![]() |
Ilość załączników: 1
A pewnie, ***380;e mog***281; napisa***263;...
No to do dzie***322;a ;) Za***322;o***380;enia: Chcemy otrzyma***263; nast***281;puj***261;cy dokument kt***243;ry sk***322;ada si***281; z 5 rozdzia***322;***243;w, a ka***380;dy rozdzia***322; z 3 stron. Ma to wygl***261;da***263; tak: Cytat:
Wykonanie: 1. Uruchamiamy Writer 2. W nowo otwartym dokumencie naciskamy przycisk F11, uruchomi nam to okno (style i formatowanie) 3. W nowo otwartym oknie (style i formatowanie) wybieramy Style strony i zaznaczamy by nam wy***347;wietla***322; tylko style niestandardowe. 3. Prawym przyciskiem myszy tworzymy 6 styli (5 styli dla rozdzia***322;ow z nag***322;owkiem, 1 jeden styl dla stron bez nag***322;owka, oczywi***347;cie w opcjach stylu nale***380;y zaznaczy***263; w***322;acz nag***322;owek... Gdy mam ju***380; style przechodzimy do dalszej cze***347;ci a mianowicie ... :hmm: do punktu 4 4. Klikamy na nasz pierwszy styl tycz***261;cy sie nag***322;***243;wka (Rozdzia***322;_1) tym samym stornie pryzpiszemy ten styl. 5. Wpisujemy do nag***322;owka np. Rozdzia***322;_1 6. Poni***380;ej nag***322;***243;wka wpisujemy dowolny tekst i go zaznaczamy, poczym klikamy raz na styl (Strona <-- styl bez zaznaczonej opcji nag***322;***243;wek, tak go sobie nazywamy) 7. Nastepnie wstawiamy r***281;czny podzia***322; strony, z zastosowaniem stylu Strona 8. Zaczynamy cos pisa***263;, i zaznaczamy tekst i raz tylko klikamy na styl Strona Od teraz automatycnzie bedzie przyjmowa***322;, styl strony bez nag***322;***243;wka... 9. Gdy ju***380; zapiszemy ***380;***261;dan***261; ilo***347;***263; stron, i chcemy kolejny nag***322;***243;wek to wstawiamy r***281;czny podzia***322;, a jako styl wybieramy kolejny rozdzia***322;. Poczym sytuacja powtarza si***281; analogicznie do opisanej powy***380;ej... W za***322;***261;czniku znajdziesz, przyk***322;***261;dowy dokument opisuj***261;cy przedstawione zagadnienie. PS. Polecam podr***281;cznik do OpenOffice.org, dzi***281;ki niemu doszed***322;em jak to wykona***263;, podr***281;cznik do nabycia w hipermarkecie emule (wprawdzie jest do werjsi 1.1 ale wi***281;kszo***347;***263; opisanych tam zagadnie***324;, wykonuje si***281; identyko w wersji 2.0.3) |
Mo***380;esz napisa***263;, jak? Nie jest mi to teraz potrzebne, ale na przysz***322;o***347;***263; mo***380;e si***281; przyda***263; :)
|
Ju***380; nie aktualne, przewertowa***322;em podr***281;cznik (w pdf) do OpenOffice i wiso jasne... ale to by***322;o proste :D
|
Kolejny problem z OpenOffice, a wi***281;c do rzeczy:
Za***322;u***380;my, ***380;e chcemy stworzy***263; dokument sk***322;adaj***261;cy si***281; z 5 rozdzia***322;***243;w, a ka***380;dy rozdzia***322; z 10 stron. Ma wygl***261;da***263; to tak: Pierwsza strona ma mie***263; nag***322;***243;wek i Stopke (wstopce ma mie***263; numer strony) Druga strona ma by***263; bez nag***322;owka, ale ma mie***263; stopke Trzecia strone ma by***263; bez nag***322;owka ale ma mie***263; stopke Czwarta ..... Nastepny rozdzia***322;, czyli strona z nag***322;***243;wkiem i sytuacja sie powtarza ... Bez problemu mo***380;na taki dokument stworzy***263; korzystaj***261;c z podzia***322;u r***281;cznego, ale wtedy musze dla ka***380;dej strony z osobna ustawia***263; styl poprzez podzia***322; r***281;czny, a jak chce by by***322;o tak: Mam pierwsz***261; strone z nag***322;***243;wkiem, zapisuje j***261; ko***324;czy si***281; strona i automatycznie przechodzi na kolejn***261;, jednak kolejna jest ju***380; bez nag***322;***243;wka tylko ze stopk***261;, a jak zechce by by***322; z nag***322;***243;wk***261; to walne podzia***322; r***281;czny.... Chyba jasno opisa***322;em m***243;j problem, da si***281; cu***347; takiego zrobi***263;..... Powy***380;ej w postach, jest opisana podobna sytuacja, ale opiera si***281; na podzia***322;ach r***281;cznych... Otyle ustawianie podzia***322;u r***281;cznego dla kilku rozdzia***322;***243;w nie jest m***281;cz***261;ce i pracoch***322;onne, jednak dla ka***380;dej storny z osobna, jest to tragedia .... Jakie***347; pomys***322;y :> To si***281; musi chyba dac, jako***347; ustawi***263;, bo ja jak ustawie styl z nagl***243;wkiem, iz apisze kartke i przechodiz automatycnzie do kolejnej to kolejna znowu ma nag***322;***243;wek, tne sam co strona 1 ... |
Cytat:
Ale generalnie wnioskuję, że masz prolem z tym, żeby na dowolnych stronach móc wpisywać różne rzeczy w nagłówku lub też w ogóle zostawić go pustym. No to robisz tak, że dajesz kursor na stronie, której styl chcesz skopiować (czyli przykładowo jakiejś z nagłówkiem), następnie wyświetlasz style (Format --> Style i formatowanie), dajesz "Nowy styl z zaznaczenia" (po prawej stronie ramki) i tam wpisujesz charakterystyczną nazwą - np. Rozdział 2. Teraz przechodzisz kursorem w miejsce, gdzie chcesz wstawić inny nagłówek (pod warunkiem, że masz już ustawione sekcje) lub dochodzisz do końca strony poprzedzającej i wstawiasz ręczny podział z zaznaczeniem stylu na kolejnej stronie (wybierasz ten, co utworzyłeś). Potem możesz edytować nagłówek, lub całkowicie go wyrzucić bez wpływu na treść poprzedniej sekcji. Z kolejnymi sekcjami postępujesz analogicznie - dla każdej musisz stworzyć osobny styl (najłatwiej przez wspomnianą funkcję "Nowy styl z zaznaczenia"). |
Cytat:
Robie tak: Daje wstawiam nagłówek, ustawiam styl jako nagłówej wpisuje tekst, następnie poniżej nagłówka wpisuje tekst ustawiam styl, jako stopka, poczym tworze ręczny podział, i na drugiejs tronie pojawia się nagłowek, który edytuje, a co zatym idzie zmiany pojawiają się też na 1 stronie ??? A więc, mógłbyś napisać, jak krok po kroku ustawić żeby było jak w tym załączniku, który został dany pare postów wcześniej ... EDIT Chyba rozgryzłem ... ze nagłówkiem prawie, tylko jak zrobić, by na drugiej stronie nagłówka nie było pozastosowanym podziale ręcznym. wiem jak zrobić by były dwa inne nagłówki, ale jak zrobić by tak: 1 strona nagłówek (to akurat wiem jak zorbić) 2 strona po podziale ręcznym storny 1 brak nagłowka (tego nie wiem) 3 nagłówek inny niż na 1 (to akurat wiem jak zorbić) |
Cytat:
|
@andrzejj9 szukałem i znalazłem :) http://forum.cdrinfo.pl/676114-post298.html
|
Chodzi***322;o mi o PDF zabezpieczony has***322;em, pyta***322;e***347; o to o ile dobrze pami***281;tam kilka post***243;w temu..
