Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   kazda plyta na smietnik?!?! (https://forum.cdrinfo.pl/f2/kazda-plyta-smietnik-6973/)

kijus 26.03.2002 19:12

kazda plyta na smietnik?!?!

Siema!
2 dni temu kupilem sobie nagrywarke TDK CyClone. Jej predkosc to 24x(CD-R) 10x(CD-RW) 40x(CD-ROM) a oprogramowanie to Nero.Kupilem dzisiaj 3 plyty Verbatim 24x, 700mb i wszystkie poszly na smietnik! Pierwsza chcialem nagrac w predkosci 24x(z dysku twardego) to nagrywala sie jakies 10 sekunt i wyskoczylo ze nie mozna nagrac. Dlaczego? przeciez plyta i nagrywarka maja 24x. Potem sprobowalem na 16x(tez z HDD) to samo. Wkoncu wziolem na 12x ale tym raze chcialem przegrac z cd-rom`u. Przegrywalo sie do 60% i sytuacja sie powtorzyla. Dlaczego sie tak dzieje? Czy to od przepelnionego bufora?

Ping 26.03.2002 19:36

Hi
Napisałeś, że "nie może nagrać", konkretnie jaki miałeś komunikat, jak się zachowywał bufor nagrywarki a jak bufor odczytu. Na jakim IDE masz zainstalowaną nagrywarkę i z jakim urządzeniem wisi, no i DMA "on czy off". A włączyłeś zabezpieczenie zapisu. Musisz podac więcej danych to wtedy można radzić.

grzeniu 26.03.2002 20:05

Nie ma czegos takiego jak przepelniony bufor, mozna mowic o niedopelnieniu bufora.....ale w twoim przypadku chyba chodzi o cos innego. Jak kolega wyzej radzi musisz wiecej napisac o konfiguracji sprzetu, kabelkach itp, no i jakie komunikaty wywalilo.

Majonez 26.03.2002 20:27

nio wlasnie tym bardziej ze niektore nagryuwary nei lubia dzieic sie kabelkiem heheh z innym sprzetem sprobuj ja dac na druga tasme jako samotny master wlacz dma dla dysku i nagrywarki defrag dyskow

a poza trym uzyj search i zobaczysz ile jest postow o podobnych problemach - to nie ma wiekszego znaczenia ze dot innej nagrywarki rozwiazania sa zazwyczaj takie same

kijus 27.03.2002 12:01

Siema!
1.Komunikat jest taki(mniej wiecej dlatego ze nie chce jeszcze raz wypalac plytki zeby ja znowu zmarnowac):
"rozpoczenie nagrywania"
"nie mozliwe wykonanie operacji wyjscia"
"nie mozliwe nagranie plyty przy pretkosci(probowalem przy 24x,16x,12x)"
2.Bufor nagrywarki ma okolo 95% ale na wiekrzych predkosciach (24x,20x) nie jestem wstanie zobaczyc jak sie zachowuje bo wypalanie jest praktycznie odrazu przerywane
3.Bufor odczytu jest mniej wiecej na 98%
4.IDE mam podlaczone na drugim zlaczu(figuruje w biosie jako drugi master) nagrywarka jest podlaczona i ustawiona na mastera a cd-rom na slave(w instrukcji pisalo ze taka konfiguracja jest zalecana)
5.Co do DMA to szczerze mowiac nie wiem co to jest:)
6.Nie mam zabezpieczenia zapisu. GDzie to sie wlancza?
Wogole to wypalilem juz jedna plytke ale jest to CD-RW przy predkosci 10x

Pedros 27.03.2002 12:29

I to właśnie widać, że masz nagrywarkę 2 dni.
Ale:
1. Każdy program do nagrywania posiada opcję testowania zapisu przed właściwym zapisem - TO WŁĄCZ TO i zobacz co się dzieje i nie będziesz rozpaczał po zmarnowanych płytach.
2. http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/slownik/docs/d.php3
3. Ochronę zapisu włącza się w różnych miejscach w zależności od programu nagrywającego
4. Czym nagrywasz?
5. I tak pewnie masz jakieś śmieci w systemie
Pozdrawiam

kijus 27.03.2002 12:51

Nagrywam Nero pisalem to juz. Pozatym kiedy zaczyanm nagrywac plytki jest opcja testowania ale nie mozna jej wybrac!

