Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Gry (https://forum.cdrinfo.pl/f25/)
-   -   Starcraft II (https://forum.cdrinfo.pl/f25/starcraft-ii-71863/)

Berion 24.11.2010 21:27

Fajnie, że Porting House pokusił się o grafiki do renderów, bitmapy itd, jednak można też znaleźć kilka bardzo poważnych buraków w składni (a nawet w tłumaczeniu), które (przynajmniej mi) bardzo psują odbiór tej gry. Plus za pełną lokalizację, ale jakieś wybitne to spolszczenie nie jest. Nie lubię też kiedy dubbinguje się audio bez alternatywy w postaci tzw. wersji kinowej, więc też w jakimś tam stopniu wpływa to na moją ocenę.

- - -

Muszę też zmienić zdanie co do ceny gry. Jak na PC to jest wysoka, prawda, ale i misji jest około 30, są dosyć zróżnicowane (w porównaniu do SC i SC:BW) i nie odczuwa się takiej monotonii. Dodatkowo jest 9 challenge'y (chociaż mnie nie przypadły do gustu) i dosyć wymagające achievmenty. Wymasterowanie tej gry zajmuje blisko 20h co jak na RTSa jest całkiem niezłym wynikiem. Do tego dochodzi też BattleNet i świetny edytor.

Ad4m 24.11.2010 15:38

Starcrafta można pochwalić za jedną świetną rzecz - SPOLSZCZENIE. Nie tylko dialogi, ale i napisy. Jednak ogólnie gra do mnie nie przemawia

Berion 09.08.2010 22:47

Nie Blizzard tylko Activision. ;]

andrzejj9 09.08.2010 20:13

Można kupić, chyba też w Polsce, za około 150 zł (chyba 143 widziałem oficjalną cenę).

Ale za 150 zł z groszami można już kupić box, więc nie wiem, czy tak bardzo się to opłaca.

Patrix 09.08.2010 19:41

Tak z ciekawości zapytam, ile kosztuje sam CDKey (wersja elektroniczna) ?
Tutaj można sprawdzić: http://eu.battle.net/sc2/pl/buynow?ref=/sc2/
Niestety trzeba mieć tam konto aby widzieć cenę...

Na allegro widziałem do kupienia skany kluczy za 145,-

andrzejj9 09.08.2010 16:38

Inne gry również mają multiplayer, a nie kosztują więcej niż 100-120 zł. To nie może być uzasadnienie znacznie wyższej ceny, a już zwłaszcza dla osób, które nie zamierzają z niego korzystać.

Blizzard po prostu wie, że może sobie na to pozwolić i to robi. Trudno to oceniać, bo to generalnie ich sprawa. Mi jednak takie postępowanie się nie podoba - wyraźnie widać, że jest skierowane tylko na zysk, a gracze są tylko jako maszynki do jego dostarczania. Wiadomo, że zawsze tak jest, ale niektórzy chociaż udają, że jest inaczej ;)

sobrus 09.08.2010 13:21

Choć uważam, że ceny gier są chore, to w tym wypadku to mnie tak nie razi.

Starcraft ile by nie kosztował - i tak sie sprzeda. W wypadku tej gry przy niższej cenie mogliby nie zdążyć z produkcją krążków na cały świat, naraziliby sie na przeciążenie serwerów itd ;)
W korei pewnie już startuje kanał TV do trasmisji rozgrywek i zaczynają być organizowane turnieje itd.

Gra jest dopracowana i starczy na dłużej niz pare dni (chodzi o tryb multiplayer).

W porównaniu z grami typu Mass Effect, gdzie całość przechodzi sie kilkanaście godzin (i to dopiero jest chore) - cena jest rosądna.

Niższa cena przyjdzie potem, ta gra będzie "w obiegu" przez najbliższe pare lat.
Więc każdy sobie kupi, choć niekoniecznie od razu.

Ja mam nie przerobionego X360, bo okazało sie że gry w chorych cenach moge mieć po roku za rozsądne pieniądze, a nie musze mieć 10 nowych miesięcznie.

KarolluZ 04.08.2010 11:23

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1110178)
Ceny gier na PS3 w granicach 220-250 to przeszłość. Chyba, że gdzieś hen w sklepach, które żerują na nieświadomości klienta. Nowe gry to koszt 180/190zł. Z zza granicy, 150zł. Ale i tak lepiej jest kupować używane w rozsądnych cenach: 50-120zł.

I znów OT ;p

Wychodzi właśnie jak dawno chyba kupowałem grę na ps3 :D, bo aż w marcu :-) oj, na malutkiego off topa mozemy chyba sobie pozwolić ;-p

Berion 04.08.2010 11:13

Ceny gier na PS3 w granicach 220-250 to przeszłość. Chyba, że gdzieś hen w sklepach, które żerują na nieświadomości klienta. Nowe gry to koszt 180/190zł. Z zza granicy, 150zł. Ale i tak lepiej jest kupować używane w rozsądnych cenach: 50-120zł.

