Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Fundusze inwestycyjne (https://forum.cdrinfo.pl/f5/fundusze-inwestycyjne-66653/)

Patrix 06.01.2015 21:43

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1308905)
***8230;ale zeby dzisiaj rope kupowac :-P?

próbowałem na niskie wzloty... :>

tu aktualny stan:

Załącznik 68659

ale musiałbym być chory aby tak sobie obstawiać prawdziwymi $ bo sam proces nieciekawie wygląda... pół dnia na minusie ;)

M@X 06.01.2015 21:23

Nie mam juz "kont demo" ;-). Ale niezle, choc symulacja to jak granie w pokera bez obstawiania. Nie grasz tak jakbys gral naprawde, bo wiesz ze nic nie ryzykujesz.

***8230;ale zeby dzisiaj rope kupowac :-P?

Patrix 06.01.2015 18:05

Maxu może zrobimy zawody na kontach demo? ;)

Załącznik 68657

Patrix 05.01.2015 19:13

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1308687)
Masz nerwy ze stali, jaja z wolframu i rtec zamiast krwi?

Nie mam ;) Także na ciekawych symulacjach się skończy:taktak:

M@X 05.01.2015 19:06

Oczywiscie ze znam Forex. Kiedys nawet do tego podchodzilem, skonczylo sie na symulacjach. Mam dwoch znajomych w dlugach po forexach, jednego co stracil dom rodzinny na tym i jeszcze jednego juz nie mam, bo przez dlugi sie powiesil.

Masz nerwy ze stali, jaja z wolframu i rtec zamiast krwi? Prosze bardzo. Ja tak jak pisalem wyzej umiem ocenic ryzyko i... wysiadam ;-).

Patrix 05.01.2015 18:40

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1308612)
Pewnie. Najlepiej trzymac w skarpecie! :spoko:

Forex się bawiłeś? To jazda bez trzymanki... polecam wszelkie symulacje i dema,
tzn grasz wirtualną walutą po realnych kursach na żywo... można nieźle wdupić i nieźle zyskać, ale pod uwage trzeba brać, że 80% forexowiczów zostaje bankrutami, a średni czas życia konta forexowego w Polsce to 61 dni... co daje do myślenia :P

Tym nie mniej można się bawić w demonstracje, w niecałe dwa dni 473 PLN:

Załącznik 68648

Program jak poszukacie to znajdziecie... ale ta firma nie ma zgód w Polsce na grą realną walutą z tego co czytałem, oraz pieniędzy można więcej nie zobaczyć, przy prawdziwej grze byłby także problem z PITem, bo to gdzieś za granicą i z tego co czytałem PITa nie wysyłają ;) tak więc polecam tylko zabawę.

ed hunter 05.01.2015 09:34

Ci co wiedzieli kiedy kupić złoto, na skarpetach nieźle wyszli w swoim czasie. ;)

M@X 05.01.2015 00:07

Pewnie. Najlepiej trzymac w skarpecie! :spoko:

ed hunter 04.01.2015 17:45

Przychodzi staruszka do banku, podejmuje wszystkie pieniądze z konta.
Wychodzi. Po pięciu minutach wraca i znów wpłaca całą kwotę na swój
rachunek. Pracownik banku pyta ją po co to robiła, na co babcia:
- A, z wami to nic nie wiadomo! Przeliczyć musiałam...

M@X 04.01.2015 17:21

Nie mylisz sie - tak istotnie jest. Kto nie ryzykuje ten nie ma - takie zycie ;-). Jak juz pisalem - najistotniejsze jest zdac sobie sprawe ze bez ryzyka pieniedzy nie przybedzie, sztuka jest to ryzyko umiec ocenic i poniesc. Chyba nie sadzisz ze tak duzy gracz jak mBank S.A. w okresie Twojej inwestycji (raczej nie bedzie to 50 lat) nagle zniknie z rynku ;-)?

Patrix 04.01.2015 17:16

Max, to co piszesz pięknie brzmi i pięknie wygląda ale znowu pomijasz ryzyko ;)
Cytat:

6-miesięczna mPolisolokata z oprocentowaniem 4,50% - świadczenie z tytułu dożycia (czyli oprocentowanie) wypłacane posiadaczom mPolisolokaty zwolnione jest z podatku Belki, dlatego zysk z 6-miesięcznej mPolisolokaty porównywalny jest z zyskiem uzyskiwanym na tradycyjnej 6-miesięcznej lokacie bankowej oprocentowanej 5,55% w skali roku
Naturalnym jest, że baba przy okienku powie Ci tylko to co zacytowałem "Panie drogi dostaniesz 5,55% $$$$$"

Ale CHYBA z tego co wiem pieniądze gromadzone na takiej polisolokacie nie są chronione przez bankowy fundusz gwarancyjny, podlegają natomiast pod ubezpieczeniowy fundusz gwarancyjny (ponieważ jest produktem ubezpieczeniowym) do wysokości jedynie 50% zdeponowanej kwoty maksymalnie do 30 tyś euro.

mgit 04.01.2015 17:09

Myślę o tych funduszach inwestycyjnych o tej polisie też poczytam - mam na to około 7 miesięcy zanim lokaty mi się pokończą - więc zdążę się rozeznać w temacie ;)

M@X 04.01.2015 16:39

By uniknac belki wybierz dlugoterminowe lokaty w formie polisy ubezpieczeniowej - tam tylko 1% jest na ubezpieczenie a reszta jest inwestowana. Minus taki ze mrozimy stodki ale zysk wiekszy. W mBanku nazywa sie to mPolisolokata, nie wiem jak u innych.

mgit 04.01.2015 13:42

@Patrix
Miałem na myśli igo lokata z miesięczną kapitalizacją odsetek
Teraz faktycznie jest 2,25 - na szczęście mojej lokaty jeszcze to nie dotyczy, ciągle mam 3% :)

Jak zakładałem tą lokatę to było do wyboru 3% na 9 miesięcy i 3,25% jak na 12 miesięcy i nie trzeba było dawać 200 000 zł by mieć 3% ....

Jak mi się lokaty pokończą, trzeba będzie myśleć nad inną formą - bo na 2,25% to już całkiem się nie opłaca :(

Do tego ten nieszczęsny podatek belki :/

Poniżej screen jak nie tak dawno ta iglo lokata miała 3%, dla tego myślałem, że te warunki nadal obowiązują dla nowych użytkowników lokat

Patrix 04.01.2015 03:16

Ilość załączników: 3
Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1308462)
W Inteligo na stałej jest 3%

To masz na myśli? Trochę kiepsko na załapanie się na te 3% i to zmienne.

Załącznik 68628

Wersję ze stałym oprocentowaniem masz poniżeji jest tak jak pisałem, z grubsza w okolicach 2,5% (dokładnie to 2,25...).
Na 2 lata to trochę mało... znalazłem lepsze gdzie indziej i to roczne, ale ze zmiennym.

