![]() |
Jak poznać, że przekroczyło się cienką granicę?
Witam
Właśnie po obejrzeniu filmu Thank you for smoking zacząłem się zastanawiać jak poznać, że przekroczyliśmy granicę. Film był jak sama nazwa wskazuje o papierosach, ale chodzi mi o różne granice. Granica Akocholizmu, Nałogowego palenia, uzależnienia, beszczelności... Pewnie nie da się określić jednoznacznie granicy. Wiem, że mam kilka nałogów. Po zdaniu liceum postanowiłem rozstać się ze wszystkimi nałogami... po 3 tygodniach niestety do jednego wróciłem, po roku wróciłem do palenia, obecnie udało mi się nie wrócić tylko do stosowania cukru przy słodzeniu cherbaty. Nigdy nie lubiłem alkoholu, więc nie miałem z nim nigdy problemu, w narkotyki też nigdy nie wpadłem, ale ostatnio zastanawaim się czy nie przekraczam cienkiej granicy do... anoreksji. Powiedzcie kiedy wg Was przekracza się granicę w przypadku tej choroby? Stosując hardcorowe środki typu tabletki zmniejszające wydzielanie śliny, sztucznie wywołane wymioty, ograniczanie jedzenia? A może przez niejedzenie niektórych produktów albo niską wagę (ale waga to chyba nie jest odpowiedni wskaźnik)? Wg mnie jedyne co zbliża mnie do tej choroby to tylko radość z niskiej wagi. Lubie czekoladę i jem ją jak jest w lodówce. Jak mam ochotę na słodycze to się nie ograniczam. Dzisiaj jadłem Pizze:) Moja dieta wygląda tak codziennie 1 paczkę fajek + 3l lokalnego napoju Ostromecka Orange + 1-2 posiłki. Jak nie pracowałem fizycznie to utrzymywałem przy wzroście 191 71Kg, ale ostatnio remontuje mieszkanko i waga mi troszkę poszła w dół rekord 68,7 i staram się ją utrzymać poniżej 70... Zawsze chciałem ważyć poniżej 70 KG teraz mi się udało:) Według wskaźnika BMI (czy jak mu tam) mam lekką niedowagę i powiem, że mnie to cieszy:). Najgorsze jest to, że moja żona jest sporo cięższa odemnie, choć wg tego wskaźnika na wagę normalną (ten wskaźnik jest dziwny....) :( Więc pytanie do was. Jeżeli zwracam uwagę na wagę i mam leciutką tyci tyci niedowagę (prawie jej nie mam bo wg tego wskaźnika przy 69,6 mam już normalną wagę) i jeżeli wejdę na 70 to pewnie z diety odejmę 1-2 posiłki czy to jest anoreksja, czy dopiero jak zaczne brać jakieś tabletki na schudnięcie? Dzięki Pozdrawiam P.s. Tak do porównania wpiszcie Wasz wzrost w cm/waga w kg |
Witam!
POPRAW ORTOGRAFI***280; !!! Bez obrazy, ale moim zdaniem powiniene***347; si***281; wybra***263; do psychologa. ps. 190/105 |
Matko i c***243;rko! Bravo Girl... :mruga:
Je***347;li stosowanie cukru do s***322;odzenia herbaty to na***322;***243;g, to ja mam ich kilkana***347;cie... :rotfl: Powa***380;nie... id***378; do lekarza, na pocz***261;tku rodzinnego, on Ci powie co i jak... |
Nie odejmuj ***380;adnych posi***322;k***243;w. po prostu od***380;ywiaj si***281; normalnie. Dla zdrowia mniej t***322;uszczu, potraw sma***380;onych, ci***281;***380;kich sos***243;w, ci***281;***380;kostrawnych, jedz warzywa i owoce, pij wod***281; mineraln***261;, soki naturalne. Ale przecie***380; nic Ci nie b***281;dzie jak zjesz czasami schabowego, bigos czy inne dobrocie. Cukier ? Je***347;li nie masz wysokiego poziomu cukru i sk***322;onno***347;ci do cukrzycy to u***380;ywaj normalnie (czyli nie 5 ***322;yzek na szklank***281; ino 2). Wi***281;c mo***380;esz je***347;***263; ciastka i cukierki. Niepok***243;j Tw***243;j mo***380;e wzbudzi***263; dopiero szybki wzrost wagi powy***380;ej 5-10 kilo z tendencj***261; wzrostow***261;. Ale nie normalne wahni***281;cia.
