![]() |
Soczewki kontaktowe - nosicie? i jakie?
Temat w imieniu mojej kobitki :)
Przymierza si***281; do zakupu soczewek. Pytanie jest nast***281;puj***261;ce: Czy soczewki jednodniowe czy soczewki "trwa***322;e"? Soczewki jednodniowe podobno s***261; zdrowsze z tego co s***322;ysza***322;em, ale opakowanie kosztuje kilkadziesi***261;t z***322;otych i starcza podobno na jakie***347; 2 tygodnie. Fakt faktem nie b***281;dzie nosi***322;a codziennie soczewek, ale b***281;d***261; si***281; przydawa***322;y. Jakie s***261; Wasze odczucia i rady? Co tak na prawde wychodzi dro***380;ej, co wygodniej. Mo***380;e jakie***347; firmy polecicie? Badania robi dzi***347; w vission express i tam te***380; chyba soczewy kupi. pozdr |
ja od 4 lat używam soczewek firmy Baush & Lomb , są to soczewki trwałe dokładnie 3 miesięczne
koszt pary to około 65zł + płyn , sa również soczewki roczne itd. ale polecam 3miesieczne dalego podczas zgubienia /zniszczenia jednej soczewki - jesteśmy w plecy 33 zł [a nie dużo więcej jak to jest w przypadku soczewek rocznych] |
Witam
Nosze soczewki firmy Johson@Johnson o kilku lat, obecnie Acuvue Advance lub Oasis, sa to soczewki 2 tygodniowe i bardzo cienkie. Nosze je maksimum do 3 tygodni przy noszeniu od rana do wieczora, i jak narazie nie mam zadnych problemow. Problemem moze okazac sie wada oczu, w moim przypadku jest ona o tyle ciekawa ze nosze +, i zeby zalozyc soczewke musze zakladac najpierw okulary, zeby zobaczyc czy jest wywinieta na wlasciwa strone :) . Soczwki polecam kupowac na allegro w sklepie paczka 6 szt. kosztuje 130zl a na allegro 60zl, podobnie plyny do czyszczenia. |
ale zaraz jak z allegro?
A ktoś te soczewki musi przecież pod nas ustawić pod naszą wadę wzroku Czy kolorowe są tylko soczewki trwałe? |
ja nosze AirOpticsy Ciby, raz mialem Advance J&J i nie umialem sobie zalozyc, nie chcialy sie mi "kleic" do oka, musialem mrugnac i mechanicznie oddzielic soczewke od palca, od tamtej pory mam dosc J&J
@Ciapek Twoja dziewczyna idzie na badanko, prawdopodobnie dostanie jakies soczewki "na probe" albo po prostu kupi sobie pierwsza pare, kiedy juz pozna swoja wade, nie bedzie problemu z kupowaniem soczewek na allegro, liczy sie tylo wada i ew. osobiste odczucie co do kontaktow - np. ja nie trawie J&J edit: za soczewki place 44zl za dwie sztuki + plyn, miesieczne ale wystarczaja mi na 1,5 miecha, bo nie nosze codziennie |
widze ze tworzy sie niezla ekipa okularnikow i "soczewnikow"
a to i ja dlacze ale tylko w okularach ;) |
ja mam okulary ale soczewek nie mialem nigdy. Chcialem sobie zrobic kilka miesiecy temu ale za drogo by mnie rocznie wyniosly :(
teraz mysle o laserowym zabiegu |
Cytat:
Brat nosi Accuve2 i bardzo sobie chwali:taktak: |
Cytat:
|
Od trzech lat noszę soczewki Ciby.Zaczynałem od jednodniowych Johson@Johnson , ale miałem kłopoty z utrzymaniem ich na oku.Pamiętaj soczewki musi dobrać DOBRY lekarz a nie " fachowiec" z centrum handlowego.Generalnie noszę soczewki miesięczne jednak proponowałbym zacząć od jednodniowych :D
|
wi***281;c ju***380; mamy te soczewki.