I znów OT ;p

KarolluZ 04.08.2010 08:57

Ja nie wiem w ogóle o co takie halo z ceną. Co prawda mam Ps3 i jestem przyzwyczajony to cen gier, które już jako nowości kosztują w granicach 230-250zł. Co prawda moim zdaniem blizzard "troszkę" przesadził. Teraz ukazali się Terranie, za jakiś czas ukażą się Zergowie i na końcu protosi. To jest jakieś 3x199zł=597zł (oczywiście wydania podstawowe). I teraz niech wyjdą dodatki do każdej rasy to znowu padaka będzie... Na dzień dobry sc2 zajmuje chyba z 12GB (terranie) no to dorzućmy Zergów i protosów to gra rozrośnie się do około 30-40GB :D. Mistrzostwo. A nie mogli zrobić czegośtakiego jak z windows7 czy vistą, że wszystkie wersje były na jednym krążku tylko różniły się kluczem !? W przypadku sc mogli by zrobić owszem wszystkie rasy, tylko, że jakoś sprytnie ukryć pozostałe dwie, które by się aktywowały po jakimś czasie :D. Przecież na BN możemy grać i Zergami i Protosami. Ot dziwna sprawa.

Ja mam pytanie do osób co grają na BN. Czy u Was czasami jest tak, że macie jakiegoś potężnego minutowego laga ? Ja czasami tak mam, że przez minutę gra jest zawieszona u każdego gracza (albo u mnie), ale kursor działa i po minucie wszystko działa w porządku. To jest dobijające, bo czasami kilka razy mam tak w grze. Ponadto jeżeli chodzi o jakość rozmów na BN przez mikrofon to istna żenada. Mogliby się już panowie z Blizzarda bardziej postarać.

rycho 01.08.2010 11:16

Zergi są bogate.
Niech kupują.

Berion 01.08.2010 11:14

Z kosmosu oczywiście. :D

rycho 01.08.2010 11:07

Z czego?

Berion 01.08.2010 11:06

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1109616)
Pozazdroscic.. Uzywka na PS3 nadal chodzi granicach 70-90 PLN... A kupowac zal, bo wersja na Moov juz w drodze...

Kup wersję Gold Edition z wszystkimi DLC, ta jako jedyna dostanie łatę z obsługą Move. Po za tym wiesz, wersji pudełkowej z obsługą Move nie będzie.

Tak prywatnie, wydaje mi się że ta różdżka okaże się porażką. Tak w aspekcie sterowania jak i sprzedaży tego niepotrzebnego ;] gadżetu.

- - -

A cena Starcrafta 2 jest z *!@#, powiedzmy to sobie wprost. :P

andrzejj9 31.07.2010 22:58

Kupione w MM, żeby nie było wątpliwości (bo na Allegro, to różne ceny i największych nowości się trafiają).

M@X 31.07.2010 22:56

Pozazdroscic.. Uzywka na PS3 nadal chodzi granicach 70-90 PLN... A kupowac zal, bo wersja na Moov juz w drodze...

andrzejj9 31.07.2010 17:53

Ja kilka dni temu kupiłem Resident Evil 5, premierowe wydanie za.. 29 zł. Swoją drogą bardzo fajna gra :)

mgit 31.07.2010 16:23

199 zł za gre to przesada, i prędzej czy później SC2 będzie też w tej cenie (49,99) jak nie za rok to za dwa

Tak jak z NFS Undercover oryginał kosztował ponad 100 zł, trochę się poczekało i kupiło się oryginał za 29,99

andrzejj9 31.07.2010 16:14

ZA 49 to jeszcze niedawno (a może i teraz) jest Starcraft.. 1...

mgit 31.07.2010 15:54

...wystarczy poczekać rok czasu ... i będzie za 49,99 zł :D
... się kupi :taktak:

andrzejj9 31.07.2010 15:43

Musi być.. za 199 zł nie może być inaczej...

mgit 31.07.2010 15:28

Cytat:

Napisany przez rycho (Post 1109509)
Zergi są paskudne.
Jak i cała gra.