***379;adnych ***347;wi***324;stw na odchudzanie nie stosuj, lepiej z lekarzem pogada***263; (ale przecie***380; nie tyjesz). A fajki spr***243;buj rzuci***263;. W og***243;le jak facet mo***380;e mie***263; anoreksj***281; ? Przecie***380; facet nie ma chyba obsesji na punkcie swojego wygladu i sylwetki, tak jak dziewczyny. ***379;on***281; ju***380; masz, to nie musisz si***281; "stroi***263; w pi***243;rka", na pewno lubi Ci***281; takim jakim jeste***347;. Jabba (183/125) P.S. JA to musz***281; zrzuca***263; ;) |
ta, przy odrobinie szczescia dostaniesz chorobowe bez nr choroby do akt i 100% platne :rotfl: czyli na glowe
a tak na powaznie to zuc palenie i zamiast sie odchudzac cwicz sport jest poteznym uzalezniaczem (endorfiny wydzielne po wysilku!) i od tego warto sie uzaleznic (ja zucilem palenie dla biegania, i 15 kilo wagi || ) kazda inna metoda spadku wagi nie jest zdrowa 172/63 |
@nimal - RZuca***263;, ale nie o tym chcialem.
Widze, ze niski jestes - cala rodzina taka niezawysoka czy tylko Ty? Pytam, bo jestem najnizszy w klasie.., a rodzina wysoka. Geny pewnie maja tu znaczenie, choc nie zawsze? Smartek, 165/58 ;-) |
W kawalerskich czasach, gdy g***322;***243;wnym posi***322;kiem by***322;y fajki + wino marki wino, przy wzro***347;cie 172cm wa***380;y***322;em 57 kg.
P***243;***378;niej smakowite obiadki te***347;ciowej spowodowa***322;y wzrost wagi o 18 kg w ci***261;gu p***243;***322;tora roku, a potem to ju***380; ***322;atwo by***322;o. ;) Obecnie wa***380;***281; ok. 90 kg, za co serdecznie ***380;a***322;uj***281;, ale nie mam zamiaru si***281; m***281;czy***263; ***380;adnymi kuracjami - ***380;ycie jest zbyt przyjemne, by je sobie zatruwa***263;. :mruga: |
kiedy si***281; przekracza cienk***261; granic***281;? jak kto***347; jest za cienki :> :P
ja tam anoreksji si***281; nie boj***281; :hahaha: |
Straszne dziwne wyznania :ysz:
Ja 184/93 ale schodze teraz w d***243;***322; ;p trzeba :D Jak chcesz zrzuci***263; wag***281; to lekko ogranicz posi***322;ki i nie podjadaj mi***281;dzy nimi. A waga sama zejdzie ;) (oczywi***347;cie s***322;odycze to wtedy gdy ju***380; dostajemy w***347;ciku ||) |
Aby schudn***261;***263; wystarczy dziennie biega***263; po 10km. Po miesi***261;cu, dw***243;ch odczujesz spadek wagi.
|
Witam ponownie:)
Przepraszam za błędy. Było późno i jak przekopiowałem do Worda komentarz i nie zauważyłem błędów:( Ogólnie to faceci mogą mieć anoreksję, ale mi do niej jeszcze dużo brakuje:) W moim życiu byłem już kilka u kilku psychologów (dysleksja) i jeszcze mi to nie pomogło;) Ta dziwna obsesja wzięła mi się stąd, że mam 2 starsze siostry (jedna o 5 druga o 10 lat). Jedna jest już cięższa ode mnie druga ma 55 kg/176cm. Moja żona ma 180/72, a moja córka ma 2 lata i ma 18Kg, czyli wagę 3-4 letniego dziecka...:/ ;) OK :) Jadę malować ściany już niedługo się przeprowadzam:) P.s. Nie wiem czy przeżyliście już w swoim życiu remont mieszkania (ja jestem w trakcie remontu mieszkania w kamienicy) już praktycznie końcówka - coś okropnego :buu: |
Cytat:
Nie prawda! Jest udowodnione naukowo, że właśnie do 10km to NIC nie daje - dlaczego? a no dlatego, że na początku spala się zapasy energetyczne zgromadzone w wątrobie - cukry łatwego dostępu, które przez pewien okres zailają organizm. Dopiero później, po ich wyczerpaniu zaczyna się spalać pokłady energetyczne zawarte w tłuszczu, a to wymaga bardziej intensywnych ćwiczeń, niż tylko 10km biegu. |
Cytat:
Tylko poprostu nie wolno siebie oszukiwać. I żadne diety cud nie pomogą! Ewentualnie można jeść rzeczy bogate w białko, a mało w tłuszcz i węglowodany. Ale jak pisałem wyżej: nie wolno siebie oszukiwać |
bieganie 10km dziennie to juz sporo
