniejsze jest zdac sobie sprawe ze bez ryzyka pieniedzy nie przybedzie, sztuka jest to ryzyko umiec ocenic i poniesc. Chyba nie sadzisz ze tak duzy gracz jak mBank S.A. w okresie Twojej inwestycji (raczej nie bedzie to 50 lat) nagle zniknie z rynku ;-)?
|
Max, to co piszesz pięknie brzmi i pięknie wygląda ale znowu pomijasz ryzyko ;)
Cytat:
Ale CHYBA z tego co wiem pieniądze gromadzone na takiej polisolokacie nie są chronione przez bankowy fundusz gwarancyjny, podlegają natomiast pod ubezpieczeniowy fundusz gwarancyjny (ponieważ jest produktem ubezpieczeniowym) do wysokości jedynie 50% zdeponowanej kwoty maksymalnie do 30 tyś euro. |
Myślę o tych funduszach inwestycyjnych o tej polisie też poczytam - mam na to około 7 miesięcy zanim lokaty mi się pokończą - więc zdążę się rozeznać w temacie ;)
|
By uniknac belki wybierz dlugoterminowe lokaty w formie polisy ubezpieczeniowej - tam tylko 1% jest na ubezpieczenie a reszta jest inwestowana. Minus taki ze mrozimy stodki ale zysk wiekszy. W mBanku nazywa sie to mPolisolokata, nie wiem jak u innych.
|
@Patrix
Miałem na myśli igo lokata z miesięczną kapitalizacją odsetek Teraz faktycznie jest 2,25 - na szczęście mojej lokaty jeszcze to nie dotyczy, ciągle mam 3% :) Jak zakładałem tą lokatę to było do wyboru 3% na 9 miesięcy i 3,25% jak na 12 miesięcy i nie trzeba było dawać 200 000 zł by mieć 3% .... Jak mi się lokaty pokończą, trzeba będzie myśleć nad inną formą - bo na 2,25% to już całkiem się nie opłaca :( Do tego ten nieszczęsny podatek belki :/ Poniżej screen jak nie tak dawno ta iglo lokata miała 3%, dla tego myślałem, że te warunki nadal obowiązują dla nowych użytkowników lokat |
Ilość załączników: 3
Cytat:
Załącznik 68628 Wersję ze stałym oprocentowaniem masz poniżeji jest tak jak pisałem, z grubsza w okolicach 2,5% (dokładnie to 2,25...). Na 2 lata to trochę mało... znalazłem lepsze gdzie indziej i to roczne, ale ze zmiennym. Załącznik 68627 |
W Inteligo na stałej jest 3%
Bieda straszna z tym oprocentowaniem Obligacje jeszcze gorsze od lokaty |
Z tego co czytałem to lokaty teraz zmienno-oprocentowane są, stałe oprocentowanie z oferty jest albo wyłączone, albo śmiesznie niskie.
Co do obligacji 2% na rok to trochę mało ;) Widziałem lokaty ze zmiennym oprocentowaniem w okolicach 2,5%... Genralnie słabo teraz jest :P |
Obligacje mają bardzo małe oprocentowanie:
Cytat:
|
Cytat:
J/w pisałem temat sprawdzam, nie mam zamiaru wrzucać tam nic na ślepo. |
Zrzedzisz jak kazdy w tym kraju, ze az glowa boli. Wszystko na "nie", jest zle, wszyscy to zlodzieje, kradna i trzeba rewolucji ;-). A moze po prostu ulokuj mala kwote i zobacz jak sie zachowuje ;-)? Pamietaj, ze sa na rynku fundusze roznego typu ktore juz z definicji pozwalaja Ci dywersyfikowac portfel i ograniczac ryzyko. Ja na funduszach mam portfel raczej "konserwowy" w postaci 50 % rynki pieniezne / 35 % obligacje / 15 % akcje. I wierz mi, ze spie spokojnie.