To wszystko przez to :pirat: jak by był oryginał to by było wsio ładne i kolorowe :taktak:

rycho 31.07.2010 15:20

Zergi są paskudne.
Jak i cała gra.

demek 31.07.2010 12:34

paciemu?

rycho 31.07.2010 12:27

Żałuję każdej minuty jaką poświęciłem na ściągnięcie SC2.

murt 31.07.2010 10:51

Jakby ktos mial na zbyciu kod do dema gry na 14 dni to chetnie przyjme i potestuje :pisze:

Patrix 30.07.2010 00:04

wygląda ładnie jednak mnie tego typu gry nie wciągają niestety, zabawa pionkami na planszy :D

melag 29.07.2010 23:05

Gra jest dobrze zoptymalizowana, na i3 + ATI 5730, wszystko chodzi na najwyższych ustawieniach (ultra) bez "zająknięcia".
Nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na SC2.

demek 28.07.2010 16:43

sciagnalem sobie....sprawdzilem czy dziala i trzeba zakupic orginala bo chodzi calkiem ok na moim kompie :D

melag 27.07.2010 18:27

Ilość załączników: 2
Zazdrośnicy :jezyk:

EDIT:

Pierwsze wrażenia jak najbardziej pozytywne, stary, dobry SC w nowej szacie i z nowym scenariuszem - dla mnie bomba!
Wszystko jest dokładnie spolszczone, dubbing, napisy w komputerach podczas intro, dymki - wsio!
Gra jest powiązana bezpośrednio z kontem battle.net, po rejestracji gry możemy ściągnąć również inne wersje językowe (europejskie).

Wraz z grą otrzymujemy trzy karty - zaproszenia, dwie dla SC 2 które pozwalają na 7 godz. gry do wykorzystania w przeciągu 14 dni od momentu aktywacji oraz jedną kartę do WoW na 10dni darmowej gry - ot taki bonusik.
Na kartach napis, sugerujący przeznaczenie (marketing) - "Zaproś znajomego do gry ... itd." Karty posiadają klucz aktywacyjny.

:)

Załącznik 55255
Załącznik 55256

DejaVu 27.07.2010 17:51

:rotfl: dobrze mu tak-nie będzie tu się chwalił jaki to ON jest miszcz i wymiatacz ;)

rycho 27.07.2010 17:47

Rzeźbę umięśnienia Melag posiada.
Nie posiadał tylko Starcrafta II.
No i nie posiada komputera który uciągnie tą grę.

DejaVu 27.07.2010 17:39

Cytat:

Napisany przez melag (Post 1108857)
Kupiłem!

||

Nie lepiej było przeznaczyć kasę na jakiś szczytniejszy cel?:sciana:Jak choćby :piwo: -same plusy-jest się duszą towarzystwa,poprawia się rzeźba umięśnienia :taktak: nie trzeba:paker: :nie: no i zysk ze sprzedaży puszek :spoko: A tak będziesz sam w swoim wirtualnym świecie-wzrok Ci się popsuje itd.:glupek:

M@X 27.07.2010 14:10

Opisz wrazenia jak juz troche pograsz :-)!

melag 27.07.2010 14:04

Kupiłem!

||

andrzejj9 26.07.2010 13:44

A propo ciekawych trailerów:
http://www.gametrailers.com/video/ex...niverse/702050

melag 26.07.2010 11:10

Dla mnie trailer - extra, oczywiście to moje zdanie. :)
Jestem fanem SC, jutro kupuję :glupek:

Kris 26.07.2010 07:21

Trailer dobry to jest Star Wars Old Republic lub Force Unleashed. Ten jest taki sobie.

Czekam na Starcrafta II, ale tyle kasy to za niego nie dam... poczekam jeszcze z roczek-dwa aż stanieje. :mruga:

andrzejj9 26.07.2010 06:26

Trailer mnie nie zachwycił. Oczywiście, wizualnie jak to na Blizzarda przystało jest niezły (ale tylko niezły, bo jest wyraźnie mniej szczegółów niż zwykle w filmikach tej firmy), natomiast samo złożenie itp. jest dla mnie próbą podróbki trailera Mass Effect 2. Jednak tamten jest rewelacyjny, a StarCrafta tylko poprawny.

Dla porównania:
http://www.youtube.com/watch?v=R5DL6jFXfhM

DejaVu 26.07.2010 04:58

Na trailerach wszystko pięknie wygląda :taktak: ja kiedyś strasznie napaliłem się po takim trailerze na Turoka :haha: no i srogo się rozczarowałem :'(

ynsiwy 25.07.2010 22:30

Cytat:

Napisany przez melag (Post 1108581)
Zobaczcie ten trailer.

ciarki na plecach :)

melag 25.07.2010 21:46

Gra ma być w pełni spolszczona. Wystartowała oficjalna polskojęzyczna strona o SC2.
http://www.gram.pl/news_8QfkGee7_Ofi...crafta_II.html

EDIT:

Zobaczcie ten trailer.

andrzejj9 25.07.2010 11:33

Cytat:

Napisany przez kizio (Post 1108427)
Ja kupuję :)

@andrzejj9 Po dodaniu klucza gry do konta Battle.net jest możliwość ściągnięcia każdej wersji językowej gry.

No to minimum, które można zaakceptować. Ale wygodne (biorąc pod uwagę prawdopodobną objętość gry), to specjalnie nie jest. Z kolei zniesienie polskiego dubbingu w rts-ie to raczej ponad moje siły..

