![]() |
OpenOffice.org 2.1 pod choinkę...
Ilość załączników: 1
Cytat:
Link do wersji PL: ftp://sunsite.icm.edu.pl/packages/Op...install_pl.exe Słownik: http://pl.openoffice.org/pliki/pl_PL-pack.zip Lista zmian :http://development.openoffice.org/releases/2.1.0.html |
Ju***380; si***281; zasysa :D
|
Dzi***281;ki za info :piwo:
|
Zabieram si***281; do pobierania nowego OOo :D
|
Dzi***281;ki za info
|
Jak zwykle czekam na kompilacj***281; od ux.pl :)
|
Zainstalowa***322;em i na szybkiego pierwszy test:
1. Writer - powiem, ***380;e ***347;wietnie ! 2. Calc - czego chcie***263; wi***281;cej ? 3. Base - mo***380;e by***263;... ale tu zgrzyt - brak kompatybilno***347;ci z formatem MS (*.mdb) Nie da si***281; importowa***263; baz z Accessa... 4. Impress - praca/edycja jak najbardziej wporzo ale tu zgrzyt - nie mo***380;na otwiera***263; zabezpieczonych prezentacji stworzonych przez PowerPointa (nawet do odczytu !) Prawdopodobnie, w og***243;le nie otwiera zabezpieczonych dokument***243;w - nie mia***322;em teraz jak tego sprawdzi***263;. Tyle je***347;li chodzi o pierwszy rzut oka :) Zrobi***322;em szybkie screeny: http://img240.imageshack.us/img240/6998/1xp8.th.jpghttp://img226.imageshack.us/img226/420/2iq0.th.jpghttp://img233.imageshack.us/img233/2139/3jz2.th.jpghttp://img63.imageshack.us/img63/5326/4py8.th.jpg Mi osobi***347;cie nic wi***281;cej do szcz***281;***347;cia nie potrzeba ;) Wersja UX jako***347; mi tak nie podchodzi :szczerb: |
Wersja .org i ux.pl, pomimo tego, ze jest wydana przez kogo innego, rozni sie czyms jeszcze? (np ux.pl = bogatsza?)
|
w Calc wkurza mnie zr***261;bane totalnie obramowanie kom***243;rek.
w excelu jest to banalnie szybkie, tutaj niesty trzeba si***281; m***281;czy***263; niemal***380;e z ka***380;d***261; osobno. poza tym jest w porz***261;dku. czy sprawdzali***347;cie ju***380;, jak wygl***261;da sprawa kompatybilno***347;ci z nowym formatem dokument***243;w zawartym w office 2007? |
grrrr... jak to zainstalowwac.... mam 2.0.3 zainstalowanego, i wywala ze mam nowsza wersje jak probuje tego 2.1 instalowac... jak usaunac ta starsza.. nie widze nigdzie deinstalatora.. ani w panelu ster., anie w starcie anie w folderach... niech mnie ktos naprowadzi... bo wyszukiwanie w rejestrze to masakra...
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Czyli prawie nikt tego sobie nie doinstaluje (dopoki nie beda dostawali dokumentow w .odt, a w tym juz nasza glowa :szczerb:) |
Cytat:
|
Format OpenDocument ju***380; jest standardem :) To tylko kwestia czasu kiedy przer***243;***380;ne dokumenty b***281;d***261; wymagane w tym formacie.
|
Cytat:
|
Cytat:
u nas na polibudzie nie ma problemu z wydrukowaniem czegos z oo, rowniez moge przynosic prace i nikt nie ma nic przeciwko :) zainstalowalem nowego 2.1 ale wrazen brak.... mialem tylko 5 min z nim stycznosci wiec nie ma co ale sie z nim nie zapoznalem :) |
Cytat:
niestety interfejs jest po polsku i nie ma mozliwosci zmiany (co dla mnie jest akurat wada i to powazna), a na stronie org nie mozna sciaganc en interfejsu, bo jest to standard - i kolo sie zamyka ;) swoja droga - z mailingu ux.pl wynika, ze juz pracuja nad nowa wresja i wkrotce bedzie |
tak więc należy ponownie zadać pytanie ( :P ) - czym się różni ich wersja od tej z ORG?