cz 27.03.2002 13:20

wiesz co zrob? idz do sklepu tam gdzie ja kupiles i powiedz co sie dzieje
niech oni mysla, inaczej musza oddac ci kase albo dac dzialajacy sprzet !

zanies im kompa jak beda chcieli i MUSZA to zrobic :)
przeciez ci nie powiedza: " na Panskiej konfiguracji ta nagrywarka nie bedzie dzialac" bo przeciez jak ci to sprzedawali to byli pewni, ze dziala zawsze i wszczedzie (poza tym, TDK nie jest taki tragiczny i raczej dziala)

Pedros: czy ty wycinasz co dwa dni windowsa? bo w kazdym twoim poscie jest
"to wina systemu"

Pedros 27.03.2002 13:41

Kijus - sorry, nie doczytałem tego nero, a jeśli testowania nie można włączyć to kiszka.
Ale głowa do góry - są tu dobrzy "neronowcy" to coś Ci poradzą.
To rada ze sklepem nie jest zła, tyle że mogą się niestety wykręcać (jeśli nie oni skłądali kompa), że to wina płyty, taśmy, czy nie wiadomo czego. Ciężko i czasem nie ma na to mocnych - może wymiana? Ale może sam możesz ją gdzieś podłączyć (u kumpla?) i sprawdzić czy jest ok?

Cz - nie tak. Instaluję sporo różnych programów i gier (używam 98SE bo mi tak wygodnie) ale wiem że po instalacjach, deinstalacjach i usunięciach rejestry takich Windoz są w opłakanym stanie - wystarczy porównać długość rejestrów po gołej instalacji i po miesiącu "baraszkowania".
Używam Ghosta. Mieszam, mieszam - potem ciach 5 minut i system ze sterownikami gotowy do roboty.
W moim przypadku się sprawdza. Oczywiście nie robię tego codziennie.
BTW sam wiesz, że przyczyną części problemów na tym forum jest złe skonfigurowanie systemu, brak zainstalowanych driverów, czy wreszcie źle zestawiony hardware. Niby chodzi, ale...
Yo. Ale się rozpisałem... :)
Pozdro & ciach

kijus 27.03.2002 14:05

Dzieki za pomoc pedros. Wydaje mi sie jednak ze wszystko podlaczylem dobrze zreszta robilem to z instrukcja, pozatym sterowniki zainstalowalem dobrze wiec wszystko powinno grac, no i wlasciwie gra bo jednak jednak plytke udalo mi sie wypalic. Wedlug mnie problem jest w predkosci nagrywania. Moze plyty Verbatim nie dzialaja dobrze z nagrywarka TDK? Wogole to mozliwe ze masz racje, moj rejestr jest niezle zawalony, musial bym sformatowadz dysk i wgrac wszystko od nowa.

kijus 27.03.2002 14:08

Cz => Nagrywarki nie zaniose do sklepu bo kupilem ja w Media Markt w poznaniu a mieszkam w mniescie o jakies 100 km od niego oddalonym:)

cz 27.03.2002 14:31

tej, ja sie ucze w Poznaniu a mieszkam 170 km od niego
pordzuc sprzet to sie'm przejade do MM ;D ;D ;D ;D

Pedros 27.03.2002 14:38

Tak... może jednak sprawdź u kogoś czy Twoja nagrywarka będzie dobrze nagrywać...
Problem płyty to raczej nie jest Verbatimy nie są złe.
Przeinstalowywanie systemu jest niestety męczące, ale sam teraz jestem ciekaw - daj znać
jeśli chodzi o DMA w win98 "Mój komputer/właściwości"
zakładka Menedżer.../CDROM zaznaczasz swoją nagrywarkę i Właściowści i tam masz DMA - zaznacz.
Ja się jeszcze nie spotkałem z nagrywarką dla której jest ważne czy jest master czy slave. Wniosek - może spotkałęm mało nagrywarek :)
Pozdro