|
Max w lokacie masz gwarancje zysku, jaka by ona nie była, w funduszu masz ryzyko straty, niektórzy stracili w dziesiątkach tysięcy i tkwią tam dalej w nadziei na odbicie, póki co to ja to widzę tylko na zasadzie szybkiego cięcia strat przy ew. spadku aby wykupić to ponownie "za chwilę" w maksymalnym dołku, kiedy widzisz, że znowu będzie rosło (rady aby wytrzymać ciśnienie i trzymać pieniądze przez 8 lat można sobie darować bo NA PEWNO załapiesz się na długą bessę). Te piękne wykresy ładnie wyglądają jak się je ogląda w przedziale od 2008 do dziś, jednak nie zawsze masz możliwość ucieczki w ramach tego samego parasola do innego funduszu i może Cię dopaść Belka. Banki UWIELBIAJĄ promować stopę zwrotu ale ukrywają także opłatę za zarządzanie i administrację w skali roku za określony fundusz, który niekiedy jest dość wysoki. I tak oto Twoja piękna stopa zwrotu po okresie 4 lat kurczy się o iloczyn opłaty za zarządzanie (x4) i podatek Belki (x1). Nie wiem czy ciągłe śledzenie tego i nerwy nie są droższe od tych 2% (o ile dobrze pójdzie), które dodatkowo wyciśniesz w porównaniu z lokatą. Powiem Tobie, że jak to sobie porównuje z lokatą po odjęciu kosztów (z funduszu) to w większości przypadków różnica nie jest aż taka wielka...
Moim zdaniem jest to wszystko połączone, skoro lokaty poszły na łeb to znaczy, że z funduszami też jest ciężko (przynajmniej z tymi z małym ryzykiem). Czytałem też o wtopach funduszy i to nawet tych o reklamowanym małym ryzyku, się okazało, że ładowali ryzykownie, ludzie potracili pieniądze, cofano licencje itd. Jakby tak ktoś się na tym znał i porównywał giełdę z FI to ciekawe ile te cwaniaki z tego torta sobie odkrajają. Widzę także, że w funduszach coraz bardziej się liczy psychologia a coraz mniej matematyka, ludzie nie potrafią liczyć, lubią wyjść z banku po szybkim 20 minutowym szkoleniu dowartościowani ulokowaniem przed chwilą swoich ciężko zarobionych oszczędności i przeświadczeniem pewności i rozumienia stworzonego dla niego portfela i poczuciem wyższości nad sąsiadem, który lata co jakiś czas odnawiać lokatę. Sad but true... |
Znam te obliczenia i potwierdzam - to prawda :-). Lokaty sa dla ludzi ktorzy nie potrafia oceniac i ponosic ryzyka i ktorzy nigdy nic realnie nie zarobia. Byly straty na inwestyvjach w FI w 2008. I co, ja sie pytam? Wole tu stracic 5%, tam zarobic 15% i usrednionym wynikiem, ktory - owszem - nie jest efektem dzialania liniowego, przebic zalosne oprocentowanie lokat ktore juz nawet przed inflacja ledwo co chroni.
Ale zawsze mozna tez wziac 5 stow, kuchenke i uciec z nastolatka do lasu. Jak tak o tym pomysle to moze nie jest to taki zly pomysl :szczerb: |
Jakby ktoś byt ciekaw: Lokata na 4%, inflacja 3% ***8211; za ile lat podwoję kapitał?
Obecnie to czytam sobie żale w internecie ile to siana ludzie potracili w tworach TFI około 2008 roku. Pomysł nie napawa optymizmem póki co :P |
Ma ktoś ING TFI 24? Jest ktoś coś w stanie napisać o ulubionych funduszach, ryzyku i poziomie zadowolenia? Interesuje mnie szczególnie ryzyko.