|
i jeszcze raz odpowiem - slownikami :P sa faktycznie lepsze, zawieraja duzo wiecej slow
|
na szczescie nie bede uzywal open offica wiec nie bede mial problemow w zwyklym office
|
Cytat:
tak samo doc otworzysz OpenOffice'm troche to mało przemyślane...w szkołach powinni uczyć obsługi darmowych aplikacji... najczęściej szkoła zmusza do zaopatrzania się w różna dobra :P PS Głupota numer jeden : W szkole ucza MS Accessa prawda ? Ale przecież Accessa nie ma w "Office 2003 dla uczniów i nauczycieli" :szczerb: A zadania (bazy) zrobione w MS Access nie odpalaja sie na OO Base... (pewnie też tak samo w druga strone) Poprostu kapa... |
mam za free office i windows od jakiegos czasu, w pelni legalnie (nie mylic z "legalnie")
|
Cytat:
|
Cytat:
co sie czepiasz :szczerb: |
nie mam bolu glowy, ze cos mi sie zle otworzy :D
|
Od 3-4 lat nie mam w domu ms office i tez nie mam bolu ze cos mi sie zle otworzy :). Koledzy maja OO. Na uczelni OO bylo powszechnie akceptowane. U ojca w pracy od dawna jest OO (to akurat moja sprawka) i nikt nie narzeka. Prace magisterska pisalem w OO i nie napotkalem na zadne problemy (za to jak sobie edytor rownan z office2000 przypomne to mi sie na wymioty zbiera. poprawili to?).
U mnie w pracy tez coraz czesciej uzywaja OO (przynajmniej w dziale informatyki), choc wiele dokumentow z zewnatrz jest jeszcze przysylanych w xls/doc. Tak wiec znacznie wiekszym problemem byloby dla mnie teraz posiadanie produktu MS :) Format odt bardzo mi sie podoba, bo to zwykly ZIP. Mozna z niego wyciagnac bez problemu np wklejone ilustracje. |
Cytat:
|
jak by kto***347; nie wiedzia***322; jak zainstalowa***263; s***322;owniki to prosz***281; bardzo.
ja nie wiedzia***322;em ;) |
Ilość załączników: 7
Cytat:
Zrobi***322;em automatyczna paczke ze s***322;ownikami, wsio sie samo konfiguruje po restarcie OO polski s***322;ownik ju***380; dzia***322;a :) PS Mam sprawe do posiadaczy OO w wersji UX.PL aby skopiowali folder "ooo": C: \Program Files\OpenOffice.org 2.1\share\dict\ooo Konkretnie wszystkie pliki ze s***322;owem PL/pl jak i plik "dictionary.lst" S***322;ysza***322;em, ***380;e UX ma bardziej rozbudowany s***322;ownik, wi***281;c mo***380;naby go przenie***347;***263; do zwyk***322;ego OO ;) |
Cytat:
Ja za to nie moge przerzucic sie na OpenOffice, zrazilem sie za czasow serii 1.x.x, ktora posiadala mnostwo bugow, jak sie chcialo skorzystac z bardziej zaawansowanych opcji to szlag czlowieka trafial jak mozna wydac tak niedopracowany pakiet biurowy. Druga powazna wada tego pakietu, to duze wymagania na pamiec i szybkosc procesora, na slabszych komputerach chodzi bardzo wolno. |
Cytat:
|
Cytat:
Jesli chodzi o bugi jakos na nie nie wpadlem (co nie oznacza ze ich nie ma, ale widac mi akurat nie przeszkadzaja). A co do wymagan - to rzeczywiscie sa spore w porownaniu do office2k, glownie jesli chodzi o pamiec. Nalezy jednak zauwazyc ze nie wymaga on za to windowsa 2000/xp. Mozna go uruchomic na 98/Me co w przypadku starszych kompow ma duze znaczenie, bo malo ktory stary komp ma legalnego xp-ka wartego wiecej niz caly sprzet. Prawde mowiac to do uruchomienie oo nie potrzeba zadnego windowsa :> No i jeszcze jedna rzecz. Za 2000zl (roznica cen) mozna sobie zrobic naprawde porzadny upgrade komputera, a wtedy wymagania przestana byc problemem :) |
