![]() |
Problem z kompem
Boże....... tragedia......
Najpierw troche danych: celeron 2.66. 256 ram graf: radeon 9200 80gb (2 partycje fat32) płyta jakiś asrock czy cóś. Lcd i tak: Ogólnie to spoko ten komputer jest dopuki się go nie włączy bo po włączeniu to jest tragedia. Nawet NFSU nie chce na tym iśc bo wyświetla po 4 klatki na sekunde na minimalnych detalach a jak odpale emule to od momentu kliknięcia na ikonke np. winampa do momentu jego otwarcia mija bez przesady ze 30 sekund System win Xp postawiony już któryś raz z kolei. Dziwi mnie to bo ja mam w chacie podobny zestawik (p4 2,4 512ram, radeon9600xt, abit ic7) i to goni aż miło a na tamtym nie można nawet starszej gierki odpalić. I tak sie zastanawiam co jest grane z tym kompem. Komputer nowy (ma pół roku) kupiony w sklepie nie dla idiotów :-) (a jednak) Czy to może wina płyty głównej? Mi sie skończyły pomysły. HELP!!! Uprzedzam pytania: System na 100% dobrze zrobiony, są najnowsze sterowniki pobrane ze strony producenta (były i ati i omega i ciągle to samo) |
Podobny, ale ramu troch***281; ma***322;o... :idea:
U mnie przy 512 same procesy typu skype, gg, torrent, antywirus i firewall zjadaj***261; blisko po***322;ow***281; RAMu, i to na win2k, a jak wiadomo, XP jest bardziej pami***281;cio***380;erny... :fiu: |
Cytat:
piszesz, ze ma pol roku, wczesniej wszystko z nim bylo ok i dopiero teraz sie zaczelo takie cos? |
sformatuj, zrob partycje na NTFS [moim zdaniem stabilniej chodzi system, ale moze to tylko moje odczucie], zainstaluj sterowniki i wlacz DMA. Powinien chodzic dobrze, chociaz po 256MB RAM za wiele sie nie spodziewaj... minimum to 512... no i ta plyta glowna.... juz gdzies wypowiadalem sie na temat tej firmy... do stabilnych nie nalezy
EDIT: WYrzuc winampa 5.x ... on sie dlugo uruchamia na moim sprzecie a co dopiero na Twoim... Polecam wersje 2.95 |
umnie na celeron 1,7 Ghz i 512 MB ram winamp 5 uruchamia si***281; bardzo szybko ;) wi***281;c nie k***322;am go, ***380;e si***281; d***322;ugo uruchamia ;)
|
Sformatuj partycje na ntfs.
P***322;yty ASROCK nie s***261; a***380; takie z***322;e. Sam mam i jest stabilne wszystko. Ramu.. Mo***380;e i troche ma***322;o, ale nie tutaj szuka***322;bym przyczyny. Sam kiedy***347; mia***322;em durona 850mhz, szajsowatego ecs'a, 128mb sdram i chodzi***322;o lepiej ni***380; Ty opisujesz. Zr***243;b testy programami diagnostycznymi twardziela, ramu... A wczoraj mia***322;em styczno***347;***263; z t***261; kart***261; graficzn***261;.. SZAJS!! NFS U ma niez***322;e wymagania, a m***243;j GF4mx sobie lepiej z t***261; gr***261; radzi ni***380; ten Radeon. |
@predi z kompem od początku sa takie cyrki.
@mich@ł ja kieeeedys miałem p3 500mhz z 256 ramu i też chodziło o niebo lepiej. Zrobie test i zobacze co mu dolega. Dzięki P.S. Mich@ł ja mówie o NFS Underground a nie Most Wanted. W underground grałem na moim starym kompie i chodził spoko na średnich detalach. Pozdro |
@Jerry from hell - sprawdz czy masz włączone agp X8 na tym asrocku :taktak:
edit: jak miałem As K7S8X to trzeba było instalować sterowniki agp z płyty ze sterownikami mobo |
Cytat:
|
Cytat:
|
Celeron nie jest demonem pr***281;dko***347;ci, ma***322;o ramu, s***322;aba karta (pewnie 64bit i 64Mb ramu :) ) na s***322;abym procesorze nie mo***380;e rozwin***261;c skrzyde***322;. Sprawdzi***322; bym na Twoim miejscu wydajno***347;c dysku i tyb w jakim pracuje :), gry pewnie chodz***261; na pliku wymiany, i dysk (jego wydajno***347;***263;) ma tu wiele do powiedzenia.
Je***347;li nie s***261; zainstalowane to sterowniki do p***322;yty s***261; niezb***281;dne (AGP). Cud***243;w to bym sie po tym zestawie raczej nie spodziewa***322;. |
256 ram graf: radeon 9200 <=> 512ram, radeon9600xt
i wszystko w temacie |
Ja mam Durona 850, na asrocku K7V4A Pro, 256mb ddr 266 i geforce 4 Ti 64 mb i giera NFSU dziala na maksymalnych detatalach przy 1280x1024 i sie nie tnie wogule wiec napewno cos masz z kompem zobacz moze jakis syf cie sie przyczepil i muli kompa
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Sterowniki do p***322;yty g***322;***243;wnej, przeinstalowanie sterownik***243;w karty graficznej, dysk na osobnej ta***347;mie i na master, to jest to co bym osobi***347;cie zrobi***322;/sprawdzi***322; - jeszcze 3DMark2001/5 i b***281;dzie wi***281;cej wiadomo :)
|
Cytat:
|
Akurat doba o której wspominasz przy uruchamianiu winampa nie ma znaczenia. Odtwarzacz jest bardziej rozbudowany od wcześniejszych wersji, musi przy starcie załadować jakieś nowe biblioteki, skórki itp., co zabiera czas dysku + inicjalizacja i mamy 4-6 sek. uruchamiania się programu.
|
Kopmy nowy tunel dla przewodniczacego!
|
Witam, czytam posty i polecam jeszcze coś, co może się okazać pomocną poradą. Odłącz zasiłkę od kompa, wyjmij pamięci/pamieć ram i ja włóż z powrotem. Oprócz tego jak już pisali ludzie wcześniej DMA dla dysku. trzeba jeszcze pamiętać, ze Celeron jest prockiem, który nie lubi wielozadaniowości. Przy tak małej ilości ramu, odpalanie dwoch czy wiecej aplikacji w tym samym czasie to zabójstwo dla procka i dysku - wszystko z ramu jest wrzucane na hdd i tam mielone z powrotem do ramu. I jeszcze cos - msconfig i praca programów i sług w tle, dobrze jest temu sie przyjrzeć. I jeszcze coś, hdd podzielić na dwie partycje i plik pamięci tymczasowej przerzucić na inna partycje, a najlepiej na inny dysk podpięty jako master do drugiej taśmy. Pozdrawiam.
|
@mgit - a chcesz wpier*ol? :rozga:
Myślicie, że Jerry nadal walczy z tym problemem? :szczena: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:29. |