|
Cytat:
OFE było od początku bez sensu. Bo nie mieli na celu zarabiać - prowizję brali od wpłaconych kwot, a nie od wypracowanych. Więc po co mieli wysilać się? I zajmowali się polityką i wykorzystaniem fury pieniędzy od niedoszłych emerytów do celów politycznych i prywatnych korporacji. Stąd wyniki śmieszne - poniżej byle lokaty bankowej. IKE - podobnie. Choć przez dowolność musieli trochę bardziej się starać. Fundusze generalnie ryzykowna zabawa. Nie wiesz, co tak naprawdę kupujesz (poyoutubuj "ten się śmieje"). Jak ma być bezpiecznie i długoterminowo - to ani bankom, ani funduszom bym nie ufał. Niby nasz sektor bankowy od zawsze był restrykcyjny i jest wyjątkowo bezpieczny. Ale czy na pewno? Wszyscy tak mówią zanim trup nie wypadnie z szafy - bo jakby wcześniej mówili, że jest słabo, to by się samospełniająca przepowiednia zrobiła, bo ludzie pobiegliby do banku wycofać oszczędności. A te przecież nie leżą tam w sejfie (poza rezerwą) - tylko są ulokowane w kredytach czy innych narzędziach. I jak fizycznie kasy nie ma w skarbcu, to qpa. Kup ziemię czy sztabki kruszcu/monety inwestycyjne. Generalnie coś namacalnego, materialnego o znikomych szansach na utratę wartości w dłuższej perspektywie (no, może poza działką w pechowym miejscu - że np. śmierdzącą garbarnię postawią Ci obok). A jak masz zdolność kredytową, to weź kredyt na brakującą kwotę i kup mieszkanie pod wynajem w perspektywicznym mieście. Kredyt sam się spłaci a jak już nie będzie kredytu, to będziesz miał właśnie swój fundusz emerytalny :) |
jak słusznie zauważył były wicepremier Pawlak,
grunt to dobre stosunki z własnymi dziećmi :spoko: |
Emerytura - pomysły na oszczędzanie na przyszłość
Tak sobie patrzę na to, co robi z nami rząd i zastanawiam się nad moją przyszłą emeryturą.
OFE zaraz się rozleci, IKE - nie wiem, a może inaczej zacząć oszczędzać? Może jakiś stabilny fundusz obligacji, np. na iPKO mam fundusze PKO Obligacji i Obligacji Długoterminowych? Co o tym myślicie? A może jest jakaś alternatywa? Odkładacie już kasę w jakiś sposób? |
rok temu odwiodłem teścia od pójścia z oszczędnościami do ambera,
dziś mam dziką satysfakcję :spoko: dziękował mi i zaprasza na wódkę :vodka: |
Tak szybko zniknęło te ponad 3mln jak info o sztabie Amber Gold;)
Kadra zarządzająca AMBER GOLD: (lista, która zniknęła z firmowej tablicy||) może kiedyś się przyda|| Przewodniczący Rady Nadzorczej Katarzyna Plichta Członek Rady Nadzorczej Michal Forc Członek Rady Nadzorczej Pawel Kunachowicz Zarząd Prezes Zarządu Marcin Plichta Departamenty Pion Sprzedaży i Marketingu Wojciech Dworakowski Dyrektor Sprzedaży i Marketingu Dom Finansowy QS Sp. z.o.o. - 4 lata Getin Holding S.A. - 3 lata Invest Bank S.A. - 1 rok Biuro Szkoleń´ Miroslaw Ciesielski Dyrektor Biura Szkoleń Bank BPH S.A. - 2 lata GE Money Bank SA / GE Capital Bank S.A.- 14 lat Bank Gdanski S.A. - 3 lata Doktor nauk ekonomicznych; wykładowca Wyższej Szkoły Bankowej w Gdańsku Departament Operacji Joanna Traczyk Dyrektor Departamentu Operacji Bank Millennium S.A. - 2 lata Raiffeisen Bank Polska S.A. - 13 lat Poczta Polska S.A. - 2 lata Departament Komunikacji Anna Laszkiewicz Dyrektor Departamentu Komunikacji BRE Bank S.A. - 5 lat Doktor nauk ekonomicznych; wykładowca na Uniwersytecie Łódzkim Departament Produktów Małgorzata Kin-Kaczmarek Dyrektor Departamentu Produktów BEST S.A. - 7 lat Departament Jakości Malgorzata Bregula Dyrektor Departamentu Jakości Sygma Banque Societe Anonyme Oddzial w Polsce - 2 lata GE Money Bank S.A. - 7 lat Departament Zasobów Ludzkich Malgorzata Guldon Dyrektor Departamentu Zasobów Ludzkich Provident Polska S.A. - 2 lata TREFL S.A. - 3 lata Departament Audytu Lukasz Minasiewicz Dyrektor Departamentu Audytu EFG Eurobank Ergasias S.A. - 5 lat Citi Bank Handlowy S.A. - 5 lat Departament Finansowy Danuta Misiewicz Dyrektor Departamentu Finansowego ONUFRY S.A. (GRUPA EUROCASH) - 13 lat Departament Techniczny Piotr Pisarek Dyrektor Departamentu Technicznego Grontmij Polska Sp. z o.o. - 5 lat Grupa HOSSA S.A. - 4 lata Pion Inwestycji Janusz Mirowski Dyrektor Pionu Inwestycji Fiolet PDK S.A. - 2 lata Zagiel S.A. - 2 lata Biuro Bezpieczeństwa Krzysztof Kusmierczyk Dyrektor Biura Bezpieczenstwa Solid Security - 14 lat |
Ta... to dla niektórych jak 3zł do flipera.
