![]() |
Pomoc, dobór telewizora
Witam,
potrzebuje pomocy przy wyborze telewizora.Walka pomiedzy plazmą a LCD... zakres portfela ok. 7000zł. celuje tak w 42". Chodzi mi o konkretne modele bo już zgłupiałem.Czytam o tym od kilku dni i w sumie wychodzi na plazme bo lepiej odwzorowuje kolory, nie ma takich załamań światła jak LCD gdy sie patrzy pod kątem i nie smuży przy szybkich zmianach obrazów.Ale znowu plazma ma mniejszą żywotność , ciągnie więcej prądu i przy patrzeniu z odległości mniejszej niz 3,5m męczy oczy. Zgłupiałem ... Prosił bym o wskazanie czy PDP czy LCD i konkretne modele które są warte uwagi. Pozdrawiam... |
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ogladam nawet z 1,5m i oczy mi sie nie mecza.. ;-) Cytat:
Hitachi, Pioneer, Panasonic - w takiej kolejnosci rozgladaj sie za modelami :-). |
Cytat:
|
Cytat:
Plazma rzeczywiście ma większy pobór mocy. Przy przekątnej 42" jest to około 50 Watów więcej od LCD o takiej samej przekątnej. Wybrałbym plazmę. Ma bardzo dobre odwzorowanie kolorów i bardzo dobra jakość obrazu. Co do modelu to skupiłbym się na markowych produktach tj. Sony, LG, Pioneer, Samsung... |
@ark_fx - http://plazma-lcd-fakty.pl/ .
@Mr. Manson - kto w dzisiaj ma telewizor dluzej niz 10 lat? ;-> |
Cytat:
A co do plamy czy LCD okolo 42 cali i powyzej to faktycznie biora szmat pradu, szczegolnie jest to odczuwalne jesli gra to caly czas... ja tam jestem tradycjonalista i nadal kultywuje CRT, nie mam telewizji HDTV wiec tymczasem jakosc CRT mnie zadowala |
@Ormianin - nie o to mi chodzilo (tak myslalem, ze zaraz ktos napisze, ze ma TV z 80. roku ;-) ).
Chodzi mi o to kto aktualnie planuje kupic telewizor i miec go dluzej niz 10 lat gdzie co raz to nowsze technologie sie pojawiaja? :-) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Czyli wszystko wskazuje na plazme.Modele LG,Panasonic, Pioneer.Ale patrząc na porównanie które sobie porobiłem
PLAZMA + Natychmiastowy czas reakcji + Wysoki kontrast i jakość kolorów pod każdym kątem patrzenia - Wypalanie się ekranu ( patrzeć na systemy oszczędzające ekran ) LCD -Wolny czas reakcji ( smużenie przy szybkich scenach nawet przy szybkich czasach) - Utrata kontrastu i jakości kolorów pod kątem większym niż 45° + Nie wypala się ekran ...może ktoś podać modele których szukac w sklepie.Moze ktoś ma w domu i może coś więcej powiedzieć ? |
@ark_fx - w LCDkach tez wypala sie ekran.. (piksele).
Ba! Nawet w CRTkach cos tam sie "wypala". |
1. ***380;ycie tv. Smartek, ja w***322;a***347;nie kupi***322;em tv jaki***347; czas temu i nie zamierzam kupowa***263; nowego do momentu ***347;mierci technicznej obecnego, kupi***322;em go tylko i wy***322;***261;cznie dlatego, ***380;e poprzedni umar***322; po kilkunastu latach s***322;u***380;by. kopmutera te***380; bym nie zmienia***322; gdyby nie M$ i jego kolejne systemy. szkoda tylko, ***380;e ostatnio mam wra***380;enie, ***380;e producenci elektroniki gratisowo dodaj***261; "ficzer" autodestrukcji po up***322;ywie gwarancji.