|
|
Cytat:
Najwyżej prześlę ci PDF'a zapewnieczonego hasłem i hasło podam na priva, czy gdzieś. Znalazłeś już czy i jeśli to jak można takiego PDF'a w OO zrobić? |
Cytat:
Cytat:
|
Podes***322;a***263; ewentualnie mog***281;, ale ***380;e z du***380;ym prawdopodobie***324;stwem b***281;dzie ona wydana w formie ksi***261;***380;ki, to b***281;d***281; mia***322; oczywist***261; pro***347;b***281; o nierozpowszechnianie w ***380;adnej postaci, a najlepiej jak przejrzysz, to skasowanie.
No i zajmuje obecnie ponad 6MB, a jeszcze kilka rzeczy chc***281; dorzuci***263; ;) Poza tym nie wiem, czy obj***281;to***347;***263; nie zmieni si***281; po przekonwertowaniu do PDF-a. |
@andrzejj9 jak uko***324;czysz prac***281; to pode***347;lij mi na email. (o ile to mo***380;liwe).
|
No to ok, zaraz si***281; za to bior***281;.
|
Tak. Czasami wiele dr***243;g prowadzi do jednego celu ;)
|
Ale rozumiem w takim razie, ***380;e metoda, kt***243;r***261; kilka post***243;w temu wymieni***322;em, jest prawid***322;owa?
|
@andrzejj9 masz racj***281; szybciej i ***322;atwiej b***281;dzie powstawia***263; wpisy ;)
|
Cytat:
Dwa natomiast, to że ja mam kilka różnych nagłówków, o różnej wielkości liter, rodzaju formatowania liter (kapitaliki), akapitach, wypunktowaniach itp. Domyślam się, że mogę zrobić styl na każdy z nich, ale teraz to już nie ma sensu - łatwiej będzie zaznaczać i wrzucać do spisu. Tak przynajmniej sądzę. |
@andrzejj9 dla pierwszego nag***322;***243;wka zr***243;b styl z zaznaczenia. Dla kolejnych nag***322;***243;wk***243;w przez zaznaczanie utworzonym stylem.
|
Cytat:
|
Cytat:
Menu Wstaw--->Indeks i Spisy--->Zaznaczasz zak***322;adk***281; dodatkowe style i wybierasz te kt***243;re zastosowa***322;e***347; dla nag***322;***243;wk***243;w. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Ok, doszedłem do końca formatowania, poszło nawet nieźle, chociaż kilka zgrzytów po drodze było. W każdym razie efekt końcowy naprawdę mnie zadowala :)
Teraz doszedłem do spisów i pojawił się problem. Z tego, co widzę spis tabel mogę wstawić w miarę bezpoleśnie, natomiast ni cholery nie mogę wstawić spisu Rysunków. Jest to dla mnie 'dość' istotne, bo mam ich prawie 100 i naprawdę nie widzi mi się wypisywanie ich tytułów ręcznie.. Można to zrobić automatycznie? Druga rzecz to spis treści. Z tego, co widzę, również program nie chce tego zrobić automatycznie, więc podejrzewam, że będę musiał ręcznie zaznaczyć wszystkie nagłówki i wstawić do spisu. Z tego, co wyczytałem w helpie, robi się to następująco: zaznaczam wyraz/zdanie --> Wstaw --> Indeksy, wpisy --> Wpis --> i tak wpisuję, co ma się wyświetlać i na jakim poziomie. Coś przegapiłem? ---- EDIT No i tradycyjnie po zadaniu pytania muszę zrobić edit ;) Z pierwszym już sobie poradziłem, nie wiem, czemu tak jest, że szukam pół godziny i nie mogę znaleźć, zadaję pytanie, wchodzę jeszcze raz od niechcenia do programu i.. znajduję od razu.. :) Ale nawet mi się to podoba, przynajmniej już wiem, jak to działa :) |
Problem ze spisem powrócił.
Gdy tworze dla prostego spisu treści odnośniki wszystko jest ok. Problem pojawia się przy spisie dwu lub więcej poziomowym. Hiperłącza nie działają zbyt dobrze :] W załączniku umieściłem dokument ze zrobionym spisem treści. Będę wdzięczny za znalezienie babola. |
Czy w OO mozna za***322;o***380;y***263; blokady na rofmat PDF? Chodzi konkretnie o zabezpieczanie przed drukowaniem, zmianami itp.