|
Pewnie jakiś komornik szpitalny :> łatwo przyszło .............||
|
Cytat:
Ciekaw jestem jak ten gość uciułał 3 mln skoro ma taki "dar" do inwestowania. |
A czego się spodziewać po narodzie, który tak głosuje? :>
|
Klient rekordzista powierzył Amber Gold aż 3,2 mln zł -Kolejne 67 osób za certyfikaty złota zapłaciły po pół miliona złotych. W sumie kwoty powyżej 15 tys. euro (czyli ok. 61 tys. zł) do kas Amber Gold wpłaciło ponad 1,1 tys. osób.:ysz::ysz:
bez komentarza:ysz: |
Sprawa ma coraz szersze kręgi:
http://fakty.interia.pl/polska/news/...brze,1833741,3 |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Właśnie ogłosili, że "nie mają technicznych możliwości wypłacenia pieniędzy z lokat", a tak poza tym, to mają się świetnie. lol2 |
A jak Wam się widzą oferty łączące ubezpieczenie i oszczędzanie, jak dla mie dośc praktyczna i elastyczna zarazem opcja.
|
|
http://www.ambergold.com.pl/pl/katal...a_w_zloto_plus
Co powiecie o tym? |
Na lokatach strukturyzowanych zarabia bank.
Jak chcesz zarobić (albo stracić) dużo - to giełda Jak chcesz zarobić (albo stracić) jeszcze więcej - instrumenty pochodne Jak chcesz mieć dużą szansę na spory zysk i w miarę małe ryzyko straty - fundusze (najlepiej parasolowe). Jak chcesz, żeby pieniądze nie straciły na wartości, ale mieć spokojny sen - lokaty. Jak chcesz ulokować znaczną kasę na długo - działka, nieruchomość, złoto. |
http://www.mbank.pl/indywidualny/inw...a-Mocny-Start/
Co myślicie o lokatach strukturyzowanych? Zarobi się na tym? W co teraz inwestować? fundusze akcji? obligacje? Proszę o Wasze opinie;] |
Do zamkniecia jeszcze sporo czasu. Ale zgadzam sie, ze cudow nie nalezy sie spodziewac...
|
No to Tauron na pierwszy dzień raczej nie zaszalał:
http://gielda.onet.pl/tauronpe,18648...profile-spolka |
PZU startowalo po 312,50, na koniec sesji pierwszego dnia bylo 360,00. Minus rzecz jasna prowizja dla biura maklerskiego, ktorej wyosokosc zalezna jest od ilosci nabytych akcji (wartosci)...
|
Cytat:
Co do Taurona to nie jest to już taka oczywista sprawa. O ile PZU było wyceniane znacznie wyżej, niż cena akcji, to 70gr za Taurona to wg specjalistów już za dużo. Poza tym na giełdzie już jest kilka spółek z tej branży, więc nie wiadomo, jak spółka zadebiutuje. Inna sprawa, to sytuacja na giełdzie, która różni się od debiutu PZU. |
No mnie w sumie też, bo na poważniej bawić mi się w to nie chce, a takie krótkie i szybkie inwestycje czemu nie. Ale na Taurona się jednak chyba nie załapię, bo chciałem to zrobić przez MBank i dopiero doczytałem, że do uruchomienie maklera potrzebne jest podpisywanie i przesyłanie fizycznie dokumentów. To już raczej nie zdążę. A szkoda.
