Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Wypalarka - pomocy jak ją uszkodzić.?????????? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/wypalarka-pomocy-jak-ja-uszkodzic-7198/)

esperak 09.04.2002 08:51

Wypalarka - pomocy jak ją uszkodzić.??????????

Witam wszystkich mam pytanie pewnie niektórzy uznają że głupie niektórzy że dziwne ale naprawdę potrzebuje pomocy w tej sprawie. Mianowicie musze uszkodzić nagrywarkę :( tylko nie wiem jak to zrobić żeby było to niewykrywalne (nie chce ingerować w nią fizycznie ***8211; młotek) słyszałem że są programy do palenia nagrywarek .... Albo może ktoś zna inną metodę na utylizacje wypalarki lub może udostępnić taki soft... Bardzo proszę o pomoc....

Pozdrawiam.!!

pavlosz 09.04.2002 10:28

Jeżeli to LG to może pomóc mocno nie wyważona płytka.
Wkładasz taką do napędu, uruchamiasz odczyt i czekasz aż napęd ją puści. A Lg'iki potrafią robić takie rzeczy. Płytka rozsypuje się w drobny mak i z reguły uszkadza napęd. Choc nie zawsze.

SoBal 09.04.2002 10:30

Jakiś czas temu napisałem dobry programik do uszkadzania napędów. Powodował mechaniczne zużycie napędu, czyli niemożliwe było sprawdzenie w serwisie czy było to uszkodzenie świadome. Popowiem tylko : 1. Nagrywmy płytkę z maksymalną możliwa ilością plików 2. piszemy w delphi/BC++/VB/VC program który odczytuje do bufora poszczególne pliki 3. Wymagany jest osobny komputer 4. Podłączamy do wolnego kompa napęd, uruchamimy program, i zostawiamy na parę dni/tygodni/miesięcy 5. Można uruchomić jeszcze jedną instancję programu - wtedy mamy troszkę lepszy efekt, bo mechanika napędu jest bardziej obciążona. U mnie to zajęło 4 tygodnie. NIE WYSYŁAM ŹRÓDEŁ TEGO PROGRAMU !!!

&y 09.04.2002 10:52

Cytat:

pavlosz (09-04-2002 10:28):
Wkładasz taką do napędu, uruchamiasz odczyt i czekasz aż napęd ją puści. A Lg'iki potrafią robić takie rzeczy. Płytka rozsypuje się w drobny mak i z reguły uszkadza napęd. Choc nie zawsze.
Tylko zeby w serwisie nie powiedzieli, ze to ze wzgledu na uzywanie nieodpowiednich plyt (czyt. piratow) :) Ten sposob nie jest niestety najlepszy, ale sprobowac mozna. Mozna tez jak to ktos juz kiedys tutaj radzil: 80 000V na elektronike i po bolu :)

dragal 09.04.2002 11:20

tak wystarczy spowodowac skok napiecia i po sprzecie

-Sid-The-Rat=> 09.04.2002 11:47

skad wezmiesz 80kV? :-)

mnie do popsucia (przypadkowego - wystarczylo 1,2V i 150mA z przenosnego akumulatorka kiedy sprawdzalem poprawna prace silniczka (w SAMSUNG 32 - chwile wczesniej ulamalem tacke wiec mi wisialo) - trafilem zamiast w styki zasilania, w styki ktoregos z 'robaczkow' i nagrywarka juz sie nie obudzila...

sposobu 'na prad' nie polecam - moze byc widac na elementach 'delikatna' sugestie pieszczenia pradem - kazdy elektronik zauwazy to natychmiast...