P.S. Wiem, ***380;e takie zabezpieczenie mo***380;na b. ***322;atwo zdj***261;***263;... |
odsylacze dzialac powinny zawsze, jezeli dany styl jest pozycja spisu tresci
a zeby styl byl pozycja spisu tresci musisz najpierw wlaczyc opcje NARZEDZIA/NUMERACJA KONSPEKTU tu wybierasz poziomy domyslenie sa to naglowki, ale mozesz przypisac wlasne style oczywisice mozesz kazac mu numerowac lub zrobic BRAK dopiero teraz wstaw index - spis tresci |
Cytat:
EDIT Niestety ale takie odsy***322;acze dzia***322;aj***261; tylko gdy jako styl akapitu ustawi***281; "Nag***322;***243;wek". Przy w***322;asnym stylu ustawionym z zaznaczenia nie chce dzia***322;a***263;... Poradzi kto***347; ? :) |
Sprawdz***281; wieczorem, ale zawsze to jaki***347; spos***243;b, dzi***281;ki :)
|
tabela ze swej natury jest czescia tekstu
wiec tak jak tekst nie mozesz jej przesuwac zeby tabelka mogla byc przemieszczana tak jak chcesz - musisz ja wstawiac w ramke tekstowa - tak, jak bys to robil z tekstem ktory chcesz przesuwac |
Cytat:
Jeszcze jedno pytanie, szukam cały czas odpowiedzi, ale może będziesz mógł mnie chociaż naprowadzić. Męczyłem się wczoraj z ustawianiem na stronie obrazków i tabel. Z obrazkami generalnie nie ma problemu, chociaż czasami po dodaniu podpisu nie mogę zaznaczyć całości obrazka z podpisem, bo po ułamek sekundy po zaznaczeniu ono znika. Nie wiem, czemu, ale w końcu przechodzi, więc czort już z tym. Mam natomiast problem z tabelami. Nie wiem w ogóle czy można coś takiego zrobić, ale chciałbym je mieć podobnie jak obrazki - z taką ramką wokół, żeby można je było dowolnie przesuwać. Bo teraz mogę tylko normalnie wstawiając lub usuwając linie przed tabelą podnieść ją w górę albo przesunąć w dół, natomiast nie mogę dowolnie przesuwać jej w obrębie strony. Da się jakoś to zmienić? Czy to przez zakotwiczenie (jak robię z obrazkami) czy może w inny sposób? |
ok @ndy - juz mam
po prostu musisz klikac nie przed i po W zeby wstawic znaczniki poczatku i knca hiperlacza daj je na sam poczatek (pierwsze okineko) i koniec (ostatnie) w ten sposob cala linijaka bedzie hiperlaczem kolejne okienka oddzielaja rozne elementy spisu - numer rozdzialu, tytul, strone wiec zalezy co obejmiesz laczem jesli wstawisz dwa znaczniki pod rzad to nie objemiesz nimi nic - czyli nie bedzie lacza |
@ndy - coz moge powiedziec... powinno dzialac :(
andrzejj9 - co do tych tytulow rozdzialow w naglowkach - nie musisz robic styli dla kazdego rozdzialu - przeciez jest funcja wstawiania pola "tytul rozdzialu" w zaawansowanych ustawien |
Pr***243;bowa***322;em w OO stworzy***263; spis tre***347;ci z odsy***322;aczami wed***322;ug opisu z pomocy:
Cytat:
|
oczywiscie, ze tak
F11 to tylko plywajace okno zarzadzania stylami podobne okno ma nawigator (bardzo sie przydaje, jak dokument zaczyna rosnac i byc coraz bardziej skomplikowany) |
Jeszcze jedna uwaga odno***347;nie tworzenia nowych styli z przekopiowanymi ustawieniami. Z tego, co widz***281;, to to F11 tak naprawd***281; nie ma znaczenia, natomiast ma znaczenie to, gdzie w danym momencie jest kursor. Musi si***281; znajdowa***263; w sekcji, z kt***243;rej ustawienia chcemy przekopiowa***263;. Wtedy nowoutworzony (z zaznaczenia) styl b***281;dzie mia***322; te domy***347;lne ustawienia.
|
Ok, po kolei :)
(przy okazji - pierwszy post edytować mogłeś :fiu: ;) ) Co do pierwszego posta, czyli instrukcji, to zaraz będę sprawdzał, ale podejrzewam, że zadziała i znowu okaże się, że przegapiłem jakąś funkcję :) Ehh.. trzeba jednak zainswestować w jakiś podręcznik, bo help - mimo, że dobry (naprawdę sporo rzeczy już w nim znalazłem) - to jednak pewne ograniczenia ma. W każdym razie.. dzięki za pomoc :) (znowu ;) ) Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
wstawiasz rysunek
potem z menu WSTAW wybierasz opcje podpis (wiem - tyle juz wiesz sam bo inaczej bys nie pytal :P ) a teraz wciskasz w okienku AUTOPODPIS zaznaczasz w lewej kolumnie nowego okna "OpenOffice Writer - OBRAZ" zeby aktywowac edycje z menu rozwijanego wybierzsz Rysunek i... kasujesz "unek" wstawiajac tam kropke :P :taktak: jeszcze drobne uwagi: - swietny opis OO jest na polskiej stronie WikiPedii - spacja nierozdzielajaca (i inne znaki nierozdzielajace) wstawia sie tak jak w WordPerfekcie czy innych pakietach, a nie tak jak w Office - czyli ctrl+space a nie ctrl+shift+space - plik najlepiej eksportowac do pdf przed wydrukiem (ta uwaga dotyczy wszystkich mozliwych pakietow biurowych), bo edytory tekstu przed rozpoczeciem druku dokonuja formatowania pod katem drukarki (Office tez, jezeli ktos w to watpi...) co moze skutkowac (dzieje sie to bardzo, bardzo zadko, ale...) drobnymi przesunieciami w dokumencie w pdf to jest oczywiscie niemozliwe - w koncu pdf to wizualna wersja pliku ps... :) no i jeszcze jedna rzecz za ktora OO nie mozna nie kochac im wiecej piszesz tym wiecej sie pakiet uczy uzywanych przez