![]() |
Navigacja
Mam pytanie jaką navigację do jazdy w Polsce i na zachodzie. Co polecacie?????
|
Za ile?
|
Oczywiście jak najtaniej. A tak na serio do 700zł. Myślę żeby złożyć sobie zestaw palm + gps + mapa tom tom lub coś podobnego.
|
Za tak***261; kask***281; to A925 + antena zewn***281;trzna + SmartComGPS. To wybitnie low cost rozwi***261;zanie. Sam TT kosztuje ponad 400PLN.
|
ale tom tom chyba jest lepszym rozwiazaniem niz w/w zestaw...czyz nie?
|
zalezy gdzie. polskie mapy sa slabe, ale jechac juz z taka nawigacja np. przez Niemcy to przyjemnosc. mialem kontakt z Tom Tomem. nie wiem jak jest z Garminem. Tom Tom po polsku brecha. nie wiem czy Garmin tez.
|
TomTom. i Garmin..eeetam - fakt, male, poreczne, ale drogie i nie jest tak dokladne, najlepsza imho jest AutoMapa.
Osobiscie jezdzilem z takim zestawem : laptop, nadajnik gps pod usb, automapa. Spisuje sie swietnie, dokladne mapy, kazde miasto elegancko...jedziesz w Polsce to mapa ogolna, wjezdzasz do miasta, przelacza sie na plan miasta. Najlepiej jakiegos malego palma skolowac i AM pod to i bedzie smigac. |
Cytat:
|
TT mo***380;esz zainstalowa***263; na A925
Tylko musisz go kupi***263; i dokupi***263; GBS na BT - a to podwoi koszt. |
Cytat:
"Zwolnij bo tu 50km/h" albo nie ma napisane ile mozesz jechac max. |
a w automapie fotoradary sa naniesione?
|
|
Cytat:
sciaga sie aktualizujac jakis plik chyba. |
Cytat:
|
Tom Tom mowi ze jedziesz za szybko? Watpie... Mialem 910 i pokazuje tylko predkosc.
Nie umywa sie? Na tom tomie ladniej moze droga wyglada (automapa 4 tez jest w 3d) ale dokladnosc map? Pokaz mi lepsza dokladnosc niz automapa. |
Cytat:
co do dokladnosci map, nie wiem czego oczekujesz. mnie dokladnosc tomtoma w zupelnosci wystarczy, ale jak mowilem na poczatku zalezy, gdzie jezdzisz, bo pokrycie Polski jest przecietne w przeciwienstwie do pokrycia Europy Zachodniej, co jednak jakos do tej pory mi nie przeszkadzalo (w koncu Automapa skupia sie na Polsce). specjalizowany odbiornik gps do samochodu jest bardziej funkcjonalny niz pda z modulem gps (nie moglem kiedys powstrzymac sie od smiechu jak widzialem pewnego taksiarza mocujacego sie z rysikiem podczas drogi ;)). wszystko zalezy od ceny. |
No to napewno.
U mnie testowanie automapy odbylo sie tak ze mialem palma i laptopa, dokupilem bluetootha i juz bylo testowanie. Jakbym chcial kupic nawigacje typowa to faktycznie moze tom tom bo na laptopie szukanie trasy jest niewygodne chyba ze jedziemy dalej. Mi glownie chodzi o pokrycie ulic w miastach, poza miastowymi drgoami - tom tom czasami sie gubil albo jechal po nieistniejacych. Poza polska pokrycie jest duuuzo lepsze to sie przekonalem. Tom tom ma bardzo dobre pokrycie. |
Automapa bylaby i dla tomtoma, ale problem polega na tym ,ze trzeba by bylo zrobic konwersje na format uzywany przez tomtoma, a oni nie za bardzo chca specyfikacje udostepnic i pewnie nie tylko oni..
|
najnowsza mapa do tom toma ma okolo 50% pokrycie i przyjemnie sie na niej jezdzi. ja uzywam m.in map tom toma w telefonie i spisuje mi sie bardzo dobrze
N80+TT6+Odbiornik GPS Nokia |
No wlasnie mialem pisac o nowych mapach tom toma. 47% pokrycia PL takze chyba nie jest zle...
|
Witam! Mam TomToma 910 w wersji 6.525 i mam pytanie czy istniej***261; do tego jakie***347; nowe mapy ? tzn na Polsk***281; ( wi***281;ksze pokrycie ) oraz interesuje mnie Chorwacja oraz S***322;owacja :) z g***243;ry dzi***281;ki za odpowied***378;
|
Panowie bo kolega sie pyta jaki jest najnowszy Tom Tom na Nokie N95 czyli Symbian 60 V3. KTory ma wgrac zeby to najlepiej mu tam chulalo. Ktos moze pomoc...
|
Cytat:
|
Czy ktos uzywal moze prog. AutoMapa Zestaw XL v.4 lub AutoMapa Europa (Zestaw Polska XL + Europa) v.4, dostalem dyspozyjce kupienia czegos na firme, aby sluzylo w trasie i sie waham co wybrac
|
jak wygl***261;da sprawa map do Tom Toma? Chodzi o Niemcy i Polske?
One s***261; do pobrania jako***347; czy z pakietem si***281; je dostaje czy co :) Nie wiem, nie mam jeszcze nawet tego Tom Toma, ale po zakupie telefonu i wszystkiego czeka mnie wyprawa do Niemiec i chc***281; wiedzie***263; na za***347;. |
Cytat:
Sprawia map do Tom Toma przedstawia sie dość jasno :D gdyż są one ogólnie dostępne w wielu "sklepach" internetowych :rotfl: |
Cytat:
|
E50 tu TT6 wchodzi jak pami***281;tam
|
Cytat:
|
Automapa cieszy si***281; opini***261; najlepszej mapy Polski.
|
Jak zachowuje si***281; aplikacja TomTom w trakcie pracy kiedy dzwoni nasz telefon?
Przestaje dzia***322;a***263;? Dzia***322;a w tle czy co. Ciekawe... Czy aby na pewno aplikacja nie ***322;***261;czy si***281; z internetem/nie ***347;ci***261;ga danych podczas dzia***322;ania? Jest free. |
Cytat:
Cytat:
|
instalowalem klientom tt 6 na kilkunastu telefonach i musze przyznac ze nie ma obecnie lepszej mapy na telefon.
oczywiscie sa darmowe mapy ale widzialem raz rachunek za tydzien korzystania z takiej navi i dalbym sobie z nia spokoj. do tomtoma masz wiele propozycji map. ja uzywam pakietu ze wschodnia europa - polska 51% ktory zajmuje 120mb. do tego orginalny modul NOKII i mozna ruszac w droge |
po tygodniu u***380;ytkowania tomtoma 6 na terenie Niemiec i Polski stwierdzam, ***380;e a***380; tyle nie oczekiwa***322;em od tej mapy, a jest na prawde ok-du***380;e mo***380;liwo***347;ci personalizacji szczeg***243;lnie.
Jedno si***281; nie zmieni - tak czy owak trzeba si***281; orientowa***263; w terenie bo mapa ma prawo si***281; myli***263; i czasami zaproponowa***263; niekorzystn***261; drog***281; wbrew pozorom. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:14. |