![]() |
Jazda bez prawka?
Co moze grozic za jazde na trzeźwo,regulamino i tylko do wyrywkowej kontroli bez prawka wiecie moze?
Kara grzywna czy coś lepszego? Pytam bo kumpel chciał mój wiedziec jak to jest,gdyż chcial pojechać w dłuuuższą trase i stąd ma pewne obawy,więc jak to jest? |
Nie radze , jak tylk ozobaczy patrol przy drodze to murowane ze bedzie mial mokry fotel :>
Jeden kolega dostal tylko !! 600 z***322; grzywny , zadzwonil po kogos z prawkiem kto zabral samochod i nie bylo problmeu ... Ale jak trafisz na jakiegos chama ;) ! to mzoe dowali***263; zakaz robienia prawka przez x lat :> jednym slowem nie warto jecha***263; na dluzsze wycieczki po za miasto ... Pozdro Edit Myslalem ze sie zakropkuje ... :D //Nono, wyra***380;aj si***281; :> - Bartez |
jak si***281; zrobi wypadek bez prawka to nie dzia***322;a ubezpieczenie, wi***281;c przesrane totalnie.
|
Nawet jak by nie byla to Twoja wina bo jechales przepisowo to i tak zawsze Ty bedziesz winny :|
Nie radze ... . Wczoraj jechalem bez prawka fakt ze po wioskach ale gdy zobaczy***322;em patrol , policjant wchodzil juz z lizakiem w lapie (mialem zachlapeny jeden reflektor od zabawy po lesie :szczerb:) i nie wiem jakim cudem nagle policjan sie odworci***322; i podszed***322; do 2 bo ten go zawolal ... Ja dziekuej za taki stress ... Tym bardziej ze dzisiaj mialem egzamin ... moglem sobie niezle szmbo zrobic ... . Od razu pierwszy skret i zamiana z kolega ktory ma prawko ... Nie radze . |
Hmm.. Sam je***380;d***380;***281; bez prawka.. Daleko si***281; nie zapuszczam, bo si***281; boj***281;..
A zawsze gdy widz***281;, ***380;e policja stoi to niez***322;ego stresu si***281; nabawiam. Og***243;lnie uwielbiam jazd***281; samochodem, jednak stres jest przeogromny jak widzi si***281; patrol.. Nigdy nie jecha***322;bym daleko bez prawka. |
Cytat:
PS: Nie rozumiem, dlaczego temat w ***346;mietniku? Nie popadajmy w paranoj***281;. Przenosz***281; do OT. |
Chyba nic sie nie zmieni***322;o. Ja te***380; kiedy***347; je***378;dzi***322;em bez prawka... i te***380; mia***322;em niez***322;ego stresa jak widzia***322;em niebieskich xD
Ale to dawno by***322;o, 16 lat mia***322;em :D |
Sk***261;d ja to znam..... :D
Te***380; je***378;dzi***322;em bez prawka, i to nawet w dalekie trasy.... zawsze jak si***281; gline widzia***322;o to .... stres masakryczny... Ale to jedynie wyj***347;cie jak kto***347; chce zda***263; prawko .... bo na samym kursie to nie ma szans .... si***281; nauczy***263; ;) |
pewnie sie niektorym naraze teraz, ale im wyzesze kary dla takich 'kierowcow' bez prawa jazdy tym lepiej :P
jezeli ktos wyjezdza na droge, to juz nie odpowiada tylko za siebie, ale za zycie pasazerow i innych uczestnikow ruchu niektorzy powiedza, ze jezdza przeciez przepisowo i wogole ok, niech sprawdzi to egzaminator na egzaminie Cytat:
:nie: NIE dla kierowcow bez prawa jazdy :nie: |
Cytat:
Popatrz ilu wystarczają jazdy na kursie - jeśli kierować się odsetkiem zdających egzamin za np pierwszym podejściem, to raczej niewielu. Niestety, trochę trzeba gdzieś pojeździć ponadkursowo. Oczywiście nie samemu i nie na drogach z normalnym ruchem, ale np na jakichś placach do poćwiczenia manewrów czy jakichś tam pobocznych dróżkach o małym ruchu. Trochę z głową trzeba, to i w razie czego policjant też zrozumie. |
Cytat:
je***347;li nie ma wa***380;nego OC to jest 3,5ty***347; + to co napisa***322;em wy***380;ej je***347;li pojazd bra***322; udzia***322; w wypadku to jest jeszcze wi***281;kszy armageddon edit i jest tak jak @ed napisa***322; je***347;li samoch***243;d prowadzi osoba nie maj***261;ca prawka OC Nie dzia***322;a |
Cytat:
A oblewali dla zasady, np raz oblał mnie za to że samochód z tyłu gwałtownie zachamował, aż zapiszczało ... innym razem za ustawienie samochodu do skrętu, jak on to ujoł :hmm: on by to zrobił inaczej, i to jest zagrożenie bezpieczeństwa ruchu .... bo inne auto powinno mić 2 cm więcej miejsca ... |
Dzisaj baba uwali***322;a egzamn na teorii bo 2 razy wcisnela konieci dupa ... zapraszamy ponownie ... ehh
Ok zgodze sie , zawsze cos moze wyskoczy***263; , cos sie moze zdazy***263; i woogle ... ale tak samo moze byc jak bedzie tez ktos posiadal prawko . Zawsze cos moze sie zdazy***263; . Z ta jednak roznica ze jak nei masz prawka to zawsze jest Twoja wina . Oczywiscie jak jade to wszystkie papiery mam przy sobie , samochod jest zarejestrownay , wszystkie abdania i Oc ma wiec z tym probemow nie ma . tylko te prwako ale od tego jest kolega ;] . Pozdro |
Cytat:
A kiedy robiłeś kurs?? Nie wiem jak teraz, ale jak ja robiłem, to kurs polegał głównie na jeździe po placu między słupkami no i troche miasta do tego. A poza tym żadnych wyjazdów poza miasto, żadnej jazdy z dużą prędkością itp. I po kursie mamy klienta, który wyjeżdża w trase i nie wie co ma robić. Nie ma pojęcia jak sie zachowywać przy wyprzedzaniu na trzeciego- a to bardzo ważna umiejętność w naszych realiach, jedzie w mieście 50 km/h po lewym pasie, bo akurat za 3 km skręca w lewo... itp. Kurs nie uczył prawidłowego zachowania na drodze, nie wiem jak jest teraz, bo cos pozmieniali. W każdym razie, gdybym nie jeździł "na lewo" przed kursem, to na pewno byłoby mi sporo trudniej :) |
Jeździć sobie można, ale nie po publicznych, uczęszczanych drogach. Można jechać na jakieś zadupie i tam sobie poćwiczyć. A nie, że ktoś chce jechać w "dłuższą trasę" bez prawka. Głupota. Nawet początkujący kierowca z prawem jazdy nie powinien od razu się wybierać sam w taką drogę.
|
@grzeniu
niektorzy rzeczywiscie potrzebuja wiecej jazd treningowych niestety za malo jest takich wylaczonych z ruchu miejsc, gdzie mozna pocwiczyc @mgit wspolczuje, ze Ci sie takie za przeproszeniem cholery trafialy, ale i tak z tego co mowisz, oblewali Cie nie za umiejetnosci, ale ot tak dla zabawy teraz juz powinno byc lepiej, bo w samochodach egzaminacyjnych zamontowane sa kamery i mikrofony, wiec egzaminator nie moze sobie juz za duzo pozwolic |
Cytat:
No tu masz racje... taki ***347;wie***380;ak nie powinien od razu na trase wyskakiwa***263;... We wtorek zrobi***322;em sobie d***322;u***380;sz***261; wycieczke i widzia***322;em kilku takich noob***243;w :) 80 km/h i trzyma sie ***347;rodkowej linii. I we***378; go wyprzed***378; :] A pobocze szeerokie jak nie powiem co ;) |
Cytat:
|
No i tak zrobi***322;em w ko***324;cu :D
Ale mi chodzi o co***347; innego :D Jak sie widzi szybszego, to nalezy mu zrobi***263; miejsce korzystaj***261;c z pobocza. Ja cisn***261;***322;em dosy***263; mocno (***347;rednia nieco ponad 100 km/h- jak na m***243;j pojazd to sporo), ale przepuszcza***322;em szybszych od siebie :) |
Cytat:
Kuzyn się odwoływał, to mu powiedzieli że zgineły nagrania.... przynajmniej miał jeden egzamin za free :taktak: Wszystko zależy od miejscowości, jak się zdaje np we wrocku to jest ponoć luz... ale w legnicy to tragedia i loteria do tego... wszyskto zależy w legnicy nie od umiejętności kierowcy, tylko od dobrego dnia egzaminatora... |
Wezcie mnie nei straszcie :jezyk: Mam nadzieje ze tak w ZG nie ma :E
|
Jak p***243;jdziesz na egzamin to zdaj relacje na forum, czy tam tak samo jak w legnicy :D
|
Nie omieszkam :D
|
Cytat:
Czyli wsumie kara grzywny mu grozi od paru stów do ileś tam,zalezy od humoru pana smerfa jakby co? |
To on chce zaimponowa***263; tym, ***380;e pojedzie d***322;ug***261; trase bez prawka?