Ciebie slow warto, jesli ich nie zna i podkresla na czerwono, dodawac je do slownika bo slowa uzywane najczesciej i znajdujace sie w slowniku jako poprawne proponuje na bierzaco po wpisaniu 3 pierwszych znakow po koniec mojej pracy mgr praktycznie pisalem po 3 litery, enter, koncowka i znowu 3 litery, enter... naprawde duzo szybciej sie pisze :) qrcze - trzeci post pod rzad, ale w tym dziale edytowac mi nie wolno :| to autouzupelnianie, o ktorym pisalem wyzej, jest tez w MS Office ale prosze wiezyc - to nie to samo OO proponuje wyrazy bez koncowek, jezeli wpisujemy je czesto w roznych odmianach - wiec latwej pisac poprawnie bez ciaglego wciskania backspace w dodatku, po dlugiej pracy, proponuje naprawde duzo slow, a nie jaskies tam sporadyczne - pisanie idzie kilka razy szybcie to co MS w tej kwestii zrobil to zenada :) |
No i obsługa programu staje się coraz przyjemniejsza :)
Szkoda, że od początku pracy w nim nie pisałem.. A jeszcze taka jedna rzecz - w sumie drobna, ale może wiesz, gdzie szukać możliwości zmiany. Przy wstawianiu podpisów do Rysunków, pojawia się automatycznie początek "Rysunek x" i dalej już do wyboru separator i treść. Wszystko ok, sformatowałem to sobie w odpowiedni sposób, ale wolałbym, aby wyświetlało się "Rys. x". Mogę to zmieniać ręcznie, ale rysunków będzie sporo, więc nie bardzo mi się chce. Da się jakoś automatycznie sformatować? |
:taktak:
|
Cytat:
Wracam do tego F11, o którym mówiłeś wcześniej, a konkretnie tworzenia styli. Bo jeśli potrzebuję osobny styl do każdego rozdziału, a tych mam koło 20, to wpisywanie tych wszystkich danych, które są identyczne (bo różnica jest tylko w zawartości nagłówka i czasem stopki, jak chcę wyrzucić numer strony) jest bez sensu. Przynajmniej ręcznie. Więc jeszcze raz, w jaki sposób je przekopiować. Według instrukcji, tak jak zrozumiałem, wziąłem utworzyłem nowy styl (Nazwałem go "Rozdział 3") i po wypełnieniu wszystkich rubryk przycisnąłem F11. Oczywiście nic się nie stało, ale zatwierdziłem go i poprzez Utwórz nowy (przyciskając prawym na nazwie stylu "Rozdział 3" i wybierając "Nowy") chciałem utworzyć kolejny. Ale wszystkie ustawienia są wyzerowane (domyślne) i wszystko trzeba zmieniać jeszcze raz. Gdzie tu popełniam błąd? (chodzi mi o to, aby można było utworzyć x identycznych styli, ale o różnych nazwach) ---- EDIT Ehh.. czemu, jak już napiszę pytanie, to znajduję na nie odpowiedź.. Nie zrozumiałem tego sformułowania 'z zaznaczenia'. Dopiero teraz znalazłem, że jest taka funkcja i jak poprzez nią tworzę nowy styl, to rzeczywiście wszystkie dane się zachowują.. Sorry za zawracanie głowy i dzięki za pomoc :). Może na chwilę starczy mi tej wiedzy ;) |
tak :)
prawda ze proste i piekne? cokolwiek zmienisz - zaktualizuje sie :) |
Cytat:
Napiszę krok po kroku, co robię. Jeśli jest tu jakiś błąd, popraw mnie: 1) Ustawiam kursor myszy na końcu powiedzmy rozdziału 1 2) Daję WSTAW --> PODZIAŁ RĘCZNY --> PODZIAŁ STRONY i tak jak mówiłeś ustawiam od razu styl - w tym wypadku "Mój styl" (tak nazwałem ten, który utworzyłem) 3) Następna strona jest stroną tytułową kolejnego rodziału, przechodzę więc na jej koniec i ponawiam procedurę. Teraz chciałbym, aby na tej stronie tytułowej (którą teoretycznie oddzieliłem od tekstu wcześniejszego i późniejszego) nie było ani nagłówka ani stopki (tzn. być sobie może, ale żeby nie było w nim żadnej treści), więc ją kasuję - niestety jednocześnie kasuje się ona w części poprzedniej i kolejnej. Podobnie chciałbym móc w tekście następującym po stronie tytułowej zmienić tekst w nagłówku, ale jak to robię, automatycznie zmienia się także w pozostałem części. W którym miejscu popełniam błąd? ----- EDIT Ok, chyba już wiem, w czym jest problem. Przeanalizowałem dokładnie ten twój przykładowy dokument i widzę, że każda strona (poza dwoma ostatnimi) ma swój własny styl. Tak też zresztą podejrzewałem wcześniej, ale nie byłem pewien. Czyli dla każdej strony (części dokumentu) musi być osobny styl, inaczej pomimo zastosowania podziałów części są traktowane wspólnie. Zaraz sprawdzę, czy to działa, ale jeszcze skoro już cię męczę ;) to rzeczy to ostatecznie uporządkować: Cały tekst dzieli się na części tworzone poprzez podział ręczny. Ale jeżeli w różnych częściach zastosuje się ten sam styl to traktowane są one jako całość (pod względem formatowania). Natomiast, żeby użyć różnych styli trzeba użyć podziałów, bo inaczej ustawić można tylko jeden styl dla całej jednej części - zgadza się? |
tak podzial rezczny jest rozwiazaniem
ale: najpierw robisz style stron aktywujac naglowki i stopki (ocziwscie mozesz zrobic to pozniej) potem ustawiasz sie tam, gdzie chcesz zminic format i wstawiasz reczny znak podzialu ustawiajac jednoczescnie nastepstwo stylu! i dziala dowod w zalaczniku :) teksty w stopkach i naglowkach mozesz edytowac w dowolnym momencie, formatowac itd PO WSTAWIENIU DANEGO STYLU W TEKSCIE! wstawianie znaku podzialu strony za pomoca sktoru klawiszowego nie zmienia stylu strony (przyklad masz na dwoch ostatnich stronach w zalaczonym doku) |