A z tum PZU ile w końcu było zwrotu? Przy maksymalnej powiedzmy inwestycji dla osoby prywatne ( 10 czy 15 tysięcy). Bo słyszałem coś o około 10%, a potem też było jeszcze coś z ewentualną dywidendą. |
Ja. Kupilem PZU. Taurona tez kupie, bo wierze w powodzenie tego przedsiewziecia. Nie jestem przywiazany do spolek. Interesuje mnie szybki zysk.
|
Cytat:
Przy okazji - ostatnio było wejście na giełdę PZU i nawet złożenie wcześniej zlecenia na aukcje się opłaciło. Na dniach wchodzić ma Tauron, gdzie opinie są różne (jednak jest też sporo optymistów). Jest tu może ktoś kto się zdecydował (lub myśli o tym)? |
jedno zdanie na tematy tych wszystkich, nag***322;ych, pi***281;knych lokat - sraczka dopada banki :taktak:
|
mbank ma lokate 8,08***37; tylko z okazji urodzin i mozna wziac ja jedynie na 3 miesiace. pozniej pieniadze zostaja przelane na nasze konto.
Normalna lokata w mbanku 12miesieczna ma oprocentowanie 6,35% przy rocznej kapitalizacji |
Cytat:
A przy małych kwotach jest takie, jak przy "zwykłej-obelkowanej" lokacie 7,29%. Więc jak na razie przegrywa z mBankiem i jego 8,08%. |
http://www.polskirys.bosbank.pl/
i mi***322;y dodatek Zysk z tej polisy zwolniony jest z podatku od zysk***243;w kapita***322;owych. |
Cytat:
|
Cytat:
Przed chwilą dzwoniła do mnie babka z GetinBanku. Promocyjne lokaty na 3 i 4 miesiące są oprocentowane w skali roku 8,5% i 9% odpowiednio. Założenie, prowadzenie i wypłata pieniędzy nie wiąże się z żadnymi dodatkowymi kosztami. Jedynie jeśli po owych 3/4 miesiącach zażyczysz sobie przelać kasę na konto w innym banku to za tę operację trzeba zapłacić 3,75zł. Konta u nich nie trzeba mieć/, tudzież zakładać. Dziś jeszcze zapytam w ING bo będę w placówce, a mBank zaraz na stronce sprawdzę. |
Cytat:
Albo masz 10% w 1 i 8 miesiącu, w pozostałych 4 itp. mBank chyba ma "prawdziwe" 8,08%. Ale teraz, to ja bym się zastanowił nad funduszami - już tak spadły, że jest o 99% większe prawdopodobieństwo, że wciągu roku zarobisz na nich dużo, niż dużo stracisz. |
Takie banki jak np. Polbank czy GetinBank czy jego spółka córka DomBank nie mają dziś w ogóle kasy na funkcjonowanie jak padną to niby mają gwarancje pierwszy na 100% drugi na 90% do kwoty chyba 22tys Euro,ale kasę w razie upadlości otrzymasz za ok. 2 lata bez procentu a to już mogą być inne pieniądze.
|
Ch***322;opaki jak to jest z tymi lokatami i kusz***261;cymi procentami 8-10***37;? Gdzie jest haczyk??
|
Cytat:
|
Cytat:
Tak czy siak lokaty są teraz oprocentowane ok. 5-7%, fundusze są trochę ryzykowane, ale i tak pewnie dostałoby się więcej. Podobno jedną z bardziej opłacalnych inwestycji jest teraz złoto ;) |
Cytat:
http://biznes.interia.pl/prasa/kurie...ja,998953,4599 |
Cytat:
@Rychu... Wiem ze najwyzsze oprocentowanie jest w alkoholu ale to inwestycja która mi się nie zwroci :P |
Cytat:
myślę ze jeśli kogoś stać na poświecenie 2 lat co najmniej to coś zyska konkretnie zależny jeszcze jak opcje funduszu wybierze |
Teraz to chyba dobry moment na kupno jednostek :D
|
A wszyscy spece m***243;wili, ***380;e nie ma powodu do paniki, bo w d***322;ugofalowym bla, bla, bla :bla:
Balcerowicz nadal tak m***243;wi :cojest: |
Ju***378; kilka bank***243;w (kt***243;re same za bardzo nie wiedz***261;, co b***281;dzie jutro) przedstawi***322;o oferty nie***378;le oprocentowanych lokat kr***243;tkoterminowych. Chyba ju***380; nawet p***281;k***322;o u kt***243;rego***347; 10***37;. To chyba najlepsze teraz.
|
Cytat:
Teraz. Przepij. |
Okej fundusze leca na leb na szyje, akcje to samo... w co zainwestowac niewielka kase? do 5000? lokata tylko ?