Troch***281; to dziwne. Jeszcze jest do wyja***347;nienia kwestia, kto mu da***322; samoch***243;d i czy by***322; ***347;wiadomy, ***380;e on nie ma prawka? Bo tu te***380; grozi.... |
Ja slyszalem ze jest stala stawka 500 czy 600zl i musi ktos przyjechac po auto. Tylko tyle.
|
Stala stawka ? Watpie. Przedwczoraj widzialem jak samochod skrecil tam gdzie nie powinien, byl nakaz jazdy prosto, na chama mozna, nie ma zagrozenia zbytniego. No i za nimi ruszyli gliniarze i zatrzymali. Co sie okazalo: samochod nie z wrocka byl (fkr-skad to ? albo frk) no i prowadzil gowniarz z jakas lafirynda. Normalnie by to puscili bo komu sie chce. Albo zadecydowaly te czynniki dwa co wspomnialem, najpewniej wiek przewazyl lub szukali ''guza'' panowie niebiescy.
Jak zauwazylem normalka jest gadanie przez komorke i lamanie przepisow i jakos czesto przejezdzajacy gliniarze nie reaguja. Reasumujac, nie ma zcegos takiego jak stala stawka :) Beda chcieli to sie cos znajdzie. Cos jak filozofia pana kaczynskiego. Jazda bez prawka ? Tylko w odosobnionych miejscach. Za duzo sie naogladalem szalejacych gowniarzy bez wyobrazni i za blisko mnie przejezdzali. Szkoda ze nie mozna montowac ogranicznikow predkosci do jazdy w miescie. sie znowu rozgadalem |
Wielu jest takich co potrafi***261; lepiej manewrowa***263; autem, je***378;dzi***263; i je kontrolowa***263; ni***380; kierowcy kt***243;rzy prawo do jazdy maja.
Niestety tak i tak, nie maj***261; wyje***380;d***380;onych godzin w mie***347;cie, przy pe***322;nym ruchu, na przej***347;ciach dla pieszych. Trasa? Tym bardziej, nie ma nawyk***243;w obliczania odleg***322;o***347;ci przy wyprzedzaniu, gwa***322;townego hamowania i reakcji.Taki osobnik jest jest zagro***380;eniem. NIe jest zagrozeniem gdy tak jak wszyscy pisza, w lesie, czy pobocznych drozkach. Znajomy, a nawet dwoch mialo sytuacje. Uczyl sie z ojcem, i zatrzymali ich. Byla to osiedlowa uliczka, nikt tam nie jezdzi, byli blisko domu, to dal ojcu mandat (chyba nawet nie za to co powinien tylko za predkosc i bez punktow, ale z 400zl dostal) - to zalezy od policjanta, ten byl wyrozumialy. Drugiego kumpla, ojciec to policjant, i tez go uczyl po osiedlu smigac. Czy trzeba jezdzic bez prawa do jazdy zeby sie nauczyc jezdzic... hmmm... napewno NIE. Osobiscie wjezdzalem do garazu jak mialem 16-17 lat, wiec ruszanie, biegi mialem wyuczone, ale pojecia o ruchu miejskim czy cos, nie mialem zadnego - wiec tego trzeba sie wyuczyc na kursie, pustym placu powinnismy sie przygotowac do kursu - fakt oni nas ucza jak jezdzic , ale powinnismy - idac na kurs chociaz umiec auto odpalic i ruszyc zmieniajac biegi, bez tlumaczenia nam ze srodkowy pedal to hamulec. Popieram wiec jazde po pustych placach i drogach, ale nie na trasach i w miescie. |
eh, temat rzeka, jak kazdy o prowadzeniu samochodow
prowadzenie bez prawka to skrajna glupota mozliwosci kary juz Bartez napisal zreszta nawet z prawkiem, gdy nie ma sie doswiadczenia, jechanie na dluzsza trase to glupota prawko mam od... hoho, dosc powiedziec ze na maluchu zdawalem ale jezdzic (tak naprawde) nauczylem sie bedac przedtawicielem handlowym dopiero - czesto 1000km tygodniowo bokiem nie wyszlo i nadal sie ucze od paru lat (jak mi sie Mala urodzila :fiu: ) wszyscy znajomi zauwazyli ze jezdze inaczej - wolniej, duuuuzoooo wolniej... podsumowujac - umiejetnosc jazdy to rzecz skomplikowana im ktos ma mniejsze umiejetnosci, tym bardziej jest przekonany, ze jest drugim Kubica - niestety |