No to ja znowu mam pytanie, bo nie wychodzi mi to, a w helpie nie mog***281; znale***378;***263; rozwi***261;zania. Dwie rzeczy:
1) Co jest w OO odpowiednikiem wstawiania podzia***322;u w Wordzie? W Wordzie, jak chcia***322;em zrobi***263; r***243;***380;ne formatowanie, czy chocia***380;by zawarto***347;***263; stopki, to dawa***322;ek "Wstaw podzia***322;" od nast***281;pnej strony i tam mog***322;em ju***380; edytowa***263;. Tutaj z pomocy wynika***322;oby, ***380;e odpowiednikiem jest "Podzia***322; r***281;czny" i rzeczywi***347;cie - dzia***322;anie wygl***261;da podobnie, ale do stopki si***281; to nie odnosi. 2) No i w***322;a***347;nie druga rzecz dotyczy tej nieszcz***281;snej stopki i nag***322;***243;wka. Chcia***322;bym na wybi***243;rczych stronach wyrzuci***263; numeracj***281; stron i nag***322;***243;wek, oraz dodatkowo w ka***380;dym rozdziale zrobi***263; inny nag***322;***243;wek. My***347;la***322;em, ***380;e wystarczy w***322;a***347;nie ten podzia***322; - czy to r***281;czny, czy - je***347;li jest mo***380;liwo***347;***263; - co innego. Ale jak na razie jedynie pierwszy rozdzia***322; mam tak oddzielony od pozosta***322;ych, natomiast reszta ju***380; jest wzajemnie od siebie zale***380;na. W jaki spos***243;b mog***281; wyr***243;***380;nia***263; jaki***347; obszar tekstu - czy to jedn***261; stron***281;, czy kilka, w taki spos***243;b, ***380;eby m***243;c je niezale***380;nie formatowa***263;? |
Chcia***322;em sobie dla testu stworzy***263; dokument z takim numerowaniem stron:
Pierwsza strona (nienumerowana, liczona) Druga strona (nienumerowana, liczona) Trzecia strona (numerowana, liczona) Czwarta strona (numerowana, liczona) Pr***243;bowa***322;em to zrobi***263; przez ustawienie stylu "Pierwsza strona" dla pierwszej i drugiej stronki. Niestety styl ustawia si***281; tylko dla pierwszej, durga ma dalej ustawiony "Domy***347;lny". W jaki spos***243;b ustawi***263; go dla drugiej? EDIT Ju***380; sobie poradzi***322;em :) |
Cytat:
Ale przyda się na przyszłość, dzięki :) |
podejscie do sekcji jest w OO "tradycyjne" - sluza do rozrozniania ROZNEGO formatowania, a nie czaseci tekstu
wszystkie ustawnienia zas mozna kopiowac,a le dosc dziwnie towrzysz styl, cos w nim formatujesz - wciskasz F11 robisz nowy z zaznaczenia i w menu kontekstowym modyfikacji sprawdzasz czy wsio jes ok to taka szybka wersja :) |
Szczerze mówiąc nie do końca zrozumiałem tę instrukcję ;) ale już sobie poradziłem (pewnie w podobny sposób).
Stworzyłem swój styl, w którym przepisałem wszystkie ustawienia z tego, który modyfikowałem wcześniej (swoją drogą szkoda, że nie da się - jeśli się nie da - po prostu tych ustawień przekopiować automatycznie). I teraz wystarczy użyć go w nowej sekcji. Jedyne czego nie wiem, to jak zachować zawartość tej stopki? Tzn. przekleić ją to żaden problem, bo aż tyle tych sekcji nie mam (może koło 20), ale jeśli można to zrobić, to też bym od razu ustawił, żeby już mieć komplet. Dzięki za linki, przejrzę je. |
andrzejj9 - towrzysz styl stony ze stopka
wstwiasz go ze znakiem podzialu przechodzisz do nastepnej sekcji gdzie nie ma tej stopki i modyfikujesz jej styl stopke mozesz wkopiowac sporo wiedzy: zobacz http://www.taming-openoffice-org.com/index.htm oraz http://mindmeld.cybersite.com.au/ind...ge=ask&reset=1 oczywiscie oprocz forum OO |
Cytat:
|
BD - wiem :) widzialem nie jedna publikacje napisana w Wordzie, ksiazke, prace mgr itd, nawet z rysunkami technicznymi itd
niektore wydawnictwa nawet uzywaja go w wersjach roboczych do pracy grupowej nad publikacjami i nie rozumie tego moja wiedza na temat procesorow tekstu byla swego czasu bardzo duza i naprawde lepiej dostosowanym do pracy na duzych tekstach byl OO od tego czasu ja sporo zapomnialem, Word ma troszke inne ikonki i XML a OO... przeskoczyl o kolejny rok swietlny :) zyskal np PDF, VBA, XML byl juz w nim dawniej... BD - w Wordzie raczej bys mnie niczym nie zaskoczyl ;) |
Cytat:
|
a probowales robic CTRL+A i wtedy stopke? :D
|
B***322;***261;d mia***322; troch***281; inn***261; przyczyn***281; - problem by***322; w momencie, kiedy dokument z Worda otwiera***322;em bezpo***347;rednio w OO. Kiedy otworzy***322;em go w Wordzie i przekopiowa***322;em r***281;cznie, wszystko by***322;o w porz***261;dku. Chocia***380; wyczyta***322;em te***380; na internecie (ale bardzo pobie***380;nie), ***380;e istnia***322; taki problem i wysz***322;a nawet jaka***347; ***322;atka na niego. ***346;ci***261;gn***261;***322;em t***261; niby dzia***322;aj***261;c***261; wersj***281;, ale naturalnie nic si***281; nie zmieni***322;o.. W ka***380;dym razie ju***380; dzia***322;a, wi***281;c zacz***261;***322;em si***281; bawi***263; formatowaniem.
