Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Pomoc, dobór telewizora (https://forum.cdrinfo.pl/f5/pomoc-dobor-telewizora-70393/)

ark_fx 18.02.2007 11:48

Pomoc, dobór telewizora

Witam,
potrzebuje pomocy przy wyborze telewizora.Walka pomiedzy plazmą a LCD... zakres portfela ok. 7000zł. celuje tak w 42". Chodzi mi o konkretne modele bo już zgłupiałem.Czytam o tym od kilku dni i w sumie wychodzi na plazme bo lepiej odwzorowuje kolory, nie ma takich załamań światła jak LCD gdy sie patrzy pod kątem i nie smuży przy szybkich zmianach obrazów.Ale znowu plazma ma mniejszą żywotność , ciągnie więcej prądu i przy patrzeniu z odległości mniejszej niz 3,5m męczy oczy. Zgłupiałem ...
Prosił bym o wskazanie czy PDP czy LCD i konkretne modele które są warte uwagi.

Pozdrawiam...

rycho 18.02.2007 11:50

Poczytaj:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...ght=lcd+plazma

Smartek 18.02.2007 11:53

Cytat:

Napisany przez ark_fx (Post 741137)
(..)Ale znowu plazma ma mniejszą żywotność

Niewiele gorsza od LCDkow zapewne..
Cytat:

ciągnie więcej prądu
bzdet, lcd swieci ciagle tak samo, plazma ma rozny pobor pradu przy roznych kolorach itp.
Cytat:

i przy patrzeniu z odległości mniejszej niz 3,5m męczy oczy.
To juz totalna bzdura o_O.
Ogladam nawet z 1,5m i oczy mi sie nie mecza.. ;-)

Cytat:

Zgłupiałem ...
Prosił bym o wskazanie czy PDP czy LCD i konkretne modele które są warte uwagi.

Pozdrawiam...
Bralbym plazme..
Hitachi, Pioneer, Panasonic - w takiej kolejnosci rozgladaj sie za modelami :-).

REi 18.02.2007 12:05

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 741140)
bzdet, lcd swieci ciagle tak samo, plazma ma rozny pobor pradu przy roznych kolorach itp.

:) Zagladnij na tyl plazmy i lcd o tych samych parametrach (rozmiar itp) i zobacz co wiecej ciagnie. Plazmy niestety ciagna znacznie wiecej niz LCD, nawet wiecej niz stare CRT :P

Mr.Manson 19.02.2007 10:59

Cytat:

Napisany przez ark_fx (Post 741137)
Ale znowu plazma ma mniejszą żywotność

W plaźmie najszybciej wypala się kolor niebieski. Żywotność tego koloru wynosi około 10 lat przy włączonym telewizorze 7 godz/dzień.

Plazma rzeczywiście ma większy pobór mocy. Przy przekątnej 42" jest to około 50 Watów więcej od LCD o takiej samej przekątnej.

Wybrałbym plazmę. Ma bardzo dobre odwzorowanie kolorów i bardzo dobra jakość obrazu. Co do modelu to skupiłbym się na markowych produktach tj. Sony, LG, Pioneer, Samsung...

Smartek 19.02.2007 12:29

@ark_fx - http://plazma-lcd-fakty.pl/ .

@Mr. Manson - kto w dzisiaj ma telewizor dluzej niz 10 lat? ;->

Ormianin 19.02.2007 12:38

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 741473)

@Mr. Manson - kto w dzisiaj ma telewizor dluzej niz 10 lat? ;->

ja mam :) jeden z modeli Philpsa CRT 14 cali, rok nabycia 1990 (uwaga: Pewex!) gra bez zarzutu, naprawde rewelacyjnie, obecnie stoi w sypialni, dzis uzywany jest czasami ale kiedys intensywnie (jak stal w kuchni na starym mieszkaniu to caly czas).

A co do plamy czy LCD okolo 42 cali i powyzej to faktycznie biora szmat pradu, szczegolnie jest to odczuwalne jesli gra to caly czas... ja tam jestem tradycjonalista i nadal kultywuje CRT, nie mam telewizji HDTV wiec tymczasem jakosc CRT mnie zadowala

Smartek 19.02.2007 12:46

@Ormianin - nie o to mi chodzilo (tak myslalem, ze zaraz ktos napisze, ze ma TV z 80. roku ;-) ).
Chodzi mi o to kto aktualnie planuje kupic telewizor i miec go dluzej niz 10 lat gdzie co raz to nowsze technologie sie pojawiaja? :-)

REi 19.02.2007 13:08

Cytat:

Fajna marketingowa papka :D

Ormianin 19.02.2007 13:14

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 741477)
@Ormianin - nie o to mi chodzilo (tak myslalem, ze zaraz ktos napisze, ze ma TV z 80. roku ;-) ).
Chodzi mi o to kto aktualnie planuje kupic telewizor i miec go dluzej niz 10 lat gdzie co raz to nowsze technologie sie pojawiaja? :-)

Moze to dla ciebie bedzie dziwne, ale zwykly wyjadacz chleba kupi TV na conajmniej 10 lat lub wiecej, nawet w krajach zachodnich, przecietni nie zmieniaja tak czesto sprzetu RTV i AGD. Nawet ja kupujac dzis np. pralke, chcialbym aby posluzyla ona minimum 10 lat, wydaje mi sie ze nie bede mial telewizorowi za zle jak i pogra 10 lat, jak i wiecej... tak poza tym jak czlowiek zaczyna miec troche innych obowiazkow na glowie, wazniejsze cele... to przestaje sie interesowac wymienianiem RTV, Audio i ma juz dosc małooplacalnego komputerowego szalenstwa... jak bylem studentem i nastala modna era komputerow klasy PC to w koncu lat 90-tych nie bylo miesiaca abym nei wymienial w swoim pececie jakiegos podzespolu, bardzo mnie to rajcowalo, ale z dzisiejszego punktu widzenia nie mialo sensu i szkoda bylo na to wszytsko tylko kasy. Dlatego dzis jak kupie nowy TV (nie wazne czy plazma czy LCD czy CRT) to bedzie to napewno inwestycja na dobre pare lat i wiecej.