kijus 27.03.2002 15:29

Przedchwila sprawdzilem i okazalo sie ze mam zaznaczone DMA ale zobaczylem tez ze sterowniki sa wgrane przez moj windows(ME) i sa to sterowniki do cd-romu, moze to jest problem? Tyle ze dostalem z nagrywarka jedna plytke i jest tam Nero,InCD2,TDK Digital MixMaster ale nie ma sterownikow! Pozatym przed chwila probowalem nagrac plytke i dokladnie przesledzilem co sie dzialo(nagrywalem przy 12x)komunikaty byly takie:
15:14:59 TDK CDRW241040B
Włączono system BURN-Proof
15:15:05 Rozpoczecie buforowania plików
15:15:05 Zakończenie buforowania plików
15:15:05 Rozpoczęcie zapisu przy prędkości 12x (1800kB/s)
15:16:17 CDRW241040B
Communication failure
15:16:22 CDRW241040B
Niewłaściwy stan zapisu!
15:16:22 CDRW241040B
Wykonanie polecenia ZakończŚcieżkę nie jest możliwe
15:16:47 Zapis przy prędkości 12x (1800kB/s) nie powiódł się!

Pozatym stan bufora odczytu wynosil mniej wiecej 98% a nagrywania 95%

Weron 27.03.2002 15:37

Nagrywarki,cd-romy,dvd i rozne tego typu nie potrzebuja sterownikow!!!
Jedynie do dosa to tak.
Wiec sie nie dziwie, ze ci dobrze nie nagrywa, bo ty nie umiesz nawet dobrze obslugiwac sie kompem.( bez urazy).

cz 27.03.2002 17:17

tej koles, przegiąles
chlopak do nas pisze, zeby sie nauczyc i abysmy mu pomogli
takie texty to sobie zachowaj dla dzieci swoich (biende istoty... ;D )

jego problem jest rzeczywiscie dziwny i nie wynika np. ze zlego zainstalowania hard-ware (tak sadze, po tym co tam pisze i jaki jest stan problemu)
czyli koles srobil wszystko dobrze (oby tak bylo... ;D ;D ;D )

cz 27.03.2002 17:30

kijus: idz do jakiegos kumpla i zobacz czy dzieje sie to samo

jesli sie nie dzieje, oznacza to ze albo cos zle jest u ciebie w systemie
albo palnik powinien byc single master (czyli jest cos nie tak z podlaczeniem), albo po prostu twoj sprzet go nie lubi (czasem tak jest)

Taz40 27.03.2002 17:46

Witam też mam TDK Cyclone ale jak dotąd nie zrypałem ani jednej płytki. Nagrywam X32(model TDK CDRW321040X) i idzie jak wściekła prawie "tłoczy" nie wypala. Też używam nero i ten pierwszy komunikat że "właczono system ocrony zapisu" informuje cię o tym że masz tą opcje odpaloną. Chroni ona niestety tylko przy niedopełnieniu bufora. Przyczyn psucia płyt jest wiele :
1 Uszkodzony przewód IDE (zeby sprawdzić możesz zamienić z HDD)
2 Sprawdz zworki z tyłu nagrywarki
3 Sprawdz najnowszą wersję NERO http://www.nero.com
Może to być też niestety wina windowsa a wtedy już tylko "format c": & "new win"
Napisz co udało ci się zdziałać

Taz40 27.03.2002 17:58

Aha teraz dopiero doczytałem komunikat który ci wyświetla "communication failure" to oznacza że coś siedzi miedzy nagrywarką a resztą(może tego być wiele). Sprawdź w biosie czy prawidłowo ją rozpoznaje a także w sekcji o nazwie OnChip IDE Function zobacz czy na kontrolerze na którym jest nagrywarka jest zaznaczone UDMA lub DMA a najlepiej na AUTO.
To narazie tyle zobaczymy co z tego ci wyjdzie.

P.S. Dobrze by było zrobić tak jak polecił ci "cz" tzn. sprawdzić u kogoś innego tą maszynke.

Weron 27.03.2002 18:45

Cytat:

cz (27-03-2002 17:17):
tej koles, przegiąles
chlopak do nas pisze, zeby sie nauczyc i abysmy mu pomogli
takie texty to sobie zachowaj dla dzieci swoich (biende istoty... ;D )
Nie sadze, zebym przegial.
Dalem mu bardzo dobra rade, zeby nauczyl sie najpierw obslugiwac kompem.
A o moje dzieci to sie nie martw.