&y 09.04.2002 12:16

Cytat:

-Sid-The-Rat=> (09-04-2002 11:47):
[ciach]
z generatora podlaczonego do trafopowielacza z Rubina (albo innego Neptuna:) ) - no moze nie ma tam 80kV, ale na pewno sporo - efekt jak w Archiwum X (na poczatku) :)

pavlosz 09.04.2002 12:23

Cytat:

&y (09-04-2002 10:52):
Cytat:

pavlosz (09-04-2002 10:28):
Tylko zeby w serwisie nie powiedzieli, ze to ze wzgledu na uzywanie nieodpowiednich plyt (czyt. piratow) :) Ten sposob nie jest niestety najlepszy, ale sprobowac mozna. Mozna tez jak to ktos juz kiedys tutaj radzil: 80 000V na elektronike i po bolu :)
Dlatego też należy wyprodukować mocno niewyważona płytkę - oryginał ( modyfikacja ) . Choć po co, wystarczy cd-r z Chipa. Mnie się osobiście rozleciał już jeden, a i w serwisie w którym pracuje dość często przyjmujemy cd-romy i nagrywarki z szczatkami tych nośników. Aha i serwis gwarancyjny LG nigdy nie odrzucał tych reklamacji.

-Sid-The-Rat=> 09.04.2002 12:51

--------------------------------------------------------------------------------
skad wezmiesz 80kV?
[ciach]
--------------------------------------------------------------------------------

z generatora podlaczonego do trafopowielacza z Rubina (albo innego Neptuna:) ) - no moze nie ma tam 80kV, ale na pewno sporo - efekt jak w Archiwum X (na poczatku)

--
tam bedzie niewiele wiecej niz 1kV (w porywach) ale przy niskim pradzie, po za tym korki natychmiast powiedza 'do widzenia'

co calkowicie jednak wystrczy aby nagrywarke wyslac do wiecznego serwisu a operatora - do piachu

efekt jak w Archiwum X (na poczatku)
--

kabumm, bzzzt, kabummm, bzzzzt, bzzzt - tak, robilo sie takie rzeczy... :-)

Dlatego też należy wyprodukować mocno niewyważona płytkę - oryginał ( modyfikacja ) . Choć po co, wystarczy cd-r z Chipa. Mnie się osobiście rozleciał już jeden, a i w serwisie w którym pracuje dość często przyjmujemy cd-romy i nagrywarki z szczatkami tych nośników. Aha i serwis gwarancyjny LG nigdy nie odrzucał tych reklamacji.
--

mnie sie w LG 52 rozpadly 3 plyty - 2 pierwsze po prostu wytrzepalem na podloge i zapomnialem - choc nie wkladalem juz do dtego napedu zadnych waznych plyt - 3 pierdyknela tak mocno, ze poszatkowala w tasme w napedzie, pourywala jakies robasie i przekrzywila prowadnice - tu zaden serwis by juz nie pomogl...

esperak 09.04.2002 14:07

No to sprecyzuje o co mi chodzi mam nagrywarke HP 9200i na SCSI ma już 2,5 roku jest w Comaqu który ma 3 lata gwarancji i tu raczej serwis polega na wymianie części a nie na naprawie problem w tym że nie zabardzo mogę ją wyciągnąć z kompa dlatego szukam softu do tego, ktoś mi kiedyś wspomniał o takim programiku który powoduje zatrzymanie płyty w trakcie palenia laser pali w miejscu i podobno go to załatwia na amen niestety znajomy który o tym wspominał nie pamięta gdzie się na to natknął .:(((( musze wiec ją uwalić bez fizycznej ingerencji...
Może by zrobić jeszcze to w taki sposób podczas update'u biosu nagrywarki wyłączyć kompa.???? też powinna umrzeć na amen no nie.??????

Plemnik 09.04.2002 15:08

Chyba wyłączenie prądu niewiele Ci da - w serwisie pewnie wyczyszczą biosik i wgrają go od nowa ;) Tak sobie przynajmniej myśle...

Dzony 09.04.2002 15:37

80.000 V nie jest problemem bo to ja o tym pisalem.
A slyszeliscie kiedys o paralizatorach? Teraz mam taki 200.000V :-)

&y 09.04.2002 15:47

Znaczy 200V z dokladnoscia do 3 miejsc po przecinku? ;) Moze to tylko chwyt reklamowy?

-Sid-The-Rat=> 09.04.2002 19:04

czlowieku - wiesz jakie napiecie (wlasciwie prad) ZABIJA czlowieka?

kilkaset miliamperow [mA]!