ark_fx 19.02.2007 18:29

Czyli wszystko wskazuje na plazme.Modele LG,Panasonic, Pioneer.Ale patrząc na porównanie które sobie porobiłem
PLAZMA
+ Natychmiastowy czas reakcji
+ Wysoki kontrast i jakość kolorów pod każdym kątem patrzenia
- Wypalanie się ekranu ( patrzeć na systemy oszczędzające ekran )

LCD
-Wolny czas reakcji ( smużenie przy szybkich scenach nawet przy szybkich czasach)
- Utrata kontrastu i jakości kolorów pod kątem większym niż 45°
+ Nie wypala się ekran

...może ktoś podać modele których szukac w sklepie.Moze ktoś ma w domu i może coś więcej powiedzieć ?

Smartek 19.02.2007 18:47

@ark_fx - w LCDkach tez wypala sie ekran.. (piksele).
Ba! Nawet w CRTkach cos tam sie "wypala".

pops 19.02.2007 19:40

1. ***380;ycie tv. Smartek, ja w***322;a***347;nie kupi***322;em tv jaki***347; czas temu i nie zamierzam kupowa***263; nowego do momentu ***347;mierci technicznej obecnego, kupi***322;em go tylko i wy***322;***261;cznie dlatego, ***380;e poprzedni umar***322; po kilkunastu latach s***322;u***380;by. kopmutera te***380; bym nie zmienia***322; gdyby nie M$ i jego kolejne systemy. szkoda tylko, ***380;e ostatnio mam wra***380;enie, ***380;e producenci elektroniki gratisowo dodaj***261; "ficzer" autodestrukcji po up***322;ywie gwarancji.

2. wypalanie plazmy. wszystko si***281; "wypala" i plazma te***380; si***281; "wypala", ale kiedy si***281; wypali ? za 10 lat, 15 ? 20 ? to ma jakie***347; znaczenie ?

3. plazma vs lcd, wystarczy i***347;***263; do du***380;ego sklepu, zobaczy***263; stoj***261;ce obok siebie, z puszczonym na nie tym samym sygna***322;em i odpowied***378; jest oczywista.

ed hunter 19.02.2007 20:19

ja mam na dzia***322;ce telewizor KOLOROWY, JVC 20" z ~1977 roku i tylko raz mu si***281; przeka***378;nik zepsu***322; (nic wi***281;cej) - nie da si***281; teraz z pilota wy***322;***261;czy***263;, bo jest na kr***243;tko. a pilot oryginalny :taktak:
to japo***324;ce sprz***281;ty wtedy robili, ale to historia.

end of OT :>

demek 19.02.2007 23:32

Cytat:

Napisany przez REi (Post 741479)

srutu tutu majtki z drutu

przejedz do mnie do wojewodztwa londynskiego, pokaze ci, ze wiekszosc to prawda, nie jestem w stanie zaprezentowac tylko testow dlugoterminowych

REi 20.02.2007 08:24

Cytat:

Napisany przez demek (Post 741657)

przejedz do mnie do wojewodztwa londynskiego, pokaze ci, ze wiekszosc to prawda, nie jestem w stanie zaprezentowac tylko testow dlugoterminowych

Ja wiem ze wiekszosc to prawda ale spora czesc to naciagane lub ukoloryzowane fakty :D np pobor mocy - film wladca pierscieni (uzyty tam za przyklad) to wg testow roznica sredniego poboru rzedu 40 wat (200W LCD vs 240W plasma przy 32 calowych tv z 720p zdaje sie) oba ekrany tej samej firmy i o podobnych parametrach. Owszem to nie jakas super roznica ale to tez zdecydowanie nie "nic" o ktorym pisze owa stronka :P
Pozatym pokazuja sie wlasnie ekrany LCD z podswietleniem led - nie dosc ze maja porownywalna z plasma glebie czerni to jeszcze pobor mocy o wiele mniejszy.
Ja nie pisze ze LCD jest lepszy ale ze ma swoje zalety a plasmy nie sa pozbawione wad :P
Niedlugo do walki plaskich paneli wkroszy oLed i wszystkie zalety plasmy czy lcd znikna jak fatamorgana.

AleX69 20.02.2007 08:28

o kolejny vip swoje pytania zadaje :]
rycho@ ci juz podal jak szukac nie umiesz
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...ght=lcd+plazma

Cytat:

Napisany przez ark_fx (Post 741558)
Czyli wszystko wskazuje na plazme.Modele LG,Panasonic, Pioneer.Ale patrz***261;c na por***243;wnanie kt***243;re sobie porobi***322;em
PLAZMA
+ Natychmiastowy czas reakcji
+ Wysoki kontrast i jako***347;***263; kolor***243;w pod ka***380;dym k***261;tem patrzenia
- Wypalanie si***281; ekranu ( patrze***263; na systemy oszcz***281;dzaj***261;ce ekran )

LCD
-Wolny czas reakcji ( smu***380;enie przy szybkich scenach nawet przy szybkich czasach)
- Utrata kontrastu i jako***347;ci kolor***243;w pod k***261;tem wi***281;kszym ni***380; 45***176;
+ Nie wypala si***281; ekran

...mo***380;e kto***347; poda***263; modele kt***243;rych szukac w sklepie.Moze kto***347; ma w domu i mo***380;e co***347; wi***281;cej powiedzie***263; ?

macie jakies kompleksy z tym wypalaniem ... przecie to bedzie jak pisal smartek@ bedzie za 10 lat
LCD tez sie wypala <- lampy ktore podswietlaja matryce :fiu:

a co do firm to wykreslil bym tylko LG (plazmy robia tragiczne) a za niego wpisal Samsung'a

Cytat:

Napisany przez REi (Post 741479)

demek@ nie ma co go tam zapraszac bo by sie nie chcial wyniesc
REi@ ty nasz inzynierze a zastanawiales sie czemu takiej medialnej papki nie robia producenci LCD? :>
simple - bo by nie mieli co napisac na korzysc LCD'kow :rotfl:

! edit
Cytat:

Napisany przez REi (Post 741723)
Pozatym pokazuja sie wlasnie ekrany LCD z podswietleniem led - nie dosc ze maja porownywalna z plasma glebie czerni to jeszcze pobor mocy o wiele mniejszy.
Ja nie pisze ze LCD jest lepszy ale ze ma swoje zalety a plasmy nie sa pozbawione wad :P
Niedlugo do walki plaskich paneli wkroszy oLed i wszystkie zalety plasmy czy lcd znikna jak fatamorgana.

bzddddddddddduuuuuuuuuraaaaaaaaaa

REi 20.02.2007 08:58

Sie fanboje plazmy znalezli :D
Niestety panowie - niezalezne zrodla i testy mowia co innego niz wasza super stronka // ulotka reklamowa :D Opieranie sie na "faktach" na niej podanych jest conajmniej smieszne a i sama stronka przekona tylko ludzi ktorzy nie potrafia lub nie chce im sie poszukac rzetelnych faktow na nacie.
Zebysmy sie zrozumieli - nie faworyzuje zadnej z tych technologi ale nie moge patrzec jak komus kto oczekuje rzetelnych informacji podsowa sie papke dla niemowlat.
Kolejnym przkladem jest zywotnosc - fakt wspolczesne plazmy maja 60tys godzin (oczywiscie mowa o warunkach laboratoryjnych) ale aktualnie LCD osiagaja po 80tys h o czym stronka tajemniczo nie wspomina.
Jak na moj gust walka miedzy technologiami jest wyrownana, co chwile jeden z standardow zdobywa przewage nad drugim i to pewnie szybko sie nie zmieni.

ed hunter 20.02.2007 09:00

ciekawe, kt***243;ra cz***281;***347;***263; W***322;adcy Pier***347;cieni zosta***322;a u***380;yta do testu? :idea:

bo ostatnia jest strasznie ciemna a lcd bierze i tak tyle samo pr***261;du przy takim filmie - w przeciwie***324;stwie do plazmy :taktak: :D

REi 20.02.2007 09:25

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 741732)
ciekawe, kt***243;ra cz***281;***347;***263; W***322;adcy Pier***347;cieni zosta***322;a u***380;yta do testu? :idea:

bo ostatnia jest strasznie ciemna a lcd bierze i tak tyle samo pr***261;du przy takim filmie - w przeciwie***324;stwie do plazmy :taktak: :D

Mozliwe :D Test o ktorym pisalem mowil o czesci 1 :D tam jest kolorowo i w miare jasno :D

PS. Ja nie mam zadnego z tych tv, mam za to znajomych z lcd i plazmami i mam jako takie prowonanie - mnie jakos bardziej ciagna nowe tv laser rear-projection bo obraz daja niesamowity w pelnym HD a przy tym kosztuja ulamek tego co plazma o podobnych mozliwosciach - faktem jest za to ze zajmuja duzo miejsca.

AleX69 20.02.2007 09:26

Cytat:

Napisany przez REi (Post 741731)
Sie fanboje plazmy znalezli :D
Niestety panowie - niezalezne zrodla i testy mowia co innego niz wasza super stronka // ulotka reklamowa :D Opieranie sie na "faktach" na niej podanych jest conajmniej smieszne a i sama stronka przekona tylko ludzi ktorzy nie potrafia lub nie chce im sie poszukac rzetelnych faktow na nacie.
Zebysmy sie zrozumieli - nie faworyzuje zadnej z tych technologi ale nie moge patrzec jak komus kto oczekuje rzetelnych informacji podsowa sie papke dla niemowlat.
Kolejnym przkladem jest zywotnosc - fakt wspolczesne plazmy maja 60tys godzin (oczywiscie mowa o warunkach laboratoryjnych) ale aktualnie LCD osiagaja po 80tys h o czym stronka tajemniczo nie wspomina.
Jak na moj gust walka miedzy technologiami jest wyrownana, co chwile jeden z standardow zdobywa przewage nad drugim i to pewnie szybko sie nie zmieni.

a gdzie te rzetelne fakty? podaj fakty a nie wyssane stwierdzenie "labolatoryjne"
jesli to takie same fakty jak ze oled juz puka do drzwi ... to nie wprowadzaj forumowiczow w blad

co za roznica czy 60.000h czy 80.000h? <-
co za roznica czy bierze wiecej czy mniej pradu? <- w skali roku to doplata okolo 80-100,- do rachunku
jesli to dla ciebie za duzo to mniej ogladaj oszczedzaj prad
ludzie mieli zyrandole na 6 zarowek po 60watt i sie nie zastanawiali
ile placa
stare przyslowie pszczol mowi:
jak kogos stac na wodke to stac go na zagryche

najwazniejszy jest tu odbior/jakosci obrazu ... a plazma bije na glowe lcd czy projektory

wielka filozfia ...
idziesz do sklepu wybierasz dwa ineteresujace cie panele np LCD i plazme
podlaczasz odtwarzacz np Panasonic DVD-S99 po componencie <- i porownujesz obraz
... po co tu latac po internecie i czytac suche dane

REi 20.02.2007 09:47

Cytat:

Napisany przez AleX69 (Post 741738)
a gdzie te rzetelne fakty? podaj fakty a nie wyssane stwierdzenie "labolatoryjne"

Wystarczy uzyc google.
Cytat:

jesli to takie same fakty jak ze oled juz puka do drzwi ... to nie wprowadzaj forumowiczow w blad