daje to 70 tygodniowo, czyli, jak na amatora, calkiem calkiem dystans czy da cos? lepiej biegac 5km jednego dnia i 15 nastepnego :) organizm musi miec roznice obciazen, inaczej szybko przyzywaczja sie do wysilku i po poczatkowym wzroscie formy bedzie konstans a czy da sie schudnac - tu Remix nie masz racji i masz jednoczesnie da sie, ale biegajac na czczo przed sniadaniem (oczywiscie nalezy potem zjec sniadanie) chodzi o spalanie najpierw spala sie glikogen w miesniach, potem latwo dostepny cukier z przewodu pokarmowego, potem zapasy tluszczu, potem (ale to nie przy takim dystansie) miesnie osoba malo uprawajaca sport juz pierwszego dnia spali glikogen, bo ma go malo i nie odbuduje go do nastepnego treningu wtedy pojdzie cukier z przewodu pokarmowego - jesli biegamy na czczo to go nie ma i organizm siega do zapasow w postaci tluszczu czyli to o co nam chodzi pisze cukier, ale miejmy swiadomosc, ze makaron, chleb, ziemniaki, banany itd to prawie czysty cukier ;) wiec przed biegiem NIC nie jemy jezeli bedziemy biegali wieczorami, to zamiast tkanki tluszczowej bedziemy spalac to, co przez caly dzien nagromadzilismy we krwi i przewodzie pokarmowym - nie schudniemy (przynajmniej nie na 10km) a strata wagi bedzie wylacznie wynikac ze straty wody dla zainteresowanych: www.biegajznami.pl - najwieksze forum biegaczy w polsce (i sporo przedstwicieli innych dyscyplin wytrzymalosciowych) sam biegam kolo 40-50km tygodzniowo, ale dywersyfikuje predkosci i dystanse, mam tez dni totalnie wolne nie wolno biegac, jesli cos boli, nie wolno, jesli bardzo nam sie nie chce nawet zawodowcy maja wprowadzane do treningow obowiazkowe dni bez aktywnosci - zeby zaskoczyc organizm ;) np przed zawodami przez kilka dni w ogole sie nie biega (zeby odbudowac zapasy glikogenu) dzis np ide (za kilka minut ;) ) na dlugie wybieganie i to bedzie ostatni bieg przed maratonem w przyszlym tygodniu jeszcze jedno - jezeli biegamy rano, to warto wieczorem zjec niskokaloryczna, ale wysokoaminokwasowa kolacje, np gotowane jajko ja wole jogurt z platkami, czyli bialka i cukry... i jeszcze kwestia tego co sie pije - izotoniki tylko po wysilku (aminokwasowe) lub na zawodach w czasie treningu woda! jezeli w czasie treningu dostarczymy cukry do przewodu pokarmowego to nie spalimy ani dokladnie glikogenu z miesni ani tluszczu - organizm siega po te zapasy energii, ktore latwiej dostac, czyli cukier z napojow w tym przypadku edit: co do mojego wzrostu - geny cala rodzina to niskie osoby ;) |
Chyba zaczne biega***263; lub zapisze sie na silownie lub basen ... bo z miesiaca na miesiac tyje ... :(
185/80 |
Rzeczywiscie temat dziwny. Nalogi - palenie, komputer i militaria... M@X jak sama nazwa wskazuje to waga ciezka - wskazowka lekko powyzej 100 kg. Cotygodniowe strzelanie z kolegami, wypacanie ogromnych ilosci wydzielin, marsze w pelnym ciezkim oporzadzeniu, z bronia itd. przez wiele godzin. Czuje sie dzieki temu duzo lepiej. Nigdy nie zaczlbym biegac, bo bieganie bez celu to dal mnie glupota. Tu mam motywacje - i ciesze sie ze porawilo mi sie samopoczucie wraz ze zrzuceniem wagi... Sadze ze czlowiek... powinien miec nalogi! Moze to brzmi kontrowersyjne ale zestaw nalogow jak zestaw innych cech w pewien sposob Cie definiuje - sa ludzie ktorych nie potrafimy sobie wyobrazic bez papierosa, malej czarnej czy pisania krotkich wiadomosci na telefonie co chwila. Nie mowcie ze tak nie macie ;-). Sa nalogi, przedmioty i zachowania ktore w nas wrastaja i bez ktorych po prostu nie jestesmy soba. Ja sadze ze to dobre. I dopoki nalog nie wplywa znaczac na otoczenie (tj. pod wplywem alkoholu nie spuszczamy nikomu nierzadko niedyskretnego w*******u) to mozna to uznac za aspekt spoleczny ;-).
|
bieganie sport - dobre dla utrzymania kondycji fizycznej ...