Załącznik 68627

mgit 04.01.2015 02:59

W Inteligo na stałej jest 3%
Bieda straszna z tym oprocentowaniem
Obligacje jeszcze gorsze od lokaty

Patrix 04.01.2015 02:54

Z tego co czytałem to lokaty teraz zmienno-oprocentowane są, stałe oprocentowanie z oferty jest albo wyłączone, albo śmiesznie niskie.
Co do obligacji 2% na rok to trochę mało ;) Widziałem lokaty ze zmiennym oprocentowaniem w okolicach 2,5%...

Genralnie słabo teraz jest :P

mgit 04.01.2015 00:23

Obligacje mają bardzo małe oprocentowanie:

Cytat:

Oprocentowanie obligacji wynosi 2,00% w stosunku rocznym i jest stałe przez okres dwóch lat
Szału nie ma... na lokacie jest już więcej bo przynajmniej 3%

Patrix 04.01.2015 00:14

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1308438)
Zrzedzisz jak kazdy w tym kraju, ze az glowa boli.

No pewno... bo manna z nieba nam spada no nie :sciana: Krytyka to efekt myślenia i zastanowienia nad tematem.
J/w pisałem temat sprawdzam, nie mam zamiaru wrzucać tam nic na ślepo.

M@X 04.01.2015 00:05

Zrzedzisz jak kazdy w tym kraju, ze az glowa boli. Wszystko na "nie", jest zle, wszyscy to zlodzieje, kradna i trzeba rewolucji ;-). A moze po prostu ulokuj mala kwote i zobacz jak sie zachowuje ;-)? Pamietaj, ze sa na rynku fundusze roznego typu ktore juz z definicji pozwalaja Ci dywersyfikowac portfel i ograniczac ryzyko. Ja na funduszach mam portfel raczej "konserwowy" w postaci 50 % rynki pieniezne / 35 % obligacje / 15 % akcje. I wierz mi, ze spie spokojnie.

Patrix 03.01.2015 23:31

Max w lokacie masz gwarancje zysku, jaka by ona nie była, w funduszu masz ryzyko straty, niektórzy stracili w dziesiątkach tysięcy i tkwią tam dalej w nadziei na odbicie, póki co to ja to widzę tylko na zasadzie szybkiego cięcia strat przy ew. spadku aby wykupić to ponownie "za chwilę" w maksymalnym dołku, kiedy widzisz, że znowu będzie rosło (rady aby wytrzymać ciśnienie i trzymać pieniądze przez 8 lat można sobie darować bo NA PEWNO załapiesz się na długą bessę). Te piękne wykresy ładnie wyglądają jak się je ogląda w przedziale od 2008 do dziś, jednak nie zawsze masz możliwość ucieczki w ramach tego samego parasola do innego funduszu i może Cię dopaść Belka. Banki UWIELBIAJĄ promować stopę zwrotu ale ukrywają także opłatę za zarządzanie i administrację w skali roku za określony fundusz, który niekiedy jest dość wysoki. I tak oto Twoja piękna stopa zwrotu po okresie 4 lat kurczy się o iloczyn opłaty za zarządzanie (x4) i podatek Belki (x1). Nie wiem czy ciągłe śledzenie tego i nerwy nie są droższe od tych 2% (o ile dobrze pójdzie), które dodatkowo wyciśniesz w porównaniu z lokatą. Powiem Tobie, że jak to sobie porównuje z lokatą po odjęciu kosztów (z funduszu) to w większości przypadków różnica nie jest aż taka wielka...

Moim zdaniem jest to wszystko połączone, skoro lokaty poszły na łeb to znaczy, że z funduszami też jest ciężko (przynajmniej z tymi z małym ryzykiem). Czytałem też o wtopach funduszy i to nawet tych o reklamowanym małym ryzyku, się okazało, że ładowali ryzykownie, ludzie potracili pieniądze, cofano licencje itd. Jakby tak ktoś się na tym znał i porównywał giełdę z FI to ciekawe ile te cwaniaki z tego torta sobie odkrajają.

Widzę także, że w funduszach coraz bardziej się liczy psychologia a coraz mniej matematyka, ludzie nie potrafią liczyć, lubią wyjść z banku po szybkim 20 minutowym szkoleniu dowartościowani ulokowaniem przed chwilą swoich ciężko zarobionych oszczędności i przeświadczeniem pewności i rozumienia stworzonego dla niego portfela i poczuciem wyższości nad sąsiadem, który lata co jakiś czas odnawiać lokatę. Sad but true...

M@X 03.01.2015 23:17

Znam te obliczenia i potwierdzam - to prawda :-). Lokaty sa dla ludzi ktorzy nie potrafia oceniac i ponosic ryzyka i ktorzy nigdy nic realnie nie zarobia. Byly straty na inwestyvjach w FI w 2008. I co, ja sie pytam? Wole tu stracic 5%, tam zarobic 15% i usrednionym wynikiem, ktory - owszem - nie jest efektem dzialania liniowego, przebic zalosne oprocentowanie lokat ktore juz nawet przed inflacja ledwo co chroni.

Ale zawsze mozna tez wziac 5 stow, kuchenke i uciec z nastolatka do lasu.

Jak tak o tym pomysle to moze nie jest to taki zly pomysl :szczerb:

Patrix 03.01.2015 22:14

Jakby ktoś byt ciekaw: Lokata na 4%, inflacja 3% ***8211; za ile lat podwoję kapitał?

Obecnie to czytam sobie żale w internecie ile to siana ludzie potracili w tworach TFI około 2008 roku.
Pomysł nie napawa optymizmem póki co :P

Patrix 02.01.2015 14:02

Ma ktoś ING TFI 24? Jest ktoś coś w stanie napisać o ulubionych funduszach, ryzyku i poziomie zadowolenia? Interesuje mnie szczególnie ryzyko.

Wawelski 14.04.2013 00:47

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1248508)
OFE zaraz się rozleci, IKE - nie wiem, a może inaczej zacząć oszczędzać? Może jakiś stabilny fundusz obligacji, np. na iPKO mam fundusze PKO Obligacji i Obligacji Długoterminowych?

OFE było od początku bez sensu. Bo nie mieli na celu zarabiać - prowizję brali od wpłaconych kwot, a nie od wypracowanych. Więc po co mieli wysilać się? I zajmowali się polityką i wykorzystaniem fury pieniędzy od niedoszłych emerytów do celów politycznych i prywatnych korporacji. Stąd wyniki śmieszne - poniżej byle lokaty bankowej.

IKE - podobnie. Choć przez dowolność musieli trochę bardziej się starać.