Technologi oled juz nie wiele brakuje do osiagniecia zywotnosci starszych plazm wiec niedlugo pojawia sie na rynku - oczywiscie nie mowie tu o paru tygodniach bo jak wiadomo wprowadzenie noeych technologi trwa ale klika firm w tym sony juz pokazalo dzialajace modele na targach CES
Cytat:

co za roznica czy 60.000h czy 80.000h? <-
co za roznica czy bierze wiecej czy mniej pradu? <- w skali roku to doplata okolo 80-100,- do rachunku
jesli to dla ciebie za duzo to mniej ogladaj oszczedzaj prad
ludzie mieli zyrandole na 6 zarowek po 60watt i sie nie zastanawiali
ile placa
stare przyslowie pszczol mowi:
jak kogos stac na wodke to stac go na zagryche

Ale ja nie pisze ze to wielka roznica tylko demetuje wasze twierdzenia jako ze roznicy nie ma zadnej!
Cytat:

najwazniejszy jest tu odbior/jakosci obrazu ... a plazma bije na glowe lcd czy projektory

Zalezy od przedzialu cenowego i technologi LRPTV ma swietna jakosc obrazu i to nie jest moje wymyslone twierdzenie, tak samo jak to ze dobry LCD ma rownie dobra co plazma jakosc obrazu.
Cytat:

wielka filozfia ...
idziesz do sklepu wybierasz dwa ineteresujace cie panele np LCD i plazme
podlaczasz odtwarzacz np Panasonic DVD-S99 po componencie <- i porownujesz obraz
... po co tu latac po internecie i czytac suche dane

:D to teraz idz do sklepu co ma w ofercie drozsze modele - wiem w pl taki sklep trudno znalesc.

Plazmy maja dobra jakosc obrazu ale widzialem LCD ktore jakosciowo plazmy zostawialy w tyle ale oczywiscie LCD jest technologia drozsza tylko pytanie brzmi - zalezy nam na kosztach czy na jakosci.

PS. TAK Plazmy maja lepszy stosunek Cena/Jakosc niz LCD!

Igloo 20.02.2007 10:03

Cytat:

marketingowe bzdety.
ciekawe czemu nie napisano o rozdzielczości obu typów paneli?
plazma ma niższą rozdzielczość niż lcd. osobiście nie widziałem plazmy o rozdzielczości powyżej ~1024x600, zwykle jest to coś w okolicy ~800x450. jak to sie ma do LCD z ~1300x800?

AleX69 20.02.2007 11:08

jesli podpierasz sie jakimis danymi wypadalo by podac ich zrodlo
a nie "uzyj google" ...

technologii oled niewiele brakuje? tak samo jak technologi sed
dwa egzemplarze/prototypy sa pokazywane na targach od dwoch lat
i na 99% nie pojawia sie kolejne
http://www.dailytech.com/article.aspx?newsid=5708
a mialo byc tak rewelacyjnie

a co to za technologia LRPTV?! :>

Cytat:

Napisany przez REi (Post 741743)
:D to teraz idz do sklepu co ma w ofercie drozsze modele - wiem w pl taki sklep trudno znalesc.

no ale czego mam tam szukac?
wiekszosc jest dostepna w duzych sklepach rtv.agd ...

Cytat:

Plazmy maja dobra jakosc obrazu ale widzialem LCD ktore jakosciowo plazmy zostawialy w tyle ale oczywiscie LCD jest technologia drozsza tylko pytanie brzmi - zalezy nam na kosztach czy na jakosci.

PS. TAK Plazmy maja lepszy stosunek Cena/Jakosc niz LCD!

koszty? ja chce ogladac film z dvd 625p(576) w jakosci swiecenia porownywalnej do CRT

LCD oczywiscie ze to technologia drozsza bo nie jest produkowana w jednej fabryce jak plazma
i tak juz pozostanie ... jakosc ponad wszystko
jedyna wada plazmy to ze musi byc duzzzaaaa ... dla mnie to akurat nie wada :D

Igloo@ tak mowia tylko ci co nie widzieli i nie porownywali obu technologii
kupia LCD a potem placza :D
Cytat:

Witam,
od niedawne mam telewizor LCD i kino domowe Samsunga. Nigdy wcześniej nie oglądałem dvd na lcd. Teraz mam pewien kłopot. Otóż przy przez większą część oglądanych filmów wszystko jest ok (obraz jest przepiękny), kiedy jednak dochodzi do scen ciemniejszych, wtedy telewizor jakoś kiepsko sobie radzi z obszarami tonalnych przejść kolorystycznych. Innymi słowy - kiedy jest ciemno i scena obfituje w mało konkretne kształty (np. mgła nocą smile.gif), to obraz zaczyna nieco wariować.
Nie wiem, może jestem przewrażliwiony, może to normalne w telewizorach lcd. Bardzo proszę o pomoc, bo jeśli to nie jest normalne, to będę musiał dzwonić do serwisu.
http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=3910

a plazmy 'domowe' (tanie) maja rozdzielczosc 1024x768 wyswietlania a nie jak blednie napisales 1024x600
plazma oczywiscie 'domowa' wyswietli ci 720p a 1080 juz niestety z 'i'
wiaze sie to niestety z technologia plazmy (wielkosc punktu)
by wyswietlic obraz 1080p na plazmie potrzebny by byl panel o przekatnej okolo 65 cali (1920x1080)

demek 20.02.2007 13:51

alex sa plazmy 50 cali full hd :) i na mniejsze raczej nie ma co liczyc do 1920x1080

co do twierdzen, ze ta strona to tylko marketingowy chlam
- dlaczego producenci lcd schowali glowy w piach a nie odpowiedzieli na klamstwa?
- dlaczego sony tak szumnie zrezygnowalo z produkcji plazmy a teraz do niej wraca?

moge zadac wiecej pytan :P

a teraz cos innego
zamiast lcd albo plazmy wzialbym......
http://digitalo.pl/product_info.php/products_id/1064

toto :D

ed hunter 20.02.2007 13:59

demek - przesta***324; denerwowa***263; biednych ludzi***243;w ;p

moje zdanie jest takie: ogl***261;da***322;em kilka dni temu telewizory lcd, z g***243;rnej p***243;***322;ki naprawd***281; daj***261; rad***281; (zero efekt***243;w rozmycia - ja nie widz***281;), ale za te pieni***261;dze mo***380;na mie***263; wi***281;ksz***261; i starsz***261; plazm***281;, kt***243;ra tak samo, jak nie lepiej daje rad***281;, wi***281;c problem dla mnie otwarty jest dalej. wszystko zale***380;y te***380; od tego ile si***281; kasy ma...