by schudnac wystaczy udac sie do dietetyka lub poprostu ... wyeliminowac produkty bedace dla wlasnego organizmu 'trucizna' i waga sama spada bez nadmiernego wysilku np mi przy mojej grupie krwi (0Rh+) utracie wagi sprzyja: - czerwone mieso - owoce morza - oliwa z oliwek - szpinak - brokuly - watroba - kelp - kale a unikac - kukurydzy - produktow mlecznych - pszenicy |
Cytat:
|
Cytat:
Kurcze, chyba faktycznie trzeba sie za siebie zabrać :) |
190/85
a ja bym chcia***322; przyty***263;. |
180/70
Niedawno chcialem przytyc to mam :D bylo ok 62-64 |
U mnie 175/57
Za duzo stresow... jak sa stresy chudnie sie w oczach |
Cytat:
Mam teraz ok. 185-6/76 i chciałbym dojść do 82. @ aeiouy Masz wysoką żonę :) |
Cytat:
|
andrzejj9 ... wystarczy jesc produkty z ktorymi twoj organizm sobie nie radzi
Żywność, która sprzyja wzrostowi wagi dla grupy krwi 0: Gluten pszenicy - zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm; Kukurydza - zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm; Fasola nerkowata (kidney) - pogarsza wykorzystanie kalorii; Fasola navy - pogarsza wykorzystanie kalorii; Soczewica - hamuje właściwy metabolizm odżywczy; Kapusta - hamuje działanie hormonu tarczycy; Brukselka - hamuje działanie hormonu tarczycy; Kalafior - hamuje działanie hormonu tarczycy; Gorczyca - hamuje działanie hormonu tarczycy. Żywność, która sprzyja wzrostowi wagi dla grupy krwi AB: Czerwone mięso - słabo trawione, magazynowane w organizmie w postaci tłuszczu, zatruwa przewody jelitowe; Fasolka nerkowata - zakłóca efektywność insulinową, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii; Nasiona i pestki - przyczyna hipoglikemii; Fasolka limejska - zakłóca efektywność insulinową, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii; Kukurydza - zakłóca efektywność insulinową; Gryka - spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii; Pszenica - spowalnia tempo metabolizmu, zakłóca efektywność insulinową, powoduje nieefektywne zużywanie kalori Żywność, która sprzyja wzrostowi wagi dla grupy krwi A: Mięso - słabo trawione, magazynowane w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej; zwiększa ilość toksyn trawiennych; Nabiał - zaburza metabolizm składników odżywczych; Fasolka nerkowata (kidney) - zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm; Fasolka limejska - zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm; Pszenica (w nadmiarze) - osłabia utylizację kalorii. Żywność, która sprzyja wzrostowi wagi dla grupy krwi B: Kukurydza - zakłóca efektywność insuliczną, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii; Rośliny strączkowe - zakłócają właściwe przyswajanie żywności, spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii; Orzeszki ziemne - zakłócają efektywność metabolizmu, zakłócają funkcje wątroby, przyczyna hipoglikemii; Siemię sezamu - spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii; Gryka - zakłóca trawienie, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii; Pszenica - zakłóca procesy trawienne i metaboliczne, powoduje, że żywność jest składowana w organizmie w postaci tłuszczu, zamiast być spalana w energii, zakłóca efektywność insuliczną. zrodlo |
Cytat:
Tu dla mnie kwestia jest bardziej metabolizmu niż grupy krwi. Ja mam bardzo szybki i praktycznie niemożliwe jest, żebym przytył. Ale za to złapanie trochę masy też nie jest proste.. (chociaż już z 67-69kg do 75-6 mi się udało). |
andrzejj9
