![]() |
Cytat:
Toruń McDrive dzieci poszły po jakieś żarełko. Ponieważ nie jadam fastfood-ów czekałem w samochodzie. Z jakiegoś powodu się opóźniło i pracownik przyniósł mi do samochodu kawę z przeprosinami że muszę jeszcze trochę poczekać. Może to dlatego że jest to McDrive podlegający bezpośrednio pod McDonald. Bo pozostałe dwa czyli drugi McDrive i głowny McDonald w Toruniu to sklepiki z żywnością McDonald prowadzone przez firmy prywatne. Niestety to nie marka, cena a ludzie tworzą wizerunek. Czasem lepiej zapłcić pare groszy więcej i być mile obsłużonym. Też kiedyś byłem w krainie klonowego liścia i zaskoczyło mnie miłe podejście sprzedawców. Do dziś się zastanawiam czy to było wyuczone czy po prostu nie mają tylu zmartwień i stresów. Bardziej skłaniam się ku temu drugiemu. |
Tu widzę rozsądne argumenty i dyskusję na poziomie, więc odniosę się do twojego postu.
Cytat:
Nie zmienia to jednak faktu, że potrafię dostrzec także zalety, których jest wiele. Jedna zbiorcza z nich, to organizacja wielu rzeczy, a także mentalność ludzi. I jednym właśnie z przykładów jest mentalność konsumencka, o której tutaj wspominałem. Oczywiście, że nie wszędzie jest tak różowo - Ameryka to ogromny kraj i kilkaset milionów osób, wśród których zawsze znajdą się takie, które postanowią wykorzystać zaufanie innych. Ale mimo tego takie, a nie inne regulacje mają szansę istnienia i przy ich obecności jakoś wszystko 'trzyma się kupy', a u nas prawdopodobnie po tygodniu by upadłu. Mimo mojego (dużego) rozczarowania Ameryką jako taką, nie mogę takich elementów nie zauważać. Cytat:
Cytat:
Co do zachłyśnięcia się Ameryką odniosłem się do tego wcześniej. Cytat:
To jest dla mnie właśnie ta dojrzałośc konsumencka, której nam - jako Polakom (i wiem, że ugólniam, ale jest to tutaj konieczne - sam nie zaliczam się do grupy, o której mówię. Podejrzewam, że nie zaliczasz się również i ty) po prostu ciągle brakuje. Oczywiście Ameryka nie jest tu ideałem. Ale bliższa jest dla mnie temu, co osobiście uważałbym za normalność. Cytat:
Cytat:
|
kris@ no bez przesady ...
nie mam zamiaru siedziec 24h przy kinie domowym i telewizorze bo jak za kilka dni cos mi nie bedzie pasowac to nie bede mial juz mozliwosci zwrotu to nie majtki 7-10 dni to idealny czas na dokonanie zwrotu czy wymiany |
Cytat:
Je***347;li tak ci si***281; podoba prawo w USA, to OK, tylko tam ju***380; przesadzaj***261; z prawem konsumenckim (s***322;ynna gor***261;ca kawa w McDonald's czy zarabianie na z***322;amanych nogach w sklepie - co jest dowodem nadu***380;y***263; prawa w USA). Tam ju***380; prawnicy si***281; nie***378;le ob***322;owili na wyci***261;ganiu kasy z firm jako odszkodowania za debi.lizm amerykan***243;w. To, co napisa***322;e***347; to totalna g***322;upota - po 60 dniach - mo***380;e by***263; to jedynie dobra wola sklepu. Moim zdaniem powinna by***263; mo***380;liwo***347;***263; zwrotu zakupionego towaru w ci***261;gu, powiedzmy 24 godzin i tylko tak. Uniknie si***281; w ten spos***243;b jakichkolwiek machlojek (wypo***380;yczanie) a jest to wystarczaj***261;cy czas na to aby sprawdzi***263; zakupiony towar. Po tym czasie mamy ju***380; reklamacje. |
Cytat:
|
Przerost formy nad trescia, megalomania... idz lepiej napisz Andrzej cos pozytywnego.
