![]() |
[KOMENTARZE]Nero CD/DVD Speed - odczytywanie wyników
|
Moim zdaniem to jest dobre. :spoko:
|
Nareszcie ktos się wziął :)
Ale widzę kilka błędów: 1. Cytat:
2. Cytat:
3. Cytat:
No i oczywiście to co się mnie tyczyło tj. lepsze screeny :) Ale ogólnie bardzo mi się podoba i już wiem o co w tym chodzi :) |
1. Speer wychodzi***322;o, poniewa***380; tekst przygotowa***322;em wcze***347;niej w wordzie i zadzia***322;a***322;a jego autokorekcja :/
2. Racja, musia***322; mi si***281; palec omskn***261;***263; i wysz***322;o 98/100 ;) Prosz***281; kogo***347; z mo***380;liwo***347;ciami ;) o popraw***281;.. Screen***243;w poszukam lepszych :D |
Czyli to nie twoje? Bo tak to w InfranView mo***380;esz przerobi***263;.
|
A screeny proponowa***322;bym w .png bo .jpg si***281; strasznie ma***380;e i jest jaki***347; mniej szczeg***243;***322;owy ;)
|
FAQ jest znakomity. Mo***380;na doda***263; jeszcze testy na pleksie z wyja***347;nieniem(Beta, TA...):)
|
Cytat:
To jest niepoprawne twierdzenie : Cytat:
6657 : 8 = ~832 błędy PIF W podsumowaniu widzimy tylko 71. Jak to wygląda naprawdę ? Jak już wspomniałem błąd PIF to nieskorygowany błąd PIE i w danej próbie nie może go być więcej niż błędów PIE. Przykład : Na wykresie mamy "szpilkę" PIE 10 - to maksymalnie może powstać 10 błędów PIF (zazwyczaj mniej) - czyli nawet jeden PIE może się przełożyć na jeden PIF. Często napędy BenQ w danej próbie podają więcej błędów PIF niż PIE co jest oczywiście przekłamaniem. 8 ) |
Cytat:
chylę czoła :taktak: |
Witam :piwo:
Cieszę się, że ktoś w końcu zabrał się za tą tematykę :spoko:. Po pierwszym przeczytaniu nasunęło mi się kilka uwag : - jaka norma określa ilość dopuszczalnych błędów dla płyt DVD i CD ?, przydała by się chociaż nazwa, a może i odnośnik - maksymalne wartości PIE i PIF zależą przecież od ustawień ECC, czyli ilości bloków danych sprawdzanych na obecność tychże błędów w ciągu sekundy. Przy ECC 8/8 wartości maksymalne to rzeczywiście 280 i 32, ale nie wszystkie napędy testują przy takim ustawieniu !, dla LiteON-a gdzie jest to 8/1 zmieni się diametralnie wykres dla PIF, bo tutaj maks to tylko 4, a nie 32. To przy jakim ustawieniu ECC został wykonany test nośnika pojawia się na końcu w tabelce z podsumowaniem. Proponuję aby zapoznać się z tym postem. Reasumując, moim zdaniem trzeba wprowadzić korektę co do opisu dopuszczalnych ilości błędów. - nie za bardzo rozumiem, dlaczego test na BenQ został wykonany z prędkością 8x a na LiteON z 4x, czy norma nie precyzuje z jaką konkretnie wartością ma być on wykonywany ?, przecież wiadomo, że wyższa prędkość oznacza więcej błędów - proponuję również, aby zamieścić informacje o tym, że nie zawsze idealny wykres gwarantuje poprawne odtworzenie nośnika w odtwarzaczu stacjonarnym, jak również to, że często płyty uzyskujące wykresy przekraczające nieco normę nie wykazują żadnych problemów w działaniu. Przydałoby się też info, że na różnych napędach jak i w różnych programach uzyskiwane wyniki mogą być diametralnie różne. W rzeczywistości oznacza to, że takiego testu nie można traktować jako wyroczni, a wiele osób wyrzuca płytki uzyskujące wyniki w granicach 90-95 !. edit : teraz widzę, że jest już o tym mowa w ostatnim zdaniu więc można ten punkt potraktować jako nieważny, jakoś mi to umknęło ;) To tyle na razie z mojej strony. Pozdrawiam |
Cytat:
http://pl.wikipedia.org/wiki/ECMA :czytaj: http://www.ecma-international.org/pu...s/Stnindex.htm :czytaj: |
@melag
W sumie to ja to wiem, ale próbowałem naprowadzić kolegę na to co ma dodać :) - teraz przynajmniej będzie miał mniej szukania. pozdrawiam |
Prosiłbym o podstawienie za pierwszego screena to: http://img301.imageshack.us/img301/8830/p322ytajj8.png , za drugiego screena http://img154.imageshack.us/img154/6533/podsumus8.jpg , za trzeciego http://img291.imageshack.us/img291/3847/ocenafl8.jpg , za czwartego http://img151.imageshack.us/img151/3834/tdkshitni3.png .