rano: jajecznica z 4 jajek na powa***380;nej ilo***347;ci boczku, bu***322;ka wroc***322;awska ;) z duuu***380;***261; ilo***347;ci***261; dobrego mas***322;a. 2. ***347;niadanie: ***347;mietana krem***243;wka z niskos***322;odzonym d***380;emem - taki 'jogurt' plus powiedzmy sporo orzech***243;w przedobiadek: tatar z du***380;***261; ilo***347;ci***261; oliwy/oleju do tego prawdziwy razowiec tym razem - trzeba w jelitach robi***263; podzia***322;y ;p obiad: zupa - dobry ros***243;***322; z kaszk***261; krakowsk***261; (poci***281;t***261; w kostki po zastygni***281;ciu na talerzu) drugie - schabowy, du***380;o ziemniak***243;w, kapusta kiszona na deser lody domowe na t***322;ustej ***347;mietanie i bezy do nich. poobiadek: 2-3 du***380;e piwa plus np. migda***322;y pra***380;one w soli podwieczorek: herbatniki, kakao i jab***322;ko - jak w przedszkolu :D kolacja - na dobre spanie p***243;***322; litra t***322;ustego mleka i paczka cha***322;wy mo***380;na dojada***263; w mi***281;dzyczasie ^_^ to jest tylko przyk***322;ad trzeba troch***281; ***263;wiczy***263; i przyrost masy gwarantowany mi***281;***347;niowej te***380; :taktak: :mruga: |
Cytat:
zlym odzywianiem Cytat:
dobranie odpowiedzniego pokarmu przyspiesza albo spowalnia proces metabolizmu np organizm czlowieka z grupa krwi 0 przyswaja tylko bialko zawarte w czerwonym miesie (wolowe) a bialko zawarte w jajach i nabiale - nie ... ich organizm nie jest przystosowany do metabolizowania takiego typu pozywienia wiec jesli chcesz przybrac na wadze 'zdrowo' majac wyzej wymieniona grupe krwi musisz jesc duzo czerwonego miesa ... |
AleX69 przepraszam ci***281; bardzo, ale podawanie ***378;r***243;d***322;a w onet kobieta nie umacnia tych twierdze***324;
dla mnie to s***261; brednie. jest wiele wa***380;niejszych uwarunkowa***324; ni***380; grupa krwi dla wyst***281;powania oty***322;o***347;ci np. i dla spo***380;ywania pokarm***243;w takich a nie innych. wiem, ***380;e ostatnio fanatyk***243;w jakiego***347; ***380;abojada na M i innych nie brakuje. poprosz***281; przyk***322;ad jednego NAUKOWEGO opracowania dowodz***261;cego t***261; tez***281;, nie z jaki***347; k***243;rwa uczelni powo***322;anych dla u***347;wi***281;cenia tej tezy. |
potwierdzam - to sa brednie
ale jest jedno ale nie wazne w co sie wierzy - mozna sie modlic i spiewac piesni, jesli sie z tego powodu zyje zdorwiej i odzywia rozsadnie to spoko grupa krwi nie ma nic wspolnego z metabolizmem, tak samo jak wegetarianizm nie gwarnatuje zdrowego zywienia itd itd ale osoby przestrzegajace tego typu wytycznych przewaznie przestrzegaja ich bardzo mocno - osoby je tworzaca czesto sa dobrymi dietetykami i w ten sposob nawet najglupszy powod wprowadzenia diety skutkuje dobrym efektem wiec nie mam nic przeciwko ;) |
Generalnie je***347;li chodzi o kwestie ***380;ywieniowe, to dla mnie autorytetem jest dr Tombak i jego wskaz***243;wek b***281;d***281; si***281; zawsze trzyma***322; (uzupe***322;nionych o pewne zasady kuchni makrobiotycznej i innych). Zainteresowanym polecam jego ksi***261;***380;ki.
ps: Chyba tradycyjnie troch***281; za bardzo zjechali***347;my z tematu.. |
ed hunter@ alez prosze bardzo dr. Peter D'Adamo ... TU
to ze jest to ladnie wszystko rozpisane na onecie to sorry nie moja wina :D ale nie pisala tego kobieta :rotfl: nimal@ a skad wiesz ze to brednie cala dieta grupy krwi polega na wyleminiowaniu produktow toksycznych dla twojego organizmu ... takiego pozywienia z ktorym twoj organizm sobie poprostu nie radzi <- a to tylko chemia Cytat:
dla ktorego bialko zawarte w soji jest obojetne i nie przyspieszy jego metabolizmu kalafior moze uposledzac prace tarczycy a zawarte w ziemniakach lektynt moga wywolywac stany zapalne stawow i jak tu byc zdrowym wega z grupa krwi 0 :D ile razy slyszeliscie ze ktos stosowal diete ktora komus tam pomogla (grupa krwi A) a jemu (grupa krwi 0) nie albo ze schudl ale nie tak jak tamten ktos ... proste mimo ograniczonej w diecie liczby kalorii spozywal produkty ktore przyspieszyly a drugiemu spowolnily metabolizm dieta grupy krwi ogolnie stosowana jest przy ciezkich chorobach i przez kulturystow |
jak ju***380; jedziemy na bok tematu to chyba kuchnia ***347;r***243;dziemnomorska powinna pasowa***263; wszystkim - zar***243;wno tym od RH, jak i makrobiotykom i oczywi***347;cie wegetarianie maj***261; tu ubaw. weganie nigdzie nie poszalej***261;.