2. wypalanie plazmy. wszystko si***281; "wypala" i plazma te***380; si***281; "wypala", ale kiedy si***281; wypali ? za 10 lat, 15 ? 20 ? to ma jakie***347; znaczenie ? 3. plazma vs lcd, wystarczy i***347;***263; do du***380;ego sklepu, zobaczy***263; stoj***261;ce obok siebie, z puszczonym na nie tym samym sygna***322;em i odpowied***378; jest oczywista. |
ja mam na dzia***322;ce telewizor KOLOROWY, JVC 20" z ~1977 roku i tylko raz mu si***281; przeka***378;nik zepsu***322; (nic wi***281;cej) - nie da si***281; teraz z pilota wy***322;***261;czy***263;, bo jest na kr***243;tko. a pilot oryginalny :taktak:
to japo***324;ce sprz***281;ty wtedy robili, ale to historia. end of OT :> |
Cytat:
przejedz do mnie do wojewodztwa londynskiego, pokaze ci, ze wiekszosc to prawda, nie jestem w stanie zaprezentowac tylko testow dlugoterminowych |
Cytat:
Ja wiem ze wiekszosc to prawda ale spora czesc to naciagane lub ukoloryzowane fakty :D np pobor mocy - film wladca pierscieni (uzyty tam za przyklad) to wg testow roznica sredniego poboru rzedu 40 wat (200W LCD vs 240W plasma przy 32 calowych tv z 720p zdaje sie) oba ekrany tej samej firmy i o podobnych parametrach. Owszem to nie jakas super roznica ale to tez zdecydowanie nie "nic" o ktorym pisze owa stronka :P Pozatym pokazuja sie wlasnie ekrany LCD z podswietleniem led - nie dosc ze maja porownywalna z plasma glebie czerni to jeszcze pobor mocy o wiele mniejszy. Ja nie pisze ze LCD jest lepszy ale ze ma swoje zalety a plasmy nie sa pozbawione wad :P Niedlugo do walki plaskich paneli wkroszy oLed i wszystkie zalety plasmy czy lcd znikna jak fatamorgana. |
o kolejny vip swoje pytania zadaje :]
rycho@ ci juz podal jak szukac nie umiesz http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...ght=lcd+plazma Cytat:
LCD tez sie wypala <- lampy ktore podswietlaja matryce :fiu: a co do firm to wykreslil bym tylko LG (plazmy robia tragiczne) a za niego wpisal Samsung'a Cytat:
REi@ ty nasz inzynierze a zastanawiales sie czemu takiej medialnej papki nie robia producenci LCD? :> simple - bo by nie mieli co napisac na korzysc LCD'kow :rotfl: ! edit Cytat:
|
Sie fanboje plazmy znalezli :D
Niestety panowie - niezalezne zrodla i testy mowia co innego niz wasza super stronka // ulotka reklamowa :D Opieranie sie na "faktach" na niej podanych jest conajmniej smieszne a i sama stronka przekona tylko ludzi ktorzy nie potrafia lub nie chce im sie poszukac rzetelnych faktow na nacie. Zebysmy sie zrozumieli - nie faworyzuje zadnej z tych technologi ale nie moge patrzec jak komus kto oczekuje rzetelnych informacji podsowa sie papke dla niemowlat. Kolejnym przkladem jest zywotnosc - fakt wspolczesne plazmy maja 60tys godzin (oczywiscie mowa o warunkach laboratoryjnych) ale aktualnie LCD osiagaja po 80tys h o czym stronka tajemniczo nie wspomina. Jak na moj gust walka miedzy technologiami jest wyrownana, co chwile jeden z standardow zdobywa przewage nad drugim i to pewnie szybko sie nie zmieni. |
ciekawe, kt***243;ra cz***281;***347;***263; W***322;adcy Pier***347;cieni zosta***322;a u***380;yta do testu? :idea:
bo ostatnia jest strasznie ciemna a lcd bierze i tak tyle samo pr***261;du przy takim filmie - w przeciwie***324;stwie do plazmy :taktak: :D |
Cytat:
PS. Ja nie mam zadnego z tych tv, mam za to znajomych z lcd i plazmami i mam jako takie prowonanie - mnie jakos bardziej ciagna nowe tv laser rear-projection bo obraz daja niesamowity w pelnym HD a przy tym kosztuja ulamek tego co plazma o podobnych mozliwosciach - faktem jest za to ze zajmuja duzo miejsca. |
Cytat:
jesli to takie same fakty jak ze oled juz puka do drzwi ... to nie wprowadzaj forumowiczow w blad co za roznica czy 60.000h czy 80.000h? <- co za roznica czy bierze wiecej czy mniej pradu? <- w skali roku to doplata okolo 80-100,- do rachunku jesli to dla ciebie za duzo to mniej ogladaj oszczedzaj prad ludzie mieli zyrandole na 6 zarowek po 60watt i sie nie zastanawiali ile placa stare przyslowie pszczol mowi: jak kogos stac na wodke to stac go na zagryche najwazniejszy jest tu odbior/jakosci obrazu ... a plazma bije na glowe lcd czy projektory wielka filozfia ... idziesz do sklepu wybierasz dwa ineteresujace cie panele np LCD i plazme podlaczasz odtwarzacz np Panasonic DVD-S99 po componencie <- i porownujesz obraz ... po co tu latac po internecie i czytac suche dane |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Plazmy maja dobra jakosc obrazu ale widzialem LCD ktore jakosciowo plazmy zostawialy w tyle ale oczywiscie LCD jest technologia drozsza tylko pytanie brzmi - zalezy nam na kosztach czy na jakosci. PS. TAK Plazmy maja lepszy stosunek Cena/Jakosc niz LCD! |
Cytat:
ciekawe czemu nie napisano o rozdzielczości obu typów paneli? plazma ma niższą rozdzielczość niż lcd. osobiście nie widziałem plazmy o rozdzielczości powyżej ~1024x600, zwykle jest to coś w okolicy ~800x450. jak to sie ma do LCD z ~1300x800? |
jesli podpierasz sie jakimis danymi wypadalo by podac ich zrodlo
a nie "uzyj google" ... technologii oled niewiele brakuje? tak samo jak technologi sed dwa egzemplarze/prototypy sa pokazywane na targach od dwoch lat i na 99% nie pojawia sie kolejne http://www.dailytech.com/article.aspx?newsid=5708 a mialo byc tak rewelacyjnie a co to za technologia LRPTV?! :> Cytat:
wiekszosc jest dostepna w duzych sklepach rtv.agd ... Cytat:
LCD oczywiscie ze to technologia drozsza bo nie jest produkowana w jednej fabryce jak plazma i tak juz pozostanie ... jakosc ponad wszystko jedyna wada plazmy to ze musi byc duzzzaaaa ... dla mnie to akurat nie wada :D Igloo@ tak mowia tylko ci co nie widzieli i nie porownywali obu technologii kupia LCD a potem placza :D Cytat:
a plazmy 'domowe' (tanie) maja rozdzielczosc 1024x768 wyswietlania a nie jak blednie napisales 1024x600 plazma oczywiscie 'domowa' wyswietli ci 720p a 1080 juz niestety z 'i' wiaze sie to niestety z technologia plazmy (wielkosc punktu) by wyswietlic obraz 1080p na plazmie potrzebny by byl panel o przekatnej okolo 65 cali (1920x1080) |
alex sa plazmy 50 cali full hd :) i na mniejsze raczej nie ma co liczyc do 1920x1080
co do twierdzen, ze ta strona to tylko marketingowy chlam - dlaczego producenci lcd schowali glowy w piach a nie odpowiedzieli na klamstwa? - dlaczego sony tak szumnie zrezygnowalo z produkcji plazmy a teraz do niej wraca? moge zadac wiecej pytan :P a teraz cos innego zamiast lcd albo plazmy wzialbym...... http://digitalo.pl/product_info.php/products_id/1064 toto :D |
demek - przesta***324; denerwowa***263; biednych ludzi***243;w ;p
moje zdanie jest takie: ogl***261;da***322;em kilka dni temu telewizory lcd, z g***243;rnej p***243;***322;ki naprawd***281; daj***261; rad***281; (zero efekt***243;w rozmycia - ja nie widz***281;), ale za te pieni***261;dze mo***380;na mie***263; wi***281;ksz***261; i starsz***261; plazm***281;, kt***243;ra tak samo, jak nie lepiej daje rad***281;, wi***281;c problem dla mnie otwarty jest dalej. wszystko zale***380;y te***380; od tego ile si***281; kasy ma... |
Cytat:
Cytat:
Prawda jest taka ze pod wzgledem jakosci obrazu to dobre lcd traca do plazm tylko pod wzgledem glebi czerni co sie niedlugo dzieki podswietleniu led zmieni. LCD ze wzgledu na dokladnosc i koszty produkcji nadaja sie do zastosowan profesjonalnych - jak np monitory PC natomiast na TV bardziej nadaja sie plazmy ale jak juz pisalem niektore bzdety co ludzie wygaduja na temat plazma vs lcd przyprawiaja o bol glowy. |
Najbardziej smiesza mnie ludzie co mowia, ze cos jest be, a w zyciu tego na oczy nie widzieli / nie testowali dluzej niz kilkanascie minut :-).