Cytat:
Cytat z pewnej strony, ale z 2004 roku, więc nie wiem, na ile aktualny: Cytat:
http://www.poradaprawna.pl/index_pyt...zycja&id=22627 |
Cytat:
Według prawa, nie posiadanie prawa jazdy jest równoznaczne z tym, że nie umiesz prowadzić samochodu. A, to czy ktoś jeździł bez prawka, czy nie, nie ma żadnego znaczenia. A kumpel niech jedzie nawet na biegun południowy. Jak mu się uda i nikogo nie zabije, to będzie o.k. |
A P.K.S i P.K.P to jzu nie ma ? :szczerb:
I tak go to pewnie taniej wyniesie niz kupno paliwa :D W takiej sytuacji to czysta glupota jecha***263; bez prawka .... Pozdro |
Cytat:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,,statp,U...wiadomosc.html |
Wlasnie worcilem z poznaia ... 280 km zrobilem ^^ Takich doswiadczen L nigdy nie da ! i tego nie da sie ukry***263; ! Oczywiscie ojcec w siedzeniu posazera ;)
|
Cytat:
:mruga: |
tylko czemu ojciec taki siwy si***281; zrobi***322;? :haha: :P
a na powa***380;nie to jak to jest z t***261; jazd***261; bez prawka z kim***347; z rodziny co prawko ma - wesz***322;o w ***380;ycie, bo taki pomys***322; by***322; jaki***347; czas temu? |
@ed hunter
pomysl byl i ma wejsc w zycie z tego co wiem pomysl niezbyt madry moim zdaniem ktos z rodziny nie zastapi instruktora |
Ojciec duzo jezdi i jego uwagi uwazam za nieocenione ... ;P Cb radio tez sie przydalo ;]
Instruktor nie powie mi gdzie bezpiecznei moge pojechac szybciej itp . Wiadomo ze gdybym nie przeszed***322; kursu na L to jechac bym mogl ale jako pasazer ;) |
@Oktawian89
chodzi o to, ze mozliwe bedzie przystapienie do egzaminu BEZ kursu przygotowawczego, tzn. sam uczysz sie przepisow i jazdy zwykly samochod nie ma hamulca po stronie pasazera |
Wiem ze o to chodzi ale ja mowie o sobie O.o
|
Za prowadzenie pojazdu bez uprawnie***324; grozi grzywna do 5 000 PLN (za brak przy sobie mandat do 500 PLN).
To optymistyczna wersja. W razie wypadku (niezale***380;nie od tego kto spowodowa***322;) gro***380;***261; du***380;o gorsze kosekwencje - id***261;ce w grube setki tysi***281;cy z***322;otych jak ubezpieczyciel wyst***261;pi z regresem za napraw***281; auta, koszty leczenie czy odszkodowania za utrat***281; zdrowia. |
Cytat:
A za jazdę bez uprawnień kierują obowiązkowo sprawę do sądu. |
Nie zawsze kieruja spawe do sadu ...
|
Brak uprawnie***324; do prowadzenia pojazdu to nie KD tylko KW.
Policja nie ma uprawnie***324; do nak***322;adania kary grzywny (tylko mandat karny). Co za tym idzie brak uprawnie***324; to sprawa w s***261;dzie grodzkim. Art. 94. ***167; 1. Kto prowadzi na drodze publicznej pojazd, nie maj***261;c do tego uprawnienia, podlega karze grzywny. Art. 24. ***167; 1. Grzywn***281; wymierza si***281; w wysoko***347;ci od 20 do 5.000 z***322;otych, chyba ***380;e ustawa stanowi inaczej. |
Malo ktory policjant sie do tego stosuje . Wiekszosc ulatwai ssobie sprawe papierkowa i daje mandaty ...
|
Cytat:
|
no pieknie jazda bez prawka, a potem jak juz dostanie to dopiero bedzie jazda.
|
niech zgadn***281;....zacznie si***281; od testu ile fabryka da***322;a, potem jazda slalomem pomi***281;dzy innymi samochodami aby pannie zaimponowa***263;, pisk***243;wy, kr***281;cenie b***261;czk***243;w itd. :> :P
|
a niech jedzie - to jak toto lotek, trzeba być dobrej myśli, że nie będzie lipy.