Wszystko w przeci***261;gu godziny w vission express. Lekarz (a mo***380;e fachowiec jak wy***380;ej :| no nie wiem ale musz***281; zaufa***263;) zrobi***322; jakie***347; badanie, zabra***322; mi kobiete na zaplecze ;) i kobitka po pol godzinie wyszla juz w soczewkach :) Pad***322;o na soczewki miesi***281;czne firmy iWare. Trwa***322;o***347;c i firma specjalnie dobrana pod jej wade. No i jak kto***347; pisa***322; teraz ma takie 2 tygodniowe. Pierwsze jej wra***380;enia s***261; pozytywne, a dla mnie bezcenny jej u***347;miech i ***378;dziwienie jak mo***380;na widzie***263; tak daleko nie maj***261;c metalu i szk***322;a na nosie :) Narazie przyzwyczaja oczy nosz***261;c je po kilka godzin dziennie no i zobaczymy jak to potem b***281;dzie. |
Cytat:
koszt soczewek rocznie ok 800-1000 zl ;/ Cytat:
|
laserek pomoze,ale na jak dlugo?to jest to ryzyko
|
Cytat:
|
szkoda kasy,za duze ryzyko
|
Laser - nie wiem, ale technologia nie stoi w miejscu, niekt***243;rzy powtarzaj***261; opinie z przed paru lat. Kiedy***347; rentgen te***380; m***243;g***322; nas niezle poparzy***263;, dzisiaj to juz marginem duzo ponizej 1%, zwlaszcza jak jest robiony nowszym sprzetem.
|
Jakiej firmy polecacie soczewki?
|
ja używam kwartalnych Bausch&Lomb [po około 8 zł na allegro], spełniają swoje zadanie w 100% , testowałem tez Johnson & Johnson ale nie przekonałem się
|
Ja tez nosze soczewki kontaktowe Johnson&Johnson-sa bardzo dobre i jak narazie jestem z nich zadowolona. Co do wizyt w vission express to nie polecam, ale soczewki zawsze mozna tam kupic
|
denka od słoików takich weków ;)
|
dla jednych denka od sloikow dla innych te soczewki to sposob na ukrycie okularow:-)
|
julcia, ja cie prosze ty mnie zdradź, kogo ty tu mnie reklamom zachęcasz? ;p
|
Sluchaj ed hunter tak naprawde nie ma wielkich roznic miedzy firmami soczewek, kiedys uzywalam jeszcze precision i tez byly spoko, wiec sami widzisz....
|
A mi się tam podobają kobiety w okularach:spoko:
:D |
Samych? :D
|
Cytat:
|
A mnie w skorze-wlasnej:D
|
między kobietami też nie ma wielkiej różnicy, po trzeciej butelce wina :jezyk:
;p |
Wtedy to i soczewki kontaktowe nie są potrzebne.
|
korekcyjne nie ale kolorowe ...
|
bo kolorowe to są tylko jarmarki
|
ja nosze, kupuje w sklepie
|
Cytat:
|
Korzystając z okazji, że ktoś podbił temat,
przeczytałem tutaj te 3 stronki i tak się zastanawiam czy nie boicie się kupować soczewek na allegro ? Przecież bez problemu można trafić na dziwne podróbki i nieszczęście (powikłania) gotowe... |
Okularnicy posiadający prawo jazdy! Pytanie mam.
Jaki kod macie wypisany na spodzie dokumentu (ograniczenia) - w zasadzie dopiero dziś się tym zainteresowałem - bo myślałem, że to jedno licho co! 01.01 - musisz nosić okulary 01.02 - musisz nosić soczewki kontaktowe 01.03 - musisz mieć szkła ochronne 01.04 - musisz nosić szkło matowe 01.05 - musisz mieć przepaskę na oko 01.06 - możesz nosić okulary lub szkła kontaktowe Nie byłem nawet świadom tego, że ja MUSZĘ prowadzić w okularach - a tymczasem chcę soczewki... CO za idiotyzm... I co, mam wklepane 01.01, mała wada, szkła minusy - dopasuję sobie kontakty, jak mnie do kontroli zatrzymają do mandat ? :| wrrrrrr |
Nigdy mi nikt tego nie sprawdzil i nie slyszalem o takim przypadku zeby ten kod kogos interesowal ale znajac zycie akurat sie wtedy trafi taki dociekliwy policjant.
