![]() |
wesele - koperta
Jak w temacie. Ile w obecnych czasach daje sie do koperty ( od pary)- Kto mial ostatnio jaki slub wpisywac sie prosze.
Zupelnie nie mam pojecia - ostatnio bylem na swoim ( jakies 10 lat temu:D) |
Ja obstawiam 500 -pln
:D |
Te***380; tak mi si***281; wydaje - ok 400-500 zeta.
|
o***322; my got
no to moja dziewczyna da plame:) a sa jakies stawki dla mlodych ? |
Cytat:
Nikt chyba nie rozlicza gości z datków, aż do tego stopnia. A już na pewno nie młodzieży :) Głowa do góry :) |
kupic prezent typu robot kuchenny albo krajalnica do chleba - duzo taniej a przynajmniej beda cos mieli
|
Cytat:
|
We***378; oblicz tak, ***380;eby im si***281; zwr***243;ci***322;o za Was dwoje:
- u nas ok 100 z***322;/os + pierdo***322;y to razem niech b***281;dzie 130 z***322;/os, to jak wsadzisz 400 to b***281;dzie dobrze... a nawet bardzo dobrze! Ormianin - ale nie wszyscy chc***261; prezenty rzeczowe, to raz, a dwa, ***380;e lepiej dosta***263; nawet 200 z***322; ni***380; pi***281;***263; robot***243;w... Jeden z lepszych sposob***243;w, to chyba jednak zrobi***263; list***281; prezent***243;w i pu***347;ci***263; po go***347;ciach... :D he he |
Co do zakupow prezentow AGD itp...
to chyba by wypadalo sie umowic ....... co kto kupuje ...... |
Cytat:
Nikt nigdy nie rozlicza :D W teorii wszystko brzmi fantastycznie:) EDIT: No i drugi raz w zyciu slysze o liscie prezentow. Spotkal sie ktos kiedys z narywarka na takiej liscie ? Beneq lub pionek. :D:D:D Taka lista to ciekawa sprawa, nie bedzie potem problemu gdzie wcisnac 3 odkurzacze, 4 miksery. W sumie to wtedy moza jeden odkurzacz wcisnac tam gdzie mial byc telewizor :D |
Cytat:
Cytat:
|
ja miałem w wakacje 5 wesel. na kazde dałem po 200 PLN.
u nas tak się daje. :taktak: |
do koperty daje sie tyle ile sie moze:) min 50zl a max tyle ile sie zmiesci:).
sa tacy ktorzy daja puste koperty. |
mysle ze kwota zalezy od tego czy idziemy do jakiejs bliskiej rodziny, czy jakiejs dalszej, czy tez do znajomych no i od tego czy mamy pieniadze na taka impreze.
Jesli to jakas blizsza rodzina to wypadaloby dac wiecej, czyt. ok 400zl Jak jakas dalsza to mniej... 300zl? A jak do znajomych to mysle ze wystarczy 200-300zl Ale kazdy patrzy i rozlicza wg siebie wiec trudno powiedziec jaka kwote akurat Ty @prometeusz powinienes dac |
O to chodzilo.
Zapomnialem jednak dodac ze ide do brata:D wiec chyba troche wzrosnie ;) |
Cytat:
|
No ja miałem swoje wesele w ostatnią sobotę.:)
W kopercie było 300 zł najmniej więc to taki standard i to jeszcze zależy czy to rodzina czy ktoś znajomy. |
Cytat:
|
Cytat:
Najlepiej jednak będzie jak młodzi sami sobie kupią to co im będzie odpowiadać, a nie uszczęśliwiać ich klamotami których sami nigdy by nie kupili, a jeśli już to inne. Znam ludzi którzy po własnym weselu stali potem na targu i wyprzedawali np 5 żelazek, 4 komplety sztućców (totalne szajse za może góra 50zl) i jakieś inne barachło. Albo czekali na inne wesela żeby tym gównem obdarować kolejnych nowożeńców :) Najlepiej popatrzeć na to z drugiej strony - co sam/sama wolałbyś dostać? Kasa zawsze jest najbezpieczniejsza. |
Cytat:
Z tym schroniskiem było wesoło... o północy przyjechali i przywieźli dla pary młodej szczeniaka (chyba labradora). Zresztą nie ma się co dziwić jak na konto wpłynęło kilkadziesiąt tysięcy złotych od gości wesela... |
Cytat:
tam mloda para roznoszac zaproszenia prosila aby zamiast im dawac pieniadze to wplacic kase na jakas fundacje, dostawali koperty rowniez a kasa poszla na parapetowe :) |