REi 20.02.2007 14:11

Cytat:

Napisany przez demek (Post 741819)
- dlaczego producenci lcd schowali glowy w piach a nie odpowiedzieli na klamstwa?

:rotfl: A kto by sie fatygowal reagowac na rekalmy? Czy Ariel burzy sie jak mowia ze dosia pierze rownie dobrze? :D
Cytat:

Napisany przez demek (Post 741819)
- dlaczego sony tak szumnie zrezygnowalo z produkcji plazmy a teraz do niej wraca?

A kogo sony interesuje w dzisiejszych czasach?

Prawda jest taka ze pod wzgledem jakosci obrazu to dobre lcd traca do plazm tylko pod wzgledem glebi czerni co sie niedlugo dzieki podswietleniu led zmieni.

LCD ze wzgledu na dokladnosc i koszty produkcji nadaja sie do zastosowan profesjonalnych - jak np monitory PC natomiast na TV bardziej nadaja sie plazmy ale jak juz pisalem niektore bzdety co ludzie wygaduja na temat plazma vs lcd przyprawiaja o bol glowy.

Smartek 20.02.2007 14:20

Najbardziej smiesza mnie ludzie co mowia, ze cos jest be, a w zyciu tego na oczy nie widzieli / nie testowali dluzej niz kilkanascie minut :-).
LCD - jak chcesz "plaszczaka", a nie masz za duzo kasy
Plazma - jak chcesz "plaszczaka" o bdb jakosci obrazu i masz zasobny portfel (juz nie tak jak kilka lat temu, ale plazmy z wyzszych polek wciaz sie cenia).

pzdr.

demek 20.02.2007 14:26

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 741820)
demek - przesta***324; denerwowa***263; biednych ludzi***243;w ;p

moje zdanie jest takie: ogl***261;da***322;em kilka dni temu telewizory lcd, z g***243;rnej p***243;***322;ki naprawd***281; daj***261; rad***281; (zero efekt***243;w rozmycia - ja nie widz***281;), ale za te pieni***261;dze mo***380;na mie***263; wi***281;ksz***261; i starsz***261; plazm***281;, kt***243;ra tak samo, jak nie lepiej daje rad***281;, wi***281;c problem dla mnie otwarty jest dalej. wszystko zale***380;y te***380; od tego ile si***281; kasy ma...

kolega ma 7k a warto dolozyc te 1,5k do tego co podalem

tv z gornej polki? szczerze mowiac to dzis juz sam nie wiem co jest gorna polka bo xoro,amoi produkowane w chinach niczym nie ustepuja drogim modelom a maja jeszcze wiecej zlacz i pozyteczne dodatki

Cytat:

Napisany przez REi (Post 741824)
:rotfl: A kto by sie fatygowal reagowac na rekalmy? Czy Ariel burzy sie jak mowia ze dosia pierze rownie dobrze? :D

mylisz sie, pomyliles tez branze, przyjzyj sie uwaznie jak zachowuja sie firmy, co chwila odpowiadaja na rozne zaczepki innych
Cytat:

A kogo sony interesuje w dzisiejszych czasach?

jak to kogo? przeciez mowili, ze ida w lcd bo plazma nie dorowna w niczym lcd, nagle zmienili zdanie czy powiedzieli bzdety?

Cytat:

Prawda jest taka ze pod wzgledem jakosci obrazu to dobre lcd traca do plazm tylko pod wzgledem glebi czerni co sie niedlugo dzieki podswietleniu led zmieni.

tylko czern? proponuje poogladac tenis i siatkowke na najlepszych lcd i gwarantuje ci,ze zmienisz zdanie

Cytat:

LCD ze wzgledu na dokladnosc i koszty produkcji nadaja sie do zastosowan profesjonalnych - jak np monitory PC natomiast na TV bardziej nadaja sie plazmy ale jak juz pisalem niektore bzdety co ludzie wygaduja na temat plazma vs lcd przyprawiaja o bol glowy.

ktore bzdety bo ciekaw jestem

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 741826)
Najbardziej smiesza mnie ludzie co mowia, ze cos jest be, a w zyciu tego na oczy nie widzieli / nie testowali dluzej niz kilkanascie minut :-).
LCD - jak chcesz "plaszczaka", a nie masz za duzo kasy
Plazma - jak chcesz "plaszczaka" o bdb jakosci obrazu i masz zasobny portfel (juz nie tak jak kilka lat temu, ale plazmy z wyzszych polek wciaz sie cenia).

pzdr.

dlatego jak sie chce jakosc obrazu, duzy ekran i taniej niz lcd i plazmy to sie bierze tv projekcyjne OSTATNIEJ GENERACJI

kizio 20.02.2007 14:27

ehh i znowu musz***281; si***281; zgodzi***263; z REi'em (robie to ostatnio cz***281;sto) :D. Mam telewizor LCD i jako***347; nie narzekam. Co do wyswietlania HD 1080i/p to powiedzcie jak du***380;o jest film***243;w w tej jako***347;ci HD? Ile takich film***243;w kupicie? Na jakim kanale b***281;d***261; one lecia***322;y?

REi 20.02.2007 14:40

Cytat:

Napisany przez demek (Post 741829)
mylisz sie, pomyliles tez branze, przyjzyj sie uwaznie jak zachowuja sie firmy, co chwila odpowiadaja na rozne zaczepki innych

Podaj kilka przykladow jak tak co chwila?
Cytat:

jak to kogo? przeciez mowili, ze ida w lcd bo plazma nie dorowna w niczym lcd, nagle zmienili zdanie czy powiedzieli bzdety?