Nad opisem popracuję. Dziękuję Wam za pomoc :) |
Dzi***281;ki Wam za pomoc..
Posz***322;a PM'ka do mallow'a z pro***347;b***261; o aktualizacj***281; :D |
Ilość załączników: 1
Cytat:
|
Co***347; mallow nie aktualizuje pierwszego posta.
Kt***243;ry Moderator m***243;g***322;by si***281; tym zaj***261;***263;? (Szukam ch***281;tnego :D ) List***281; zmian pode***347;l***281; na PW. |
Brak możliwości aktualizacji własnego poradnika, to jakieś wielkie niedopatrzenie.
|
Cytat:
|
@Micha***322; napisz co Ci trzeba pozmienia***263;.
|
FaQ uaktualniony :]
|
Cytat:
Podsumowując, nie znam się na tym :] Poza tym, wtedy nie pasowałby tytuł tego FAQ :D |
Przepraszam ze nie zajalem sie tym, ale w ostatnich dniach nie mialem zbyt duzego kontaktu z kompueterem..
Skoro faq gotowy, to przenoszei przyklejam :) |
No i super :)
A czy ten temat nie powinien le***380;e***263; w innym miejscu? Bo w dziale Demo jest narazie jedynym tematem z komentarzami do FAQ :D |
1. Dodac mirrory pobierania.
2. Zaznaczy***263; ***380;e skanowanie p***322;yt DVD powinno si***281; odbywa***263; przy predko***347;ci 8x ("zwyk***322;ej" 8x a nie P-CAV czy innej). 3. Zaznaczy***263; ***380;e powinno si***281; u***380;ywac mozliwie najnowszej wersji programu (przynajmniej nowszej ni***380; firmware). |
Cytat:
ad2. prędkość skanowania zależy od posiadanego napędu np.: - litek 4x lub 8x (nowsze modele), - benq 8x - nec 5x, 12x a i tak najlepiej 1x :) ad3. ??? |
No fakt, piszac predko***347;***263; skanowania wzi***261;***322;em tylko BenQ pod uwag***281;. Sam u***380;ywam maksymalnej gdy***380; wielokrotne testy wykaza***322;y u mnie ***380;e praktycznie nigdy nie ma r***243;znicy w wynikach.
Przeci***281;tny uzytkownik nie maj***261;cy pojecia o CD-DVD Speed m***243;g***322;by korzystac za starszych wersji a w nich raz ***380;e wygl***261;d i uk***322;ad opcji jest nieco inny no i nie ma dost***281;pnych wszyskich (potrzebnych) pr***281;dko***347;ci skanowania. |
Czy kto***347; z GTW by***322;by uprzejmy zaj***261;***263; si***281; popraw***261; linka w 1szym po***347;cie?