50A i 220V zamienilo by nieduzy wagon kolejowy w swiecaca kulke...

w polaczeniu z duzym pradem zabojcze jest juz 12V!

200000V to oczywisty chwyt reklamowy - takie napiecie jest to w stanie dac przez BARDZO krotki czas - policz sobie moc jaka by to mialo...

poza tym duze napiecie i maly prad mowimy o skrajnosciach nie sa groznie

pastuch dla krow na polskich lakach standardowo daje 10kV, ale przy smiesznie malym pradzie - mozna go spokojnie dotknac - jesli jezdzisz 'w kraj' to pewnie nie raz dotykales takiego kabla i nie poczules ze cos tamtedy plynie...

dragal 09.04.2002 20:23

ja tam nie wiem nigdy nie jechalem "w kraj aby dotykac drutow", a ile dostaje sie za dotkniecie druta :) to jakas nowa .....filia?

-Sid-The-Rat=> 09.04.2002 20:32

nie czepiajmy sie slow
choc jesli interesuje cie cennik to wystarczy prosty telefon do agencji...
do wyboru do koloru

Pio 09.04.2002 22:17

Właduj biosa z innej nagrywary (przynajmniej modelu HP) (w czasie update'u biosa sie zawiesi - przestaną migać diody). U mnie na LG 8x wgrałem z 12x i umarła, zero reakcji, diody nie świeciły, tacka się nie wusuwała. No i dostałem nową.

BraNdoN 09.04.2002 23:29

Cytat:

Pio (09-04-2002 22:17):
Właduj biosa z innej nagrywary (przynajmniej modelu HP) (w czasie update'u biosa sie zawiesi - przestaną migać diody). U mnie na LG 8x wgrałem z 12x i umarła, zero reakcji, diody nie świeciły, tacka się nie wusuwała. No i dostałem nową.
Tyle że przy serwisie LG to przy odrobinie szczescia wymieniliby ci na nowa nawet nagrywarke bez elektronki w srodku (byle bys zalozyl przedni panel zeby jakos to wygladalo), LG w 99,9% przypadkow wymienia sprzet od reki (po czym niby go naprawiaja jak maja chwile czasu po czym jak do serwisu dotrze nastepna nagrywarka to wymeniaja na tamta itd.), z innymi firmami jest DUUUUUZO gorzej...

xlukas18 09.04.2002 23:37

Cytat:

esperak (09-04-2002 14:07):
No to sprecyzuje o co mi chodzi mam nagrywarke HP 9200i na SCSI ma już 2,5 roku jest w Comaqu który ma 3 lata gwarancji i tu raczej serwis polega na wymianie części a nie na naprawie problem w tym że nie zabardzo mogę ją wyciągnąć z kompa dlatego szukam softu do tego, ktoś mi kiedyś wspomniał o takim programiku który powoduje zatrzymanie płyty w trakcie palenia laser pali w miejscu i podobno go to załatwia na amen niestety znajomy który o tym wspominał nie pamięta gdzie się na to natknął .:(((( musze wiec ją uwalić bez fizycznej ingerencji...
Może by zrobić jeszcze to w taki sposób podczas update'u biosu nagrywarki wyłączyć kompa.???? też powinna umrzeć na amen no nie.??????

Tez przylaczam sie do prosby o taki program. Ma ktos cos takiego? Bylbym bardzo wdzieczny.

&y 10.04.2002 09:43

Cytat:

-Sid-The-Rat=> (09-04-2002 20:33):
[ciach]
pastuch dla krow na polskich lakach standardowo daje 10kV, ale przy smiesznie malym pradzie - mozna go spokojnie dotknac - jesli jezdzisz 'w kraj' to pewnie nie raz dotykales takiego kabla i nie poczules ze cos tamtedy plynie...
Zapewniam cie, ze gdyby byl wlaczony to na pewno poczujesz i wcale nie bedzie to przyjemne. Jak chcesz, zrob maly test. Boso (najlepiej po rosie) dotknij golymi pleceami takiego 'pastuszka' - jak nie zaliczysz gleby to jestes gosc... :) (sprawdzone na wlasnej skorze niestety ;)

Bzyk2 10.04.2002 14:13

Cytat:

&y (09-04-2002 12:16):
Cytat:

[ciach]
z generatora podlaczonego do trafopowielacza z Rubina (albo innego Neptuna:) ) - no moze nie ma tam 80kV, ale na pewno sporo - efekt jak w Archiwum X (na poczatku) :)
Otrzymasz cirka 25kV z Rubina. Efekt murowany.