Mnie to tez juz zaczyna draznic. Polacy to, a Polacy tamto. I na dodatek ciagle masz obsesje, ze ktos Ciebie atakuje. A moze warto sie zastanowic dlaczego ciagle ktos Ciebie atakuje? Bo tak twierdzisz. Twoja postawa jaka prezentujesz wlasnie to powoduje. I na dodatek nie dosc, ze ciagle cos "polskiego" Tobie sie nie podoba. To ciagle narzekasz. A narzekanie to typowa cecha... co oznacza hi... No wlasnie. Tak zastanawiam sie kiedy administracja wreszcie zrozumie, ze powinno Ci sie odebrac prawa moderatorskie. Kompletnie nie nadajesz sie na to stanowisko. Z poczatku bylo dobrze ale z biegiem czasu strasznie Tobie sie pogorszylo. Mozliwe, ze ta megalomania ma coraz wiekszy wplyw na Twoja osobowosc. P.S. Tylko nie pisz, ze: a) znowu ktos Ciebie atakuje b) zazdrosci Tobie ktos stanowiska Bo jak ktos wypowiada sie w prawie kazdym wiekszym temacie (blog Andrzej, blog). To jest sila rzeczy w jakis sposob zauwazony. |
Cytat:
Również pozdrawiam :) |
Kupilem kiedys drukarke z MM ktora byla nie dzialajaca :)
Bez problemu na miejscu wymienili. Ceny faktycznie sa wysokie (ale np muzyka, filmy to tylko tam kupowac), ale zdarzaja sie promocje i mozna cos dobrego wyszarpac po dobrej cenie. Cos powinno byc do konca roku wiec jak ktos chce cos kupic to niech sie wstrzyma :) Co do polaczkow, wystarczy przejechac sie na zachod i zobaczyc jak daleko jestesmy w tyle. Chocby uprzejmosc w sklepach. Nasze spoleczenstwo do wielu rzeczy nie doroslo jeszcze i jak ktos tego nie wiedzi to ma klapki na oczach. Pora je sciagnac i spojrzec na narod krytycznie. Jak czysto i pieknie na ulicach poslki, jakie piekne wiaty przystankowe, nie to co np w obskurnej anglii. A jaka wspaniala segregacja smieci. Wszyscy placa za bilety w komunikacji miejskiej.... |
Cytat:
|
Cytat:
Sorry, ale mając do wyboru ślepą dumę z bycia nieudacznikiem (to nie jest nawiązanie do ciebie), a obiektywny krytycyzm, wybieram to drugie. Proponuję jednak zastanowić się nad różnicą pomiędzy krytykowaniem wszystkiego jak leci (co swoją drogą jest kolejną cechą Polaków), a świadomą oceną (nawet negatywną). Bo różnica jest, i to spora.. |
Cytat:
|
tak naprawd***281; to nigdzie nie da si***281; wyczyta***263; co te pi***281;kne slogany znacz***261; w praktyce :|
|
Cytat:
|
"wymiana" a nie zwrot pieni***281;dzy
|
|
Cytat:
|
w ma***322;ych sklepach mo***380;na si***281; cz***281;sto dogada***263; i wzi***261;***263; co***347; na zasadzie, ***380;e jak nie b***281;dzie pasowa***322;o, albo si***281; nie spodoba to oddam, sprzedawca w tym momencie raczej musi nagi***261;***263; troch***281; przepisy i nie wbi***263; sprzeda***380;y w kas***281; fiskaln***261;, bo odkr***281;cenie tego jest bardzo uci***261;***380;liwe. ja prawie zawsze kupuj***261;c co***347; w miejscowym sklepie hydraulicznym, czy ***380;elaznym tak si***281; umawiam, bo na odleg***322;o***347;***263; za choler***281; nie sprawdz***281; czy np. jakie***347; mocowanie b***281;dzie pasowa***263;. bra***322;em nie raz po kilka r***243;***380;nych rzeczy i umawia***322;em si***281;, ***380;e jak za 2 godziny nie wr***243;c***281; to znaczy sprzedane. fors***281; oczywi***347;cie zostawia***322;em.
nie wyobra***380;am sobie w naszych warunkach zwrot***243;w sprz***281;tu elektronicznego np. po kilku dniach. sam dobrze pami***281;tam jak w Pewexie w ka***380;dy pi***261;tek sz***322;y jak woda kamery wideo a w poniedzia***322;ek po weselu by***322;y zwracane. :\ to samo tyczy***322;o si***281; bi***380;uterii - wypo***380;yczana na weekend :| Cytat:
|
Cytat:
Teoria jest taka, ze jest b. wazna zasada w MM, ze towar musi byc najtanszy na rynku, teoretycznie ceny sa kontrolowane u konkurencji raz w tygodniu i wyrownywane co najmniej do tego samego poziomu. Niestety działa to dobrze w zachodnich MM a u nas jest roznie, bo Polacy spieprzą każdą dobrą zasade wprowadzona z zewnątrz. Jednak na stronie internetowej MM jest informacja o gwarancji ceny i musi ona byc oficjalnie przestrzegana nawet jezeli jakis niedouczony pracownik rozpatrujacy reklamacje mowi inaczej. Wtedy prosimy o rozmowe z kierownikiem danego dzialu a jezeli to nie pomoze z dyrektorem. Jezeli mamy dowody, ze u konkurencji cena jest nizsza (nie dotyczy can w sklepach internetowych) sprawa w 100% bedzie zalatwiona pozytywnie. |
Cytat:
W Polsce wiem, że rzeczywiście IKEA od około pół roku wprowadziła taką możliwość, ale jeszczenie musialem z niej korzystać. Podobną propozycję ma od jakiegoś czasu Decatlon i kto wiem, czy w najbliższym czasie nie będę jej weryfikował. Podobnie kupiłem koszulkę, w ciemno, bo brałem już inne tego samego producenta, więc brałem według rozmiaru, ale okazała się za duża, dużo za duża. Było to raptem tydzień temu, ale musiałem zdjąć oryginalne opakowanie (kawałek tekturki). Ciekawi mnie więc, czy uda się ją wymienić. |
kupc lunete by 'raz' obejrzec sasiadke z bloku obok - moze tak mi sie spodoba ze sobie ja zostawie :]
kupic joystick/wolant by sobie dwa dni polatac na symulatorze - po co ma mi lezec cos czego bym normalnie nie kupil a tak wiem ze dupa zemnie a nie lotnik kupic na urodziny siostrze telefon ktory oczywiscie nie bedzie jej sie podobal - przeciez bedzie mi go wypominala do konca zycia ja bym to raczej potraktowal jako powazny przywilej kupujacego ale kupowac ciuchy i zwracac po praniu to juz lekki ZONK :| |
Cytat:
przy zakupie przez net, telefon itd. można oddać w ciągu 10 dni. towar nie może mieć śladów używania. |
Co kraj to obyczaj, jak by u nas tak było można oddawać to nowe rzeczy byłyby rzeczami używanymi :)
|
wszystko zale***380;y jak sklep ustali.