Ja mam jakąś dziwnę opcję w swoim życiu... 6 lat prawko, troche w sumie jeżdże i żadnej kontroli policji. |
Farta masz... mnie ju***380; kontrolowali kilka razy w ci***261;gu 5 lat... punkty nawet dosta***322;em :]
|
Cytat:
Moja mama wyjechała autem w życiu sama z 5 razy. 2 razy miała kontrole :haha: |
Cytat:
|
Cytat:
|
@prometeusz
lepsze, zeby Cie nie dogonili :D |
Cytat:
|
jak jeszcze powiesi plyte CD (wiadomo, ze odbija fale radaru policyjnego ;) ), to juz nic mu nie zrobia :)
|
Cytat:
|
Cytat:
ale wracając do tematu jak masz znajomości (wysoko postawione osoby, lub sam takową jesteś) to możesz jeździć nawet "na gazie" i to bez prawka bo i tak nic Ci nie zrobią :nie: a jak jesteś "szarakiem" to nie ryzykuj szkoda "przyszłości" bo możesz już nigdy tego prawka nie zrobić i jeszcze kolegium dostać :taktak: wybiór należy do Ciebie i kolegi :fiu: |
Moja przygoda z samochodem zaczęła sie jak miałem ok 12 lat. Uczyłem się jazdy na drogach osiedlowych. W pierwszej klasie technikum robiłem już wypady po 30 i więcej kilometrów i zawsze się udawało. Pamiętam nawet, że jechałem matki maluchem pod prąd i jeden dzielnicowy i pukał po czole ;) . Dziś już bym się na to nie odważył. Prawko mam od 10 lat i do tej pory zdobyłem łącznie 12 punktów (2x6) oba za przekroczenie prędkości :>
|
No tak odrazu w miesice 200 km/h wiadro zamaist tlumika , jan niezbedny na szybe :szczerb:
To ze czasami jezdze bez prawaka nie znacz ze jestem *****em i bez mozgiem ktory odpieprza wioche na drodze :> |
Cytat:
Jaka jest nagroda? :haha: :szczerb: |
Cytat:
możliwość zdawania egzaminu jeszcze raz || |
Cytat:
I nie musiałem żadnych punktów zdobywać :jupi: |
Mi zabrali dzisiaj 10 "promocyjnych" punkt***243;w z zesz***322;ego roku :D
|
2 egzamin mam 2 czerwca ^^ ;)
|
Cytat:
|
Dzisiaj by***322;em , wplaci***322;em i wsio :D
Heh widzialem dzi***347; kolesia ktory dojechal do pierwszej krzyzowki za word'em i sie przesiada***322; :D ^^ |
Cytat:
|
Z tego co widze to w KK nic na ten temat nie ma, wiec to zwykle wykroczenie. Ciekawe czy jest na to jakis taryfikator.
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Tak btw - kolege oblal w Katowicach za to, ze jakas babka wjechala mu w tylek... Zalezy od egzaminatora wszystko. Jak chce uwalic, to uwali. |
Cytat:
|
Jazda bez prawka mo***380;e si***281; sko***324;czy***263; tak jak u kumpla:
wypadek z winy kobiety, kt***243;ra wyjecha***322;a z podporz***261;dkowanej rozbity jego samoch***243;d (strata 40tys z***322; po sprzeda***380;y wozu - ubezpieczyciel pomimo AC nie chce s***322;ysze***263; o odszkodowaniu), rozbity kobiety samoch***243;d (12 tys z***322; - regres), odszkodowanie dla niej (1,2 tys z***322; - zas***261;dzone w rozprawie cywilnej), du***380;o nieprzyjemno***347;ci w s***261;dzie. Mia***322; du***380;o szcz***281;***347;cia ***380;e kobieta nie kombinowa***322;a z rent***261; po wypadku , bo by j***261; sp***322;aca***322; do ko***324;ca ***380;ycia. Nie wiem czy warto ryzykowa***263;. Przy st***322;uczce lub wypadku zawsze, niezale***380;nie od winy, kosztami jest obci***261;***380;any pijany albo prowadz***261;cy bez prawa jazdy (w***322;a***347;nie zacz***261;***322;em si***281; zastanawia***263; co w przypadku kiedy kieruj***261;cy jest i pijany i bez prawa jazdy :szczerb: ) |
W D***261;browie G***243;rniczej dopiero pod koniec lipca jest wolny termin na egzamin ||
A ja si***281; dzi***347; zapisa***322;em :] |
w DG, z tego co wszyscy mowia, jest bardzo latwo zdac. W Katosach sa warunki ekstremalne...
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:17. |