![]() |
Sprawdźcie sobie zasilacze!
Różne cuda mi się działy z zasilaczem (Modecom Feel 300ATX). W końcu komputer był tak niestabilny, że zdecydowałem się zasilacz wymienić. Nie na żaden super-lux, ale na przyzwoity Amacrox Warrior 400W. Wszystkie problemy zniknęły, ale oprócz tego nastąpiła wyraźnie zauważalna i regularna poprawa jakości nagrywanych płyt.
W konfiguracji oprócz zasilacza nic się sprzętowo ani programowo nie zmieniło. Dalej ten sam Litek 1693S i ten sam - poprzednio wykorzystany mniej więcej do połowy - szpindel z 50 Verbatimami z Yudena, których moja nagrywarka raczej "nie lubi". Natomiast jakość nagrywanych płyt wyraźnie wzrosła, np. ilość błędów PI jest regularnie mniejsza o 50-60 procent. Pamiętajcie! Jeżeli nagrywarka nagrywa wam płyty "w kratkę" i czasami nie bardzo wiadomo dlaczego niektóre z nich psuje, to jedną z ewentualnych przyczyn może być także niestabilny zasilacz niskiej jakości. Warto zawsze i to brać pod uwagę. |
odkrycie Ameryki to to nie jest :> ale prawda :D
|
Gorzej to ja mam w laptopie, zasilacz dobra***263; nie***322;atwo. :P
|
Racja, racja.. Jednak 50-60%.. WOW :wow:
|
Cytat:
|
W spoczynku to kazdy zasilacz ma dobre napiecia, nic nowego nie okry***322;es, po prostu jestes osoba ktora zorientowala sie ze tanie zasilacze nie sa i nigdy nie beda dobre i w takich sprawach nie nalezy oszcz***281;dza***263; bo oszcz***281;dny traci dwa razy wiecej
|
Od Modecoma 300W, to jest lepszy kazdy zasilacz :)
Nawet jakis Megabajt. :) Ostatnio preferuje Tagany, do Chiefow nie mam przekonania. |
Tez lubie tagany ale za nie trzeba niezle zaplacic ale za to jest zasilacz Pierwsza Klasa :)
|
jako raczej dobry overclocker wiem jedno - na tagana to sie nawet nie wys...am
|
masz zielone za t***261; "prawie Ameryk***281;" :hahaha:
|
fakt.
nie warto kupować badziewnego zasilacza za 50 zł, gdy ma się kompa za 2 kafle, bo cena zakupu porządnego to około 150 zł, a ryzyko wyjarania kompa nieproporcjonalnie niższe... :taktak: jeden modecom 350w kiedyś mi się wyjarał, nic nie robiąc komputerowi. teraz mam na pokładzie modecom 500w i też nie narzekam. zero problemów z zasilaniem grafy (czyli słynne już 12v) czy z resztą podzespołów, a mam ich sporo (3 dyski, 2 napędy, grafa ati). |
Chieftec 400w - nie narzekam, ci***261;gnie stabilnie do***347;***263; poka***378;n***261; konfiguracj***281; :
Athlon64, 2 x 512MB, 4 x DVD-RW, Radeon, HDD 160GB :) |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
zdanie z wlasnego doswiadczenia a nie z opinii innych...
|
Cytat:
twoje zdanie jest bardzo ważne, z tego właśnie powodu, ale.... nie każdy potrzebuje profesjonalnego zasilacza. są też takie co są tanie i jakoś dają radę długi czas jak się im większych zadań nie stawia. ;) ważne, aby zasilacz był naprawdę zabezpieczony. za 50 złotych to ja też nie wierzę we w miarę dobry zasilacz... |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:14. |