PS. nie bylo tematu o inwestycjach wiec pisze tutaj ;) |
nie mia***322;em wyboru bo jestem '82 ;) mo***380;e gdybym by***322; synem magnata to bym inwestowa***322; :rotfl:. Jak na razie i tak nie mam tyle kasy :D
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
@andrzejj
jak uzbieram juz tyle ze bedzie mozna cos z tym zrobic. to w d...e b***281;de mie***263; wszystkie te gie***322;dy. Kupie ziemie w jakim***347; dobrym miejscu albo nieruchomo***347;***263;. To najlepsza inwestycja. |
Cytat:
Mieli mi wysłać pocztą ze trzy tygodnie temu i jak nie było, tak nie ma.. A że nie miałem w międzyczasie czasu się tym zajmować, to nie zwracałem na to uwagi. Ale dzisiaj nawet planowałem przejść do się do punktu ING, który jest w pobliżu i zapytać. Tak będzie chyba szybciej niż załatwianie przez internet. Ale do tej pory szybkość reakcji na zgłoszenia klienta bardzo mnie rozczarowała (na umowę też czekałem kilka tygodni). |
@andrzejj9
Jestem ciekawy, jak załatwiłeś sprawę z Twoim OFE :pytanie: Masz już dostęp on-line do składek :pytanie: |
Cytat:
|
ja tam wole 5***37; w mbanku. kokos***243;w sie na tym nie zbije ale chocia***380; w***322;osy nie s***261; siwe :szczerb:
|
Bez przesady. Ludzie z 2006 raczej nie stracili, a Ci z 2007 nie stracili tyle ***380;eby sobie ***380;y***322;y podcina***263;.
Jak kto***347; chce zarabia***263; na gie***322;dzie to raczej nie pora na debiut. Jak kto***347; chce odk***322;ada***263; na gie***322;dzie i nie my***347;li o wycofaniu i nie b***281;dzie my***347;la***322; o tym przez najbli***380;sze lata to mo***380;e sobie pozwoli***263; na wej***347;cie IMO. Chocia***380; ja osobi***347;cie nie wiem czy bym wchodzi***322;. Zale***380;y jeszcze w co. S***261; sp***243;***322;ki notowane ju***380; poni***380;ej warto***347;ci nominalnej/kapita***322;u zak***322;adowego nie m***243;wi***261;c ju***380; o kapitale w***322;asnym. Takie zakupy wydaj***261; si***281; by***263; w miar***281; 'bezpieczne'. |
czyli co? czeka***263; te 20 lat? :mruga:
wiele os***243;b, skuszone sta***322;ymi i du***380;ymi wzrostami zainwestowa***322;o w 2006 i 2007 (do czasu) sporo kasy, wszyscy liczyli na pi***281;kny zysk, a maj***261; w plecy i to nie***378;le. kiedy ODZYSKAJ***260; to co wsadzili? jeszcze potrwa. ale te pieni***261;dze istniej***261; i kto***347; z nich korzysta, prawda? w dup***281; dostaje zwyk***322;y zjadacz chleba, "elity" bawi***261; si***281; ich pieni***281;dzmi i zarabiaj***261; krocie. |
Wi***281;c tak, kilka kwestii.