Fundusze generalnie ryzykowna zabawa. Nie wiesz, co tak naprawdę kupujesz (poyoutubuj "ten się śmieje").
Jak ma być bezpiecznie i długoterminowo - to ani bankom, ani funduszom bym nie ufał. Niby nasz sektor bankowy od zawsze był restrykcyjny i jest wyjątkowo bezpieczny. Ale czy na pewno? Wszyscy tak mówią zanim trup nie wypadnie z szafy - bo jakby wcześniej mówili, że jest słabo, to by się samospełniająca przepowiednia zrobiła, bo ludzie pobiegliby do banku wycofać oszczędności. A te przecież nie leżą tam w sejfie (poza rezerwą) - tylko są ulokowane w kredytach czy innych narzędziach. I jak fizycznie kasy nie ma w skarbcu, to qpa.

Kup ziemię czy sztabki kruszcu/monety inwestycyjne. Generalnie coś namacalnego, materialnego o znikomych szansach na utratę wartości w dłuższej perspektywie (no, może poza działką w pechowym miejscu - że np. śmierdzącą garbarnię postawią Ci obok).

A jak masz zdolność kredytową, to weź kredyt na brakującą kwotę i kup mieszkanie pod wynajem w perspektywicznym mieście. Kredyt sam się spłaci a jak już nie będzie kredytu, to będziesz miał właśnie swój fundusz emerytalny :)

Zetoxa 13.04.2013 23:12

jak słusznie zauważył były wicepremier Pawlak,
grunt to dobre stosunki z własnymi dziećmi :spoko:

Kris 13.04.2013 18:12

Emerytura - pomysły na oszczędzanie na przyszłość

Tak sobie patrzę na to, co robi z nami rząd i zastanawiam się nad moją przyszłą emeryturą.

OFE zaraz się rozleci, IKE - nie wiem, a może inaczej zacząć oszczędzać? Może jakiś stabilny fundusz obligacji, np. na iPKO mam fundusze PKO Obligacji i Obligacji Długoterminowych?

Co o tym myślicie? A może jest jakaś alternatywa? Odkładacie już kasę w jakiś sposób?

Zetoxa 20.08.2012 21:03

rok temu odwiodłem teścia od pójścia z oszczędnościami do ambera,
dziś mam dziką satysfakcję :spoko:
dziękował mi i zaprasza na wódkę :vodka:

czary2mary 20.08.2012 17:28

Tak szybko zniknęło te ponad 3mln jak info o sztabie Amber Gold;)

Kadra zarządzająca AMBER GOLD: (lista, która zniknęła z firmowej tablicy||)
może kiedyś się przyda||
Przewodniczący Rady Nadzorczej
Katarzyna Plichta
Członek Rady Nadzorczej
Michal Forc
Członek Rady Nadzorczej
Pawel Kunachowicz

Zarząd

Prezes Zarządu
Marcin Plichta
Departamenty

Pion Sprzedaży i Marketingu
Wojciech Dworakowski
Dyrektor Sprzedaży i Marketingu
Dom Finansowy QS Sp. z.o.o. - 4 lata
Getin Holding S.A. - 3 lata
Invest Bank S.A. - 1 rok

Biuro Szkoleń´
Miroslaw Ciesielski
Dyrektor Biura Szkoleń
Bank BPH S.A. - 2 lata
GE Money Bank SA / GE Capital Bank S.A.- 14 lat
Bank Gdanski S.A. - 3 lata
Doktor nauk ekonomicznych; wykładowca Wyższej Szkoły Bankowej w Gdańsku

Departament Operacji
Joanna Traczyk
Dyrektor Departamentu Operacji
Bank Millennium S.A. - 2 lata
Raiffeisen Bank Polska S.A. - 13 lat
Poczta Polska S.A. - 2 lata

Departament Komunikacji
Anna Laszkiewicz
Dyrektor Departamentu Komunikacji
BRE Bank S.A. - 5 lat
Doktor nauk ekonomicznych; wykładowca na Uniwersytecie Łódzkim

Departament Produktów
Małgorzata Kin-Kaczmarek
Dyrektor Departamentu Produktów
BEST S.A. - 7 lat

Departament Jakości
Malgorzata Bregula
Dyrektor Departamentu Jakości
Sygma Banque Societe Anonyme Oddzial w Polsce - 2 lata
GE Money Bank S.A. - 7 lat

Departament Zasobów Ludzkich
Malgorzata Guldon
Dyrektor Departamentu Zasobów Ludzkich
Provident Polska S.A. - 2 lata
TREFL S.A. - 3 lata

Departament Audytu
Lukasz Minasiewicz
Dyrektor Departamentu Audytu
EFG Eurobank Ergasias S.A. - 5 lat
Citi Bank Handlowy S.A. - 5 lat

Departament Finansowy
Danuta Misiewicz
Dyrektor Departamentu Finansowego
ONUFRY S.A. (GRUPA EUROCASH) - 13 lat

Departament Techniczny
Piotr Pisarek
Dyrektor Departamentu Technicznego
Grontmij Polska Sp. z o.o. - 5 lat
Grupa HOSSA S.A. - 4 lata

Pion Inwestycji
Janusz Mirowski
Dyrektor Pionu Inwestycji
Fiolet PDK S.A. - 2 lata
Zagiel S.A. - 2 lata

Biuro Bezpieczeństwa
Krzysztof Kusmierczyk
Dyrektor Biura Bezpieczenstwa
Solid Security - 14 lat

Patrix 20.08.2012 17:23

Ta... to dla niektórych jak 3zł do flipera.

czary2mary 20.08.2012 17:15

Pewnie jakiś komornik szpitalny :> łatwo przyszło .............||

Patrix 20.08.2012 17:07

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1219264)
A czego się spodziewać po narodzie, który tak głosuje? :>

LIKE! http://pl.minecraftwiki.net/images/t..._like_hand.png

Ciekaw jestem jak ten gość uciułał 3 mln skoro ma taki "dar" do inwestowania.

ed hunter 20.08.2012 13:26

A czego się spodziewać po narodzie, który tak głosuje? :>

czary2mary 20.08.2012 13:17

Klient rekordzista powierzył Amber Gold aż 3,2 mln zł -Kolejne 67 osób za certyfikaty złota zapłaciły po pół miliona złotych. W sumie kwoty powyżej 15 tys. euro (czyli ok. 61 tys. zł) do kas Amber Gold wpłaciło ponad 1,1 tys. osób.:ysz::ysz:

bez komentarza:ysz:

sobrus 20.08.2012 12:11

Sprawa ma coraz szersze kręgi:
http://fakty.interia.pl/polska/news/...brze,1833741,3

rosol 20.08.2012 12:05

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1217370)
A nie mówiłem? :>

Właśnie ogłosili, że "nie mają technicznych możliwości wypłacenia pieniędzy z lokat", a tak poza tym, to mają się świetnie. lol2