Cytat:

cz (27-03-2002 17:17):
jego problem jest rzeczywiscie dziwny i nie wynika np. ze zlego zainstalowania hard-ware (tak sadze, po tym co tam pisze i jaki jest stan problemu)
czyli koles srobil wszystko dobrze (oby tak bylo... ;D ;D ;D )
Czy dziwny?
Dlaczego?
Zobaczyl bym przede wszystkim podlaczenie do plyty glownej(czy niebieski wtyk tkwi w plycie i takie rozne podstawy).
Poza tym najlepiej jakby zobaczyl to znajomy, ktory sie dobrze zna na komputerach.
A nie tak jak cz mu radzisz, zeby biegl od razu do sklepu.

cz 27.03.2002 18:58

Czy dziwny?
Dlaczego?
Zobaczyl bym przede wszystkim podlaczenie do plyty glownej(czy niebieski wtyk tkwi w plycie i takie rozne podstawy).
Poza tym najlepiej jakby zobaczyl to znajomy, ktory sie dobrze zna na komputerach.
A nie tak jak cz mu radzisz, zeby biegl od razu do sklepu.[/quote]

hmm... odpowiadaja mu zalozylem ze wszystko ma dobzre podlaczone, system w stanie tak jak inni, dobrze zaisntalowane oprogramowanie, sprawdzone wtyki na plycie glownej, sprawdzone kontrolery itd -> po prostu komputer w stanie, ktory nie powinien powodowac takich usterek

licze... liczylem ze koles sam juz to wszystko zrobil, bo dla mnie normalne jest, aby wszystko co sie da docisnac, sprawdzic itd. zanim sie zapytam innych, moze troche zalozylem za duzo

ale to nie jest powod textow "nie znasz sie to nie dotykaj" jeszcze go wyzywac od lamerow zacznij... to ze sam nie zrobil tego co powinien,[a co? czyt. kilka linijek w gore] (a tego nie wiemy !!! bo moze podlaczyl wszystko ) to rzeczywiscie nie powinien pisac posta zanim tego nie zrobi

"znajomy ktory sie zna" a co to znaczy znac sie na komputerze? nie lubie tego okreslenia...
koles sie uczy, moze kiedys bedzie tez tym "znajacym sie znajomym"

kijus 27.03.2002 20:07

Siema!
Taz40 w biosie napewno mam dobrze skonfigurowana a co do opcji OnChip IDE Function to nie ma takiej u mnie. Powiedz moze blizej o co chodzi chodzi ci o zdefiniowanie jakie uzadzenie jest podlaczone na kablu IDE jak master i slave? CO do zworkow to napewno sa dobrze bo sam je ustawialem. A co do podlaczenia to sprawdzalem wszystkie kable kilka razy...Ale najdziwniejsze w tym wszystkim jest to ze plyty CD-RW wypala dobrze! Skopiowalem narazie 2 i wszystko jest w pozadku.Pozatym jako naped CD nagrywarka spisuje sie rownie dobrze. Nie wiem jednak czemu CD-R nie chce wypalac narazie probowalem z 5 plytami i wszystkie poszly na smietnik!

cz 27.03.2002 20:10

byles u kogos z tym sprzetem? nie? to IDZ
jak wrocisz to zdaj relacje czy wypala poprawnie

(najrpostrze i najmniejstresujace rozwiazanie)

kijus 27.03.2002 20:31

Wiesz Weron nie mialem zamiaru pisac nic na twoj temat ale nie moge patrzec jak coraz wiecej takiej lamerii jak ty jest na sieci. Napisalem o sterownikach do nagrywarki dlatego iz myslalem ze beda do niej potrzebne dodatkowe sterowniki aby mogla nagrywac ale ty juz mailes sie czego przyczepic. I co, dowartosciowalo cie to? Poczules sie dzieki temu lepiej? No i co, od kiedy masz komputer? Rok, dwa i nadal szukasz POWER na klawiaturze?(Weron wiesz POWER to taki duzy przycisk na obudowie komputera, wylancza sie nim komputer) A jak jestes taki hacker to powiedz mi ile umiesz jezykow programowania? Bo ja 4. A pracowales kiedys w innym systemie niz windows? Chociaz w DOS`ie bo nie bede wspominac juz o Linuxie, Solaris`sie czy czystym Unix`ie. No wiem...zaraz powiesz ze jezykow programowania to ty umiesz 8 a teraz twozysz wlasny 9, a pracowales w 15(moze 40?: ) systemach operacyjnych. Tylko ciekawe jak by to bylo w praktyce... Najbardziej spodobal mi sie twoj tekst: " Zobaczyl bym przede wszystkim podlaczenie do plyty glownej(czy niebieski wtyk tkwi w plycie i takie rozne podstawy)" NAwet nie wiesz ze te "niebieskie wtyki" to IDE a wogole wcale nie musza byc niebieskie:)! Wogole to ciekawe ze takie teksty jak ty to daja tylko same lamy bo wyzywac umiesz ale jak pomoc to juz nie wiesz :)