|
01.03 - musisz mieć szkła ochronne
Znaczy co? Okulary do spawania? :szczerb: No dobra, może to się tyczy motocyklistów? :hmm: 01.04 - musisz nosić szkło matowe Jak to szkło matowe? Ale chyba tylko jedno, bo przez dwa, to nic nie widać. :blink: 01.05 - musisz mieć przepaskę na oko Nie, no to mnie rozwaliło. Przecież jak zatrzyma policja, to nie ma szans, pirat drogowy i tyle! :hahaha: |
Cytat:
|
Wiecie, niby taki gość bez pingli z adnotacją, "że ma nosić" stwarza "zagrożenie" drogowe bo musi,
a nie ma, a soczewek nie widać - przecież mu brudnymi paluchami "oka na rękę nie wyjmę"... Tak samo idiotyczny jest kod 01.02, bo tu zaś co, za pingle mandat ? :szczerb: Powinni standardowo 01.06 wrzucać, chyba, że ktoś ma papiery od okulisty, że nie ma predyspozycji do kontaktów, bądź nie ma uszu czy nosa do okularów... Najgłupsze jest to, że nikt o tym nie poucza, lekarz wypisuje "zaświadczenie" "bierze stówala" i tyle - a Ty nawet nie wiesz co za bzdura on tam wypisał... Tak samo ostatnio mania na terminowe prawa jazdy (ja zdawałem w 2005 i mam bezterminowe) wszyscy znajomi co niedawno zdawali i noszą pingle mają terminowe na 25 lat... Dodatkowo to te kody piszą gdzie chcą, na jednym prawku kod jest w tabelce obok daty, a na innym pod literą T ... |
Informuję bo idę o zakład, że wiele osób nawet nie wie co to jest za kod (w tym ja) - sprawdzone również na znajomych.
Co do pytania doktora, skąd ja do cholery miałem wiedzieć, że jest jakiś podział soczewki/okulary ? To jest zadanie tego doktorka - pouczyć, cwaniak do tej pory pisze ludziom 01.01, wymiana jest jednoznaczna ponowną zapłatą 100zł doktorkowi za nowe orzeczenie czy jak tam. A to, że jakiemuś człekowi się nie pali - czeka sobie aż mu wzrok bananami zarośnie to FAKTYCZNIE nikogo to nie obchodzi. |
musisz nosić okulary, ja miałem już takie kontrole nawet dwie :-P jest 300zł mandat :D
idziesz do okulisty po zaświadczenie -> um wniosek o nowe prawko - 84zł i masz problem z głowy |
@Patrix - przyjmujesz wszystko bez czytania? Ok, więcej pytań brak.
|
Nie miał okularów! :P
|
Cytat:
zawsze czytam - widać nic nie wzbudziło mojej uwagi :P Pamiętam tylko, że pytał mnie jaką wadę mam i liczbę dioptrii, potem zakres kątów widzenia w okularach - co było idiotyczne bo mam szerokie oprawki na skroniach. Polecam popytać wśród znajomych o świadomość wzgl. tych cyferek. Cytat:
Na podstawie jakiego przepisu ? Podobno taryfikator tego nie uwzględnia - czyli ponoć zakres 20-500,- ja bym nie przyjął, a za powód odmowy podał "niemiarodajna wysokość kary" i co ? okulista (zaświadczenie) -> um wniosek i to wszystko ? nie muszę się o tego lekarza od prawek obijać po nowe orzeczenie ? Znaczy się jak mam bezterminowe to takie będzie nadal tak ? Widzę, że w końcu trafiłem na osobę z informacjami, które mnie interesują :> Zawsze mogę sobie dla picu mieć tanie okularki zerówki, tak dla ściemy, a przy wysiadaniu wrzucać do schowka, bo i tak będę miał soczewki :] PS Z jakiego województwa jesteś ? :> |
Cytat:
ze śląska ;) http://www.motofakty.pl/artykul/mandat_za_okulary.html http://wiadomosci.dziennik.pl/wydarz...ic-mandat.html co do wysokości mandatu to w niedziele zapytam znajomego pałkera:P |
Ja też ze śląska, znajomego pałkera też się pytałem (apropo też okularnik),
to mi powiedział, że nie zna w swoim gronie takich pałek, co nawet patrzą na te kody (czyli sprawa losowa). U mnie 'doktur' 100 zeta bierze za orzeczenie ... 'okulista od prawka' pierwsze słyszę, o ile pamiętam w ogóle nie byłem u okulisty, tylko mnie się lekarz zapytał o wartości i tyle... Art, które zapodałeś już czytałem - m. in. stąd ta rozmowa - inaczej dalej żyłbym w nieświadomości :) |
Cytat:
Cytat:
|
Trzeba się cieszyć, że nie jest tak jak w Austrii, gdzie trzeba mieć w samochodzie zapasowe okulary.
