![]() |
Cytat:
Cokolwiek... Może być i "żałujemy" :mruga: :D |
Cytat:
|
Moim zdaniem oddawanie w obecnej sytuacji laptopa z nagrywarką to bezsens
Dlaczego? Ano nie oddaje się dobrze działającego sprzętu tylko dlatego Że odmawia współpracy z miernowatymi płytami Esperanza Ludzie! Trochę inwencji!!! Poza tym niestety ale aktualizacja biosu w starych nagrywarkach to po prostu konieczność :taktak: Gdyż płyty x4 i x8 z ADIPem akceptowalnym przez starsze napędy DVDRW zanikają Pojawiają się nowe - których strategii nie ma w starych biosach :nie: I im prędzej się zrozumie tę konieczność Tym lepiej dla użytkowników :taktak: BTW Są użytkownicy, którzy oddają do serwisu komputery tylko dlatego Że ich nagrywarki nie sympatyzują z płytami Esperanza Oczywiście szanujemy ich... :> :czar: |
Cytat:
No i jeśli wgrasz do nagrywarki oryginalny firmware producenta, to na pewno nie unieważnią gwarancji :taktak: Nie trzeba usuwać tematu, może komuś innemu te rady pomogą ;) |
Próbowałam wszystkiego, co poleciliście. Biosem etc. się bawić nie będę, żeby mi potem nie marudzili, że unieważniłam tym gwarancję czy coś.
Oddam laptopa do serwisu, nie mam innego wyjścia, niestety. Dziękuję wszystkim za pomoc! Pozdrawiam! PS. Temat można usunąć. |
Cytat:
Szkoda... :( Nazwa GTW bardziej mi się podobała... :czytaj: || |
Niezawodne i solidne MPO.
Prosze nie zboczac z tematu. |
nikt si***281; nie spodziewa z hiszpa***324;ska brzmi***261;cej Esperanzy :D
|
Cytat:
spróbuj też wgrać nowy firmware do wypalarki, może pomoże ;) |
Cytat:
Uuuuu.... :blee: |
Cytat:
Tajemnicze płytki? Nośniki? Esperanza. |
Zrobiłam wszystko i, niestety, jest dalej to samo :(
|
|
Cytat:
Ja jestem "zielona" w tych sprawach... |
Poza tym należy też wymienić markę i rodzaj nagrywanych płyt CDR i DVD
I nie sugerować się, że u kolegi się nagrało :nie: No, chyba, że kolega ma taki sam model nagrywarki :czytaj: :mruga: |
Na początek:
Witamy na forum :welcom: :) Wracając do tematu, to ja bym sprawdził czy jest włączone DMA, zainstalował ASPI i ewentualnie usunął w menedżerze urządzeń IDE i uruchomił system ponownie, by ten mógł na nowo zainstalować IDE. Ja bym spróbował właśnie w ten sposób :taktak: |
Nagrywarka i jej "humory".
Laptop: Prestigio 551
Napęd optyczny: DVD+/-RW DL (Slimtype DVDRW SOSW-8335) Witam. Mam problem z nagrywarką w laptopie. Zacznijmy od tego, że laptop ma zaledwie 3 miesiące. Napęd nagrywa CD, DVD, a także odtwarza CD i DVD. Jeszcze 3 dni temu wszystko normalnie działało, nie było żadnych problemów, nawet najmniejszych. Do czasu? Przedwczoraj się "zaczęło". Chciałam nagrać płytę DVD z danymi. Wypalałam najpierw Deep Burner'em, następnie Nero. Niestety... Nagrywarka zaczęła zachowywać się dziwnie. Otóż płyt DVD nie nagrywa w ogóle. "Blokuje" prędkość do x1 i zaraz po rozpoczęciu procesu zapisu, wyskakuje mi info., że "zapis nie powiódł się" etc. Zauważyć warto, że ten sam nośnik nadal jest nagrywalny (u kolegi normalnie wszystko się nagrało). Co do płyt CD, to nagrywarka wypala je, owszem, ale również "blokuje" prędkość - mam do wyboru tylko x5 i x10 (a nośniki można przecież nagrywać max. x52!). Kompletnie nie rozumiem, o co chodzi. Będę wdzięczna za porady, wskazówki, rozwiązania. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:05. |