kijus 27.03.2002 20:33

cz => narazie nie moge, najwczesniej bede mogl dopiero po swietach...

Neon 27.03.2002 22:52

Cytat:

kijus (27-03-2002 20:31):
szukasz POWER na klawiaturze
Tak zupelnie z innej beczki to ja MAM power na klawiaturze.

cz 27.03.2002 23:17

buahahahahaha
;D a 'sleep' tez pewnie, fajne ;D a pod FreeBSD to nie dziala :(

;D ;D ;D ;D ;D

Neon 27.03.2002 23:21

Cytat:

cz (27-03-2002 23:17):
buahahahahaha
;D a 'sleep' tez pewnie, fajne ;D a pod FreeBSD to nie dziala :(

;D ;D ;D ;D ;D
Oczywiscie, jest nawet Wake Up :)

cz 27.03.2002 23:28

a to takie multimedialne cudo majkrosoftu czy inna full-max-wersjon (np. samsung) ?
ja mam na obu kompach Logitecha DeLuxe i jestem zadowolony :)

Neon 27.03.2002 23:32

Cytat:

cz (27-03-2002 23:28):
a to takie multimedialne cudo majkrosoftu czy inna full-max-wersjon (np. samsung) ?
ja mam na obu kompach Logitecha DeLuxe i jestem zadowolony :)
U mnie za szybko by sie rozwalil nawet Logitech, szkoda mi kasy. Wystarcza mi Media Tech ze zintegrowanym mikserem i odkurzaczem ;-)

cz 27.03.2002 23:37

nie tak szybko, mi chodzi przez 2,5 roku (!!!!!!) i nagle przestal dzialac jak wpisywalem haslo do w2000, po prostu przestal
fajne mientkie' klawisze logitechy maja to sie'm dobrze pisze

Neon 27.03.2002 23:41

Cytat:

cz (27-03-2002 23:37):
nie tak szybko, mi chodzi przez 2,5 roku (!!!!!!) i nagle przestal dzialac jak wpisywalem haslo do w2000, po prostu przestal
fajne mientkie' klawisze logitechy maja to sie'm dobrze pisze
Ja niestety musze kompa dzielic z moim bratem (mlodszym) on i te jego gry to nawet najlepsza klawiatue zamorduja. Nawet bill, ze swoimi jedynymi sluszymi klawiaturami za 300 zeli nie da rady ;) .A tak swoja droga to niezle rozgadalismy sie :) licznik tak bil ze wskoczylem na Premium'a :)

grzeniu 27.03.2002 23:46

Cytat:

Neon (27-03-2002 23:41):

A tak swoja droga to niezle rozgadalismy sie :) licznik tak bil ze wskoczylem na Premium'a :)
No to trzeba by to opic... ;D

cz 27.03.2002 23:50

pic mozna bez okazji a Logitech DeLuxe kosztuje 65 PLN
dobra, bo to juz offtopic, a koles ma problem z CyClonem i pewnie zalamany :(

Neon 27.03.2002 23:52

Cytat:

grzeniu (27-03-2002 23:46):
Cytat:

Neon (27-03-2002 23:41):

A tak swoja droga to niezle rozgadalismy sie :) licznik tak bil ze wskoczylem na Premium'a :)
No to trzeba by to opic... ;D
oranzada? ;D

A za tego Media Techa cos z 15 zeli dalem i dziala narazie niezle :)