|
AleX - nie bede pisal jakie to kursy czy szkoly pokonczylem czy tez gdzie to nie pracowalem - bo to nie ma sensu
nie mam tez zamiaru Cie ani nikogo przekonywac Ty w to wiezysz - ok, jesli Ci to pomaga i nie wpedzasz sie do grobu to ok mam nadzieje, ze skonsultowales swoja diete z dietetykiem a nie tylko z ksiazka jesli masz dzieci, szczegolnie male, to tym bardziej znam osoby zachwycone dieta dr. Kwasniewskiego, choc moja wiedza z zakresu biochemii mowi, ze jej scisle przestrzeganie jest dla organizmu szkodliwe (ale oczywiscie prowadzi do szybkiego spadku wagi) w przypadku diety uzaleznionej od grup krwi... coz - nie sa mi znane zadne badania naukowe NIEZALEZNIE POTWIERDZONE udowadniajace skutecznosc, zas sam zdrowy rozsadek mowi, ze to nie ma wiekszego sensu grupa krwi ukladu AB0 to tylko jedne z wielu przeciwcial na powiezchni krwienk czerwonych, ktore akurat maja spore znaczenie w medycynie, wiec sie je oznacza ale podzialow grupowych krwi jest bardzo bardzo duzo pozatym np grupy A sa dwie :) A1 i A2, w zwiazku z czym masz A1B i A2B nie wspominajac o tym, ze mozna byc homozygota lub heterozygota w przypadku grup A oraz B co wiecej mozna miec przeciwciala charakterystyczne dla innej grupy majac jakas grupe itd itd moga tak dlugo ;) podam inny przyklad - sa wyznawcy Mahometa, ktorzy zyja i przestrzegaja pewnych praw tylko dlatego, ze chca sie do niego upodobnic - czyni to ich lepszymi ludzmi, wiec niech go sobie wyznaja, choc mnie on nie ziebi ni parzy Ty wiezysz w diete cud i dzieki niej czujesz sie zdrowszy, choc ja uwazam ja za bezpodstawna mam nadzieje ze rozumiesz porownanie - wazny jest efekt, a nie pobudki mozesz sobie wiezyc chocby w cudowne znaczenie obmywania dwu a nie trzykrotnego platkow bazylii przed jej krojeniem - wazne, zebys wlasciwie zbilansowal diete :) znajdz naukowe powiazanie miedzy metabolizmem a grupa krwi, to dostaniesz nobla ;) edit: zeby nie bylo watpliwosci - nie jestem dietetykiem, nie jem bardzo zdrowo, choc sie staram (ale pokusy sa zbyt silne ;) ), mam w d. czy ktos wierzy w diete cud czy nie no i jeszcze jedno - sa tacy ludzie -> lekarze, bromatolodzy zbijaja kupe szmalu piszac diety dla konkretnych przypadkow zdrowotnych, spolecznych itd gdyby byly uniwersalne metody, typu jedna dieta dla zielonookich, to oni by nie mieli racji bytu :) |
nimal - jak to fajnie gdy kto***347; napisze za mnie tyle co mi si***281; nie chcia***322;o i jeszcze wi***281;cej o czym poj***281;cia nie mia***322;em :)
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
powie "bardzo skuteczna ale bardzo trudna w stosowaniu" Cytat:
dowiedzial bys sie ze niektore bialka pokarmowe posiadaja budowe przypominającą antygen okreslonej grupy krwi jego podobienstwo może byc tak wielkie ze moga wyzwolic w ludzkim organizmie reakcje zblizona do reakcji typu antygen-przeciwcialo przykladowo mleko krowie posiada bialko podobne do antygenu grupy B picie takiego mleka w przez dluzszy czas szczegolnie u ludzi w starszym lub srednim wieku spowoduje u grupy krwi A reakcje podobna jak w przypadku przetoczenia mu krwi grupy B oczywiscie proces aglutynacji i reakcja odrzucenia nie bedzie az tak ostry jak w przypadku transfuzji dozylnej tym niemniej wystapi niekorzystny wplyw na zdrowie Cytat:
Cytat:
btw z bazylii myje sie liscie i nie trzeba kroic :mruga: Cytat:
... no ale coz dopiero teraz widze ze jego teoria bierze w leb bo dostal tylko lekarza roku 1990 a nie nobla :D |
:fiu:
|
ale się z ludźmi porobiło :ysz:
po prostu łolaboga... ;p |
w kazdym arcie na temet diety uzaleznionej od grupy krwi jest zdanie o jej kontrowersyjnosci
D'Adamo nie dostal zadnej nagrody NIEZALEZNEJ za swoje badania (sam kiedys kupowalem przyznanie nagrody przedsiebiorcy roku dla firmy w ktorej pracowalem, wszystko legalnie i oficjalnie - nie kazda nagroda jest tak samo wazna...) jak zobaczylem, ze oprocz diety okresla on tez profil charaktelologiczny osoby to malo nie spadlem z krzesla - wybacz, ale za pisanie takich glupot powinni karac ;) wikipedia oznaczyla art o tej diecie jako budzacy kontrowersje - NIENEUTRALNY dla mnie EOT na temat tej diety, bo nie o to tu chodzi, zebym Cie przekonywal - nie mam zamiaru wiezysz - Twoja sprawa - dla mnie to bzdura na kolkach tak jak pamiec wody czy zimna fuzja (w obie te rzeczy nadal wieza ludzie!) ma jedna zalete - nie powinna zaszkodzic (czego o wielu innych dietach powiedziec nie mozna) zdrowemu czlowiekowi (chory raczej powinien sie skosultowac z lekarzem przed jakakolwiek dieta) edit: tak przy okazji - nie wiesz co to znaczy zbilansowac diete? hm, to zobacz co to jest piramida zywieniowa i a propos badan - kiedys grupa naukowcow oglosila, ze 98% ludzi ulegajacych wypadkom samochodowym je ogorki :) badania z zalozenia mialy akcent humorystyczny i mialy pokazac wlasnie to, ze odpowiednio formulujac teze da sie ja udowodnic nawet nie manipulujac wynikami badania :) |
piszesz w kolo ...