Nie mówię nie, bo generalnie jedynka kiedyś mi się podobała, ale raczej nie w dniu premiery i nie za taką cenę. W ogóle uważam, że zapłacenie powyżej 100 złotych za jakąkolwiek grę na jakąkolwiek platformę to gruba przesada.

M@X 25.07.2010 11:27

kizio - czy faktycznie te 200 PLN to cena za jedna kampanie? I czy jest tak jak z innymi grami Blizzarda, tj. Czy na jednym CD-KEYu da sie sciagnac gre na kilka platform...?

kizio 25.07.2010 02:12

Ja kupuję :)

@andrzejj9 Po dodaniu klucza gry do konta Battle.net jest możliwość ściągnięcia każdej wersji językowej gry.

Potęga tej gry nie leży w singlu tylko w multi :)

M@X 24.07.2010 22:54

Wiekszosc ludzi tutaj, ktorzy graja (patrzac po ilosci postow o grach i platformach do grania) - graja na konsolach. Wiec StarCraft niewiele dla nich znaczy... :-P

andrzejj9 24.07.2010 20:02

Jest to pierwsza gra od bardzo bardzo długiego czasu, którą mam ochotę po prostu ściągnąć z Internetu..

A jeśli już plotki o polskiej wersji (i tylko polskiej) okażą się prawdą...

melag 24.07.2010 19:50

Premiera już za 3 dni (27.07.2010, wtorek). Cena promocyjna 179zł (Real).
Czy ktoś z Was, zdecyduje się na zakup w dniu premiery?

:hmm:

andrzejj9 14.05.2010 18:24

Raczej nikogo, ale też nie o polskim rynku jest mowa. W Ameryce taka sprzedaż wygląda zupełnie inaczej niż u nas i nie jest to Allegro (a przynajmniej nie tylko - w postaci Ebay'a), ale duże sieci sklepów, gdzie takie gry można kupić. Widziałem w Polsce pewne podobieństwa, ale były to malutkie sklepiki na zupełnie inną skalę. I przyznam, że to zjawisko w Ameryce może być już dla producentów zauważalne.

Czy jest to problemem? Z roku na rok branża przynosi rekordowo wysokie zyski i jakoś trudno jest mi wierzyć w zapewnienia producentów, jacy to oni są biedni i jak muszą tego typu praktyki ukrócić. Z jednej strony jest to zrozumiałe, że nie chcą tracić pieniędzy, które teoretycznie mogli by zarobić. Z drugiej strony.. od dłuższego już czasu gry są krótsze, prostsze i w sumie też droższe, nie zachęcając do kupowania ich w dniu premiery po to, żeby po dwóch dniach odstawić na półkę (a 30-50 $/Euro wydane zostało). Na tym również mogliby się skupić, a nie tylko na tym, jak z tego, co robią, uzyskać więcej.

M@X 14.05.2010 13:14

"Problem" znany od dawna. Bylo juz kilka prob pseudoprotestow w ramach ktorych walczac z wysokimi cenami gier gracze w Polsce kupowali tylko uzywane tytuly badz graliw pirackie wersje. Tylko... kogo obchodzi nasz rynek? To ze piatka dzieci w Burkina Faso kupi sobie jedna gume do zucia i bedzie zuc na zmiane nie obejdzie Wrigley - po prostu beda inwestowac w rynek na ktorym da sie zarobic, a reszta dostanie ochlapy...

sobrus 14.05.2010 12:39

Spójrzcie tutaj
http://gry.onet.pl/2168533,,Handel_u...wiadomosc.html

Cytat:

Piractwo jest poważnym problem na rynku gier przynoszący ogromne straty finansowe na rynku tytułów zarówno pecetowych, jak i konsolowych. Jednak Andrew Oliver, jeden z założycieli studia Blitz Games, twierdzi, że groźniejszym problem dla wydawców jest handel używanymi grami.

Wielkie koncerny będą zmuszone do ograniczenia tego zjawiska.Jednym ze sposobów walki z tym zjawiskiem, jest coraz częstszy wybór przez wydawców cyfrowej dystrybucji gier. Innym pomysłem jest wprowadzenie dożywotniego dostępu do usług sieciowych, przypisanych do danej produkcji, który planuje wprowadzić Electronic Arts.

Andrew Oliver rozumie jednak niechęć graczy do kupowania nowych tytuł stwierdzając, że gry są zbyt drogie, krótkie i szybko się nudzą. Dlatego nie należy się dziwić dużej popularności handlu grami na rynku wtórnym.
A któż ich tak zmusza?
Ale zgadzam sie z nim :taktak:, a nawet dodam, że użytkownicy będą zmuszeni do grania w piraty.

sobrus 13.05.2010 10:05

Powiem tak:
ile razy kupie oryginał to dostaje po tyłku.
Wymagane połączenie z internetem, kody, zabezpieczenia,rejestracje itd.
Dla jednej gry można, ale jak trzeba dla każdej to jest męczące.