Dobra konczymy bo majonez nas zabije ;)

cz 27.03.2002 23:54

lepsza oranzada od Bolsa z metanolem (ostatnio popularny)

;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Mayeranek 28.03.2002 00:44

jak już się klawiaturami chwalimi, ja mam coś Made in China (Turbo-Plus) z połowy 1998roku i nadal działa!!! tylko przejściówka z DIN na PS/2. lubie sobie nawet pograć a ona niechce się skończyc i nie wiem kiedy ja zmieniel ;p

cz 28.03.2002 01:05

dobra, EOT i to definitywny, no chyba ze ktos wie jak Kijusowi pomoc :(

Kijus: zrob jak pisalismy, idz do kumpla i zobacz jak tam chodzi, potem bedziemy dalej myslec :)

EOT !

Weron 28.03.2002 10:04

Cytat:

kijus (27-03-2002 20:31):
Wiesz Weron nie mialem zamiaru pisac nic na twoj temat ale nie moge patrzec jak coraz wiecej takiej lamerii jak ty jest na sieci. Napisalem o sterownikach do nagrywarki dlatego iz myslalem ze beda do niej potrzebne dodatkowe sterowniki aby mogla nagrywac ale ty juz mailes sie czego przyczepic. I co, dowartosciowalo cie to? Poczules sie dzieki temu lepiej? No i co, od kiedy masz komputer? Rok, dwa i nadal szukasz POWER na klawiaturze?(Weron wiesz POWER to taki duzy przycisk na obudowie komputera, wylancza sie nim komputer) A jak jestes taki hacker to powiedz mi ile umiesz jezykow programowania? Bo ja 4. A pracowales kiedys w innym systemie niz windows? Chociaz w DOS`ie bo nie bede wspominac juz o Linuxie, Solaris`sie czy czystym Unix`ie. No wiem...zaraz powiesz ze jezykow programowania to ty umiesz 8 a teraz twozysz wlasny 9, a pracowales w 15(moze 40?: ) systemach operacyjnych. Tylko ciekawe jak by to bylo w praktyce... Najbardziej spodobal mi sie twoj tekst: " Zobaczyl bym przede wszystkim podlaczenie do plyty glownej(czy niebieski wtyk tkwi w plycie i takie rozne podstawy)" NAwet nie wiesz ze te "niebieskie wtyki" to IDE a wogole wcale nie musza byc niebieskie:)! Wogole to ciekawe ze takie teksty jak ty to daja tylko same lamy bo wyzywac umiesz ale jak pomoc to juz nie wiesz :)
Nie mam zamiaru rozpisywac sie tak jak ty.
Ale ci napisze, troche.
Po pierwsze nie mialem zamiaru cie urazic, ale skoro tak to odebrales to trudno.
Po drugie z tym power to chyba cos nie tak, w tym momencie to nie lapie o co ci chodzi( byc moze za duzo zielonego i w glowce sie ***i.)
Po trzecie jezeli chodzi ci o ten niebieski wtyk to specjalnie tak ci napisalem, zebys wiedzial o co chodzi czlowieku.
Po czwarte skoro tak sie chwalisz to sam jestes *****(jezeli znasz w ogole znaczenie tego wyrazu.
A w ogole co mnie obchodzi, ze umiesz tam 4 jezyki programowanie i pracowales na 10 systemach operacyjnych?
Zostaw to dla siebie. Jezeli jestes informatykiem to prosze bardzo(dosc cienkim zreszta skoro nie potrafisz zainstalowac nagrywarki).
Moim zawodem jest nawigacja, ktora obecnie studiuje(morska). Wiec nie musze umiec 10 jezykow i tyle samo systemow operacyjnych.
I napewno nie wyzywalem cie. Nie mowiac juz o tym, ze ...
Sam sie domysl co chcialem dalej napisac.
Mimo wszystko bez urazy, bo wiem, ze bladzisz.
Hehe.

obar 28.03.2002 11:03

kijus problem jak problem moze nabądź na wszelki wypadek jakieś RW i na tym testuj najlepiej z napisem HS bo szkoda tych werbatimek tak wyrzucać ..no chyba ze prowadzisz bar to podstawki są potrzebne..(chyba ze kupiłeś BOX'a to powinienś mieć przynajmniej jedną)..a co by było jakbyś zmienił z verbatimek na inną firmę???