|
w og***243;le w polsce s***261; jakie***347; dziwne zasady, z oddawaniem kupionych rzeczy, nie mia***322;em problemu tylko w ikei, wsz***281;dzie indziej trzeba prowadzi***263; wojn***281;, a np w brytyjskim dixonsie mo***380;na bez s***322;owa komentarza odda***263; wszystko do tygodnia.
|
Cytat:
|
Tak na marginesie ceny kart graficznych to maja zabojcze.Za ich cene GF6600 AGP (450zl) mozna miec na allegro nowe GF6800GS z 2letnia gwara (bez podkrecania "tylko" ze 2-2.5x szybsze...). Nawet po zrobieniu z tej pierwszej "miniGT"@500/700 nie ma szans na uzyskanie podobnych wynikow (3,0k vs 5,7k w 3dm05). Pod tym wzgledem MM absolutnie nie polecam.
|
Kupowałem jakieś 6 miesięcy temu prostą grafę. Wybrałem ASUSA ale nigdzie nie było napisane że to 64 bitowa była dopiero po włożeniu do kompa się to okazało.
Zaraz się wróciłem i zamieniłem na tańszego radka 9550 . Dostałem kwit na zakup towaru za cene Asusa . Musiałem jeszcze coś dokupić bo reszty nie wydawali. MM-Toruń. A co do zwrotu pieniędzy to nie masz szans. |
Cytat:
|
Cytat:
Może mają coś lepszego w mniejszej cenie niż inne sklepy (np. wyższa półka za mniejszą kasę), jest szansa, że zgodzą się na wymianę... Czasem lepiej poszukać wczesniej niż dać się nabrać na reklamy MM... |
przebole***263; te 60 z***322;otych i zapomnie***263;, bo forsy nie oddadz***261;.
jak si***281; kupi jak***261;***347; tanioch***281; typu czajnik, czy ***380;elazko i to si***281; zepsuje to teraz wymieniaj***261; od r***281;ki - wcze***347;niej trzymali w serwisie tylko po to aby potem te***380; wymieni***263;. dro***380;sze rzeczy nadal trzymaj***261;. wszystko mo***380;na wymieni***263; na dro***380;sze :D lub w tej samej cenie - co jest ma***322;o prawdopodobne. oczywi***347;cie stan idealny i pewnie ograniczenie czasowe. znajomy wymieni***322; tak telewizor po jednym dniu - w domu stwierdzi***322;, ***380;e jednak LCD za ma***322;y i trzasn***261;***322; plazm***281; 42" :D |
Aparat cyfrowy sony.
Niestety nie daja zwrotu nawet chociaz roznicy... Wymienic albo oddac nie moge... :( Co to mozna sie doczepic? :( |
a co kupiles ...
ja ostatnio oddawalem im tak nagrywarke dvd moj brajdak kupil z jakas chora cene wiec im oddalem proszac o zwrot gotowki "bo mi na mac'u nie dziala" :D powiedzieli z 'automatu' ze oddac gotowki nie moga (co za kraj) tylko wymienic na inny 'dzialajacy z mac'iem' oczywiscie specjalisci z dzialu nagrywarek dvd powiedzieli po wnikliwej konsultacji ze soba ... ze nie maja nagrywaki dzialajacej z mac'kiem :rotfl: to poprosilem o zwrot gotowki - that's all folks :] |
a oni nie maj***261; jakiej***347; akcji, ***380;e jak znajdziesz taniej to zwracaj***261; ro***380;nic***281; x2? na zwrot towaru to chyba jest 5 dni tylko.
|
Zwrot pieniedzy i media markt
Witam!
Czy jest możliwość, jak tak to jaka... by uzyskać zwrot gotówki za coś co kupiłem? Poprostu kupiłem we wtorek coś za 589, a gdzie indziej kosztuje 529zł, a 60zł piechotą nie chodzi. A wiec czy jest takie coś co by umożliwiało oddanie sprzętu (nie jest zniszczony) i odzyskanie gotówki? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:13. |