-Sid-The-Rat=> 10.04.2002 14:25

Cytat:

&y (10-04-2002 09:43):
Cytat:

-Sid-The-Rat=> (09-04-2002 20:33):
[ciach]
Zapewniam cie, ze gdyby byl wlaczony to na pewno poczujesz i wcale nie bedzie to przyjemne. Jak chcesz, zrob maly test. Boso (najlepiej po rosie) dotknij golymi pleceami takiego 'pastuszka' - jak nie zaliczysz gleby to jestes gosc... :) (sprawdzone na wlasnej skorze niestety ;)
no to jestem gosc - bo owszem czuje lekkie mrowienie a po paru sekundach zaczyna parzyc ale to nie jest 40V jakim popiescilem sie na studiach (Elektronika w W-wie - nie mialem czucia w palcach przez 4 godziny i smiertelnie sie balem ze tak juz zostanie

&y 10.04.2002 14:49

To faktycznie wykazujesz duzy opor :D Ja kiedys dotknalem tego urzadzonka, i przez kilka nastepnych godzin czulem wszystkie kosci, z ktorych sklada sie moja reka... Nawet kopniecie naladowanej banki kineskopu sie przy tym chowa :D W razie czego zapraszam do testow (brat hoduje krowy i posiada w/w urzadzenie)

Koniec :) - starczy bo Majonez bedzie mial za duzo roboty ;D

Dzony 10.04.2002 15:12

Hihi
Ale zamieszanie zrobilem. Chociaz wam sie nie nudzi

Macio.Men 10.04.2002 20:06

Phi, moja LG (cd-rom, nie na temat ale...) połamała i "sproszkowała" (2 w 1) już 2 CD i chodzi dobrze, a kupiona była w komisie, już chyba ze 2 lata chodzi OK

Majonez 10.04.2002 20:36

Cytat:

&y (10-04-2002 14:49):
[...] Koniec :) - starczy bo Majonez bedzie mial za duzo roboty ;D
roboty to mam ale z przewijaniem tej strony ;)

chlopaki nie robcie ze mnie gestapowca :)

&y 11.04.2002 10:00

Cytat:

majonez (10-04-2002 20:36):
Cytat:

&y (10-04-2002 14:49):
[...] Koniec :) - starczy bo Majonez bedzie mial za duzo roboty ;D
roboty to mam ale z przewijaniem tej strony ;)

chlopaki nie robcie ze mnie gestapowca :)
Spoko... Jak na razie chyba nikt cie za takowego nie uwaza (ale moge mowic tylko za siebie) ;D Zreszta chodzilo mi o to, ze robi sie za duzo nt kV i pastuchow, a topic zupelnie o czym innym :)

A zeby bylo w temacie - pytanie: Co by sie stanelo gdyby do spawarki wgrac oryginalnego bios'a (ta sama wersja etc) nieco zmodyfikowanego (losowo zmieniamy jakis bajt albo kilka)?
Przy odrobinie szczescia (no i nalezalo by sie troche 'pobawic') nagrywarka powinna byc martwa lub przynajmniej 'glupiec bez powodu' i bez sladow 'kombinowania' - to tylko teoria, ale...
Wiem, ze moga byc trudnosci z odpowiednim spreparowniem bios'u, jednak kiedys podobny manewr byl robiony przy przerobce LG8083->8080 (tam tez ludziska edytowaly biosik)

Pozdro...