brak ci argumentow, nie potrafisz wytlumaczyc o co ci chodzi? kontrowersyjnosc tej diety polega tylko na atakowaniu jej bez podania konkretow to w co kto wierzy ma sie nijak do profilaktyki jak bys poczytal zanim spadles z krzesla wiedzial bys - ze profil charaktelologiczny polegal na badaniu grupy ludzi chorych i wplyw ich diety na zmiany chorobowe co oczywiscie stosowane jest coraz czesciej przez endokrynologow i onkologow co do piramidy zywieniowej zostala juz dawno obalona przez paru dr na dzien dzisjejszy jest ich kilka w zalerznosci od nacji nadal to nie ma nic wspolnego z ogorkami w samochodach czy wyznawcami islamu ... nimal@ widze ze sie pogubiles ... tak obalic zeby obalic :> bo ta dieta jest naprawde smieszna :D |
zawsze milo sie z Toba gada, wiec tematy zywieniowe omijajmy szerokim lukiem
ja pisze w kolo? to samo moge Tobie zazucic... bez sensu pogadajmy o nagrywarkach :P |
Cytat:
|
Temat diety ju***380; zako***324;czy***322;em, ale proponuj***281; czasem zajrze***263; do s***322;ownika, bo byki strzelacie straszne.. I to obydwaj.
|
Cytat:
|
Jak to m***243;wi***261;, dobry kogut powinien by***263; chudy.... ;)
Ale bez przesady! @Aeiouy - Waga poni***380;ej 70kg przy wzro***347;cie powy***380;ej 190cm jest zlekka niska, nawet zwa***380;ywszy na twoj wiek (m***322;ody). Bez obrazy, ale po prostu musisz by***263; chudy. Ju***380; samo zaprz***261;tanie sobie g***322;owy dekagramami uwa***380;am za niepokoj***261;ce, przecie***380; te p***243;***322; kilo do kilo r***243;***380;nicy to jest kwestia czy jeste***347; po kibelku czy po posi***322;ku. Mia***322;em okoliczno***347;***263; z anorektyczk***261; - to si***281; wla***347;nie od tego zaczyna, od ustawicznego my***347;lenia o swojej wadze, tych dekach, kaloriach, posi***322;kach, figurze....a ko***324;czy na psychiatryku. Przewa***380;nie nie jest to kwestia tabletek - anorektyk sam si***281; potrafi zakatowa***263; nie jedz***261;c. Nawet jak go zmusisz do jedzenia, to za chwil***281; p***243;jdzie i to po cichu wyrzyga (sorry za wyra***380;enie, ale taki znam przypadek). Jeste***347; aktywny, spalasz kalorie, to i musisz je uzupe***322;nia***263;. Z tego, co piszesz to jesz za ma***322;o przy pracy fizycznej. Powiniene***347; po prostu czu***263; brak si***322;, bo tak na pewno jest tylko czy zdajesz sobie z tego spraw***281;? Zastan***243;w si***281; wi***281;c nad sob***261;, ale dla mnie to nale***380;y zacz***261;***263; si***281; niepokoi***263;. |
Cytat:
|
|
Cytat:
Cytat:
|
!glupota!