LCD - jak chcesz "plaszczaka", a nie masz za duzo kasy Plazma - jak chcesz "plaszczaka" o bdb jakosci obrazu i masz zasobny portfel (juz nie tak jak kilka lat temu, ale plazmy z wyzszych polek wciaz sie cenia). pzdr. |
Cytat:
tv z gornej polki? szczerze mowiac to dzis juz sam nie wiem co jest gorna polka bo xoro,amoi produkowane w chinach niczym nie ustepuja drogim modelom a maja jeszcze wiecej zlacz i pozyteczne dodatki Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
ehh i znowu musz***281; si***281; zgodzi***263; z REi'em (robie to ostatnio cz***281;sto) :D. Mam telewizor LCD i jako***347; nie narzekam. Co do wyswietlania HD 1080i/p to powiedzcie jak du***380;o jest film***243;w w tej jako***347;ci HD? Ile takich film***243;w kupicie? Na jakim kanale b***281;d***261; one lecia***322;y?
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
... |
najlepszy spos***243;b na wywo***322;anie zamieszania na forum o nagrywarkach: zada***263; pytanie o telewizor.
|
REi@ najdrozsze lcd nie smuzy co za bzdety opowiadasz ... :>
"najdrozsze sklepy" ale odpowiedz mi raz jeszcze co ja tam znajde czego nie ma w MM czy EuroAGD? podja chociaz model bo na razie to caly czas opowiadasz o ufo ... "bo w drogich sklepach to sa ale wy nie widzieliscie" <- locco Cytat:
a co do projektorow 3lcd sony to tez takie nie wiadomo co lampa styka na 8000-10000h a wymiana na nowa kosztuje okolo 1.000-1.300,- |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
To nie moj wynalazek tylko przyszlosc taniech ekranow o duzych przekatnych bo ponoc ogranicza je tylko rozmiar pomieszczenia. Widac chlopcy ze w momencie zakupu plazmy skonczylo sie w was zainteresowanie nowosciami na rynku ;) |
Cytat:
dostepne na zamowienie bo to nowy model ale to nie ma mniej niz 42" ... ale co mi po 46" jak jest problem z czyszczeniem takiego panelu plazma ma szybe wiec nawet szmata do garuf mozana ja wytrzec :D Cytat:
o wypuszczeniu najlepszego i najfajniejszego modelu do ogladania tv zwykle gadżeciarswo w przeciwienstwie do ciebie to juz kupilismy wiadomo ze dostalismy w dupsko bo teraz taki model plazmy (42") mozna dostac za mniejsze pieniadze reasumujac na dzien dzisiejszy opowiesci o szybkich i czarnych lcd to miedzy bajki mozna wsadzic |
Hmm ten temat przypomina mi wojny GW vs WoW na forach o grach.
@Smartek A czy ja gdzie***347; napisa***322;em ***380;e nigdy nie ogl***261;da***322;em nic na pla***378;mie? |
Cytat:
Cytat:
http://www.engadget.com/2006/02/16/m...projection-tv/ Cytat:
Cytat:
|
A tu się dalej kłócą:> ;)
Przenoszę się do innego działu:taktak: :D |
Ilość załączników: 1
Załącznik 37506
bez sensu takie cytowanie się nawzajem, po którymś razie nie wie się nawet na jaki temat się pisze :piwo: |
Pierniczyć TV ,
plazmowe czy LCD, żeby kaczora pooglądać to CRT najtańszy wystarczy do filmów tylko projektor :fiu: Szkoda kasy na pośrednie rozwiązania. :taktak: |
Cytat:
Cytat:
czarnego brak ... a pustynia czy snieg za jasny ogolnie rzecz ujmujac brak w wyswietlanym obrazie z projektora gradacji a cena wymiany przepalonej lampa po 8000-10000h nadaje okazje do wymiany szmelcu na nowy <- taka zabawka dla gadzeciarzy btw ... a co to kaczor? :> |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
@alex od jakiegos roku wymiana lampy to juz nie takie straszne koszty jak kiedys, nie wiem czym to jest spowodowane, pewnie jakas dyrektywa unii europejskiej, czarny sie poprawil, pustynia wyglada juz ok, no i stosuja teraz lekko szarawe screeny i mamy juz czarny lepszy niz w lcd |
demek@ ale mowimy o tylnoprojekcyjnym czy o rzutniku/projektorze na 'sciane'?