Na szczęście nie oddałem im swoich ciężko zarobionych pieniędzy ;) ||

ed hunter 03.08.2012 11:04

Cytat:

Napisany przez rosol (Post 1119776)

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1119778)
Toż to piramida, już na bakier z prawem mają.

http://wyborcza.biz/biznes/1,101562,...je_lokaty.html

A nie mówiłem? :>

Właśnie ogłosili, że "nie mają technicznych możliwości wypłacenia pieniędzy z lokat", a tak poza tym, to mają się świetnie. lol2

piskori 05.11.2010 16:39

A jak Wam się widzą oferty łączące ubezpieczenie i oszczędzanie, jak dla mie dośc praktyczna i elastyczna zarazem opcja.

ed hunter 26.09.2010 17:11

Toż to piramida, już na bakier z prawem mają.

http://wyborcza.biz/biznes/1,101562,...je_lokaty.html

rosol 26.09.2010 16:46

http://www.ambergold.com.pl/pl/katal...a_w_zloto_plus
Co powiecie o tym?

Wawelski 24.08.2010 12:03

Na lokatach strukturyzowanych zarabia bank.

Jak chcesz zarobić (albo stracić) dużo - to giełda
Jak chcesz zarobić (albo stracić) jeszcze więcej - instrumenty pochodne
Jak chcesz mieć dużą szansę na spory zysk i w miarę małe ryzyko straty - fundusze (najlepiej parasolowe).
Jak chcesz, żeby pieniądze nie straciły na wartości, ale mieć spokojny sen - lokaty.

Jak chcesz ulokować znaczną kasę na długo - działka, nieruchomość, złoto.

rosol 24.08.2010 10:38

http://www.mbank.pl/indywidualny/inw...a-Mocny-Start/
Co myślicie o lokatach strukturyzowanych? Zarobi się na tym?
W co teraz inwestować? fundusze akcji? obligacje?
Proszę o Wasze opinie;]

M@X 30.06.2010 12:40

Do zamkniecia jeszcze sporo czasu. Ale zgadzam sie, ze cudow nie nalezy sie spodziewac...

andrzejj9 30.06.2010 12:28

No to Tauron na pierwszy dzień raczej nie zaszalał:
http://gielda.onet.pl/tauronpe,18648...profile-spolka

M@X 16.06.2010 06:59

PZU startowalo po 312,50, na koniec sesji pierwszego dnia bylo 360,00. Minus rzecz jasna prowizja dla biura maklerskiego, ktorej wyosokosc zalezna jest od ilosci nabytych akcji (wartosci)...

Bartez 15.06.2010 21:48

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1102380)
A z tum PZU ile w końcu było zwrotu? Przy maksymalnej powiedzmy inwestycji dla osoby prywatne ( 10 czy 15 tysięcy). Bo słyszałem coś o około 10%, a potem też było jeszcze coś z ewentualną dywidendą.

Maks było niecałe 10 tys. Z tego można było dostać 1000-1200 PLN po odliczeniu podatku i prowizji.

Co do Taurona to nie jest to już taka oczywista sprawa. O ile PZU było wyceniane znacznie wyżej, niż cena akcji, to 70gr za Taurona to wg specjalistów już za dużo. Poza tym na giełdzie już jest kilka spółek z tej branży, więc nie wiadomo, jak spółka zadebiutuje. Inna sprawa, to sytuacja na giełdzie, która różni się od debiutu PZU.

andrzejj9 15.06.2010 21:31

No mnie w sumie też, bo na poważniej bawić mi się w to nie chce, a takie krótkie i szybkie inwestycje czemu nie. Ale na Taurona się jednak chyba nie załapię, bo chciałem to zrobić przez MBank i dopiero doczytałem, że do uruchomienie maklera potrzebne jest podpisywanie i przesyłanie fizycznie dokumentów. To już raczej nie zdążę. A szkoda.

A z tum PZU ile w końcu było zwrotu? Przy maksymalnej powiedzmy inwestycji dla osoby prywatne ( 10 czy 15 tysięcy). Bo słyszałem coś o około 10%, a potem też było jeszcze coś z ewentualną dywidendą.

M@X 15.06.2010 16:01

Ja. Kupilem PZU. Taurona tez kupie, bo wierze w powodzenie tego przedsiewziecia. Nie jestem przywiazany do spolek. Interesuje mnie szybki zysk.

andrzejj9 15.06.2010 14:12

Cytat:

Napisany przez rosol (Post 977862)
mbank ma lokate 8,08% tylko z okazji urodzin i mozna wziac ja jedynie na 3 miesiace. pozniej pieniadze zostaja przelane na nasze konto.
Normalna lokata w mbanku 12miesieczna ma oprocentowanie 6,35% przy rocznej kapitalizacji

he he.. czytam o tych oprocentowaniach i narzekanie na 6,5%. Chciałbym tak teraz ponarzekać ;)

Przy okazji - ostatnio było wejście na giełdę PZU i nawet złożenie wcześniej zlecenia na aukcje się opłaciło. Na dniach wchodzić ma Tauron, gdzie opinie są różne (jednak jest też sporo optymistów). Jest tu może ktoś kto się zdecydował (lub myśli o tym)?

ed hunter 06.11.2008 23:14

jedno zdanie na tematy tych wszystkich, nag***322;ych, pi***281;knych lokat - sraczka dopada banki :taktak:

rosol 06.11.2008 23:08

mbank ma lokate 8,08***37; tylko z okazji urodzin i mozna wziac ja jedynie na 3 miesiace. pozniej pieniadze zostaja przelane na nasze konto.
Normalna lokata w mbanku 12miesieczna ma oprocentowanie 6,35% przy rocznej kapitalizacji

Wawelski 06.11.2008 20:43

Cytat:

Napisany przez mensir67pl (Post 977800)
http://www.polskirys.bosbank.pl/
i miły dodatek Zysk z tej polisy zwolniony jest z podatku od zysków kapitałowych.

No, tylko oprocentowanie ledwo 6,6825% (i to przy 2mln PLN).
A przy małych kwotach jest takie, jak przy "zwykłej-obelkowanej" lokacie 7,29%.
Więc jak na razie przegrywa z mBankiem i jego 8,08%.

mensir67pl 06.11.2008 19:14

http://www.polskirys.bosbank.pl/
i mi***322;y dodatek Zysk z tej polisy zwolniony jest z podatku od zysk***243;w kapita***322;owych.

Wawelski 06.11.2008 16:18

Cytat:

Napisany przez epol (Post 977763)
Fundusze? Nie brałem tego pod uwagę, ale to chyba bardziej "zaawansowana" sprawa niż lokaty?