pozdro 6

Pedros 28.03.2002 11:25

Pax panowie i ogólna uprzejmość...
Idą święta i lany poniedziałek - wtedy się lejcie... :)

Kijus - no widzisz :) - podepnij w innym kompie...
2. Skoro musisz z tym poczekać to może jeszcze raz mozolnie przerób swój,
to znaczy poodpinaj wszystko poza HD, nagrywarką, i grafiką, wczytaj defoltowy bios i zainstaluj od nowa system i nero, może masz inny program do nagrywania?
WIEM zajmie Ci to kupę czasu ale ...
3. Może zainstaluj inny system op i sprawdź? No sam już nie wiem co jesczcze...

I pytanie do innych bo nie znam ME:
Czy potrzebne są ASPI?
Bo jeśli są to musisz zainstalować
Pozdro & nara
PS. A tak z ciekawości - co siedzi u Ciebie w kompie? Tylko nie pisz że zły duch. :)

Pedros 28.03.2002 11:29

Cytat:

obar (28-03-2002 11:03):
kijus problem jak problem
ciach
a co by było jakbyś zmienił z verbatimek na inną firmę???
pozdro 6
On ma RW i zapisał x10. Tak sobie myślę, że to nie jest wina płyt. No bo taka nagrywarka i problem z Verbatimem? Ale może kupił z jakiejś zwalonej partii...
Hmmm...
No pozdro

bgn 28.03.2002 11:49

z zaciekawieniem przeczytalem cala dyskusje. Przyszedl facet co zna 4 jezyki programowania i nie daje sobie rady ze sprzetem. I mysle,ze to normalne, ze nie bardzo wie jak komputer dziala - wystarczy jak dzialaja mu napisane aplikacje. Nie ma co sie licytowac, bo przyczyna jest nie warta takiej dyskusji. Weron ma racje i nie ma co sie pieklic, bo niejeden kajtek z pogranicza podstawoki i gimnazjum jest bardziej biegly w znajomosci budowy i rozumienia "logiki"dzialania komputera i niejeden informatyk klepiacy np. programy oparte o bazy danych
typu magazyn czy system finansowo-ksiegowy.
Dlatego proponuje - informatyk- do studiowania budowy swojego peceta ( swoja droga ME to marny system)
Weron na morza i oceny, a my wszyscy do jajeczka

Pedros 28.03.2002 11:52

Tak jest :) :) :)

bgn 28.03.2002 11:59

PS. Jak mialem pierwsza nagrywarke- to plyty byly kolo 10 zeta i poszlo ni wiecej niz box - ale kolego INFORMATYKU nauka kosztuje, a informatyka jest pojeciem tak szerokim jak oceany Werona, tak ze sie nie wkurzaj a zacznij analizowac przyczyny. A moze masz po prostu nerona , ktory nie obsluguje twojej nagrywarki, albo masz walniety numer do niego. I tych jest kilka jest jeszcze troche i zadne forum za ciebie tego nie rozwiaze
Zreszta ja sie na tym nie znam - nie jestem informatykiem,
ale nie nazekam- mam madry komputer i nie wala ni sie plyty od BCT do TDK ultra

Ale sie rozpisalem

Pedros 28.03.2002 12:06

bgn przestań bo nie nadążę przytakiwać :) :)
Ja zrąbałem trochę Verbatimów po 15 zet z Makro. Aż się w końcu nauczyłem (a nagrywarka miała buforek 1MB) i reszta płyt chodzi do dziś.
Verabtim jest OK.

cz 28.03.2002 13:17

wlasciwie Verbatimy de best ;D
mam tu wlasnie 20 TDK Reflex Ultra i Verbatimy maja ladniejsza glebie niebieskosci (szczegolenie SuperAzo ;D ) i lepsza powierzchnie do opisu (szczegolnie jak ktos ma drukarke do kompaktow, a sa takie cuda, sa)

Blazer0 28.03.2002 19:07

Po pierwsze Win ME to badziewie - wywal. Ten system na moim kompie sie notorycznie wieszal. Po drugie czlowieku znajac 4 jezyki programowania i kilka systemow operacyjnych, a przy tym nie wiedzac co to jest DMA jest rzecza dziwna, naprawde dziwna. To BARDZO dobrze, ze zwrociles sie o pomoc na forum, nikt nie ma zamiaru Cie tu atakowac tylko pomoc i wytlumaczyc.