|
oba
|
wojenka jak zwykle niez***322;a si***281; zrobi***322;a - jeden z dy***380;urnych temat***243;w do awantur :D
ja wiem jedno - jako***347;***263; obrazu w LCD poprawi***322;a si***281; baaardzo i jak tak dalej p***243;jdzie to dopiero b***281;dzie problem co wybra***263;. na razie z tego co na w***322;asne oczy ogl***261;da***322;em to za cen***281; LCD 32" z dobrym obrazem mamy plazm***281; 42" ze ***347;wietnym obrazem. LCD 32" za 3 tysi***261;ce to mo***380;na sobie w .... wsadzi***263; - lepszy obraz maj***261; najta***324;sze kineskop***243;wki. |
Czyli po przeczytaniu chyba całego internetu i przede wszystkim waszych porad wynalazłem takie modele:
LG 42 PC 1 R około 5500zl Panasonic TH-42PV45EH około 4400zł 42" LG Plazma 42PC1RR około 6400zł Philips 42PF5331 około 4600zł Panasonic TH-42PV600E około 6300zl Panasonic TH-42PV60E około 4500zł Ale LG raczej nie uwzględnie ... wychodzi na to że ta firma nie zdaje egzaminu. Któreś z tych może ktoś potwierdzić że to dobry wybór ? A może coś jeszcze innego ? |
Mam "Panasonic TH-42PV60E" od wrzesnia.
Wrazenia pozytywne, jedna wada - wciaz za maly ;-). |
Cytat:
2. Ten model Philipsa j.w. 3. Jeżeli koniecznie chcesz plazme, w tym segmencie rzeczywiscie Panasonic, jeżeli udałoby się coś dodać Pioneer PDP4270 (REWELACJA) 4. Jeżeli LCD Samsung 40N71, ew. 40R71 LCD średniej klasy ma lepszy obraz od plazmy średniej klasy pod warunkiem, że bieże sygnał z cyfrowego tunera HD podłączonego KONIECZNIE komponentem a nie HDMI albo DVI |
Cytat:
|
Cytat:
|
Co do Pioneerow - maja wieksze problemy z powidokami i duszkami niz np. LG czy Panasonici (z informacji wyczytanych w necie tak wywnioskowalem). Co na to powiesz, Beerra?
pzdr. |
Cytat:
Nieprawdziwa nieprawda |
Cytat:
<ot on> Lg w najtańszych plazmach strasznie zazielenia obraz<ot off> |
Cytat:
<ot on> Samsung wycofuje si***281; z serii N. (Ciekawe czemu?)<ot off> Najbardziej mnie ***347;mieszy, jak w***322;asciciel jakiego***347; tv na si***322;***281; chce mnie przekona***263;, ***380;e to jest najlepszy telewizor na ***347;wiecie. Podpiera si***281; przy tym jednokrotnym (sic) pod***322;***261;czeniem innych tv do dvd, lub ogl***261;daniem w sklepie. Inna sprawa ***380;e to co dla mnie jest najistotniejsze nie musi by***263; takie dla kupuj***261;cego. Patrz***281; na te telewizory ca***322;y czas od lat i chyba widz***281; w nich wszystkie plusy i minusy. Nie tak jak 99% klient***243;w, kt***243;rzy wyczytaj***261; bzdury wypisane gdzie***347; przez kogo***347; i nie potrafi***261; w***322;asnymi oczami nic oceni***263;. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:56. |