Instalowanie śmieci jak Steam. Tak - dla mnie to śmieć i nie życze sobie żeby takie śmieci uruchamiały mi sie w autostarcie i prosiły o zalogowanie się. Tym bardziej że Rockstar też coś takiego wymyślił i nie wiem jak to ma w takim razie wygladać. Każda firma zainstaluje mi swój syf? W trayu 10 ikonek. Uruchamiasz kompa i 10 aplikacji żebrze o zalogowanie się. Porażka.

A pirat działa bez tego wszystkiego...nosteam, nodisc, itd itp w najgorszym wypadku nie ma opcji mutliplayer :sciana:
Pokażcie mi jedną grę której nie można zassać z torrenta?

Co innego na X360. Kupuje gre i mam z głowy. Moge wydać te 80zł raz na jakiś czas. Gra chodzi i wygląda jak trzeba na dużym telewizorze. Żadnych rejestracji, DRM, instalowania windows live i innych śmieci. Żadnych patchów. Żadnych najnowszych sterowników. Nie mam nawet ochoty przerabiać konsoli. Jedna gra na miesiąc w zupełności mi wystarczy.

Nie mówie o wyższości konsol nad PC bo PC jako sprzęt jest również wspaniałą platformą do gier.
Tylko ta cała otoczka którą firmy stworzyły wokół gier na PC utrudnia granie i zniechęca do zakupu.

Pomijam kwestie optymalizacji gier, jak GTA4. Wygląda beznadziejenie i chodzi również beznadziejnie. Człowiek sie zastanawia gdzie poszła moc całego PCta. Na rozpikselowane tekstury i kilka modeli samochodów na krzyż? Kto to popełnił?

A w Gears of War I grałem na PC, w dwójke na X360 i w obie grało mi sie bardzo dobrze. Może nawet na PC nieco wygodniej (celowanie myszką), tylko to games for windows i znikające zapisy :sciana:

andrzejj9 12.05.2010 06:03

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1097145)
Wypróbuj w końcu KeePass :)

KeePass lub podobny chętnie zacząłbym używać, ale ostatnio przeglądałem dokładny test tych programów i delikatnie mówiąc z ich bezpieczeństwem nie jest najlepiej (w sensie w dość prosty sposób można odczytać/przechwycić zapamiętywane hasła). Lepiej radzą sobie z tym programy płatne, ale one tanie nie są (>100 zł), poza tym dość nieprzyjazne w obsłudze.

pali 12.05.2010 00:25

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1097112)
(...) mieć osobne konto, dane logowania, login itp. do każdej gry osobno, to trochę męczące..

Wypróbuj w końcu KeePass :)

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1097114)
(...)(tj. jesli uszkodzi Ci sie konsola i kupisz druga, badz masz druga w domku letniskowym to mozesz w zakupiony tytul nadal grac). (...)

Przypomniałeś mi reklamę Plusa "czy mógłby to pan wytłumaczyć na przykładzie?" :D
W moim "domku letniskowym" nie ma prądu ani Internetu (brak zasięgu jakiejkolwiek sieci GSM), więc sobie tam nie pogram z DRM :)

M@X 11.05.2010 20:20

W PS3 kazda zakupiona gra jest przypisana do konta na ktorym zostala kupiona. Sciagasz dowolna liczbe razy, na maksymalnie piec sprzetow (tj. jesli uszkodzi Ci sie konsola i kupisz druga, badz masz druga w domku letniskowym to mozesz w zakupiony tytul nadal grac). Czesc gier (GT 5 Prologue) wymaga bycia zalogowanym na koncie ktore dokonalo zakupu w czasie grania.

czary2mary 11.05.2010 20:16

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1097097)
1. DRM w StarCraft II to potwierdzona przez Blizzard informacja?

.

http://www.gossipgamers.com/starcraf...rm-protection/

andrzejj9 11.05.2010 20:16

Tego ci raczej nikt nie zabroni (chociaż trzeba by sprawdzić dokładnie regulamin). Jednak mieć osobne konto, dane logowania, login itp. do każdej gry osobno, to trochę męczące..

pali 11.05.2010 20:07

W tym Steam nie można posiadać wielu kont, aby potem zmienić dane karty kredytowej etc i odsprzedać konto? Albo jeszcze inaczej?

andrzejj9 11.05.2010 19:53

Nie wiem, czy Steam można uznać za DRM (w sumie chyba można), ale jeśli, to tutaj problem z uszkodzeniem fizycznego nośnika jest wyeliminowany. W każdej chwili można zarejestrowany tytuł ściągnąć na dysk i uruchomić. Dodatkowo do gry nie jest wtedy potrzebna płyta.

