![]() |
niestety tym tez sie nie da... ale gdzies czytalem, ze te dyski obsluguja AAM, dziwi mnie zatem to, ze nie mozna zmienic nigdzie tego parametru... to chyba jakis beznadziejny przypadek, moze wada techniczna ~~
|
Sprobuj tym http://www.techpowerup.com/systool/
|
sterowniki nic nie daly, sciagnalem najnowsze ze strony VIA.
|
probowalem zmienic (wylaczyc) AAM, ale hitachi feature tool odpowiada, ze moj dysk nie obsluguje tej funkcji... bawil sie ktos kiedys wylaczaniem tego ? moze jest jakis inny program ? dodam ze hdparm rowniez komunikuje brak tejze funkcji.
a co do mojego dysku, to jednak na innym kompie chodzi tak samo... czyli czas dostepu na poziomie 18ms. mam na plytkach kubuntu, mandrive. znacie jakis dobry benchmark pod linuxa ? ale szczerze nie chce mi sie calego systemu instalowac tylko po to zeby sprawdzic... sterownikow poszukam. EDIT: kontroler sata to faktycznie VT8237R |
@Cana, dlatego tak ja napisalem 90***37; winy le***380;y po stronie... ? ;) Ale rozne przypadki widzialem i dlatego czasami warto sprawdzic wszelkie inne sposoby zanim zmienisz dla przykladu plyte glowna ;)
|
@Misiek4,
przeczyta***322;em dok***322;adnie, tylko mo***380;e nieprecyzyjnie to napisa***322;em. AAM jest funkcjonalno***347;ci***261; czysto sprzetow***261;, i sterowanie ni***261; z zawn***261;trz ogranicza si***281; tylko do w***322;aczenia lub wy***322;***261;czenia i dzia***322;a dok***322;adnie tak samo bez wzgledu do czego jest pod***322;aczony hdd. IMHO problem jest po stronie p***322;yty ( szczeg***243;lnie ***380;e jest to via), czyli realnie s***261; trzy rozwi***261;zania: poszukanie nowszego biosu do mobo, i/lub poszukanie lepszych sterownik***243;w, pogodzenie si***281; z aktualnym stanem rzeczy. BTW a mo***380;e by tak sprawdzi***263; parametry dysku pod jakim***347; linuxowym liveCD -> co powinno pom***243;c potwierdzi***263; lub wykluczy***263; problem na poziomie firmware i biosu, sprowadzaj***261;c przy pomy***347;lnych wiatrach problem do wcale nietrywialnego szukania optymalnego sterownika |
Cytat:
|
Cytat:
|
Je***380;eli dysk na innym kompie chodzi ok a u Ciebie nie, to jako winowajce mozna wskazac plyte glowna. Sprawdz jeszcze, czy aby przypadkiem nie jest zmieniony parametr AAM.
|
wpialem zworke i niestety nic to nie dalo. to byla moja ostatnia wizja, jakby ktos na cos jeszcze wpadl, to bardzo prosze o podzielenie sie :) pozdrowienia
|
1 od dolu nic nie da. bo z sata2 zrobil bys sata1-wiec jesli plyta ma tylko sata1 to bezsensowne jest.
|
odswieze troszke ta dyskusje.
problem wysokiego czasu dostepu nie zniknal, nadal jest to okolo 18 ms, a u kumpla identyczny dysk chodzi na 13 ms. ten sam model na ata tez ma 13 ms. ale przypomnialem sobie ciekawa rzecz: wzialem moj dysk i wpialem w plyte kumpla, ktory ma na plycie kontroler sata II (ja mam sata I) i u niego wyniki byly juz zdecydowanie poprawne. czy zatem mozna cos pozmieniac w biosie, windowsie, zeby to wrocilo do normy ? czy to zdecydowanie kwestia kontrolera i nic nie poradze ? bo jesliby to wplywalo na transfer, to nawet nie byloby to dziwne, ale gdy spada czas dostepu, wg mnie, jest to dziwne... z gory dzieki za odpowiedzi. EDIT: PS: http://wdc.custhelp.com/cgi-bin/wdc....ted=1112715284 <--- czy ustawienie zworki w pozycji jak na rysunku pierwszym od dolu moze cos dac ? |
Cytat:
a czemu WIDAC, ze nie rozwiaze ? |
Cytat:
http://img102.imageshack.us/img102/6...dvelikaxl7.jpg |
Cytat:
mi przyszlo natomist co innego do glowy: czy mozliwe jest ze hd tach badz hd tune poprostu mylnie podaja random access ? czy mozliwe jest ze podaja 18 a tak naprawde jest mniej ? bo porownywalem wyniki w pcmarku 2002 z porownywalnym seagate'em barracuda i byly niemal identyczne. wynikalo by z tego ze albo test nie obejmowal random access, albo ten RA jest on w normie :] co sadzicie ? dzieki za odpowiedzi ! |
Cytat:
- 1 ustawienie to "enable SSC" (Spread Spectrum Clocking) - 2 ustawienie dotyczy transferu ale już nie pamiętam co dokładnie spróbuj może to coś da |
sprawdzilem tymi testami, wszystko okej... nie mam juz weny
|
teraz rozumiem... wada fabryczna w takim razie ? ja mam kontroler wbudowany w plyte, co prawda SATA I a nie SATA II tak jak dysk, ale to chyba nie powinno robic problemow... sprawdze tymi narzedziami pod windows z ich strony...
