![]() |
Wybór jednego z dwóch laptopów, sprzedaż używanego..
Od razu mówię, że to nie będzie konkretne pytanie i nie ma tu złych i dobrych odpowiedzi ;) Po prostu rozważam kilka możliwości i chętnie przeczytam, jak inni to widzą.
Otóż moja mama pojechała do Stanów, skąd chciała przywieźć sobie notebooka. Już prawie (ze względów finansowych) z tego zrezygnowała, ale okazało się, że jest możliwość kupienia kilku modeli po cenie hurtowej. Generalnie chodziło o jak najtańszego i dostępne są dwa modele. Na razie nie znam jeszcze dokładnej nazwy i tylko wyrywkowe parametry, ale też trochę mówiące: 1) Dell 1.6 Celeron, 14", 256 RAM, 40GB, CD/DVD drive - 450$ 2) Dell Intel Pentrium M 735, 1,7 GHz, 15.4 " LCD Display, 512 MB, 60GB, 8xDVD+/-RW Drive - 570$. Pomińmy fakt, że ceny są cholernie atrakcyjne (ja za swojego trochę gorszego od tego drugiego dałem ponad 900$.. - co i tak jak na polskie warunki było świetną ofertą) ;) Normalnie gdyby ktoś zapytał się mnie, co z tego wybrać, bez najmniejszego wahania wskazałbym opcję drugą. Przy niecałych 400 złotych różnicy i znacznej różnicy zarówno w wydajności jak i wyposażeniu w ogóle nie byłoby o czym rozmawiać. Ale problem polega na tym, że mojej mamie taki super wydajny notebook nie jest potrzebny. Ona chce po prostu wywalić z pokoju cały ten złom (komputerowy), który jest obecnie i postawić małego notebooka. A potrzebuje go do korzystania z internetu, czasami obejrzenia jakiegoś filmu, zabierania do znajomych i rodziny, żeby pokazywać zdjęcia od siostry itp. Generalnie też chciałaby, żeby był mały i lekki. No to przy takich wymaganiach też sprawa prosta - brać model tańszy, bo po co płacić więcej za coś, co nie będzie wykorzystywane. Poza tym drugi model na pewno będzie większy i sporo cięższy. Ale zacząłem się zastanawiać (bo jednak ta druga oferta jest cholernie atrakcyjna) czy może jednak nie wziąć tego drugiego i nie próbować go w Polsce sprzedać, albo - czy nie wziąć jego, a sprzedać mojego (w sumie podobny, ale bez nagrywarki DVD i z trochę wolniejszym procesorem, a podejrzewam także - co jest dla mnie ważne - dyskiem).. I teraz pytanie do osób, które mają jakieś doświadczenie ze sprzedażą laptopów - łatwo to zrobić? Poprzeglądałem oferty na Allegro, obserwuję kilka aukcji, gdzie sprzedawany jest porównywalny sprzęt, ale jeszcze kilka dni zanim się skończą, a ja na podjęcie decyzji (a właściwie doradzenie, co własciwie jest jednoznaczne) mam czas do piątku wieczorem. Zastanawiam się.. Z jednego strony nie ma sensu kupować czegoś droższego, jak nie jest potrzebne. Z drugiej.. Nie ukrywam, że chętnie widziałbym w swoim laptopie nagrywarkę DVD i szybszy dysk, a jeśli jest możliwość praktycznie darmowej wymiany.. A z jeszcze innej strony nie bardzo mam czas, ani ochotę na bawienie się w kilkakrotne wystawianie notebooka na Allegro i trudności w jego sprzedaniu.. Co o tym sądzicie..? |
dla mamy weź pierwszego, a drugiego wyślij mi i podaj nr konta na który mam przelać kase :D
|
może to te wybuchowe :D
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
1730z***322; za opcj***281; nr 2, szczena opada, i to pewnie centrino. normalnie mnie ***347;cisn***281;***322;o, ja pitol***281;, do 3000z***322; mo***380;na mie***263; co***347; w kapitalnej klasie... ale cholera nie w Polsce :(
|
Cytat:
przy mało restrykcyjnej polityce ceł i podatków, ogromnym popycie i podaży ceny są takie właśnie. |
Wiesz, to jednak ceny hurtowe (cholera wie, jaką oni tam marżę mają), a w Polsce notebooki dochodzą już do ok. 2 tys. Ale fakt, różnice dalej są miejscami kolosalne (a biorąc pod uwagę poziom zarobków....).. Tak czy siak aż szkoda nie korzystać z okazji, jeśli się trafia..