Nie - nagle pojawil sie popyt. Ja nie mowie ze plazma jest be, wrecz twierdze ze plazma w niskim i srednim przedziale cenowym ma jakosc lepsza niz LCD. Po prostu koszty technologiczne plazm spadly i mogly one zrownac sie z LCD. Widzialem nie jeden LCD o kolorach ostrosci rownych lub przewyzszajacych TV plazmowe o podobnych parametrach wiec skonczcie z zaslepieniem - obie technologie sa sobie rownorzedne w wyzszych przedzialach cenowych. Bo w nizszych plazmy prowadza.

Cytat:

tylko czern? proponuje poogladac tenis i siatkowke na najlepszych lcd i gwarantuje ci,ze zmienisz zdanie

Widac Demek ze najlepszych LCD nie widziales...
Cytat:

ktore bzdety bo ciekaw jestem

Ze biora dokladnie tyle samo energii, ze maja dokladnie taka sama zywotnosc, ze mniej sie wypalaja, ze nie smuza jak lcd (zeby nie bylo - nie chodzi o to ze plazmy smuza ale o to ze wspolczesne lcd praktycznie tego nie robia) itp itd.

Smartek 20.02.2007 14:46

Cytat:

Napisany przez kizio (Post 741830)
ehh i znowu muszę się zgodzić z REi'em (robie to ostatnio często) :D. Mam telewizor LCD i jakoś nie narzekam. Co do wyswietlania HD 1080i/p to powiedzcie jak dużo jest filmów w tej jakości HD? Ile takich filmów kupicie? Na jakim kanale będą one leciały?

Cytat:

Napisany przez smartek

...

pops 20.02.2007 14:49

najlepszy spos***243;b na wywo***322;anie zamieszania na forum o nagrywarkach: zada***263; pytanie o telewizor.

AleX69 20.02.2007 15:14

REi@ najdrozsze lcd nie smuzy co za bzdety opowiadasz ... :>
"najdrozsze sklepy" ale odpowiedz mi raz jeszcze co ja tam znajde czego nie ma w MM czy EuroAGD?
podja chociaz model bo na razie to caly czas opowiadasz o ufo ... "bo w drogich sklepach to sa ale wy nie widzieliscie" <- locco

Cytat:

Zalezy od przedzialu cenowego i technologi LRPTV ma swietna jakosc obrazu i to nie jest moje wymyslone twierdzenie, tak samo jak to ze dobry LCD ma rownie dobra co plazma jakosc obrazu.

zapytam raz jeszcze - wytlumacz nam co to za twoj wynalazek LRPTV?

a co do projektorow 3lcd sony to tez takie nie wiadomo co lampa styka na 8000-10000h
a wymiana na nowa kosztuje okolo 1.000-1.300,-

Ormianin 20.02.2007 15:14

Cytat:

Napisany przez pops (Post 741843)
najlepszy sposób na wywołanie zamieszania na forum o nagrywarkach: zadać pytanie o telewizor.

Kupice sobie taki OTV zwany w latach 60-tych "Belweder" co prawda nie jest to HDTV, ale za to obudowe ma w stylu ART DECO oraz na wysoki polysk, obecnie dzialajacy egzemplarz warty jest na gieldzie staroci okolo 5000 zl i jego cena z roku na rok rosnie, wiec juz wiadomo gdzie inwestowac i w jaki sprzet :)

REi 20.02.2007 16:21

Cytat:

Napisany przez AleX69 (Post 741852)
REi@ najdrozsze lcd nie smuzy co za bzdety opowiadasz ... :>
"najdrozsze sklepy" ale odpowiedz mi raz jeszcze co ja tam znajde czego nie ma w MM czy EuroAGD?
podja chociaz model bo na razie to caly czas opowiadasz o ufo ... "bo w drogich sklepach to sa ale wy nie widzieliscie" <- locco

Ja nie widzialem w MM nigdy np KDL-40XBR2 a obraz ma dobry.
Cytat:

Napisany przez AleX69 (Post 741852)
zapytam raz jeszcze - wytlumacz nam co to za twoj wynalazek LRPTV?

a co do projektorow 3lcd sony to tez takie nie wiadomo co lampa styka na 8000-10000h
a wymiana na nowa kosztuje okolo 1.000-1.300,-

Co ty z tymi projektorami? o.0 LRPTV = Laser Rear Projection TV a kolory oraz ostrosc maja ponoc niespotykane w innych technologiach tv.
To nie moj wynalazek tylko przyszlosc taniech ekranow o duzych przekatnych bo ponoc ogranicza je tylko rozmiar pomieszczenia.

Widac chlopcy ze w momencie zakupu plazmy skonczylo sie w was zainteresowanie nowosciami na rynku ;)

AleX69 20.02.2007 17:10

Cytat:

Napisany przez REi (Post 741900)
Ja nie widzialem w MM nigdy np KDL-40XBR2 a obraz ma dobry.

oczywiscie ze sa w plazmacity.pl
dostepne na zamowienie bo to nowy model
ale to nie ma mniej niz 42" ... ale co mi po 46" jak jest problem z czyszczeniem takiego panelu
plazma ma szybe wiec nawet szmata do garuf mozana ja wytrzec :D

Cytat:

Napisany przez REi (Post 741900)
Co ty z tymi projektorami? o.0 LRPTV = Laser Rear Projection TV a kolory oraz ostrosc maja ponoc niespotykane w innych technologiach tv.
To nie moj wynalazek tylko przyszlosc taniech ekranow o duzych przekatnych bo ponoc ogranicza je tylko rozmiar pomieszczenia.

Widac chlopcy ze w momencie zakupu plazmy skonczylo sie w was zainteresowanie nowosciami na rynku ;)

jakie to nowosci jak to zwykle SF - juz wole lema poczytac niz jarac sie jakas papka medialna
o wypuszczeniu najlepszego i najfajniejszego modelu do ogladania tv
zwykle gadżeciarswo

w przeciwienstwie do ciebie to juz kupilismy wiadomo ze dostalismy w dupsko
bo teraz taki model plazmy (42") mozna dostac za mniejsze pieniadze

reasumujac
na dzien dzisiejszy opowiesci o szybkich i czarnych lcd to miedzy bajki mozna wsadzic

kizio 20.02.2007 17:18

Hmm ten temat przypomina mi wojny GW vs WoW na forach o grach.