Przejdź się do Expandera. Przy dłuższym terminie nawet Belkę da się obejść ;)

epol 06.11.2008 15:29

Cytat:

Napisany przez Wawelski (Post 977679)
Ale teraz, to ja bym się zastanowił nad funduszami - już tak spadły, że jest o 99% większe prawdopodobieństwo, że wciągu roku zarobisz na nich dużo, niż dużo stracisz.

Fundusze? Nie brałem tego pod uwagę, ale to chyba bardziej "zaawansowana" sprawa niż lokaty?

Przed chwilą dzwoniła do mnie babka z GetinBanku. Promocyjne lokaty na 3 i 4 miesiące są oprocentowane w skali roku 8,5% i 9% odpowiednio. Założenie, prowadzenie i wypłata pieniędzy nie wiąże się z żadnymi dodatkowymi kosztami. Jedynie jeśli po owych 3/4 miesiącach zażyczysz sobie przelać kasę na konto w innym banku to za tę operację trzeba zapłacić 3,75zł. Konta u nich nie trzeba mieć/, tudzież zakładać.

Dziś jeszcze zapytam w ING bo będę w placówce, a mBank zaraz na stronce sprawdzę.

Wawelski 06.11.2008 09:57

Cytat:

Napisany przez epol (Post 977615)
Chłopaki jak to jest z tymi lokatami i kuszącymi procentami 8-10%? Gdzie jest haczyk??

Masz owszem, 10%, ale nie rocznie, a za 18 miesięcy.
Albo masz 10% w 1 i 8 miesiącu, w pozostałych 4 itp.
mBank chyba ma "prawdziwe" 8,08%.

Ale teraz, to ja bym się zastanowił nad funduszami - już tak spadły, że jest o 99% większe prawdopodobieństwo, że wciągu roku zarobisz na nich dużo, niż dużo stracisz.

czary2mary 05.11.2008 22:11

Takie banki jak np. Polbank czy GetinBank czy jego spółka córka DomBank nie mają dziś w ogóle kasy na funkcjonowanie jak padną to niby mają gwarancje pierwszy na 100% drugi na 90% do kwoty chyba 22tys Euro,ale kasę w razie upadlości otrzymasz za ok. 2 lata bez procentu a to już mogą być inne pieniądze.

epol 05.11.2008 22:00

Ch***322;opaki jak to jest z tymi lokatami i kusz***261;cymi procentami 8-10***37;? Gdzie jest haczyk??

pepperman 18.10.2008 10:32

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 971386)
Podobno jedną z bardziej opłacalnych inwestycji jest teraz złoto ;)

kilka lat temu tak. teraz to jednak duze ryzyko, bo od dluzszego czasu w cenie. no chyba, ze ktos wyczuje moment i sprzeda za jakis czas w odpowiednim momencie.

andrzejj9 13.10.2008 10:16

Cytat:

Napisany przez rosol (Post 971329)
hmmm pekło 10% ale to pewnie lokata progresywna, czyli srednio rocznie nie przekroczy 6,3-6,5%. Aktualnie mam w mbanku miesieczna lokate 5.70%

@Rychu... Wiem ze najwyzsze oprocentowanie jest w alkoholu ale to inwestycja która mi się nie zwroci :P

Nawet nie tak, to oprocentowanie podane na.. 18 miesięcy. Ot kolejne małe oszustwo, tym razem chyba ze strony PKO.

Tak czy siak lokaty są teraz oprocentowane ok. 5-7%, fundusze są trochę ryzykowane, ale i tak pewnie dostałoby się więcej. Podobno jedną z bardziej opłacalnych inwestycji jest teraz złoto ;)

ed hunter 12.10.2008 23:23

Cytat:

Napisany przez rosol (Post 971329)
hmmm pekło 10% ale to pewnie lokata progresywna, czyli srednio rocznie nie przekroczy 6,3-6,5%. Aktualnie mam w mbanku miesieczna lokate 5.70%

@Rychu... Wiem ze najwyzsze oprocentowanie jest w alkoholu ale to inwestycja która mi się nie zwroci :P

Jak to nie (pomijając te zwroty szybko terminowe)

http://biznes.interia.pl/prasa/kurie...ja,998953,4599

rosol 12.10.2008 23:18

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 971224)
Juź kilka banków (które same za bardzo nie wiedzą, co będzie jutro) przedstawiło oferty nieźle oprocentowanych lokat krótkoterminowych. Chyba już nawet pękło u któregoś 10%. To chyba najlepsze teraz.

mensir67pl 12.10.2008 21:58

Cytat:

Napisany przez Adalis (Post 971298)
Teraz to chyba dobry moment na kupno jednostek :D

na kupno tak ale czy na zysk w krótkim terminie raczej nie ....:taktak:

myślę ze jeśli kogoś stać na poświecenie 2 lat co najmniej to coś zyska konkretnie zależny jeszcze jak opcje funduszu wybierze

Adalis 12.10.2008 21:30

Teraz to chyba dobry moment na kupno jednostek :D

ed hunter 12.10.2008 17:21

A wszyscy spece m***243;wili, ***380;e nie ma powodu do paniki, bo w d***322;ugofalowym bla, bla, bla :bla:

Balcerowicz nadal tak m***243;wi :cojest:

Reetou 12.10.2008 17:20

Ju***378; kilka bank***243;w (kt***243;re same za bardzo nie wiedz***261;, co b***281;dzie jutro) przedstawi***322;o oferty nie***378;le oprocentowanych lokat kr***243;tkoterminowych. Chyba ju***380; nawet p***281;k***322;o u kt***243;rego***347; 10***37;. To chyba najlepsze teraz.

rycho 12.10.2008 17:02

Cytat:

Napisany przez rosol (Post 971218)
Okej fundusze leca na leb na szyje, akcje to samo... w co zainwestowac niewielka kase? do 5000? lokata tylko ?

PS. nie bylo tematu o inwestycjach wiec pisze tutaj ;)

Nie inwestuj.
Teraz.
Przepij.

rosol 12.10.2008 16:58

Okej fundusze leca na leb na szyje, akcje to samo... w co zainwestowac niewielka kase? do 5000? lokata tylko ?

PS. nie bylo tematu o inwestycjach wiec pisze tutaj ;)

sobrus 14.02.2008 16:09

nie mia***322;em wyboru bo jestem '82 ;) mo***380;e gdybym by***322; synem magnata to bym inwestowa***322; :rotfl:. Jak na razie i tak nie mam tyle kasy :D

pepperman 14.02.2008 15:51

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 896944)
Kupie ziemie w jakim***347; dobrym miejscu albo nieruchomo***347;***263;. To najlepsza inwestycja.

spozniles sie kilka lat. jak ruszy sie zreszta w koncu w kwestii odrolnienia gruntow, a w koncu musi to mozna jeszcze wyjsc jak Zablocki.. chyba, ze masz cynk i niedaleko beda powazniejsze inwestycje..