Program mi si***281; podoba i ju***380; prawie na pewno przy nim zostan***281;. Na razie ca***322;kiem nie***378;le mi to formatowanie idzie, ale mam ju***380; jedno pytanie, kt***243;rego nie mog***322;em sam rozwi***261;za***263;. Ustawi***322;em sobie stopk***281; o odpowiednich parametrach (wymiar, odleg***322;o***347;ci itp.), ale okaza***322;o si***281;, ***380;e zrobi***322;a si***281; ona tylko w jednej sekcji. A chcia***322;bym, ***380;eby by***322;a wsz***281;dzie taka sama - jak to zrobi***263;? Mo***380;na jako***347; przekopiowa***263; ustawienia stopki, tak ***380;eby nie trzeba by***322;o tych ustawie***324; jeszcze raz wszystkich wpisywa***263;? |
A wiesz, że teraz nie wiem, musiałbym sprawdzić na komputerze, na którym ściągałem. Ale chyba ze strony głównej OO brałem. Nazwa pliku w każdym razie "OOo_2.0.3_060712_Win32Intel_install_pl". Wersja oczywiście najnowsza.
Siadłem właśnie do notebooka i sprawdzę tu. Najwyżej rzeczywiście jeśli dalej będą problemy ściągnę inną wersję. Ale wydaje mi się jednak, że jeśli jest jakiś problem to leży on po mojej stronie. Chyba, że to jakiś błąd najnowszej wersji, która pojawiła się w końcu zaledwie kilka dni temu.. ---- EDIT Tu niestety to samo. Zakładam więc, że jest to błąd w najnowszej wersji. Ściągam więc jedną z poprzednich, konkretnie 2.0.1 w dytrybucji ux.pl. |
a jaka masz wersje tego OO? ux.pl? moze to sciagnij (raptem 90MB)
|
A ja wr***243;c***281; do tematu :>
Restart nic nie da***322;, nagranie dokumentu w formacie OO te***380; nie.. Id***281; wi***281;c zainstalowa***263; OO na notebooku. Nie wiem co prawda co by to mog***322;o da***263;, ale ***380;e nic innego nie przychodzi mi ju***380; do g***322;owy to spr***243;buj***281;. |
to email a nie IM ;)
poza tym juz nie rosne :( |
Cytat:
nimal [at] echostar.pl |
ja nie uzywam zadnego IM :P
|
chlopaki nie macie jakiegos komunikatora albo mail'a ...
|
Cytat:
Nic, będę się bawił, ale 'trochę' męczący jest brak tej funkcji.. Restart zrobię, może jakieś śmieci (chociaż nie wiem skąd..) się zaplątały. |
nie, jesli nie przenioslo sie jakies makro
|
Cytat:
Ewentualnie.. to, że dokument był jednak w całości przygotowany w Wordzie może mieć tu znaczenie? ---- Kurde.. bez tej funkcji to nic nie można na cały m tekście zrobić (chciałem na razie potestować czcionki, interlinie itp.). Przecież nie będę za każdym razem zaznaczał 160 stron ręcznie.. |
dziwne, bo powinno dzialac bez zadnego ustawiania
to standarodwe znaczenie tego skrotu w OO podejzewam, ze jakis inny program bruzdzi |
Cytat:
Tymczasem natrafiłem na pierwszy problem - banalny można by pomyśleć, ale rzecz dość potrzebna. Otóż nie działają (świeża instalka - żadnych zmian) najpopularniejsze skróty klawiaturowe typu ctrl+a, s itp. Sprawdziłem w ustawieniach i rzeczywiście nie były one nawet ustawione! Problem jednak, że po dodaniu dalej nie działa ctrl+a. Zamiast zaznaczać cały tekst powoduje przeniesienie kursora na górę dokumentu (mimo, że ustawiłem w opcjach zaznaczanie wszystkiego).. Miałeś z tym może jakieś problemy? |
Cytat:
|
bo nie uzywasz stylow :fiu:
|
Znalaz***322;em jednak pewien mankament tego rozwi***261;zania. Wygl***261;da fajnie, ale jak tak zrobi***281;, to p***243;***378;niej przy tworzeniu spisu tre***347;ci oznaczenia rozdzia***322;***243;w, podrozdzia***322;***243;w itp. (te, kt***243;re w tych polach tekstowych umieszcz***281;) nie zostan***261; uwzgl***281;dnione. Mog***281; je dopisa***263; r***281;cznie, ale to zwykle troch***281; psuje automatyczne wyr***243;wnanie..