WY nie musicie wypelniac testu by sie upewnic czy jestescie ... :D |
Cytat:
|
Wynik Testu Uzale***380;nienia od Internetu - 19
Brak ryzyka lub niewielkie ryzyko uzale***380;nienia od Internetu Je***347;li szczerze odpowiedzia***322;e***347; na pytania testu - Tw***243;j wynik wskazuje na to, ***380;e jeste***347; przeci***281;tnym u***380;ytkownikiem Internetu, nie zagro***380;onym (na razie) uzale***380;nieniem od niego. Nale***380;ysz do grupy ok. 50% przeci***281;tnych polskich u***380;ytkownik***243;w Internetu. Twoje u***380;ywanie Internetu nie wp***322;ywa niekorzystnie na Twoje zdrowie i funkcjonowanie spo***322;eczne. Internet nie zdominowa***322; Twojego ***380;ycia. Zdarza Ci si***281; co prawda czasami zostawa***263; d***322;u***380;ej w Sieci ni***380; zamierza***322;e***347;, ale zawsze jeste***347; w stanie kontrolowa***263; czas przebywania on-line. Je***347;li interesujesz si***281; uzale***380;nieniem od Internetu kliknij tutaj Interpretacja wynik***243;w Kwestionariusza Oczekiwa***324; Wobec Internetu Twoje oczekiwania wobec Internetu nie odbiegaja od przeci***281;tnych oczekiwa***324; innych u***380;ytkownik***243;w sieci. Interpretacja wynik***243;w Skali Samooceny - MOC TWOJEGO JA - 227 Uzyska***322;e***347; wynik r***243;wny lub ni***380;szy ni***380; 237 pkt. (ale wy***380;szy ni***380; 188pkt.) to znaczy, ***380;e masz nisk***261; uog***243;lnion***261; samoocen***281; w zakresie cech (w***322;a***347;ciwo***347;ci) stanowi***261;cych wa***380;ne zasoby cz***322;owieka w radzeniu sobie ze stresem. Tw***243;j wynik znajduje si***281; w grupie 25% najni***380;szych wynik***243;w wszystkich os***243;b badanych. ***346;wiadczy to o tym, ***380;e twoje zasoby radzenia sobie ze stresem s***261; nie wystarczaj***261;ce, aby***347; czu***322; si***281; w pe***322;ni zadowolony z siebie samego i ze swojego ***380;ycia. Najpewniej do***347;wiadczasz silniejszego stresu ***380;yciowego ni***380; wi***281;kszo***347;***263; ludzi. Powiniene***347; nad sob***261; popracowa***263; i dokona***263; pewnych zmian, aby si***281; psychicznie wzmocni***263;. Interpretacja wynik***243;w Skali Spostrzeganego Stresu - 22 Przeci***281;tny poziom do***347;wiadczanego stresu. Tw***243;j wynik mie***347;ci si***281; w du***380;ej ok. 50% grupie badanych internaut***243;w, kt***243;rzy aktualnie do***347;wiadczaj***261; umiarkowanego poziomu stresu. Twoje ***380;ycie nie jest ani bardziej, ani mniej stresuj***261;ce ni***380; wi***281;kszo***347;ci ludzi. R***243;wnie***380; twoje umiej***281;tno***347;ci i zasoby radzenia sobie z wymaganiami ***380;ycia nie s***261; ani wi***281;ksze, ani mniejsze od umiej***281;tno***347;ci wi***281;kszo***347;ci ludzi. Z pewno***347;ci***261; mog***322;o by by***263; w Twoim ***380;yciu mniej stresu i ty m***243;g***322;by***347; czu***263; si***281; silniejszy w opanowywaniu, sprostaniu wymaganiom Twojego ***380;ycia. Pomy***347;l nad tym jak zadba***263; o siebie i zwi***281;kszy***263; swoj***261; odporno***347;***263; na stres! Wysoki poziom do***347;wiadczanego stresu. Tw***243;j wynik mie***347;ci si***281; w grupie ok. 25% badanych internaut***243;w, kt***243;rzy aktualnie do***347;wiadczaj***261; wysokiego lub bardzo wysokiego poziomu stresu. ***346;wiadczy to o tym, ***380;e Twoje ***380;ycie, w ostatnim jego okresie dostarcza ci szczeg***243;lnie stresuj***261;cych wydarze***324; i prze***380;y***263;. Masz cz***281;sto poczucie, ***380;e tracisz kontrol***281; nad sob***261; i swoim ***380;yciem. Prze***380;ywasz wi***281;cej negatywnych ni***380; pozytywnych emocji. Zaczynaj***261; dominowa***263; u ciebie silne negatywne emocje i negatywny nastr***243;j. Odczuwasz wyra***378;nie stan negatywnego napi***281;cia psychofizycznego. Mo***380;esz odczuwa***263; takie emocje jak: niepok***243;j, niepewno***347;ci, l***281;k, smutek, ***380;al, krzywd***281;, rozpacz, z***322;o***347;***263;, gniew, krzywd***281;, itp. Zale***380;y to od rodzaju Twoich stresuj***261;cych do***347;wiadcze***324; ***380;yciowych i Twojego indywidualnego sposobu ich prze***380;ywania. Zaczyna ci brakowa***263; poczucia skuteczno***347;ci w radzeniu sobie z w***322;asnymi problemami, najpewniej coraz mocniej do***347;wiadczasz poczucia bezradno***347;ci i beznadziejno***347;ci. Twoje mo***380;liwo***347;ci i umiej***281;tno***347;ci radzenia sobie s***261; ***378;le lub s***322;abo dopasowane do aktualnych wymaga***324; Twojego ***380;ycia. Zdecydowanie powiniene***347; zadba***263; o siebie, pomy***347;le***263; o tym co mo***380;e wesprze***263; Ci***281; w lepszym radzeniu sobie z Twoim stresem lub wyeliminowaniu jego ***378;r***243;de***322;! no prawie dobrze :D |
Taki ten test troch***281; naci***261;gany :P
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:04. |