Różni są policjanci, tak jak różni są ludzie, policjanci są szczególnie uczuleni na mądrali, wtedy też zaczynają być mądralami. Jak pokażesz mu swoje okularki i powiesz, że zapodałeś sobie dzisiaj soczewki, to chyba trzeba by głąba, żeby tego nie uznał. |
Cytat:
obawa jest tylko przed typowymi ... (tu wstawić słowo), z którymi nie pogadasz i walnie mandat wg psychopatycznego uznania;) Soczewek jeszcze nie mam, więc ciśnienia nie ma - dobrze, że się zorientowałem zawczasu... |
To rób tak jak już będziesz miał soczewki: jeździj w nich, a okulary miej przy sobie, jak Cię zatrzymają, to trzymaj w otwarte w ręce, niech ci coś zaszumi któryś.
|
Podbijam:) Moze mi ktos wytlumaczyc jak rozpoznac soczewki miesieczne? Mam Acuve Oasys Hydraclear Plus - u optyka powiedzieli ze nosic przez 27dni ale jak rozpoznac po opakowaniu ze to miesieczne a nie 2 tygodniowe? Dopiero 3 dzien nosze a musze zrobic zapas na rok(allegro, bo optyk za 2 soczewki -3,75 + plyn 120 opti-free express wzial 63zl). Moze ktos mi poszukac takie soczewki na alle, bo szukam w kategorii miesieczne a co czytam to dwutygodniowe sa.
Zapis miesieczne po konsultacji z lekarzem mnie nie interesuje. Czy ewentualnie brac inna firme z ktorej jest wyraznie napisane miesieczne - w trybie dziennym? I czy macie jakis pewnych sprzedawcow na plyn i soczewki:) |
jak allegro to polecam : http://allegro.pl/show_user.php?uid=16436444
raz omyłkowo wysłali mi jedna zła soczewkę ,w ramach rekompensaty przyslali mi 3 poprawne za friko :-) |
Kupilem PureVision miesieczne dzien/noc + plyny opti-free epress i 1 renu - cena kompletu na 12 miesiecy 284zl z przesylka kurierem:) Szkielka minusowe(-3,75 na kade oko;) Mam nadzieje ze beda rownie dobre albo lepsze niz J&J. Czy ktos stosuje takie soczewki i nosi je 24/7 przez caly miesiac czy tylko 2-3 dni i sciaga na noc?
|
Wszystkie soczewki radze ściągać na noc, oko niech pooddycha,
no i zagrożenia ze ci się soczewka przesunie i do mózgu :-D wpadnie nie ma |
Nie wpadnie;) Raz mi tylko przy sciaganiu ucikla pod gorna powieke i nie moglem jej znalezc, ale czulem cos tam i dziewczyna mi ja tam znalazla - za 2 razem - wyciagniecie nie bylo takie trudne bo byla zwinieta;)
|
Cytat:
|
Za 1 razem ciezko bylo dotknac oko z soczewka, za drugim lepiej a teraz juz jest calkiem ok - 5 razy na oczach czy 6;) Ale warto:)Po raz pierwszy ubralem okulary przeciwsloneczne:)
|
Wy to macie jeden problem z głowy, ja muszę nosić pingle do roboty, nawet kiedyś lat temu 20 używałem szkieł powiększających, ale i bez nich widziałem, teraz czasami też widzę, jak jestem wypoczęty i wyspany...
W moim przypadku soczewki nic nie dadzą, ja mogę przeczytać babci rozkład jazdy na przystanku z 3 metrów, a mam kłopot z odczytaniem co za świństwo z kofeiną i tauryną piję ze sklepuzarogiem. Starość, nie radość, dobrze, że ja mam to w dupie. :) |
Ja nosze iWear XR Supreme (miesięczne) i dają rade :)
|
no i fajnie jest ze tak stalosie
Wszystko w przeciągu godziny w vission express. Lekarz (a może fachowiec jak wyżej :| no nie wiem ale muszę zaufać) zrobił jakieś badanie, zabrał mi kobiete na zaplecze ;) i kobitka po pol godzinie wyszla juz w soczewkach :) Padło na soczewki miesięczne firmy iWare. Trwałośc i firma specjalnie dobrana pod jej wade. No i jak ktoś pisał teraz ma takie 2 tygodniowe. Pierwsze jej wrażenia są pozytywne, a dla mnie bezcenny jej uśmiech i ździwienie jak można widzieć tak daleko nie mając metalu i szkła na nosie :) Narazie przyzwyczaja oczy nosząc je po kilka godzin dziennie no i zobaczymy jak to potem będzie.[/QUOTE] |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:59. |