Aż bałbym się spytać, ile kosztowałoby coś takiego: http://www.allegro.pl/item121300720_...6gf_8xdvd.html Intel***174; Core***8482; Duo Processor 2MB Cache , 667MHz FSB Intel***174; Core***8482; Duo Processor T2500 (2.00GHz/667MHz FSB) Pamiec RAM SDRAM - 2GB DDR2 ( 2Dimm 667MHz ) Grafika -NVIDA GeForce Go 7800 256MB Dysk Twardy: - 80GB Hard Drive7200Rpm Naped - 8X DVD+/-RW Drive, for Inspiron 9400/E1705 LCD -17 inch WUXGA + (1920x1200 ) LCD Panel :) |
andrzejj9, szacuję jakieś 4500zł - 4700zł hurt :)
|
Może ta promocja jest związana z wyprzedażą pewnych modeli DELL-a, które mają wadliwą baterię.
Właśnie przed chwilką podawali w TV o laptopach DELL, w których były montowane przegrzewające się baterie. Doszło do kilku przypadków pożaru. Teraz DELL wymienia bezpłatnie wszystkie baterie w modelach wypuszczonych na rynek w określonym (nie dosłyszałem jakim) czasie. Pozdrawiam. |
Cytat:
Już bardziej o swojego starego się martwię.. Rocznik odpowiedni... |
Witam !
Co prawda tego nie lubię - ale najpierw ... trochę nie na temat ;) : Cytat:
Co nie znaczy że mam coś przeciwko laptopom - sam uważam, że mają wiele plusów - ale też sporo minusów - i na 90 % mój nowszy komputer to nie będzie laptop ;) (chyba, że stać mnie będzie na jego jako drugi komputer :taktak: ) A wracając do tematu - mimo iż nie jestem fanem - jak może już niektórzy wiedzą ;) - najnowszych i super szybkich komputerów - to jednak poleciłbym brać drugi model - minusem może być waga i wielkość ogólnie (skoro ma być zabierany do znajomych to ma to znaczenie ;) ) - a plusem - dla mnie chyba największym to większa matryca - 15,4 to nie 14, a także większy dysk, 512 RAM !! i nagrywarka - kwestia procesora do tych zastosować co podałeś nie ma znaczenia - tzn. różnicy ... Oczywiście na korzyść drugiego przemawia też fakt, że różnica w cenie jest niewielka ... I to tyle co mogę powiedzieć ... Pozdrawiam ro29 |
Cytat:
ok. 2000$ wliczajac te opcje dodatkowe (proc, RAM, display). ok. 1500$ za 1.66 z 512MB RAM i nizszej rozdzielczosci ekran 17". DVDRW moga nawet w standardzie dawac. |
w***322;a***347;nie. je***347;li laptop ma sta***263; zamiast stacjonarnego na stole to lepszy ten wi***281;kszy. jak ma by***263; cz***281;sto przenoszony to mniejszy. @jou ma ogromnego lapla z matryc***261; 16:9 nie wiem ile tam to cali jest, ale jest ci***281;***380;ki jak cholera - do cel***243;w przeno***347;nych to moim zdaniem odpada. do tego aby zast***281;powa***322; zwyk***322;ego pcta super.
|
Cytat:
Cytat:
Ale też moje oczekiwania wobec komputera zdecydowanie różnią się od tych mojej mamy.. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Witam !
Cytat:
Pozdrawiam ro29 |
Witam !
Cytat:
https://www.dellbatteryprogram.com/ Cytat:
Cytat:
Myśląc o większym dysku i nagrywarce - miałem na myśli to, że napisałeś, że ma służyć do oglądania zdjęć - przy dużej ilości zdjęć/filmów 40 GB to troszkę mało może być ... A co do nagrywarki - jak napisałeś - np. idąc do kogoś z tym laptopem - to jak spodobają się mu niektóre zdjęcia - to można mu je zaraz nagrać na CD/DVD :) Pozdrawiam ro29 EDIT: przepraszam za post pod postem, ale kiepsko się czuję i jakoś nie skojarzyłem, że tamten można jeszcze edytować ;) |
Cytat:
|
Witam !