Zetoxa 14.02.2008 15:05

Cytat:

Kupie ziemie w jakim***347; dobrym miejscu albo nieruchomo***347;***263;. To najlepsza inwestycja.

te***380; tak s***261;dz***281;:spoko:

andrzejj9 14.02.2008 11:03

Cytat:

@andrzejj
jak uzbieram juz tyle ze bedzie mozna cos z tym zrobic.
to w d...e będe mieć wszystkie te giełdy.
Kupie ziemie w jakimś dobrym miejscu albo nieruchomość. To najlepsza inwestycja.

Teraz (jeszcze) tak, w przyszłości niekoniecznie. Według mnie na giełdzie można więcej zarobić niż przy inwestycji w nieruchomości. No chyba, że ktoś rzeczywiście się na tym zna, ale na to potrzeba zdecydowanie większych pieniędzy.

sobrus 14.02.2008 11:00

@andrzejj
jak uzbieram juz tyle ze bedzie mozna cos z tym zrobic.
to w d...e b***281;de mie***263; wszystkie te gie***322;dy.

andrzejj9 14.02.2008 10:06

Cytat:

Napisany przez romanesco (Post 896902)
@andrzejj9

Jestem ciekawy, jak załatwiłeś sprawę z Twoim OFE :pytanie: Masz już dostęp on-line do składek :pytanie:

A g...o za przeproszeniem..

Mieli mi wysłać pocztą ze trzy tygodnie temu i jak nie było, tak nie ma.. A że nie miałem w międzyczasie czasu się tym zajmować, to nie zwracałem na to uwagi.

Ale dzisiaj nawet planowałem przejść do się do punktu ING, który jest w pobliżu i zapytać. Tak będzie chyba szybciej niż załatwianie przez internet.

Ale do tej pory szybkość reakcji na zgłoszenia klienta bardzo mnie rozczarowała (na umowę też czekałem kilka tygodni).

romanesco 14.02.2008 09:53

@andrzejj9

Jestem ciekawy, jak załatwiłeś sprawę z Twoim OFE :pytanie: Masz już dostęp on-line do składek :pytanie:

andrzejj9 14.02.2008 09:49

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 896880)
ja tam wole 5% w mbanku. kokosów sie na tym nie zbije ale chociaż włosy nie są siwe :szczerb:

Tyle, że w ten sposób dużo się z tego mieć nie będzie. 5% na dłuższą metę to mało, od tego jeszcze ten głupi podatek. Chcąc rzeczywiście coś sensownego odłożyć na przyszłe lata, pozostaje tylko giełda..

sobrus 14.02.2008 08:39

ja tam wole 5***37; w mbanku. kokos***243;w sie na tym nie zbije ale chocia***380; w***322;osy nie s***261; siwe :szczerb:

pawelblu 14.02.2008 02:37

Bez przesady. Ludzie z 2006 raczej nie stracili, a Ci z 2007 nie stracili tyle ***380;eby sobie ***380;y***322;y podcina***263;.

Jak kto***347; chce zarabia***263; na gie***322;dzie to raczej nie pora na debiut. Jak kto***347; chce odk***322;ada***263; na gie***322;dzie i nie my***347;li o wycofaniu i nie b***281;dzie my***347;la***322; o tym przez najbli***380;sze lata to mo***380;e sobie pozwoli***263; na wej***347;cie IMO. Chocia***380; ja osobi***347;cie nie wiem czy bym wchodzi***322;. Zale***380;y jeszcze w co. S***261; sp***243;***322;ki notowane ju***380; poni***380;ej warto***347;ci nominalnej/kapita***322;u zak***322;adowego nie m***243;wi***261;c ju***380; o kapitale w***322;asnym. Takie zakupy wydaj***261; si***281; by***263; w miar***281; 'bezpieczne'.

ed hunter 13.02.2008 20:27

czyli co? czeka***263; te 20 lat? :mruga:

wiele os***243;b, skuszone sta***322;ymi i du***380;ymi wzrostami zainwestowa***322;o w 2006 i 2007 (do czasu) sporo kasy, wszyscy liczyli na pi***281;kny zysk, a maj***261; w plecy i to nie***378;le.

kiedy ODZYSKAJ***260; to co wsadzili? jeszcze potrwa. ale te pieni***261;dze istniej***261; i kto***347; z nich korzysta, prawda?

w dup***281; dostaje zwyk***322;y zjadacz chleba, "elity" bawi***261; si***281; ich pieni***281;dzmi i zarabiaj***261; krocie.

pawelblu 13.02.2008 19:49

Wi***281;c tak, kilka kwestii.

IMO OFE to wa***322;ek. Po pierwsze deklaruje ile wp***322;acam, po drugie nie mam wp***322;ywu na strategie inwestycyjn***261; pieni***281;dzy w ***380;adnym stopniu (mog***281; tylko wp***322;aca***263; i si***281; modli***263;, ew. zerwa***263; umow***281;...) po trzecie jak osi***261;gn***281; wiek emerytalny to nie mog***281; sobie tego po prostu zabra***263;.

Wi***281;c lepiej t***261; kas***281; kt***243;ra kto***347; chce w***322;o***380;y***263; w OFE wk***322;ada***263; na gie***322;d***281;. W czasie hossy odk***322;ada***263; na lokacie lub koncie oszcz***281;dno***347;ciowym, w czasie silnych przecen kupowa***263; za wszystko. W perspektywie 20 lat wynik powinien lepszy. I co wi***281;cej sami decydujemy kiedy zamykamy geszeft (ca***322;y!) i wrzucamy na jaki***347; pewny instrument (typu lokata), albo kupujemy sobie kilka mieszka***324; i wynajmujemy :) - wedle uznania.

Co do tego co si***281; ostatnio dzieje. Tak to ju***380; jest z gie***322;d***261;. Czasem ro***347;nie czasem spada. W r***243;***380;nym stopniu na r***243;***380;nych sp***243;***322;kach. Ja od po***322;owy listopada nie wykona***322;em ***380;adnej transakcji. I dla os***243;b kt***243;re s***261; na gie***322;dzie polecam spok***243;j, bo w takich momentach spok***243;j zawsze wygrywa (pozwala na to szeroki horyzont czasowy), a dla os***243;b kt***243;re si***281; szykuj***261; - ostro***380;no***347;***263; i przygotowanie si***281; mentalne w***322;a***347;nie na ten szeroki horyzont (a nie na 100***37; na jednej sp***243;***322;ce i 100% na innej w 2 tygodnie).

ania. 13.02.2008 18:30

Niestety tak juz jest w tym naszym kraju ze urzedy moga sobie pozwalac na wszystko a szary obywatel jesli lekko mu sie powinie noga jest scigany od razu

romanesco 18.01.2008 10:03

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 885457)
[...]
Mo***380;esz by***263; pewien, ***380;e gdyby podatnik pozwoli***322; sobie na dwuletni***261; zw***322;ok***281;, to w s***261;dzie znalaz***322;by si***281; na pewno..[...]