@Smartek A czy ja gdzie***347; napisa***322;em ***380;e nigdy nie ogl***261;da***322;em nic na pla***378;mie?

REi 20.02.2007 17:54

Cytat:

Napisany przez AleX69 (Post 741926)
oczywiscie ze sa w plazmacity.pl
dostepne na zamowienie bo to nowy model
ale to nie ma mniej niz 42" ... ale co mi po 46" jak jest problem z czyszczeniem takiego panelu
plazma ma szybe wiec nawet szmata do garuf mozana ja wytrzec :D

Sa tez lcd ze szklanymi matrycami jak komus zalezy.
Cytat:

jakie to nowosci jak to zwykle SF - juz wole lema poczytac niz jarac sie jakas papka medialna
o wypuszczeniu najlepszego i najfajniejszego modelu do ogladania tv
zwykle gadżeciarswo

Skolo wolisz Sci-Fi ja wole rzeczywistosc.
http://www.engadget.com/2006/02/16/m...projection-tv/
Cytat:

w przeciwienstwie do ciebie to juz kupilismy wiadomo ze dostalismy w dupsko
bo teraz taki model plazmy (42") mozna dostac za mniejsze pieniadze

Jak narazie mojim faworytem sa telewizory tylnej projekcji ale narazie maja niska zywotnosc wiec czekam na wersja oparta o swiatlo lasera.
Cytat:

reasumujac
na dzien dzisiejszy opowiesci o szybkich i czarnych lcd to miedzy bajki mozna wsadzic

To poczytaj o nadchodzacej ofercie Toshiby :P 5x lepszy kontrast dzieki dynamicznemu podswietleniu i 120hz matryca.

zene_k 20.02.2007 18:25

A tu się dalej kłócą:> ;)

Przenoszę się do innego działu:taktak: :D

pops 20.02.2007 23:34

Ilość załączników: 1
Załącznik 37506

bez sensu takie cytowanie się nawzajem, po którymś razie nie wie się nawet na jaki temat się pisze :piwo:

Czołgista 21.02.2007 00:17

Pierniczyć TV ,
plazmowe czy LCD,
żeby kaczora pooglądać to CRT najtańszy wystarczy

do filmów tylko projektor :fiu:

Szkoda kasy na pośrednie rozwiązania. :taktak:

AleX69 21.02.2007 00:45

Cytat:

Napisany przez pops (Post 742118)
Załącznik 37506

bez sensu takie cytowanie si***281; nawzajem, po kt***243;rym***347; razie nie wie si***281; nawet na jaki temat si***281; pisze :piwo:

to ci wyjasnie <- wyzszosc plazmy nad jakim kolwiek medium do wyswietlania z DVD czy konsoli

Cytat:

Napisany przez Czo***322;gista (Post 742157)
Pierniczy***263; TV ,
plazmowe czy LCD,
***380;eby kaczora poogl***261;da***263; to CRT najta***324;szy wystarczy

do film***243;w tylko projektor :fiu:

Szkoda kasy na po***347;rednie rozwi***261;zania. :taktak:

a tu sie z toba nie zgodze ... projektor idealie nadaje sie tylko i wylacznie do prezentacji multimedialnych
czarnego brak ... a pustynia czy snieg za jasny
ogolnie rzecz ujmujac brak w wyswietlanym obrazie z projektora gradacji
a cena wymiany przepalonej lampa po 8000-10000h nadaje okazje do wymiany szmelcu na nowy <- taka zabawka dla gadzeciarzy
btw ... a co to kaczor? :>

kizio 21.02.2007 01:27

Cytat:

Napisany przez AleX69 (Post 742172)
...
btw ... a co to kaczor? :>

Jeden z tych co dawno temu grali w filmie "O Dwóch takich co ukradli księżyc"

demek 21.02.2007 04:36

Cytat:

Napisany przez REi (Post 741835)
Podaj kilka przykladow jak tak co chwila?

nizej piszesz, ze nie czytamy o nowinkach wiec to pytanie jest troche z kosmosu skoro ty o tym o tym czytasz

Cytat:

Nie - nagle pojawil sie popyt. Ja nie mowie ze plazma jest be, wrecz twierdze ze plazma w niskim i srednim przedziale cenowym ma jakosc lepsza niz LCD. Po prostu koszty technologiczne plazm spadly i mogly one zrownac sie z LCD. Widzialem nie jeden LCD o kolorach ostrosci rownych lub przewyzszajacych TV plazmowe o podobnych parametrach wiec skonczcie z zaslepieniem - obie technologie sa sobie rownorzedne w wyzszych przedzialach cenowych. Bo w nizszych plazmy prowadza.

otoz nie panie kolego, sony jasno i wyraznie dalo do zrozumienia, ze plazma jest za slaba w porownaniu do lcd, tylko jak im panasonic i pioneer pokazali co potrafi plazma to ich szlag zapewne trafil

Cytat:

Widac Demek ze najlepszych LCD nie widziales...

nie rozmieszaj mnie, pokaz mi lcd, ktory zagra w 60% jak pionek pdp 5000ex a ci kupie ten telewizor, a nawet ze trzy takie

Cytat:

Ze biora dokladnie tyle samo energii, ze maja dokladnie taka sama zywotnosc, ze mniej sie wypalaja, ze nie smuza jak lcd (zeby nie bylo - nie chodzi o to ze plazmy smuza ale o to ze wspolczesne lcd praktycznie tego nie robia) itp itd.

napisalem ci wyzej, przyjedz do mnie do londynu to ci pokaze duuuuzo rzeczy

@alex
od jakiegos roku wymiana lampy to juz nie takie straszne koszty jak kiedys, nie wiem czym to jest spowodowane, pewnie jakas dyrektywa unii europejskiej, czarny sie poprawil, pustynia wyglada juz ok, no i stosuja teraz lekko szarawe screeny i mamy juz czarny lepszy niz w lcd