Ale też nie można później tytułu odsprzedać..

pali 11.05.2010 19:29

1. DRM w StarCraft II to potwierdzona przez Blizzard informacja?

2. Czy ten DRM w waszych grach (PC, konsole) w jakiś sposób umożliwia/ułatwia uzyskanie kopii gry po zniszczeniu/zagubieniu nośnika? Tak sobie myślę, że skoro jest konto na serwerze, nośnik jest ewidencjonowany etc, to powinno tak być...

Pytam, bo jestem graczem okazjonalnym, nie znam się i nawet nigdy w życiu nie miałem żadnego pliku zabezpieczonego DRM. A w StarCrafta gram na piracie, co mnie nie boli, bo przez te minione ~10 lat kupowałem go ze 2-3 razy.

sobrus 11.05.2010 12:51

Ja mam nieprzerobionego x360.
Ale nie jestem nienormalny by kupować gry za 250zł bo to rozbój w biały dzień....

W ogóle kwestia ile gra czy film powinna kosztować jest bardzo śliska. Najczęściej tłumaczy sie kosztami produkcji, opłacenie programistów, aktorów itd.

Ale czemu film na BluRay kosztuje 150zł a ten sam film na DVD wala sie w koszu za 9.99zł? I tez ma wszystkie licencje, hologramy... Na to pytanie Polacy szukają odpowiedzi od dawna.

Proces produkcji płyt Bluray chyba przez ostatnie 4 lata potaniał, gry na PS3 wcale nie zbliżyły sie do poziomu cen gier na X360. Wręcz przeciwnie gry na X360 zdrożały do poziomu cen PS3.

250zł za płytkę DVD wartą 1zł to chyba troche przegięcie.

Tym bardziej ze ceny gier nie odzwierciedlają ani kosztów produkcji, ani nawet długości gry (gra za 250zł do przejścia w 8 godzin - bezcenne!). Tylko od tego czy będzie popularna czy nie. Popularny murowany HIT = cena z kosmosu.

Po prostu ceny są ustalane na podstawie tego ile klient jest w stanie zapłacić po wmówieniu mu że warto a nie na podstawie autentycznej wartości.

andrzejj9 10.05.2010 19:19

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1096937)
Co do samego piractwa mgit dlaeko od prawdy nie jest - wlasnie ze wzgledu na jego wysoki poziom praktycznie wszyscy producenci gier odwracaja sie w tej chwili od PC jako platformy. Zaryzykuje, ze gdyby nie Blizzard ze wszystkimi tytulamii EA z Sismami to ta wlasnie sprzetowa platforma przedlaby wsrod Graczy BARDZO cienko...

To co innego i trudno się z tym nie zgodzić. Nie przekłada się to jednak na zależności cenowe.

Zresztą PS3 jest dobrym przykładem - piractwa nie ma, a gry są bardzo drogie.

Berion 10.05.2010 18:48

Też - co prawda czasem kupuję, ale na PS3/X360 póki co nie zmuszają mnie do stałego połączenia z internetem, czy nawet rejestracji konta podczas instalacji gry. Jeśli do tego dojdzie, żebym się z tego miejsca nie ruszył, nie kupię więcej konsol wspierających ten zje.bany system. Już niektórym w dupach się przewraca i myślą o uniemożliwieniu uruchamiania gry na innym koncie niż tym, na którym została kupiona (a sklepy są regionalizowane i różnią się zawartością...).

Także powtórzę jeszcze raz: precz z DRM. Ten system nie służy legalnym klientom - przede wszystkim na PC.

M@X 10.05.2010 18:42

Wiec jestem nienormalny przychodzac do sklepu i placac chcac zagrac w dany tytul? Trzeba, jak to typowy Polak ma w mentalnosci, "kombinowac"?

A co do DRM - rozumiem zew ramach bojkotu gier z PS Store tez nie bedziesz kupowal ;-)?

Berion 10.05.2010 18:40

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1096891)
Ja wem czy tak duzo? Zwykla premiera na PS3 to koszt 229 PLN...

189/199zł. Sprowadzając z zza granicy połowę taniej. Używane jeszcze tańsze czyli średnio te 100zł.

W życiu nie dałem za grę 230zł i nie sądzę aby ktokolwiek normalny tyle płacił. Na dodatek na PC gdzie zwykle nowe tytuły nie kosztują więcej jak 100zł. :>

A skoro:

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1096921)
Będzie to zabezpieczone już złamanym DRM Protection -Aby zainstalować grę, musi być dostęp do sieci . Gracz będzie musiał założyć konto podczas procesu instalacji.:>

To ja już na pewno nie kupię. Precz z DRM.