Cytat:
Jesli chodzi o bugi jakos na nie nie wpadlem (uzywam od wersji chyba 1.1.3). Moze mam szczescie. A co do wymagan - to rzeczywiscie sa spore w porownaniu do office2k, glownie jesli chodzi o pamiec. Nalezy jednak zauwazyc ze nie wymaga on za to windowsa 2000/xp. Mozna go uruchomic na 98/Me co w przypadku starszych kompow ma duze znaczenie, bo malo ktory stary komp ma LEGALNEGO xp-ka wartego wiecej niz caly sprzet. Prawde mowiac to oo nie wymaga zadnego windowsa, i prawdopodobnie to jest powodem jego wiekszych wymagan. No i jeszcze jedna rzecz. Za 2000zl (roznica cen) mozna sobie zrobic naprawde porzadny upgrade komputera, a wtedy wymagania przestana byc problemem :). btw. Mam w domu legalne 30-dniowe demo ms-office 2003. Cala plyta pokryta jest hologramem, wymaga wpisania seriala i aktywacji. Nie wiem jak dla Was ale dla mnie to juz po prostu cyrk :D |
Cytat:
Do tego jeszcze Windows 2003 Server PL z PCWK 12/2003 - te***380; nie instalowa***322;em i nie aktywowa***322;em :D Co do Office 30 dni to zbyt ma***322;o aby robi***263; ba***322;agan na dysku... Na win2k3 chyba p***243;***322; roku daj***261; - ale dla mnie to te***380; zbyt ma***322;o bo formata robie co jakie***347; 1,5 roku... te***380; nie b***281;d***281; sobie ba***322;aganu robi***263; :szczerb: |
Sobrus - to pobaw sie numerowanie i punktowaniem, akapitami, tabulatorami, spisem tresci, przypisami, tabel***261; - szybko odechce Ci sie zabawy z OpenOfficem.
|
Cytat:
co prawda OO też mnie pod tym względem narazie dobija ale idzie mi coraz lepiej :D lecz jak ostatnio miałem coś zrobiś na MSO to dopiero była kara, wszystko gdzieś pokitrane po paskach zamiast byc użytecznie pod PPM :P więc nie taki OO zły jak go poznać :D |
@luminat
Uzywalem wszystkich tych funkcji (cho***263; niekt***243;rymi (np przypisy),mo***380;e w do***347;***263; ograniczonym zakresie) i dzia***322;a***322;y ok, przynajmniej na oo.ux.pl 2.0.1. Pami***281;tam ***380;e mia***322;em troche problem***243;w z ustawieniem styl***243;w strony ale w ko***324;cu uzyska***322;em po***380;***261;dany rezultat. Tak jak napisa***322;em wy***380;ej - pisa***322;em w oo moj***261; prace magisterska. Podobnie zrobilo wiele osob z mojego roku i jako***347; nikt nie narzeka***322;, a uzyskany rezultaty wcale nie sa gorsze niz u tych, kt***243;rzy pisali w wordzie. Niektore rzeczy, takie jak wbudowany edytor grafiki wektorowej (Draw), lepszy edytor r***243;wnan czy eksport do PDF* naprawde by***322;y pomocne i wiem ***380;e z office 2000 kt***243;re mia***322;em wcze***347;niej mia***322;bym spore problemy. Zabawy z OO na pewno mi sie nie odechce. Chocia***380;by dlatego ze zamiast nowego office kupi***322;bym sobie laptopa, a pakiet biurowy nie jest dla mnie na codzie***324; a***380; tak bardzo wa***380;ny. *wiem, ***380;e sa wirtualne drukarki ale por***243;wnuje teraz same pakiety biurowe |
Cytat:
a czemu? szczegolnie akapity (style), indexy (np spisy) i tabele daja duzo wieksze mozliwosci w oo niz w mso |
Cytat:
A @ndy już nie miał co robić... |
A jak można wpisywać wzory matematyczne ???