moja siostra jak wychodzila za maz 3 lata temu jakos tak to to samo robili z domem dziecka... i zamiast ewentualnych kwiatow to jakies miski zeby kupowac... a ja potem szedlem z takimi worami pelnymi miskow :)
|
ja tam ide na wesele i kupuje prezent do ok 150zl
Dlaczego tyle ? ja i moja osoba towarzyszaca nie pracujemy. Nie jestem nawet z rodziny "mlodych" tylko znajomym ;p i najwazniejsze ;p zostalem nakierowany na prezent przez panne mloda ;) wiec dostanie do co sama wybrala :) - i bedzie zadowolona ;d Ktos moze powiedziedziec ze to za malo? z tym sie moge zgodzic. Bo gdybym mial duzo kasy to pewnie dal bym ok300zl (lub kupil prezent o tej wartosci) |
nawet nie sadzilem ze bedzie taki odzew:), pytalem o pieniadze, bo wiem ze mlodzi ida w tym kierunku
|
Cytat:
dla mnie wazne jest aby Ci ktorych zapraszam znalezli chwile i przyszli, a czy mi cos dadza czy nie to nie ma znaczenie. uwazam ze najlepszym prezentem jest byc! |
daje si***281; pust***261; kopert***281;, zjada tatara przed wszystkimi, baluje do rana i jest git || :mruga:
|
@prometeusz
zrób jak radzi ed :rotfl: imho dobrze rozwiązanie:D edit malaczarna wybacz, za te zniewage odwdzięcze Ci sie w nocy :haha: tylko Ciiii ;) |
Cytat:
|
Cytat:
Moje za rok :D Rozmawia***322;em z drug***261; po***322;***243;wk***261; - te***380; zrezygnujemy z kwiat***243;w, przeka***380;emy maskotki, s***322;odycze i co jeszcze wymy***347;limy, do domu dziecka... |
Cytat:
:piwo: |
juz wiem ile;) dzieki Wam - ale o tym ciiiii.
|
Cytat:
Może będę pierwszy ;) Żebyście się tylko nie rozmyślili, rok to kupa czasu ;) PS Oczywiście mjez'owi i jego wybrance też pomyślności wszelakiej na wspólnej drodze...itp :D |
no to zdrowie obu Par :piwo: - sie nam forum niebawem znow rozrosnie;)
|
Cytat:
Bo żon obecnych/przyszłych to chyba tu nie ma? Boją się cwaniaki, bo tu tyle męskiej konkurencji he he :D |
Hehe, widze temat weselny teraz na forum :)
Co do tematu, tez mielismy w domu taki dylemat, jak szlismy do rodzinki. Osobiscie kupili***347;my sprz***281;t AGD, bo mamy dobry kontakt z tymi co brali ***347;lub i si***281; "zgadali", ***380;e potrzebuj***261; sprz***281;t. To dostali. Ale jak ju***380; do znajomych rodzice szli to np. pieni***261;dze, 300zl chyba pad***322;o o ile pami***281;tam. Ps. 2 lata temu chyba, albo rok temu, nie pamietam, kuzyn dostal nagrywarke dvd :D - tez ciekawy prezent :) |
Dzi***281;ki Grzeniu! Dzi***281;ki reszcie! By***322;e***347; pierwszy na forum :D he he
:piwo: |
Tak czytam i myślę...
Muszę przekalkulować. Może się ożenię. Ze swoją. :D |
Cytat:
|
Ja mam wszystkie sprz***281;ty.
My***347;la***322;em o got***243;wce.:D:D Na now***261; drog***281; ***380;ycia.... |
u nas w wielkopolsce (chodzie***380;, 80 km od poznania - patrz pilot.pl:) daje sie ok 200 zl, wiadomo im ktos ma wiecej kasy tym wiecej daje, ale z reguly mniej niz 100 ni wypada dac. co do 500 zl dla znajomych, to uwazam to za przesade( jesli ktos zarabia najnizsza), ale jak kogos stac to tyle daje. wiecie co ten pomysl z domem dziecka (zamiast kwiatow)jest bardzo dobry. lista zyczen, troche kiszkowata, bo moim zdaniem tak nie wypada robic.za dwa lata skoncze magistrat i bede myslal o dziecku(wczesniej nie moge) wiec jakby cos to zapraszam:) slub odwolany, chyba ze moja mama sie uprze, ze wzgledow finansowych;)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:17. |