![]() |
Listwa przeciwprzepięciowa
Zamierzam kupić listwę. Firm produkujących jest dużo, mozecie mi coś polecić albo ew odradzić?
Myślę o tej, co sądzicie ? http://www.allegro.pl/item173567640_...piec_rj11.html |
|
Cytat:
Natomiast jesli chodzi o kwestie bardzo zabezpieczajace, warto rozgladnac sie za UPSem. |
Ormi, w laptopie to chyba bateria jest UPS-em.
|
Cytat:
|
Nie wiem czy jest sens kupowania listwy do laptopa, ale napewno mozna polecic listwy APC. To dobra firma, wiec raczej badziewia sie nie kupi.
|
jak przeczyta***322;em nazw***281; to wpad***322;em pod st***243;***322; ^_^
Ever listwa filtruj***261;ca Internet 3 metry |
listwa z firewallem :rotfl: :D
|
Cytat:
|
Ja kupowa***322;em ACARy. Mam na nich TV, zestaw stereo i kompa. lapka jeszcze nie.
|
Polecam listwy firmy Lestar.
|
A ja polecam, niezale***380;nie od tego jakiej listwy u***380;yjecie, czy te***380; UPSa, pod***322;***261;czenie jej/go do gniazda z uziemieniem (a w mieszkaniach rzadko takie s***261; w pokoju). Bez tego male***324;kiego szczeg***243;***322;u listwa w og***243;le nie spe***322;nia ***380;adnej roli zabezpieczaj***261;cej.
Poza tym przy wyborze tego rodzaju sprz***281;tu lepiej jest kierowa***263; swoje kroki do polskich producent***243;w, gdy***380; tylko krajowe wyroby zapewniaj***261; zgodno***347;***263; z niespodziankami, jakie ma dla nas nasz rodzimy "producent" energii. Pozdrawiam. |
Cytat:
|
Cytat:
no wlasnie kazdy moze sobie wymienic na gniazdko z (bolcem) i zmostkowac (przewody) :spoko: tylko co daje uziemienie (dla komputera)........ no chyba ze komputery (kopia) czasmi .. |
Cytat:
To dotknij do obudowy kompa - jak zaświeci to się dowiesz czego Ci nie daje uziemienie, bo go nie masz || A tak na poważnie - wszelkie listwy przepięciowe działają na tej zasadzie, że odprowadzają i blokują zakłócenia względem właśnie uziemienia, czy też zera sieci, jeżeli nie podłączymy jej do gniazda z bolcem to nasza droga i wypasiona listwa przed niczym nie chroni, robi tylko za zwykły przedłużacz :D Jak nie wierzysz zapytaj męża Agusi :spoko: |
Cytat:
A neonówkę ma każdy chłop (niekoniecznie świecącą) :haha: |
Cytat:
oprocz tego ze nie kopie wrazie czego ... |
No niestety w blokach, gdzie nie ma fizycznie przewodu uziemienia (budowane na starych przepisach) innego wyj***347;cia nie ma, ni***380; mostek. Zawsze to lepsze rozwi***261;zanie ni***380; podpinanie si***281; do kaloryfera ;)
Ostatecznie mo***380;na si***281; gdzie***347; wpi***261;***263; r***243;***380;nic***243;wk***261;, je***380;eli kto***347; ma obawy o pora***380;enie. |
Po co teoretyzujecie :D Prace dyplomowe w technikum czy w zawodówce ???
Przecież Agusia ma męża elektryka :spoko: Śmieciarze jesteście i tyle :taktak: |
A listwy Lestar nie robią zwarcia?
|
Nie jest to ich główne przeznaczenie w każdym razie...
|
Odgrzebię nieco temat, bo nie chcę zakładać nowego. Poszukuję dobrej listwy zasilającej. Ma mieć 7 gniazd i przewód zasilający o długości co najmniej 3 metry. Możeci mi coś polecić? Z góry dziekuje za pomoc.
|
Acar S8 3m z automatycznym bezpiecznikiem. Moze byc?
|
@ marynarz może być, dzięki :)
|
Ja bym polecił tę -> http://www.komputronik.pl/product/61...F8VNT3_FR.html
Mamy w pracy takie. Jakość pierwsza klasa. Tylko cena wysoka, ale uzasadniona. |
Oczywiscie warunkiem jest dobrze uziemione (ew. zerowane) gniazdko bo listwa albo nie bedzie dzialac albo bedzie kopac z bolca.
|
Witam.
Teraz ja się podepnę pod temat. W niedziele podczas burzy przez kabel z kablówki chciał mi do domu wejść raiden ale coś mu nie wyszło - spalił modem i moja zintegrowana kartę sieciowa póki co modem wymienili na nowy , kupiłem sieciówkę na pcie a integrowana wyłączyłem i działa [ciekawe na jak długo :|] w mieszkaniu mam 3 letnia instalacje elektryczna + różnicówke jedyne przez co może mi sie zesmażyć sprzęt to właśnie kabel antenowy /sieciowy rj45 komputer mam podłączony pod listwę ACAR która nie posiada filtra/gniazd RJ45 i antenowego Jak sądzicie kupować nowa listwe z wszelakimi gniazdami czy może da się kupić osobno filtr na rj45/ antenowy ? mile widziane jakieś propozycje |
Można kupić takie zabezpieczenie. Demek powinien coś więcej powiedzieć bo to typowy elektronik.