Tymczasem testuj***281; OO i nawet mi si***281; podoba. Kto wie, czy jednak przy nim nie zostan***281; :) |
Cytat:
Tylko.. na razie, jak pisałem wyżej, popróbuję trochę z Open Officem, a nie wiem, czy tam jest tak samo (domyślam się, że raczej pisałeś na przykładzie Worda). Ale pewnie też da się to zrobić. Efekt w każdym razie mi się podoba, o czymś takim właśnie myślałem :) |
wstawiajac pole tekstowe word tworzy 2 obszary - 1 jest traktowany jako obrazek i zaleznie od ustawien "odpycha" tekst a drugi to samo pole tekstowe. Z tego pierwszego robisz margines na stronie na ktorego obszarze pozniej mozesz dowolnie wstawiac pola tekstowe. Nastepnie za pomoca ctrl+v vtrl+c musial bys ten marginesowy obszar skopiowac i wkleic na wszystkie stronki... lub
Tworzac pole tekstowe lapiesz samo pole i wyciagasz poza ten obszar, obszar zaznaczasz i usuwasz a pole kopiujesz sobie za pomoca ctrl+c, zwiekszasz margines w calym dokumencie i potem wklejasz sobie na nim pola tekstowe - zauwaz ze one nie wchodza w interakcje z tekstem wiec mozesz je dowolnie na marginesach w potrzebnych miejscach ustawiac. rzecz robiona zarowno pierwszym jak i drugim sposobem wyglada tak (sorry za jakosc): http://img102.imageshack.us/img102/9...copyzp6.th.jpg edit - pamietaj zeby polom tekstowym usunac ramki :P |
Cytat:
|
andrzejj9 a probowales to zrobic za pomoca pola tekstowego? :P
|
stosunkowo malo sie zmienia - po prostu do istniejacych funkcji dochodza nowe opcje no i oczywiscie calkiem nowe funkcje
np ostatnio dodali obslue vba - czyli makr ms office wiec nawet podrecznik do StarOffice 5.2 by nadal byl w miare aktualny ;) |
Cytat:
Ewentualnie może poszukałbym jakiejś książki (raczej, bo może stwierdzę, że obsługa jest banalna i wszystkie potrzebne mi funkcje znajdę bez problemu). Ta firma, którą podałeś ma w ofercie (i dołącza ją do dystrybucji) taką: http://www.ux.pl/sklep/?page=shop&prod=88 Okładka inna, ale autor ten sam, więc podejrzewam, że to to samo, na co patrzyłem gdzie indziej: http://aragon.pl/77124-openoffice-20...icjalny?s=1336 Na Allegro widziałem za 42 zł. z przesyłką, więc może zamówię. Zainteresowało mnie jeszcze coś tańszego: http://www.allegro.pl/item118574710_...560_stron.html Również wygląda dobrze, tylko, że wydana w 2004. Znasz te programy, więc może wiesz, czy bardzo się przez ostatnie dwa lata zmienił sposób obsługi? (jakieś nowe funkcje mniej mnie interesują) I muszę się jeszcze przejść do Empiku, bo może coś takiego wystarczy: http://www.empik.com/showobject.jsp?...tegory=1140500 Na razie w końcu interesuje mnie głównie Writer. Cytat:
A serio to tytułu jeszcze dokładnie nie ustaliłem. Na deklaracji podałem coś takiego: "Metodyka badania dostosowania pod względem ergonomicznym budynków użyteczności publicznej do użytkowników". No.. coś w tym stylu, bo sformułowany był trochę inaczej. Później trochę go zmieniłem na: "Metodyka badania użyteczności obiektów szkolnictwa wyższego" i prawdopodobnie w takiej lub trochę zmienionej formie zostanie. Generalnie praca dotyczy ergonomii i zagadnień związanych (uniwersalne normy projektowania, heurystyki). Jest też rozdział o ergonomicznym stanowisku komputerowym, co poniektórym z forum mogłoby się bardzo przydać :> ;) |
andrzejj9 mo***380;na wiedzie***263; jaki jest temat twojej pracy?
|
polecam wersje ux.pl, choc nie mozna w niej wlaczyc ang interfasju - co mnie irytuje
ale ma za to swietne slowniki jesli slowniki sa mniej potrzebne - wersje orginalna + slowniki ze strony openoffice.org wsio za darmo - okolo 50MB do zassania z netu |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ok, dalej jestem przekonany. Wieczorem szukam plyty i instaluję. W międzyczasie poszukam na forach, jakie są dobre dystrybucje. |
nie uzyjesz tylko jesli nie sprobujesz - jak zobaczysz wykresy 3D wygladajace jak generowane w 3DMax || , jak bedziesz musial nadac styl i wcisniesz F11, jak wlaczysz nawigator dajacy mozliwosc interaktywnego przeszukiwania wszystkich elemetnow z podzialem na podgrupy (chyba F4)... to juz bez tego nie bedziesz mogl pracowac...
mialem podrecznik do SO dolaczony do wersji 5.2 - ponad 1000 stron, ale bardzo przystepnie napisane i sensownie podzielone na zagadnienia - niestety plyte orginalna juz dawno moja corka dostala do zabawy, wiec nie wspomoge... jesli chodzi o OO to wszystko znajdziesz na forach openoffice.org pamietaj tylko - formatowanie czegokolwiek to style, a wszytskie style znajduja sie w zakladece... FORMAT || zanim cos sformatujesz - zrob styl, USTAW NASTEPSTWA STYLOW (bardzo pomaga), i nadaj styl fragmentowi NIGDY nie formatuj niczego recznie - zawsze styl NIC NIE NUMERUJ, szczegolnie rozdzialow - nadawaj im style potem zrob (z menu) konspektowa numeracje rozdzialow i tylko wybierz ktorym stylem jaki poziom generalnie - zapoznaj sie z przyciskami nawigacji i juz sam dojdziesz do wszytskiego pamietaj, ze z kazdej tabelki dane mozesz zaznaczyc, prawy klik i masz opcje akusza kalk, a wtedy wykres to kwestia kliku - tu pracujesz caly czas w jednej aplikacji a nie miotasz sie jak w Office miedzy arkuszem a wordem wykresow nie rysuj - napisz dane, zaznacz i kaz na tej podstwie narysowac wykres - wyjdzie lepiej itd itd - OO to moja wielka milosc :) choc przez lata stracilem juz czesc bieglosci w tym programie edit: jeszcze jedno - kazdy spis oo generuje sam, jesli chcesz wszystkie mozliwe spisy, okna danych itd to INDEXY - sa one interaktywne i moga sie same aktualizowac, jesli chcesz tego |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja za to lubię Garamonda, który co prawda jest mniejszy, ale zawsze przyjemnie mi się czytało książki nim pisane. Kto wie zresztą, czy ostatecznie na niego się nie zdecyduję.. Cytat:
Co prawda przynajmniej połowa z rzeczy, które wymieniłeś, pewnie mi się nie przyda (a drugiej nie będę potrafił użyć ;) ), ale część możliwe, że tak. Warto spróbować, powinienem mieć gdzieś na płytce jedną z nowszych wersji, to wieczorem zainstaluję i potestuję. Jedno tylko pytanie - jest w nim jakiś w miarę sensowny help? Bo ewentualnie jeśli program przypadnie mi do gustu mógłbym zainwestować w jakąś dystrybucję z dołączanym podręcznikiem (a może mógłbyś jakąś polecić?). |
o wordzie zapomniej - to program do korespondencji seryjnej, listow itp a nie skladania ksiazek
OpenOffice ma o wiele wieksze mozliwosci w tym wzgledzie - posiada pare dodatkow charakterystycznych dla softu DTP przede wszystkim konspektowe numerownaie rozdzialow, ramki o sporych mozliwosciach, potezny nawigator, swietne zarzadzanie stylami, style stron (w wordzie nawet o tym nie pomysleli) i bardzo dobre powiazanie z calkiem niezlym modulem DRAW a i te tabelki... miodzio, a wykresy wektorowe z wygladzaniem, obrotami w przestrzeni, kanalem alpha ustawianym dla kazdego elementu... Word to zabawka jak sie wgryziesz w opcje OO ;) swoja prace mgr skladalem w StarOffice (OO jeszcze nie istnial), wygenerowalem pdf i patrzylem jak mojemy promotorowi spada szczeka - powiedzial tylko, ze w wrodzie to ja tego na bank nie pisalem :) |
Cytat:
Wracaj***261;c jeszcze do tematu - ja swoj***261; prac***281; pisa***322;em w Wordzie 2000 i, moim zdaniem, nie potrzeba tu wyszukanych program***243;w (***380;eby nie by***322;o przerostu formy nad tre***347;ci***261;)... a wszystko co chcia***322;em by***322;o w pomocy MS i na grupach dyskusyjnych... :spoko: |
Cytat:
|
ta praca byla wykonana w Adobe InDesign ... ale mozna bylo to zrobic tez w QuarkXpress
podobny efekt mozna tez uzyskac w kazdym edytorze teksowym ktory umozliwia tworzenie ramek tekstowych, kolumn i stron wzorcowych ... |
Cytat:
Cytat:
http://www.aresluna.org/attached/usa.../mastersthesis Bezpośredni link --> http://www.aresluna.org/attached/dow...tersthesis.pdf Ale niewykluczone, że pisana była przy użyciu innych programów.. Cytat:
Ta czcionka DIN rzeczywiście jest ładna, ale raczej nie planuję nic w tym celu kupować. Może później, jeśli praca będzie opublikowana, co jest brane pod uwagę, ale na razie wystarczy to, co jest darmowe. Poprzeglądam jeszcze strony z fontami i może znajdę coś ciekawego. |
1. Porozmawiaj z promotorem o wygl***261;dzie pracy.
2. Je***347;li to, co zamie***347;ci***322;e***347;, to skan ksi***261;***380;ki, to raczej jest to robione za pomoc***261; oprogramowania DTP. Ja mia***322;em prac***281; w Arialu CE - nie Narrow - to zbyt ***347;ci***347;ni***281;ta czcionka moim zdaniem. I polecam Ariala ze wzgl***281;du na to, ***380;e jest przejrzysta, prosta czionka, po prostu elegancka. Ta ze skanu, to IMHO nadaje si***281; do gazety komputerowej, nie do powa***380;nej pracy. ***321;adna jest te***380; czionka DIN, ale jest cholernie droga. Ale jeszcze raz powt***243;rz***281; - ustalaj wszystko z promotorem, chyba, ***380;e da***322; woln***261; r***281;k***281;... |
Formatowanie dokumentu w edytorze tekstu
Zbliżam się do końca pisania treści pracy magisterskiej i zacząłem się trochę zastanawiać nad jej formą wizualną. Podczas pisania mniej więcej stworzyłem sobie projekt, jak chciałbym, aby wyglądała i teraz chcę powoli zacząć go realizować. Nie wszystko jednak potrafię zrobić.
Zaraz kilka pytań konkretnych, ale może zacznę od ogólnego - znacie może jakieś strony, na których poruszane są zagadnienia dotyczące formatowania tekstu (i grafiki) w Wordzie, ale może także w Open Office (jeszcze nie zdecydowałem, w czym ostatecznie zostawię pracę)? Strona Microsoftu jest pod tym względem całkiem przydatna, ale przydałoby się coś jeszcze. Ewentualnie także jakaś książka (ale nie 1000-stronicowa biblia..), która opisywałaby podstawowe zagadnienia i może podawała jakieś przykłady. Chętnie bym się z czymś takim zapoznał. Teraz konkrety. Kilka rzeczy znalazłem już na stronie Microsoftu, ale jednej rzeczy dalej nie potrafię zrobić. Przykład tutaj: http://img153.imageshack.us/img153/8903/02bigat0.th.jpg Chodzi mi o sposób, w jaki można umieścić ten napis z lewej strony (podpis rysunków). Z tym, że nie chciałbym robić tego w formie tabulatorów, tylko mieć możliwość dowolnego redagowania zawartości tej 'lewej pustej strony'. Przykładowo coś jak dwie kolumny tekstu tylko niezależne od siebie (czyli jeśli coś dopiszę w jednej, to druga nie będzie się od razu przesuwać). Nie wiem, czy wystarczająco jasno to opisałem. W razie czego mogę jeszcze wyjaśnić. Czy w ogóle jest możliwość zrobienia czegoś takiego? Ewentualnie czy można np. wstawić podział sekcji pomiędzy dwoma kolumnami na tej samej stronie? Druga rzecz, również związana z poprzednim obrazkiem, to pytanie o czcionkę użytą w tym tekście. Wie ktoś może, co to jest? (ewentualnie jaka byłaby do tego podobna - szukam czegoś w sumie w stylu Times-a, ale trochę bardziej wydłużonego). Mam to również w PDF-ie i przekopiowałem do Worda. Tam wyświetla się jako WeidemannBkPL-Normal, ale raz, że mimo wyświetlania nazwy takiej czcionki w ogóle nie mam i nie znalazłem na internecie, a dwa, że.. tak naprawdę nie wygląda ona tak jak w tym tekście.. Zna ktoś może coś podobnego? W sumie nawet Arial Narrow mi się podoba. Ale jest trochę.. zbyt 'surowy', żeby użyć go w pracy. W każdym razie może coś podobnego. Na razie tyle. Na resztę wątpliwości znalazłem już odpowiedzi na stronie Microsoftu. Może jeszcze jedna rzecz - pytanie do osób, które miały doświadczenie z Wordem i edytorem OO. W którym.. łatwiej wprowadza się tego typu zmiany do gotowego już pliku tekstowego? W sumie na tym etapie, kiedy całe formatowanie jeszcze przede mną, mogę to wrzucić i tu i tu, więc może jednak spróbować w OO? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:09. |