![]() |
HL-DT-ST DVD RAM GMA-4082N i nagrywanie...
Witam
Mam problem związany z nagrywaniem płyt:( Jest to model nagrywarki(bodajże jest to LG) HL-DT-ST DVDRAM GMA-4082N Próbowałem już zarówno w nero 7 jak i 6, lecz nadal problem isnieje. Mianowicie jak nagrywam płytke(obojętnie czy CD,czy DVD) komp strasznie muli praktycznie nieda się pracowac(a niejest to jakiś staroć, niedawno zakupiony laptop Compaq V5115EU-Turion64 1.8GHz,1024RAM DDR,dysk 80GB)to jeszcze mniejsz problem, ale najbardziej przeszkadza czas nagrywania tych płytek :(Przykładowo DVD z predkoscia 8x 4,5GB nagrywa w okolicach 1h, CD-R też bardzo długo w porównaniu do wybranej prędkości nagrywania :( System XP. Dzieki za pomoc:) |
W***322;***261;cz DMA. :idea:
|
|
zauwa***380;y***322;em ***380;e na secondary chanell mam ustawiony tryb PIO(niwiem czy to do dysku, czy mo***380;e napedu,pomimo ***380;e mam ustawion***261; opcj***281; DMA available....
--- edit: aha Jools,a ty instalowa***322;e***347; sterowniki do DVDRAM czy niepotrzebne? |
Ilość załączników: 1
Nie miałem do tej pory okazji, aby skorzystać z tego nośnika :)
U mnie wygląda to następująco - notebook Toshiba |
coś link do tego firmware niedziała :/
|
Uploadowałem tutaj.
|
heh Jools- należy się browar :piwo: Dzieki wielkie, już nagrywa w dobrym czasie, a co najważniejsze, podczas nagrywania niewystępuje straszne mulenie kompa :) JEszcze raz dzieki za pomoc
Temat do zamkniecia:taktak: |
cd.
mam ten sam problem, ale ten link juz nie dziala.
macie moze jakis inny albo przesle mi ktos plik na maila? z gory dzieki za informacje |
Witam
w związku z tym że nie mogę założyć nowego tematu piszę tu. Mam problem z nagrywarką hl-dt-st dvdram gma-4082n (hj02) która jest zamontowana w laptopie firmy ASUS. Przy wypalaniu płytki DVD po 3% wywala płytkę, ale nie za każdym razem. Na 6 płytek (3producentów po 2 płytki każdego z nich) nagrała się tylko jedna, reszta do wyrzucenia. DMA włączone. CD nagrywa dobrze. Co radzicie z tym zrobić? |
Radzimy powiedzieć co to za płytki zostały użyte i zachęcamy do umieszczenia LOG'a z nagrywania.
|
Cytat:
Kod:
Wojciech |
DMA dla dysku włącz.
I zmień nośniki, bo masz key medium error. |
dałem inną płytke, w nagrywarce w stacjonarnym pc nagrywa się bez problemów
jeszcze wczesniej proowalem z plytka dvd sony i dalej to samo Kod:
Wojciech |
Zmien plyty na porzadne takie jak Verbatim czy Sony
|
Cytat:
|
Nagrywarka juz wiekowa i moze padla
|
No to jesli jest zaktualizuj firmware, a jak nie ma nagrywarka do kosza bo juz nawet nie rozpoznaje Verbatimow
|
Zaktualizuj firmware.
http://www-307.ibm.com/pc/support/si...cid=MIGR-67561 - tu jest do lenovo, więc jeśli masz innego laptopa, to nie daję gwarancji, że się uda. W razie czego, google pomoże. I włącz wreszcie to DMA dyskowi twardemu. |
troche odswieze temat. firmware podane ze strony lenovo posiada symbol HY02 , natomiast te dane :
HL-DT-ST GMA-4082N Firmware Popularity TX07 26 PX07 4 PT06 27 MS01 1 MH01 1 HY02 1 HV02 56 HQ04 98 HN03 8 HN02 2 HJ02 11 HA01 55 EX01 17 ED01 29 CX08 17 ze strony www . burn4free . com / hitachi - lg - data - storage / hl - dt - st - gma - 4082n . htm sugeruja firmware wg. popularności HQ04. sam obecnie posiadam EX01 i nie jestem zadowolony. tak więc na co zmienić : lenovo czy szykać wg. popularności ? |
Witam!!!
Podłącze się do tematu! Posiadam dokładnie taki sam chłam w lapku Lenovo :// Szajs jakich mało bo posiadam ten sam problem. Z tego co wiem jest tych nagrywarek chyba z 5 wersji i wszystkie mają ten sam model!??I różne biosy... Za chiny ludowe nie idzie wgrać do niej nowszego biosu! Posiadam obecnie wersje ED01 i nie mam pojęcia jak to naprawić. Data prod nagrywarki 2008 więc nie taka stara... Może ktoś z was wie jak sobie z tym poradzić? |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:06. |