|
:D normalnie tyle propozycji ze nie wiem co wybrać , ale chyba kupuję nowa listę z filtrami na RJ45
|
I myślisz, że coś Ci to pomoże ??? Na samopoczucie na pewno.
|
Kumpel, który zakłada systemy alarmowe, opowiadał, że jak dobrze pierd......, to przeszło przez 3 zabezpieczania na linii i zjarało wszystko w domu, tyle w temacie. :]
|
dobra , jakbym czytał dwóch zgryźliwych tetryków ;p ,olewam to , jak mi zjara to bedzie ogólno-forumowa zrzuta
|
Jest burza, wyjmujesz kabel z modemu, zadziała na pewno. :>
|
Ed ma racj***281;, u znajomych ostatnio piz***322;o to ca***322;a instalacja w domu do wymiany. Faktycznie najlepiej wyci***261;ga***263; kable... Ale komu si***281; chce:-)
|
Cytat:
no chyba że za każdym razem gdy wychodzimy z domu wyjmujemy kabel sieciowy... ale tym tokiem to wyłączajmy wszystko z prądu, zakręcajmy zawory wody gazu a najlepiej to jeszcze napełnijmy pare naczyń woda bo może zakręca albo bedzie awaria ;) itd itp koniec tematu , skoro zabezpieczenie guzik da to tak jak wspomniałem będzie ogólno forumowa zrzuta :P |
Pewnie, że da, ale tylko np. przy resecie sieci, wtedy możesz mieć 300-400V.
W tej listwie jest taki warystorowy ogranicznik 270-300V wielkości jak filtr od fajka, a spójrz na słupy co tam wisi, takie co wyglądają jak "amortyzator". Do instalacji domowej robi ograniczniki np. firma Dehn. Koszt dla domu to jakieś 250 zł x 3 fazy + montaż. W Castoramie kiedyś widziałem, to nie są trudno dostępne rzeczy. No i klatka Faradaya na całą chałupę;) //edit jak już piorun pizgnie i do chałupy dojdzie, to odpięcie wtyczki z gniazda może nie być wystarczające :) Spokojnie przeskoczy na kilkadziesiąt cm. |
Ja zawsze odłączam wszystko. Nie ma bezpieczniejszego sposobu. A z listw to polecam firmę Ever, nie raz mnie uratowała.
|
Witam wszystkich ... dawno mnie tutaj nie było, ale jak widać jeszcze żyję :)
Muszę wreszcie kupić jakąś listwę - spodobała mi się taka firmy Armac: http://allegro.pl/listwa-zasilajaca-...514834258.html Ma ktoś może taką, słyszał o tej firmie ? Czy może lepiej bardziej renomowaną Acar: http://allegro.pl/acar-s8-listwa-8gn...505576371.html Zaletą pierwszej to mniejsze wymiary, a nie mam za dużo miejsca. Pozdrawiam !! |
no ja bym poszukał mniejszej z możliwością mocowania do podłoża
wtedy można śmiało przykręcić do tylnej ścianki biurka , kabelki ładnie pospinać , zyskujesz miejsce i łatwiej sie sprząta :P |
Cytat:
Jednak wdałem się w opis :P A co do spinania kabli - będę szczery ... wolę bałagan niż pospisane kable ... mój Tata jest właśnie wrogiem kabli na wierzchu itd. nawet tam gdzie ma wzmacniacz, wieże, magnetofon itd. ma listwy w meblościance ... i później wystarczy, że coś trzeba odłączyć ... i roboty z tym tyle ... dlatego u mnie kabelki są i będą w zdecydowanej większości luzem :) EDIT: zapomniałem dodać - ten Armac ma możliwość montażu do podłoża |
Tak od czasu do czasu pojawia mi się ten temat w nowych wiadomościach i za każdym razem zastanawiam się, dlaczego "listwa przepięciowa"? Czy to nie powinno się nazywać listwa przeciwprzepięciowa? Przecież te listewki nie służą do wywoływania przepięć, tylko mają zapobiegać ich skutkom...
|
A maska gazowa? :haha:
|
@Reetou też miałem o tym wspomnieć :D
|
Cytat:
|
Tak głąby potocznie mówią, nawet w woju.
|
Do dzisiaj pamiętam zajęcia z PO ("Rola Bundeswery w pakcie NATO? Siadaj, dwója." :D) i tam było: "Maski p-gaz włóż! Maski p-gaz zdejm!" :haha:
|
Ludzie ludziska, chcę kupić listwę. Obecnie mam Acar 504 W z 5 gniazdami. Potrzebuję większej liczy gniazd :> Jest sens wydawać 200 PLNów na listwę? Drugą kwestią jest bliska obecność TV i tunera. Można wszystko podłączyć do jednej listwy?
PS. Co myślicie o takiej listwie? http://allegro.pl/listwa-zasilajaca-...540376394.html Czekam na propozycję :) |
Jakościowo szału nie będzie. Ja bym szukał czegoś w okolicach 100zł.
http://allegro.pl/brennenstuhl-listw...590097236.html http://allegro.pl/philips-listwa-prz...594959016.html |
jak kupować listwę to tylko z filtrami dla RJ45 i 'antenowymi' to właśnie przez kable antenowe i sieciowe
w większości przechodzi lord rayden i psuje sprzęt |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:01. |