Cytat:
Pozdrawiam ro29 |
W***322;a***347;nie mi o to chodzi***322;o, aby wysz***322;o mu, ***380;e ma w pe***322;ni sprawn***261; baterie :)
|
Cytat:
Przejrzę to po południu. Cytat:
Spokojnie, wymagania mojej mamy odnośnie specyfikacji komputera naprawdę nie są wysokie. Właściwie.. jak się uruchamia to już jest nieźle ;) |
Cytat:
Co do dysku to masz rację - 30-40 GB wystarczy na duuuużooo zdjęć - więc to akurat nie argument za tym droższym ;) Pozdrawiam ro29 EDIT: I jeszcze info po polsku w sprawie tych baterii w laptopach: http://gospodarka.gazeta.pl/gospodar...1,3553686.html |
Cytat:
|
OT: ja chce do USA!! :O /OT
roznice zawsze byly, ale chyba zamiast sie pomniejszac sie poglebiaja coz, Andrzeju, ja bym sprobowal dac Mamie swojego, skoro jej az tak bardzo nie zalezy na wydajnosci a sobie kupic tego drozszego jesli zas bedziesz naprawde czesto z nim chodzil na piechote (i nie mam na mysli od drzwi domu do samochodu) to ten lzejszy tez by sie chetnie usmiechnal za taki sprzet w takiej cenie :) |
Cytat:
W tej sytuacji - chociaż widzę nieracjonalność takiego wyjścia ;) - chyba jednak poradzę, żeby brała ten tańszy.. A co do cen - przypominam, że to są ceny hurtowe!! Niedostępne dla 'zwykłego śmiertelnika' ;) więc nie można tak bezpośrednio porównywać. Chociaż nie da się ukryć, że róznice pomiędzy Polską a USA jeszcze są znaczne.. |
Cytat:
|
Cytat:
Ale.. nie mówię nie. Nam okazja trafiła się przez przypadek, bo okazało się (właśnie to przypadkiem wyszło), że firma, gdzie pracuje moja siostra, zajmuje się też sprowadzaniem laptopów DELL-a. |
Cytat:
|
Ew. moze nawet o tym nie wiedzac dostaniesz refurbe ||
|
Wiem coś więcej na temat laptopów. Co prawda w międzyczasie sytuacja kilka razy się zmieniła, bo najpierw okazało się, że do tych cen trzeba będzie doliczyć jeszcze podatek, później, że jednak uda się i bez niego, a na końcu, że ten słabszy model trzeba zamawiać, co może potrwać i do trzech tygodni, więc odpada.
Został więc ten mocniejszy, którego dokładna konfiguracja jest następująca: Dell Inspiron 1300 Intern Pentium M 735 1.7GHz 15,4 ***8220; WXGA LCD Panel 512MB DDR2 RAM 533MHz Integrated Intel GMA900 60GB Ultra ATA Hard Drive 8x DVD +/***8209;RW Drive Integrated 56k Modem & Network Adapter Intel PRO 802,11b/g Wireless Adapter Microsoft Windows XP Home Edition, SP2 Generalnie więc całkiem przyzwoity notebook za bardzo dobrą cenę. Prawdopodobnie jednak, jeśli go wezmę, będę chciał od razu sprzedać (wcześniej myślałem o zostawieniu go sobie i sprzedaniu swojego - który jest praktycznie identyczny i nie ma jedynie nagrywarki DVD. Jednak po przyjrzeniu się temu, raczej bym go nie chciał ze względu na rozmieszczenie portów. W moim te najczęściej używane mam z prawej strony, co przy korzystaniu z notebooka na biurku (co robię najczęściej) sprawia, że wszystkie kable mam z boku biurka. A w tym musiałyby cały czas leżeć na biurku, nie chcę tego). Jak myślicie - ile można by za takiego wziąć? Nówka tyle tylko, że bez polskiej gwarancji - 3 tys. nie jest nierealną ceną? (zależałoby mi to szybko załatwić) Ewentualnie dopytuję się także o jeszcze lepsze modele, bo takie też są. Nie znam jeszcze cen, ale dostępne jest coś takiego: http://img132.imageshack.us/img132/1040/komputeraf2.jpg Ten drugi model podoba mi się bardzo - ale tu już obawiam się, że cena, nawet dla mnie, będzie wysoka. Natomiast ten pierwszy to właściwie różnica tylko w procesorze. Czy ten DUO Core T2300 jest taki dobry? |
Cytat:
|
Witam !
Cytat:
Pozdrawiam ro29 |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:15. |