IMO OFE to wa***322;ek. Po pierwsze deklaruje ile wp***322;acam, po drugie nie mam wp***322;ywu na strategie inwestycyjn***261; pieni***281;dzy w ***380;adnym stopniu (mog***281; tylko wp***322;aca***263; i si***281; modli***263;, ew. zerwa***263; umow***281;...) po trzecie jak osi***261;gn***281; wiek emerytalny to nie mog***281; sobie tego po prostu zabra***263;. Wi***281;c lepiej t***261; kas***281; kt***243;ra kto***347; chce w***322;o***380;y***263; w OFE wk***322;ada***263; na gie***322;d***281;. W czasie hossy odk***322;ada***263; na lokacie lub koncie oszcz***281;dno***347;ciowym, w czasie silnych przecen kupowa***263; za wszystko. W perspektywie 20 lat wynik powinien lepszy. I co wi***281;cej sami decydujemy kiedy zamykamy geszeft (ca***322;y!) i wrzucamy na jaki***347; pewny instrument (typu lokata), albo kupujemy sobie kilka mieszka***324; i wynajmujemy :) - wedle uznania. Co do tego co si***281; ostatnio dzieje. Tak to ju***380; jest z gie***322;d***261;. Czasem ro***347;nie czasem spada. W r***243;***380;nym stopniu na r***243;***380;nych sp***243;***322;kach. Ja od po***322;owy listopada nie wykona***322;em ***380;adnej transakcji. I dla os***243;b kt***243;re s***261; na gie***322;dzie polecam spok***243;j, bo w takich momentach spok***243;j zawsze wygrywa (pozwala na to szeroki horyzont czasowy), a dla os***243;b kt***243;re si***281; szykuj***261; - ostro***380;no***347;***263; i przygotowanie si***281; mentalne w***322;a***347;nie na ten szeroki horyzont (a nie na 100***37; na jednej sp***243;***322;ce i 100% na innej w 2 tygodnie). |
Niestety tak juz jest w tym naszym kraju ze urzedy moga sobie pozwalac na wszystko a szary obywatel jesli lekko mu sie powinie noga jest scigany od razu
|
Cytat:
|
Cytat:
Generalnie rzuci***322;bym okiem na odpowiednie przepisy i.. je***347;li masz troch***281; czasu mo***380;na si***281; pobawi***263;. Mo***380;esz by***263; pewien, ***380;e gdyby podatnik pozwoli***322; sobie na dwuletni***261; zw***322;ok***281;, to w s***261;dzie znalaz***322;by si***281; na pewno.. Co do wcze***347;niejszego pytania. Niewiele na razie zdzia***322;a***322;em, bo jedynie sprawdzi***322;em, ***380;e umowy nie mam tutaj tylko w domu we Wroc***322;awiu. W weekend b***281;d***281;, to sprawdz***281;, czy tam co***347; jest. Tymczasem znalaz***322;em tylko potwierdzenie zawarcia z nimi umowy, na kt***243;rym by***322; jej numer. Spisa***322;em i napisz***281; do nich z pytaniem o to has***322;o - mo***380;e mi szybciej podadz***261;. |
Cytat:
|
hehe
u mnie "o wilku mowa" :rotfl: Wr***243;ci***322;em do domku a tam w skrzynce list od ING, z raportem zgromadzonych ***347;rodk***243;w itp :D |
Cytat:
A co u Ciebie @sobrus :pytanie: |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
https://uslugi.ingnn.pl/online/psp/C...NG_SSLOGIN.GBL I te dane do logowania bierze się z umowy? Numer klienta pewnie tam był, ale nie pamiętam, czy podawałem jakieś hasło (nie mam tego przy sobie). |
Cytat:
|
Cytat:
Generalnie chciałem wybrać najlepszy (pytałem zresztą na forum o opinie), ale aż tak istotne to dla mnie nie jest, bo i tak pieniądze wpłacane tam uważam za stracone. Wychodzę z założenia, że albo zarobi się na porządną emeryturę samemu, albo po prostu nie będzie się jej miało. |
ja jestem w ING-NN od jakiego***347; roku... te***380; chyba wypada***322;oby sprawdzi***263; ;)
co***347; chyba przez internet sie da ale wepcha***322;em papiery do szafy i zapomnia***322;em :D |
Cytat:
|
Cytat:
|
Fundusze Emerytalne, też inwestowały. Ja jestem w CU, ciekawe jaką zanotowali stratę... :ysz:
|
w***322;a***347;nie m***243;wili o tym w radiu - jak kto***347; zainwestowa***322; rok temu to "mo***380;e nawet jest na plusie", a jak p***243;***322; roku temu to m***243;g***322; straci***263; nawet 50***37; :wow:. Dobrze ze nic nie kupi***322;em cho***263; sie zastanawia***322;em. Miejmy nadzieje ***380;e to nie kt***243;ry***347; z obiecywanych cud***243;w.
edit: (nie - nie chce tu robi***263; OT o polityce, ostatnie zdanie to tylko mruczenie pod nosem ;) ale trudno nie zauwa***380;y***263; ***380;e spadki s***261; ostatnio powa***380;ne ... ) |
Cytat:
|
ja bym nie ***322;apa***322; spadaj***261;cego no***380;a, bo si***281; skaleczy***263; mo***380;na...
|
He he... niekt***243;re FI spad***322;y do dok***322;adnie takiego samego poziomu jak w zesz***322;ym roku.
Trzeba b***281;dzie mo***380;e w tym do***322;ku co***347; kupi***263;. :D |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:24. |