EDIT: @Arepo: dzieki za super konkrety, tego mi bylo trzeba. postaram sie jakos sprawdzic, gdzies... |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
jeśli masz możliwość to sprawdź na innym komputerze, będziesz miał jasność czy chodzi o dysk pozdrawiam |
widze ze nie za bardzo rozumiesz ...
to ze obciazenie procka to byla zupelna inna para kaloszy mialem taki sam czas dostepu jak ty na jedym czy na dwoch dyskach to tresc mojego zapytania do firmy WDC Reference # 031130-000026 subject: access time > 20ms Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
tzn chyba to niewiele zmienia, ale ja mam jeden dysk, a nie dwa lub kilka na RAID'dzie... aha, i zdecydowanie nie mam problemow ze zuzyciem procka podczas odczytu/zapisu.
dziwi mnie ten wysoki czas dostepu, zwlaszcza ze akurat on chyba nie powinien zalezec od sterownikow/kontrolerow i tego typu elementow, a od mechaniki dysku... dzieki za odpowiedzi i nadal licze na wszelkie sugestie. EDIT: aha, jeszcze cos, jesli nic nie bedzie dalo sie zrobic z tym czasem dostepu, to czy roznica w RA miedzy 13 a 18 ms bedzie bardzo odczuwalna w normalnym uzytkowaniu kompa ? (muzyka [kompresja, rekompresja, odtwarzanie], filmy [odtwarzanie], kopiowanie plikow, no i tego typu, raczej podstawowe rzeczy) |
w 2003 mialem podobny problem z dyskami wd i to tez w RAID0
a7n8x-dlx r2.0 uber 1005 sata enhanced (si3112r.sys v1.0.0.33) 2x wd1200jd (raid0) wszystko bylo by ok gdyby nie to: random access time: 21ms!! cpu utilization: 30.5%!! http://forum.purepc.pl/index.php?sho...929&hl=alex69# pisalem nawet do wdc w tej sprawie ale bez odpowiedzi ... http://wdc.custhelp.com/cgi-bin/wdc....s=&p_pv=&p_cv= |
Cytat:
http://img455.imageshack.us/img455/3474/47741031sd2.jpg |
@sterowniki: na stronie MSI sa tylko stery do SATA RAID, wiec to chyba nie to, nie ? i w sumie to w ogole nie wiem czy sa potrzebne :]
@Deckard: a to "Serial ATA DMA" to ci wyswietla w menadzerze urzadzen, przy wlasciwosciach kanalu IDE, czy gdzie ? @testy: testy robilem rowniez HD Tach'em + jeszcze HD Tune, oba wykazuja random access na poziomie okolo 18 (przewaznie) ms. czy musze przy testach wylaczyc WSZYSTKIE programy ? wlacznie z gg, avastem itd ? |
Witam
czym robiłeś testy ? , mam 2 takie dyski w RAID 0 (macierz nie ma wpływu na RA) , HD Tach pokazuje 13,3 ms pozdrawiam |
u mnie dysk pracuje na "Serial Ata DMA' [mobo gigabyte] ale raczej to to samo co UDMA 5 r***243;***380;ni sie pewnie tylko nazwa
sterownik***243;w poszuka***322;bym na stronie producenta mobo je***347;li takowe s***261; potrzebne |
dyski SATA maj***261; chyba domy***347;lnie DMA i nie wiem czy da si***281; wy***322;***261;czy***263;? :w00t:
a sterowniki do niekt***243;rych kontroler***243;w SATA to XP w***322;a***347;nie NIE MA I S***260; POTRZEBNE. no c***243;***380;, Grze***347;iu jak zwykle... |
przynajmniej ja nie widzia***322;em ***380;adnych sterownik***243;w do HDD
|
Cytat:
a skoro nie trzeba sterownikow by uzyskac maksymalna wydajnosc, to dobrze. dzieki za odpowiedzi ! |
Cytat:
A co do sterowników: Nie portzeba żadnych sterowników do XPeka ;) |
Przy instalacji XP jezeli brakuje sterownika to trzeba okreslic dodatkowy kontroler i zaladowac ster z dyskietki. Jezeli widzi Ci dysk jako pracujacy w UDMA to zapewne nie masz typowego kontrolera SATA a jedynie ATA z wbudowana przejsciowka.
Czas Random Access jest zmienny jak pogoda. Wszystko zalezy od procedury testowej, programu, fragmentacji plikow itp. |
dysk twardy WD1600JS, czas dostepu
witam, zakupilem ten w sumie bardzo milo dysk niedawno. mam plyte ktora obsluguje sata I i wpialem w nia ten dysk (ktory notabene jest chyba na sata II). i po serii testow spisuje sie znakomicie, predkosc odczytu znakomita, moze troszke trykocze, ale to i tak duzo ciszej niz poprzednik. problemem jest to, iz widzialem w testach, ze powinien miec czas dostepu (random access) na poziomie 13-15 ms, u mnie jest to 18-20, reszta wynikow jak najbardziej sie zgadza, ale nie wiem czemu akurat czas dostepu jest tak wysoki, jakies rady, by go zmniejszyc ? ew wyjasnienia czemu jest tak wysoki ?.
druga sprawa nieco zwiazana z dyskiem jest to, czy zeby windows xp prawidlowo obslugiwal dysk na sata potrzebne sa jakies sterowniki ? czy poprostu nadal ma go wykrywac jako urzadzenie IDE, pracujace w UDMA 5 ? czyli jak mniemam ata100. plyta glowna do MSI PM8M3-V |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:51. |