kijus 28.03.2002 20:05

Wy tu dyskusje prowadzicie a ja caly dzien nic nie napisalem :)
blazer => No tak znam 4 jezyki a nie wiem co to DMA tak swoja droga mogl bymi to ktos wytlumaczyc ;)
A wogole dzisiaj zaopatrzylem sie w 3 plytki TDK nagralem jedna na 16x i bardzo sie ucieszylem bo wszystko poszlo dobrze...ale druga juz sie zwalila nie wiem od czego to zalezy...a trzeciej plytki nie nagrywalem jeszcze :) W kazdym razie znowu pojawil sie komunikat "Communication failure" zreszta pojawial sie on za kazdym razemkiedy zwalilem plytke...

grzeniu 28.03.2002 20:36

Oto cytat ze stronki: "DMA (Direct Memory Access)
Tryb komunikacji, w którym dane przesyłane są bezpośrednio pomiędzy dyskiem a pamięcią bez udziału procesora. Ten tryb przesyłania przydaje się szczególnie w systemach wielozadaniowych, kiedy podczas przesyłania danych do i z dysku procesor może zająć się innymi zadaniami".

A tak w ogole to myslalem, ze w miedzyczasie przejrzales zgrubsza cdrinfo, juz troche czasu jest twoj post na tapecie. Polecam - jest tu jesli nie wszystko to b. duzo na temat nagrywania. A sam widzisz, ze nie zawsze musi to byc takie proste jak sie wydaje.

&y 29.03.2002 11:29

if hardware.cdrw.ok then
case problem of
windows.registry.syf : windows.registry.repair;
disk.hard.syf : begin disk.defrag; disk.optymize; end;
windows.syf.total : reinstal.all;
disk.dma : disk.dma:=not disk.dma;
cdrw.dma : cdrw.dma:=not cdrw.dma;
appz.w.tle : appz.w.tle:=false; // off
chipset.via : begin if installed then via4in1.download.new; via4in1.install; end;
komp.kiepski : upgrade.komp //memory, disk, cpu
komp.overclocked : komp.overclocked:=false;
end
else if hardware.cdrw.dziala_u_kumpla=false then hardware.sent.service;

//Tak swoja droga, to naprawde dziwne, ze programista nie kojarzy skrotu DMA
//Ciekawi mnie w jakich jezykach programujesz...
Pozdrawiam :)

kijus 29.03.2002 12:01

&y fajny kod:)
A swoja droga nie jestem zadnym zaowodwym programistom, ucze sie dopier. NArazie umiem html,pascal,cpp,php(w tej kolejnosci sie uczylem:)

Pedros 29.03.2002 12:23

Cze. Jeszcze kiszka?
I jeszcze jedna rada - wywal programy działające w tle - antywirusy, dopałki, monitory i takie tam...
Pozdro
PS. I jeszcze jedna rada - weź młotek 5 kg i...

Pedros 29.03.2002 12:35

Sorry.
Nie zauważyłem tego appz.w.tle &y-ego
Pozdro

Slajer 30.03.2002 16:27

Hieh, a co w rozumiecie przez goscia znajacego sie na kompach? tego co potrafi/zna 8 jezykow? do mnie wszyscy laza z formatem z podworka (za kase ma sie rozumiec :) a na komach to sie nie za dobrze znam.

Czemu mu nagrywa normalnie cdrw? to wina nagrywary a nie tam jakiegos DMA czy innego niebieskiego wtyku na glownej
przecie hdd jest obojetne czy bedzie nagrywara bedzie burnowac cdr czy cdrw jak na moj gust to jest nie wypal fabryczny i ja na twoim miejscu bym go wymienil, zadna transmisja danych tu nie gra roli, albo masz cholernego fuksa i zawsze dostawales zwalone cdr w co watpie albo ta twoja nagrywara cos chrzani

czukcza 31.03.2002 00:37

sprubuj inna wersje nero a pedros moze miec racje (ALT+CTRL+DELETE) zostaw tylko explorer,cinject,systray i zobacz
wesolych

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:10.