-Sid-The-Rat=> 11.04.2002 16:03

.

woitas 11.04.2002 19:30

Cytat:

esperak (09-04-2002 08:51):
Witam wszystkich mam pytanie pewnie niektórzy uznają że głupie niektórzy że dziwne ale naprawdę potrzebuje pomocy w tej sprawie. Mianowicie musze uszkodzić nagrywarkę :( tylko nie wiem jak to zrobić żeby było to niewykrywalne (nie chce ingerować w nią fizycznie ***8211; młotek) słyszałem że są programy do palenia nagrywarek .... Albo może ktoś zna inną metodę na utylizacje wypalarki lub może udostępnić taki soft... Bardzo proszę o pomoc....

Pozdrawiam.!!
Odpowiem tak: jest taki program. Osobiscie go posiadam. Info na maila. Podam adres goscia, ktory go udostepnia. Zajechalem nim cd-rom Teac'a 40x.

gALL 16.07.2002 23:03

Cytat:

SoBal napisa***322;(a)
Jakiś czas temu napisałem dobry programik do uszkadzania napędów. Powodował mechaniczne zużycie napędu, czyli niemożliwe było sprawdzenie w serwisie czy było to uszkodzenie świadome. Popowiem tylko : 1. Nagrywmy płytkę z maksymalną możliwa ilością plików 2. piszemy w delphi/BC++/VB/VC program który odczytuje do bufora poszczególne pliki 3. Wymagany jest osobny komputer 4. Podłączamy do wolnego kompa napęd, uruchamimy program, i zostawiamy na parę dni/tygodni/miesięcy 5. Można uruchomić jeszcze jedną instancję programu - wtedy mamy troszkę lepszy efekt, bo mechanika napędu jest bardziej obciążona. U mnie to zajęło 4 tygodnie. NIE WYSYŁAM ŹRÓDEŁ TEGO PROGRAMU !!!
nie wysylasz zrodel bo nie masz, a tak tylko dodam ze z tego co slyszalem w delphi nie programowania wielawatkowego, a poza tym czekac 4 tygodnie to bardzo *****ny sposob :[

"...ludzka glupa nie zna granic."

MarioNet 17.07.2002 10:15

co za rozrzut!!!

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
skad wezmiesz 80kV?
[ciach]

--
tam bedzie niewiele wiecej niz 1kV (w porywach) ale przy niskim pradzie, po za tym korki natychmiast powiedza 'do widzenia'

Panowie trafopowielacze w telewizorach typu rubin dają na siatke 15-25KV. Nie zmienia to faktu iż jest to wartość powalająca nawet najleszą nagrywarke. BTW: Warto sprawdzić czy gwarancja nie wyklucza wyładowań elektrycznych!!!

bolo79 17.07.2002 10:59

Cytat:

&y napisa***322;(a)

Tylko zeby w serwisie nie powiedzieli, ze to ze wzgledu na uzywanie nieodpowiednich plyt (czyt. piratow) :)

Kiedyś LG x48 zmielił mi w kafei orygianlny nośnik z GTA2. Zaniosłem napęd panu do serwisu i gdy usłyszałem, że to przez złe nośniki to cisnąłem mu w twarz miałem z CD -- trochę mu mina zrzedła ;]

necrokris 27.08.2003 13:40

Cytat:

nie wysylasz zrodel bo nie masz, a tak tylko dodam ze z tego co slyszalem w delphi nie programowania wielawatkowego, a poza tym czekac 4 tygodnie to bardzo *****ny sposob :[
To chyba zle slyszales, bow delphi jak najbardziej jest programowanie wielowatkowe....informatyk to z Ciebie nie bedzie :p

usurus 27.08.2003 14:12

Swego czasu na "elektrodzie" pojawiały się podobne tematy, tyle że chodziło o komórki. W sumie różnica żadna. Paralizatorów nie polecali, bo mogą zwęglić delikatne elementy i łatwo to wykryć (o trafo od Rubina nie wspomne). Dobrym rozwiązaniem jest "pstryczek" piezoelektryczny od zapalniczki. Wystarczy pstryknąć w każdy pin złącza systemowego i napęd powinien się położyć.

Legam 28.08.2003 07:10

Można jeszcze użyć płyty czyszczącej z jakimś środkiem, który zmatowiłby optykę. Ale bez przesady, tak żeby nie dało się tego wykryć.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:06.