AleX69 21.02.2007 08:04

demek@ ale mowimy o tylnoprojekcyjnym czy o rzutniku/projektorze na 'sciane'?

demek 21.02.2007 09:55

oba

ed hunter 21.02.2007 10:29

wojenka jak zwykle niez***322;a si***281; zrobi***322;a - jeden z dy***380;urnych temat***243;w do awantur :D

ja wiem jedno - jako***347;***263; obrazu w LCD poprawi***322;a si***281; baaardzo i jak tak dalej p***243;jdzie to dopiero b***281;dzie problem co wybra***263;. na razie z tego co na w***322;asne oczy ogl***261;da***322;em to za cen***281; LCD 32" z dobrym obrazem mamy plazm***281; 42" ze ***347;wietnym obrazem. LCD 32" za 3 tysi***261;ce to mo***380;na sobie w .... wsadzi***263; - lepszy obraz maj***261; najta***324;sze kineskop***243;wki.

ark_fx 21.02.2007 21:23

Czyli po przeczytaniu chyba całego internetu i przede wszystkim waszych porad wynalazłem takie modele:
LG 42 PC 1 R około 5500zl

Panasonic TH-42PV45EH około 4400zł

42" LG Plazma 42PC1RR około 6400zł

Philips 42PF5331 około 4600zł

Panasonic TH-42PV600E około 6300zl

Panasonic TH-42PV60E około 4500zł

Ale LG raczej nie uwzględnie ... wychodzi na to że ta firma nie zdaje egzaminu.

Któreś z tych może ktoś potwierdzić że to dobry wybór ? A może coś jeszcze innego ?

Smartek 21.02.2007 21:40

Mam "Panasonic TH-42PV60E" od wrzesnia.
Wrazenia pozytywne, jedna wada - wciaz za maly ;-).

Beerra 22.02.2007 11:53

Cytat:

Napisany przez ark_fx (Post 742420)
Czyli po przeczytaniu chyba całego internetu i przede wszystkim waszych porad wynalazłem takie modele:
LG 42 PC 1 R około 5500zl

Panasonic TH-42PV45EH około 4400zł

42" LG Plazma 42PC1RR około 6400zł

Philips 42PF5331 około 4600zł

Panasonic TH-42PV600E około 6300zl

Panasonic TH-42PV60E około 4500zł

Ale LG raczej nie uwzględnie ... wychodzi na to że ta firma nie zdaje egzaminu.

Któreś z tych może ktoś potwierdzić że to dobry wybór ? A może coś jeszcze innego ?

1. Zapomnij o LG
2. Ten model Philipsa j.w.
3. Jeżeli koniecznie chcesz plazme, w tym segmencie rzeczywiscie Panasonic, jeżeli udałoby się coś dodać Pioneer PDP4270 (REWELACJA)
4. Jeżeli LCD Samsung 40N71, ew. 40R71
LCD średniej klasy ma lepszy obraz od plazmy średniej klasy pod warunkiem, że bieże sygnał z cyfrowego tunera HD podłączonego KONIECZNIE komponentem a nie HDMI albo DVI

oddwor 22.02.2007 12:32

Cytat:

Napisany przez Beerra (Post 742544)
...
LCD średniej klasy ma lepszy obraz od plazmy średniej klasy pod warunkiem, że bieże sygnał z cyfrowego tunera HD podłączonego KONIECZNIE komponentem a nie HDMI albo DVI

No to się zacznie:>

Beerra 22.02.2007 13:05

Cytat:

Napisany przez oddwor (Post 742561)
No to się zacznie:>

Nic sie nie zacznie, informuje tylko o fakcie i nie mam zamiaru sie na ten temat spierać. Sorry za "skromność" ale zajmuje sie tym zawodowo od 10 lat

Smartek 22.02.2007 13:31

Co do Pioneerow - maja wieksze problemy z powidokami i duszkami niz np. LG czy Panasonici (z informacji wyczytanych w necie tak wywnioskowalem). Co na to powiesz, Beerra?

pzdr.

Beerra 22.02.2007 13:33

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 742585)
Co do Pioneerow - maja wieksze problemy z powidokami i duszkami niz np. LG czy Panasonici (z informacji wyczytanych w necie tak wywnioskowalem). Co na to powiesz, Beerra?

pzdr.

Czego to w necie nie można wyczytać :wow:
Nieprawdziwa nieprawda

oddwor 22.02.2007 15:19

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 742585)

pzdr.

@Smartek a to nie Ty pisałeś że tam nic nie widzisz(duszki)?:>
<ot on> Lg w najtańszych plazmach strasznie zazielenia obraz<ot off>

oddwor 22.02.2007 15:20

Cytat:

Napisany przez Beerra (Post 742573)
Nic sie nie zacznie, informuje tylko o fakcie i nie mam zamiaru sie na ten temat spiera***263;. Sorry za "skromno***347;***263;" ale zajmuje sie tym zawodowo od 10 lat

To tak jak ja :D
<ot on> Samsung wycofuje si***281; z serii N. (Ciekawe czemu?)<ot off>

Najbardziej mnie ***347;mieszy, jak w***322;asciciel jakiego***347; tv na si***322;***281; chce mnie przekona***263;, ***380;e to jest najlepszy telewizor na ***347;wiecie.
Podpiera si***281; przy tym jednokrotnym (sic) pod***322;***261;czeniem innych tv do dvd, lub ogl***261;daniem w sklepie.
Inna sprawa ***380;e to co dla mnie jest najistotniejsze nie musi by***263; takie dla kupuj***261;cego.
Patrz***281; na te telewizory ca***322;y czas od lat i chyba widz***281; w nich wszystkie plusy i minusy.
Nie tak jak 99% klient***243;w, kt***243;rzy wyczytaj***261; bzdury wypisane gdzie***347; przez kogo***347; i nie potrafi***261; w***322;asnymi oczami nic oceni***263;.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:56.