To samo si***281; tyczy tematu w FAQ, dodatkowo pro***347;ba o przerzucenie screen***243;w na forumowy dysk. :taktak: |
Cytat:
http://img127.imageshack.us/img127/6163/nowy2pt4.jpg czy kto***347; m***243;g***322; by ten link naprawi***263;? -edit- nie doszed***322;em do drugiej stronki. nie wiedzia***322;em, ***380;e @jou by***322; szybszy. |
Cytat:
|
dzi***281;ki ***347;liczne! :taktak:
|
No fajnie a co jesli odpalam program daje na ten test jakosci dysku i wyskakuje mi http://www.uploadgeek.com/uploads456/4/error.png ?? Dzisiaj zakupilem nagrywarke Pioneer DVR 112
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
EDIT 21.01.2008 @ 20:21 :: poogoglowalem troche z fraza "Nero CD-Speed drive does not support this function" bo na innej mi nic ciekawego nie znalazlo i nietylko ja mam takie problemy :/ jakis gostek z nagrywara LG mial to samo i polecili mu zainstalowac starsza wersje Nero CD-DVD Speed 4.60 to tez se to zassalem i zainstalowalem i dziala jedyne czego mi nie pokazuje to ten "Jitter" ale zobaczy sie moze jak skonczy skanowac plyte to wtedy to pokaze. |
Wszystko fajnie tylko, że mi się obrazki (screeny) nie pokazują a to ważny element poradnika.
|
Ilość załączników: 2
U mnie się pokazują po zalogowaniu ...:hmm:
Pamiętam że z @Grzeniem walczyliśmy ze dwa razy z tymi obrazkami.. wstawiając nowe jak poprzednie poznikały i straszydła zostały.. Przyznać mi się zaraz który chowa obrazki...;) Załącznik 78223 Załącznik 78224 |
Dobra \ już poprawione tak żeby obrazki były widoczne dla każdego...:)
|
Cytat:
Dzięki. P.S. Więcej takich poradników by się przydało bo dla mnie te wykresy to czarna magia :) |
To mój pierwszy post na tym forum i wypada się przywitać - także witam wszystkich ;)
Od razu uprzedzam że jestem trochę zielony więc gdybym zadał głupie pytania to proszę on wyrozumiałość ;) 1. Odnośnie wypalania CD. Podane jest aby wartość błędów C1 nie powinna być wyższa niż 50. W programie mamy: średnio, maksimum i całość. Rozumiem że liczba 50 nie powinna być większa w polu maksimum? Bo w polu całość to są przeważnie tysięczne liczby. 2. Mam 3 napędy, jeden w laptopie TS-L633J D500, i 2 zewnętrzne podłączane przez przejściówkę. Stary lite-on SHM-165P6S port ATA, oraz właśnie przed chwilą doszedł do mnie samsung Sh-244GB port SATA. Problem jest taki że tylko lite-on pokazuje jakiekolwiek błędy c1/c2, napęd z latopa oraz samsung nie pokazuje żadnych (wszystkie wartości 0, jakość płyty 100). Czym to może być spowodowane? Wykluczam winę przejściówki USB-ATA/SATA bo napęd w laptopie też tych błędów nie pokazuje. 3. Wiem że ocena jakości nero "nie jest wyrocznią", jednak jaki jest próg w którym wiemy że płyta jest całkiem dobrze wypalona 90? 95? Czy po prostu nie patrzyć na ocenę tylko na ilość C1/C2, i jeżeli C1 jest poniżej 50 a C2 zero to będzie ok? Wypalane płyty mają trafiać do mojego poczciwego PS1 i nie chciałbym go katować źle wypalonymi płytami. Kupiłem większą ilość JVC pro silver Taiyo Yuden Japan i mam nadzieję że nagrane na nowym sh244 który jest tutaj tak zachwalany będą całkiem niezłej jakości ;) |
TS-L633J D500 \ Samsung SH-224GB nie testują w programie Nero Speed Disc .
Można to odblokować usuwając klucz "blokadę " w rejestrze ale nie zawsze TSST testują poprawnie ... Powinny testować w Opti Drive Control |
Najlepszy test to czy plyta dziala w konsoli i czy nie scina sie w czasie gry ;)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:09. |