Nie chodzi mi o formuły i ich wyliczanie :> |
Cytat:
|
To nie do końca TO :>
Chodzi mi o zapis formuł a nie ich wyliczanie. M$ jest tu prostszy :taktak: A jak tworzyć schematy (organizacyjne) ??? |
masz na my***347;li UML i takie tam? Do tego jest DIA. To taki odpowiednik Visio.
|
Cytat:
A pod windę ??? |
"Dia for Windows" to jest w nag***322;***243;wku :)
|
Cytat:
Zmusiłem moją młodą Żonę aby wykonała dla mnie schemat organizacyjny :> Studenci mają otwarte głowy :P |
Cytat:
do wpisywania formul jest Math ;) Załącznik 36812 a do schematow organizacyjnych (i nie tylko, bo ma duuuuuzo wieksze mozliwosci) jest Draw oczywiscie wszystko to standardowe moduly OO |
Czy wiecie jakie s***261; warunki licencji je***347;li chodzi o u***380;ywanie OO w firmach?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
albo w UX. Cena niewysoka, a ma sie support, podrecznik, fakturke i darmowe updaty na plytach przez rok.
|
|
Z niecierpliwo***347;ci***261; czekam na kompilacj***281; z ux.pl ;)
|
Cytat:
|
Czego esem nie rozumiesz?;-)
|
Mam nadziej***281;, ***380;e ux usprawni jeszcze bardziej wsp***243;***322;prac***281; z VBA... :)
|
Cytat:
|
@esem Czekam na OpenOffica zmodyfikowanego przez UX Systems
Teraz rozumiesz ? |
Cytat:
|
Cytat:
Tylko po co - czyli co za różnica ??? I tylko w tym temacie mnie oświec :> |
Cytat:
|
Cytat:
ze wzgledu na slowniki takze uzywam ux.pl jedyna niedogodnoscia dla mnie jest wlasnie polski interfejs z niewiadomych przyczyn wywalaja oryginalny (ciekawe w czym im przeszkadza? OO pozwala na posiadanie kilku interfejsow i przelaczania sie miedzy nimi - jedynym, ktorego nie mozna pobrac z netu jest wlasnie ang - nie przewidzieli, ze znajdzie sie ktos, kto go uzunie z kompilacji :| ) |
Od 20.4.2007 dost***281;pna jest wersja 2.2.0-1 pakietu OO.org zmodyfikowanego przeez UX Systems.
Download |
hm... czy jedyn***261; mo***380;liwo***347;ci***261; aktualizacji ux jest pobranie nowej wersji?
Po wybraniu "Sprawd***378; aktualizacj***281;" wyskakuje mi okienko, ***380;e mam najnowsz***261;... |
Cytat:
|
|
Cytat:
no mo***380;e ten fiku***347;ny progamik z autostartu pedraka poprawia dzia***322;anie pakietu w wersji mobilnej |
a tymczasem ibm rozdaje za darmo pakiet Lotus Symphony
|
A Ja czekam na OO.ux.pl w wersji 2.3:)
|
Cytat:
Ogólnie jestem ogromnym fanem oprogramowania Lotus Notes. :D |
sie sciagnie sie zobaczy:) jesli chodzi o wyglad, to "o kurcze jakie to ladne:)". szkoda ze beta i ze w pakiecie nie ma czegos ala access:)
|
Cytat:
|
ja juz instaluje:)pierwsze wraqzenie:troche umolnie otwiera dokumenty offica, brak wersji pl (moze i jest spolszczenie), co przeszkadza przy wprowadzaniu formul w excelu, ale ogolnie fajny
|
OpenOffice.ux.pl 2.3.0 :)
Cytat:
|
@Kraluk zajrzyj do tematu Projekt Freeware [Komentarze] ;)
|
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:24. |