M@X 10.05.2010 18:38

Na konsolach najwieksze hity, ktore zdobeda duzo preorderow (Heavy Rain, MGS 4, Final Fantasy XIII itp.) na ogol startuja znizszacena(179-199 w przelozeniu na standardowe 229) wiec jakas tam zaleznosc istnieje. Nie wiem tylko jak odnosza sie do tego developerzy, bo roznie to bywa w zaleznosci nie tylko od platformy, ale i samej gry...

Co do samego piractwa mgit dlaeko od prawdy nie jest - wlasnie ze wzgledu na jego wysoki poziom praktycznie wszyscy producenci gier odwracaja sie w tej chwili od PC jako platformy. Zaryzykuje, ze gdyby nie Blizzard ze wszystkimi tytulamii EA z Sismami to ta wlasnie sprzetowa platforma przedlaby wsrod Graczy BARDZO cienko...

andrzejj9 10.05.2010 17:02

Cytat:

Napisany przez Sunna (Post 1096917)
Moze sie ktos podeprzec cenami z zachodu i minimalna stawka za godzine pracy ?
Jak w tej reklamie z drwalami, rabia nas, a my sie dajemy.

Akurat gry w Polsce takie drogie nie są. Oczywiście, w porównaniu do zarobków, wypadamy tu raczej marnie (jak ze wszystkim), ale ceny bezwzględne mamy znacznie niższe niż na zachodzie, czy w Ameryce. Mówię tu oczywiście o komputerach, bo konsolowe są mniej więcej w takich samych cenach na całym świecie (polityka firm) i stąd w Polsce taka różnica pomiędzy tym samym tytułem na PC, a dowolną konsolę (stacjonarną).

@ mgit

Jest to błędne założenie. Po pierwsze nie większość tylko jakiś procent, różny w zależności od kraju, ale zdecydowanie nie jest to większość (pomijając może Rosję i Chiny). Druga sprawa, że gdyby piratów nie było, ceny wcale nie byłyby niższe. Jedynie wydawcy/producenci więcej by na tym zarabiali. Nie chcę tu oczywiście usprawiedliwiać piractwa, ale wystarczy spojrzeć na tytuły takie, jak Modern Warfare 2, czy chociażby właśnie nowego Starcrafta. Są to pozycje, które wiadomo, że sprzedadzą się w ogromnej ilości egzemplarzy, znacznie znacznie większej niż przeciętne tytuły, a mimo to ceny wyjściowe są rekordowo wysokie. Nie widzę przełożenia - większa sprzedaż, niższa cena.

czary2mary 10.05.2010 16:14

Będzie to zabezpieczone już złamanym DRM Protection -Aby zainstalować grę, musi być dostęp do sieci . Gracz będzie musiał założyć konto podczas procesu instalacji.:>

mgit 10.05.2010 16:05

Jak by cena była za grę 399 zł to dopiero zysk by mieli

Ale patrząc na tą sytuacje cenową obiektywnie:
Ile osób kupuje oryginalne gry ? Fakt jest faktem, większość ma piraty, więc ten co kupuje grę oryginalną musi zapłacić za siebie i za osobę co grę ukradła (ściągnięcie pirata z sieci to nic innego jak kradzież własności intelektualnej). Więc jak by wszyscy kupowali tylko oryginały gry by były tańsze .... + tylko e-dystrybucja może by spowodowało redukcje cen do normalniejszego poziomu.

Sunna 10.05.2010 15:53

Moze sie ktos podeprzec cenami z zachodu i minimalna stawka za godzine pracy ?
Jak w tej reklamie z drwalami, rabia nas, a my sie dajemy.

mgit 10.05.2010 15:31

229 zł za grę to jest chore, ja tam kupie jak cena zejdzie do 99,99 to górna granica... dają takie ceny i się dziwią że piractwo kwitnie....

W dniu premiery gry powinny kosztować dajmy na to 99,99 zł lub za mega hit max 149,99 ....

andrzejj9 10.05.2010 14:09

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1096891)

A zwykła premiera na PC (w Polsce) to ok. 100. Dwukrotna różnica jest trudna do pominięcia.

pali 10.05.2010 13:48

Hmm, StarCraft to ulubiona gra mojego 6-letniego brzdąca... Moja też, od zawsze :)
Będę zmuszony do kupna nowego komputera i SC II...

BTW Czytał ktoś te książki z serii StarCraft? link

M@X 10.05.2010 13:22

mgit 10.05.2010 09:29

Gdyby to była cena za trzy epizody... to może bym się skusił, ale za jeden ....

Cza czekać aż stanieje do normalnej ceny, a nie takiej zaporowej ...

andrzejj9 10.05.2010 08:41

A to tylko jeden z trzech epizodów..

No cóż.. widzę, że piractwo ma się najwidoczniej coraz gorzej i Blizzard postanowił je wspomóc (empik zresztą też pewnie ma swój duży udział)...

Berion 09.05.2010 22:07

Cytat:

Napisany przez ynsiwy (Post 1096838)
poje**o ich, ale wiedzą, że fajni czekają...