Ot***243;***380; to. Podatnik zawsze jest ***347;cigany. Co prawda nale***380;***261; si***281; odsetki za nie przekazanie sk***322;adek w terminie, ale s***261; one bardzo ***347;miesznie niskie. A tak jestem poszkodowany, bo mam mniej ***347;rodk***243;w na koncie w Funduszu. Fundusz przecie***380; inwestuje i pomna***380;a ***347;rodki i zapewne jestem przez to stratny, bo mia***322;bym wi***281;cej kasy.

andrzejj9 18.01.2008 09:54

Cytat:

Napisany przez romanesco (Post 885449)
No to teraz sprawd***378;, czy ZUS przekaza***322; Tobie wszystkie sk***322;adki. Wa***380;ne te***380; czy w odpowiedniej wysoko***347;ci. Je***347;li nie, to trzeba reklamowa***263;. Tylko, ***380;e to d***322;ugo trwa. Ja mam cztery skladki w nieprawid***322;owej wysoko***347;ci, reklamowa***322;em i wyobra***378; sobie, ***380;e trwa to ju***380; 2 lata i nadal sk***322;adek nie ma. ZUS ca***322;y czas odpisuje, ***380;e trwa proces ponownej weryfikacji dokument***243;w. Tylko ja si***281; pytam, czy to ma trwa***263; wieczno***347;***263;, no bo jak d***322;ugo mo***380;na to sprawdza***263;. Po prostu w ZUS jest totalny ba***322;agan i lekcewa***380;***261; sobie klient***243;w ((. Jak rozmawia***322;em z prawnikiem u mnie w pracy, to m***243;wi***322; ***380;e mo***380;na ich pozwa***263; do s***261;du. Ale gdzie ja tam b***281;d***281; si***281; w***322;***243;czy***322; po s***261;dach. Takie sprawy te***380; pewnie trwaj***261; miesi***261;cami, jak nie latami. No i koszty sprawy.

Je***347;li sprawa jest pewna, to koszty rozprawy ci***281; nie interesuj***261;, bo pokryje je ZUS (z naszych pieni***281;dzy :> ), a warto im troch***281; krwi napsu***263; ;)

Generalnie rzuci***322;bym okiem na odpowiednie przepisy i.. je***347;li masz troch***281; czasu mo***380;na si***281; pobawi***263;. Mo***380;esz by***263; pewien, ***380;e gdyby podatnik pozwoli***322; sobie na dwuletni***261; zw***322;ok***281;, to w s***261;dzie znalaz***322;by si***281; na pewno..

Co do wcze***347;niejszego pytania. Niewiele na razie zdzia***322;a***322;em, bo jedynie sprawdzi***322;em, ***380;e umowy nie mam tutaj tylko w domu we Wroc***322;awiu. W weekend b***281;d***281;, to sprawdz***281;, czy tam co***347; jest. Tymczasem znalaz***322;em tylko potwierdzenie zawarcia z nimi umowy, na kt***243;rym by***322; jej numer. Spisa***322;em i napisz***281; do nich z pytaniem o to has***322;o - mo***380;e mi szybciej podadz***261;.

romanesco 18.01.2008 09:16

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 885445)
hehe
u mnie "o wilku mowa" :rotfl:
Wr***243;ci***322;em do domku a tam w skrzynce list od ING, z raportem zgromadzonych ***347;rodk***243;w itp :D

No to teraz sprawd***378;, czy ZUS przekaza***322; Tobie wszystkie sk***322;adki. Wa***380;ne te***380; czy w odpowiedniej wysoko***347;ci. Je***347;li nie, to trzeba reklamowa***263;. Tylko, ***380;e to d***322;ugo trwa. Ja mam cztery skladki w nieprawid***322;owej wysoko***347;ci, reklamowa***322;em i wyobra***378; sobie, ***380;e trwa to ju***380; 2 lata i nadal sk***322;adek nie ma. ZUS ca***322;y czas odpisuje, ***380;e trwa proces ponownej weryfikacji dokument***243;w. Tylko ja si***281; pytam, czy to ma trwa***263; wieczno***347;***263;, no bo jak d***322;ugo mo***380;na to sprawdza***263;. Po prostu w ZUS jest totalny ba***322;agan i lekcewa***380;***261; sobie klient***243;w ((. Jak rozmawia***322;em z prawnikiem u mnie w pracy, to m***243;wi***322; ***380;e mo***380;na ich pozwa***263; do s***261;du. Ale gdzie ja tam b***281;d***281; si***281; w***322;***243;czy***322; po s***261;dach. Takie sprawy te***380; pewnie trwaj***261; miesi***261;cami, jak nie latami. No i koszty sprawy.

sobrus 18.01.2008 09:06

hehe
u mnie "o wilku mowa" :rotfl:
Wr***243;ci***322;em do domku a tam w skrzynce list od ING, z raportem zgromadzonych ***347;rodk***243;w itp :D

romanesco 18.01.2008 09:03

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 885116)
[...]Sprawdz***281; wieczorem, czy na umowie mam jakie***347; has***322;o i spr***243;buj***281; jeszcze raz jutro.

Jestem ciekawy, co za***322;atwi***322;e***347; lub czego si***281; dowiedzia***322;e***347; :pytanie:

A co u Ciebie @sobrus :pytanie:

romanesco 17.01.2008 12:09

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 885116)
[...] Sprawdz***281; wieczorem, czy na umowie mam jakie***347; has***322;o i spr***243;buj***281; jeszcze raz jutro.

W umowie takiego has***322;a prawdopodobnie nie b***281;dzie. Trzeba zadzwoni***263; do BOK-u i poprosi***263; ich o tak***261; us***322;ug***281; (gdy***380; jest to us***322;uga na ***380;yczenie klienta a nie ***347;wiadczona obligatoryjnie, no chyba ***380;e NN ma inne zasady ni***380; CU), a wtedy dostaniesz od nich ten kod do logowania.

andrzejj9 17.01.2008 12:06

Cytat:

Napisany przez romanesco (Post 885107)
:hmm: Co do Nationale Nederlanden, to nie wiem, czy jest taka usługa wglądu w konto osobiste on-line. Musiałbyś zadzwonić do Biura Obsługi Klienta i zapytać. W przypadku Commercial Union, zadzwoniłem do BOK-u, podałem dane osobowe i nr umowy z Funduszem. Po kilku dniach, dyskretną przesyłką otrzymałem specjalny kod do logowania się na koncie on-line. Być może w Nationale jest podobnie.