Ci mniej fajni też czekają... :D

ynsiwy 09.05.2010 21:35

poje**o ich, ale wiedzą, że fajni czekają...

melag 09.05.2010 21:31

Premiera w PL na koniec lipca, cena jest zabójcza :wow:

http://www.empik.com/starcraft-ii-wi...9,multimedia-p

Szczota 19.03.2010 21:18

Nikt sie nie odzywa w tym temacie bo po prostu wszyscy juz pewnie graja w SCII.

Narazie caly czas walcza z balansem bo faktycznie jest pare rzeczy ktore jeszcze moga poprawic.

Generalnie gra mocno sie rozni od jedynki... tutaj walka polega na zasadzie papier kamien nozyce. Troche ciezko bylo mi sie przestawic ale teraz widze same plusy tego

- Deckard - 18.02.2010 23:35

odkopię ... beta StarCraft2 się pojawiła :)

stepbreaker 04.06.2007 10:49

A ja na 7600GS (AGP) oj, czekam na t***281; gierk***281;, czekam...

loki7777 04.06.2007 10:42

wow, co za desperat z ciebie:)ja odpale na 9600 pro:)

Predi 04.06.2007 00:50

Cytat:

Napisany przez NeoFighter (Post 785216)
ee tam nie ma sie co martwic na zapas

ja mam GF FX 5700 i na nim zamierzam (sprobowac) odpalic gre :)

ja z braku kasy zamierzam (sprobowac) odpalic gre na GF2 MX wiec luuuz :D

chris996 03.06.2007 21:22

Cytat:

Napisany przez pops (Post 785211)
pełnego gf6800.

To masz bardzo dobrą kartę, jest to chyba najlepsza wersja z serii 6.

NeoFighter 26.05.2007 13:33

ee tam nie ma sie co martwic na zapas

ja mam GF FX 5700 i na nim zamierzam (sprobowac) odpalic gre :)

pops 26.05.2007 13:25

Cytat:

Napisany przez melag (Post 785042)
Jak***261; masz kart***281; ?

pe***322;nego gf6800.

melag 25.05.2007 23:54

Cytat:

Napisany przez pops (Post 785028)
właśnie oglądnąłem demo z gry i jestem pewien, że mój komputer tego nie pociągnie, mam nadzieję, że znajdę jakąś grafikę na agp która da radę...

Jaką masz kartę ?

pops 25.05.2007 23:37

właśnie oglądnąłem demo z gry i jestem pewien, że mój komputer tego nie pociągnie, mam nadzieję, że znajdę jakąś grafikę na agp która da radę...

AleX69 22.05.2007 22:20

http://www.youtube.com/watch?v=aUXoekeDIW8

pops 21.05.2007 20:10

jest ju***380; gameplay video, mia***322; by***263; wczoraj, ale wczoraj nie sprawdza***322;em
http://eu.starcraft2.com/movies.xml
***347;ci***261;gam ten wi***281;kszy, troch***281; to potrwa...

loki7777 21.05.2007 13:08

ta gra jest w produkcji od 2002 i raczej tak szybko nie wyjdzie bo beta byla do bani

M@X 21.05.2007 12:57

Cytat:

Napisany przez Air (Post 782769)

:wow: :wow: :wow:

JACHCEJACHCEJACHCE!!! Wyglada to genialnie, i widze ze jest to jakas chodzonka w TPP - wiec sie nie zanudze tak jak przy strategii ^_^. Ktos wie na jakie platformy ma to wyjsc? Interesuje mnie PSP i PS3 :-).

NeoFighter 20.05.2007 20:14

@Air

mozliwe ;)
ahh starosc, pamiec juz nie ta

Air 20.05.2007 19:24

Cytat:

Napisany przez NeoFighter (Post 782748)
pare lat temu byla mowa, ze StarCraft II bedzie tylko na konsole

Nie Starcraft II tylko Starcraft Ghost

http://www.starghost.com/

NeoFighter 20.05.2007 19:22

z gta IV tez strasza, ze moze byc tylko na konsole
pc nie jest jeszcze potwierdzone

demek 20.05.2007 19:15

bedzie na pc

NeoFighter 20.05.2007 18:58

pare lat temu byla mowa, ze StarCraft II bedzie tylko na konsole

Desden 20.05.2007 09:29

Ja stawiam ***380;e jak jakiegos tiberiana,bitwe o ***347;r***243;dziemie dali na x360 to starcraft2 pewnie tez wyjdzie. Tylko pytanie czy jako exclusive czy te***380; nie,pewnie wszyscy b***281;d***261; krzycze***263;, ***380;e nie!:D

loki7777 19.05.2007 21:49

call of duty 3 nie ma na pc, z tego co wiem jest tylko na konsole, 4 bedzie na pc

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:23.