Myślałem, że ten mówisz o NN. Z tego jednak, co piszą na tej stronie (do której podałem linka), to taka usługa jest świadczona. Sprawdzę wieczorem, czy na umowie mam jakieś hasło i spróbuję jeszcze raz jutro.

romanesco 17.01.2008 11:33

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 885105)
To ta strona?

https://uslugi.ingnn.pl/online/psp/C...NG_SSLOGIN.GBL

I te dane do logowania bierze si***281; z umowy? Numer klienta pewnie tam by***322;, ale nie pami***281;tam, czy podawa***322;em jakie***347; has***322;o (nie mam tego przy sobie).

:hmm: Co do Nationale Nederlanden, to nie wiem, czy jest taka us***322;uga wgl***261;du w konto osobiste on-line. Musia***322;by***347; zadzwoni***263; do Biura Obs***322;ugi Klienta i zapyta***263;. W przypadku Commercial Union, zadzwoni***322;em do BOK-u, poda***322;em dane osobowe i nr umowy z Funduszem. Po kilku dniach, dyskretn***261; przesy***322;k***261; otrzyma***322;em specjalny kod do logowania si***281; na koncie on-line. By***263; mo***380;e w Nationale jest podobnie.

andrzejj9 17.01.2008 11:23

Cytat:

Napisany przez romanesco (Post 885102)
Pewnie, że się da. Trzeba to tylko sprawdzić. A nie dostałeś od nich na koniec roku zestawienia wpływu składek na konto :pytanie: CU przesyła taką informację obligatoryjnie. Ponadto można na ich stronie aktywować sobie wgląd w konto on-line i na bieżąco wszystko śledzić. Jest to bardzo pomocne, bo ja stwierdziłem np. brak kilku składek. Wtedy trzeba napisać do ZUS-u reklamację i muszą Ci wyjaśnić powód nie przekazania składek do Funduszu. Może to być wina ZUS-u ale też i zakładu pracy, który mógł popełnić jakiś błąd w wysyłaniu raportu do ZUS-u.

To ta strona?

https://uslugi.ingnn.pl/online/psp/C...NG_SSLOGIN.GBL

I te dane do logowania bierze się z umowy? Numer klienta pewnie tam był, ale nie pamiętam, czy podawałem jakieś hasło (nie mam tego przy sobie).

romanesco 17.01.2008 11:17

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 885098)
ja jestem w ING-NN od jakiego***347; roku... te***380; chyba wypada***322;oby sprawdzi***263; ;)
co***347; chyba przez internet sie da ale wepcha***322;em papiery do szafy i zapomnia***322;em :D

Pewnie, ***380;e si***281; da. Trzeba to tylko sprawdzi***263;. A nie dosta***322;e***347; od nich na koniec roku zestawienia wp***322;ywu sk***322;adek na konto :pytanie: CU przesy***322;a tak***261; informacj***281; obligatoryjnie. Ponadto mo***380;na na ich stronie aktywowa***263; sobie wgl***261;d w konto on-line i na bie***380;***261;co wszystko ***347;ledzi***263;. Jest to bardzo pomocne, bo ja stwierdzi***322;em np. brak kilku sk***322;adek. Wtedy trzeba napisa***263; do ZUS-u reklamacj***281; i musz***261; Ci wyja***347;ni***263; pow***243;d nie przekazania sk***322;adek do Funduszu. Mo***380;e to by***263; wina ZUS-u ale te***380; i zak***322;adu pracy, kt***243;ry m***243;g***322; pope***322;ni***263; jaki***347; b***322;***261;d w wysy***322;aniu raportu do ZUS-u.

andrzejj9 17.01.2008 11:08

Cytat:

Napisany przez romanesco (Post 885096)
A można wiedzieć w jakim :pytanie:

ING Nationale-Nederlanden

Generalnie chciałem wybrać najlepszy (pytałem zresztą na forum o opinie), ale aż tak istotne to dla mnie nie jest, bo i tak pieniądze wpłacane tam uważam za stracone. Wychodzę z założenia, że albo zarobi się na porządną emeryturę samemu, albo po prostu nie będzie się jej miało.

sobrus 17.01.2008 11:03

ja jestem w ING-NN od jakiego***347; roku... te***380; chyba wypada***322;oby sprawdzi***263; ;)
co***347; chyba przez internet sie da ale wepcha***322;em papiery do szafy i zapomnia***322;em :D

romanesco 17.01.2008 10:55

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 885093)
Ja jestem w funduszu od niecałych trzech miesięcy - ciekawe ile mam pieniędzy na koncie ;)

A można wiedzieć w jakim :pytanie:

andrzejj9 17.01.2008 10:46

Cytat:

Napisany przez romanesco (Post 885076)
Fundusze Emerytalne, też inwestowały. Ja jestem w CU, ciekawe jaką zanotowali stratę... :ysz:

Ja jestem w funduszu od niecałych trzech miesięcy - ciekawe ile mam pieniędzy na koncie ;)

romanesco 17.01.2008 10:02

Fundusze Emerytalne, też inwestowały. Ja jestem w CU, ciekawe jaką zanotowali stratę... :ysz:

sobrus 17.01.2008 09:54

w***322;a***347;nie m***243;wili o tym w radiu - jak kto***347; zainwestowa***322; rok temu to "mo***380;e nawet jest na plusie", a jak p***243;***322; roku temu to m***243;g***322; straci***263; nawet 50***37; :wow:. Dobrze ze nic nie kupi***322;em cho***263; sie zastanawia***322;em. Miejmy nadzieje ***380;e to nie kt***243;ry***347; z obiecywanych cud***243;w.

edit: (nie - nie chce tu robi***263; OT o polityce, ostatnie zdanie to tylko mruczenie pod nosem ;) ale trudno nie zauwa***380;y***263; ***380;e spadki s***261; ostatnio powa***380;ne ... )

SpeedFreaK 16.01.2008 20:49

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 885024)
He he... niektóre FI spadły do dokładnie takiego samego poziomu jak w zeszłym roku.

Trzeba będzie może w tym dołku coś kupić.

:D

To jeszcze nie koniec spadków. Wieksze odbicie prawdopodobnie dopiero w drugiej połowie roku. Ja bym nie ryzykował :D

ed hunter 16.01.2008 19:40

ja bym nie ***322;apa***322; spadaj***261;cego no***380;a, bo si***281; skaleczy***263; mo***380;na...

Kris 16.01.2008 17:48

He he... niekt***243;re FI spad***322;y do dok***322;adnie takiego samego poziomu jak w zesz***322;ym roku.

Trzeba b***281;dzie mo***380;e w tym do***322;ku co***347; kupi***263;.

:D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:24.